Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TheHungarian

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Annyian annyi féle érvet sorakoztatnak fel amellett, miért nem szeretnének gyereket.  Mint sokan másokat, engem is borzasztóan bosszantanak az elviselhetetlen gyerekek. Nyilván lehet ezeket a szülőkre kenni, de végső soron a gyerek az, aki bosszant. A legújabb trend, hogy mindent engedjünk meg a…..
TheHungarian 2019.09.17 10:47:05
@GiaMarie: Van ilyen is, de például az én környezetemben eddig csak olyanokat látok/láttam, ahol

A nő is erőteljesen hozzájárult, ahhoz, hogy ez megtörténjen. Egy válás legtöbbször két félen múlik.

És / Vagy

A rosszabb anyagi kilátásai ellenére a nő ragaszkodott ahhoz, hogy CSAK nála legyen(ek) a gyermek(ek), mert ha közös felügyelet van, akkor nem jár gyerektartás és nem kapja meg a lakást/házat. A rövidtávú kapzsiság miatt sikerül tönkretenni a férfit, aki gyakorlatilag mindent is elveszít, ami miatt addig dolgozott és a gyerekeit is csak kéthetente hétvégén láthatja; saját magát, mert egyedülálló anyaként nehezebb megbízható párt találni és a gyermek(ek)et is.
Ugyanakkor legalább tud panaszkodni, hogy neki mennyire rossz és ő mekkora hős.
TheHungarian 2019.09.17 12:21:38
@Dread Naughty: Ennél értelmesebben ezt nehéz lett volna megfogalmazni! Ilyen kommentek láttán mindig feléled bennem a remény, hogy nincs még minden veszve.
TheHungarian 2019.09.17 00:50:32
Azt vettem észre, hogy az utóbbi időben egyre több különböző "miért ne szüljünk gyermeket", "az összes gyermek idegesítő", "a gyermek okozza a globális felmelegedést" stb témájú poszt, hír, hozzászólás jelenik meg. Végre eljutottunk odáig, hogy az emberek már nem kérdezik lépten-nyomon, hogy mikor lesz esküvő? mikor lesz gyermek? és hasonló tapintatos érdeklődések... Erre most kezdünk átesni a ló másik oldalára. Előbb utóbb az lesz a kérdés, hogy minek akarsz gyereket?, minek szültél gyermeket? stb. Ez sem lesz kevésbé idegesítő.

Csakhogy hozzászóljak a poszthoz is:
Abszolút felesleges elítélni a kedves poszterinát, ha így gondolja, így gondolja, ez tök rendben van... Magam sem gondoltam ezt másképp mintegy 31 éves koromig, ugyanis akkor született meg a kislányom. Nem tervezetten ugyan (1 éve sem voltunk együtt), de mindketten úgy itéltük meg a szituációt, hogy belefér.
Most 5 éves tapasztalttal felvértezve tudok reagálni a gyermekneveléssel kapcsolatban említett aggodalmakra:

1) Elviselhetetlen gyermek:
Nem tudom, ezt hogyan definiálja a szerző, mert ez kb. mindenkinek mást jelent. Van akit már az is kihoz a sodrából, ha a gyermek lélegzik. Számomra az a bosszantó, amikor egy gyermek visít, üvölt, dobál stb... Nos el kell keserítsek mindenkit, ez baromira a szülőn múlik. Ha megengedi a gyermeknek, ő ezt kegyetlenül ki is fogja használni. Következetességgel ez kiválóan kiküszöbölhető. Eleinte ez igényelt némi extra energiát, de mintegy hónap elteltével a kislányunk megértette, hogy bár van szabadsága, de csak ésszerű korlátokon belül, amelyeket ha áthág, időlegesen elveszíti azt.

2) Attól, hogy valaki tud viselkedni és nem nyávog és/vagy hisztizik még nem lesz különc, csak normális, nyugodt ember.

