Regisztráció Blogot indítok
Adatok
joakos

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már az 1868-ban tartott országgyűlésen döntés született egy központi pályaudvar létesítéséről, amit először a Rákóczi és a Nagykörút találkozásánál képzeltek el. Sok minden közbejött, amire végül 1881-ben elkezdték építeni, és végül 1884-ben csendben, minden felhajtás nélkül egy meleg augusztusi…..
joakos 2023.09.10 09:30:50
@¿Qué tapas hay?: 2009-ben is volt a Nyugatiban túlfutásos baleset.
Jeanne d'Arc, vagy ahogyan jobban ismerjük Szent Johanna 1431. május 30-án, alig 19 évesen halt máglyahalált Rouenban. Az őt elítélők a biztonság kedvéért az elszenesedett holttestet újra elégették, majd még egyszer. A dupla elégetés után megmaradt hamut a Szajnába szórták, megelőzve azt, hogy a…..
joakos 2021.06.01 09:39:19
@DJP: Az én kedvemért nem kell módosítani semmit. De mivel az 1456-os dátumot tartalmazó mondat után következett, ezért az értelmezése az volt, amit én írtam. Ha beleírod a cikkbe ezt a 19. századi kezdetre való utalást, akkor én sem írtam volna. Amúgy meg furcsa, ha valóban 400 éven át semmit se tett az egyház a boldoggá avatásáért, hiszen az egész történelem folyamán népszerű volt az alakja.
2018-ban Robert Langlands kanadai matematikus életmű Abel-díjat kapott, mert kutatásaival kimutatta, hogy a geometriai, algebrai és analitikai koncepciók hogyan kapcsolódnak a prímszámokhoz. A prímszámokkal már 2300 év óta foglalkoznak a matematikusok. Kr.e. 300-ban írta le Euklidész, hogy a…..
joakos 2020.12.16 13:02:32
@Nancsibacsi: ""Egymillióig a prímszámok 25%-a végződik 1-re, 25% 3-ra, és ugyanennyi 7-re vagy 9-re."
Miért ne így lenne? Ha kiválasztunk 1 millió véletlenszerű számot, ott is egyenletes lesz az eloszlás. Itt semmi látnivaló nincs."

De van látnivaló. Abból, hogy véletlenszerűen kiválasztva nagyszámú számot, egyenletes az eloszlás, még nem következik, hogy a prímszámok esetében is feltétlenül egyenletesnek kell lennie az eloszlásnak. Az első esetben eleve egyenletes az eloszlás, hiszen minden végződés 10%-os részarányt képvisel, így ebből véletlenszerűen választva a minta eloszlása is kb. egyenletes. De a prímeknél nem tudjuk előre, hogy mennyire egyenletes az utolsó számjegyek eloszlása. Teljesen egyébként nem is egyenletes, csak kerekítve, hiszen a cikk is írja (ahogy te is idézed), hogy a 3 a leggyakoribb, aztán a 9, aztán a 7, s végül az 1.
joakos 2020.12.16 14:05:30
@wadcutter: Ja, valóban így is lehet érteni, jó lett volna egyértelműbben fogalmaznia a cikkírónak. Mindenesetre a hozzászólásom többi része ettől még igaz.
Az igazság a legélesebb fegyver a jelenünket meghatározó általános pesszimizmus ellen! – véli Hans Rosling. A ’Factfulness’, magyarul ’Tények’ címen megjelent kötet vezérgondolata szerint csak az tud egy szituációt helyesen megítélni és jó döntést hozni, aki ismeri a releváns tényeket. Ez azonban…..
joakos 2020.12.13 22:07:27
@Hórukk: Az időskori szociális ellátás fejlődése a várható élettartam növekedéséhez, s így a népességnövekedéshez is erősen hozzájárul. Nem az érintett országok száma, hanem a növekedés mértéke a lényeg. Azt sem árt figyelembe venni, hogy ez a hatalmas szaporulat bizony nem Afrikában és Dél-Ázsiában fogja türelmesen kivárni, amíg elér hozzájuk is az általad várt Kánaán, hanem megindul Európa felé... 12 milliárd embert el tud tartani ez a bolygó? Egy disztópikus társadalmi berendezkedésben, ahol robotok módjára kéne élni, s ahol a Nagy Testvér mindent lát, esetleg. De a valóságban már most zajlanak háborúk az édesvízért...
