Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lezlidzsi84

112 bejegyzést írt és 847 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pangea A dán nagy fal 2020.09.13 16:49:16
A történelem során nem csak a kínaiak (és a rómaiak) emeltek országuk védelmében komoly védőműveket, hanem többek között... a dánok is. A 8. századtól kiépített  szárazföldi és vízi(!) védőműrendszer egyik fő érdekességét az adja, hogy a "Danewerk" ma bőven Németországban van, létrejöttét pedig…..
lezlidzsi84 2020.09.14 18:33:30
lezlidzsi84 2020.09.16 19:50:52
@gigabursch: Konkrétan melyikről bizonyosodott be, hogy hamisítvány? És ez mennyiben tér el az azt megelőző és követő kor hamisnak bizonyuló forrásainak arányaitól? A hamisítás nyilván mindig is dívott, ha "jól" válogatunk a források közül, tetszőlegesen magas hamisítási arányra juthatunk.

De jobban érdekel, hogy mit látsz problémásnak a dendrokronológiában? Természetesen erős korlátokkal rendelkezik a módszer (pl. csak regionálisan alkalmazható, egyes esetekben hézagos), de mostanában már elég kiterjedt adatbázisokon alapszik.
lezlidzsi84 2020.09.17 21:25:59
@gigabursch: Ez alapján továbbra sem értem, mi a probléma a dendrokronológiával, hiszen a leírtakra természetesen gondoltak a módszer megalkotói és tökéletesítői: www.researchgate.net/publication/290997061_Kormeghatarozas_es_eghajlatrekonstrukcio_faevgyuruk_segitsegevel

És természetesen nem kizárólag a csapadékváltozásra van kihegyezve a módszer, hanem az éghajlati sajátosságokra, amiben benne vannak az általad felsorolt tényezők is.
Pangea A Szigetköz csúcsán 2017.09.13 18:18:55
"Európa legnagyobb szárazföldi deltavidéke" - gyakran hivatkoznak így a Szigetközre illetve nagyobb testvérére, a Csallóközre. A jól hangzó elnevezést időnként helytelenül - de, mint látni fogjuk nem teljesen jogtalanul - időnként a "delta" egy kitüntetett pontjára, a Mosoni-Duna Nagy-Dunába…..
lezlidzsi84 2017.09.18 14:49:53
@gigabursch: Bocs, rosszul fogalmaztam: a Szigetköz és a Csallóköz területére gondoltam, mint "mérsékeltebb" esésviszonyú részre. Tehát Csún után.

Kösz, megnézem az anyagokat, ha elérhetőek.
lezlidzsi84 2017.11.14 21:29:35
@gigabursch: Kösz szépen! :)
Magyarország legnagyobb arányú valós lakosságnövekedését produkáló települése 8 év alatt 1562 főről 3225 főre növelte a lakosságát, mely részben egy a településmagtól 4 kilométerre megépített, szomszéd városhoz csatlakozó lakóparknak köszönhető. A Győr melletti Vámosszabadiról illetve a…..
lezlidzsi84 2019.06.06 21:58:01
@hopp11: Igen Józsa elég érdekes jelenség, akár valaki, aki a környéket jól ismeri, írhatna is róla a blogra :)
A városhoz csatolt településeken történő szuburbanizáció viszont elég elterjedt jelenség, az itt ismertetett esetet alapvetően az "okozta", hogy Győr az északnyugati oldalon (az 1-es és a 14-es utak között) alig "terjeszkedett", tehát ezen a részen van a legközelebb a városhatár a központhoz. Ugyanakkor az itteni határterület java része vizenyős, vagy egyenesen ártéri terület (esetleg vízügyi védőterület), nagyobb területen építkezni nagyrészt a 14-es út mellett lehet (vagy a pinnyédi határban, de az kevésbé jól elérhető).
lezlidzsi84 2020.09.12 13:57:51
@Irbisz: Gondoltam már rá, hogy hozzászólások alapján összedobok a társasház/családi ház témáról egy posztot, lehet hamarosan lesz is rá kapacitásom :)

