Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rikitikitévi

0 bejegyzést írt és 239 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy olyan ember vált mozgásképtelenné, aki 80 éves kora ellenére kiválóan kerékpározott, a ház körüli teendőket maximálisan el tudta végezni, kedvenc időtöltése a kertészkedés volt, de mindezek sajnos a múlté. Tisztelt Cím!   2016.06.20-án vizsgálatra jelentkeztünk…..
rikitikitévi 2018.01.05 19:37:55
@Braincelle:
A négy nappal azelőtt végzett nagy hasi műtét a thrombolysis abszolút ellenjavallata!

Részlet az amerikai protokolból, amit a legtöbb magyarországi centrum is (kisebb módosításokkal) átvett:

Kizárási kritériumok:
– gyorsan javuló tünetek;
– izolált, enyhe neurológiai tünetek (például érzészavar, egy végtagra kiterjedô
ataxia; az aphasia nem enyhe deficit!);
– ha az a. cerebri media ellátási területe 1/3-ának nagyságát meghaladó korai
infarktusjelek láthatók a CT-n;
– ha három hónapon belül stroke vagy koponyasérülés történt;
– ha korábban intracerebralis vérzése volt a betegnek;
– ha a tünetek kezdetekor epilepsziás roham zajlott;
– ha aktuálisan per os antikoaguláns kezelés folyik (amennyiben az INR ≥1,5);
– ha 48 órán belül heparinkezelést végeztek a betegnél [jelentôsen megnyúlt
aktivált parciális tromboplasztinidô (APTI)];
– ha a thrombocytaszám <100 000/mm3
;
– ha a betegen 14 napon belül jelentôsebb mûtétet végeztek;
– ha a betegnek 21 napon belül gastrointestinalis vagy húgyúti vérzése volt;
– ha a lysis kezdetekor a beteg vérnyomása >180/110 Hgmm;
– ha a beteg vércukorszintje ≤2,7 mmol/l, vagy ≥22,0 mmol/l;
– ha a beteg az elôzô három hónapban myocardialis infarktuson esett át;
– ha nem komprimálható helyen történt artériapunkció a megelôzô hét napban;
– ha a vizsgálat során aktív vérzés vagy akut trauma (törés) észlelhetô
Olyan információkat mondtak el rólam, amiket velem nem közöltek és nem hogy második, de még harmadik félnek is kiadták. Az exem mindezt fel tudja használni ahhoz, hogy megpróbálja elvenni tőlem a gyermekem. Tisztelt Címzett! A mi történetünk elég bonyolult, de megpróbálom röviden leírni a…..
rikitikitévi 2017.11.03 08:23:01
@rikitikitévi:
" azert jo, hogy tavolbol par anyuka altal leirt dologbol ezt igy diagnosztizaltad. "

Nem kell hozzá más, csak alapos elméleti felkészültség (=szaktudás) és egy csomó saját tapasztalat. Ja, és kellően fókuszálható attention.

"magam is az vagyok ugyanis, es nem minden esetben kell gyogyszer."
Kisgyermeknek kell.
rikitikitévi 2017.11.03 09:56:56
@Zalai Béla: Kedves Béla! Óvnálak az elhamarkodott, elfogult, rosszhiszemű ítéletalkotástól. Az általad írt sommás megállapítást két szóval "egészítem ki" (korrigálom), az alábbiak szerint:

"...sok évtizedes tapasztalattal rendelkező, szakképzett pszichiáterek SOHA NEM szoktak betegeket úgy diagnosztizálni, hogy nem érdekli őket, hogy milyen a páciens állapota."
Egy blogon keresztül természetesen nincs mód a pácienssel történő személyes találkozásra, elbeszélgetésre, explorációra, de a rendelkezésre álló információk alapján nagy valószínűséggel következtetni lehet az állapotára.

"A tanulással is nagy gondok voltak, nem tudott figyelni órán, visszabeszélt, verekedett, ingerlékeny volt stb."

