Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tóth János

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A ketogén diéta folyik most a csapból is, itt is van az új csodamódszer?! Az új Atkins, az új Paleo, az új egyél ötször, az új egyél bármikor, bármennyit. Megtalálta az emberiség a nagy titkot, a világméretű elhízás ellenszerét? Attól tartok, nem. Mert ez az „újhullám” nem a természetes útra tereli…..
Tóth János 2020.02.28 13:21:35
Kedves Doktornő
Szeretnék tenni pár megjegyzést. A legfontosabb, hogy szeretném önnek jelezni, hogy ketoacidózis bármilyen táplálkozás mellett előfordulhat. De kialakulásához speciális feltételek kellenek. Csak abban az esetben tud kialakulni, ha az inzulintermelés jelentősen csökkent vagy hiányzik. Egészséges embernél egyetlen ketogén étrend sem tud ketoacidózishoz, de acidózishoz sem tud vezetni.Kiváló pufferrendszereink léteznek.
A ketogén étrend nem epilepsziások számára létrehozott étrend, csak az orvoslás tudatosan ott használta elsőként. A ketógén étrendet az evolúció minimum 2 millió éve alakitotta ki és nem emberi kreálmány.
"A különféle zsírsavak különbözőképpen hatnak a szervezetünkre. Vannak, amelyek növelik egyes betegségek, így a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát és vannak, amelyek kedvezőek a szervezetre nézve" ez a mondata tudományosan nem értelmezhető. A szervezet kiválóan elbir a telitett és telitetlen zsirsavakkal is, a kérdés csak az, van-e még valami az elfogyasztott zsirban, ami kórélettani folyamatokat indithat el. A zsirok önmagukban nem tudnak károsak lenni. Ez biokémiai alapismeret.
Abban önnek igaza van, hogy a nem jól kivitelezett ketogén étrend mellékhatásokkal járhat, de ezek az elfogyasztott élelmi anyagok miatt alakulnak ki és bármilyen táplálkozás mellett kialakulhatnak, ha fogyasztunk növényi olajakat, tejtermékeket, gabonaféléket vagy éppen étrendkiegészitőket.
Az agy tökéltesen tudja használni a ketontesteket, semmilyen szellemi teljesitménycsökkenést nem okoz a ketózis. Épp ellenkezőleg, a hiperaktiv gyerekek kivirulnak ketózisban.
Az, hogy fizikailag vagy lelkileg mi mennyire nehéz, csak jellem kérdése. Ez nem élettani kategória. Ezt nem szabadna összetéveszteni az élettani folyamatokkal.
Hogy jójó efektus volna? Hát nem tudom, de attól tartok ezt nem sikerült önnek értelmeznie.
Azt merem feltételezni, hogy ön nem csak élettanilag nem ismer mindet a háttérről, de tapasztalatot sem nagyon gyújtött még, hiszen olyan megállapitásai is vannak, ami arra utal, hogy nem látott kellő számot és adatot, ahhoz, hogy objektiv és ne szubjektiv véleménye legyen, amit innen onnan előkapott tudományosnak túnő dolgokkal vegyit. Üdvözlettel: egy 10 éve, ketózisban lévő kolléga, akinek laborja tökéletes, a zsirok nem okoztak betegséget, játszva él a ketózisban és ideális a testsúlya, nem jójózik és nem utolsó sorban, még csak meg sem hülyültem, szellemi képességeim megőriztam.
Amíg a világtól távol, elzárva éltek, könnyebben megőrizték hagyományaikat, ám a globalizáció következményeként a nomád törzsekhez is szép lassan elér a civilizáció, a kis népek fokozatosan beleolvadnak a szomszédos, nagyobb kultúrákba, elveszítve ősi nyelvüket,…..