Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DóraTibor

39 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A windsori kastély a világ legrégebbi, napjainkban is lakott uralkodói rezidenciája. 1066-ban kezdték el építeni, és az azóta eltelt közel ezer év alatt nagyon sok uralkodó élt itt, a kastély mai formáját több szakaszban nyerte el. A teljes épületegyüttes történetéről könyveket lehetne írni, én…..
Száz esztendővel ezelőtt, 1920. november 11-én történt, hogy az első világháború után egy nagyon fontos emlékművet avattak fel Londonban. Ez az emlékmű az Unknown Warrior, azaz az Ismeretlen Katona Síremléke. Nagy-Britannia az I. világháborúban 744.000, egyes számítások szerint 887.000…..
Az angol - majd később brit - uralkodók sírjai - néhány kivételtől eltekintve ránk maradtak. Többségükben látogathatóak is, azaz mindenkinek lehetősége van felkeresni, akár megérinteni az 1135-ben elhunyt I. Henrik vagy az 1603-ban meghalt I. Erzsébet királynő sírját, nem beszélve a modern kor…..
DóraTibor 2020.12.20 06:10:46
@Nbl18: Valóban, sajnos gépelési hiba történt, számtalanszor érinthettem meg VII. Edward sírját Windsorban, miközben VIII. Edward sírját Frogmore-ban nem olyan könnyű felkeresni. Köszönöm az észrevételt, javítottam a posztot. Egyébként nem 1938-ban, hanem 1936-ban történt a lemondás.
DóraTibor 2020.12.20 13:57:05
@Locassen: Szerkesztési hiba történt, nyilván nem halhatott meg Hódító Vilmos fia 1307-ben :) Köszönöm a figyelmességét, azonnal korrigálom!
DóraTibor 2020.12.21 11:03:36
@Locassen: Nagyon kedves, köszönöm megtisztelő véleményét! :)
Olvass érdekességeket! Stonehenge 2016.08.06 18:02:54
Mindenki ismeri Stonehenge-et! A világ egyik leghíresebb, emberi kéz alkotta építménye látható nyelvkönyvek borítóin, füzeteken, filmekben, útikönyvekben, reklám- és dekorációs anyagokon. De valójában Stonehenge-et senki sem ismeri igazán, hiszen rengeteg rejtély és kevésbé ismert érdekesség van a…..
DóraTibor 2020.12.20 17:37:49
@gébence: Kedves Bence! A leírtak szerint valamikor 2015 előtt lehetett ott a testvéred, hiszen kb. akkor készült el a modern látogatóközpont, illetve teljesen felbontották a régi, a kövek mellett elhaladó úttestet is, a területet pedig rekultiválták. Manapság már lehetetlen elkerülő útról, messziről (= ingyen! :D ) látni a köveket.
Ha "csak úgy" elmegyünk megnézni, tényleg nem mindenkinek tetszik. Ha azonban a cikkben szereplő dolgokat észben tartva sétáljuk körül a köveket, csodát lehet átélni.

ui.: Nem kicsik :D
Kedves Olvasóim! Mai bejegyzésem több elemében is tartalmaz olyan részleteket, mely érzékeny és szép lelkű olvasóimnál bizony ki fogja csapni a biztosítékot. Churchill szavait ellopva, nem ígérhetek mára mást, mint vért, verejtéket és könnyeket - no még egyéb borzalmakat. A mai poszt ugyanis a…..
DóraTibor 2020.12.20 13:59:33
@HK417: Köszönöm a kommentjét. Ez egy négy és fél éves cikk, sajnos már nem tudom, hogy hol olvastam az idézett mondatot.
Mai bejegyzésemben egy olyan emberről fogok írni, aki meggyőződésem szerint Magyarország történelmének egyik legnegatívabb, legkártékonyabb szereplője. Akármennyire is próbálok posztjaimban független és elfogulatlan maradni, ez esetben képtelen vagyok leplezni az illető iránt érzett ellenszenvemet,…..
DóraTibor 2018.06.11 09:10:28
@Hajnal Anyácska:

Természetesen, így van. Hasonló a véleményünk... Köszönöm szépen az ötletet, írni fogok róla is, ha időm engedi.