"Nézve a képeket Vámosszabadi is olyan kopár és zsúfolt, kevés zölddel, hogy felmerül a kérdés: miért? Nincs erre igény?" Vámosszabadi maga egyébként a szigetközi falvak zöméhez hasonlóan meglehetősen zöld, sőt az újonnan épült lakópark környezete is: a homokdomb nádas felőli részét fenyves borítja, illetve kiterjedt kiskertes övezetek vannak a győri oldalon - a társasházas rész viszont egy szántóföldből nőtt ki, ahol pár évvel ezelőttig nem igazán volt kukoricánál magasabb növény - de még kizöldülhet :)
Pangea Hegy állott, most kőhalom 2020.08.23 16:35:22
A külszíni bányászatot általában úgy képzeljük el, hogy nagy gépek óriási tájsebeket tépve nagy mélyedéseket hoznak létre, melyeket újabban több-kevesebb sikerrel próbálnak valahogy eltűntetni, rekultiválni, esetleg tavakkal elfedni. A külszíni bányászatnak van ugyanakkor egy olyan formája, amely…..
lezlidzsi84 2020.08.25 21:21:55
@Albu: Javítottam, kösz! :)
Németország (is) tipikus példája annak, milyen az, amikor egy országról jellemzően sztereotípiákban gondolkodik az ember. Pedig a németeknél csodás a kulturális élet, gyönyörű tájak vannak és még az ételekre sem lehet sok panasza az embernek. Vegyünk csak sorra pár dolgot!..
lezlidzsi84 2020.08.16 14:36:28
@inebhedj - szerintem: Általában elég megbízhatatlan a német vasút az elővárosi közlekedésen kívül. Az a baj, hogy a rendszer szoros csatlakozásokra épül, amiket nem tudnak tartani, a jegyrendszer meg általában vonathoz kötött, nagyon rugalmatlan és bürokratikus, ami joggal bassza fel az utazóközönséget. Ráadásul a német vasutasok kicsit furán kommunikálnak, úgy tesznek, mintha egy jól működő rendszerről lenne szó apró hibákkal, ami tovább hergeli az embert. Távolsági utazásnál 5-6 alkalomból egyszer szinte biztos valami ordas nagy szívás, ami azért a MÁV-nál tényleg nem gyakori ennyire.
Salgótarján környékén járva feltűnhet, hogy a város északi oldalán emelkedő hegyvidék (a Karancs tömbje és a Medves-fennsík valamint a Salgó és a környező csúcsok) mennyivel magasabbak, mint a Mátra és az Érchegység vonulata közötti viszonylag szelíd domb- és hegyvidék, és mennyire eltérőek…..
Pangea A legősibb esőerdő 2020.06.14 17:56:41
Az elmúlt hónapok egyik színes híre volt, hogy esőerdő nyomaira bukkantak az Antarktisz nyugati szélén. Az egykori Gondwana szuperkontinens nagyobb részét 90 millió éve borító esőerdők maradványait azonban nem csak a jeges földrész partvidékén tanulmányozhatjuk: Ausztrália egy részén a hajdani…..
lezlidzsi84 2020.06.17 23:13:15
@'it's cool to know nothing': Sajnos már nem ez a helyzet. Daintree-be nagyon is aszfaltozott út vezet (a komp közbeiktatásával), Cairnsből napi buszos túrákkal magyar szemmel is megfizethető áron megközelíthető.

Egyébként a helyi arcok is pont azt mondták, mind te: aki fürödni akar, az menjen a cairnsi parti ingyenes medencébe, vagy vegyen jegyet az uszodába (az sem túl drága), de ne a tengerparton akarjon fürödni. Csak 2019-ben amikor arra jártam, még azt mondták, hogy egyre nagyobb a kínai turisták nyomása (igaz többségük még valóban inkább a korallzátonyhoz ment, Daintreet inkább az európaiak és az amerikaiak favorizálták), tényleg jó kérdés merre fog fejlődni a dolog. De igazi backpacker helyszín :)
lezlidzsi84 2020.06.17 23:20:35
@'it's cool to know nothing': Kösz a helyesbítést a medúzákra vonatkozóan, javítom :)
„A háború előtt” – így kezdődik Vukováron nagyon sok mondat, megállapítás vagy visszaemlékezés. A jelenleg hivatalosan 27 ezer – a helyiek véleménye szerint 20-21 ezer – fős kelet-horvátországi város 1991 előtt a jugoszláv „Testvériség – Egység” jelszavaival fémjelzett hivatalos ideológia…..
lezlidzsi84 2020.06.06 07:43:42
@Le Orme 2: "A megbélyegzést akkor használják, amikor más érv nincs." - Egyetértek

