Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pherekráteus

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alimento Mákolaj 2014.01.04 09:14:39
Egyre népszerűbbek az olajos magvakból préselt különleges olajok (mák, dió, szőlőmag, mandula, stb.), nem kevés helyen olvashatunk arról, hogy ezen olajok milyen fantasztikus hatással lehetnek egészségünkre. Ez alkalommal egy kicsit a mákot és a mák olajat járnám körbe egy rövid cikk…..
Pherekráteus 2015.01.30 19:00:48
Pherekráteus 2015.01.31 15:36:41
@Meleg Sándor: Köszönöm a választ!
Alimento Az édesburgonya 2014.05.09 21:30:34
Az elmúlt napokban összefutottam egy édesburgonyáról szóló cikkel a Paleország nevű oldalon. Azzal semmi gondom sincs, hogy valaki megpróbálja felhívni egy-egy élelmiszerre a figyelmet. A problémát én ott látom, ha a nevezett élelmiszer pozitív tulajdonságainak hangsúlyozása együtt jár egy másik…..
Pherekráteus 2014.05.10 22:06:41
Nemrég ez a cikk akadt az utamba:
antalvali.com/hirek/oszinten-a-burgonyarol-es-a-paradicsomrol.html

Ez is nagyon le akar beszélni a szolanin tartalmú növényekről.

A cikkből főleg ez a mondat izgat, vajon mennyire elehet igaz?:
"...a burgonya szolanin tartalma fény alatt drasztikusan emelkedik. Vagyis, ha a zöldségespultokon 24 órán keresztül tárolt burgonya szolanin tartalmát megvizsgáljuk, azt találjuk, hogy kilencszeresére emelkedik. A burgonyát régebben vászonzsákokban szokták árusítani, manapság ömlesztve vagy átlátszó műanyagzsákokban, hálókban tárolják az áruházak polcain, ami tovább nehezíti a helyzetet."
Pherekráteus 2014.05.11 07:59:35
@Meleg Sándor: @fordulo_bogyo:
Köszönöm!
Akkor megerősítettetek.
Azt hiszem népszerűséget úgy is lehet bizonyos körökben szerezni, hogy meglepő, de téves állításokat tesznek csekély valóságtartalomra alapozva.
Az eddig kapott visszajelzések alapján úgy tűnik, igény van általános, táplálkozással kapcsolatos ismeretterjesztő írásokra is. Ennek megfelelően  most egy új sorozat indul, melyben a táplálkozással kapcsolatos alapvető ismereteket szeretném feldolgozni. Ha minden jól megy,…..
Alimento Kókusz - pókusz 2014.04.23 12:10:59
Amikor kiderül, hogy egy növény alapvetően az emberiség minden bajára gyors és hatékony segítséget nyújt, mindig gyanakvóvá válok (ez valami genetikai rendellenesség lehet). Szerintem minden növénynek vannak  jó tulajdonságai, szinte mindegyikük tartalmaz valamilyen egészség szempontjából fontos…..
Pherekráteus 2014.04.27 21:46:04
@Munyi cica:
Én arról úgy hallottam, hogy nem ajánlatos enni, mert nyers az is, még ha a hengerek tényleg forróak is.
40 perc főzést ajánlottak pelyhekre, ahol erről olvastam. Ha viszonylag sokat eszik belőle valaki, és rendszeresen, akkor a hasnyálmirigye teljesen tönkremehet. Hallottam már olyat, hogy valakinek az okozta a halálát, hogy nagyon egészségesen akart étkezni, de nem sikerült neki. Túl sok nyers gabonától hasnyálmirigyrákja lett. És két év alatt meghalt.
Pherekráteus 2014.04.28 18:06:25
@Meleg Sándor: @Munyi cica: @fordulo_bogyo:
No, próbáltam megtalálni a forrást. Van, amiben nem jól emlékeztem. Elnézést érte. Az emlékezetem azért mégiscsak megcsalhat.
A 40 perc főzési időt nem tudom hol olvastam.
Viszont a sok nyers gabonapehely és a hasnyálmirigyrák lehetőségét Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök, táplálkozáskutató előadásából vettem. Az előadást az interneten nem találom. Egy CD-n kaptam. Mellékelném az mp3 fájlt, de itt nem tudom. Aki kéri, annak elküldhetem. "Valóban egészségtelen a szója?" A címe szerint ugyan a szójáról szól, de az emésztésgátlókról is elég sok szó esik benne (lektinek, tripszingátlók, fitinsav, cseranyagok). E gátlók kapcsán említette, hogy hasnyálmirigyrák kialakulásában is szerepe lehet a sok nyers pehely fogyasztásának. Az előadás szerint a lényeg, hogy ezek olyannyira megnehezítik a nyers gabonák és néhány egyéb anyagféle lebontását, hogy a hasnyálmirigy vagy/és a bél egy idő után nem bírja a strapát, és megbetegszik. Főként megfelelő hőkezeléssel lehet ezeket az emésztésgátlókat semlegesíteni.
Rosszul emlékeztem! Nem állította, hogy csak ettől valaki rákos lesz, de szerinte szerepe lehet benne.

