Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szamoai

0 bejegyzést írt és 320 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indított a Mandiner: vezető magyar véleményformálókat kérdezünk meg arról, mit gondolnak az egyre forróbb témává váló migrációról és a kapcsolódó jelenségekről. Az eddig megjelent írások ezen a linken…..
szamoai 2015.10.08 23:13:34
@♔bаtyu♔:
"Merkel tehetetlenségét és elvesztett realitásérzéket jól jelzi , hogy Orbánt és a K-európai országokat hibáztatja.

Konkrétan a magyar kerítés egyetlen bevándorlót sem akadályozott még meg abban, hogy Németországba jusson de neki a magyar kerítés a probléma. "

Én a "..kerítés senkit nem akadályozott meg.." és a "nem a kerítés a megoldás" között nem látok lényeges szemantikai különbséget.
szamoai 2015.10.09 00:27:20
@Exploiter:

Igazából csak egy logikai csuklásra akartam felhívni - értékítélet nélkül - a figyelmet, még csak nem is a tiédre.

De ha már leírtad, hogy "A kerítés kiválóan működő megoldás" hadd kérdezzek rá: mire? A szíriai helyzetre? Arra bajosan. A menekültáradatra? Azt sem állítja meg mint látjuk, legfeljebb eltéríti másik irányba. A felelősség hárítására? Hát igen, ezt tulajdonképpen ki is mondtad és a logika is igazolja.

Mondjuk ez némileg üti az "Európa védelmezői vagyunk" imidzset de miért pont ebben ne hazudna a főgeci?
Szóval valahol tényleg kár volt leírnod :)

Az, hogy szerinted az utóbbi hetek egyetlen fejleménye a te véleményed változása bizonyos szervezeteket illetően, öhhmm, izé, eléggé árulkodó de nem velem fogod tudni megbeszélni.

Szívesebben és - részemről - érdemibb módon tudnék beszélgetni egy vállalható ellenzéki erő hiányáról, bár a többes szám második személy használata kissé hitelteleníti a szentimentet. (vö. első bekezdéssel a felelősség hárításáról)
A Szabadonébredők oldalon találtam egy cikket, amiben 9 érdekes és kevésbé közismert tényt lehet olvasni a magyar nyelvről. Nem nehéz kitalálni, hogy ez ismét egy olyan "tény" gyűjtemény, mint például amiről a "Mire is legyünk büszkék?" című bejegyzésemben már egyszer írtam. Ezúttal nem fogok…..
szamoai 2014.05.25 09:21:20
@Kedves Loránd x:
Respect.

Bele nem folyva a jobb-e-nem-e-jobb vitába csak úgy általánosságban megjegyzem: ha csak pont ugyanannyira "jó" (kifejező, leíró, a jelen megragadására alkalmas) is mint az összes többi, akkor is önmagában való érték az erős különbözősége a többitől. Egy működő példa arra, hogy más logikájú szerveződés is képes lehet betölteni ugyanazt a funkciót. Ez egy komoly eszköz (lehet) a többi (mondjuk egymással keresztül-kasul rokon európai) nyelvet beszélő ember számára a saját gondolkodásuk feltérképezésében - ahogy számunkra is az (megintcsak: lehet..) a saját házi feladatunk megoldásában..
Naiv profi fotóst szénné alázták a Tripontban, amikor weben keresztül rendelt 250 ezer forintos objektívét nem akarták odaadni neki, mert túl gyorsan ért az üzletbe, mielőtt átment volna a bankkártyás fizetés (ami 3-4 nap szerintük). Még az ügyvezető is ezt hajtogatta, aztán…..
Még csak  néhány hónap telt el 2014-ből, de máris túl vagyunk az év sorozatán: A törvény nevében hatalmas siker, de jellemző módon minden a friss Oscar díjas Matthew McConaughey -ről szól, pedig a sorozatnak két főszereplője van: Woody Harrleson is ugyanolyan erős alakítást…..
 DopeMan&KicsiDope az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában Kálmán Olgával beszélgetnek arról, hogy igazából miről is szól az Anyám, SZAVAZZ helyettem klipjét fölvezető médiahekk...A lényeg az, hogy mi megfőztük, föltálaltuk, Ti pedig szépen megettétek!  ..
szamoai 2014.03.31 11:42:55
@Brukk:

Gondolom arra utalsz, hogy az előző kormány alatt is biztosan előfordult olyan, hogy valakit a politikai nézetei miatt fosztottak meg valamilyen lehetőségtől.

Példát és ellenpéldát mindig lehet hozni mindenre.

