Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ValMat

17 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kormánytöbbség rohamtempóban elfogadta a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának új rendszerét. Az új szabály szerint a testületet a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester, valamint 9, kompenzációs listán bejutott képviselő alkotja. A listán csak polgármesterjelöltek…..
http://mandiner.hu/cikk/20140613_ajtb_az_ajanloives_rendszer_es_a_tobbes_ajanlas_egyutt_jarnak Szerzőtársam AjTb cikke a mandineren:"... Ez a modell élesben az idei tavaszi választásokon vizsgázott. Az senki előtt nem volt kétséges, hogy így sokkal könnyebb lesz elindulni, mint…..
Mandineres játékunkban résztvevők már láthatják, mekkora a nyereségük. 30.000 fölött már szép eredmény, negyvenezer felett lehet izgulni :) ...................................................................................................................................... Kép…..
ValMat 2014.04.20 20:43:52
@agent_x: igen lesz - bár nem pont a beválás tekintetében. Az attól függött leginkább, ki milyen eredményt állított be :) Pl. aki eltalálta, hogy átlagosan az LMP listás szavazóinak kb. 9%-a átszavaz egyéniben a "Kormányváltás" jelöltjére, míg a Jobbik szavazóinak kb. 1%-a a Fidesz-KDNP egyéni jelöltjeire, az egész jó eredményt érhetett el. (Az eredmény nagymértékben függött továbbá attól is, a 2006-os illetve 2010-es attitűdöket milyen arányban (illetve a legutolsó verziókban megjelenő egyenletes attitűdöt) milyen súllyal választották a felhasználók).
Szóval ez elsősorban egy részletesen beállításokat biztosító előrejelző eszköz.

Saját tippjeink (beállításainkat) a mandiner tippjáték szelvény oldalának elkészítéséhez használtuk. Saját tippjeink közül voltak, amelyek bejöttek (pl. a levélszavazatokkal kapcsolatosak), illetve voltak, amelyeket nagyon jól lőttünk be - például nagyon kevésen múlott az öt nyertes női egyéni jelölt (mai állás szerint 56 szavazaton), a Jobbik egyéni győzelme (néhányszáz szavazaton). Voltak, amelyek nem jöttek be: (Jobbik kétszer annyi helyen előzte meg a "Kormányváltást", mint vártuk). A mandiner szerkesztői és mi is játszottunk - természetesen játékon kívül - a tippjátékon: szerénységük tiltja, hogy elmondják, mennyire megvertek minket :) (Többen közülük az első 20-ban végeztek, míg mi a középmezőnyben)

Az elemzéshez, az összefüggések pontos feltárásához szükségünk van a választások lezárásakor kiadott szavazóköri CD-re (nem volt kapacitásunk - a még nem végleges szavazókörök - internetről történő letöltésére. Az is igaz, hogy a választások után húsvéti szünetet tartottunk).

