Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sylvester94

0 bejegyzést írt és 169 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1000 leütés Kapitalizmust! 2015.08.07 07:06:52
A magyarok elfeledkeztek arról, hogy milyen bánatos, szürke, reménytelen volt az országuk Kádár idején, milyen volt először szembesülni (ki, mikor és milyen körülmények között tehette) a Nyugattal:…..
A nemzeti érzelmet analizálni nem szép dolog, ebben az országban könnyedén megkapja az ember érte a zsidó-ballib-hazaáruló jelzők egyikét vagy összességét, amivel pontosan jellemeztük is a…..
Sylvester94 2015.08.11 19:40:30
@nagybalfasz: ezt a játékot ketten játsszák :) pont azok szokták számon kérni a "hazaszeretet" kisajátítását, akik eközben a "demokrata" fogalmát sajátítják ki. (Tisztelet a kivételnek, természetesen.)
Sylvester94 2015.08.12 10:28:52
@nagybalfasz: erre szokás azt mondani, hogy nincs olyan, hogy valaki csak kicsit terhes... annyira a Fidesz és a Jobbik is van demokrata, mint amennyire a baloldali és a liberális ellenzék nemzeti.

Persze, erről lehetne parttalan vitákat tartani - egy fideszes vagy egy jobbikos ugyanúgy nem ismeri el, hogy a többi erőben is lakozhat nemzeti érzés, ahogy a baloldali és a liberális ellenzék sem tekinti demokratikusnak azokat a pártokat, akik a demokráciát nem betűre a nyugati demokratikus ábécét másolják.

Erre pedig a pártok szívesen ráerősítenek, viszont ők (amellett, hogy nem vonom kétségbe, hogy valamennyire komolyan is gondolják) már érdekből vetítik rá a többiekre az antidemokratikus/nemzetellenes bélyeget. A Fidesznek és a Jobbiknak érdeke, hogy magát láttassa a nemzeti érdek egyetlen hiteles képviselőjének, a baloldali és a liberális pártoknak pedig az az érdeke, hogy magukat a demokrácia védelmezőinek láttassák.

Ez viszont - és ezt ők is pontosan tudják - egyszerű általánosítás. A pártok az ellenfeleiket nem teljes valójukban, hanem mondjuk Szanyi Tibor, Kövér László vagy Novák Előd (stb.) személyére lebontva mutatják be - tudatosan kiemelik a kívánt ellenségképre ráerősítő politikusokat, és elhallgatják az annak ellentmondó elemeket. Példának okáért nem nagyon szoktam hallani, hogy az MSZP vagy a Jobbik pl. Lezsák Sándorról vagy Varga Mihályról értekezne részletesen... Rogán Tóni vagy Lázár János érdekesebb. Meg velük el lehet adni az ellenségképet.

Ez a fajta felfogás minden egyes politikai pártra igaz. És minden politikai párt szavazói szépen be is kajálják úgy, ahogy van.
A Tárki felmérése szerint az intenzív propaganda ellenére jelentősen csökkent a bevándorlásellenesek aránya (a bevándorláspártiaké ennek kb. a felével), és nőtt a…..
Sylvester94 2015.08.05 19:58:39
@unionista᠍᠍᠍: nem feltétlen. Attól, hogy koalícióra lépnek akár a Fidesszel, akár a Jobbikkal, még nem jelenti azt, hogy a követeléseik teljesítése után választaniuk kellene a kilépés és a betagozódás között. Azért ők se hülyék, tudják jól, hogy független koalíciós partnerként jobban járnak akár egy beolvadásnál (ahol kábé szóhoz nem jutnának), akár egy új választásnál, ahol meg esetleg kimaradnának a kormányból. A koalíciós partner - akár a Fidesz, akár a Jobbik - szintén nem erőltetné túlzottan, hiszen nekik is jobb egy konfliktusterheltebb kormányzás egy esetleges ellenzékiségnél.
Sylvester94 2015.08.05 20:17:42
@tamas11: ami a többi pártot illeti: abban egyetértünk, hogy egy új politikai erő felbukkanása valószínűtlen - a Podemos esete óta (1 évvel a megalakulása után már a legnépszerűbb párttá vált Spanyolországban...) a "lehetetlen" nem létezik, de nincs benne a pakliban.
Viszont, az LMP igenis tényező lehet, ha a Jobbik a Fidesszel szemben versenyképessé válik. Egy olyan helyzetben, amikor pár százalék, pár mandátum dönt arról, ki lesz kormányon és ki ellenzékben, messze nem mindegy, hogy támogat-e valakit az a kispárt, amely egyébként egyik párttól sem áll olyan távol, ahogy azt Schiffer András láttatni szeretné. Ha (ismétlem, HA) létrejön egy Fidesz-Jobbik versenyfutás, ott nagyon is döntő lehet, ki szerzi meg koalíciós partnernek az LMP-t, ami alaposan felértékelheti őket.
Sylvester94 2015.08.05 21:11:44
@tamas11: az utolsó mondattal nem értek egyet; az öndefiniálás és az ellenfélhez képest való definiálás szerintem egymást követő, nem párhuzamos folyamat: először mindig a saját játékunkat kell elsajátítani, és az után, csakis az után jöhet az ellenfél.