A kérdés az, hogy az adott dolog egy gyakori jelenség vagy csak kivétel, márpedig manapság ez a jellemző.
Szlovákia nemet mondott Ficónak. Néhány tanulság következik. Robert Ficót most nem (csak) a magyarok buktatták meg, hanem sokkal inkább az általános szlovákiai politikusi elitellenesség. Két hete, az első körben megbukott a szlovák jobboldal gyenge jelöltje, most meg a baloldal…..
szamoai 2014.03.30 23:20:41
@unionista:

Ez tetszik. Nemrég magam is azon tűnődtem, hogyan lehetne értelmesen társítani az általam preferált listás módszert a területi alapúval és szintén erre jutottam: kétkamarás parlament, az egyik tisztán listás, a másik tisztán területi. A listás értelemszerűen a pártok terepe, az egyéniben én is kizárnám a parttagságot.

E kettő között már okosan el lehetne osztogatni a jogköröket úgy, hogy felügyeljék egymást de alapesetben ne akadályozzák egymás munkáját.
szamoai 2014.03.30 23:25:19
@unionista:
erre is egy like: a paksi szerződés azon pontja, ami szerint az oroszok korlátozott időre (valami 20-25 év?) befogadják a fűtőelemeket de utána visszaszállítják ide; nos, erről nekem (is) valami olyasmi ugrott be, hogy hazaviszik kinyerni belőle amit tudnak (fegyvernek, jó eséllyel..) de letárolnunk már nekünk kell, jól kibasztak velünk..
Az utóbbi napokban sok többé-kevésbé meghatározó jobboldalival beszélgettem (újságíró, főorvos, nyugdíjas vezető, aktív mérnök és tanár, stb), és azt kell mondjam, Béndek Péter beléndeket ehetett, mielőtt a jobboldali értelmiség hitványságáról értekezett. A jobboldali…..
szamoai 2014.03.29 14:54:21
@Sexual Harassment Panda:

nyilván nem a szavazatok, hanem a mandátumok megoszlásáról beszélt.
45%-nyi képviselővel meg nem lehet többségi kormányt alakítani.

Minek idiótázni?
szamoai 2014.03.29 15:54:17
@Sexual Harassment Panda:

a mandátumok arányát írjam be a mandátumkalkulátorba? magyarul a végeredményt üssem be és nyomjak egy ENTER-t? és az mire lenne jó?

még egyszer: kommentelő társunk a mandátumok arányáról beszélt! az tiszta sor, hogy ebben az elcseszett rendszerben 35%-kal is lehet 2/3-hoz jutni és fordítva, de ha egyszer meglesz a végeredmény és az jön(ne) ki, hogy a Fidesz-é a parlamenti helyek 45%-a, akkor abból sehogyan nem lesz többség, érti?
Amikor elkezdtem ezt a blogot, azt terveztem saját felfedezéseim mentén írok majd társadalomról, gazdaságról, kultúráról, fejlődésről, fejlesztésről. Egy gyorsan fejlődő demokráciáról. Az élet felülírja a terveket. Nem jön át nekem a sajtóból, hogy Magyarországon…..
szamoai 2014.03.03 23:37:12
@Ad Dio:

a katonai bázisok használati jogát nem a Budapesti Memorandumban rögzítették, hanem államközi szerződésekben. Viszont a Budapesti Memorandumban garantálja Ukrajna határait és szuverenitását Oroszország, az USA és az Egyesült Királyság.

Jelen JOGI állás szerint - és nem vagyok jogász, szóval fenntartom a tévedés jogát:) - 2042-ig az oroszok használhatják a krími katonai támaszpontokat. Ha az új ukrán vezetés mondjuk a JAnukovics által aláírt hosszabbítástól visszatáncolt volna, az esetleg lehetett volna jogalap az Oroszoknak a pampogásra (megjegyzem, ez lehetett volna tárgyalási alap, ebben még akár a NATO-t is meggyőzhették volna, vagy kérhettek volna egy nagyonnagy szívességet). Ha a hosszabbítás előtti 2017-es dátumot sem várta volna meg, akkor az ok lehetett volna a felvonulásra és adott esetben, ha ki akarják zavarni onnan őket akkor a védelemre - de ez már persze inkább személyes értékítélet. Ez így nekem prosztó katonai megszállása egy területnek.
szamoai 2014.03.03 23:47:45
@Ad Dio:

Érdekes, tulajdonképpen két dologban is egyetértünk: EU-pártiak vagyunk és nem nézzük jó szemmel az USA "demokráciaexportját" - egyvalamiben nem értünk csak egyet, Oroszország nagyhatalmi státuszának az elfogadhatóságában:) Szerintem nem kéne hagyni nekik.. de belátom, ez magánvélemény.