DóraTibor 2020.09.07 15:35:50
@pityke45: Kedves Pityke, köszönöm a kommentjét. Ez egy négy éve írt szösszenet, sajnos azóta elfelejtettem a konkrét forrásokat. Az biztos, hogy megvettem Nemere István: Rákosi magánélete című kötetet és valamelyik történelmi folyóirat (Múlt-kor? Rubicon?) hasábjain is volt sok infó Rákosiról. A temetői kép pl. saját.
Ma már tudom, hogy illene hivatkozni, ha írok valamit, de ez az egész "blogolósdi" nekem egy hobbiként indult, Facebook-ra szoktam írni ezt-azt, és az egyik ismerősöm javasolta, hogy indítsak egy blogot és onnan linkeljem be az ismerőseimnek a cikket. Fene se gondolta volna, hogy ezt idegenek is olvassák. :)
Szép napot kívánok Önnek.
Tibor
Nagy-Britanniának eddig összesen hat György nevű uralkodója volt. Mindegyikük élete érdekes és említésre méltó valamiért, ám a Györgyök közül - szerintem - a legérdekesebb, legkülönlegesebb talán a negyedik ilyen néven trónra lépő uralkodó volt. IV. György 1820 és 1830 között, tíz éven át volt a…..
Ha van épület Magyarországon, ami "az" épület, a csupa nagy betűs ÉPÜLET, az szerintem nem a Mátyás-templom, nem a Parlament és nem is az egri vár. Országunk történelmének legfontosabb, legszentebb és legérdekesebb épülete kétségkívül a székesfehérvári Királyi Bazilika - pontosabban az egykori…..
Tanultunk róla az iskolában. Diákemlékeinkből talán annyi rémlik, hogy francia királyné volt, akit lefejeztek, no meg talán emlékszünk a kenyeres-kalácsos mondására. Ennél sokkal több információ talán nem is él róla a köztudatban. Pedig mennyi mindent lehet tudni róla! 1755. november 2-án Bécsben…..
Mai főhősünk neve, azt gondolom, hogy szinte teljesen ismeretlen előttetek. Azonban olyan érdekes az 1832-ben született Miksa mexikói császár története, hogy szerintem érdemes végigolvasni a posztot. Ki is volt Miksa császár, avagy születéskori nevén Habsburg–Lotaringiai…..
DóraTibor 2017.09.10 17:27:15
@Tyto Alba: Köszönöm kedves, építő jellegű kritikáját. A hivatkozott cikket nem olvastam, de ahogy rákattintottam, sokkal hosszabb, mint az, amennyit én írtam. Forrásként több helyről is gyűjtöttem ehhez a cikkhez is információkat, pl. a bécsi Kapucinusok kriptájának egyik munkatársától is. Természetesen Internetes források, saját tapasztalatok, könyvek is szerepelnek a cikkeim forrásai között, de vagyok annyira művelt, korrekt és iskolázott ember, hogy plagizálni nem szoktam, ezúttal sem tettem.
Minden jót kívánok Önnek sok szeretettel. Tibor
Élt egy ember a XX. század közepén, akinek a pozitív megítélése halála után több évtizeddel is világszerte kikezdhetetlen. Ennél a Nobel-békedíjas férfinál talán senki sem tett többet az USA-ban az emberi jogokért és az emberek közti egyenlőségért. Ma Martin Luther King-ről olvashattok…..
Ugye, mennyire szokatlan a franciák egyik legnagyobb nemzeti hősének, a világtörténelem egyik legnagyobb katonai zsenijének a neve így leírva: Napoleone di Buonaparte? Ám bármennyire is furcsa ez az olaszos írásmód, Bonaparte Napóleon születési neve mégis ez volt.  A franciák nagy császára ugyanis…..
Kivégzési módszerekről szóló, az egyes lehetőségeket bemutató posztom második részében folytatom az első részben (link itt) megkezdett felsorolást, továbbra is szigorú betűrendben. Az első részben az akasztástól a kerékbe törésig jutottam el, 12 különböző, hol viszonylag humánus, hol sokkolóan…..
