Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ESz

2 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon divatos manapság az agilis átállás, de fölmerülhet sokunkban az égető kérdés: vajon készen áll-e a szervezetünk erre a nagy változásra? Mi mindennek kell kereknek lennie, mielőtt belevágunk az agilis transzformációba? Mert hát azt nem várja senki, hogy pusztán az agilis szemlélettől…..
Április 7-e az otthonszülés világnapja. Két év telt el azóta, hogy Magyarországon az e területet szabályozó rendelet hatályba lépett. A gyakorlat azt mutatja, hogy a valódi választás lehetősége a nők számára még mindig nem adott, holott a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok…..
Az Index előde, az Internetto tulajdonképpen véletlenül, mégis törvényszerűen szakadt ki az ABCD című CD-ROM magazinból - de még így is sok-sok szerencse és még több szövetséges kellett ahhoz, hogy egyáltalán elstartolhasson. Előzmények: Ki a f.om az a Gerényi Gábor? A…..
Ha már 2011-es jóslataimban a tableteknek (nem meglepetésre) nagy jövőt előlegeztem meg, ráadásul az iPad orvosi felhasználásáról többször is írtam már az előnyei és hátrányai mellett, ideje, hogy a versenytárs is szóba kerüljön. A Samsung Galaxy Tab az elmúlt 3-4 hétben…..
Elég ambivalens a viszonyom az iPhone-al.Egyik pillanatban imádom, mert a böngészőben és a menükben hibátlan a scroll és zoom, jó a kamera, szépek az alkalmazások, erős az aksi, gyönyörű a kijelző, és minden olajozottan működik rajta.  Másik pillanatban legszívesebben…..
ESz 2011.01.21 00:36:43
Én ma legszivesebben falhoz vágtam volna ezt a vackot (Samsung Galaxy S)
2 hétig vagyok kénytelen nélkülözni az iPhonet és szeretek kísérletezni, de az SGS Froyoval (az upgrade is egy külön bohózat volt...) egy rettenet.
Pl. telefonálni azt nem igazán lehet vele. Időnként (és elég gyakran) annyira belassul, hogy 1 percig tart mire elindul a telefon alkalmazás. 2 hívásból 1 azért szakad meg, mert nem jól működik a proximity senzor és a fülem önálló életbe kezd és bontja a vonalat.
A google maps a beépített GPS -el alkalmatlan a navigálásra (kb. 10 másodpercenként ugrál a pozíció értelem nélkül). Ráadásul a maps UI is sokkal butább mint az iPhoneos.
A fantasztikus Androidos multitask számomra annyit jelent hogy kb 4x annyi idő mire egy task váltásnál használható egy alkalmazás mint iPhoneon.
Próbáltam vala iTunes -al szinkronizálni a szerencsétlent, de erre csak pénzes appok léteznek elég rossz fórummal és hát persze magyarországon nem lehet megvenni őket.
Gépelni Androidon rossz. Főleg amiatt, mert egy egy input mező esetén esetleges hogy egyből megjelenik a billentyűzet vagy nem és bökni kell előbb...
Widget az mire jó? Mivel widgetben nem lehet swipe -olni, igencsak korlátozottak a lehetőségek. Az jó valakinek ha látja az utolsó neki szóló twittet, vagy a legutolsó email subjectjét? Esetleg ha lapozgatva meglátja az órátamimutatjahogyhányfokvanhaéppnemfelejtettelfrissülni widgetet?
Vagy ott van pl. az alkalmazás indítás. Mivel nincs groupolás (mappák kezelése) ikonoknál, hosszasan kell lapozgatni ha sok az app. Erre megoldás lenne az általános google kereső widget, ami viszont olyan iszonyat lassan indul el, hogy inkább nem pattint rá az ember (kb. 10-20s mire el lehet benne kezdeni gépelni!)
Mindezzel szemben hallom a Desire tulajokat mennyire elégedettek vagyis valóban nincs értelme Android vs iPhone -ról beszélni, csakis egyes készülékekről és esetleg morcolódni holmi valóban buta notification rendszeren az iOS -ek világában. :)
ESz 2011.01.21 15:02:06
@Asszem: az iOS multitasking modellje képes:
- háttérben letöltést befejezni
- háttérben zenélni
- háttérben GPS adatokat frissíteni
- kapcsolatban maradni egy szerverrel és local notificationt küldeni

Az hogy egy egy szoftver fejlesztő bandája még nem tudta kiaknázni ezeket a lehetőségeket, az őket minősíti. Skype tud kapcsolatban maradni a háttérben, nem is szeretem (az aksi zabálás miatt).