"Nem, nem megbélyegzés az, hogy vélemények közlése az emlékezetpolitikáról az nem tudomány, hanem legfeljebb esszé." - Nem, önmagában ez még nem az, ez egy vélemény. De ha egy vitában annak is ellenére ragaszkodsz hozzá, hogy a vitapartnereid rámutatnak, hogy a véleményed túlzottan általánosító, és azért a témában egy sima esszénél jóval komolyabb kutatások is vannak (amellett, hogy azért létezik az is, amire te gondolsz), és te erre érdemben nem igazán reagálsz, onnantól már erősen határeset.
lezlidzsi84 2020.06.06 13:39:44
@pitcairn2: Ha jól értem a legújabb könyvéről beszélsz - ezt még nem olvastam, viszont pont te írod, hogy Ungváry a két háború közötti időszakra koncentrál, és erre vonatkozóan talán kevésbé releváns a háborús időszak (és a polgárháborús időszak) 100 ezer főre vetített halottszáma - az már annál inkább, hogy a finnek hogyan kezelték a polgárháborús időszakból eredő politikai megosztottságot, és hogy sikerült túllépni ezen épp történelmük egyik legválságosabb időszakában - míg Horthyéknak ez nem igazán nem sikerült a kritikus időszakban. Egyébként a könyvismertetőből nekem úgy tűnik, hogy a szerző nagyon is tudatában van azzal, hogy a finnek durvább helyzetből indultak, szóval nem teljesen értem az elfogultságos példádat.
lezlidzsi84 2020.06.06 22:39:54
@pitcairn2: Azt hiszem azért véleménynyilvánítás előtt mégiscsak jobb lenne olvasni is valamit tőle :) (Ha valami tök marginális kutató lenne, még érthető lenne, ha csak ráguglizol, de azért itt kicsit fajsúlyosabb kutatásokról van szó.) És érdemes utánanézni a finn hadsereg szerepének és összetételének is - amit írsz az nagyjából a 20-as éveket jellemezte, ahogy az az általad is belinkelt wiki szócikkben is le van írva.

Jó, hogy említed a szélsőbal korlátozását, ugyanis épp ezen a téren a leglátványosabb, hogy mit tettek a finnek másként: a szélsőbal ekkor a seggükben lévő beavatkozni készülő nagyhatalom 5. hadoszlopa volt, naná, hogy keményen igyekeztek korlátozni. Ez pl. egy darabig ment Horthyéknak is a hasonló szerepet betölteni kívánó széljobbal, nyilasokkal, de végül kudarcot vallottak. (Magyarul: kritikus helyzetben a finn kormányzat meg tudta oldani a helyzetet, a magyar meg nem.)
Másfél éve konfliktus alakult ki a WWF és egyéb környezetvédők, valamint a kisvasútbarátok között a Csarna-völgyi kisvasút fejlesztése (visszaépítése) kapcsán. Az országon végigsöprő véleménycunami végül a beruházás előkészítésének leállítását eredményezte. Mindez azért is volt fura, mert a két…..
lezlidzsi84 2020.04.10 08:23:15
@gigabursch: Az ércesedésről volt egy korábbi írásunk is, eredetileg elfelejtettem linkelni: pangea.blog.hu/2018/04/11/5_perc_geologia_a_borzsony_aranya
lezlidzsi84 2020.05.31 10:18:40
@gigabursch: A leghosszabb észak-északkeleti irányú pálya a Fekete-patak völgyének felső részébe vezet, innentől a végállomás csak mintegy 2 és fél km lett volna. A tervezett felújítás egyik nagy előnye lett volna, hogy valamivel egyszerűbb lett volna megközelíteni a Nagy-Hideg-hegyet. Mondjuk pont télen nem biztos, hogy ez nagy könnyebbséget jelent, kicsit mélyebb hóban eléggé megerőltető ebből az irányból megközelíteni a hegyet, vagy akár a Csóványost.
lezlidzsi84 2020.05.31 22:59:50
@pitcairn2: Hát, szerintem ebben emberiességi szempontok is szerepet játszhattak. :) Hagyományos téli börzsönyi túránk gyakran egyszerre volt ezzel a teljesítménytúrával - én még ennyire kikészült túrázókat soha nem láttam.
A jelenlegi helyzetben, amikor a határok átjárhatósága a járványkrízis miatt kérdésessé vált, az országhatáron átívelő szuburbanizáció egyébként is összetett kérdésköre sajátos felhangot kap. Az utóbbi években a hazai sajtóban jelentős publicitást kapott, hogy Rajka a határon túlról beköltözők révén…..
lezlidzsi84 2020.05.11 15:50:25
@Rothstein: Pénzért (euróért). Egyrészt akár meg is tanulhat valamennyire szlovákul (ez inkább hosszú távon opció), másrészt jópár munkakör ellátásához elég ott is az angol vagy a német, ahogy pl. Budapesten is.
lezlidzsi84 2020.05.11 17:24:45
@Rothstein: Hát, erről megkérdezném a pozsonyi Volkswagenben dolgozó magyarországiakat is. Nyilván elsősorban Ausztria a célpont, de ha nem akar mondjuk Bécsig elmenni az illető, bizonyos esetekben Pozsony is opció lehet. Jellemzően egyébként senki nem egy munka miatt tanul meg egy nyelvet, hanem azért mert az adott közeg befektetésnek véli, ezért tanult meg a környéken szinte mindenki, aki képes volt rá németül a 90-es években. Először lesz az oviban szlovákul is beszélő óvónő, majd tanár a suliban, aztán választható nyelvtanfolyam és így tovább (ezért írtam a hosszútávont).
lezlidzsi84 2020.05.11 18:29:28
@Rothstein: Ha a szlovákok ezen az alapon "kérnék" Rajkát, azzal gyakorlatilag a saját arcukba sütnének egy puskát, csak egy eléggé saját maguk ellen dolgozó precedenst teremtenének.