Munkám részeként gyakran kísérek diákcsoportokat Angliába idegenvezetőként. Az elmúlt öt év alatt 55 utazást vezényeltem le, azaz módom nyílt néhány nevezetességet nagyon alaposan megismerni. A sok-sok felkeresett helyszín közül az egyik kedvencem a kb. 50 alkalommal felkeresett Canterbury…..
Kevesen tudják, hogy Nagy-Britanniának az 1066 óta trónon lévő 40 koronás fő közül meglepően sok, hét királynője volt: Jane, I. Mária, I. Erzsébet, II. Mária, Anna, Viktória, II. Erzsébet. A női uralkodók közül a Magyarországon talán legkevésbé ismert, mégis az egyik legérdekesebb életű Anna…..
Ha a Queen együttes legendás frontemberéről meglátunk egy képet, legtöbbünknek azonnal eszünkbe jut Freddie Mercury elképesztően erős és kristálytiszta hangja, karizmatikus egyénisége, ahogy felelőtlen, önpusztító életmódja és fájóan fiatal korában bekövetkezett halála…..
Óriási érdeklődés kísérte a Híres emberek különös haláláról szóló posztomat, többen reagáltak is az olvasottakra. Ezért hát íme, itt az újabb rész! Aiszkulosz, ókori görög drámaíró kopasz fejét egy sas a magasból összetévesztette egy sziklával. Hogy hogy lehet ebbe…..
A mai bejegyzés némiképp formabontó lesz, hiszen nem egyetlen ember életének különös vagy érdekes fordulatait mutatom be. Ma 16 emberről fogok egyetlen posztban írni. Mindannyian többé-kevésbé híresek voltak, de a haláluk valamilyen szempontból különös volt. Néhányan épp a…..
A világ egyik legelvetemültebb és legvéresebb kezű diktátoráról olvashattok ma, akinek születéskori nevét a saját anyanyelvén így kell leírni: იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი. A legtöbbünk számára ismeretlen, grúz betűket…..
Mai cikkem Sir Winston Churchill-ről, Nagy-Britannia legendás miniszterelnökéről szól. Sokan ismerjük a pocakos, állandóan szivarozó, fanyar humorú, mindig elegánsan mutatkozó Churchillt, ám az ő élete is rejteget sok, kevésbé ismert érdekességet. Bízom benne, hogy ma is tudok…..
Ma a XX. század, ha nem a világtörténelem egyik legellentmondásosabb, a nép által talán leggyűlöltebb diktátoráról, a Romániát 1965-től 1989-ig vaskézzel irányító Nicolae Ceaușescu-ról olvashattok érdekességeket. Nicolae Ceaușescu 1918. január 26-án született egy kis…..
Több, mint fél év kihagyás után folytatom a híres emberekről, helyekről, érdekességekről szóló blogomat. Mai történetünk főszereplője egy Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach nevű hölgy, akit ezen a néven vajmi kevesen ismernek fel. A hivatalos, magyar nyelvű neve így…..
Ismeretlen fotós által készített képek a hatvanas évek elejéről, közepéről...
DóraTibor 2014.06.03 14:31:33
@slowmotion: A Buckinghamnál és Windsorban, illetve több királyi rezidenciánál valóban állnak, mozdulatlanul, ez így volt mindig is. Az Általad említett kép azonban a Whitehall-on készült, a lovas őrség laktanyájánál, ahol mind a mai napig lovon ülnek az őrök. :)
Ma egy félszemű, félkezű, csupán 168 centi magas, sovány testalkatú férfiről olvashattok, akiben viszonylag előnytelen külsejének ellenére Anglia egyik legnagyobb nemzeti hősét tisztelhetjük. Olvassatok érdekességeket ezúttal Horatio Nelson admirálisról! Nelson 1758-ben…..
400 évvel ezelőtt, Angliában élt az az ember, akit minden idők legnagyobb drámaírójának, az angol nemzet nagy dalnokának, az avoni hattyúnak, avagy a bárdnak szokás nevezni. Mai történetünk főhősének műveit a világ szinte valamennyi országában színpadra állítják,…..