Egyáltalán, az ilyen _módszereket_ nem kéne hagyni - ha már komolyan vesszük, hogy háborúmentes Európában akarunk élni; ez van nekem igazán beakadva.
szamoai 2014.03.04 00:02:51
@fehérfarkas:

Szaúd-Arábia tényleg egy röhej, vastag az amerikaiak pofáján a bőr, ezt tudjuk.

Oroszország esetében nem a hivatalos államformára gondoltam, Putyint nem Isten küldte, hanem az oroszok választhatnak Putyin közül. A mentalitás az, ami középkori. Ezt sajnos hosszú lenne kifejteni, egy példa csak hogy visszautaljak: az általad említett kisebbségi politika is inkább azon alapul szvsz, hogy a vazallusnép el lehet magában, amíg nem lázadozik és elfogadja az orosz fennhatóságot.

A vidéki vagy nagyvárosi nyomorgó tömegek ugyanúgy műveletlenek mindenhol, de azért vannak különbségek is, egy elég komoly különbség pl. ezen tömegek aránya a népességben. Ebből a szempontból azért az orosz civilizáció bizony.. hogymondjam, az én szememben éretlenebb. Ahogy az olajbevételeiket elköltik, az is nagyon beszédes, hol van ez a norvégok hozzáállásától? Pedig ők sem voltak gazdagok amíg olajat nem találtak.

Kérlek hidd el, ezzel egy pillanatig sem akarom lebecsülni vagy leszólni az orosz kultúra és tudomány hozzájárulását az emberi civilizációhoz.
Miközben az ukrán nyugatos és nacionalista erők felülkerekedni látszanak Nyugat-Ukrajnában és Kijevben; most már ellenük szervezkednek az orosz szeparatisták és velük szövetséges, homályos eredetű fegyveres erők a Krím-félszigeten − igaz, ezt nem nézik tétlenül az ukrán…..
szamoai 2014.03.01 10:58:31
@maxval a gondolkodó birca:

jaj de értetlen vagy!

Koszovó valaha a szerb nép bölcsője volt, mára azonban többségben albánok lakják tehát megszűnt többé szerb föld lenni. Ez egy tökéletes példa volt arra miért értelmetlen olyan kijelentéseket tenni, mint pl. hogy "ezvagy az a terület mindig ilyenvagyolyan föld lesz, ezen nem tud senki sem változtatni".

Mellesleg az, hogy szerinted valahol nincsenek többségben az oroszellenes érzelmek elég messze van attól, hogy az adott terület "orosz föld" legyen..
szamoai 2014.03.01 11:35:08
@tobias2: miért, ez az ország szerinted még mindig az avarok földje?
1000 leütés Párttá alakulunk 2013.09.12 14:04:24
Az elkövetkező hetekben megtörténik a pártalakítás, kíváncsiak vagyunk, a Fidesz-Magyarországon még bejegyeznek-e minket. (A remélt kollektív és személyi vegzálásokról beszámolunk majd.) Ha igen, a párt önállóan fog indulni a választásokon. A tágabb -- szimpatizánsi és…..
szamoai 2013.09.13 13:55:27
@HaFr:
iróniának szántam de lemaradt a smiley. Bocs:)

Szimpatizálok a kedvezményezéssel, ha komolyabbra fordul még támogatni is fogom.
szamoai 2013.09.13 14:28:55
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

" A bűnöst szeretjük, de nem a bűnét. Semmi gond egy homokossal, de a homoszexualitását elítéljük."

Teljesen egyetértek. Én sem ítéllek el személyedben a trollkodásért, csak menj és ne trollkodj tovább!
szamoai 2013.09.13 14:31:22
@Barnalány:

ez jó pedigrére vall:)
Kezdeném rögtön azzal, hogy Bánhegyi Ferenc és Olajosné Kádár Ilona könyve már az ideológiai baromságaitól eltekintve is szar. Sajnos azonban ez nem annyira szembeszökő, mivel az általános iskolás tankönyvek nagyon gyakran borzalmasak, tudománytalan tartalmakkal és kevés…..
szamoai 2013.09.12 00:27:57
@egysmás:

apró különbség: a gyökkettő értéke ugyanannyi itt mint Japánban, a Holdon mint a Marson vagy a Nap belsejében.

Az erkölcs meg ugye..

