Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lezlidzsi84

156 bejegyzést írt és 1027 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"A geopolitika atyja", "Hitler tanítómestere" - két jelzős szerkezet, amellyel ugyanazt a különös életrajzú és személyiségű, tragikus sorsú német földrajztudóst, Karl Haushofert szokás jellemezni. Munkássága még halála után közel 80 évvel is gyakran végletekben értelmezett, miközben életútja számos…..
Hét tenger Mers el Kebir 04. 2024.04.05 09:05:01
Az angol hadihajóknak nem kellett messze menniük, Mers el Kebir kikötője alig 440 km-re volt Gibraltártól, közvetlenül Oran mellett, melynek egyik külvárosa volt. A kikötő kiépítését a franciák még a XIX. század végén kezdték el, akkor még abból a megfontolásból, hogy innen a torpedónaszádok könnyen…..
lezlidzsi84 2024.04.06 20:29:12
@savanyújóska: Az elmúlt napokban nálam épp jól működött a blog.hu, viszont nekem úgy tűnt, hogy az utóbbi időben jóval kevésbé tud megbírkózni a nagyobb méretű képekkel.
Pangea A csádi misszió 2024.03.03 08:43:49
Száhel-övezet, éhínség, Toyota háború, a Csád-tó zsugorodása - elsőre talán ezek juthatnak eszünkbe az az Afrika szívében fekvő országról. Az utóbbi hónapokban viszont azzal is bekerült a magyar médiába, hogy egy (legalább) 200 fős magyar katonai/fejlesztő misszió is az országba érkezik, ami persze…..
lezlidzsi84 2024.03.31 08:03:43
@David Bowman: Igen, sajnos hajlamosak vagyunk túlzottan "európai" szemmel nézni Afrika történelmét, ami egy ideig a viszonylagos infóhiány miatt valamennyire érthető volt - ma már viszont jóval könnyebb utánamenni az ezzel kapcsolatos infóknak.
Fenntartható fejlődés alatt többnyire azt értjük, hogy a GDP növekedése és a fogyasztás bővülése a földi erőforrások végessége ellenére tovább folytatódhat. Egészen addig, amíg a Föld pillanatnyilag összes, 7,5 milliárd lakójának jut élelem, víz, lakás, autó, laptop, nyaralás és a többi. Valahol…..
lezlidzsi84 2024.03.26 18:28:02
@gigabursch: Erős téma.
Ismét tematikus válogatás jutott mára. Magyarország 100 éve, két tucat fotón! 1897. Vasúti híd építése Alsókubinnál..
lezlidzsi84 2024.03.17 13:38:22
@Snake: Plusz szemből mintha egy ZIL-130-as jönne, amit 1962-től gyártottak, és ekkortájt kezdett elterjedni Magyarországon.
Nyári forróság, hőhullám van, az ember reménykedve böngészi az időjárásjelentést: mikor jön az enyhülést hozó hidegfront? A lehűlés mellé talán kapunk esőt is, netán látványos zivatarral, de ha szerencsénk van, a jég és a villámárvíz elkerül? Aztán jön a hidegfront, látjuk a villámokat a nyugati ég…..
lezlidzsi84 2024.02.01 23:14:08
@Laeisz: @David Bowman: Ha béke lenne, előbb-utóbb jó eséllyel a dél-ukrán és a kubáni termőterületek is hasonló problémákkal szembesülnének - ott az öntözőrendszerek vízutánpótlásának csökkenése járhat negatív hatásokkal. Ezt a 2010-es évek elején még mindkét oldalon sikerült kompenzálni, de ennek azért lehetnek határai.
lezlidzsi84 2024.02.02 07:58:38
@Laeisz: Ha elolvasod a területről szóló írásunkat, láthatod, hogy bár az öntözőrendszerek teljesítménye éghajlati és vízgazdálkodási okokból csökkent a tárgyalt időszakban, de pont ekkor került sor jópár korábban elmaradt technológiai fejlesztésre, mind orosz, mind ukrán oldalon, ami összességében növelte a termelést. Normális ember ebben a helyzetben bizony feltételes módot használ, miközben azért látszanak a főbb trendek.