Az édesanya által írtak nagyon típusosak kisgyermekkori ADHD-ra, és a gyógyszerre bekövetkező javulás gyakorlatilag bizonyítja a diagnózist:

"Kapott ő is egy gyógyszert és attól sokkal jobban érzi magát, jobban teljesít, jobb a viselkedése, türelmesebb ... minden nagyon jól alakult."

Itt a blogon más kommentelő is erre a következtetésre jutott, amikor az ADHD elsőszámú gyógyszerét említette.
rikitikitévi 2017.11.03 10:55:20
@Sólyom Tomi: @FlybyWire: @Zalai Béla:

Igazatok van, nincs itt semmi szükség a józan hangra, jól elvagytok egymás között az nélkül is...
XVI. ker. háziorvosi rendelő: "Ide ne jöjjön be, nem akarom Magától elkapni, jöjjön délután, miért én kapjam el, nem az én dolgom." Sziasztok!   Nekem többnyire pozitív tapasztalatom volt egészen ma délelőttig a magyar orvostársadalommal.   Úgy esett, hogy lebetegedtem, masszív takonykór annak…..
Praxis Levágtam az ujjbegyemet 2017.05.09 06:02:05
A doktor urak láthatatlanok voltak. Szerintem ha artériás vérzésem lett volna, azt sem vette volna senki észre. Egy vágódeszkán pörkölthöz vágtam kockára a sertéslapockát, amikor a gáztűzhely rácsozatára tett deszka megbillent és én a szamuráj késemmel levágtam a bal kezemen a mutatóujjam begyét. A…..
Most rendszeresen járok MR vizsgálatra, és várom a halálos ítéletemet. Mindezt egy kontár miatt a dél-pestiből. Tisztelt Praxisblog!   Valószínűleg már csak néhány nap van hátra az életemből (legalábbis tiszta tudattal), és úgy gondolom, megosztom Önökkel/veletek az én dél-tepsis…..
rikitikitévi 2017.04.11 18:06:22
@Tempus.Anh: "Inkább száz negatív koponya-CT mint egy elnézett kórisme."
Ez jól hangzik a laikusok körében és biztosan népszerűbb leszel tőle, de alapvetően egy szakorvosnak nem szabad így működni. Talán hallottál már arról, hogy a CT egyáltalán nem veszélytelen mulatság, önmagában a jelentős sugárterhelés miatt sem, és a kontrasztanyag miatt meg különösen nem az. Bármilyen vizsgálatot csak akkor szabad induikálni, ha a risk/benefit ráció az utóbbi javára billen. Egy szakorvosnak a gondos anamnesis és fizikális vizsgálat alapján el kell tudni dönteni, hogy valóban alapos-e a gyanú, és csak ez esetben kell (szabad) invaziv vizsgálatra küldeni a betegét (márpedig a kontrasztos koponya CT annak számít).
Ahhoz nem kell ész, hogy mindenkit elküldjek CT-re, aztán majdcsak lesz köztük pozitív eredmény. Jelen esetre vonatkoztatva, nem szabad minden fejfájós beteget megcétéztetni, de szerintem ez Te is tudod, sőt, minden bizonnyal jobban tudod nálam, csak vs. nem átgondoltan fogalmaztad meg a mondandódat. Bocs.
rikitikitévi 2017.04.12 20:12:36
@Tempus.Anh: 100%-ig egyetértek, egyébként is, Te vagy a szakember!
@Rókaregeróka: Általában igen, az MR hátránya, hogy jóval hosszabb ideig kell mozdulatlanul feküdni, és ez nyugtalan, zavart, nem kooperáló betegnél nehézséget okozhat.
Egyébként, mint képalkotó eljárás, talán csak traumás esetekben jobb a CT az MR-nél, de erre inkább Tempus tudna válaszolni.
Az egészségügyben teljes a közöny, csak az illető személy egyéni erején múlik, hogy túléli vagy nem.Csak egyvalami számít: a PÉNZ. Tisztelt Cím!   Édesapámnál tüdőrákot diagnosztizáltak, amely után másfél hónappal később elkezdődött a kemoterápiás kezelés a Csongrád Megye D. Szakkórházában.…..
rikitikitévi 2017.04.03 19:22:29
@fekete macska a fűben:
Elnézést, felindultságomban két elütési hibát is ejtettem.
Helyesen:

Ez a hozzászólás, amilyen terjedelmes, legalább annyira alaptalan és kártékony, körülbelül a védőoltásokat ellenzők színvonalát tükrözi.
Épeszű ember ma már sem a daganatellenes kezelések, sem a védőoltások hatékonyságát és hasznát nem vonja kétségbe.
rikitikitévi 2017.04.04 10:48:26
@Hórukk: "Elfelejtetted hozzátenni, hogy Angliában ezeknek a végstádiumú betegeknek a végstádiumuknak megfelelő hatékony tüneti gyógyszerelés jár."