Ha a "valódi multitaskban" az a jó, hogy engedjünk mindenféle háttérfoglalatosságokat az alkalmazásoknak, ami miatt pl már a telefonhívást se tudjuk felvenni, akkor én azt nem kérem :)
ESz 2011.01.21 15:08:30
@Asszem: tudok a Galaxy lagfixekről, végig is vinném, ha ezt a telefon szeretném saját célra használni. Mivel azt kell megvizsgálnom, hogy melyik készüléket szórja szét a vállalat több száz dolgozónak, nem gondolom járható útnak a berhelést.
Ezt valószínüleg alkalmatlannak nyilvánítom és kérek egy másikat (Desire?), de kegyetlen leszek azzal is :)
Rövid leszek: a független fejlesztésű Stanza magasan veri a mind az Apple hivatalos olvasóját, az iBooks-t, mind az Amazon Kindle iPhone alkalmazását (Kindle for iPhone) ami a Stanza egyedülálló testreszabhatóságának köszönhető. Szerintem a jó elektronikus olvasó -…..
Mint tudjuk, egyes tudósok szellemes kísérleteket találtak ki a halál utáni élet bizonyítására, és ahogy olvasom, más hasonló témák tudományos megközelítésével is próbálkoznak. Most éppen a jövőbelátás van soron, és hamarosan meg is jelenik az egyik neves pszichológiai…..
ESz 2010.11.19 22:53:27
A témában ez is egy érdekes cikk, a Princeton egyetem Globális öntudat projektjéről szól:
www.idokep.hu/hirek/jovobe-latas

Illetve olvastam vagy láttam valahol több furcsa kísérletet a retrokazualitásról. Az egyikben egy folyadékkal teli medencén áthatoló elemi részecske furcsa hatását vizsgálták, ugyanis gyakran előfordult hogy a medence távoli falán előbb jelentek meg a visszaverődési hullámok mint hogy a részecske belépett volna a medencébe. Ugyanakkor ha volt lehetőség megállítani a részecske becsapódását, a jelenség nem volt tapasztalható. Szóval valahogy úgy működött a retrokazualitás, hogyha nem volt fizikai lehetőség arra hogy megváltoztasd a jövőt, akkor megláthattad...
A most hétvégi ünnepségsorozat közel sem kap akkora figyelmet, mint a húsvét vagy a karácsony, mert vallási szempontból kisebb a jelentősége, de ha az ügyben rejlő kikapcsolódási lehetőséget nézzük, már simán versenyképesnek kell lennie a Márton napnak a…..
Nemrég belebotlottam egy cikkbe, ami azt taglalta, hogy a lefolyókban a déli féltekén is ugyanabba az irányba forog a víz, mint északon, ugyanis a forgás iránya nem a féltekétől, hanem a lefolyó alakjától függ, és ennek kapcsán megnéztem a Wikipédián, hogy van-e szócikk a…..
Asszem blog iPhone vs. HTC Desire 2010.11.01 10:30:00
Ez az én szubjektív összehasonlító táblázatom az általam használt és szerintem elég jól kiismert HTC Desire és iPhone 4 között. A listát folyamatosan bővíteni fogom. Legutolsó update: december 4. (játékok, lock-screen, visszagomb, swipe gesztusok)iPhone vs. HTC…..
A héten láttam egy TED előadást, ami a világ problémáiról, a gazdasági krízisekről és hasonlókról szólt, és egy mondat megmaradt belőle bennem, ami megkapó tömörséggel foglalta össze a dolgok működését. Az állandó növekedésre épülő gazdaságban fontos, hogy a…..
Nemrég tanúja voltam valakinél, hogy a CapsLock gomb véletlen megnyomása gondokat okozott neki, és ennek kapcsán felmerült bennem a kérdés, hogy vajon hány ember van, aki a CapsLock-ot eredeti rendeltetésének megfelelően használja. Elég ritkán van arra szükség, hogy csupa nagy…..
Az egyik nap egy interjút néztem, amelyben a hívő interjúalany azt a vélekedést fogalmazta meg, hogy a finomhangolt univerzum egyértelmű jele Isten munkájának, és a multiverzum elmélet kitalálói csak azért álltak elő a párhuzamos univerzumokkal, mert így akarnak menekülni az…..
ESz 2010.08.25 01:39:06
@blogíró: abban különbözne azért, hogy nem tudatosan irányít