"akinek természetesen nem lehet adekvát tudása a témában " - szerencsére pont ezért csináljuk a blogot, hogy legyen adekvát tudásuk jópár témában.
lezlidzsi84 2024.02.06 09:30:59
@David Bowman: Jó ötlet, kösz! :) Az észak-amerikai brit-francia gyarmati iszonyról amúgy is tervben volt véve egy írás.
Pangea Erdogan német szavazói 2023.10.15 10:11:51
A májusi törökországi elnökválasztás kapcsán egy érdekes adat járta be mind a magyar, mind az európai (ezen belül különösen a német) sajtót, miszerint a Németországban szavazó, ott élő törökök nagyobb arányban szavaztak Erdoganra, mint a Törökországban élők, ennek kapcsán pedig egyre több szó esett…..
lezlidzsi84 2024.02.01 22:55:42
@David Bowman: Ja, és ugye a franciaországi muszlimok (azaz jó eséllyel a muszlim neveket viselők) zöme észak-afrikai, akik jellemzően nem feketék. Nem minden muszlim fekete, és nem minden fekete muszlim. Ez így sehogy sem látszik kijönni. Régiós szinten főleg nem.
lezlidzsi84 2024.02.02 07:31:12
@gigabursch: Oké, de miért kell alátámasztatlan adatokkal jönni, és azt is félremagyarázni? Azt meg had jegyezzem már meg, hogy nem tűröm, hogy ha egy témában az érem két oldalát mutatom be, valaki úgy tegyen, mintha csak az egyikről beszéltem volna. Pont azt próbáltam bemutatni, hogy lehet erről tényszerűen is beszélni, elemzést készíteni. Franciaországban annyival nehezebb a helyzet, hogy történelmi okokból hivatalosan nem gyűjtik a vallási és etnikai adatokat - emiatt egyébként a linkelt origós névelemzési módszer nem annyira rossz, csak éppen óvatosan kell belőle következtetéseket levonni - például nem árt tudni, hogy a bőrszín és a vallás esetében mik az összefüggések, illetve, hogy egy 60-as években épült "új város" etnikai/vallási összetételéből kissé bátor egy egész régióéra következtetni. (Ettől még az adott városra igaz lehet, hogy mondjuk a lakosainak 70% nem európai származású.)

Ahogy írtam, Németországban sem mindegy, melyik városban is nézel körül, meg az sem, hogy hol.
lezlidzsi84 2024.02.02 08:05:59
@gigabursch: Még egy dolog jutott eszembe - jó hogy felhoztad a német városok viszonyainak alakulását. Az időhorizont sem mindegy. Ha most visszarepülnénk mondjuk 1957-be, amikor még nem jöttek a "vendégmunkások", azt látnánk, hogy a németek panaszkodnak arra, hogy a keleti menekültek egy része még mindig nyomortelepeken él, szar munkákat vállal (egy részük lusta), és azért van némi gond a beilleszkedésükkel. Ha mondjuk 1927-be megyünk vissza, ugyanezt mondták volna a még itt-ott a belvárosokban is előforduló zárványokban élő, falvakból a városba özönlő emberekre. Még harminc évvel korábban ehhez még azt is hozzáfűzték volna, hogy ezek az emberek nem csak problémásak, de egyenesen katolikusok/protestánsok...

A tömeges migráció mindig ezzel jár. Vannak előnyei és hátrányai, és ahogy a posztban is leírtam, a folyamatot több ponton is el lehet rontani - ahogy ezt a németek is megtették, nem is egyszer. Mi ha lehet, azért ne tegyük ugyanezt :)
Traducere de: Sebők Tímea  (Versiunea engleză a textului se găsește aici, iar versiunea maghiară aici.) Cu 101 de ani în urmă, în 1 decembrie a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Aici a fost proclamată, în Declarația de la Alba Iulia, „unirea acelor români și a tuturor teritoriilor…..
lezlidzsi84 2024.01.10 15:17:10
@Rares Nistor: Compensating Hungarian revisionism by Romanian chauvinism is what is heating the hatred between the two nations.