Nem felejtettem el hozzátenni, hanem nem tartottam lényegesnek, mert a posztban feltett kérdésre (" Amennyiben a beteg nem tud normál módon táplálkozni, akkor ebben az esetben éhen vagy éppen szomjan hal a Szakkórházban?") írtam válaszként.

A LCP protokolt a kilencvenes évek elején dolgozták ki a gyógyíthatatlan, főleg daganatos végstádiumú betegek ellátására, és egész Angliában alkalmazták egészen az elmult évekig, amikor is a sorozatos kritikák és panaszok hatására a NHS már nem javasolta, de ténylegesen nincs betiltva, és több angliai kórházban még ma is gyakorlat. Tüneti ellátást valóban kapnak az ilyen betegek is, nevezetesen fájdalom csillapítást és maximális nyugtatást valamint a hányingert és hányást csökkentő szereket. Antibiotikumot, transzfuziót, egyéb hatékony gyógyszerelést nem. És infuziót sem, további enni-innivalót is csak akkor, ha a beteg (aki ebben a stádiumban rendszerint már teljes mértékben magatehetetlen) magához veszi. Vagyis az történik, amit a poszt írója (szerintem is joggal) kifogásolt, odateszik az éjjeliszekrényre az ételt és a vizet, ha iszik és eszik a beteg belőle, jó, ha nem, akkor hamarosan éhen/szomjan hal.
rikitikitévi 2017.04.04 17:24:42
@she_wolf: "lényegesen humánusabbnak gondolom az aktív eutanáziát,"

Én nem így gondolom: az aktív eutanázia emberölés, ami megengedhetetlen. Az LCP lényegében palliatív terminális ellátás, a beteget nem hagyják szenvedni, kellő adag fájdalomcsillapítót és nyugtatót kap, de nem csinálnak olyan heroikus beavatkozásokat (pl. az eszméletlen betegnél dialízist vagy gépi lélegeztetést), amivel néhány nappal, esetleg héttel meghosszabbítanák a beteg haldoklását.
Jelenlegi tüneteim: nyirokcsomó duzzanat és fájdalom, nyelvdagadás, minden izmom és ízületem fáj, erős nyomás a tarkómban, rángatózás, remegés, izzadás, egyensúlyzavar, arcideggyulladás. Tisztelt Praxis!   Megszerezném osztani, hogy mi is történt velem 2 éven keresztül hátha segíthetek ezzel…..
rikitikitévi 2017.03.12 11:55:16
@fekete macska a fűben:
Hinni sok mindenben lehet: babonákban, fekete mágiában, kuruzslásban, stb.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a vallásos hit teljesen más kategória, mert az komoly, bensőből fakadó meggyőződés, életfilozófia, vezérlő elv, és bár szintén vannak irracionális elemei, nem kritikát vagy cáfolatot, hanem tiszteletet érdemel.)