3) Egy fizetésből nem lehet megélni
Ez valószínűleg az ország egyes részein így is van, ugyanakkor a tapasztalataim szerint ennek az ellenkezője történik. A kislányom jelenleg 5 éves és óvodába jár. Nem valami privát fizetősbe, hanem közönséges államiba. Kb. 1700 és 1730 között ér oda a feleségem vagy én (én legtöbbször viszem és a Zasszony hozza), hogy elhozzuk a kisasszonyt és addigra a 25 fős csoportból már csak kb 3-an vannak ott. Hogy miért? Mert a legtöbb anyuka vagy 4 órában vagy egyáltalán nem dolgozik, miután szült. Akkor most hogy van ez?

4) Karrier vs gyermeknevelés
Ugyancsak saját példámból okulva tudom megerősíteni, hogy lehet előrelépni karrierben gyermek mellett is. Nemcsak jómagam, de a feleségem is 8 órában dolgozik (ok van homeoffice mindkettőnknek, plusz a feleségem előbb megy és előbb is jön), illetve 2 héttel ezelőttig dolgozott, ugyanis októberben érkezik a második gyermekünk.
Ééés meglepő módon mindketten bőven léptünk előre a ranglétrán, amely komoly anyagi előnyökkel is járt, miközben volt/van már egy gyermekünk. Emiatt döntöttünk úgy, hogy legyen egy testvére is a kisasszonynak, mert most már anyagilag is megengedhetjük magunknak.
Hozzáteszem, hogy mindeközben ketten intézünk mindent, ugyanis a nagyszülők még dolgoznak és a legközelebbi is 200 km-re van, a távolabbi pedig 1200 km-re. Évente kb. összesen 1 hónapra, ha számíthatunk a segítségükre, plusz a keresztapjához elvisszük 1-1 estére, ha kettesben akarunk menni valami koncertre vagy étterembe vagy akárhova.
És még csak el sincs hanyagolva a kislányunk, ugyanis napi szinten vagy én, vagy a feleségem vagy mindketten együtt játszunk vele. Én színezek vagy labdázok vele, a feleségem meg tea partykra jár és közben dumálunk, hogy kivel mi történt.
Nem nagy kaland értelmesen beosztani az időt.
Ha a gyereked rabszolgává tesz, akkor jó nagy balfasz vagy :)

5) Barátok
Ha a gyermek miatt elveszíted a barátaidat, akkor vagy szar barátaid vannak/voltak, vagy te szarod le őket a gyereked miatt (ez esetben meg te vagy szar).
Mind jómagam, mind a feleségem, szólunk egymásnak, hogy ekkor és ekkor megyünk találkozni a haverokkal (nyilván nem mindennap, de havi 2-szer, 3-szor), akkor az úgy is lesz, miközben a másik fél intézi a gyermeket. Sőőőőt, van hogy hétvégén elmegyünk mindannyian a haverokkal valamerre. Persze ilyenkor is fele-fele alapon részegedünk le. Egyszer az egyik, másszor a másik, mindig van egy sofőr :)

És a legszebb, hogy nincs sem bébiszitterünk, sem bejárónőnk (ok... van Consuela , a robotporszívó; meg Maria, a mosogatógép), sem kertészünk (speciell kertünk sem... még...) és ehhez képest még marad időnk - noha este 10 után, vagy reggel 7 előtt - futni, edzeni stb. Néha nehezen veszem rá magam, meg a szülőgép asszony is reggel a futásra, de istenemre mondom, feléleszt. Bár a zasszonynak most könnyű, mert gyermeket vár, így nem kell neki futni :).