(The translation software what you used made the Hungarian text above a bit strange, may be better to comment Romanian or English.)
Az elmúlt napok kiemelt híreként szerepelt, hogy Venezuela Guyana bizonyos részeit magához kívánná csatolni, Brazília pedig csapatokat mozgósított a válságrégió által körbeölelt Roraima szövetségi állam védelmére. A válság Földünk talán legkevésbé járható területén eszkalálódik, a  három állam…..
Pangea Németország lila pusztája 2023.11.21 19:21:24
Fenyvesek és tölgyligetek között szelíden, de kitartóan hullámzó, augusztusban és szeptemberben lilába boruló táj, ahol a ritkásan elhelyezkedő falvak között húzódó homokos ösvényeken lovasok, biciklisek és túrázók élvezik a méhek döngicsélését. Ez a Lüneburgi-puszta (Lüneburger Heide), Németország…..
lezlidzsi84 2023.12.07 19:25:42
@amundsen: Megkérdezem tőlük, hogy vajon merre kapható a nyomtatott verzió.
lezlidzsi84 2023.12.07 19:35:59
@amundsen: Közben rá is kerestem, úgy látom, hogy az elmúlt másfél év számait darabonként 600 Ft-ért le lehet tölteni - így ráadásul látod is a tartalomjegyzéket: eletestudomany.hu/termek-kategoria/elet-es-tudomany/
Pangea 10 éves a Pangea 2023.12.07 11:58:00
Éppen 10 éve, 2013. december 7-én délben jelent meg a Pangea blog első blogbejegyzése. A terv már régóta érlelődött, de volt némi félelem, hogyan fogják fogadni a blog.hu kifejezetten kemény kommentszekciójában, kiteszik-e egyáltalán az Indexre, egyáltalán észreveszi-e valaki a blogok ezrei között,…..
lezlidzsi84 2023.12.07 14:30:01
@gigabursch: Köszönjük! És mi is köszönjük a rendszeres kommentelést! :)
A régi bányász legendák szerint az aranytehén farka Selmecbányán van, a feje viszont Deutschpilsen településen, amit magyarul Nagybörzsönyként ismerünk. Nem véletlenül kutatták és bányászták ezt a területet évszázadokon keresztül a nemesfémek után, néha több, néha kevesebb sikerrel. A bányászat…..
lezlidzsi84 2023.11.19 21:33:01
@gigabursch: Kösz szépen! Jól értem, hogy nagyon leegyszerűsítve a börzsönyi készlet papíron még akár gazdaságosan kiaknázható is lehetne, de a járulékos költségekkel (rehabilitáció, a hegység egy részének feldúlása) együtt már messze nem lenne olyan biznisz, ami számottevő gazdasági impulzust jelentene?
lezlidzsi84 2023.11.22 08:13:13
@gigabursch: Pár szemponttal én is beszállnék - fenntartva a tévedés jogát, mivel ahogy írjátok, a számok finoman szólva is bizonytalanok. Ez részben magyarázza is, miért ekézik az interjúalanyt, mert a hasonló beruházásoknál viszonylag gyakori, hogy az derül ki, hogy túl optimista volt a kalkuláció.

A bankhitel és a megtérülés kapcsán az merült fel bennem, hogy mekkora tőke is kellene a beruházáshoz, és milyen lenne annak megtérülési rátája? A Börzsöny nem a sivatagban van, ráadásul a globálisan azért viszonylag fejlett gazdaságú Magyarországon, ami nem mellesleg a szabad tőkeáramlást biztosító EU tagja - azaz jó eséllyel vannak sokkal jobb megtérülést ígérő befektetések is, ennél a "kissé" bizonytalan projektnél.

A másik dolog, ami eszembe jutott az a bennünk lévő "kincskereső mentalitás", ami még egy jóval kevésbé fejlett gazdasági helyzet öröksége. Ha meghalljuk, hogy aranybánya, vagy kőolaj, egyből mesés kincsre vagy valami arab olajállamhoz hasonló felemelkedésre gondolunk (ami persze különösebb meló nélkül az ölünkbe hull). Ez mondjuk két generációval ezelőtt még talán igaz is lett volna (bár akkor is már inkább csak a szűkebb régióra nézve), de ha most úgy jön ki a matek, hogy az igen bizonytalan környezeti hatásokkal járó bánya mondjuk annyival járul hozzá a magyar gazdasághoz, mint egy erősebb, amúgy közművesített dunántúli ipari park, akkor már érthető a húzódozás a dologtól.

