Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Maestra Eszter

49 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olaszul online Kifogások helyett 2018.10.01 07:00:00
Te hány kifogást tudsz előkapni, amikor éppen leülnél nyelvet(bármit) tanulni, de nincs hozzá kedved? Nézzünk meg párat, de vigyázat, írom a cáfolatot is! 1. Sok a dolgom, a munkám, nincs rá időm. - Facebookozásra, instagram-görgetésére, tv-nézésre van? Ha csak minden…..
Idegen nyelven olvasni sikerélmény, motiváció a további nyelvtanuláshoz, jobban rögzülnek az új szavak és a nyelvtani formák, megismered az adott nyelvű kultúrát, történelmet, gondolkodásmódot. Hogy ez valóban így legyen, mutatok néhány tippet. 1. Válassz a szintednek megfelelő szöveget,…..
Miért fontos a kiejtésről szót ejteni?  Mert lehet bármilyen tökéletes a nyelvtan tudásunk, vagy hatalmas szókincsünk, ha nem tudjuk a szavakat helyesen kiejteni, jól hangsúlyozni a tanult nyelven, a beszélgetőpartnerünkben nem tudunk jó benyomást kelteni. (nem az akcentusról van szó, az akár még…..
Lomb Kató tolmács és fordító, többnyire autodidakta módon képezte magát tizenhat nyelv tudójává, amiből tíz nyelven tolmácsolt, a maradék hat nyelven "csak" fordított. Nézzük meg a tippjeit, melyek használhatóak ma is? Melyek azok, amelyek fölött már eljárt az idő, fejlődött a technika? (a könyv…..
Mitől függ, hogy van olyan ember akinek mindig van ideje megtanulni a szavakat, átnézni a nyelvtant, gyakorolni, elkészíteni a leckét és van olyan, aki soha semmit nem készül, vagy az óra előtti 10 percben próbál valamit produkálni? Nyilván máshogy állnak az időhöz. Hol lehet…..
Természetesen Észak-Olaszországban rendszeres vendég a hó télen, de idén a közép- és dél-olaszországi területeket is belepte a hó. Képeket gyűjtögettem, mert igazán ritka látványt élvezhetünk most. 1. Róma (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images) (Vincenzo Pinto/AFP/Getty Images)..
Olaszország nemhiába híres a konyhaművészetéről, nemcsak a tésztaételek, de a karácsonyi desszertek palettája is igen sokszínű ebben az országban. A számtalan karácsonyi desszert jellemző alapanyagai között megtalálható a csokoládé, a mandula, a mogyoró, a mazsola, a…..
Sajnos nem létezik továbbra sem a csodakapszula, amit bevesz a nyelvtanuló és egyből anyanyelvi szinten áll egy idegen nyelvből. Ellenben léteznek módszerek, amivel a tanulási folyamat meggyorsítható, eredményesebbé tehető. 1. Amikor egy új nyelvvel ismerkedsz: - válaszold meg magadnak, hogy…..
Nyelvtanárként az első beszélgetéskor, találkozáskor mindig felteszem a kérdést: - Miért szeretnél olaszul tanulni? - Mi a célod az olasz nyelvvel?   A legtipikusabb válaszok: - Szeretném megtanulni, mert tetszik. (De milyen szinten? És milyen tempóban? Mire fogod használni?) - Kell a…..
Pár ötlet, amit érdemes végiggondolni, mielőtt egy (új) nyelv elsajátításába kezdenél. Fogalmazd meg konkrétan a célodat, amiért tanulsz: munkádhoz szükséges, diplomádhoz kell a nyelvvizsga, szeretnél egy új kultúrát megismerni, külföldön akarsz élni/dolgozni, kedvenc sorozatodat szeretnéd…..
Igazi antik időutazáson vehet részt az aki ellátogat a táci Gorsium Látogatóközpontba és megtekinti a régészeti parkot, illetve  a Pompeji-kiállítást. A kiállítóterembe lépve először is magával ragad a falak pompeji vörös színe, amely az ókori település jellemző…..
Mindenki álma, hogy nagyon gyorsan elsajátítson egy új nyelvet. Ha lehetne, tölcsérrel töltetnénk az agyunkba és egyből anyanyelvi szinten használnánk. Ez sajnos nem működik, de van pár ötlet, aminek a segítségével - ha a munkát nem is spórolhatjuk meg - legalább tempósabban haladhatunk. A…..