A " Quantum Indigo biorezonancia " a kuruzslás, vagy ha úgy jobban tetszik, a szélhámosság kategóriába tartozik, a buta, hiszékeny emberek vámszedői foglalkoznak ilyesmivel, akik egyébként teljesen tisztában vannak azzal, hogy amit jó pénzért árulnak, az marhaság, de amíg van rá vevő, ők lennének hülyék, ha nem csinálnák. B+.
rikitikitévi 2017.03.12 14:52:59
@fekete macska a fűben:
Teljesen mindegy, hogy kínai vagy úniós, netán japán gyártmány a gép, az elv hamis.
Ez mégiscsak (részben) orvosi blog, nekünk ki kell mondani, hogy ennek a biorezonancia hablatynak semmilyen biológiai-orvosi-tudományos alapja nincsen, az egész egy nagy humbug, szélhámolás, hogy klasszikust idézzek.
De természetesen, ha Neked ez fontos, nyugodtan vedd készpénznek, vizsgáltasd és kezeltesd Magad vele, szabad országban élünk, mindenkinek joga van a butasághoz is.
rikitikitévi 2017.03.13 08:47:32
Kedves @fekete macska a fűben: !
Egyáltalán nem bántott meg, nekem sem kellett volna butaságozni. Sajnos, a neten ennél sokkal durvább ütésváltások is mindennaposak. Egyszerűen arról van szó, hogy nem értünk egyet bizonyos dolgokban, ez teljesen rendben van, meggyőzni sem kell feltétlenül a másikat.
Egyébként, ha nem a valóban hatékony medicína HELYETT alkalmaznak ún. alternatív módszereket
(l. @neduddki21: bejegyzését), addig nagy bajt nem okoznak.
Barátsággal: a mongúz.
Ekkor bekerítenek, közém és az automata közé állnak és a rossz zsarut játsszó főnök emígyen szól: -Be kell tartani a házirendet a kórházban ,és ha meg akar gyógyulni, szerényen kell viselkedni! Tiszteltek! Alábbi történetemet a fészbúkoldalamon…..
rikitikitévi 2016.10.21 18:45:42
@she_wolf: Elolvastam az összes fb-s kommentet. Hát, a praxis blog sem az intellektuális színvonaláról és jóindulatáról ( az ellátórendszer iránti jóindulatra és megértésre gondolok) híres, de amit a faszbukón összehordtak, annál már tényleg nincs lejjebb.
rikitikitévi 2016.10.21 19:17:06
@dayue:
"Az iskolázottság sem emberséget,sem intelligenciát,sem becsületet nem ad.
Azzal születni kell,már ha érti mire gondolok.."

Uram! Értem mire gondol, bár teljesen nem értek egyet vele, mert nagyon sok múlik a neveltetésen is. Egyébként bennem is hasonló gondolatok merültek fel a facebookos kommenteket olvasva. Íróik szinte mind értelmiségiek, művészfélék, de az Ön által felsorolt (és általam is elsődleges fontosságúnak tartott) három tulajdonságot nyomokban sem fedeztem fel hozzászólásaikban.
rikitikitévi 2016.10.24 13:11:25
@she_wolf: "Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. "
Azt azonban leszögezhetjük, ha a mentők hozzáállásán múlik, ma már nem lenne közöttünk. 19 óra 51-kor futott be hozzájuk az első hívás, 20 óra 16-kor a második és 20 óra 32-ig nem érkeztek meg egy életveszélyben lévő beteghez. Tisztelt Praxis blog és olvasók!   Pár hétvégével ezelőtt majdnem…..
rikitikitévi 2016.09.02 14:03:19
@g0826: "most már csak 1,5x a túljelentkezés és nem kell kitűnőnek lenni."

