Regisztráció Blogot indítok
Adatok
az_okoskata

0 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Március végén hirtelen hunyt el Zaha Hadid, talán korunk legkiemelkedőbb építészre. Az iraki születésű Hadid számos addig nem látott, különleges épületet tervezett. Zaha Hadid rövid élete alatt maradandót alkotott. 2004-ben az első nő volt, aki megnyerte a Pritzker-díjat. Hadid nevéhez fűződik a…..
az_okoskata 2016.04.13 21:28:51
@LoveKills: a posztmodern kicsit más.. tessék utána nézni mielőtt leírsz ilyeneket... a gótikát se barokkozza le senki, mert nem ugyanaz a kettő... :D
és csak hogy tágítsam tudásod, Zaha inkább parametrikus építész volt...
az_okoskata 2016.04.14 20:48:29
@LoveKills: nem szeretem Zahát sőt,nem ezért írtam, csak jelezni akartam, hogy nem keverném a szezont a fazonnal.. és nem cimkékről írtam, hanem építészeti stílusról. és mivel ezeket nem tanítják általánosan az iskolákban, ilyen téren nagy a zavar itthon a fejekben...ennyi...
Újabb skandináv kis konyha következik. Lehet, elsőre nem is tűnik annak, mert a helyiség többfunkciós: konyha, étkező és nappali, ami mostanában itthon is elég gyakori újonnan tervezett házakban. Az ilyen jellegű tér problémái leginkább akkor érzékelhetőek, ..
Ma Skåneba látogatunk és ott megnézzük Tomas és Peg Lindstrand otthonát, ami nem is hétköznapi. Egy hatalmas átalakításba "vágta fejszéjét" a házaspár. Egy régi vidéki házat alakítottak át, amelynek a hangulata igencsak eklektikus. Skandináv vintage indiai elemekkel fűszerezve. Az itt lakó…..
az_okoskata 2016.02.20 21:43:29
Örökségfigyelő Cave Canem! 2015.11.27 14:31:41
Ízléstelen kastély-átalakítások Magyarországon Cave canem, vagyis óvakodj a kutyától – ez az időközben szállóigévé vált figyelmeztetés olvasható a klasszikus római prózairodalom mesterének, Petroniusnak Satyricon című művében, a Trimalchio lakomáját leíró részben. Trimalchio, a rabszolgából lett…..
az_okoskata 2015.12.05 18:58:31
@HgGina: Ha azt gondolod, hogy ez műhiszti, sajnos nem értetted meg a post lényegét... Az egy dolog, hogy anno a barokkban átépítették az előző építészeti korszak termékeit, de jelenleg nem a barokk az uralkodó korstílus... Tehát nem éppen etikus húzás ilyen stílust ráhúzni egy klasszicista épületre. A Szapáry-kastély hát nagyon nem olyan, mint az eredeti.. de ehhez meg látni kell...:( Az meg megint egy más téma, hogy jelenleg a 21.! század épületei hol és milyen formában jelennek meg... Jelenleg nem a stílusban tervezés korát éljük, ezért nem is fogunk kisputtós épületeket felhúzni, mert egyszerűen az egy másféle életstílus egyik építészeti eszköze volt... Ma iphonet, meg plazmatévét nézünk és nem rizsporos parókát, meg krinolint hordunk.. Szóval az, hogy nem díszes épület épül a városligetbe, az talán nem ördögtől való.. Az már annál inkább, hogy egyáltalán épül oda valami... :( És elnézést, nem kekeckedni akarok. Tényleg.
A blogger személyes ízlésére támaszkodó szubjektív miniposzt. A Konyhasziget olvasói már szép lassan észrevehették: személyes kedvenceim egyike a klasszikus stílus kis csavarral. Ez a konyha is ilyen... ..
az_okoskata 2015.10.11 19:34:24
@DogTheDog: kis ablak, fehér fallal. ennyi a titok.
Gyerekkorunk Jancsi és Juliska meséjének házikóját idézi fel. Egy igazi ékszerdoboz a messzi Északról. Ha belépünk teljesen más kép fogad minket, mert ezt a kis kunyhót minden földi…..
az_okoskata 2015.08.16 21:10:35
Richard Guilbault által tervezett "lakásocska" igencsak ideális lakóhely egy fiatal párnak. Az apró személyre szabott részletektől lett igazán otthonos és okosan berendezett ez a kis lakás.  A 30 négyzetméter alapterületen elhelyezkedő lakásban ki kellett alakítani 1 nappalit…..
