Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Plachy Emese

12 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pulzáció dinamika A jövő 2014.12.23 21:39:27
Vajon a jövőbeli űrtávcsövek képesek lesznek olyan adatokat produkálni, amelyek a Blazskó-effektus dinamikai vizsgálatához alkalmasak?   A 2017-ben induló TESS-űrtávcső az ekliptikai pólus környékét ~1 év hosszan fogja folyamatosan mérni. 2 perces mintavételezésű…..
Bebizonyosodott hogy a V783 Cyg Kepler adataiból a Blazskó-moduláció feltételezett kaotikus természetét nem lehet megerősíteni. Vajon van-e más csillag, amelynek a dinamika vizsgálata sikeres lehet? A Kepler modulált RR Lyrae csillagai közül a V783 Cyg-nek volt a legtöbb…..
A V783 Cyg nemlineáris dinamikai analízise elkészült. A vizsgálat során kiderült, hogy a csillag modulációja illeszthető kaotikus jellel, azonban az instrumentális és adatfeldolgozási effektusok olyan erős torzító hatással bírnak, hogy az eredmény nem megbízható. A…..
A Fiatal Csillagász és Asztrofizikus Kutatók Találkozójának komoly hagyománya van: hetedik alkalommal rendezték meg idén szeptemberben. A népszerű rendezvény 72 regisztráltja összesen 46 tudományos előadást hallgathatott meg. Ez kitűnő alkalom volt a doktoranduszok és a fiatal…..
A globális fázistér rekonstrukció egyik legérdekesebb része, amikor az kaotikus szintetikus adatsorokról el kell döntenünk, hogy hasonlítanak-e az eredetihez. Az összehasonlításra objektív módszer nem létezik, vizuálisan kell megtalálni a hasonlóságot. Ehhez érdemes az adat…..
Júliusban szerencsém volt részt venni a két nagy exobolygók és asztroszeizmológia célpontok megfigyelésére dedikált űrtávcső, a CoRoT és a Kepler közös konferenciáján. Az „űrfotometriai forradalom” címet viselő rendezvényen a 255 csillagász részvevő 66 előadás és 120…..
A dinamikai vizsgálathoz a lehető legtöbb ciklusra van szükségünk, ezért elsőként a legrövidebb amplitúdómodulációs periódussal rendelkező RR Lyrae csillagot választottam a vizsgálathoz. Ez a csillag a V783 Cyg nevet és a KIC 5559631 Kepler-azonosítót kapta. Modulációs…..
A káosz kimutatásának feltétele, hogy rendelkezzünk megfelelően hosszú adattal. A Kepler űrtávcső 4 éves működése alatt a legrövidebb Blazskó-periódussal (~27 nap) rendelkező RR Lyrae csillagról is csupán 51 ciklus hosszú modulációs görbét kaphatunk. Szemléltetésképpen…..
Pulzáció dinamika Zaj 2014.04.28 11:16:37
Egy észlelt adatsor mindig rendelkezik valamiféle hibával. A csillagok fényének egy részét elvesztjük, ha a földi légkör alatt végezzük a megfigyelést. Az űrbe kihelyezett távcsövek esetében másfajta zavarokra számíthatunk: tükröződésekre, kozmikus részecskékre,…..
Pulzáció dinamika Metódus 2014.03.24 15:49:39
A dinamikai vizsgálatokhoz a globális áramlás-rekonstrukciós eljárást használom. Ez egy olyan módszer, mely adott idősorra képes megmutatni, ha az alacsony dimenziójú kaotikus dinamika által jött létre. Az alacsony dimenzió azt jelenti, hogy kevés (3-6) differenciálegyenlet…..
Magának a modulációnak a dinamikáját úgy tudjuk leginkább tanulmányozni, ha a fénygörbéről leválasztjuk. Azonban a leválasztás egyáltalán nem triviális. A moduláció jelentkezik a ciklusok amplitúdójának minimumaiban és maximumaiban, a fázisában, alakjában és a…..
Pulzáció dinamika Bevezető 2014.01.17 13:29:44
Sok csillag változtatja fényességét, ez régóta tudott. A fényváltozásnak több oka lehet: például gyakran egy kísérő csillag jelenléte okozza, mely időszakosan elfedi. A társcsillag közelsége a csillaganyag átáramláshoz is vezethet, melyet heves kitörések kísérnek. A fiatal…..