Miért, amúgy gyöknégyet láttál már? Pedig matematikai értelemben az racionális.
1. Először is, ki fogja finanszírozni? Van abban valami elszomorító, hogy 3,5%-os alapkamat körül még megveszik a forintot ugyanolyan 300-as eurószinten, mint eddig, ezek szerint a pénzvilágnak megér nagyjából ugyanekkora kamatelőnyt egy európai autokrácia fenntartása -- forró…..
szamoai 2013.09.01 19:29:24
@vajdasagi:

épp ezért motoszkál bennem az érzés, hogy 2-3-6 év múlva, amikor megroppan a dolog mennyivel jobb lenne majd, ha lenne addigra egy Valami, ha más nem hát egy nyitott társadalomban és hozzáféréses demokráciában gondolkodó, annak a logikája mentén működő, na és persze lehetőleg _jól_ működő mondjuk párt, ami százalékben mérhetően ha nem is ér el komoly eredményeket, nem lesz jódarabig kormányközelben de ott van, és neadjisten egy mintát is mutat, ha elég jól működik persze..
Gondolom, nem ismeretlen az érzés: hajnali négykor barátainkkal egy buliból hazafelé tartva, az utolsó apróinkat összedobva, hármasban veszünk még egy tüskét egy doboz sörrel egy bátor nonstoposnál, és mire visszaérünk a bokrok közül, a pisilésből, a másik kettő megitta a…..
szamoai 2013.08.31 16:52:10
@Mészáros Laci: na ja, de hosszú távon Piszkos Freddel is jobb volt haverkodni, mint haragban lenni vele:)
Mielőtt a korábbi bejegyzéseim alapján nyugatmajmolással vádolnának, álljon itt egy remek példa, azt bizonyítandó, nem csak Magyarországon vannak korlátolt politikusok. Az USA-ban például egyre nagyobb teret nyer, hogy meg kellene adóztatni a hibrid autókat.  Észak-Karolina…..
szamoai 2013.08.02 18:22:21
@Jerofejev:

Szerintem egyszerű: a tényleges fogyasztást / infrastruktúra-használatot kell adóztatni. Magyarul az utak koptatását és a parkoláskori helyhasználatot nem a benzinfogyasztáson keresztül kell adóztatni.

Kell egy útkoptatási adó (mondjuk súly alapján) meg egy helyfoglalási adó (nyilván méret alapján). Aki teszemazt nagy de könnyű autóval jár az lehet, hogy ugyanannyit fizet mint aki kicsi de nehéz autóval, csak épp előbbi esetben az adójának nagyobb része kerül a parkolóhelyek fenntartását / fejlesztését szolgáló alapba, utóbbi meg inkább az utak felújítását finanszírozza jobban.

És ezt persze nem csak az autózáshoz kapcsolódó adók / járulékok esetében kéne így csinálni..
Talán elhibázott döntés volt megdobálni Orbán Viktort Erdélyben, a gerillaakciót végrehajtó fiatalok nem tudhatták, mire készülnek megint. Pedig ha mögé néznek annak a felvetésnek, amit az Országos Választási Iroda elnöke mondott, gyönyörű lehetőségek villannak ám fel.…..
A mai napon találkoztam a legnagyobb közösségi oldalon egy hirdetéssel. Azzal, ami a képen látható. A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), Bokros Lajos pártja a jobboldal igazi pártjaként hirdeti magát, és azt, hogy Orbán bukni fog. Az nem derül ki, hogy vajon a bajszos bácsi…..
szamoai 2013.07.27 17:13:44
@MetroGoldwinMayer:

a fejlett nyugati világban azért nem találsz 2. pillért olyan formában ahogy nálunk létezett, mert ott van hagyománya, kultúrája az öngondoskodásnak (ennyiben igaza is van a Világbankos szakértőnek, valószínűleg soha nem is fognak ott bevezetni ilyesmit - pont ezért.) Magyarországon idáig nem volt és jelenleg sincs még igazán, ellenben a jövő nyugdíjasainak eminens érdeke (lenne) egy megtakarítás-alapú pillér a nyugdíjrendszerben.

Az idézett Világbankos szakértő egyébként pár nappal az államosítás bejelentése előtt tette ezt a nyilatkozatát, tehát a "magyar rendszer nem túl rossz" kitétel még a MaNyuP-okat is magában foglaló rendszerre vonatkozott..
szamoai 2013.07.27 17:23:30
@MetroGoldwinMayer:

amúgy egyetértünk abban, hogy az ideális az lenne, ha mindenki magától, külön noszogatás nélkül félretenne időskorára - de arra alapozni, hogy majd az emberek erre rájönnek maguktól is, öngyilkosság lenne.

