Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Guruló hordó

71 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az IMF azt javasolta a kormányzatoknak, hogy az energiaár-szabályozás helyett fokozatosan térjen át célzott jövedelemtámogatásokra az energiaválság kezelésében. A megélhetési költségek széleskörű társadalmi megosztása idővel ugyanis növeli a kormányzati eladósodás veszélyét és a fogyasztás szinten…..
Horváth Ágnes - Kecskeméti István Az Európai Unió olajembargójának hatása a szándékoltnál kisebb lehet az orosz bevételekre, mivel korántsem minden ország hajlandó lemondani az orosz importról. India, a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója például máris lecsapott az olcsó, orosz kőolajra.…..
Ami a nyugatnak csak szúnyogcsípés, az a keleti országokban komoly energiaellátási és gazdasági gondokhoz vezethet. Az olaj ára az egekben, és ha idén elzárják a gázcsapokat, annak Szlovákia, Magyarország és Ausztria lehet a legnagyobb vesztese a régióban...
A koronavírus járvány előtt a kerozin piac az olajipar egyik utolsó fénylő csillaga volt a stratégiai időhorizonton a petrolkémia mellett. Jelenleg azonban azt látjuk, hogy a légiközlekedés fog leglassabban visszatérni a járvány előtti növekedési trendhez az olajipari termékek közül, ezzel rontva a…..
A földgázárak soha nem látott magasságokba emelkedtek az alacsony keresleti időszakban. Kezdetben az átlagosnál hidegebb, majd hosszabb eurázsiai tél apasztotta a korábbi magas készletszinteket. A nyári szezonban az élénkülő gazdasági aktivitás és a hűtési igény miatt erősödő kereslet egybeesett a…..
Védettségi igazolvánnyal és megfelelő körültekintéssel külföldre is mehetünk már nyaralni. A nyári vakáció sokunk számára egy várva várt pillanat, így sok időt, energiát töltünk a tökéletes utazás megszervezésével. Sajnos azonban a pénzügyi tervezésre kevesebb időt fordítunk, sok pénzt veszítve…..
Horváth Ágnes – Kecskeméti István Az elmúlt években úgy tűnhetett, hogy Oroszország tesz szívességet szövetségeseinek az OPEC együttműködésben való részvétellel, mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nagyobb veszteségek nélkül nem tud kilépni a paktumból. Oroszország már a tavalyi árháborúban is…..
Szerzők: Halász György, Hámos Zita, Hidi János, Kecskeméti István   A járvány megállítása érdekében hozott intézkedések, utazási korlátozások, gyárbezárások, kijárási tilalmak hirtelen és mély visszaesést okoztak az olaj- és üzemanyagkeresletben, valamint a petrolkémiai termelésben. Bár egyelőre…..
Halász György, energiaközgazdász   A műanyagmentes júliusban idén Magyarországon is sokan szánták rá magukat, hogy minél kevesebb egyszerhasználatos műanyagot vegyenek, használjanak. Míg ez a program alapvetően a lelkiismeretünkre próbál hatni, addig Glastonburyben már továbbléptek és nemcsak a…..
  Halász György, energiaközgazdász   A lineáris gazdaságból, ahol a legyártott, felhasznált termékek életciklusuk végén a szemétben kötnek ki, a környezet védelmében, illetve a fenntartható(bb)ság érdekében egyre nagyobb mértékű elmozdulás történik a jobb hulladékmenedzsment segítségével a…..
Szerző: Halász György   A sok helyen és sokféle formában halmozódó műanyagszemét mára komoly, közvélemény formáló problémává nőtte ki magát. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen célokat és milyen sorrendben tűzünk a zászlóra, amikor a bolygónkért aggódunk: a szemét eltüntetését megcélzó,…..
Szerző: Jancsár Gergely, a MOL fenntarthatósági vezetője   A vállalati fenntarthatóság az elmúlt évtizedekben megkerülhetetlen vállalatirányítási szemponttá, üzleti gyakorlattá vált. A globális kihívások miatt szerepe a hosszú távú és reputációs kockázatok csökkentésében egyértelmű. Ennek ellenére…..