Végig az "őslakosokról" beszéltem, ha a bérviszonyok úgy alakulnak, jelenthet gazdasági előnyt a szlovákul tanulás, és akkor lesz is erre lehetőség. Ha nem, nem. Az első osztálytól történő némettanítás sem feltétlenül a nemzetiségi múlt miatt pörög annyira, hanem mert előnyös a helyieknek. Ahogy majdnem mindegyik környékbeli iskolában is már elsőtől lehet németül tanulni a település nemzetiségi hátterétől függetlenül - ez ugyanis az iskola "minőségének" egyik szimbóluma.
Az elmúlt hetekben, hónapokban több ízben felmerült Északnyugat-Európában, hogy a klímaváltozás miatt alapjaiban kellene átgondolni az Északi-tenger menti vízvédelmi rendszereket, enélkül ugyanis a következő évtizedekben óriási területek kerülhetnek víz alá, mint az 1962-es hamburgi vihardagály…..
lezlidzsi84 2020.05.04 07:29:43
@gigabursch: Schmidt kancellárként később még viszonylag jól kezelt egy másik válsághelyzetet is: en.wikipedia.org/wiki/German_Autumn

Illetve most már a NATO kettős határozat kapcsán tanúsított határozata miatt is magasztalják.

Aztán megbukott.
lezlidzsi84 2020.05.04 18:21:59
@Irbisz: Elég színes egyéniség volt ahhoz, hogy már életében elnevezzenek róla dolgokat, pl. a Bundeswehr főiskoláját - ez lehet nem volt teljesen független a '62-es tevékenységétől.
lezlidzsi84 2020.05.05 21:35:25
@óðinn: Igen, több film is készült erről, ez egy újabb, 95-ös: www.imdb.com/title/tt0464127/

Azon kívül amit linkeltél még van pár dokufilm is, de szerintem egyiket sem adták Magyarországon.
Pangea Lángoló Ausztrália 2020.04.19 16:20:45
A decemberi, januári hírek tele voltak az ausztrál bozóttüzekről szóló tudósításokkal, melyeket csak a megérkező esőzés és a koronavírus megjelenése tudta valamelyest háttérbe szorítani. Az események kapcsán temérdek félinformáció, rémhír, illetve egymásnak ellentmondó értelmezés is napvilágot…..
lezlidzsi84 2020.04.26 19:34:50
@gigabursch: Többek között ezért is gondoltam, hogy írok erről, sajnos nagyon sok hülyeség jelent meg a témában - igaz azért volt pár korrekt összefoglaló is. Na meg menetközben most is egyre érdekesebb lett a téma, hamarosan lesz szó bővebben is az ősi ausztrál erdőmaradványokról és az ősföldrajzi hátterükről.
lezlidzsi84 2020.05.03 22:18:41
@pitcairn2: Itt volt róluk szó: pangea.blog.hu/2019/03/20/ut_a_voros_kontinens_kozepebe

Ugyanakkor ez a most lángrakapó "nedves erdőket" kevésbé érintette. Általában nehéz volt őket nagyobb mértékben leégetni, és ez még a szárazabb erdőkben sem volt cél (néha azért nyilván sikerült).
lezlidzsi84 2020.05.04 00:16:38
@pitcairn2: Biztos. Viszonylag kisebb területek felégetéséről van szó a "nedvesebb" erdőkben, a linkelt cikk pont arról szól, hogy nagyobb szárazság (illetve a klímaváltozás) esetén viszont ebből a szokásból nagy szopás lehet, mert olyan erdőrészek is lángra kaphatnak, amikre nem is számítanak.