Persze az is megfontolandó, hogy ha ez a készlet valamilyen innovatív módon kitermelhető, és ezt mondjuk egy magyar cég tudná ezt megtenni, az lehet, hogy szép globális előnyt jelentene ennek a cégnek.
Aki egy kicsit jártasabb a dinoszauruszokkal kapcsolatban, annak feltűnhetett, hogy a közismert fajok igen nagy része élt a korabeli Észak-Amerikában, a Diplodocusok, Triceratopsok, Tyrannosaurusok lelőhelyei pedig nagyrészt a Sziklás-hegységben és annak keleti előterében csoportosulnak. Mi lehet…..
lezlidzsi84 2023.10.04 11:51:11
@amundsen: Kösz szépen! Van nyomtatott kiadás, viszont nagyon kevés újságosnál elérhető, leginkább talán előfizetéssel lehet hozzájutni.
lezlidzsi84 2023.10.21 15:37:08
@gigabursch: Jó kérdés :) Ahogy látom ebben még elég nagy a bizonytalanság, csak egyes maradványokról tudják viszonylag nagyobb eséllyel valószínűsíteni, hogy milyen nemű lehetett: www.nhm.ac.uk/discover/how-to-sex-a-dinosaur.html
Egyes fajoknál mondjuk a "péniszcsont" egyértelműsítheti a helyzetet, ha épp megmaradt a állatnak az a része.
Pangea A kahovkai gát 2023.08.12 11:11:46
A 2023-as év eddig talán legmegdöbbentőbb eseménye a kahovkai gát júniusi megsemmisülése és a mögötte található, 10 balatonnyi víztömeget visszatartó víztározó katasztrofális következményekkel járó kiürülése volt. Az esemény médiavisszhangja rengeteg blogunk profiljába vágó témát érintett az…..
lezlidzsi84 2023.08.16 22:11:18
@gigabursch: Na, az érvelés az engem is érdekelne. Meg, hogy mit értesz manipulált infókon, miközben pl. 600 km-ről is érzékelhető rengéshullámokról beszélünk.
lezlidzsi84 2023.08.17 16:31:06
@gigabursch: Az igazi szakértők nem azt mondják, hogy minden adat manipulált. Hanem, hogy vannak manipulált adatok, és vannak olyan adatok, amiket képesek vagyunk validálni. Csak mindezt óvatosan kell tenni. Pont ezért voltam óvatos a rengéshullámok kapcsán is. De a második rengéshullám értelmezése azért elég egyértelmű.

Viszont mivel már másodszor hozod elő, két dolgot leszögeznék: a "kinek állt ez érdekébent" elég vastagon körüljártam, ugyanakkor, az, hogy egy esemény nem áll valakinek az érdekében, nem jelenti azt, hogy nem is tud bekövetkezni, és nem lehet érte felelős.

"Én elhiszem, hogy akármekkora robbanás volt, de azt, hogy ez a gát tetején lett volna és repesztette volna meg a gátat lefelé, nos azt nem." Én sem, ezért is írtam, hogy a gátat jó eséllyel leromboló (vsz második) robbanásnak a szakértők szerint a gát belsejében kellett bekövetkeznie. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy valóban ezeket a tölteteket akarták-e felrobbantani. Azt viszont nem értem, hogy miért kerül ez elő nálad újra és újra.
lezlidzsi84 2023.08.30 21:31:25
@gigabursch: A vezeték ügyében kezdettől fogva többször felmerült ez a szál is - igaz mindkét oldalon voltak lelkes hívők is, akik különösebb bizonyíték nélkül borítékolták a másik fél ügyködését.

"Ahogy se az oroszoknak, se az ukránoknak nem volt érdeke az Északi Áramlat tönkretétele." - ismét egy teljesen más jellegű, egészen máshogy hozzáférhető létesítményt hasonlítasz össze a gáttal, ahol ráadásul az érdekek is kissé máshogy néztek ki.

De ha még egyszer azt a benyomást próbálod kelteni, hogy ez itt nem lett körbejárva, elkezdem a moderálást.