Most is elég nehéz bejutni, idén pl. a SE-re 441 pont kellett. Ez bizony csak színjeles érettségivel (benne 2 emelt szintű) + nyelvvizsgával jön ki...
Egyébként Pesten 3x-os volt a túljelentkezés (3263 felvételiző ezer helyre).
Praxis Hetekig hagytak szenvedni 2016.08.26 05:48:43
Tulajdonképpen úgy vagyok vele, hogy ez az egész eset egy kisebb katasztrófaként is felfogható, és mint olyan, apró hibák láncolata.  A háziorvosom pedig örüljön, hogy nem említem meg a nevét, olyan gusztustalanul viselkedett. december 18-án történt velem egy idióta baleset. Az év utolsó…..
Praxis Minden kórházban lopnak 2016.08.23 06:00:00
Nem fér a fejembe, hogyan visz rá a lélek bárkit is, hogy egy kórházban lopja meg a betegeket. Nincs ezeknek lelkük, hogy mások nyomorán és szenvedésén nyerészkednek? Tisztelt Praxis!   Sokat olvasom az oldalt, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de valamiért a kórházi…..
rikitikitévi 2016.08.24 08:36:50
@Igazság, hol vagy?: @qbr: Ti még mindig nem vettétek észre, hogy elmebeteggel van dolgotok? Nem érdemes reagálni a hülyeségeire, sőt, legjobb, ha el sem olvassátok.
Szabályosan kirúgtak a kórházból, a nővér kétszer jött, hogy mikor megyek már. Mondtam, hogy nem tudok egyedül felöltözni, lehajolni, felvenni a táskám, stb. Erre a nővér segített, de kijelentette, hogy ez neki nem kötelessége és várta, hogy adjam a pénzt. Teljes mértékben egyetértek, hogy az…..
Ha az öt nap mérlegét nézem, 100 ezer forintot is meghaladja, amit ott hagytunk, csupán azért, hogy a feleségem azt kapja, ami egyébként a több tíz éve fizetett tb után amúgy is járt volna neki. Tisztelt Praxis!   A nyár alapvetően a pihenés, kikapcsolódás időszaka lenne, nekünk sajnos kórházi…..
Soha nem fogom tudni megbocsátani, hogy hagyták őt meghalni, szimulánsnak tekintették, ahelyett, hogy megpróbálták volna megmenteni és meggyógyítani. Tisztelt olvasók!   Fájdalmas történetet mesélek el önöknek, amely a mi családunkban esett meg már 2 évvel ezelőtt. azóta…..
rikitikitévi 2016.07.25 19:11:49
" Verte a víz, időnként megszédült, nyomást érzett a mellkasában. Mivel napokon át megmaradtak a tünetek, felkereste a háziorvosát, és elmondta neki, hogy mi a problémája. Nem vették komolyan. Egyáltalán nem küldték el vizsgálatokra, csupán meghallgatta a doktor a tüdejét és tüdőgyulladásra gyanakodva gyógyszert írt fel neki. "