Szerző: Halász György, energiaközgazdász   Míg a belső égésű motorok esetében a folyamatos hűtés megoldása a kulcs, addig az elektromos autók esetében a külső hőmérsékletváltozásoktól való minél jobb izoláció lehet majd a cél. Az átlagosnál hidegebb vagy melegebb hőmérséklet ugyanis egyelőre még…..
Marton Mátyás és Tóth Gergely   Ebben a posztban a városi légszennyezettség egyre inkább felkapott témáját járjuk körül; mely tényezők járulnak hozzá a légszennyezés kialakulásához, melyek a leghatékonyabb csökkentési lehetőségek a közlekedési és a háztartási szektorra fókuszálva, illetve mit…..
Halász György   2018. január 1-jén életbe lépett szabályozás szerint Kínába 24 hulladékcsoport behozatalát tiltották meg az ún. yang laji – „idegén szemét” csökkentése érdekében. Az érintett termékek a műanyagok mellett fémeket, sőt papírhulladékot is tartalmaztak. A változtatás oka egyértelmű(nek…..
Halász György A cikk az olefinek[1], konkrétabban közülük a két legfontosabb, az etilén és a propilén gyártási költségeinek 2017-es alakulásával foglalkozik. Ez általában is fontos kérdés a petrolkémiában, hiszen különösen a tömegtermékek (pl. polietilén és polipropilén leggyakoribb formái)…..
Halász György A MOL Csoport évtizedek óta legnagyobb organikus beruházása a poliol termékcsoportra irányul, amivel közelebb kerül a 2030-as hosszú távú stratégiában kitűzött céljához, az üzemanyagok részarányának csökkentéséhez a finomítói termelésben. A poliol több szempontból is jó választásnak…..
Bátrak voltunk és bevállaltuk, hogy megjósoljuk mi fog történni idén a világnak abban a részében, ami nekünk fontos. Év végén majd számon kérhetitek!..
Chief Economist Team 2017-es év igencsak izgalmasnak bizonyult az energiaipar számára. A szektor szempontjából egyelőre legfontosabb nyersanyag, az olaj ára az év vége felé közeledve rendre 3 éves rekordokat döntött. A kőolaj piacát évek óta jellemző túlkínálat idén valóban csökkenésnek indult, ami…..
Hidi János A nagy villanyautós felhajtás közepette szinte magától értetődőnek tűnik, hogy a Föld felmelegedéséhez kevésbé járulnak hozzá a villanyosok, mint a belső égésűek. De igaz ez akkor is, ha károsanyag-kibocsátásukat a teljes életciklusra vetítjük? Igaz!  ..
Halász György A "tudj meg minél többet a petrolkémiáról” sorozatunk harmadik állomása a műanyaggyártásban az etilén utáni ­ második legfontosabb alapanyag, a propilén bemutatása. Mivel etánból csak etilént lehet előállítani, a nafta és az LPG létjogosultsága alapanyagként addig nem kérdés, amíg…..
Hidi János Az adatok alapján az látszik, hogy a közép-kelet-európai régió lassan búcsút mondhat a deflációs félelmeknek. A háztartások fogyasztásának növekvő üteme, a reálbér-emelkedések, és az olaj árának növekedése egyaránt lendületet adnak az árszint növekedésének...
Hidi János Hamar eljöhet az a pillanat, amikor hagyományos autónkat már nem lesz érdemes beindítani, mert a kedvenc szolgáltatónk feleannyiért elvisz minket úticélunkhoz, háztól házig. Ha a technikai, szabályozási és bizalmi problémák elhárulnak, akkor onnantól az átmenet gyors lesz. Persze nem…..
Halász György Az olajkereslet várható csökkenése miatt előtérbe került, hogy az üzemanyagon kívül mit lehet még gazdaságosan előállítani a kőolajból. Nemcsak a MOL, hanem más olajvállalat is bejelentette, hogy finomítóiban növelni fogja a műanyaggyártáshoz szükséges alapanyagok arányát az…..
Hidi János A jelenlegi technológiai, természeti, infrastrukturális és politikai adottságok mellett a szél- és naperőművek áramtermelésben való részesedésének a reális felső határa 50% körül lehet, és még ennek az eléréséhez is jelentős beruházásokra és szoros nemzetközi együttműködésre lesz…..