Ahogy innentől a hoholozó/orkozó kommenteket is ki fogom szedni.
(Az angol nyelvű változat itt, a román nyelvű változat pedig itt olvasható.)  Száz évvel ezelőtt a mai napon került sor a Gyulafehérvári Román Nagygyűlésre. Itt mondták ki a Gyulafehérvári határozatban Románia, valamint "Erdély, a Bánság és Magyarország összes románjainak" egyesülését. A román…..
lezlidzsi84 2018.12.03 10:37:19
@Gandosz@Void Bunkoid: : Nemrég olvastam egy Ksh-s tanulmányt, abban arra jutottak, hogy úgy tűnik, hogy a magyar gazdaságot most épp leginkább a megyei jogú városok húzzák, a Tiszántúlon ebben vastagon benne van Debrecen és Nyíregyháza, más településtípusok esetében kevésbé látványos a gazdasági fejlődés. Bp-hez viszonyítva mindenesetre megindult valamennyire a fejlettségi külonbségek záródása.
lezlidzsi84 2023.08.03 06:12:13
@Androsz: Pont ezért kell nagyon figyelnünk arra, hogy (államként) ne egy seggfej képét mutassuk külföldre. Mert akkor előbb-utóbb előáll az általános iskolai osztályra jellemző csoportdinamika, és azt is a rovásunkra írják, amit nem kéne. Ezt pl. a fenti történetből megtanulhattuk volna.
lezlidzsi84 2023.08.06 08:02:30
@Androsz: Szerintem megfelelő kommunikáció mellett erre nincs szükség. Persze ehhez nem árt megérteni, miért fontos pár téma a szomszédoknak, amiben nekünk más a véleményünk, és így könnyebb elmagyarázni nekik, hogy ez nálunk sincs másként. A bejegyzés témája ennek egy példája: ha azt csináljuk, hogy lecsapjuk az asztalra a vörös térképet, és azt mondjuk, hogy ez a térképezés non plusz ultrája és ez alapján járna ez meg az, ki fognak röhögni. Ha viszont megnézzük, hogy is készült a térkép, mik a hibái, miben tér el a korabeli román térképektől, miben hasonlít hozzájuk - azaz megmutatjuk, hogy igen, ti is kb. ugyanezt csináltátok, az már sokkal inkább tárgyalási alap. Ez esetben olyannyira az, hogy az új bejegyzéseken kívül a fenti írás román változata hozza a blog látogatóinak nagy részét...
Az 1960-as, 70-es években megépített Elba-oldalcsatorna létrehozását alapvetően a két német állam léte indokolta, azonban nem csak közlekedési szempontból: az egykori határ közelében futó létesítményt ugyanis úgy tervezték, hogy egy gigantikus harckocsiárok legyen a keletről esetleg előretörő…..
lezlidzsi84 2023.08.01 14:56:25
@Motorogre: Igen, Lüneburgból a hajóemelő jól megközelíthető kocsival, biciklivel vagy akár busszal is, és berendeztek egy kisebb kiállítást is, amit jelképes összegért meg lehet nézni. Maga a platform, ahonnan lehet nézni a szerkezet működését, bármikor látogatható, mivel ezen vezették át a közutat.
Pangea A Dél vasútjai 2023.07.14 15:50:24
Mai írásunk ötletét - számos másikhoz hasonlóan - egy olvasónk adta, aki arra volt kíváncsi, milyen szerepet játszott "Észak és Dél" konfliktusában a két hadviselő fél vasúthálózata. A téma természetesen nem csak neki jutott eszébe, hadtörténészek és katonaföldrajzosok is foglalkoztak ezzel, na és…..
lezlidzsi84 2023.07.16 23:12:39
@Numi, na mi? Numida!: Megnézem, kutatták-e ezt így, de nagyon valószínűnek tartom, hogy igen - a 100 éves évfordulóra pl. elég jó szimuláció is készült azzal kapcsolatban, hogy az 1914-es mozgósításkor hogyan is mozogtak a vonatok.