Mindez jár némi lemondással is, nem tagadom, de ennyi erővel ne kezdj párkapcsolatba sem, vagy ne iratkozz be tanfolyamokra, egyetemre , de még csak egy komolyabb puzzle-t se kezdj el kirakni.
A megfelelő hozzáállással megoldható a történet anélkül, hogy bárki is belegebedne.
Jó, kicsit kevesebbet alszunk, de ahogy a Mester (Arnold Schwarzenegger) mondja: Then sleep faster :)
Szerda lévén elérkeztünk bulgáriai sorozatunk utolsó, befejező részéhez. Roland írásainak első részéből kiderült, hogyan is került „Vulgáriába" (ha nem olvastad volna még, akkor katt ide!), míg egy hete kiderült, hogy a bolgárok nem kifejezetten munkamániás típusok, és…..
TheHungarian 2014.01.29 19:24:52
@mirx: "A posztoló valami fiatal gyerek lehet, aki nem élt rendesen a komenyizmusban."
Stimmel a megállapítás, tavaly decemberben töltöttem a 30-at, szóval valóban nincs releváns tapasztalatom az akkori érából.
"A buszok félnek egyedül" megállapítást egy bolgár sráctól hallottam, ezért írtam így - állítólag szakállas viccnek számít itt, de nekem tetszett a megfogalmazás.
A leszállásjelző gombot egyszer próbáltam megnyomni, amit a sofőr észrevett és elkezdett velem kiabálni (az arckifejezéséből ítélve nem barátságos felvilágosítást próbált adni), így többször nem kíséreltem meg használni.
TheHungarian 2014.02.01 20:48:15
@blackhair-lady: Hogy szeretek-e itt lenni vagy csak igyekszem túlélni?
Eleinte egy éves tervnek indult a "kiküldetés" és valóban a túlélés érdekében jöttem - divatos kifejezéssel élve gazdasági menekültként :) -, mivel otthon nem találtam munkát. Pedig nem válogattam különösebben, de vagy túlképzettségre hivatkozva (annak ellenére, hogy említettem a főiskola utáni autómosó karrieremet) vagy tapasztalat hiányában megkíméltek a munkahelyváltás nehézségeitől.
Időközben azonban sokkal jobban alakultak a dolgok, mint vártam: sok jó embert ismertem itt meg, ami azt eredményezte, hogy az itt-tartózkodásom idejét 1 évről határozatlan idejűre módosítottam.
Szóval kérdésedre a válasz: nagyon-nagyon megszerettem az országot és a lakóit is, így nagyon-nagyon szeretek itt lenni :)
TheHungarian 2014.02.01 21:13:38
@DieNanny [SZ,CH]: Szia!
Örülök, hogy tetszett az írás, köszönöm szépen a pozitív megerősítést :)
Igazából 2 ok miatt nem fordítottam le, amit srácok/lányok küldtek:
1. lustaság
2. Pont úgy akartam beleilleszteni a szövegbe, ahogy ők küldték.
Viszont küldöm a magyar fordítást:
- Niko: felfedező/kíváncsi, sokat beszélnek/kommunikatívak, partiarcok, udvariasak

- Alex: partiarcok; befogadók/nyitott gondolkodásúak; titokzatosak (senki nem érti a magyar nyelvet); hihetetlenül nehéz néptáncaik vannak; nagyon sokat káromkodnak: reggel, délben, este, minden lehetséges alkalommal; ha egy levegővel 5 percen keresztül tudsz káromkodni szóismétlés nélkül - tuti, hogy magyar vagy :);

- Iveta: sörszopó, sikítozó/kiabáló szörnyetegek

- Mimi: állandóan kiabáló emberek, akik sokat isznak és tudják, hogyan kell bulizni; jó barátok; professzionálisak; sokat kéromkodnak
- Gabi: az első, ami eszmbe jut róluk, a nacionalizmus (értsd: hazaszeretet); erős (lélekben) emberek, akik nagyra becsülik az országukat (értsd: hazájukat) és a kulturájukat; megingathatatlan véleménnyel rendelkeznek; mélyen gyökerező tradicióik vannak; nagyon bonyolult a nyelvvel rendelkeznek; vicces/humoros emberek; összetartóak, legalábbis külföldön; jó társaság a szórakozáshoz és a komoly beszélgetésekhez egyaránt; nagyon tudnak inni
*****************************
- mindig a saját igazukat keresik
- nem túl barátságosak
- a kulturájuk nagyon hasonlít a bolgárokéhoz
- befogadóak/nyitott gondolkodásúak
- királyok/lazák :)
- világos bőr és kék szem
- zsugoriak