@concret: jól mondja, a kötelező 2. pillért idővel át lehetett volna vezetni egy önkéntes rendszerbe, "átcsúsztatni" 3. pillérbe. Ezzel létrejö(hete)tt volna az ideális állapot, ami megfelel a nyugati normáknak - és nem mellesleg a józan észnek. A különbség csak annyi lett volna, hogy az első 1-2 generációt "némi" rásegítéssel terelték volna be a rendszerbe.
Ez a poszt az eggyel korábbival olvasandó. A "baloldallal" kapcsolat végtelen szkepszisem ellenére leírom, mit  kellene tennie a Mesterházy-féléknek, ha hatalomra akarnának jutni. Hozzáteszem, abban sem vagyok biztos, hogy akarnak, vagy komolyan bíznának abban, hogy tudnak. De…..
szamoai 2013.07.23 09:19:41
@MetroGoldwinMayer:

a "kiafaszábbgyerek az usákok vagy a ferdeszeműek"-témába alapvetően nem akarok belefolyni mert a poszthoz képest szerintem erősen OFF, de két megjegyzésem azért lenne - lenne épp több is, sokmindenen megakadt a szemem, most szinte véletlenszerűen csak kettőre reagálnék:

" 10 év múlva csak ferdeszemüek mennek az ürbe" - ebből a képletből szerintem kihagytál legalább két fontos szereplőt: az oroszokat és a nyugati magáncégeket.

"'A fejlődés iránya a világon még soha nem az volt,hogy LEÉPÍTETTÉK volna a jóléti rendszereket' - már hogyne lett volna, az utolsó globábirodalom, a római így ért véget, értéktelenedő pénzzel, belső viszályokkal, csökkenő születéssszámmal. " - ööö, lehet hogy én vagyok túl tompa (elnézést, most végeztem egy 12 órás műszakkal), de a római birodalom felbomlása miért is jó példa a fejlődésre?
szamoai 2013.07.23 18:42:26
@Balt:
hoppá, erről nem tudtam. Elnézést.

@egyetmondok:
a kérdésem így szólt: a római birodalom _felbomlása_ miért lenne jó példa a fejlődésre?
szamoai 2013.07.24 08:41:52
@egyetmondok:

eredetileg úgy jött fel ez a téma, hogy "MetroGoldwinMayer" és "Ezténírtam" vitázott arról, hogy a szociális rendszer leépítése Európában vajon a fejlődés feltétele-e vagy azt inkább lehetetlenné tenné. "Ezténírtam" szerint fejlődés csak ott volt, ahol a szociális rendszerek is fejlődtek, erre hozta fel ellenpéldaként "MetroGoldwinMayer" a római birodalom felbomlását. Nomármost szerintem a _római birodalom_ felbomlása semmiképp nem volt része a _római birodalom_ fejlődési szakaszának.

Persze nézhetjük úgy, hogy valaminek a felbomlása lehetőséget ad valami másnak a fejlődésére, ebben az esetben az európai szociális rendszer esetleges leépítését is lehet valami más birodalom/világrész/hatalmi központ fejlődésének a feltételeként nézni, de az alapkérdés - szerintem - az volt, hogy a _jelenlegi_ európai "birodalom" fejlődésének szempontjából hasznos-e a szociális rendszer fenntartása (vagy kívánatos-e a leépítése)
Mindent összevetve, minden külső kényszerítő erőt és belső feladatot beleszámolva, 50 éve nincsen ennyire rossz kormánya az országnak, mint az Orbáné. 1963-ban nagyjából véget ért az '56-os forradalmat követő megtorlás, megkezdődött a konszolidáció, amely ugyan tovább…..
szamoai 2013.07.16 09:57:36
@Behajtó70:

"Kinek köszönhető a kétharmad?"
Leginkább azoknak a baloldali szavazóknak, akik nem mentek el szavazni. Mert bár baloldaliak voltak, volt önbecsülésük.

"Ki engedte, sőt támogatta a devizahiteleket?"
Hát konkrétan az első Orbán-kormány engedélyezte, az MNB-ben hátrahagyott Járai az őrült kamatpolitikájával meg erősen - hogyismondjam.. - motiválta rá az embereket.

"Ki adta el külföldieknek a gáz, áram, néhol a vízműveket?
Kik voltak a legnagyobb magyar privatizátorok, ezzel megszüntetve a magyar termelést?"
Nagyobbrészt az MDF-kormány.

"Ki kampányolt a hazánkfiainakmkettősállampolgársága ellen?"
Hát igen, ez az MSZP volt. De ki miatt nem kapták - akkor - meg? Hát az istenadta miatt, aki nem szavazta meg.

"Ki hívta volna vissza sokadszorra is az IMF-et?"
Legutóbb pl. Orbán Viktor.. "Az asztalnál ülünk és várjuk, hogy jöjjenek tárgyalni", emlékszel még? Talán egy éve volt

"Ki ássa a magyarok sírját az EU-ban, széthúzásra, magyarellenességre buzdítva az EU tagállamait?"
Ellenzékben pl. a Fidesz azt követelte, hogy vonják meg a pénzügyi támogatást M.o.-tól, ehhez képest most a jelenlegi ellenzék az EP-ben azt mondja, hogy jó lenne ha az EU rászólna Orbánra de azért a támogatásokat ne vegyék el lehetőleg, mert azzal az egész országot büntetnék. Na akkor ki a magyarellenesebb az EU-ban?