Az osztrák és a magyar vasúthálózatnál egy kicsit hasonló volt a helyzet, mint Észak és Dél esetében - a magyar jellemzően egy fejlődési lépcsővel azért le volt maradva, plusz a hálózat is jóval "szétterülőbb" volt, mint az osztrák: egy területet általában több vonal szolgált ki, mint odaát, szóval a kétvágányúsítási igény is később jött. De elkezdték a bővítést, a háború kitörésekor már folyt a belgrádi vonal második vágányának kiépítésének előkészítése, illetve tervezték ezt az aradi vonalnál is - teherszállítás szempontjából ez volt a főbb erdélyi vonal, és a kedvezőbb terepviszonyok miatt a MÁV is egyre inkább ennek a fejlesztésében gondolkodott.
A fiumei vonal érdekes, a kikötő forgalma ugyanis a közhiedelemmel ellentétben csak a háborút megelőző pár évben futott fel komolyabban, és csak ekkor gondolkodtak a fejlesztésben - viszont itt a MÁV vonala helyett érdemesebb lett volna a szintén jobb paraméterekkel rendelkező másik (a Déli Vasúthoz tartozó) vonalat feltuningolni. Illetve a MÁV vonalban is volt még némi tartalék, amit erősebb mozdonyokkal ki lehetett használni - és pont 1910 körül kezdtek el valóban korszerű mozdonyokat beszerezni. (A Monarchián belül a MÁV korábban hírhedten gyenge mozdonyokkal rendelkezett.)
lezlidzsi84 2023.07.16 23:20:18
@Numi, na mi? Numida!: A poroszok kis túlzással lemásolták az USMRR menedzsmentszervezetét, csak nem a hadügyminisztérium részlegeként, hanem a porosz nagyvezérkar egy irodájaként. 1870-ben amúgy magukat is meglepték a felvonulás gyorsaságával - ezt mondjuk segítette, hogy a porosz vasúthálózat valamivel egységesebb volt a franciánál. És a franciák is megismételték a déliek egyes hibáit: bár kiemelten kezelték a vasutakat a háború idején, nem volt erre központi szervezetük, így nem is nagyon tudták utasítani a vasúttársaságokat, hogy teljes mértékben a katonai igényeket szolgálják.
1972 májusában a dél-franciaországi Pierrelatte-ban található urándúsító munkatársainak elállt a szava egy rutinmérést követően: a gaboni Oklo bányából származó érc a megszokottnál jelentősen, nagyjából az ötödével kevesebb urán-235 izotópot tartalmazott. Ez mindenképpen vizsgálatot igényelt:…..
Pangea Az elpárolgó Eufrátesz 2023.04.10 08:56:00
Ha valaki a tragikus hatású földrengés, valamint a már évtizedes szíriai konfliktus hírein kívül is érdeklődik a szír–török határvidék iránt, a közelmúltban többször is felfigyelhetett arra a hírre, hogy egyes szakértők vagy politikusok kongatják a vészharangot a térség talán leghíresebb folyójával…..
lezlidzsi84 2023.04.15 15:57:47
@Numi, na mi? Numida!: Ez jó kérdés :) Magyarul igen, a németeknek viszont Tigrisz, az angoloknak Tájgrisz, a törököknek Didzsle, az araboknak Didzsla, amelyeknek nincs közük a nagymacskákhoz. Viszont pl. az oroszoknak ukránoknak Tigr, ami ugyanúgy az állatot is jelenti...
lezlidzsi84 2023.04.24 18:47:10
@Sigismundus: Hogy élvezhették a kamion ajtajának kinyitását :)
lezlidzsi84 2023.07.11 12:45:15
@gigabursch: "Aztán szintén idetartozik, hogy a párolgási veszteség sem feltétlenül az ördögtől való, de nyilván helyén kell kezelni az adatokat." Igen, például Irakban azt a nagy párolgási veszteséget egy kiterjedt tó- és csatornarendszer produkálja, ami azért más hatással van a mikroklímára, mint pl. az Aszad-tó.
Az 1942-es új-guineai harcok történetét ott hagytuk abba, hogy az addig viszonylag rendezett japán visszavonulást egy jól tervezett ausztrál hadművelettel november közepére sikerült rendezetlen "futássá" változtatni, és a japán egységek a Buna-Gona-Sananda hídfőcsoportba vonultak vissza, míg velük…..
A maláj vészhelyzetről szóló bejegyzést ott hagytuk félbe, hogy Churchill a gyarmat ismételt elvesztésétől félve, Gerald Templer tábornok kezébe adta mind a polgári, mind a katonai főhatalmat, hogy stábjával nem konvencionális hadviselést folytatva győzze le a kommunista gerillákat, miközben…..
lezlidzsi84 2022.02.04 10:09:04
@Galaric: Kösz, élvezet volt megírni :)
lezlidzsi84 2023.05.22 06:57:04
@nlstemplar: Igen, először nem volt egyértelmű számomra a magyar névváltozat, úgyhogy az angolt használtam. Igyekeztem kigyomlálni, de ezek szerint maradt még benne. Megnézem még egyszer, kösz, hogy szóltál :)
A Kokoda-ösvény mentén vívott hadjárat történetét az írássorozat első részében ott hagytuk abba, hogy 1942 augusztusában az ausztrál csapatoknak fel kellett adni a névadó települést és leszállópályáját, miközben a hadszíntér egyéb helyszínein (pl. Guadalcanalon) is mozgásba lendültek az események.…..
lezlidzsi84 2023.05.14 12:13:49
@Sigismundus: De igen, köszönöm! :) Javítottam.
A második világháború csendes-óceáni hadszínterének egyik legbrutálisabb hadjáratát egy új-guineai hegyláncon helyenként közel 2000 méteres tengerszint feletti magasságban átkígyózó méteres szélességű ösvényéért vívták ausztrál és japán csapatok, úgy hogy egyik fél főparancsnoksága sem volt…..
lezlidzsi84 2023.05.12 03:24:37
@Sigismundus: Valamikor láttam a filmet, engem sem igazán nyűgözött le, de a viszonyokat tényleg elég jól megmutatta. Tulajdonképpen ez is része a harcok köré szőtt legendáriumnak - majd a második részben lesz erről szó bővebben. Viszont van egy 1942-es film (Kokoda Front Line!) is, amit "élőben" vett fel pár operatőr és újságíró és a harcok (egyben az ausztrál hadsereg vezetési válságának) kellős közepén, szeptemberben jött ki. Ez egyrészt sokkolta a közvéleményt, másrészt arra engedett következtetni, hogy valami nincs rendben a hadvezetéssel. Ráadásul ez lett az első ausztrál film, ami Oscart kapott, és az amerikaiak is ebből igyekeztek tájékozódni, mit is csináljanak, vagy ne csináljanak az esőerdőben. (Kb. olyan hatása volt, mint egy évvel később a "With the Marines at Tarawa"-nak.)

