Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gabiiii

0 bejegyzést írt és 240 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2002 augusztusában a svéd Ove Berglundnak jutott a Tóth Árpád-díj, amelyet egy budapesti kerület önkormányzata adományoz műfordítóknak. Páros években olyan külföldieknek ítélik oda, akik magyar műalkotások népszerűsítésében szereztek fordítói érdemeket. Berglund kiváló biológus és kutató orvos, aki…..
gabiiii 2023.01.27 23:01:15
Ritkán látható előzésnek lehettek szemtanúi a nézőt egy múlt hétvégi középiskolai futóversenyen. Az egyik futó az előtte haladót egyszerűen leütötte ököllel. A mezőny többi tagját igazából nem érdekelte az eset ugyanis a többi futó simán elfutott a földön fekvő társuk mellett..
Érdemes megnézni a Jato Dynamics piacelemző cég blogján közzétett statisztikákat arról, hogy mennyire szoros az összefüggés még mindig a támogatások és az elektromos autó kereslet között.A kedvenc legendáim közé tartozik, hogy a villanyautó már "önjáró" piac hódító útjára lépett, a gyártók kezéből…..
gabiiii 2022.01.03 21:57:24
@bandiras2: Néhány éve végigszámoltam és az jött ki, hogy ha minden benzin és gázolaj fogyasztást villannyal váltunk ki (beleértve traktort, kamiont, vonatot és hajót is), akkor átlagosan kb. 1GW teljesítmény többlet szükséges a villamos rendszerben. Mivel majdnem mindenki éjszaka töltene, ezért a várható töltési csúcsteljesítmény igény kb. 2-4 GW lenne. Tehát optimális esetben (precízebb vezérléssel) még egy Paks kellene, reálisan viszont kettő. Legalább ekkora gond, hogy eltűnne a nappali-éjszakai fogyasztás különbség, ezért nem igazán maradna hely a megújulóknak.
MI A BAJ A MINIMÁLNYUGDÍJJAL? Érdekes dolog a minimálnyugdíj! Ennek a kérdése az utóbbi időben mindig mostoha gyerekként volt kezelve. A minimálnyugdíj összege 2008. január 1. óta 28.500.-Ft, azaz immár 14 éve változatlan. Soha nem emelik. 2008-ban a minimálbér is csak 69.000.-Ft volt.…..
A becslések szerint 2-3 millió ember él ma lakhatási szegénységben, amely többek között annak is köszönthető, hogy az elmúlt években jelentősen növekedtek mind a lakásárak, mind pedig a bérleti díjak: Magyarországon a bérlők mintegy 46 százaléka a rendelkezésre álló jövedelmének több mint 40…..
Az OurPower platformja közösségi energiapiac: összeköti a zöldáram-kistermelőket a fogyasztókkal. Adás-vétel fair áron. Európában sok helyen civil közösségek lépnek fel a klímaválság káros hatásai ellen – nemcsak követelik a tiszta, megújuló energia alapú gazdaságba való energiaátmenetet, hanem…..
Egyre többet hallunk a sci-fibe illő találmányról, a fúziós erőműről, amellyel szinte végtelen mennyiségű energiát állíthatunk elő, ráadásul biztonságosabb és hatékonyabb módon, mint egy atomerőművel. A fúziós reaktorok a Nap és a csillagok energiatermelését modellezik. A franciaországi ITER-ben már…..
A technológia a 21. században olyan gyorsan fejlődik, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen lesz a világ pár évtized múlva. Ric Edelman, az Edelman Financial Services, az Egyesült Államok egyik vezető pénzügyi tanácsadó cégének alapító-elnöke szerint a mesterséges intelligenciának, a machine…..
Legutóbbi írásomban olyan ötleteket gyűjtöttem össze, amelyek segítségével energiatakarékos házakat hozhatunk létre. A cikk kapcsán felmerült a passzívházak kérdése, hogy érdemes-e ilyen előírásoknak megfelelő házat építeni, vagy sem? Egyáltalán, az egyre szigorúbb energetikai követelmények mellett…..
gabiiii 2020.07.27 22:54:51
@Szzzz: Gyártanak 24V-os egyenáramú fűtőbetétet kifejezetten napelemes rendszerekhez. 3-4 napelem sorba kötve akár 120-160 V-ot is le tud adni. Ekkora egyenfeszültség biztonságos kezelése egyáltalán nem triviális, csak óvatosan!
gabiiii 2020.07.28 02:51:09
@Szzzz: Egyenáramot szaggatni a váltóáramra tervezett hajdú termosztáttal... Drukkolok neked, de nem fogadnék rád. :)
Sokáig úgy gondoltam, hogy a kvótával csak tovább nehezítenék azok munkáját, akik a kvótacsoportból minden nehézség ellenére pozícióba kerültek. S ennyi, ezért egyértelműen elleneztem. Bár ezzel kapcsolatban a véleményem nem változott, azóta kicsit kifinomultabb, s borúsabb lett az álláspontom: nem…..