"Ki vádolja a magyart magyarkodással, ha pl népzenét hallgat?"
Passz, erről most hallok először. Ki vádolja?

"Kik lövettek a tömegbe 56-ban?"
A kommunisták.

"és 2006-ban?"
Egy bizonyos Gergényi nevű rendőrfőkapitány, aki leszerelés után rögtön Pintér Sándor egyik cégében kapott vezető pozíciót.. nem gyanús?

"Kik hazudtak reggel, délben, meg este?"
Hogy ki vallotta be, azt mindenki tudja. Hogy a jelenlegiek nem ugyanezt teszik azt egyre kevesebb ember hiszi el..

"Kik hazudtak a pannonpumát, a nagy-a-jólétet a választások megnyerése céljából?"
És kik hazudták, hogy "Rosszabbul élünk", a választások megnyerése céljából? És ki az, aki szerint a negatív növekedés is növekedés? És ki az, aki szerint meg lehet élni 47 ezer forintból?

"Kik ígértek eurót 2008-ra, ezzel százezreket devizahitel felvételére csábítva?"
Aki az euró-bevezetésre számítva adósodott el svájci frankban (ami ugye a legnagyobb problémát jelenti) az mindenképpen ráfaragott volna, mert a CHF az EUR-hoz képest is csúnyán beerősödött. Persze magának a forintnak a romlása is súlyosbít a helyzeten, ehhez kapcsolódóan két adat: az eemúttnyóóócéévben 256 körül volt az átlag árfolyam, II. Orbán alatt 285 körül.
szamoai 2013.07.16 09:59:48
@Behajtó70:

"Kinek köszönhető a kétharmad?"
Leginkább azoknak a baloldali szavazóknak, akik nem mentek el szavazni. Mert bár baloldaliak voltak, volt önbecsülésük.

"Ki engedte, sőt támogatta a devizahiteleket?"
Hát konkrétan az első Orbán-kormány engedélyezte, az MNB-ben hátrahagyott Járai az őrült kamatpolitikájával meg erősen - hogyismondjam.. - motiválta rá az embereket.

"Ki adta el külföldieknek a gáz, áram, néhol a vízműveket?
Kik voltak a legnagyobb magyar privatizátorok, ezzel megszüntetve a magyar termelést?"
Nagyobbrészt az MDF-kormány.

"Ki kampányolt a hazánkfiainakmkettősállampolgársága ellen?"
Hát igen, ez az MSZP volt. De ki miatt nem kapták - akkor - meg? Hát az istenadta miatt, aki nem szavazta meg.

"Ki hívta volna vissza sokadszorra is az IMF-et?"
Legutóbb pl. Orbán Viktor.. "Az asztalnál ülünk és várjuk, hogy jöjjenek tárgyalni", emlékszel még? Talán egy éve volt

"Ki ássa a magyarok sírját az EU-ban, széthúzásra, magyarellenességre buzdítva az EU tagállamait?"
Ellenzékben pl. a Fidesz azt követelte, hogy vonják meg a pénzügyi támogatást M.o.-tól, ehhez képest most a jelenlegi ellenzék az EP-ben azt mondja, hogy jó lenne ha az EU rászólna Orbánra de azért a támogatásokat ne vegyék el lehetőleg, mert azzal az egész országot büntetnék. Na akkor ki a magyarellenesebb az EU-ban?

"Ki vádolja a magyart magyarkodással, ha pl népzenét hallgat?"
Passz, erről most hallok először. Ki vádolja?

"Kik lövettek a tömegbe 56-ban?"
A kommunisták.

"és 2006-ban?"
Egy bizonyos Gergényi nevű rendőrfőkapitány, aki leszerelés után rögtön Pintér Sándor egyik cégében kapott vezető pozíciót.. nem gyanús?

"Kik hazudtak reggel, délben, meg este?"
Hogy ki vallotta be, azt mindenki tudja. Hogy a jelenlegiek nem ugyanezt teszik azt egyre kevesebb ember hiszi el..

"Kik hazudtak a pannonpumát, a nagy-a-jólétet a választások megnyerése céljából?"
És kik hazudták, hogy "Rosszabbul élünk", a választások megnyerése céljából? És ki az, aki szerint a negatív növekedés is növekedés? És ki az, aki szerint meg lehet élni 47 ezer forintból?