joakos 2020.12.13 22:37:07
@Alick: Nem csupán egy fontos tényező, hanem messze a legfontosabb tényező. Valóban nem olvastam a könyvet, de az itt bemutatottak alapján a szerző pont azt a hibát követi el az ellenkező irányba, mint ami ösztönözte a könyve megírására. Alapul vett néhány olyan - bizonyos szempontból - örvendetes esetet, amelyet az átlagember rosszabbnak gondol a valóságosnál, s erre felfűzve azt hozza ki konklúzióként, hogy valószínűleg/remélhetőleg minden negatív tendencia valójában rosszul megítélt pozitív folyamat, s így a világ alapvetően jó irányba halad... S ezzel arra ösztönzi az olvasókat, hogy felesleges változtatni a káros szokásokon, a környezetszennyezésen, a túlfogyasztáson stb., mert amúgy is minden egyre jobb lesz. A mai "fake news" világban az átlagember nem a tudománynak, hanem annak hisz, ami számára a kényelmesebb, így az ilyen hozzáállás pláne rengeteg kárt tud okozni, ha elterjed, remélem, nem fog. Értem a szerző személyes motivációit, sajnálom a tragédiáját, valami pozitívat akart maga után hagyni, de ezzel pont ellenkező hatást váltana ki, ha reményei szerint minél több emberhez eljut a műve.
J.R.R. Tolkien világteremtő regényciklusának karakterei szinte megszámlálhatatlanok, így nem érheti a rajongókat meglepetés, hogy derült égből mennyi új, többnyire ismeretlen színész csatlakozott az Amazon Prime Video oldalán debütáló A Gyűrűk Ura élőszereplős sorozatához. A streaming csatorna…..
ZöldEnergia Atomreaktorok a Holdon 2020.05.22 06:00:00
A NASA 2024-re újra embereket szeretne küldeni a Holdra az Artemis program keretében. Ehhez 2020-ban megkapta az USA Kongresszusának 6 milliárd dollárra rugó támogatását, amely segítségével a Space Launch System rakétafejlesztés, az Orion űrhajó, a Holdon telepítendő felfedező egységek és az…..
A mesés Bahamákon található David Copperfield egzotikus álomszigete, a Musha Cay, amely sokak szerint a világ egyik legszebbje is. Az biztos, hogy kevés ilyen szép hely van a Földön - nézzünk is körbe rajta! A Bahamákon lévő Nassau fővárosától 137 kilométerre délkeletre, az Exuma-szigetek között…..
A nemzeti zászlók "Ádámja" a francia trikolór volt. A 19. században a legtöbb nemzeti lobogó a francia zászló mintájára szintén két vagy három színből állt össze. A színek használatban is volt limit, hiszen az európai heraldikában az aranyat jelképező sárga, az ezüstöt jelképező fehér mellett, csak…..
joakos 2020.01.27 00:01:45
@α Ursae Minoris: Hollandia és Luxemburg nem szomszédos egymással, amúgy stimmel.
joakos 2020.01.27 00:02:41
@joakos: Ja, már javítottad, bocsi. :P
A világ legnagyobb aquaparkja a Balatonon Bár teljes bizonyossággal nem állítható, hogy soha nem valósul meg tény, hogy a több mint egy évtizedes tervezés és többszöri nagy bejelentések dacára, máig nem kezdődött meg egyik tervezett helyszínen sem, a világ legnagyobbjának beharangozott aquapark…..
joakos 2019.04.18 13:38:06
@nemecsekerno_007: A Szentendrei HÉV a föld alatt megy egy megállót a Margit-hídtól a Batthyány térig, onnan már nem megoldható a metróalagútba vezetni. De nemsokára a Déli és a Nyugati pu-t összekötik a föld alatt, az is valahol ott fogja metszeni a Dunát, ahol most az M2-metróalagút van, de a vasútnak ott is külön alagutat kell majd fúrni.