A nagy, sokat fogyasztó és szennyező kamionok és nehéz teherautók milliárd tonnányi árut szállítanak az USA területén minden évben. Új módját fedezték fel nemrégiben, hogyan lehet a közúti teherforgalom üzemanyag-fogyasztását csökkenteni, és ehhez nem a gépjárművekben, hanem az utakban kell keresni…..
Lehet, hogy a belső égésű motorok mostanra a kihalással néznek farkasszemet, de az tagadhatatlan, hogy ennek a meghajtási formának az egyik meghatározó nagy előnye még mindig a gyors "utántöltés" és a nagy hatótávolság. Ami egyelőre még nem igaz az új elektromos meghajtást használó autókra, írja az…..
gabiiii 2020.06.04 01:03:59
@Dan da Man: Az elveszett mennyiséggel nem az a legfőbb baj, hogy ki kell fizetni, hanem hogy máshol hasznosul: szépen elnyelődik benned, az arra kolbászoló macskában, vagy a garázs mellett trécselő szomszéd néni szívritmus szabályozójában. Már így is van elég elektroszmog a környezetben, nem kellene ilyen marhaságokkal tovább növelni.
A hidrogén alapú energiagazdálkodás régóta ismert alternatívája a fosszilis energiahordozóknak. A világjárvány elülése utáni időszakban a zöld befektetések várható fellendülésével a hidrogén szószólói is abban reménykednek, hogy az ezidáig csak szórványosan felhasznált energiahordozó végre megkapja…..
Ha valaki mostanában autózik és lakott területen kívül is vezet az útja, akkor nagy eséllyel találkozni fog az út mentén csipegető fácánokkal - ha véletlenül mégsem, akkor a hangját előbb-utóbb biztosan hallhatja, imádnak jelt adni magukról egy-egy éktelen kiáltással...
Van, aki elképzelni se tudja az életet nélküle, mások már rég pálcát törtek felette. Kinek jutott eszébe egyáltalán, mi szól ellene és mi mellette? Neked mi a véleményed?..
Most aztán bőven van időnk tervezgetni, amire máskor a nagy rohanásban csak nagyon ritkán jut néhány percünk. Ilyen lehet például az okos otthonunk megtervezése. Mindenekelőtt, szeretném pontosítani a címet. A ’fillérekből’ azt jelenti, hogy kb. 100.000 Ft-ból egy nem professzionális, de mégis…..
Milyen hatással lesz a csökkenő — és várhatóan hosszabb távon is alacsonyan maradó — olajár az elektromos autókat gyártó iparra és az elektromost autók iránti keresletre? A jelenlegi olajárat nemcsak a második és harmadik legnagyobb termelő, a Szaúdi Királyság és Oroszország, közötti huzavona, de a…..
Miközben egyre nő a megbetegedések és sajnos a halálos áldozatok száma és a vírus egyre terjeszkedik érdemes megfontolni a zsidó hagyomány, a Tóra álláspontját a vírus elleni harcban. Elsősorban a legfontosabb, hogy tartsuk be az orvosok, a szakemberek és az ország vezetésének utasításait és…..
Az Egyesült Államok a demokrácia hatalmas fegyvertára - ezt a marketingszempontból jól eltalált szlogent a második világháború alatt és után is sokan tényként kezelték; a demokrácia fellegvára(ként beállított szuperhatalom) sikeresen vette fel a harcot a hidegháborúban az elnyomásra épülő,…..
A téma megjárta a hazai és a világsajtót, nem kis pánikot váltva ki a lakosság erre fogékony részéből. Nem akartam tovább fújni a buborékot, így vártam a saját bejegyzéssel, amíg kicsit elcsitulnak a hullámok, mindamellett nem is szerettem volna úgy megnyilvánulni, hogy előtte nem gyűjtök be minél…..
A címmel kezdetben azt akartam sugallni, hogy ötletem pusztán olvasóink kemény magjának, a halál szemébe nevető barkácshősöknek íródott, kik a Munkavédelem I-II. könyv lapjait használják papírzsebkendőnek. Azonban jobban átgondolva és kipróbálva, a fémlemezek méretre darabolásának ezen megoldása…..
gabiiii 2020.01.16 13:42:32
@anonymouse.: Tavaly február 11-én volt kapható 49999 kemény magyar forintért. Azért nem láthattad, mert a nyitás után kb egy órán belül az ország összes üzletéből elfogyott. Saját szememmel láttam olyat, aki egyszerre hármat vett. Esélyes, hogy idén februárban újra lesz.
gabiiii 2020.02.02 01:46:11
@anonymouse.: Február 10-től (pontosabban 10.-én korán reggel) újfent kapható plazmavágó a LIDL-ben.