"Kik ígértek eurót 2008-ra, ezzel százezreket devizahitel felvételére csábítva?"
Aki az euró-bevezetésre számítva adósodott el svájci frankban (ami ugye a legnagyobb problémát jelenti) az mindenképpen ráfaragott volna, mert a CHF az EUR-hoz képest is csúnyán beerősödött. Persze magának a forintnak a romlása is súlyosbít a helyzeten, ehhez kapcsolódóan két adat: az eemúttnyóóócéévben 256 körül volt az átlag árfolyam, II. Orbán alatt 285 körül.
szamoai 2013.07.16 10:00:17
Ha szalonképesebben akarom feltenni a kérdést, akkor a bejegyzésem címe szerint teszem meg. Miért kérdezem ezt? Mert bár a melegfelvonulás, vagy mások által egyszerűen buzizsúrnak nevezett Pride már egy hete volt, az interneten még mindig a "miért nem volt ott Tarlós, és a Fidesz?"…..
szamoai 2013.07.14 05:30:47
@Zuckerbrot: jaj.. idáig bírtam szó nélkül:

"Hadsereges nehezen lehetett mert anno be sem került a konkrét US Armyba semmilyen deviáns beteg, Obama legújabb húzásáig."

Te itt ebben a mondatban épp logikai alapon próbáltad levezetni azt, hogy az amerikai hadseregben Obama megválasztásáig senki, soha, senkivel sem seggbekukizott?
Fogadni is mernél rá? Mondjuk az anális szűzességedet bedobva tétként? :D (nem mintha arra pályáznék csak kiváncsi vagyok, mennyire vagy biztos az állításodban)
Miért kell támogatni adott esetben a homoszexuális házasságot? Barátaim a korrespondancia hímes mezéjén -- és különösen testvéreim az Úrban -- aggódnak a konzervatív sráfomért a hajtókámon, mert üdvözöltem a Supreme Court döntését a gay marriage szövetségi…..
szamoai 2013.06.28 17:31:23
@Bereznay A.:

Én értem, hogy számodra a külön-neműség a legfontosabb ismérve a házasság intézményének. Arra utaltam csupán Isten felemlegetésével, hogy koronként és kultúránként változó a definíció. Mások számára esetleg nem a házasodók neme, hanem a közöttük lévő érzelmi kapcsolat és ennek a közösség felé való kifejezése, az összetartozás "hivatalos" vállalása a döntő tényező.

Semmi szükség arra, hogy emiatt ostobának/szemétnek nevezz, bár értékelem, hogy legalább a választási lehetőséget meghagyod:)
szamoai 2013.06.28 18:08:32
@Bereznay A.:

"Azaz nem „számomra”. A legújabb időkig, tíz évvel ezelőttig, vagy húsz a legteljesebb volt a közemgegyezés az egész világon a legkülönbözőbb kultúrákban arról, hogy a házasság férfi és nő kapcsolata, esetleg valamelyikből többé. "

Dehát ez az ami tévedés! Vannak történelmi példák, nem csak olyan egzotikus vidékekről mint Észak-Amerika vagy Kína, de az ókori Európából is. Néró pl. egy férfit vett feleségül, egy másikhoz meg feleségül ment, hogy csak egyetlen egyet említsek. Talán nem a legjobbat de az egyik legismertebbet. A Theodosius-kódex sem azért tiltja be mert oldalszámra fizették a szerkesztőket, hanem azért mert egy létező jelenség volt ami az államvallássá lett kereszténységgel nem fért össze.
"Hol van a Hallgatói Hálózat, amikor jön az árvíz?" - ömlött a fröcsögés fideszes bértrollnokokból és rajongóikból az árvíz első napjaiban. Mi nem értünk rá válaszolni, mert a gátakon voltunk. Most viszont itt olvashatjátok több kishal élményeit a homokzsákok…..
szamoai 2013.06.25 13:26:31
@doggfather:

Szerintem egyszerűen eldönthető a vita. Nagyon lebegteted, hogy voltál-e te is zsákot tölteni, ehelyett inkább nyögd ki: voltál vagy sem? (Tisztázásképp: én nem voltam). Ezután a választól függően egy lépésben lezárható: ha nem voltál, legalább ne okoskodj róla, könnyen lehet hogy elsőre te sem az optimális mennyiséget lapátoltad volna a zsákba. Ha voltál, áruld el: egyszer sem szólt senki, hogy több/kevesebb kell bele?
A nemzeti együttműködés korrupt rendszerének lelkes kiszolgálóit és pontagyú híveit érdemes lehet minimum két csoportra osztani. Az szemellenzős idióták tényleg elhiszik, amit Viktor mond, bekajálják minden hazugságát, lelkesen bólogatnának akkor is, ha a Vezér bezárná a…..
szamoai 2013.06.21 15:27:08
@Jenyei: szerintem nem Kellerben volt a hiba, ő rengeteg ügyet adott át az ügyészségnek, nem ritkán többezer oldalnyi dokumentációval alátámasztva. Csak éppen a Polt Péter nevű fidesz-akna ránézésre mindegyikről megállapította, hogy "bűncselekmény gyanúja nem megalapozott" és laza mozdulattal dobta őket a kukába.
Gyakran éri kritika a magyar kormány államadósság-csökkentési háborújának eredményeit. A dolog kétségtelenül hagy némi kívánnivalót, de a spanyol adósságkezeléshez képest még mindig kitűnő munkáról beszélhetünk. Egyelőre nem is a spanyol adósság 90% körüli…..
szamoai 2013.06.17 18:03:59
@prognosys:
" 5 év nyugdíjas időszak alatt szinte biztosan elfogy az a pénz, ami a magánnyugdíj-pénztári befektetésekben összegyűlik, így a befektető ügyfél ellátás nélkül marad."