A többivel ebben a formában már egyetértek.
A magyar társadalom alapélménye a gyűlölködés már jó száz éve legalább, és most, hogy a politika hosszú távra erre rendezkedett be, folyamatosan megerősítve a társadalom alapélményét, érdemes felmérni, mit veszítünk. Az üzleti életbe -- az ember között értékek…..
Sylvester94 2015.07.31 13:11:13
@HaFr: vagyok, aki vagyok. De most arra lennék inkább kíváncsi - és szerintem ezzel nem vagyok egyedül - hogy maga kicsoda... észérvekkel azt elmesélheti, hogy maga okos ember, de az észérvek soha nem mutatják meg azt, hogy valaki milyen vezető. A vezérdemokráciáknak meg ez a lényege, hogy az emberek a kiemelkedő vezéregyéniségeket követik, nem a kiemelkedően intelligens embereket - magának először is az előbbit kell bizonyítania, hogy bizonyíthassa az utóbbit a fölséges nép előtt.

(Tökéletes példa erre Sólyom László, aki amilyen kiváló AB-elnök volt, annyira pocsék volt köztársasági elnöknek. Hiába nagyon intelligens ember, nem tudta elérni a fölséges nép tiszteletét és bizalmát, szürke kisegérként maradt meg a közemlékezetben.)
Nem volt nagy durranás a mai beszéd, ha a provokáció lehetőségét nézzük, de Orbán megint átpozicionálta magát vele: ez alkalommal -- amiről úgy gondolja -- az európai fősodorba. Sikereinek (?) birtokában érezni véli az európai korszellemet egyfelől Amerikával, másfelől a…..
Sylvester94 2015.07.26 14:41:43
@Hidvégi Mihály:
1. Tehát maga szerint tehát ha én utálok BÁRMIT egy pártban, akkor már az egész pártot utálom, úgy, ahogy van. Ez a felfogás az ésszerű kritika halála.

2. A magyar nép tényleg "bekajálta", amit a Fidesz-KDNP mondott? Mert szerintem az a tény, hogy a választópolgárok 73%-a NEM szavazott a Fidesz-KDNP-re, épp az ellenkezőjét mutatja...

De kérdem én: az a választópolgárok hibája volna, hogy a kormánypártra nem szavazók több, mint fele inkább otthon maradt, mert nem látott senkit, aki miatt érdemes lett volna elmennie szavazni? Az a választópolgárok hibája volna, hogy a választópolgárok 27%-a, tehát alig több, mint negyede ekkora fölényre elég a Fidesz-KDNP-nek? (És itt még csak a "tiszta" előnyről, ebben még nincs benne az egyéni választókerületeket preferáló választási rendszer.)

2014 tanulsága az, hogy egy kormányváltáshoz a kormánnyal való elégedetlenség önmagában nem elég. Ahhoz kell valaki, akire le is lehet váltani azt a kormányt - na, ilyen nem volt 2014-ben, aki programja és ereje alapján valódi kormányváltó erő lett volna. És ez NEM a választópolgárok hibája.
Sylvester94 2015.07.26 16:48:02
@Hidvégi Mihály: én nem vagyok híve ennek a "pártalapítósdinak"; szerintem ami elromlik, azt meg kell javítani, és nem kidobni. Az én célom az, hogy az egyes pártok és politikusok kihozzák magukból a maximumot, és ne a kifogást keressék, miért elfogadható a gyengébb teljesítmény. Nem azt akarom, hogy minden elvárásomnak feleljenek meg, de azt igenis elvárom, hogy ahhoz a feladathoz felnőjenek, amit elvállaltak. Minden szempontból.

Ami a választópolgárokat illeti: ők csak arra tudnak bármiképpen reflektálni, amit látnak... és az alapján nincs okuk se reménykedni, se lázadni. Előbbire akkor lenne ok, ha egy valódi politikai nagyság, egy Széchenyi bukkanna fel - ilyen politikus még nem mutatta meg magát a szélesebb tömegeknek. Lázadni meg akkor lázadnának, ha még ennél is tovább csúsznánk, ha követnénk a görögöket - ez meg nem fog megvalósulni.
Sylvester94 2015.07.26 21:51:59
@Hidvégi Mihály: én nem szoktam így szelektálni, mindegyiknél elmondom a véleményemet. Péterrel is beszéltem már személyesen is, és itt a blogon is mondom neki rendesen a magamét... aztán akit érdekel, azzal szívesen vitázok róla, akit nem, azzal viszont nehéz mit kezdeni.

