Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pár Krisztina

13 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi oldalakon találhattok segítséget, magyarázatokat, gyakorló feladatokat a különböző tantárgyak tananyagainak (nem csak matek!) feldolgozásához.1-12. osztályos diákoknak A lista közel sem teljes, aki tud még hasznos oldalt javasolni, ami itt nem szerepel, kérem, írja…..
A megváltozott tanítási rend a tanároktól és a tanulóktól is más hozzáállást igényel. Más lett az órák és a számonkérések rendszere. Lehet, hogy még nem zökkenőmentes, de ez nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetsz. Ha szeretnél lépést tartani és hatékonyan kihasználni az idődet, akkor érdemes ezekre…..
Gyermeke leszegett fejjel áll Ön előtt, a sírás fojtogatja őt, és nagy nehezen kiböki, hogy elég rossz lett a dolgozata. Ön szomorú / ideges / csalódott lesz, és ezt kérdezi: Miért nem tanultál? Photo by Annie Spratt on Unsplash A diák próbál valami mentséget felhozni, így elmondja, hogy…..
Több cikket is olvastam arról, hogy nagyon rossz tanulási módszer, ha színessel kiemeled a lényeget a könyvben. Azt írják, hogy azért nem elég hatékony így tanulni, mert közben azon gondolkodsz, hogy mit húzzál ki, és nem az értelmet, jelentést, összefüggéseket keresed a tananyagban. Véleményem…..
A bevezető történet egy diákról szól, aki amolyan „dejóhogymindigvanegyutolsóperc”-es ember volt. Ehhez híven az első főiskolai vizsgájára is így próbált meg felkészülni.A vizsgát megelőző este elővette a könyvet és a kölcsönkért jegyzeteket, és elkezdett vadul tanulni. Éjjel 3 óra körül már nagyon…..
Az alsó tagozatban természetes, hogy a szülő segít gyermekének tanulni, és segít neki kialakítani a megfelelő szokásokat ahhoz, hogy a gyermek tudjon koncentrálni a feladatára.  Mi a baj az állandó segítséggel, a gyerekkel való tanulással később? Lehet, hogy semmi. Egy…..
Pár Krisztina 2014.11.24 14:04:01
@Youcandoit: Köszönöm a hozzászólást!
Ha eddig együtt tanultatok, akkor a "leválást" érdemes fokozatosan végezni.
A tanári hozzáálláson sajnos nem lehet változtatni (mármint mi nem tudunk), pedig valóban ez a legjobb alkalom, hogy lányod felkészüljön az önálló tanulásra, mert most még nincs akkora tétje az év végi érdemjegyeknek.
Azt is megértem, hogy a tanárok a nagy osztálylétszámok mellett próbálják az előírt iszonyú mennyiségű tananyagot leadni, de sajnos nem jut idő a legfontosabbakra: szeressék meg a gyerekek a tantárgyat, a tanulást, legyenek kíváncsiak és érdeklődők, és képesek legyenek a tananyagok - az órai munka segítségével - feldolgozni és elsajátítani. Ehelyett egy versenyfutás az egész, ahol a gyerek érdekei háttérbe szorulnak.
Nincs ez így jól, de sajnos csak azon tudunk változtatni, amire ráhatásunk van.
A napköziben azonban nagyon fontos lenne, hogy motiválják a diákokat a leckeírásra, mert este már valóban nincs értelme a fáradt gyereket (és szülőt) nyüstölni.

Fontos lenne tudni, hogy a napköziben miért nem készül el a házi feladat: túl sokan vannak a gyerekek és zavarják egymást?, hangzavar van, vagy szükség van egy kis pihenőre a délelőtti órák után, vagy egyszerűen csak nem tudja hogyan fogjon hozzá, stb.
Talán segítség lenne, ha otthon előre megbeszélnétek, hogy másnap a napköziben milyen sorrendben, hogyan fogjon hozzá a leckékhez (persze akkor még pontosan nem tudjuk milyen feladatok lesznek, tehát csak az elveket). Talán tudnád valamivel motiválni őt, hogy minél több feladattal végezzen, és így otthon több szabadideje marad.
Amennyiben segítség kell, kérlek, keress meg.
Pár Krisztina 2014.11.26 09:32:08
@Youcandoit: Sajnos vannak ilyen iskolák / tanárok is... Adtatok erről visszajelzést az iskolának /a tanárnak? Ha nem, lenne értelme szerinted? Mert ebben az esetben gondolom nem a Te gyermeked az egyetlen, aki ilyen gondokkal küzd. Ha ez nem működne, akkor talán rengeteg energiát belefektetve lassan meg lehet értetni a gyermekkel, hogy miért van szükség a feladatok elvégzésére. Van akinek ez évekbe telik, tudom..., most kicsi még ahhoz, hogy ezeket a távlati célokat motiválónak találja.
Sajnos ezeket a bebetonozott szokásokat nem nagyon lehet megreformálni az iskolákban - és ez főként a tanár hozzáállásán múlik.
„A gyermekem négyes – ötös tanuló volt eddig, de most ötödikben / hetedikben / a gimiben leromlott. Nem igazán értem, hogy miért, mert eddig minden olyan simán ment. Igaz, hogy nem is nagyon láttam őt tanulni…. De addig ez nem is volt érdekes, amíg jó jegyeket hozott haza. Így indokolatlan lett…..
Az olvasás fontos eszköze a tanulásnak, ezért szeretnék néhány tippet megosztani az olvasókkal:       Az olvasás lényege a szöveg megértése Amíg nem értjük tökéletesen az olvasott szöveget, addig, kizárva az értelmes tanulást, azt csak bemagolni lehet.Az…..
Nehéz egy emberről biztonsággal állítani, hogy van vagy nincs önbizalma, mert amit kifelé mutatunk, az még a gyerekek esetében sem biztos, hogy hiteles. Nem azért, mert hazudunk vagy tudatosan rejtőzködünk, hanem azért, mert nagyon hamar megtanuljuk, hogy hogyan KELL megfelelnünk a…..
Nem? Ha te sem hiszed el, akkor hogyan tudnád meggyőzni a tanárt, a vizsgáztatót, vagy bárki mást erről? Az önbizalomhiány szorongáshoz vezet, és gátolja teljesítményünket. Ha nem tudunk megfelelően teljesíteni a számonkéréseken, akkor nem lesz sikerélményünk. A…..
Tanuljunk Tanulni Blog Puska 2014.03.26 19:31:49
  Tanuljunktanulni.hu Volt egy tanárom, aki ha puskázáson kapott valakit, akkor azonnal lefegyverezte, egyest adott a dolgozatára, és leosztályozta a puskáját is. Néhányan két jókora egyessel tértek haza (akkora egyeseket osztogatott, hogy nem fért el a lapon), de volt olyan is,…..
Tanuljunktanulni.hu   Kellett már olyasmivel foglalkoznod, amihez egyáltalán nem volt kedved? Tanultál valaha olyan témáról, ami nem érdekelt? Na, az aztán a kihívás! Még a legjobb tanulónak is elkalandozik a figyelme egy olyan tananyag olvasásakor, ami egyáltalán nem érdekli őt! Sokkal több…..
Képzeljük el, hogy munkahelyünkön van egy kolléga, aki sokat segít, akitől mindig lehet kérdezni, sőt, gyakran el is végzi helyettünk a feladatot, mert látja, hogy rajtunk "túl sok" van, és nehezen boldogulunk. Mi lesz ebből hosszútávon? Talán nem vagyok egyedül, aki úgy…..