Sajnos, véleményem szerint itt a háziorvos hibát követett el. A panaszok egyértelműen kardiális eredetre utaltak, ezt nagyon is komolyan kell(ett volna) venni. Sürgős EKG -és vérvizsgálatra van szükség ilyen esetben, sőt a beteget, különösen, ha fiatalemberről van szó, legjobb beküldeni azonnal az SBO-ra. Nem beszélve arról, hogy a kardiális dekompenzáció - mert egészen egyértelmű, hogy az okozta a panaszokat - tüneteit (szapora szívmüködés, nehéz légzés, a látható nyálkahártyák lilás elszíneződése, stb.) is kellett volna észlelni egyszerű fizikális vizsgálattal, és nem összekeverni a tüdőgyulladás hallgatózási leletével (amire egyébként semmi nem utalt).
A mentőszolgálat diszpécsere nem biztos, hogy hibázott, sok múlik azon, hogy a beteg hogyan mondja el a panaszait: ha a hányingerre, hányásra, gyengeségre helyezi a hangsulyt (nem tudjuk, mi hangzott el), akkor helye van a szóbeli tanácsadásnak, és a diszpécser nyilván oda küld kocsit, ahol súlyosabbnak tűnik az eset.
Sajnos, az is egyértelműnek tűnik, hogy meggyógyítani az előrehaladott (szakzsargonnal: végstádiumú) szívbetegséget nem lehetett volna, de azonnal megkezdett kórházi kezeléssel feltehetően el lehetett volna kerülni a tragédiát, és megfelelő gyógyszeres beállításssal, életmódbeli változtatásokkal minden bizonnyal évekig fenn lehetett volna tartani egy elfogadható életminőséget, még akár transzplant listára is kerülhetett volna. Persze, ezek csak feltételezések, nem ismerjük a részleteket.
Őszintén együttérzek a gyermekét elvesztő szülővel.
Tudom, túlterheltek, vannak rendelők, ahol a tárgyi feltételek sem adottak a működéshez, de van egy hírem, beteg van bőven! Tisztelt Praxis!   Nem igazán kedvelek ilyen témában írogatni, hiszen sok orvossal találkozom- szinte nap, mint nap - és nem kívánok senkit megsérteni, aki az egészségügyben…..
rikitikitévi 2016.07.22 09:47:49
"A posztoló és a vele szimpatizáló kompánia egy EMBERI HULLADÉK! "
Ezt a véleményt azért szeretném tompítani: természetesen nem gondoljuk, hogy akár a poszter, akár a vele egyetértő kommentelők emberi hulladékok lennének, sőt, minden bizonnyal ők becsületes, szeretreméltő emberek, értékes tagja a családjuknak és a társadalomnak. Az viszont kétségtelen tény, hogy olyan kérdésben foglalnak nagyon határozottan és nagyon elítélően állást, amiről fogalmuk sincs. Amit meg asztalos ani ír az üzletelésről, az az ő esetében diagnosztikus értékű.
Ahelyett, hogy itt vagdalkoznak, elmehetnének valamennyien vért adni (én orvos létemre rendszeresen megteszem, hasonlóképpen a párom is, és nem barátnak vagy ismerősnek cimkézve), és akkor nem lenne szükség az irányított véradásra. Egyébként érdemes lett volna az itt butaságokat írogatóknak megnézni az OVSZ honlapját, elolvasni az irányított véradásról szóló információt mielőtt itt tépik a szájukat, ezzel lejáratva magukat.
A lényeg, hogy a vérhiány olyan mérvű, hogy sokszor a heveny, életveszélyt jelentő vérzés (baleset, belső szervi vérzés, stb.) esetén sem tudunk elegendő vért biztosítani a betegeinknek, a szó szoros értelmében azon kell agyalni, hogy hogyan osszuk el a rendelkezésre álló mennyiséget úgy, hogy egy beteg se haljon meg kivérzésben.
Hogy a tervezhető, nem sürgős műtéteket (és egy tüdődaganat műtét kétségkivül ilyen) emmiatt halasztani kell, illetve, hogy ne kelljen halasztani, biztatjuk a hozzátartozókat és az ismerősöket az irányított véradásra, az a világ legtermészetesebb dolga! Aki ezért vagdalkozik és mocskólódik, arra a legenyhébb megállapítás is az, hogy olyan dolgokba ugat bele, amiről azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák.
Praxis A beteg nem fejőstehén! 2016.07.19 09:43:37
Majdnem 50 ezer forintot voltunk kénytelenek kifizetni az ingyenes egészségügyi ellátásért. Hogy miért? Biztosak lehetnek benne, nem passzióból, vagy, mert nem tudnánk a pénzünket másra elkölteni. Tisztelt Praxis!   Tudom, nem én vagyok az első, aki ebben a témában önöknek ír, de úgy látszik, sok…..
rikitikitévi 2016.07.20 14:27:02
@Diorella Queen: "... feljelentelek a fenébe, nagy nyilvánosság előtt elkövetett tömeges rágalmazásért..."
Nem érdemes, nem büntethető.
rikitikitévi 2016.07.20 14:57:16
@she_wolf: De a pszychopátia az!
rikitikitévi 2016.07.20 16:07:47
@Diorella Queen: Az elmebetegek nem büntethetők.
Nem azt sérelmezem, ahogy beszélt velem, ahogy viselkedett, bár az ember azt gondolná, azért van egy szint, amely alá mégsem kellene leereszkednie senkinek, hanem azt, hogy mindezek mellett még el sem látott rendesen.  Tisztelt Praxis blog!   Azért írok önöknek, mert nagyjából 10 évet követően…..