Pl. egy jellemző eset: tavaly, amikor az MSZP élére Botka került átmenetileg, akkor én azt mondtam, hogy ezzel a politikai botrányoktól mentes tekintélyes baloldali vezetővel el kellene kezdeni a belső reformokat, és - akár az őszi kampány részleges kukába dobása árán - már 2014-re körvonalazni kellene az új MSZP-t. Persze ez kockázatos húzás lett volna, de azzal, hogy fél évet vártak, csak azt érték el, hogy a magzatstádiumban lévő belső reformjaik semmi nyilvánosságot - és ezzel támogatást - nem kapnak. Ráadásul, mint kiderült, mindezt a nagy büdös semmiért, mert a végül győztes jelöltjeik (minden túlzás nélkül) a pártjuk ellenére, és nem amiatt nyertek.
Viszont, ha májusban nekiláttak volna a belső reformoknak, akkor lehet, hogy októberig ez nem hoz nekik több hasznot annál, ami végül lett, viszont a nyilvánosság középpontjába került volna a téma, ami az elszürkülő szocialistáknak, de még inkább a változást sürgető szavazóbázisnak úgy kellett volna, mint egy falat kenyér. Meggyőződésem, hogy ha nem várják meg az októberi választásokat, akkor nemcsak hogy már körvonalazódna egy új MSZP, de megmaradtak volna a közfigyelemben annyira, hogy legalább a Jobbik nem szakította volna le őket.

De foglalkoztam én már a Jobbikkal is; tavaly decemberben jelent meg egy cikkem a kuruc.infón (igen, azt is olvasom), amiben majdhogynem halál pontosan leírtam mindazt, amivel a Jobbik bő egy hónappal később, Vona Gábor évértékelője után hirtelen robbantott egy nagyot. Persze nyilván nem az én cikkemtől világosodtak meg, csak akkorra ért be az egy-másfél éves munkájuk.
Egy nagy különbség volt az én javaslatomhoz képest: hogy én - a Jobbik viszonylag homogén világnézetére figyelemmel - a radikalizmusra való koncentrálást javasoltam; egy jobboldali Szirizát, ha úgy tetszik. Ők viszont épp fordítva csinálták, inkább egy radikális MDF képét akarták felépíteni - ami nem rossz ötlet, de korlátozottabbak benne a lehetőségek, mert a párt nem nagyon tudja levetkőzni a radikális mentalitását; nem annyira hiteles nekik a néppárti szerep, mint a rendszerváltás befejezőjének radikális képe.
Mint ismeretes a politikai kékharisnyák számára, egy nyílt levél-váltás eredményeként a miniszterelnök egyszer meghívta Tamás Gáspár Miklóst egy kávéra, aki szerencsére azóta sem élt a lehetőséggel -- feltehetően a jó ízlése volt az, ami nem engedte. Ennek ellenére TGM…..
Sylvester94 2015.07.26 17:20:27
@HaFr: nem vagyok én érzékeny, csak addig védem az álláspontomat, amíg nem teljesen egyértelmű az ellenkezője. Úgy vélem, ezzel minden normális ember így van.
Sylvester94 2015.07.26 17:32:48
@HaFr: na, végre egyetértünk valamiben :)
Közhely, hogy a média nagyobb része miképp lejt (egyik ebbe, másik abba az irányba), és a a maradéknál pedig a kattintásszám a vezető szempont (nem pedig az, hogy bármilyen újsütetű szereplőt szisztematikusan segítsen a megmutatkozásban). Ez van, semmi gond. A média logikája…..
Sylvester94 2015.07.13 19:13:55
@HaFr: azt ugye tudja, hogy az emberek 99%-a a kéket választaná? Nem azért, mert (elszakadva a hasonlattól) nem utálják a rendszert, csak túl sok embertől hallották már, hogy tőlük jobb lesz a világ... egy vezető (legyen akár jó, akár rossz) soha nem ajándékba kapja az emberek bizalmát - és ezzel a tekintélyét - hanem kiérdemli.

