Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagy Gyula

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MERRE VAN ELŐRE? Kiútkeresés a magyar vidéken Írta: Hetesi Zsolt Néhány évszázaddal ezelőtt más országokból érkezett utazók beszámolói a magyarok földjét vizekben, erdőkben, halban, gyümölcsben, jószágban gazdag vidékként jellemezték. A mai helyzet egészen más; az…..
Nagy Gyula 2014.02.18 00:33:41
@rdos: Több ok miatt nem igaz az állításod.
Az első ok az, h nem a meder fenékszintje, hanem a víz szintje érdekes és ezzel jól lehet játszadozni.
Maga a kiépített fokrendszer is zsilipelt rendszer.
És igaz, a domborzati viszonyok időközben jelentősen megváltoztak ami miatt a teljes kiépítésig sok földmunkára lesz szükség.
És az is igaz, h már pusztán a nagy É-D irányú csatornák (a Duna ágakra osztása) megépítése önmagában is sokat javít az alföld vízviszonyain. Ha korrekt az amit olvastam, akkor Mátyás korában a Duna még három ágon folyva ment végig az alföldön. Ezek nyomvonala is megvan. A Tisza Amazonasz jellegű volt természetes kanyargással, hurkok vándorlással és levágódásokkal. És szépen ki voltak építve a meredek folyóinkra, patakjainkra is a rendszerek. Ezek a nagy folyóktól függetlenül is, viszonylag kis költséggel újjáépíthetők.
És megint elmondom, nem szenvedünk terület hiányban. Bőven van helyünk vizes élőhelyek kialakítására.
Nagy Gyula 2014.02.20 04:06:18
@rdos: És ez miben érinti azt az egyszerű igazságot amely szerint van egy belépő geodetikus magasságunk, egy kilépő geodetikus magasságunk és az e kettő közöttivel úgy gazdálkodunk ahogy úri gusztusunk megkívánja?
Ráadásul, a fok gazdálkodáshoz széthúzott víznek (az így megnövekedett össz keresztmetszet miatt) töredék a lejtésigénye, mint a jelenlegi konstrukciónak. Ez pedig tág teret ad vízlépcsők építésének is, energetikai hasznosítással is. Annyi, h ezek nagy területen eloszló, egyenként viszonylag kis vízművek, nem pedig az egész folyót egyben megrángató monstrumok.
Nagy Gyula 2014.02.20 16:12:50
@rdos: A fokgazdálkodás újjáépítése a jelenlegi állapotokat gyökeresen megváltoztatja. A jelenlegi folyómedrek csak zsilipelt hajózó csatornákként maradnak meg. Így pedig a mély meder csak jó, nagy merülési mélységű hajókkal való hajózást is lehetővé tesz.
És a sok új csatorna egyben, sok új vízi utat is jelent.
Marko Polo a kínai útleírásaiban nagy elismeréssel beszél mind az ott működött vízrendszerről, mind az ebben megvolt hajózási lehetőségekről. A török hódoltság előtti időkben (jópár külföldi tollából származó írással megerősítetten) nálunk is hasonló rendszert működtettek.
Szerintem nagyon érdemes lenne ezt a GRAVITÁCIÓSAN működő rendszert újjáépíteni. Úgy gondolom, h a nagyon gyorsan megnövekvő biomassza termelésből gyorsan megtérülő beruházás lenne. Emellett nagy mennyiségű, igen kellemes élőhelyet is létrehoznánk ezzel. Sok kis híddal a szárazföldi úthálózat nagyrésze is megtartható lenne. Ezzel az úthálózathoz kötött életforma is fenntartható.