Az ainukról nem tudtam, kösz az infót. Logikusnak tűnik, hogy a válogatott tengerészgyalogosok közé ők jobb eséllyel kerültek be.

Curtin élete egy korábbi, elég hosszú időszakában sajnos masszív alkoholista volt, ebből adódó egészségügyi problémáira a háborús stressz csak még jobban ráerősített. Amellett, hogy viszonylag türelmes figura volt, rengeteg konfliktust vállalt, tulajdonképpen ő építette ki az ausztrál jóléti államot, illetve ő mondta ki azt először, hogy Ausztráliának regionális középhatalmi szerepkörre kell törekednie, akár a Brit Birodalomtól függetlenül is - jópár háborús húzásuk ezt igyekezett előkészíteni.
"A kívülálló, aki megnyert egy háborút", így szól egy hazánkban jobbára ismeretlen ausztrál vezérezredes, John Monash egyik életrajzának alcíme. Pedig a háború, amiről szó van, nem más mint az első világégés, azaz Monash nem lehetett kispályás játékos, ha ilyet írnak róla. Még furcsábbá teszi…..
lezlidzsi84 2023.04.29 08:39:36
@Sigismundus: Köszönöm! Kitettem a folytatást is. :)
John Monash és az ausztrál 3 hadosztály történetét ott hagytuk abba, hogy két sikeres támadó hadműveletet követően 1917 októberében részt vettek a paschendaele-i hadművelet katasztrofális első felében. A folytatás hasonlóan "mozgalmas" lett, és elhozta a háborút végül eldöntő hadműveletsorozatot -…..