Ami még várható tehát:
- a választási rendszer és a szavazói attitűdök (választásmatematikai) elemzése,
- a csodacsatár feltöltése a 2014-es végleges adatokkal (mint új, kalkulálható szavazói attitűd - ehhez a szavazóköri listás eredmények szükségesek)
- esetleg: tippjáték az EU választásra
A levélszavazatok mai publikálása után szinte bizonyossá vált, hogy a Fidesz-KDNP csak akkor őrizheti meg 2/3-át, ha megtartja (a valóságban egyetlenként billegő) BP15-ös OEVK-t. (Azaz, ha elveszíti, valószínűleg nem kap még egy kompenzációs mandátumot).  Budapest 15-ös…..
Egy kedves kollégám keresett meg a következő kérdéssel. Tegyük fel, hogy a Fidesz, a közvélemény-kutatók előrejelzései szerint 50% körüli eredményt produkál. Zavarna-e, ha ezzel a parlamenti helyek 80%-át szerezné meg. Kérdése természetesen arra vonatkozott, hogy a…..
Semmi rendkívüli nem történt, csak pontosítások, és néhány új adat - a legújabb verzió (1.08 - a kimaradtak csak munkaverziók voltak) és a hozzá tartozó leírás letölthetők. A legutolsó (Századvég, Medián és Nézőpont) közvélemény-kutatások, a szórványos…..
Választási matek Elindultunk 2014.04.02 11:56:37
Tegnap elindult mandinerrel közös választási tippjátékunk! Kép: mandiner..
A szimuláció Microsoft Excel 2007-ben készült el ... így különösebb technikai háttér vagy speciális felhasználói ismeretek nélkül is használható. A szimuláció elmenthető illetve megnyitható Excel 97-2003 formátumban is, ekkor azonban a grafikai megjelenés – például, de…..
Beharangozó után holnap indul a játék a Mandineren! 60 kérdés, nyeremény :) A Mandiner "hozománya", hogy nem csak ingyenes - és időnként nem működő - oldalakról, vagy saját blogunkról lehet csak letölteni a szimulációt, hanem a Mandiner szerveréről is: szimuláció itt,…..
Új verzió letölthető: http://filefeltolto.hu/letoltes/1cd79045256ac74d/ver1.04.ziphttp://www.oriaslevel.hu/files/get/s8FG3l6KW4/ver1.04.ziphttp://data.hu/get/7553359/ver1.04.zip Újdonságok: - Új attitűdállítási lehetőség: egyenletes elosztás. Azért készítettem, mert kutatók,…..
ValMat 2014.03.31 22:36:28
@tesz-vesz: Teszek fel, jó ötlet, köszönöm. Kicsit belterjesen indultunk, majdnem csak saját használatra. Nem program, hanem Excel tábla...
+ új, aktuális adatokkal feltöltött verzió + új számítási metódus: JÖN ..
A színes, szélesvásznú (amennyire ez Excelben lehetséges) diagramokon túl: a március 17-ig visszalépettek adatai, a március 16-i nemzetiségi és levélben szavazók regisztrált számával frissítve. Néhány statisztika megváltozott és kibővült.…..
Mert az előző ("hivatkozás" típusú) bejegyzéshez nem lehet további linkeket csatolni:   http://filefeltolto.hu/letoltes/0f9b4e9fff85cbf1/jeloltall_korrel.xls http://www.oriaslevel.hu/files/get/mNCrGAMlhl/jeloltall-korrel.xls http://data.hu/get/7505037/jeloltall_korrel.xls..
Elemzés a Mandiner blogon Készítettünk egy elemzést a jelöltállításkor tapasztalható anomáliákról, nem várt korrelációkról. Röviden: A Határon Túli Magyarok Pártja, a Magyar Demokratikus Unió és a Rend, Szabadság, Jólét Párt értékeinek együttmozgása kirívóan…..
Választási matek 1.0 2014.03.10 12:52:31
Tisztelt Hölgyeim és Uraim :)Lezárult a jelöltállítás, ezért letölthető a választási szimulációnk 1.0-ás verziója. Ezzel egy időben publikussá is tettük a rendszert, a régi (privát jellegű, tesztelési...) kommentet töröltük. Linkek: Óriáslevél vagy…..
Hajrában a jelöltállítás (a jelöltadatokat vasárnap éjszaka gyűjtöttem le). Választási szimulációnk szempontjából két kérdés nem dőlt még el: lesz-e minden körzetben LMP-s jelölt. Schiffer szerint minden körzetben összegyűlt a szükséges számú ajánlás, de…..
Választási matek Pre release 2 2014.02.09 22:56:57
Feltöltés alatt az újabb verzió 0.92 Változások, javítások, aktualizálások javítva, kiegészítve avval az esettel, ha a Jobbik a második legerősebb egy OEVK-ban bejut-e a képviselő információk a 265_Eredmény fülön javítva, kiegészítve, ugyanott statisztikai adatok…..
Választási matek Pre release :) 2014.02.07 08:08:53
0.91 Változások, javítások, aktualizálások a határok túliak szavazásakor most már korrektül veszi figyelembe az 5% alatti pártok számítását  magyarázatok egyértelműsítése valasztas.hu február 5-vel jelzett adatai feltöltve Linkek (kinek ez, kinek az működik,…..