Sőt a feldolgozatlan pelyhek feltapadását is említette azt hiszem az egyik előadásban, nem biztos, hogy ebben. De ezt megint emlékezetből vettem. Nem tudom, hogy ez lehetséges-e.

Van egy középkorú ismerősöm, aki már régóta vetegatriánus, és hasnyálmirigy betegsége lett, (gennyesedés), ő is gyakran fogyasztott egyébként müzliben gabonapelyheket. Gyorsan el is juttattam hozzá ezt az előadást. Persze ez nem bizonyít semmit. De a fent említett előadás alapján, ami azért tudományos alapokon áll, eddig úgy sejtettem, hogy a pelyheknek elég nagy szerepe lehetett az ő betegségének a kialakulásában is.
Egyébként köszönök minden választ és utánnézést. Az igazságot keresem, lehetőleg tudományos oldalról.
Nem kevés táplálkozási irányzat, illetve szerző van, aki meggyőződéses ellensége a tejnek. Időnként e témában tudományos, vagy annak látszó kutatások is napvilágot látnak, így most én is visszatérek a témához. A következő írást éppen paleós oldalon találtam, de…..
Pherekráteus 2014.04.21 09:52:23
@Meleg Sándor:
Még valami. Ezt írják róla:
A kovaföld az egysejtű kovamoszatok sejtfalát tartalmazza, így könnyen finom porrá lehet zúzni. A kovaföldben szilícium-dioxid található, ami a moszatok csontvázának vízzel való egyesülése által keletkezett. Tehát a kovaföld nem más, mint fosszilis élőlények maradványai.
Akkor ettől ez még szervetlen, ugye? Szén sincs benne...
Pherekráteus 2014.04.21 21:37:05
@Munyi cica:
Igen, köszönöm. Valószínűleg ilyen helyen olvasott ő is róla. És az aranykölest említette is.
Pherekráteus 2014.04.21 21:57:30
@fordulo_bogyo:
"Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.

A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. "
Talán úgy áthidalható ez az ellentmondás, hogy a csont szilárd, a mésztől töredező lehetne, de a kovasav ezt akadályozza meg. Az egyébként rugalmas kötőszövet szilárdsága, kevésbé szétszakítható volta pedig szintén a kovasavtól ered. A keményben a széttörést, a rugalmasban a szakadást akadályozza.
Korábban már volt egy fogyasztóvédelmi jellegű írás (Csigaelixír) a blogon, s most is egy hasonló témájú, de táplálkozással szorosabban kapcsolódó cikk következik. A napokban sok helyen lehetett olvasni arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megbüntette egy Kombucha termékcsaláddal kereskedő céget.…..
Pherekráteus 2014.04.14 15:56:52
@fordulo_bogyo: Igen, valóban sokáig elállnak általában, az emésztés meg csak pár óra.