Mivel a megtakarítás csak a nyugdíj kieső 25%-át fedezte volna, nem maradt volna még így sem ellátás nélkül, továbbra is kapta volna az állami nyugdíj 75%-át. Igen, 75-öt, NEM 25-öt, nézz utána megint!

Most már a válság _előtt_ is hanyagul kezelték? Tisztázzuk: tehát a válságig hanyagul kezelték, ezzel veszteséget okozva, az állampapírok hozamát "elorozták", a válságban lefelezték...
...majd röpke két év alatt, a válság kellős közepén valahogy mégis hozzácsaptak annyit, hogy a végén pozitív reálhozam jött ki? Mert ha ez így van azzal azt állítod, hogy mégiscsak képesek voltak azok a szemét bankárok valami hihetetlenül magas hozamot elérni rajta rövid 2 év alatt :)

Később azt taglalod, hogy jobban megérte volna a MaNyuP-okba való befizetés helyett inkább félretenni. Ezt nem is értem egyáltalán, ez sosem volt opció. Ha nem voltál tag, az egész ugyanúgy ment az állami kasszába, azt nem tehetted meg, hogy sehová sem fizetted be és félretetted magadnak.

Amit a második hozzászólásomra és komplikato: -nak válaszoltál, az.. hát ne is haragudj de pénzügyi analfabétizmus. MEGTILTANI, hogy a nyugdíj-megtakarításokat állampapírban tartsák?
Az államnak - a magyarnak legalábbis, és jellemzően majdnem mindegyiknek - még jó darabig szüksége lesz külső forrásokra. Mi a jobb, ha ezeket külföldi alapok hitelezik neki, vagy ha a saját állampolgárai? Tudod-e, miért nem ment csődbe pl. a japán állam 200%-os GDP-arányos eladósodottság mellett? Mert ha teszem azt az EU-nak tartozna ennyivel, már rég felszámolták volna őket.. de ők a saját polgáraiknak (és japán cégeknek) tartoznak ezzel az irdatlan összeggel.

Ezek után nem igazán tudom mire vélni, hogy szerinted a magyar állampolgárok megtakarításainak az állampapírokba történő irányítása volt a "grandiózus makrogazdasági csalás", nem pedig az amit a jelenlegi kormány követett el, nevezetesen hogy:

-kölcsönvett pénzt (tőlünk)
-adott cserébe egy papírt a tartozásról (állampapírt)
-majd egy huszáros vágással ELVETTE a tartozást igazoló papírt és eltépte

Így könnyű egy mozdulattal 1500 milliárdnyi tartozástól megszabadulni.. talán meg kéne próbálni ugyanezt a módszert a külföldi hitelezőkkel is eljátszani.. "Te figyu, hol is van az állampapírod, add már ide egy pillanatra, szeretnék rajta megnézni valamit.. hopp, ez elszakadt, bocsi! milyen tartozásról beszélsz?"
szamoai 2013.06.17 18:44:36
@prognosys:

hát igen, itt lett volna terepe a rendszer javításának.

Köszönöm, én úgy érzem végig értettem amit írsz, csak nem értettem egyet vele:) Igyekeztem logikusan levezetni, hogy miért nem (nem mindig sikerült érzelmek nélkül, ezért elnézést)

Remélem a fenti megértés - különösen a megtakarítások hazai állampapírokban tartására vonatkozóan - kölcsönös!
szamoai 2013.06.17 18:48:49
@prognosys: Pedig sajnos egy teljesen eltérő logikájú rendszer bevezetésének ez az egyetlen működő módja: egy ideig egymás mellett futtatni a kettőt, a régit fokozatosan leépíteni, az újat fokozatosan erősíteni.

Ez ebben az esetben egy átmeneti időre az állam terheinek a növekedését jelentette, de 20 éven belül beindul(hatot)t volna az új, és onnantól épphogy az állam terheit csökkentette volna jelentősen, még az átmeneti idő veszteségeit is kompenzálta volna idővel.

A megszüntetés helyett mondjuk az új belépők állami részét kellett volna 50-re csökkenteni, következő lépésként..