Ez a helyes svédországi apartman éppen eladó és potom 133 millió forintba kerül. 84 négyzetméteres, tehát nem is olyan óriási, viszont nagyon ízléses és modern. Ahogy az a skandinávoktól megszokott, itt is a fehér a meghatározó szín, de feltűnik a szürke és a fekete is.…..
SKLinda Variációk könyvespolcra 2015.02.12 11:08:48
Számomra a könyvespolc kényes kérdés. Meg lehet oldani roppant egyszerűen, gyorsan és persze relatíve olcsón.... de elvész-e így a szépség a praktikum oltárán? Na ez a nem mindegy. Ugyanis ha sok könyvünk van, akkor egy méretes könyvespolc nagyon meghatározó lesz a lakásban.…..
az_okoskata 2015.02.14 18:31:52
@Online Távmunkás: És még szerencse, hogy a fenti fehér polcok egyike se ikeás.... ;)
Gratula a hozzászóláshoz...... Csak szólok, nem minden geometrikus, letisztult forma ikea. Persze itthon az, mert általában a magyar ember bútorkultúrája vagy az ikeáig, vagy az agyon esztergált asztal + bőrkanapé kombóig terjed és ugye az utóbbi a highlevel még mindig..... :D.
Ötletek modern konyhabútort keresőknek.  Rengetegen jönnek hozzám úgy, hogy semmilyen elképzelésük, ötletük sincs arról, hogy milyen konyhát szeretnének. Nem tudják milyen szín lenne jó, hogy a felület fényes legyen-e vagy matt, modern vagy klasszikus vonalú? Ez nem…..
az_okoskata 2015.01.31 13:24:32
Egyik nap néztem egy dokumentum filmet Kádárról. Arról szólt, hogy mivel a "nagy vezető" nem volt igényes étkezés terén, elvárta a néptől is, hogy hasonlóan igénytelenné váljon ilyen téren. Ebből fakadóan pl a panelekben szándékosan lettek 5 nmes konyhák kialakítva, hogy aki esetleg addig szeretett is főzni tutira megutálja azt... Ez a "konyhatrend" aztán vmilyen okból kifolyólag átkígyózott a 80-90es évek családiházaiba is, emiatt a mai harminc, negyven éves nők elképzelhetetlennek tartják, hogy egy normális méretű konyha akár jó, kényelmes és jól használható is lehet.... Pedig a paraszti vilás is "viszonylag nagy" konyhákkal rendelkezett. Persze nem fenti méretekkel, de azért nem olyan lyukak voltak, mint a mostanság konyhának nevezett förmedvények, amiken 120 a max munkafelület és mindenki más hülyének van nézve, ha normális főzéshez, tároláshoz több helyet igényel... Nagyon érdekes... És fel fog még egy generáció nőni ugyan ebben a szellemben. Elszomorító.... Nálunk anyukám egy "főzőfülkében" készíti évről évre az ünnepi menüt. Utálja, de nem is igazán tudja miért. Pedig egyszerű a válasz... Nem tud a családjával lenni főzés közbe, minden csak útban van, semminek nincs valós helye... Szóval lehet fanyalogni, hogy minek ekkora konyhák, de talán egyszer ki kell próbálni, ha van rá lehetőség... Mert jó dolog.. (Hozzá teszem én is 5 nmen főzök és gyűlölöm). Egyébként nem csak villákba lehet ekkora konyha, csak egy jó építész kell, aki nem lakószobákat, hanem megfelelő közösségi tereket tervez a házban, ami összehozza a családot! És igen ehhez pénz kell, no de mihez nem?! :)
Konyhasziget Vízzel főzünk 2015.01.16 22:26:33
A csaptelep rendkívül fontos összetevője egy konyha berendezésének. Gondolom, mindannyiunk számára egyértelmű ez a kijelentés a használhatóság szempontjából, de figyeljünk a designra is. Míg a konyhabútort már manapság aki csak teheti alaposan megtervezi praktikusság…..