Egyébként Ausztrália legcsapadékosabb részei innen vagy 2000 kilométerre vannak, a Mount Bellenden Ker környékén. Victoriában nem azért "szárazak" az erdők mert nincs sok csapadék, hanem, mert a magasabb hegyvidéki régiók kivételével a tűznek nagyon kitett eukaliptuszerdők vannak főleg (ez persze nem teljesen független az őslakosok és a telepesek átalakító tevékenységétől), és a csapadékeloszlás időben nagyon egyenlőtlen - így az eukaliptuszerdő aljnövényzete nyáron kiszárad. Emiatt nagyon gyakoriak a tüzek délkeleten, ugyanakkor a magasabb hegyi régiókban valamint északkeleten egész évben van csapadék, az aljnövényzet pedig kevésbé szárad ki - ezért ezeken a területeken jóval ritkább a tűz. Ezért is volt nagy meglepetés az idei szezon: most ezek egy része is lángra kapott délkeleten.
Közismert, hogy a győztes hatalmak a második világháború után négy, külön igazgatású megszállási zónára osztották Németországot, azonban az már kevésbé, hogy gyakorlati és politikai okokból egyéb szövetséges hatalmak is alárendelt megszállási zónákhoz jutottak, de ezek közül komolyabb önállóságra…..
lezlidzsi84 2020.02.26 08:53:33
@bloggerman77: Ez leginkább a normandiai harcok végnapjaiban volt jellemző a lengyelekre, a németek témeges agyonlövése még a kanadaiaknak is sok volt, pedig ők is elég hírhedtek voltak arról, hogy "véletlenül elsült a fogoly felé tartott fegyver". Később már valamennyire odafigyeltek rájuk, illetve a lakossággal a - rendelkezésekre álló források szerint - nem voltak erőszakosabbak, mint más nyugati erők. (Persze, ha a kitelepítést nem soroljuk ide.)
lezlidzsi84 2020.03.05 17:09:50
@Gery87: Kb. azért amiért nálunk 15% nem vállalta ugyanekkor.
lezlidzsi84 2020.04.30 23:16:05
@bloggerman77: Nem Honeckerre gondolsz, mint a Saar-vidék legismertebb politikusára? :) A de Maizére család hugenotta ősökkel büszkélkedhet, mint a legtöbb francia nevű német - a hugenotta menekültek többnyire a Hamburg-Berlin-Frankfurt háromszögben telepedtek le, súllyal Berlin felé - ugyanis a poroszok nagyon szívesen fogadták őket, ezért is volt a német tisztikarban rengeteg franciás hangzású név.
11 Oscar-jelöléséből ötöt meg is tudott nyerni Steven Spielberg háborús filmje, ami mind a kritikusok, mind a közönség tetszését elnyerte, és ami megjelenésének évében a legtöbb bevételt termelő film lett az USÁ-ban. A Ryan közlegény megmentése leginkább az első 25 percében látható jelentéről…..
lezlidzsi84 2020.04.19 20:23:19
@Lobo Marunga: Az a poén, hogy a film és a sorozat nagyon sok helyen összefonódik: a Band of Brotherst kb. a Ryan közlegény forgatása során felhalmozott tapasztalat révén forgatták le, egy sokkal érettebb munka ugyanazzal a technikai profizmussal. Viszont a Ryan közlegényhez Stephen Ambrose Band of Brothers könyve adta az ötletet, abban szerepel a Niland fivérek esete, ez benne is van a sorozatban a carentani részben. A sorozat kb. 30 másodpercben el is intézi a film sztoriját. :)
Pangea Online földrajz 2020.04.13 16:47:58
A koronavírussal kapcsolatos korlátozások szinte mindenkit komoly kihívások elé állítanak, különösen a pedagógusokat és a diákokat (valamint persze szüleiket, egyéb családtagjaikat is), akiknek hirtelen egy teljesen feje tetejére állított környezetben kell nagyjából ugyanazoknak az elvárásoknak…..
Pangea Miért éppen Panama? 2020.03.22 19:09:20
Az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő Panama-csatorna a közép-amerikai földhíd legkeskenyebb szakaszán létesült, ami manapság teljesen logikusnak tűnik, ugyanakkor a múltbeli technikai és közlekedéshálózati adottságok és megfontolások alapján már korántsem volt ennyire egyértelmű a döntés. Miért…..
Bár Győr egy nagyon speciális helyzetben volt Borkai botránya után, ami talán az elmúlt évtized legnagyobb port kavart politikai ügye volt Magyarországon, de a „bezzegváros” új polgármesterének, Dézsi Csaba Andrásnak a sikere, vagy inkább az ellenzék jelöltjének, Pollreisz Balázsnak a kudarca pár…..
lezlidzsi84 2020.01.28 13:18:25
@megvagyhadnagy: "Mondd meg min kellene változtatni a győri tömegközlekedésen?"

