Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rm40

0 bejegyzést írt és 103 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Air Power Blog Aeromagazin 25 2023.12.02 00:01:00
Jó kérdés, hogy egy nemzetet mi tesz azzá, ami. Az elsők között ott van ugye a nyelve. Amíg a dolgokat magunk közt tudjuk, magyarul megbeszélni, addig kommunikációs értelemben szuverének lehetünk. Ez vonatkozik az általános (köz)ügyekre, de a részletekre, mondjuk a szakmai-érdeklődő közösségek…..
rm40 2023.12.06 13:59:27
Mind az első, mind a második XB-70 számos repülőeseményben volt érintett pályafutása során. Ezek közül néhány részletesen bemutatva szerepel ebben a részben, a berepülés egyéb tapasztalataival együtt. A sorozat első része ITT olvasható, míg az előző ITT.   A problémás tizenkettedik repülés A…..
vonatmagazin Inga és Bahvé 2023.02.08 22:35:18
Nem mentem sem órásnak, sem jósnak – egyébként is mind egy órásnak, mind egy jósnak fönnakadna a szeme a Bahvé-n, hogy az meg mi? A szokásos nyelvi bevezető után csapjunk is a közepébe. Az ingát talán senkinek nem kell magyarázni, ingavonatok 1963-tól közlekednek a magyar vasutakon. (A…..
rm40 2023.02.09 08:36:24
Hét tenger A Radetzky-osztály 02. 2023.01.18 10:08:50
A Monarchia haditengerészete a XIX. század utolsó éveiben szállt be maga is a flottaépítési versengésbe, ami eddigre már minden nagyobb haditengerészetet magával ragadott. A gyakorlatilag teljes mértékig szárazföldi nagyhatalomnak, vagy legalábbis középhatalomnak számító Monarchia esetében a…..
  Talán a második gyerekkor, avagy a közelgő szenilitás jele, hogy így ötven tájékán hozzám hasonlóan sokan nyúlnak vissza fiatalkori olvasmányaikhoz, és olvassák újra kedvenc ifjúsági regényeiket, rosszabb esetben meséiket. Az élmény néha ugyanaz, néha csalódás, néha pedig még jobban is tetszik,…..
rm40 2023.01.17 22:16:49
@savanyújóska: "A SOS Titanic-ban engem talán az szórakoztat a legjobban, amikor a hajók rádiósai úgy cseverésznek egymással a rádióikon -1912-ben...-, mint mi manapság a mobil telókon. (Helló, öregfiú! Mi újság? - meg hasonlók.)"

Kicsit késői válasz, de talán érdekes lehet, mert úgy tűnik, hogy ezt speciel egész jól eltalálta Dékány. Tényleg így beszéltek, sőt még ígyebül: www.youtube.com/watch?v=CvLWcP_bD4w
Zord..
rm40 2022.11.16 13:19:51
telex.hu/belfold/2022/11/16/maroth-gaspar-miniszterelnok-katonai-irodaja
"A Telex megkeresésére szerdán reggel cáfolta Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt a sajtóhírt, amely szerint a november 15-i hatállyal felmentett korábbi védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár, Maróth Gáspár fogja vezetni a Miniszterelnök Katonai Irodáját."
27 év kecskeméti fotózása után - melyben sok érdekesség, ember, típus helyet kapott - ma egyértelműen a legszebb fotós lehetőséget produkálta szubjektív LégierőBlogger énem szerint a Bázis. Tanulság: hihetetlenül sokra is képesek lehetünk inherens-szisztematikus hendikepjeink dacára, ha olykor a…..
Tegnap Kecskemétre érkezett, ma már magyar pilóták ismerkednek - a pár hónapja többségi magyar tulajdonban lévő - cseh Aero Vodochody repülőgépgyár újgenerációs Albatros-változatával, az L-39NG-vel. A 0476-os oldalszámú "Újalba" az ADS-B oldalon, egyik kecskeméti felszállása…..
rm40 2022.04.21 10:47:39
@gal3: Ahogy én látom, senki nem tesz különösebb erőfeszítést arra, hogy erős érveket sorakoztasson fel a headerőfejlesztés ezen része mellett.
Ha harci gépről van szó, a fegyverzet teszi teljessé a képet. (Ezért is teljességgel értelmetlen bárminemű harci gépről beszélni - eleve nem létező, lejárt, elfogyott, de kifogással persze jól megtámogatott - fegyverzet híján). Mellette, függesztve, aztán még közel, de már leoldva, "dolgát végezve".…..
rm40 2022.03.17 16:49:05
@EvridzsDzsó:
A járvány alatt is sokan globális átrendeződést és az emberi alaptermészet megváltozását vizionálták, aztán ez érdeklődés hiányában elmaradt. Előbb-utóbb szépen vissza fog térni minden a normál kerékvágásba, mert az emberek fogyasztani és jól élni akarnak. Pénz beszél.
Az atomerőművek folyamatos villamosenergia-ellátása létfontosságú. Ez érvényes a leállított reaktorokra is, tekintettel arra, hogy a korábban besugárzott, kiégett üzemanyagban radioaktív anyagok vannak, amelyek bomlása hőt termel, ezt a hőt pedig folyamatosan el kell vezetni. Ha ezt nem tennénk meg,…..
Jó hírekkel indult a Mi-24-est illetően ez a hónap. Zord..
rm40 2022.03.07 13:34:29
www.napi.hu/magyar-gazdasag/nato-csapat-szallitas-ukrajna-magyar-kormany-haboru.747701.html