Maga kiérdemelte már ezt a bizalmat?
Sylvester94 2015.07.13 20:19:44
@HaFr: nem válaszolt a kérdésre.
Minden nagy tett egyfajta álmodozásból, precízebben a képzelőerőből indul ki, és itt nagy tett alatt bármit érthetünk, ami egy ember életének egy jobb formájára vonatkozik: jóságra, gazdagságra, sportolói vagy művészi karrierre, családanyai vagy családapai babérokra,…..
Sylvester94 2015.07.11 22:13:54
@unionista᠍: de a jó budapesti infrastruktúrából (amit egyébként senki nem vitatott) és a kedvező háttérből (amit szintén senki nem vitatott) még mindig nem következik az, hogy valakinek automatikusan sokszoros válogatottnak, nemzetközi szinten is kiemelkedő játékosnak kell lennie. Ha a Benedek Tibinek nem lett volna meg az akaratereje, akkor cseszhette volna a hendikepjét, mert anélkül soha nem lett volna válogatott se.

Amit én mondtam, az arra vonatkozott, hogy ilyen van. Más országokban, más sportágakban is, hogy valakinek jobbak az indulási feltételei. A Norbi haverod "peches" volt, a Benedek Tibi meg "szerencsés" - de a "szerencse" csak odáig terjedt, hogy ezt (könnyebben) elérhette. Hogy el is érte, az már az ő érdeme.
Sylvester94 2015.07.11 22:15:07
@HaFr: "iskolának" nevezni azért túlzás, csak egy hónapot voltam ott :) de többet tanultam nála, mint jó pár tanáromnál...
Sylvester94 2015.07.11 22:52:28
@unionista᠍: egyszerűen nem értelmes az, amit mondasz. Arról kellene beszélgetnünk, hogy milyen háttere volt annak, aki NEM a háttere miatt jutott el odáig, ameddig eljutott? Egy olyan embernél, aki saját jogán a világ legjobbjai között volt, kit érdekel, hogy az átlagosnál könnyebb vagy nehezebb volt-e elindulnia? Huszadrangú a téma, amit te ennyire fajsúlyosnak érzel.
25 éve időszerű. 1. A kommunista állampárt örököseként a a velünk élő múlt, korrupció, erkölcstelenség, alacsony hatékonyság, és nem utolsó sorban a pártállami politikai, titkosszolgálati, sajtó- és értelmiségi káderek átmentője és gazdateste. Vélhetően a Fidesz sem…..
Sylvester94 2015.07.09 17:43:41
@HaFr: hát, én a maga helyében elolvasnám még egyszer a kommenteket... olvassa el, hányan reagáltak az első részre. Aztán azt, hányan reagáltak a második részre. Finoman szólva sem arányos a kettő... ráadásul a második részre való reakciók nem kis része kimerül abban, hogy "Ez mégis hogy kerül ide?"

Ezt is mondtam már (talán nem is) egyszer: az egy dolog, hogy valaki elolvassa-e az elé táruló szöveget, de az már nem jelenti azt, hogy érdemben fel is fogja. Azt meg még kevésbé, hogy ez maradandó nyomot hagy benne.
Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva (szokás ilyet mondani, de persze van magyarázat), a magyar társadalom jelentős része érdektelen a politikai gengszterizmussal és korrupcióval szemben. Amikor -- most éppen mindegy, milyen módszertannal, de kétségkívül nem Juhász Péter…..
Sylvester94 2015.07.08 12:48:23
@HaFr: Ugyanezt szoktam mondani arról is, amikor 9 876 543 210. alkalommal elmondja az épp aktuális ellenzéki szerző, hogy Orbánék lopnak-csalnak-hazudnak. Az ilyet elolvassa az ember, mert van hírértéke, talán még reagál is rá - de fél nappal később már csak az marad meg benne, hogy ezek már megint loptak-csaltak-hazudtak... arra már a kutya se fog emlékezni, hogy ki mondta, miért mondta, hogyan mondta, milyen kontextusban, milyen megoldási javaslatokkal stb.
Sylvester94 2015.07.08 12:48:31
@HaFr: Ezért szoktam én azt mondani, hogy saját - közérdeklődésre számot tartható - témákat kell teremteni, vagy a már meglévőkben újszerű álláspontot megfogalmazni ÉS azt kell sulykolni, de ezerrel. Ha ezt csinálja, azt ösztönösen összekapcsolják az emberek a fejükben, hogy "na, ezt a PKP mondja" - és ez volna a cél.
Sylvester94 2015.07.08 13:13:24
@HaFr: nem programközlésre gondoltam - én csak annyit kértem, hogy csinálja ugyanazt másképp. A programból csak ragadjon ki kis részleteket, ízlelgesse, csócsálja... minél kisebb részletben kapják az emberek, annál jobban meg tudják emészteni. Beszéljen a felsőoktatásról, a mostani reformról, a hibáiról és arról, maga szerint mi lenne a helyes út és miért. Beszéljen az egészségügyről. Kérje ki az ott dolgozók véleményét - akár át is fedheti a kettőt, ha az egyetemen orvosi vagy ápolói szakos hallgatóktól és oktatóktól tájékozódik. Satöbbi, satöbbi... egy témát, legyen az bármi, temérdekféleképpen érdekessé lehet tenni.
Ebben az országban belátható időn belül nem fog hatalomra jutni ún. baloldali párt, ami csak jobban aláhúzza a jobboldali formációk felelősségét a sorsunk alakításában. A jobboldalnak meg kell találnia az ország fenntartható fejlődésének titkát, amelynek -- szemben a…..
Sylvester94 2015.07.05 21:36:35
@neoteny: aki végigolvassa a párbeszédet, az tudja, miről van szó.
Sylvester94 2015.07.05 21:45:31
@HaFr: summa summarum: találnia kell valamit, ami a PKP-é, és csak az övé. Olyasmit, amit az emberek ismernek. Ami felkelti a figyelmet. Egy vezérelvet, ami köré fel lehet építeni egy komplett stratégiát. Egy üzenetet, ami kíváncsivá teszi úgy a hétköznapi embert, mint az ő figyelmét leső sajtót. Egyszerűt és egyedit, amit a párt büszkén vállal minden előnyével és hátrányával együtt.
Sylvester94 2015.07.05 22:17:29
@ariskerase2: van egy olyan érzésem, hogy ezt az üzenetet nem nekem szántad...
A 106-ból 86-ra nincs még jelölt, aki elkezdené szervezni 2018-as választási felkészüléssel kapcsolatos helyi munkánkat, akit érdekel a lehetőség, legyen kedves, jelezze nekem az azorszagfaja@gmail.com-on. Tavaszra be szeretnénk fejezni a választókerületi csoportok létrehozását,…..
Sylvester94 2015.07.05 14:56:27
@HaFr: bár "szép" dolog, hogy egyből az olvasót nézi hülyének, de gondoltam: lehet, hogy tényleg én vagyok a hülye. Lehet.