A jelenlegi barkácsolt menetrend miatt gyakran egymás seggében megy egy útvonalon két járat aztán 20-30 percig semmi - ez így borzasztóan pazarló, minimális pluszteljesítménnyel (akár a 2009-13-as állapothoz visszanyúlva) jóval kiszámíthatóbb és sűrűbb kiszolgálást lehetne megvalósítani.

Az autók java a kertvárosokból, környező falvakból érkezik, a közlekedési problémák csak velük együtt kezelhetőek: az agglomerációval integrált járathálózat, jegy- és bérletrendszer sokat segíthetne. Pl. mondjuk egy Pannonhalma felől érkező busz nem állna meg a vidékinél, hanem tenne egy kört még az Egyetem és az Árkád felé, a vásrosban jóval több ponton megállva, a helyi utasokat is kiszolgálva. Ehhez, persze kellene egy helyi BKK is.
lezlidzsi84 2020.01.28 13:42:24
@megvagyhadnagy: Nem feltétlenül járatszámnövelésről van szó, inkább arról, hogy az eddig párhuzamosan közlekedő buszok egymással hangolva jobb kiszolgálást nyújtsanak.

"A régebbi menetrend meg azért nem tetszett, mert minden busz bemenet a belvárosba, aztán ott mindenki átszállt arra a buszra amire akart. Ezt nem lehet visszahozni, mert növeli a zsúfoltságot. " - Ez abszolút igaz, 2009-ben ettől próbáltak kicsit elrugaszkodni, ezért hoztam ezt a példát (jobb híján).
Az önkormányzati választás során nagy port vert fel a győri választás eredménye, mellyel kapcsolatban igencsak szélsőséges vélemények, bizonyos tekintetben pedig nagyfokú értetlenség, na és persze rengeteg téves információ, félreértelmezés látott napvilágot. A Borkai Zsolt körüli botrány és annak…..
lezlidzsi84 2020.01.25 17:23:43
@Jeffer: Lehet, hogy ezt látja, csak nem egészen ez a helyzet, mint azt a fenti pár ezer karakter is mutatja. Mondjuk egyrészt egyre kevésbé van szó "Gyurcsány vezette ellenzékről", ennek most épp Győr az egyik jó példája. Másrészt a város igazából hárompólusúnak látszik, vannak a Fidesz törzsszavazói (kb 20 ezren), akik tábora nagyjából 10%-kal még nagyjából bővíthető megfelelő jelölttel (programmal talán nagyobb mértékben), és van kb. 25 ezer olyan szavazó akik inkább másra szavaznának most már, nem feltétlenül a hagyományos ellenzékre, akár alternatív erőkre is, és preferenciáik között komoly "átjárás" van. (Magyarul a hagyományos ellenzék és a Fidesz is szarban kezd lenni hosszútávon.) Persze a helyi Fidesz meg tudja nyerni magának a kisebb erőket, de elég jó kérdés lesz, hogy 2024-ben a szavazóik is követik-e majd őket. Holnap igazából az lesz a kérdés, hogy a kb. 20-22 ezer kormánypárti szavazó mellett hányan mennek el szavazni a korábban Borkai ellen aktivizálódottak közül, és hogy oszlanak majd meg szavazataik. Vélhetően 10-15% körül lesz a nem Dézsire és nem Pollreiszre szavazók aránya, szerintem Pollreisznek csak 45% feletti részvételi aránynál lehet komolyabb esélye, de az időközi választásokon ritka az ilyen nagy arányú részvétel.
Lehet szó győzteshez húzásról is, valamint az is fontos tényező, hogy most sokkal vállalhatóbb a Fidesz jelöltje, de a Borkai-ügy eléggé ráégett a helyi Fideszre, tehát továbbra is várható néhány protestszavazat.
lezlidzsi84 2020.01.25 21:05:07
@Jeffer: Folyamatban lévő nyomozást nehéz elemezni, ugyanakkor a mostani infók szerint Póczik mellékszereplő az ügyben. (Csak néhány képet kapott.) A DK-nak pl. vsz a némileg korábbi kiszivárogtatás lett volna jó, mindenesetre ők sem jártak túl jól a helyzethez felnőni nem igazán tudó jelöltjükkel. Szerintem nem igazán ezt akarta Fletó, ha akar még bármi komolyan vehetőt is.
Melyik Magyarország legmagasabb hegysége? Hol van az ország „teteje”? A választ már az általános iskolában megtanítják: a legmagasabb hegység a Mátra, legmagasabb csúcsa pedig az 1014 méteres Kékes. Ugyanakkor, ha a legmagasabban elhelyezkedő magyar kistájat keressük, egy hegységgel keletebbre kell…..
lezlidzsi84 2019.12.24 11:32:59
