Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsuinloth

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez engem komolyan foglalkoztat egy ideje, szóval gondoltam elmondom, mire jutottam. Naszóval: a kérdés az, hogy vajon mi a jobb. Ha beavatsz másokat a terveidbe, vagy ha kussolsz róluk. Én sokáig mindenről kussoltam - és nem is valósítottam meg őket. Aztán ez elgondolkodtatott.…..
zsuinloth 2015.10.16 10:47:06
Probléma 1.

Olyan közegben élünk, ahol a tervezés/álmodozás nem önérték. Imádnék többet beszélni olyan barátokkal, akik mindenéle tervekkel állnak elő arról, hogy hogyan forgatják fel a társadalmat, milyen álmaik vannak, hogyan fognak milliókat eladni egy unalmas termékből vagy hogyan találnak ki egy új, izgalmas terméket.

Én hiszek abban, hogy az álmodozás önérték, és hiba azt várni, hogy minden álom megvalósítható. De a brainstorming, a közös álmodozás nagy élmény.

Probléma 2.

Szűkösségtudat. Amikor nekem volt egy ötletem, amit meg is akartam valósítani, nem mertem elmondani senkinek. Mert féltem, hogy ellopják. Megcsináltam egyedül, szinte titokban, tőke nélkül, segítség nélkül. Létrehoztam egy működő dolgot, de... Ha bevonok másokat az ötletelésbe vagy a megvalósításba talán jobb lett volna, és talán ma is működne.

Külön csavar a dologban, hogy az egy éveműködő egyedi szolgáltatásomat lemásolta sok-sok millió forint befektetésével, iszonyatos energiák megmozgatásával egy nagy magazincsoport. Még az általam kitalált szófordulatokat, érveket is lenyúlták.

Ha én gyorsabb lettem volna és erősebb, lefölöztem volna a piacot addigra. Társakkal. Megosztva a terveimet.

Szóval a tervek, ötletek önmagukban nem is olyan értékesek, mint amilyennek hisszük őket. Kell hozzá sok erőforrás, más ötletek, megfelelő körülmények a megvílósításhoz, gyorsaság. Szóval szerintem jobban megéri sok ötletet pörgetni, megosztani egymással, újakat termelni együtt, és talán elveszíteni néhányat, mint görcsösen ragaszkodni és elveszíteni mindet.
zsuinloth 2015.10.16 14:08:07
@Quadrille Lobster: Személyes tervek esetében is úgy gondolom, hogy már az ötleteket is meg kéne osztani.

Például tavaly ilyenkorra felszedtem 10 plusz kilót. Fél éven keresztül beszéltem mindenkinek arról, hogy milyen jó lenne újra rugalmasabbnak, mozgékonyabbnak lenni.

(De naponta vannak olyan kósza ötleteim, hogy jó lenne svédül, brazil portugálul, matematikát, fizikát, antropológiát, evolúciót, játékelméletet, meseterápiát, .... tanulni.)

Valószínűleg a többségükből soha nem lesz "terv", de isteni érzés megosztani őket. Ráadásul ha valamelyiknek mégis eljön az ideje, akkor elő van nekik készítve a terep a sok brainstorming hatására.

Érdekes módon sokan inkább türelmetlenül reagálnak, ha az ötleteimről beszélek. Nem mondják ilyen nyíltan, de az a lényeg:

"Ha igazán akarod, csináld meg, ha nem akarod igazán, ne beszélj róla!"

De ez így hülyeség.

"Ha igazán akarod, csináld meg" - ez ilyen tipikus ezofaszság, hogy a dolgokat csak akarni kell. Nem, nincs mindere idő, energia, lehetőség. És ha az ember csak azokat a dolgokat akarja, amit meg is tud valósítani, akkor garantálja megának a szürke életet.

"ha nem akarod igazán, ne beszélj róla!" - Miért ne lehetne millió dologért lelkesedni? Amelyiknek eljön az ideje, annak úgyis eljön. Ha minden ötletet hagyok "szóhoz jutni", hagyom, hogy legyen életciklusuk, a legtöbbúgyis eltűnik magától. Néhány ötlet megmarad, alakulnak hozzá a lehetőségek, terv lesz belőle, tettek lesznek belőle és talán eredmény is lesz belőle.

Röviden számomra: Csak az elköteleződés pillanatában beszélni a terveimről olyan, mintha csak az esküvőt jelenteném be a barátaimnak, és titokban tartanám a randijaimat, kapcsolataimat. Akkor már szinte mindegy. Sőt, talán még inkább árt is, mint használ. Vagy ott van valaki az egész folyamatnál, vagy ne is legyen ott.
Akarod tudni, hol tartasz? Ha mondjuk 30 éves vagy, akkor eddig mintegy 12 évet töltöttél felnőttként. Az előtte lévő részt nem számítom be. Sehová nem igyekeztél, minden egyértelmű volt, felelősség egy szál se, döntéseket az életedről aligha hozhattál. De ez a 12 sem teljesen felnőtt. Most nem…..
zsuinloth 2014.02.04 16:24:56
@Quadrille Lobster:

Bizonyos feliratkozó szám alatt nem kér... mailchimp.com-ot tudom ajánlani, egész profi, és 2000 feliratkozóig ingyenes. :)
Az internet kurva veszélyes hely, pár óvatlan klikkolás, és az ember menten a szellemi nyomorúság legmélyebb bugyraiban találja magát (nem, nem a valovilag.hu-n), ott ahol ilyeneket írnak:  A kauzális asztrológia a súlypontokat a horoszkóp ábrákban levő negatív karmikus…..
zsuinloth 2014.01.17 21:11:56
@dr. Schőn Ubul: Szép érvelési hiba (trükk) a kérdésbe csomagolt álltítás. Szóval ha már azt állítod, hogy hazudok... Megmondanád, miről? :)