Elolvastam még egyszer. Nem lehet.

Több pontban is felsorolja azt, hogy milyen nézeteket kell osztani a jelölteknek, miközben összesen 2, azaz KETTŐ mondatot pazarol arra, milyen képességű embereket keres. Akkor akarnak majd ezzel foglalkozni, ha majd létrejöttek a választókerületi csoportok? És ha akkor kiderül, hogy a 86 evk-ból 83-ban nincs olyan ember, aki képes lenne normálisan vezetni egy helyi szervet, akkor mi lesz? Vagy ha nem lesznek szakemberek, akkor mi lesz? Néznek majd, mint a hülyék?

Az egy dolog, hogy létezik egy helyi szervezet, az meg egy másik, hogy jól is működik - ha ez utóbbira nem fordítanak kellő figyelmet, akkor cseszhetik az egészet.
Sylvester94 2015.07.05 15:21:20
@HaFr: nem is arról volt szó... amiről én beszéltem, hogy amiket maga felsorolt, mint követendő elveket, az a maga - vagy a pártvezetés - prioritása. Maguk ezeket tekintik fontosnak, és ez rendjén is van így. De lehetséges (sőt, megkockáztatom: valószínű), hogy a párt iránti lehetséges érdeklődők közül sokan egyik vagy másik nézetet nem fogják osztani - viszont, mivel a többivel egyetértenek, ezért szeretnének tagok lenni. Minden ilyen kizáró ok (tűnjön bármennyire evidensnek is) támogatókat vesz el maguktól. Az evk-kba ne Béndek Pétereket keressen, akik mindenben egyetértenek a párt alapelveivel, hanem önálló egyéniségeket, akik egyetértenek az alapelvek nagy részével ÉS tudják is azokat hatékonyan képviselni.
Sylvester94 2015.07.05 18:20:16
@HaFr: lehetetlen. Nincs ilyen. (Legalábbis demokráciákban.) Ahogy egyre növekszik egy párt, úgy lesz egyre több belső kritikus hang; úgy lesz egyre több olyan ember, aki a párt döntéseinek és/vagy elveinek nagy részével egyetért, de egyik vagy másik, maga által fontosnak tartott elemet kihagyna, vagy épp bagatellnek tartja. A maga dolga pártelnökként nem az, hogy ezeket megelőzze, mert az csak úgy lehetséges, ha a párt ennél nem nő nagyobbra. A maga dolga az, hogy ezeket a vitákat kordában tartsa, irányítsa, házon belül elintézze.
És akkor nézzük ezt a demagóg érvet is, fent a címben. A Fidesz a magyar történelem kevés függetlenségi periódusának messze legkorruptabb, legalávalóbb rezsimét építette ki. Kár rugdalózni, sikerült. Megértek minden magyar embert, hogy inkább választja a Jobbikot, mint ezt a…..
Sylvester94 2015.06.26 12:45:26
@egy mondat a ...: sok összetevős gond ez. Ha vízumot kapnának, az tiszta helyzet lenne - de a menedékkérők döntő többsége normál esetben nem kaphatna uniós vízumot. Ezért jönnek a zöldhatáron, ami viszont illegális - viszont ha menedékjogot kérnek, akkor nem büntethetőek, mivel a jog szerint a menekültügyi eljárást minden esetben le kell folytatni, akármilyen körülmények között is nyújtottak be menekültkérelmet. Például ha valaki a magyar földön húzódó kerítésre felkapaszkodva bekiabálja, hogy "Menedéket kérek!", abban az esetben is ugyanúgy el kell járni. És a Dublin III szerint annak az országnak kell eljárnia, ahol beadták a menedékkérelmet.
Sylvester94 2015.06.26 12:50:59
@unionista᠍: őket kérdezd... talán csak beazonosították őket, de elfogni még nem sikerült; vagy valamilyen szervezésbeli probléma van a háttérben, nem tudom. De az tény, hogy az európai országok jelenleg a hozzájuk érkező bevándorlók alig pár százalékát tudják visszaküldeni a "feladónak", és nem nagyon afelé mutatnak a tendenciák, hogy ez rövid távon nagyot változna.
Sylvester94 2015.06.26 12:57:11