A Keszthely-Hévíz vonal jóval olcsóbb lenne, alig 6 km, föld felett, pont útba esik a Festetics-kastély is meg Keszthely kertvárosa is, jó kis urbanizálódó térség lehetne.
Két héttel ezelőtt megtudhattuk, hogyan született az indiai szubkontinens első atomhatalma - mai posztunkban utánajárunk, hogy India ősellensége, Pakisztán hogyan tett szert az emberiség jelenleg ismert legpusztítóbb fegyverére. ..
joakos 2019.04.02 08:33:38
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Irán legnagyobb ellensége (Izraelen felül) pár évtizede Irak volt, most meg Szaúd-Arábia. Mindkettő tök muszlim ország... Csak éppen Szaúd-Arábia szunnita többségű, Irán meg síita. Szóval kvázi jobban gyűlölik az alapvetően azonos vallású, csak más irányzatú országokat, mint a tök más vallásúakat.
A szöveg sem pontos, nem nézőpont kérdése, hogy békés-e, hanem elég egyértelműen eldönthető lesz, hogy atomerőműveket fog-e építeni, vagy fegyvereket.
A nagyvilágban számos főváros-típus létezik: van politikai, gazdasági, közlekedési, kulturális (és a többi, és a többi) - ezen funkciókat általában egyetlen település tölti be (Magyarországon ez Budapest), de van, ahol ezek a feladatok megoszlanak (az Egyesült Államok politikai központja Washington,…..
joakos 2018.11.13 14:47:01
@szbszig: Az a mértani középpont Ausztrália és Kanada esetében azért kicsit messzebb van a fővárostól. :)
@Ződ2000: Az EU-nál azért lett a belga főváros, mert nincs belga nép. Vagy franciák, vagy németek lakják, csak máshogy hívják magukat, s egy kicsit eldeformálódott a nyelvük. S a britekhez is közel van. A franciák azért csak kibulizták maguknak, hogy a parlament Strasburgban székeljen (ami sokáig német terület volt, újabb fricska), s ezért ingázzanak "szegény" képviselők az adófizetők pénzén. Cserébe Frankfurt lett a pénzügyi központ...
@szbszig: Van még számos további példa, lásd a már említett Pakisztánt (IszlamaBAd vs. Karachi), Új-Zélandot stb. S akár a két legnépesebb ország is megemlíthető, ahol ugyan a főváros is a legnépesebbek között van, de nem a legnépesebb.
joakos 2018.04.11 12:55:27
@tommybravo: A szerző a parlamentbe jutott ellenzéki pártokról ír, nem az összes ellenzéki pártról.
joakos 2018.04.11 12:56:36
@frikazojd: A szerző a parlamentbe jutott ellenzéki pártokról ír, nem az összes ellenzéki pártról.
Az Institute for Economics and Peace (Gazdasági és Béke Intézet) a világ legnagyobb olyan agytrösztje, mely a béke közgazdasági értékének és gazdasági hatásainak elemzését tűzte ki célul. Az ő Vision of Humanity (Emberiségi Víziója) nevű kezdeményezésük alapján mutatja a lenti térkép, hogy mely…..
Elkészült az Otthontérkép legújabb, a hazai népesség változását települési szinten is bemutató térképszelvénye. Az egyedi interaktív alkalmazás segítségével bárki megvizsgálhatja, hogy a megyéjének, kistérségének, avagy településének hogyan alakult a népességszáma…..
November 22-én kinyitotta kapuit a Lego Kockajáték Kiállítás a Mammutban. Ezen alkalomból néhányan a szerkesztőségből arra adtuk a fejünket, hogy meglátogatjuk, körbenézünk, fotózunk, és ami a legfontosabb, legózunk. Egyhetes szervezkedés után sikerült összeszedni a…..
A Harvard Egyetemet nemrégiben választotta meg a világ legjobb felsőoktatási intézményének a Center for World University Rankings, amerikai elnökök, üzletemberek sora végzett ott. No és színészek is, akik között akad pár olyan, akikről valószínűleg nem gondolta volna. A…..