Nemes Nagy Ágnestől kölcsönöztem ezt a címet, hogy elmesélhessem, mire használhatóak a pozitív pszichológia és a coaching eszközei a nyelvtanulás során. Napi munkámban nagyon sokszor találkozom olyan tanulókkal, akik nem mernek megszólalni, nem mernek elmenni vizsgázni, nem érzik felkészültnek…..
Olaszul online Morricone és zenéi 2016.03.05 06:00:00
"Morricone szerzeményei szerte a világban egész generációkat érintettek meg és bírtak álmodozásra. Ez az Oscar megérdemelt kitüntetés egy nagyszerű művésznek, aki egész életét a zenének szentelte." (Sergio Mattarella olasz államfő) A 87 éves olasz zeneszerzőt eddig hatszor…..
Maestra Eszter 2016.03.07 13:54:25
@Sportbíró: abszolút igazad van :-) egy ok miatt maradt ki, hogy talán ezt mindenki ismeri
Csodaszép helyeken jártunk, rengeteg fénykép készült, ezekből egy pár darab, hátha sikerül a hangulatot valamennyire átadni. Velence, az Óratorony hátulról Botticelli Vénusz születése látássérülteknek az Uffizi-képtárban Montecatini Terme Pisa felé Lucca,…..
Genova egy igazi metropolisz. Számomra az autópálya és a körgyűrű mindennap felért egy adrenalinlökettel, de ha már az utcáin, kikőtőjében sétálgattunk, akkor meglepően nyugodt város képét mutatta. Mindenféle nációval lehetett találkozni, kirándulásként gyerektől…..
Pisa-ban a fő látnivaló a Campo dei Miracoli (Csodák tere) a Ferde toronnyal, Dómmal és Keresztelőkápolnával. A tér nagyon szépen gondozott, a látogatás szervezettsége is nagyon jól működik. Lucca hatalmas városfallal körülvett óvárosa igazi toszkán hangulatot áraszt.…..
Velencét hajóval közelítettük meg Punta Sabbiano kikötőből. Praktikus, mert a hajó a Szent Márk tér mellett köt ki. A cölöpökön épült város hangulata sajátos, lagúnáit, palotáit legalább egyszer látni kell. (nem biztos, hogy nyáron, amikor egy négyzetméterre minimum 50…..
Idén felkerekedett a család és meg sem állt (csak egy párszor járni egyet, meg tankolni) Cavallino Treporti-ig. A város egy félszigeten található  Velence megyében, Veneto tartományban az Adriai-tenger partján. Igazi klasszikus homokos tengerpart, napernyőkkel, ágyakkal, animációs…..
Nyár van, ilyenkor a tenger mágnesként vonz mindenkit. Jöjjön egy lista a kedvenc olasz tengerparti strandjaimról: 1. Lampedusa (Szicília - Spiaggia dei conigli) Aranyszínű homok, kristálytiszta víz. 2. Cala Mariolu (Szardínia) A reklámszövegek alapján a "sosem látott…..
Olaszul online Jeges nyalánkságok 2014.05.23 06:00:00
Megérkezett a nyár, a melegben jól esik a hűvös finomság. Gelato, semifreddo, granita: megmondom mi a különbség közöttük! Gelato - fagylalt Többnyire tejjel, tejszínnel és tojássárgájával készítik, főzik. Ebbe az alapba kerülnek az ízesítőanyagok, pl. vanília,…..
Következzék egy szubjektív válogatás ismert és kevéssé ismert olasz édességekről. 1. Tiramisú Jelentése: dobj fel/vidíts fel. Kávéval átitatott piskóta, amely közé mascarponéval készített krém kerül, a tetején kakaóporral megszórva. Szlengben bármely izgatószer neve…..
Sergio Leone (középen) a Volt egyszer egy vadnyugat (1968) főszereplőivel: Henry Fonda, Claudia Cardinale, Charles Bronson és Jason Robards Sergio Leone a huszadik századi olasz filmművészet egyik legérdekesebb alakja volt, neve egybeforrt a spagettiwestern műfajával. Noha csak egy…..
Festa della Liberazione A mai napon ünneplik Olaszországban a Felszabadulás napját. 1945. április 25-én szabadították fel Milánót és Torinót (és több olasz várost) a 20 éven át tartó fasiszta diktatúra alól, a II. világháború lezárásaként. Ez a dátum szimbolikus…..
Olasz nyelvtanárként mindig is érdekelt az olasz kultúra, a mindennapi élet. Ahogyan nálunk is fellelhető a régi híradók archívuma, Olaszországban sincs ez másként. Aki még nem látta, érdemes belekukkantania a nem is olyan régi múltba, ahogyan például Sophia Loren átveszi az…..