@unionista᠍: amit szabad Jupiternek...
A kerítéshez hasonló álcirkuszok abba az illúzióba ringathatják a jobboldal híveit, hogy Magyarország erős, szuverén, a saját érdekeit jól felismerő és követő állam. Nem az, éppen ellenkezőleg. Az, hogy Magyarország -- Olaszországnál és más bevándorlási…..
Sylvester94 2015.06.25 21:07:46
@HaFr: jó is, hogy mondja, mert itt igazán látszik, mennyire nem mindegy, hová nyúl a kormány: a "KLIK-esedést", ami a viszonylag gyenge érdekérvényesítő erővel rendelkező általános -és középiskolákat érintette, viszonylag kevés akadállyal viszik véghez - viszont az egyetemekkel és a főiskolákkal már egészen más a helyzet; 2012-ben, amikor egyébként is mélyponton voltak, még ráadásként megkapták a nyakába az elmúlt 5 év egyik igazán nagy tüntetését, és főleg ahhoz képest, hogy a KLIK-kel párhuzamosan kezdtek neki a felsőoktatás átvariálásának is, elég sovány az eredménylista.
A balos agy (beállítottság) -- és nem a bal agyfélteke -- alapüzemmódja a progresszióba vetett hit. A progresszió feltartóztathatatlan, általa egyre jobb lesz mindenkinek, mert részint pontosan lehet tudni, hogy a világ miként javítható, részint kellő hatalommal mindenki…..
A jövő beláthatatlan, ezért a személyes szabadság mindennapos tágulásának vastörvénye beláthatatlan következményekhez vezet. Aligha lehet kogens (kötelezően érvényes) érvet felhozni azzal szemben, hogy mindenki megválaszthassa a lakhelyét, identitását, nemét, bármit, ami…..
Nem tudom, az anti-homofób aktivisták miért ragaszkodnak ahhoz, hogy megváltoztassák a homofób polgárok ízlését vagy világképét (amihez az utóbbiaknak is joguk van), miért nem veszik célba ehelyett a törvényeket. A polgárjogi egyenlőségből ugyanis viszonylag problémamentesen…..
Sylvester94 2015.05.31 23:55:55
@Holger Hartland:

1. Véleményem szerint ehhez ismerni kell a konkrét esetet. Önmagában a megrendelő személye miatt énszerintem nem túl etikus elutasítani - elvégre mi köze van hozzá, hogy ki rendelte, neki csak tortát kell sütnie... ugyanakkor, ha például a tortára kell sütnie valami olyasmit, ami ellentétes az elveivel, az már lehet kifogás a megrendelés elutasításához.

2. Nálam erre egyértelmű igen a válasz. Azt mondják, hogy torzulhat a gyerek világképe, ha homoszexuális szülők gyermekeként nő fel, de még ha ez igaz is, sokkal jobban jár így, mintha egyáltalán nem lennének szülei. Persze azért nem mindegy, hogy milyen szülőről van szó; ha rajtam múlna, egy Jodie Fostert a lista élére, egy Terry Blacket viszont a legvégére tennék.
Megmondom őszintén, hogy pár éve, amikor különféle kisebb politikai mozgalmaktól hallottam az alapjövedelem gondolatát, azt mondtam, hogy hát miért, ne, nem teljesen lehetetlen a dolog. Annyira lehet szolidáris a társadalom, hogy mindenkinek alapjoga legyen egy bizonyos szinten élni.…..
Sylvester94 2015.05.10 14:04:03
@integrans: ez, amit leír a maga által belinkelt cikk, tulajdonképpen egy óramű precizitásával működő pozitív spirál - de egy elképesztően kockázatos spirál. Ahhoz, hogy ez ne temesse maga alá a gazdaságot, ahhoz egy erős és folyamatosan fejlődő gazdaság, valamint az így keletkezett pénz lehető leghatékonyabb felhasználása szükséges. Jó is, hogy hivatkozott a cikk a japánokra: a japán gazdaság évről évre megbízhatóan hozza azokat a számokat, amik alapot adnak ennek a kockázatnak a bevállalására, a világ egyik leggyorsabban fejlődő, legerősebb gazdasága.