Elkészültek a margitszigeti futókör tervei! Megkértük a tervezőket, hogy mutassák be a jelentősebb változásokat, melyeket egyrészt a szakma, másrészt pedig - a márciusi felmérésünk eredményeképpen - a lakosság javasolt. A legfontosabb, hogy a pálya szélesebb lesz, minimum…..
Imádom a Budapesten zajló természeti folyamatokat, kiváltképp ha a tömegközlekedési infrastruktúrával lépnek kölcsönhatásba. A virágmezőbe boruló villamossíneket, a tyúkhúrba öltöző buszmegállókat, és most tessék itt van ez a furcsaság is a hegyvidéki Breznó lépcső…..
joakos 2014.03.06 16:17:09
Na persze annyira nem bréking, mert pár napja már kidobta ezt a járatpótlós térképet a BKK, de gyakorlatilag senki nem vette észre, hogy már az új logók vannak rajta. Úgy látszik el akarták kerülni az őszi nagy vihar megismétlődését és szépen csendben vezették be. Wollner…..
joakos 2014.03.06 08:27:23
@bioLarzen: Én a fővárosban születtem, egész életemben itt éltem, mégsem tudnám neked fejből megmondani, hogy hányas számmal vannak a trolibuszok, sőt azt se tudom, összesen hány járat van, van olyan év, hogy egyszer sem ülök fel egyre sem. :) Szóval szerintem nem is kell tudnia senkinek fejből, hogy pl. a 72-es vajon troli-e, hiszen nem az alapján utazol valahova, hogy a jármű troli vagy sem, hanem ha ismeretlen területre tévedsz megnézed térképen/neten, hogy melyik járat jó neked, s ha esetleg majd ott a helyszínen döbbensz rá, hogy jé ez troli, nem hagyományos busz, akkor sem változtatod meg az útvonalad. Persze vannak, akik paráznak tőle, mert a régi trolik esőben néha elektromosan ráznak, de azokból már egyre kevesebb van.
joakos 2014.03.06 13:11:45
@bioLarzen: Igaz, persze de ahogy előtte írtam, ha nincs betű, akkor 3 féle járat van 1-3 számmal (metró, villamos, hajó), s kétféle 4-9-es számmal, így nem egyértelműen azonosítható, ha valaki csak annyit mond pl. hogy a 2-es járattal akar utazni, hogy melyik közlekedési eszközre gondolt. :)
Budapest Főváros Önkormányzata elfogadta a margitszigeti futókör felújítására vonatkozó javaslatot, és olyan pályát épít, mely nem csak a szabadidő-, de a versenysport számára is alkalmas lesz nemzetközi szinten is. Molnár Zoltánnal, a MOB volt főtitkárával, a Budapest…..
A Kockaműhely, vagyis Dóczy Balázs "legószobrász" pompás alkotást tett le az asztalra, amely a Zeneakadémiát ábrázolja. Méretarányos meg minden, csak el van benne fordítva például a Nagyterem, hogy jobban bele lehessen kukkantani. A haszontalan és megjegyezhetetlen adatok…..
joakos 2014.02.25 23:33:44
@Stiel: pedig másfajta light brick nem létezik, talán a csillár szélesebb részében van, s lefelé világít. Tudtommal a Lego összes többi világító alkatrésze vezetéken kapja az áramot, márpedig nem látok a csillárt tartó rudak mellett vezetéket lelógni. Mondjuk még lehet vezeték nélküli technológia is. Vagy még az lehetséges, hogy csak szimpla áttetsző sárga henger, s a megvilágítás okán látszik úgy, mintha belőle jönne a fény.
A Ferenciek tere megújítása az egyik legmenőbb, legbátrabb, legprogresszívebb húzás volt a főváros elmúlt néhány évében - ráadásul a végeredmény jól is néz ki. Ez utóbbit bizonyítja az a 12 képpár, amit az Origo tolt ki. A  leglátványosabb változások persze a betömött…..
joakos 2014.02.18 08:52:04