"A kormány engedi a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve a Dunántúli megyékbe települését.
Engedélyezi az úgynevezett halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából való áthaladást abban az esetben, ha a célállomás valamelyik szövetséges állam - olvasható a Magyar Közlönyben.
Az Ukrajnába történő fegyverszállítást azonban továbbra is tiltja."
Éhezőkocsi, kocsmakocsi – így is szokták hívni, vagy inkább csúfolni az étkezőkocsikat. És, hogy mi ez az eltévelyedés? Aki ismer, vagy olvasta korábbi írásaimat, az eddig csak III. korszakos járműveket láthatott tőlem. Na, de akkor mit keresek az V. korszakban? Ennek kettős oka van. Egyrészt volt…..
rm40 2022.02.19 22:12:35
1991. Egy idős katona mutatja a győzelem jelét egy égő ház előtt a délszláv háborúban, valahol Horvátországban..
rm40 2021.11.16 16:20:38
@Namely: Az asztonauták sztárolásának több oka is volt. Egyrészt ők vitték a vásárra a bőrüket, ráadásul állami alkalmazottként egyáltalán nem túl sok pénzért. Másrészt volt benne romantika: ők voltak az emberiség követei egy idegen planétán. Harmadrészt a sajtó is rárepült a témára, a Life magazin exkluzív szerződést kötött minden űrhajóssal és - a korszak keretei között - mindenről is beszámoltak velük és családjukkal kapcsolatban.
Az teljesen egyértelmű, hogy a mérnökökre sosem vetült olyan fény - von Braunt leszámítva, holott nélkülök lehetetlen lett volna a világűrbe ki- és nem kevésbé az onnan való hazajutás. Az ő szerepüket a szélesebb közönség az Apollo-13 és a From the Earth to the Moon sorozat ismertette meg. A témában magyarul kötelező olvasmány pl. Gene Kranz: Houston, baj van! című könyve.
Air Power Blog Elment a mentor 2021.09.27 12:07:04
Az éjjel elvesztettük Kővári Laci barátunkat, a magyar katonai repülő szakújságírás meghatározó alakját. Mondhatjuk azt is, hogy az "alapját". Hiszen rengetegen köszönhetik neki a témával kapcsolatos ismereteiket, "légierő univerzumukat" úgy idehaza, mint a határainkon túl. Sokan azt az indíttatást…..
rm40 2021.09.27 14:02:22
30 éve már annak, hogy bemutatták Magyarországon az Oscar című filmet. Az alkotás a tengerentúlon nem lett túl népszerű, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a megszokottal ellentétben alig írt róla az internet népe érdekességeket. Addig-addig ástunk, hogy pár meglepő információt be tudjunk…..
  Velence első elektromos díszkivilágítását a Ganz Villamossági Rt. 1912-ben szerelte fel. A projekt részleteiről alig néhány információt találtam, az bizonyos, hogy a transzformátorokat a vállalat budapesti gyárából szállították. Az izzók, vezetékek és egyéb alkatrészek (pl. kapcsolók) származási…..
Az F-111 fegyverzete lesz e rész fő témája – és ez sem egy kis téma, a típus által bevethető, számtalan eszközre tekintettel. Sőt, a precíziós bombákról még csak később lesz szó. A poszt második felében az ausztrál és az angol export kerül terítékre – előbbi sztorinak is egyelőre csak a hidegháború…..
Az F-111B, és törlésének minden részlete, jó hosszan: 33 képpel és 2 videóval, mintegy 48 ezer karakterbe foglalva. A sorozat első része ITT olvasható, az előző pedig ITT.   Az F-111B technikai és harcászati jellemzői  A Combat Lancer és a második körös vietnami bevetések után érdemes visszatérni…..
Fotó: Zih Zsolt/MTI 2021. március 17-én, 80 éves korában elhunyt Szersén Gyula. Arcát a fiatalabb közönség talán kevésbé ismerte, de hangjáért egészen biztosan Magyarország-szerte rajongtak. Több, mint 1800 alkotásban hallhattuk: mellék- és főszerepekben, sorozatokban, filmekben, mesékben…..
rm40 2021.03.25 15:01:40
@nincs1agy: Valahogy én is így érzem. Ma még talán csak sejtésünk lehet az utána maradó űrről...
rm40 2021.03.25 15:05:54
@/\ngel: Tényleg, abban is.
Ha már természetfilmek, számomra még egy fantasztatikus példa:
www.youtube.com/watch?v=NIfHYVONsBs