Üdv!
Egy hete sokaknak (beleértve engem is) nagyon tetszett Roland bulgáriai történetének első része (ide kattintva olvashatja el, aki kihagyta volna), akkori ígéretemhez híven ma következzék a folytatás, melyben lakást keresünk, kiderül, hogy a bolgárok nem kifejezetten munkamániás…..
TheHungarian 2014.01.23 10:18:50
@cougarcat: "Roland, a múltkor azt "füllentetted", hogy a következő két poszt rövidke lesz, erre jössz egy ilyen brilliáns, humoros irással és felülmúlod önmagad. Remélem még el fogsz követni ilyet! :)"
Köszi!
Pedig őszintén nem gondoltam, hogy ez a rész is tetszeni fog... Így visszaolvasva rájöttem, hogy meg lehetett volna írni jobban is. Na sebaj, örülök neki, hogy rendben volt :)
Ja és maxvalnak köszönöm a kiegészítéseit és megjegyzéseit, amelyekkel pótolja a hiányosságokat és teljessé válik a poszt.
TheHungarian 2014.01.23 10:34:26
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Pontosan. Abszolút szokatlan BG-ban előre kérni több hónapra bérleti díjat lakás esetében. Még üzlethelyiségnél is ritka ez.

Egyébként miért nem interneten fizeted a rezsiszámlákat, minek vársz a számlákra?"

A számlák - kivéve internet - a főbérlő kezében landolnak és fizeti be, ő intéz mindent. ezzel kapcsolatban. Neki ez valamiért jobb.
Részemről is vannak előnyei a dolognak.
Említettem, hogy új építésű házban lakom - a Florimont (Mladost 4) talán neked ismerős lehet. 2013 októberben vezették be a fűtést, viszont én tájékoztattam a főbérlőt, hogy nem áll szándékomban a Toplofikacia szolgáltatását igénybe venni, ugyanis
- nekem tökéletesen megfelel az eddig bojleres + olajradiátoros
megoldás
- a számlázási módszerükkel nagyon nem értek egyet és nem akarok több száz levás számlákat kapni.
Ezt meg is beszéltük, le is plombáltattuk, ehhez képest csak kijött egy 180 levás számla a semmire, amit végül nem kellett kifizetnem, mert a főbérlő elintézte helyettem - bár nem tudom, hogyan, mert úgy tudom a Toplofikáciaval nehéz szót érteni.
Szóval, ha ilyen eset van, akkor legalább nem nekem kell rohangálnom :)
TheHungarian 2014.01.23 16:37:24
@Bellagamba: Ebben az esetben Pavlikenit valószínűleg passzolom :), de ha azt mondod, hogy a többire érdemes ráskubbantani, akkor útba ejtjük mindenképp. Plevenbe amúgy is van egy meghívásom, amit még be kell hajtanom az illetőn.
A 900. poszt felé közeledve már azt gondoltam, kevés dolog tud meglepni, ám szerencsére tévedtem. A mai poszt szerzője, Roland ugyanis több szempontból is meglepetést okozott: egyrészt azzal, hogy története arról szól, hogyan és miért került Bulgáriába és miért pont oda,…..
TheHungarian 2014.01.16 19:54:00
@Muscari: Szia,
Maximálisan egyetértek azzal, hogy Plovdiv a legjobb város Bulgáriában, egyébként ők is imádják - nem csak a Plovdiviak. Bár kisebb versenyben van Veliko Tarnovóval. Tarnovóban még nem voltam, de tavasszal megyünk.
A Rila monostor nekem is nagyon tetszett :), mindenképpen ajánlatos meglátogatni.
TheHungarian 2014.01.16 19:56:39
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Akkor Adecco..."
Ráhibáztál :)
TheHungarian 2014.01.16 21:50:36
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Máté és Eli :)
Igen, szegény Mátét is el akartuk "csábítani" az Adeccotól, de sajnos beteltek a helyek. Viszont most amúgy is nagykirály lett a srác ott, ahol van, de feltételezem ezt te is tudod :)
Eli, aki Máté felesége vagy Eli, aki Adecco-s? Végül is mindegy, mindkettőt ismerem :)