Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rm40

0 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1991. Egy idős katona mutatja a győzelem jelét egy égő ház előtt a délszláv háborúban, valahol Horvátországban..
rm40 2021.11.16 16:20:38
@Namely: Az asztonauták sztárolásának több oka is volt. Egyrészt ők vitték a vásárra a bőrüket, ráadásul állami alkalmazottként egyáltalán nem túl sok pénzért. Másrészt volt benne romantika: ők voltak az emberiség követei egy idegen planétán. Harmadrészt a sajtó is rárepült a témára, a Life magazin exkluzív szerződést kötött minden űrhajóssal és - a korszak keretei között - mindenről is beszámoltak velük és családjukkal kapcsolatban.
Az teljesen egyértelmű, hogy a mérnökökre sosem vetült olyan fény - von Braunt leszámítva, holott nélkülök lehetetlen lett volna a világűrbe ki- és nem kevésbé az onnan való hazajutás. Az ő szerepüket a szélesebb közönség az Apollo-13 és a From the Earth to the Moon sorozat ismertette meg. A témában magyarul kötelező olvasmány pl. Gene Kranz: Houston, baj van! című könyve.
 „A gép pilótafülkéje úgy tört le, mint egy üvegpalack nyaka. A köves, sziklás tengerfenéken kabin résztől jobbra feküdt. Egy pilóta holttestét is megpillantottam. Feje és felsőteste az ablakból nyúlt ki. Valószínűleg a zuhanáskor nem sérült meg súlyosan. Talán megkísérelte, hogy kijusson a…..
Air Power Blog Elment a mentor 2021.09.27 12:07:04
Az éjjel elvesztettük Kővári Laci barátunkat, a magyar katonai repülő szakújságírás meghatározó alakját. Mondhatjuk azt is, hogy az "alapját". Hiszen rengetegen köszönhetik neki a témával kapcsolatos ismereteiket, "légierő univerzumukat" úgy idehaza, mint a határainkon túl. Sokan azt az indíttatást…..
rm40 2021.09.27 14:02:22
30 éve már annak, hogy bemutatták Magyarországon az Oscar című filmet. Az alkotás a tengerentúlon nem lett túl népszerű, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a megszokottal ellentétben alig írt róla az internet népe érdekességeket. Addig-addig ástunk, hogy pár meglepő információt be tudjunk…..
  Velence első elektromos díszkivilágítását a Ganz Villamossági Rt. 1912-ben szerelte fel. A projekt részleteiről alig néhány információt találtam, az bizonyos, hogy a transzformátorokat a vállalat budapesti gyárából szállították. Az izzók, vezetékek és egyéb alkatrészek (pl. kapcsolók) származási…..
Az F-111 fegyverzete lesz e rész fő témája – és ez sem egy kis téma, a típus által bevethető, számtalan eszközre tekintettel. Sőt, a precíziós bombákról még csak később lesz szó. A poszt második felében az ausztrál és az angol export kerül terítékre – előbbi sztorinak is egyelőre csak a hidegháború…..
Az F-111B, és törlésének minden részlete, jó hosszan: 33 képpel és 2 videóval, mintegy 48 ezer karakterbe foglalva. A sorozat első része ITT olvasható, az előző pedig ITT. A poszt végén a folytatásra utaló, rövid mondatnak kell szerepelnie. Ha nem, akkor a hosszúsága miatt rosszul töltötte be a…..
Fotó: Zih Zsolt/MTI 2021. március 17-én, 80 éves korában elhunyt Szersén Gyula. Arcát a fiatalabb közönség talán kevésbé ismerte, de hangjáért egészen biztosan Magyarország-szerte rajongtak. Több, mint 1800 alkotásban hallhattuk: mellék- és főszerepekben, sorozatokban, filmekben, mesékben…..
rm40 2021.03.25 15:01:40
@nincs1agy: Valahogy én is így érzem. Ma még talán csak sejtésünk lehet az utána maradó űrről...
rm40 2021.03.25 15:05:54
@/\ngel: Tényleg, abban is.
Ha már természetfilmek, számomra még egy fantasztatikus példa:
www.youtube.com/watch?v=NIfHYVONsBs
A TFX pályázati szakasza a kacskaringós útja után lezárul, meglesz a nyertes. A politikai jellegű viták azonban tovább folytatódnak. A számos, komoly technológiai újdonságot tartalmazó típussal pedig közben bőven akadnak gondok, jelentős áttervezéseket szükségessé téve. A sorozat kezdő része ITT…..
Zord..
rm40 2020.10.15 23:08:45
@Liverbird: Kérdés, hogy a dem-ek esetleges győzelmével a mi vezetésünknek mennyire lenne kívánatos egy ennyire rövid pórázt jelentő termék.