Viszont azért legyünk őszinték: mi, magyarok nem arról vagyunk híresek, hogy minden pénzt arra költünk, amire kell... ráadásul a gazdaságunk még mindig nagyon nyitott és gyenge lábakon áll - a mi gazdaságunk összeomlana a fizetésképtelenség miatt még azelőtt, hogy az adósságpénzből származó pozitív hatások megmutatkozhatnának.
Sylvester94 2015.05.11 02:01:33
@iii: az utolsó kérdésedre egyszerű a válasz: Surányiék azért támogatják, mert ők vérbeli liberálisként a lehető legjobb megvalósulási lehetőséggel számolnak, viszont a szerző azért utasítja el élesen, mert ő vérbeli magyarként a lehető legrosszabbal számol.

De engem még nem is az olyan tételes marhaságok zavarnak igazán, mint a III. pont - ami egy olyan 193 milliárdos pénzügyi forrás az Alapjövedelem számára, aminek a létét majd az Alapjövedelem hivatott megteremteni... vagy a pénzügyi szervezetek különadója, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy a mostani költségvetésből kiírnak 144 milliót, amiből 100 az Alapjövedelem forrásai közé kerül, a többit meg elengedik. Vagy az olyan, "vagy meglesz, vagy nem"-féle tételek, mint az áfacsalások elleni fellépés 75 milliója vagy az offshore adóelkerülés 25 milliója. Vagy a versenypiaci cégekben lévő tulajdon fokozatos értékesítése. ami azt jelenti, hogy ez a 65 milliárdos tétel egyszeri bevételen alapul, ergó egy év után elfogy.

De engem még csak nem is ezek zavarnak igazán. Hanem az, hogy ezek egy olyan kiadási tételre mennek el, ami nem fog pénzt hozni az állam konyhájára - és persze, lehet kérdezni, hogy miért hozna, hisz nem is ez a célja... igaz. De ha az állam nagy nehezen levakar 1000-2000 milliárdot magáról, abból nem a gazdaság fejlesztését kéne finanszírozni? Miből javítsuk a gazdasági mutatókat? Miből teremtsünk pluszpénzt a kórházak renoválására, a kórházi dolgozók fizetésének emelésére? (Aminek szintén lenne gazdasági vonzata, hiszen rengeteg kórházi dolgozó vándorol ki Magyarországról, ami az államnak (is) több szempontból káros.) Miből teremtsünk pluszpénzt az oktatásra, aminek a fejlesztése nélkül szintén nem létezik tartós konjunktúra?

Az én véleményem szerint az Alapjövedelemmel nem az a baj, ami a célja, mert az nemes cél: megvédeni a szegényeket. Azonban ennek még a legjobb (tehát a legjobb, nem a legrosszabb) esetben is az az ára, hogy a gazdasági fejlődés, a felzárkózás lehetséges forrásaitól megfosztjuk magunkat, ami az én véleményem szerint túl nagy ár. Úgy meg végképp, hogy még arra sincs teljes garancia - sőt! - hogy eléri a célját.
Sylvester94 2015.05.12 08:24:48
@iii: nem válaszolt a kérdésre: maga szerint amíg ez a pótlólagos jövedelem meg nem jelenik, addig ki fizeti ki az Alapjövedelmet és miből? Ugyanez igaz az áfacsalások és az offshore-megtakarítások visszanyerésére: ezek csak feltételes jövedelmek, amik, ha minden jól alakul, meglesznek - de ha nem alakul minden jól, akkor ki fizeti ki az így kieső 100 milliót és miből?