rikitikitévi 2016.06.01 10:46:46
@Braincelle: "Szerintetek ez a betegellátás rendben volt?"
Szerintem nem. A betaloc - frontin tünetileg megfelelő, úgy tűnik, csökkenti is a beteg panaszait, azonban ilyen mértékű nyugalmi tachycardia esetén minimálisan EKG vizsgálat és tájékozódó labor vizsgálat ( a rutin mellett necroenzimek, D dimer és TSH is) szükséges. Amennyiben ezek negatívak, és nem merül fel a panaszok hátterében egyéb organikus eltérés gyanúja (pl. hyperthyreosis, virus carditis, stb.), akkor meg lehet nyugodni és elegendő a tüneti ellátás.
Tachycardia és mellkasi panaszok, dyspnoe (amit a posztoló is említ) esetén mindig gondolni kell tüdőembolia lehetőségére, manifeszt embolus forrás hiányában is.
Spontán kilyukadt a hasában lévő tályog és 58 éves korában meghalt a beteg. Tisztelt Praxis!   Unokahúgomnak a helyi kórházban méhnyakrákot állapították, ahol a szövettani vételnél kivágták a húgyhólyagját .Azt hittük, hogy fertőzést kapott ezért úgy döntött,hogy a műtétet a SOTE nőgyógyászati…..
rikitikitévi 2016.05.17 18:12:12
@rest of boys: Gondolom, kérdésed költői, ha mégsem az, az utolsó előtti mondatod végén a kérdőjelet cseréld pontra.
rikitikitévi 2016.05.18 08:22:51
@she_wolf: Saját tapasztalataim szerint nagyrészt igaz, amit @rest of boys: az orvosprofesszorokról írt, de már én is találkoztam a kivételt erősítő szabállyal...
rikitikitévi 2016.05.21 07:47:41
@csak néha benézek ha marhaságot látok:
"azt ugye te is elfogadod, hogy zagyvaság az egész iromány?"
Nézd, számunkra nyilvánvaló a sok, egymást is kizáró ellentmondásos részlet miatt is, hogy a poszt - hogy téged idézzelek - zagyvaság, azonban egy laikus ezt nem fogja belátni, főleg nem megérteni. Az ő felfogásuk, tisztelet a kivételnek, odáig terjed, hogy "megírta a posztoló", még azt is, hogy "műhiba műhiba hátán", ennyi. Nézd meg a reakciókat!
Egyértelmű, hogy a beteg halálát a késve felismert, per continuitatem és hematogen úton is terjedő végstádiumú rákos betegség okozta, amin már az adekvát, komplex daganatellenes kezeléssel sem lehetett segíteni.
Egyébként a méhnyakrákot kezdeti, még egyértelműen gyógyítható stádiumban (pl. évenkénti szűrővizsgálattal) fel lehet fedezni, kialakulása évekig tartó folyamat, és közben komoly panaszok (fájdalom, funkcióbeli eltérések, foetor, fluor, stb.) vannak. Nem akkor kell orvoshoz fordulni, amikor az már elodázhatatlan a tünetek miatt (és amikor már nincs segítség).
A daganatot nem is keresték hol van, mindegy volt. Tisztelt Praxis!   Én is elvesztettem a páromat 7 hete! A saját lábán ment az orvoshoz és a mentő vitte a kórházba azonnal! Egy óra múlva a vérvizsgálatokból, laborokból kiderült, hogy utolsó stádiumú rákos! Kit hibáztassak, azt az orvost, aki…..
rikitikitévi 2016.05.15 08:56:27
@Greg24: Még a tumormarkerre sem igaz, hogy magas érték esetén daganatos betegségről van szó, nem is arra való, hanem a daganatellenes kezelés kontrollálására, ezen belül a relapsus (visszaesés, kiújulás) jelzésére. Talán egyetlen kivétel a PSA, de néhány százalékban még ott is előfordul álnegativ és álpozitiv eset.
Arra pedig, hogy a magas LDH szint egyáltalán nem azonos a daganattal, jó példa az anaemia perniciosa, ahol több nagyságrenddel megemelkedik, és szó sincs daganatról. De említhetném az infaktust, tüdőemboliát, stb.
rikitikitévi 2016.05.15 11:39:00
@Greg24: Az M2 piruvátkináz jóval érzékenyebb és specifikusabb vastagbéldaganatra, mint az általában használt CA 125, azonban ennek sem éri el az 50%-ot a pozitiv prediktiv értéke.
Mindenesetre jelenleg az az elfogadott elv, hogy magas M2PK érték esetén indokolt a colonoscopia. Saját betegeim közül 3-ban mindössze ezért történt vastagbéltükrözés, és egyiknél egy korai cc igazolódott.
rikitikitévi 2016.05.15 20:44:38
@Greg24: " LDH-majattet osszefuggessel nem ertek egyet"
Én sem.
Az elmúlt 8 hónapban 4 öngyilkossági kísérletem volt, elveszítettem a barátaimat, megromlott a párkapcsolatom, nem tudok autót vezetni, sem dolgozni, de még csak egy tv műsort sem fog fel az agyam   Fiatal, értelmes, életvidám lány voltam. Történetem talán ott kezdődik, hogy 3évvel ezelőtt kaptam…..
rikitikitévi 2016.05.02 10:50:02
Az előző hozzászólásom természetesen hülyeség, csak azt akartam szemléltetni, hogy vannak (egyébként normális, vagy annak tűnő emberek), akik képesek bármilyen marhaságot tényként elfogadni, és ahhoz körömszakadtukig ragaszkodni.