Idén már hetekig a hazai Air Power közösség érdeklődésének középpontjában állt egy ikonikus szállító repülőgéptípus, az An-26, melynek kivonásával - remélhetőleg minél rövidebb ideig tartó - "rámpás hiátus" állt be a honvédség képességkészletében. Ma, merő véletlennek köszönhetően az "Ancsát"…..
Sikeres lövészetet követően megszabadul 9M113 Konkursz rakétái üres konténereitől a tatai 36. Páncéltörő Rakétaosztály egyik 9P148-as harci gépe (képünk 2017-ben készült). Az irányított páncéltörő rakéták és mai, nagyban megnövelt hatótávolságú, többfunkciós, third party célmegjelölést fogadni és…..
rm40 2020.08.12 23:28:12
@Beat it!: Gondolom a dátum a szerződés aláírására utalhat, ez ugye most "csak" egy szándéknyilatkozat. Még egy kiegészítés: jogalappal.hu/nem-sikerult-elsore-az-mti-cimadasa-az-amerikai-raketak-megvasarlasa-kapcsan/
Az MTI Fotóarchívumából ma régi - nagyrészt a szocialista Magyarország idejéből származó - balesetek fotóit válogattam csokorba. Meglehetősen sok, a témába vágó képet találhatunk főleg úgy hogy nemcsak autó-, hanem vasúti, sőt még repülőbaleset is szóba jöhetett. Témáik persze természetüknél fogva…..
rm40 2020.07.16 12:16:51
@szita szita péntek: A biztonsági öv léte és használata akkor és ma is kulcskérdés volt. Régebben eleve nem szereltek be ilyet, sokáig csak előre szereltek, használatuk meglehetősen opcionális volt - a szomorú eredmény nem is maradt el. Emellett a ma már szintén alapkövetleménynek számító biztonsági kormányoszlopot sem ismerték sokáig, pedig ha egy ütközésnél egy merev kormányoszlop beköszön....
Erre jön rá az a tényező, hogy oké, az utascella esetleg ép maradt de ha előtt nincs igazi, tehát energiát ténylegesen elnyelő gyűrűdőzóna, akkor magának a testnek/fejnek a lassulása is ölhet/okozhat súlyos sérülést.
Ma a KMW müncheni telephelyén tatai katonák társaságában bemutatkozott a magyar Leopard 2A4HU. Fotó: KMW Zord..
Ha tegnap "harci zene" volt, akkor ma is indítsunk azzal! Bevallom férfiasan, a filmet soha nem láttam végig (magam se értem, hogy létezik ez), de a soundtrack így is meg-meg szokott fordulni a fejhallgatómban, mert szerintem ott van a valaha készült legjobb filmzenék közt. Sőt, nem csak filmzenék…..
Sorsát mégsem kerülheti el senki… Címszereplőnket ugyan senki nem akarta megenni, de mégis megmenekült a feldarabolástól elég hosszú ideig, annak ellenére (vagy talán pont azért), hogy meglehetősen fiatalon balesetet szenvedett. De miért kellett volna egy balesetet szenvedett halat feldarabolni, és…..
rm40 2019.11.09 21:08:23
Ordem e progresso - a brazil lobogóról vett jelmondatban figyelemreméltó módon szerepel a rend szó, mitöbb, megelőzi még a fejlődést is. Talán abból a felismerésből kiindulva, hogy kuplerájból bizonyosan nem lesz előrelépés... Zord  ..
HamPLÓ Még egy kis Pomaranč 2019.07.25 07:00:00
Bár a múltkor a szavazáson elég rosszul szerepelt, itt van még egy rövid videó a helyi legenda státuszú csehszlovák nagydízelről:..
rm40 2019.07.25 10:26:07
A debreceni Inter-Traction Electrics Kft. (ITE) nyerte, Törökországban gyártott Mercedes Conectokkal a BKV 20+20 darabos busztenderét. Érdekesség a végeredményben, hogy egy korábbi tenderhez képest a szóló buszok alig néhány hónap alatt húszmillió forinttal drágultak. A közbeszerzésen egyébként…..
Donald Trump gyakori média-megjelenései, nagyon vegyesen megítélt döntései és vitatható bel- illetve külpolitikája ráirányítják a figyelmet az eddigi amerikai elnökök értékelésére is. Trump rövidlátó, sőt korlátoltan ostoba klimapolitikája (melynek "megkoronázása" volt 2017-ben az USA kiléptetése a…..
rm40 2019.06.27 09:32:45
@rm40: Különsöen érdekesek pl. a Kennedy és Nixon fejezetek...
Idén lesz 15 éve, hogy Magyarország döntést hozott a NAEW&C-hez való csatlakozásról. Épp 2004-ben csíptem el ezt a képet is a NATO egyik E-3-asáról. Zord..
rm40 2019.05.04 17:13:19
@molnibalage: Igen, úgy tűnik, hogy az ismert modellben szereplő svájci sajtban a lyukak voltak elsöprő többségben a Boeing, de az FAA háza táján is.