@gigabursch: A poén az, hogy épp júliusban írtam, de volt egy átfutási ideje a folyóiratban való megjelenésnek, illetve az utánközlésnek is :) De a Bükkben rengeteg látnivaló van, lehet menni jövőre is :)
lezlidzsi84 2020.01.22 23:15:47
@David Bowman: Mennék én is szívesen, de még nem tudom mikor lesz jó. Ha majd közeledik a május, beszéljünk róla.
Pangea Gátrombolók 2019.10.22 13:55:52
Ez év júniusában szokatlan eseményre kaphattuk fel a fejünket: megkezdődött a nyugat-franciaországi Sélune folyón létesített gátak (és vízerőművek) bontása, mely eddig a legnagyobb ilyen léptékű beavatkozás Európában. A folyók természetes állapotának visszaállítása érdekében tett emblematikus lépést…..
lezlidzsi84 2019.12.21 21:33:42
@rdos: A gátbontásokkal eddig érintett folyókon jellemzően nincs teherszállítás, leginkább tényleg csak ott volt rá eddig példa, ahol a duzzasztott tóra vagy az erőműre valamilyen okból már nem volt szükség. Pl. kicsi volt az energiatermelő képesség, a gépek pedig elavultak, vagy megszűnt az az ipari létesítmény, amelyet a tározó vízzel látott el. A francia példa viszont közvetetten kapcsolódik a felvetésedhez: egyrészt épp azért kezdtek a kisebb folyókon erőműveket építeni, mert a komolyabb folyókat, egyéb víziutakat addigra már jól kiépítették, ott egy erőmű kiépítése drágább lett volna, mint egy amúgy hajózásra nem használt folyón. A francia példa viszont azért is jó, mert jól mutatja, hogy a döntéshozatalnál azért a gátak jópár pozitív hozadékát nem igazán vették figyelembe.
lezlidzsi84 2019.12.22 13:22:39
@rdos: Hát igen, ahogy Bős-Nagymarost a magyar politika és egyes zöldek kezelték, annál kevés nagyobb baromság van az elmúlt 50 év magyar történelmében, pedig elég erős a mezőny :) Ugyanakkor a vízerőművek kérdése meglehetősen egyoldalúan kezelt téma ahol sajnos leginkább a két szélsőség dominál - ahogy pl ennél a francia projektnél is. Viszont mivel elég nagy közfeltűnést keltett a bontás, lehet sikerül nagyjából objektíven értékelni a hatásokat.
lezlidzsi84 2019.12.22 13:24:16
@rdos: Valamennyire egyébként már itt is belenyaltunk a bős-nagymarosi témába: pangea.blog.hu/2017/09/13/a_szigetkoz_csucsan
Pangea Orbán Viktor földgömbje 2019.11.20 16:05:57
Nemrégiben jelent meg az Indexen egy poszt az Orbán Viktor miniszterelnök várbéli rezidenciájában található földgömbről, amiből azonban nem derül ki, hogy milyen glóbuszról van szó. Idő közben Kolozsi Ádám tollából egy másik cikk is született az Indexen a földgömbről, amelyben a Pangea szerkesztői…..
lezlidzsi84 2019.11.22 09:23:18
@morph on deer: Ennyi még bőven belefér egy ilyen környezetbe. Az legyen a legnagyobb gond Orbánnal, hogy van egy régi magyar földgömbje. Baromi sok helyen van egyébként kint régi Magyarország térkép különösebb revízionista igények nélkül. Pl. a szobámban is.
lezlidzsi84 2019.11.22 15:44:52
@David Bowman: A galériáról :)
lezlidzsi84 2019.12.02 11:20:55
@Gery87: A 3. szerintem a szerzőknek szólt, Hungarian Geographic egyik vesszőparipája. Kb. arról van szó, hogy az itthoni sajtóorgánumokat, blogokat (vagy legalábbis zömüket) stb. prolik írják proliknak. Ebben mondjuk egyes esetekben tényleg van igazság, de sajnos túl általánosan alkalmazza. De majd javít, ha rosszul értettem.
Pangea Kurdok etnikai térképeken 2019.11.09 04:01:49
Jelen bejegyzés apropóját a néhány hete indított, a Szíria észak-keleti részén található kurd ellenőrzés alatt lévő területeket (Rojava) célzó katonai offenzíva kapcsán igyekszik körbejárni a kurd kérdés hátterét, különös tekintettel az etnikai viszonyokra. A bejegyzésben egyrészt összegyűjtöttünk…..
lezlidzsi84 2019.11.12 08:19:41
@math0: "mi a fasznak akarod te ráerőltetni másokra az idióta baromságodat?! miért nem akarod elfogadni, úgy vitázok, ahogy akarok, te elmebeteg pszichopata?!"