"Ez nem bizonygatás kérdése, ez egyértelmű tény. Az igazamért pedig természetesen kiállok, ha kell 100pszichiáter véleményével szemben is. A kételkedőkkel meg nem igazán tudok mit kezdeni... "

Utalnék
@Braincelle: nagyon visszafogott és nagyon szakmai írására, mely szerint, amit a poszter állapotáról gondol, az nem tény, hanem az ő véleménye. Egy szubjektív véleményt/érzést ténynek tekinteni és interpretálni pedig kórjelző tünetnek számít a psychiatriában. Vagyis az én véleményem szerint vagy valóban súlyos psychiatriai kórképről van szó, amit a rossz compliance, hiányzó betegségbelátás és doxazmák miatt ezideig nem tudtak megfelelően kezelni, vagy igaza van @she_wolf:-nak, és nincs semmi baja a poszternek. Ha az utóbbiról lenne szó, nagyon gyanús a scientologia szerepe, amint az már előzőleg is felmerült.
Köszönjük szépen Honvédkórház, soha többet nem megyünk feléd - csak ha maga Don Corleone tart pisztolyt a halántékunkhoz! Tisztelt Praxis!   Húgom 2016. február 26-án  pénteken 13.38- kor borzalmas deréktáji fájdalommal(saját mérce szerint 10-ből 7-es) jobb lábfej és lábszár zsibbadással…..
rikitikitévi 2016.04.04 22:16:33
@Jankove: Sajnos, a hozzászólásodból egyértelműen kiderül, hogy fogalmad sincs sem a betegségek mibenlétéről és jellegéről, sem az egészségügyi ellátó rendszer szervezetéről és működéséről, sem az orvoslás szakmai-, etikai- és jogi szabályairól.
Braincelle mondata nem "bicskanyitó", sőt még csak nem is bicskanyitogató, egyszerűen egy 100%-ig helytálló ténymegállapítás.
A posztbéli esetben semmiféle simli nem volt, a panaszos minden vonatkozásban az állapotának megfelelő ellátást kapott. Sehol a világon nem jártak volna el jobban.
Ez a poszt tulajdonképpen egy burkolt dícséret, az értő olvasó azt a következtetést vonja le belőle, hogy példaszerűen működött a sürgősségi ellátás a Honvéd Kórházban. Ez a lényeg. Ahogy Braincelle bírta, az egész nem érdemel több szót.
Teljesen olyan az egész, mintha csak arra várnának, mikor alszik el örökre, hogy aztán azt lehessen mondani, már nem tudtak tenni érte semmit. Tisztelt Praxis!   Teljes kétségbeesésemben fordulok önökhöz. Édesapámról nemrég kiderült, hogy agyi áttétes tüdődaganat támadta meg a szervezetét, minden…..
rikitikitévi 2016.03.31 17:42:51
@rest of boys: továbbá a hisztológia ismerete is fontos lenne. Egyébként tüdő tumor tud olyant csinálni, hogy a primer elváltozás egészen kicsi, akár rejtve is maradhat, mégis multiplex metastasisokat ad. Találkoztam már olyannal, hogy semmilyen képalkotó vizsgálat nem mutatta ki a primer tumort, csak a sectionál volt egy néhány mm-es gyanús terime, aminek a szövettana igazolta a tüdőrákot.