Magyarázni meg mindenképpen lenne mit, hiszen nincs túl erős érv arra vonatkozólag hogy miért is kezdődött el ez az univerzum. Mi késztette a semmit, a szingularitást egy ekkora nagy pukkanásra és mi adott hozzá ennyi erőt és anyagot? És persze mi volt előtte és meddig? :)
Az hogy pont ez a pukkanás miért lett pont ennyire jó, az már csak hab a tortán...
Folytatjuk a beszélgetést Bodó Árpád Zsolttal, a Sprint Consulting alapítójával. Az interjú első részében a Scrum szoftverfejlesztési modell működéséről és sajátosságairól esett szó. (Akik nem annyira jártasak a témában, mindenképpen olvassák el az interjú első…..
ESz 2010.05.18 19:04:06
@Amby: Az előző cégemnél kötöttünk sikeres SCRUM szerződéseket fix árra. Előzményként tudni érdemes hogy mi voltunk a Magyar Távmunka Szövetség alapítói és volt egy 42000 fős távmunkás (alvállalkozós) adatbázisunk, ebből kb 50 fővel - csapattal aktívan együtt is dolgoztunk.

Az ügyfél általában azt értette meg, hogy ha lefixáljuk az összeget, az időt és a scope -ot, akkor egyetlen változó marad, és ez a minőség. Ezek közül a scope az, amiről meg lehet győzni hogy nem jár rosszul, ha változó, főleg úgy hogy menet közben mindig a legfontosabb elemeket tudja beleemelni. Ha ezt elfogadja, már lehet dolgozni SCRUM -ban. Az ellen senki nem tiltakozott, hogy 2-3 hetente kap egy demót az addig elkészültekről...

Távmunkásokkal, alvállalkozókkal viszont már nehezebb a helyzet. Irdatlan mennyiségű minőségellenőrzés szükséges és lehetőleg minnél több automatizálás a tesztelésben...
Köldökzsinór Katiban a baba 2010.05.14 02:43:00
Jézusom, kiöntött a Duna!- Katiban a baba 21. rész
 Kati nem szeretné, ha mesterséges úton születne a baba, mondja a film 3-4. percében. Drukkolunk neki, hogy úgy legyen, ahogy szeretné. Csak közben ott motoszkál Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában – Katarzis vagy…..
A korábbi, Dezirével foglalkozó postokban már ígértem, hogy felsorolom, milyen alkalmazásokat találtam hasznosnak az elmúlt napokban. Természetesen ezeken kívül is lehet egy sor jó app. Remélem azokat megosztjátok velünk a kommentekben. Nos, akkor következzen az én listám...…..
ESz 2010.04.20 16:32:31
Nos itt vannak a jelentős különbségek az i világtól. Megköveztetés terhe mellett egy rövid felsorolás remek i appokból, amik hiányoznának A -n (bár A -t január óta nem használtam, azóta megjelenhetett egy-s-más):
- Aardvark
- Facebook app nagyon jó
- Tweetie vagy TwitBird Pro (A -val nem összehasonlítható funkció tárházzal)
- Cooliris (gyönyörűséges flickr, picasa és bármiegyéb kép feed nézéshez)
- Fring
- Stanza (könyvolvasó)
- Brain Wave synergy (gyorsalvás és fókusz növelés)
- Dropbox (hmm)
- RememberTheMilk (a legjobb webes feladatkezelő telefonos változata)
- Instapaper (Twitbird -ben és böngészőben is egy kattintással lehet későbbi olvasásra oldalakat elmenteni)
- Jira app
- AllRecipes és MindMegette (főzögetéshez sokféle szűrésfajtával)
- PayPal (fizetni és pénzt átadni más paypalosoknak)
- WordPress szerkesztő
- Remote iTunes -hez
- PDMaps online térképek offline tárolásához
- SCRUM Poker ...
- At Once (kamera képet mutat miközben gépelsz, így menet közbeni twittelésnél sem botlasz el :)
- Planets (tudományos fantasztikus)
- RemotePad (egy hordozható touchpadot helyettesít)
- SimpleMindX (Mind manager)
- SquatFu - személyes edző
- LinkedIN
- Digg
-BpMenetrend, Árukereső, Elektronikus program, Mozi, ...
- Lonely Planet guide -ok (pl. Budapest is most éppen ingyen)
- iMDb (hihetetlenül jól megcsinálták)
- az elképesztően ötletes játékokat pedig nem is sorolom inkább :)
  "Igencsak tanulságos lehet az is, ha a kórházon kívüli szülés rémségeiről értekező szakembert megkérdezzük, hogy hány kórházon kívüli szülésnek volt tanúja életében."  257.oldal Gondolatok és szemelvények Marsden Wagner: Amerikából jöttem,…..
Kész, eddig vártam, és a következő napokban döntésre fogok jutni. Az iPhone 3GS és a Nexus One merült fel, mint lehetséges kiszemelt prédák. Az elmúlt időszakban egy sok pro és kontrát olvastam, hallottam mindkét telefonról. Ám továbbra sem tudtam nyugodt szívvel eldönteni,…..
ESz 2010.03.17 14:50:32
Volt nekem ez is meg az is. iPhone -om van. Szeretek a dolgok mélyére túrni és a kényelmet fontos dolognak tartom.
A választás nagyon szubjektív, én 1,5 éve dolgozom Mac -ekkel és a hosszú Wines és Linuxos pálya után szeretem ezt a környezetet, nehezemre esne "vissza" váltani.