Konyhasziget Kedvencem: Dánia 2015.01.19 21:22:33
A helyzet az, hogy már régen odavagyok a dánokért. Az oktatási és szociális rendszerük vitán felül magas szinten áll, imádom filmjeiket, sorozataikat, szeretem a dán sört, nem beszélve az ország építészetéről, formatervezési és az ebből következő lakberendezési…..
az_okoskata 2015.01.21 10:21:37
Göteborg egy igazán élhető svéd város, parkokkal, rendezett utcákkal, terekkel, hangulatos kávézókkal, jó üzletekkel. Mondjam még? Nos, ez a meseszép családi lakás egyenesen Göteborg szívében található.   Természetesen itt is megtalálható a megszokott skanidnáv fapadló,…..
az_okoskata 2015.01.17 22:26:36
Szokták mondani, hogy azok a belsőépítészeti munkák sikerülnek a legjobban, ahol a megrendelő teljesen megbízik a lakberendezőben...VAGY, amit saját maguknak csinálnak :) Ilyenkor nincs akadéskoskodás, elhúzott száj, felszaladó szemöldök, maximálisan megvalósulhat az, ami a…..
Szerintem méltatlanul bánunk a fehérrel! Falszínnek általában akkor választják az emberek, ha a legegyszerűbb vagy a legolcsóbb megoldást keresik. Pedig a fehér az egyik legsokoldalúbb szín a lakberendezésben, jelenleg nagyon divatos az alkalmazása, és a jó hír az, hogy a…..
Építészházaspár - Jeanette és Rasmus Frisk - egy igazi "zöld lakást" rendeztek be Koppenhága szívében. Nørrebro nevű városrészben vettek meg két kicsi lakást és egybenyitották, hogy több tér legyen a kétgyerekes családnak. A természetben is megtalálható dolgokkal…..
az_okoskata 2014.07.27 15:15:23
    Ausztráliában, Perth Mount Hawthorne nevű külvárosában átalakított templom eladó. A nyugis lakóövezet egy 981 m2-es telkén álló, L-alakú épületet úgy alakították át, hogy a két szárny egymástól teljesen külön életet is élhessen, de akár összenyitható is…..
az_okoskata 2014.06.27 20:10:27
@battore: imádom az ilyen intelligens kommenteket :)! grat
Nagyon érdekes, minimalista lakásbelsőt találtam - igazából ez is apartman. Az építészek persze nem azért találják érdekesnek ezt a lakást, amiért én. Ami nekem tetszik, az az konyha - étkező rész (Jó, ezen is látszik a lépcső) Nekem nagyon tetszik ez a letisztult, fehér…..
háztáji dizájn A brazil 2014.06.13 09:33:54
    A brazíliai Belo Horizontében álló, 1980-ban épült Serramares-ház emeletenként 6 loftjának egyike ez az otthon. Az építész, Joel Campolina tervei alapján kialakított, 75 m2-es teret egy építész testvérpár, Marina és Fernanda Dubal alakította át egy kicsit Fernanda…..
Ma bepillanthatunk a Design Shimmer blog írójának (aki egyben dizájner is) norvégiai otthonába. Igazi nőies hangulatot árasztó, skandináv otthon, ahol természetesen a fehér szín dominál. Azért egy Kartell Bourgie lámpa is feltűnik az egyik…..
az_okoskata 2014.06.08 16:40:34
@seahawks: ez de okos megjegyzés volt! gratulálok.....
A fehér fa padlók valamilyen rejtélyes oknál fogva mindig is a kedvenceim voltak. Nekem melegséget, nyugalmat és az otthon érzetét sugározzák. Talán ezért is szerettem bele ebbe az igazán modern és imádnivalóan szép svéd apartmanba. Az apró részletek, különleges bútorok, a…..
az_okoskata 2014.05.25 23:12:22
az_okoskata 2014.06.07 23:05:48
@Jolka40: erre nem is tudok mit írni. ha itt sok, akkor magyarhonban a lakásokban rengeteg :D
Olyat már láttunk, hogy egy közterület elkezd bódésodni. Olyat is, hogy még át sem adták, de már bódésodik. De olyat, hogy egy még javában épülő tér szélén már ott dekkol a gyorskaja-lakókocsi, ami elvileg egy évig marad, na olyat még nem. Tudom, tudom, miért olyan nagy…..