Az elégtelen emésztésben szerepet játszhat az enzimhiány. Ezt akár már betegségnek is nevezhetjük, noha fokozatos lehet az átmenet az egészségestől a betegeshez. És bizonyára van olyan, hogy pl. a hasnyálmirigy valamelyik enzimből nem termel elegendőt, és akkor az már betegség. Nekem nincs ilyen bajom, csak érdekel a téma.
Pherekráteus 2014.04.14 16:16:46
További kérdésem is volna. Étkezés és tudat.

Mi lehet annak az oka, hogy aki sok nyerset, elsősorban gyümölcsöt, zöldfélét eszik, az szellemileg-tudatilag frissebbnek, erősebbnek érzi magát. Sőt talán még fizikailag is. Ugyanakkor főtt, szénhidrát dús étel után sokszor jelentkezik a tudat eltompulása, az evés utáni álmosság érzése.
Ha jól tudom ez utóbbit a vércukorszint átmeneti emelkedése utáni vércukorszint csökkenés okozza. Míg a fenti nyers ételek evése nyomán a vércukorszint ilyen hullámzása nem jelentkezik. És állítólag ezért nincs tudattompulás. Helyes ez így? Sőt erről a paleolit táplálkozásnál is olvastam.
www.tenyek-tevhitek.hu/koma_ebed_utan_aluszekonysag_es_nyugati_etrend.htm

Illetve az étkezési leukocitózisról (fehérvérsejtszám emelkedése evés után)is hallottam. Na, azt pedig szintén a főtt ételek váltják ki, kivéve ha sok nyerset is eszünk melléjük. Van, aki szerint az étkezés utáni álmosság a fehérvérsejtek elszaporodásának tulajdonítható. Bár azt nem értem, hogy ez miért okozna eltompulást.

A nyerskosztot előnyben részesítők a leukocitózis jelenségét úgy magyarázzák, hogy ez is mutatja, hogy a főtt étellel szemben védekeznie kell a szervezetnek, míg a nyerssel szemben nem, tehát a nyers étel sokkal jobb és hasznosabb nekünk, mint a főtt.
Na, erre én nem tudok mit mondani, de valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy a főttel szemben védekezni kellene. Mi lehet itt az igazi magyarázat?
A vércukorszint csökkenése és a leukocitózis ráadásul össze is függhet.
(Egyébként nem vagyok nyerskosztos, és nem is leszek.)
Alimento Szolgálati közlemény 2014.01.20 18:40:58
Mindenek előtt szeretném megköszönni mindenkinek, hogy olvassák a blogot és elmondják az írásokról a véleményüket akár itt, akár más fórumon, akár kedvesen, akár nem. Sokat tanulok belőle mind szakmailag, mind emberileg. Mielőtt tovább mennék, szeretném összefoglalni azokat…..
A tudomány jeles képviselői legtöbbször megállnak az "anyagi" szint vizsgálatánál, és a racionális megközelítés korlátainál. Csupán az elmével felfogható területen "kirándulnak", az azon túli vidéket pedig meghagyják másoknak. Nem így a világhírű magyar agykutató,…..
Pherekráteus 2014.02.12 22:14:39
@Pilóta78: Ha "a szabad akarat csak illúzió" volna, akkor senki sem tarthatna igényt arra, hogy legalább lehetséges igaznak vegyék az állítását. Aki azt állítja, hogy nincs szabad akarat, az azt is állítja, hogy az én véleményemre sem lehet adni, meg senkiére se, hiszen ezek csak egy-egy agy ki tudja milyen törvényszerűségek alapján meghozott vélekedései. Én, aki ezt kimondom, abszolút nem azért mondom ki, mert én gondolom ezt szabadon, hiszen én nem is gondolkodom szabadon. De hiszen senki sem tud szabadon gondolkodni, még egy csöppet sem, hiszen mindenben az agy anyaga és energiamintázata dönt. És mindenkiben kicsit másképpen. Tehát az agy nem szabad vélekedéseire semmiben sem lehet adni, még abban az esetben sem, ha ezt én mondom - persze nem én, hanem egy agy...
Szóval egy ilyen vélekedéssel végig is kellene gondolni. Ezzel lefűrészelted azt az ágat, amin csücsültél, és most épp a semmiben tapogatózol...