Nem, nem úgy vitázol, ahogy akarsz. Már csak a saját érdekedben sem, mert az érveid közé szúrt érzelmi kitöréseid a külső szemlélő számára nevetségessé tehetnek. Ezen felül minden fórumnak megvannak a kommunikációs szabályai, mi - jó okkal - tiltunk bizonyos viselkedést, épp a vitaképesség fenntartása miatt. Vagy elfogadod, vagy moderálva leszel - ahogy mások is.
lezlidzsi84 2019.11.12 10:07:36
@Wacunao: Tulajdonképpen az általad vázoltak az íratlan szabályaink, amire a rendetlenkedőket először mindig figyelmeztetjük, aztán töröljük a kommentet, aztán ha nem tanul belőle, egy idő után tiltjuk az illetőt. (Van némi tűréshatár, egy-egy komment átcsúszhat, de a tendenciózus anyázás nem.) Mivel eddig még nem igazán volt erre szükség (összesen két nick lett tiltva 6 év alatt), nyilván nem lehetett feltűnő a ritka moderátori ügyködés, és ez így is van jól.
Most sajnos elég sok hozzászólást kellett törölnünk, pedig még azt is megtettük emberünknek, hogy a "kitisztított" érveit visszaraktuk. Néha így járunk.
lezlidzsi84 2019.11.22 16:39:29
@pitcairn2: Ezért raktuk ki, az összes felhasználónevével együtt :)
Az előző bejegyzésemben egy olyan fajról írtam amely a mocsaras területek csökkenésével sajnos nagyon megritkult.(ide kattintva olvasható) Ezen a logikai úton továbbmenve most egy olyan fajról írnék, ami a gőtéknél sokkal jobban megsínylette a folyamszabályozásokkal eltűnő mocsárvilágot. Régen igen…..
Pangea Mit brennender Sorge 2014.09.28 21:48:41
"It is easy to see how Luther prepared the way for Hitler." Dr. William Temple, Canterbury érseke 1941, London  A második világháborút követően kialakult általános nézet szerint a katolikus egyház és a Vatikán legjobb esetben is Hitler kollaboránsai voltak, akik semmit sem…..
lezlidzsi84 2019.11.12 07:35:01
@math0: " mert a választási eredmény, és a nácikkal való kollaboráció sokkal később két különböző dolog" - Ez így van, szerintem is ez a blogbejegyzés legnagyobb hiányossága, a kollaboráció témáját csak felszínesen elemzi.

De, egyértelműen tisztább volt a két 1932-es választás, mi nem volt ebben egyértelmű?
lezlidzsi84 2019.11.12 07:47:43
@math0: Egy apróság: miért engem baszogatsz a blogbejegyzés írójának vitatható konklúziója miatt?
lezlidzsi84 2019.11.12 07:50:14
@math0: Hát, számomra azért látszik némi különbség egy alapvetően demokratikusan megszervezett választáson az NSDAP-ra való szavazás, és egy teljesen irányított, ellenőrzött szavazáson való NSDAP-ra való szavazás között. Viszont a későbbi kollaborációt/ellenállást valóban nem szerencsés idekeverni.