Az iPhone ebbe a környezetbe tökéletesen beleillik, nincsenek súrlódások. Sok hónap kellett mire a hatalmas zenegyűjteményemet az iTunes -ra bíztam és egyéb tartalmaimat is librarykba mozgattam a régi megszokott könyvtárstrutúra után. Most már viszont ennek minden előnyét élvezhetem az iPhone -al való szinkronizáláskor.

Nem értek egyet azokkal, akik korlátokat emlegetnek az iPhone kapcsán. Annyi jó appot lehet hozzá találni, melyekkel szinte minden ilyen korlát feloldható... Pl. file mozgatásra Dropbox, 3G hálózaton skypeolásra Fring, stb...

A multitask hiánya is csak egy lufimém. Lehet zenét hallgatni webezés közben, programokat nézni telefonhívás közben, és a hírek szerint hivatalosan is várható a teljes multitask engedés a 4.0 oprendszerben.

Gyakori dokkoláskor az automatikus backupok miatt teljesen biztonságban van minden adat, és egy másik Apple készülékre költözés néhány kattintás csupán.

Nexus érdekes kaland volt. Lehet játszani a testreszabásával. Lehet kutakodni hátha van az iPhonos appokat megközelítő minőségű ezmegaz a MP -ben (nincs). Lehet vele hosszasan futtatni párhuzamosan számos appot (nem, mert lemerül 4 óra alatt) és a 3Gs után végig az az érzésem volt hogy ez egy játék gép (minőségi játékok nélkül).

Nem mellékesen a legújabb (nem google) újdonságok, appok először általában iPhoneon jelennek meg.
Nézzétek el nekünk, ha az év első napján egy előre megírt interjúval készültünk. Jelenleg valószínűleg épp a fürdőben próbálok értelmet keresni a tekintetemben, majd miután a tizenkilencedik alkalommal sem sikerül a kívánt művelet, visszafekszem aludni még egy órát.…..
ESz 2010.01.03 16:03:37
Appleblog Utazó iPhone: Zaton 2009.08.08 14:02:00
Amikor az ember elkezdi tervezgetni a nyaralását, Horvátország alapvetően logikus döntésnek tűnik. Autóval neki lehet vágni, nincs túl messze, és mégis csak mediterrán hangulat. Persze ehhez találni kell olyan falucskákat, ahol nem nyüzsögnek a turisták.Azt vettem észre, hogy sok…..
ESz 2009.08.10 00:22:55
@rf: Neked van igazad, kb. 30 éve, minden évben járok arra, és ez bizony Zadar, és nem pediglen Zaton.

Pontosan itt készült a kép:
maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=zadar,+croatia&sll=42.690204,18.041396&sspn=0.0044,0.008068&ie=UTF8&ll=44.11499,15.222169&spn=0.004298,0.008068&t=h&z=17

Ki keverte ebbe bele Zatont? :)
Agyvihar A világ Te vagy 2009.07.02 22:22:00
A legutóbbi bejegyzés kapcsán emlegetett szolipszizmusról még beugrott annyi, hogy vannak, akik a szubjektív valóságra konkrét életszemléletet alapoznak. A szubjektív valóság elmélete szerint minden csak az ember elméjében létezik, vagyis a többi embert, a tárgyakat és az…..
ESz 2009.07.03 23:18:17
A témában számomra legerősebb könyv ez volt: www.tradicio.org/kvintesszencia/kaczvinszky.htm
Itt el is lehet olvasni: het-beavatas.szeretni.hu/
Rendkívül képletesen, módszeresen bontja szét a meglévő világképedet és építi újjá többször is egymás után. Nem teljesen szubjektív világkép, mivel léteznek benne ősformák - szimbólumok (Platón árnyai), de majdnem.
Nekem nagyon bejött ez a nézőpont a mindennapokban is :)
ESz 2009.07.05 22:20:02
@blogíró: A legnagyobb kérdés mégis az, hogy ki vagy Te? A legtöbb félreértés ennek a kérdésnek az elhanyagolása miatt merülhet fel. Persze ahány ideológia, annyiféle választ kapunk a kérdésre. Elme, tudat, ego, szuperego, lélek, tudattalan, aura, ...
Tessenek választani :)
A lényeg, hogy a legtöbb esetben nem a tudatosan választó, világban megnyilvánuló "én" -t tartják az én -nek.