Ami az állam céljait illeti: amire én rá próbáltam világítani, hogy az Alapjövedelem rövid távon (legjobb esetben) hoz egy kicsi hasznot - azonban azok a pénzek hosszú távon nagyon hiányoznának a gazdaság fejlesztésénél, és jóléti államot végső soron csak fejlett gazdaság teremthet. Nem véletlenül gondolkodtak már el sokan azon, hogy mivel lehetne pótolni a nyugdíjrendszert, mert (azon túl, hogy hosszú távon most már fenntarthatatlan) óriási pénznyelő az is.
A hazai GDP-bővülést az időjáráson kívül az állami költekezés és az EU-transzferek adják: egyik sem tipikusan olyan forrás, amelynek bármi köze lenne a hazai versenyképességhez. Az ún. "tisztított" FDI (működő tőke beáramlás) még mindig a válság legsötétebb éveit…..
Sylvester94 2015.05.10 11:28:21
@Hidvégi Mihály: nem hinném, hogy a kormányok azt hitték, vagy azt hiszik. Elég, ha visszagondol a 2007-08-as kórházreformokra: ott is évtizedek óta először végre megmozdult valami, volt egy miniszter, aki végre akart is csinálni valamit - és mi történt? Ezt az ügyet kihasználva a Fidesz kvázi megpuccsolta az MSZP-t, olyan jelszavakat harsogva, hogy "az egészségügy nem eladó". Azóta eltelt 7 év, és nem történt semmi e téren. Nem véletlenül; egy ilyen komoly probléma megoldásához olyan társadalmi támogatás, vagy legalábbis türelem kell, amit egyetlen magyar kormány sem tudhatott magáénak.

Az, hogy miért nincs, arra meg a tavaly októberi események után kaptuk meg a választ - mert Magyarország két hétig demokráciaként működött... a Fidesznél már a választások előtt pusmogták, hogy majd a választások után nyugodtabb időszakot akarnak, amit utólag Orbán Viktor is elismert. Elsőre hoztak egy 700 forintos hülyeséget, a netadót, amit a fölséges nép - nagyon helyesen - teljes erejével támadott le. Erre a kormány - nagyon helyesen - visszakozott, és nemzeti konzultációt hirdetett. Eddig mintaszerű.
Épp csak utána a fölséges nép vérszagot érzett, és mindenért nekiment a kormánynak, minden felgyülemlett sérelemért, minden vélt vagy valós hibáért és bűnért nekitámadt a kormánynak - viszont itt már a szimpla bosszú vezette az embereket, ami viszont már nem egy elfogadható indok.
A netadó utáni tüntetésekért volt nagy kár, mert egyrészt az ellenzék is nagyon lelkesen csatasorba állt, másrészt Orbán is levonta a konzekvenciát, hogy "nem lesz egyetlen nyugodt percük sem", magyarán ő is újra kardot rántott.

És persze, lehet azt mondani, hogy a nép dühe jogos. És igaz is. Csakhogy ez igaz lesz a következő kormánynál is, és az azutáninál is... ha a közbizalom nem állítódik vissza, ha a közhangulat továbbra is ilyen forró lesz, akkor itt nem lesz semmiféle reform - egyszerűen azért, mert egyetlen kormánynak sem lesz ereje végigvinni azt, így bele se kezdenek.
Sylvester94 2015.05.11 12:09:07
@HaFr: azért, mert egy elemzésnek - mint a neve is mutatja - az a célja, hogy ELEMEZZE a helyzetet. Az elemzőknek az a dolga, hogy a lehető legtöbb tényre figyeljen, és ebből a lehető leghelyesebb következtetéseket vonja le, de a kiútkeresés, a megoldások felvázolása (elvileg) a politikusok feladata.

Azért, már elnézést, de ezen a szinten nagyon "gáz", egyrészt az is, hogy gőze nincs arról, mi is az elemzők feladata, másrészt az, hogy egy elemzésből az egyetlen túlzásba hajló gondolatot sikerül meglovagolnia, miközben tökéletesen figyelmen kívül hagyja az elemzés lényegi mondandóját.
Sylvester94 2015.05.11 12:59:45
@HaFr: ez olyan, mintha a szobafestőtől kérdezné, miért nem építi fel az egész házat... persze, megtehetné, csak egyszerűen nem ez a dolga.

Hogy a kérdésére válaszoljak: azért nem tárgyai az elemzéseknek a kiutat jelentő alternatívák, mert minden elemző tisztában van azzal, hogy nincs "egyetlen helyes irány" - minden tényekkel alátámasztott alternatíva attól lesz jó vagy rossz alternatíva, hogy jól vagy rosszul csinálják. Amiről maga beszél, az már nem az elemzők hatásköre, hanem a politikai gondolkodóké; nem a tényekből levezetett teóriák hatásköre, hanem az ember saját ideológiai nézeteiből táplálkozó, és azt tényekkel alátámasztó teóriáké.
Jobbegyenes Demokrácia 1.0 2015.05.08 17:42:50
A tegnapi brit parlamenti választásokról szóló híradásokat a konzervatívok földcsuszamlásszerű meglepetés-győzelme, és a fej-fej melletti eredményt jósoló közvélemény kutatók látványos pofára esése uralja. Tény, hogy Cameronék ilyen mértékű diadala, a Munkáspárt…..
Sylvester94 2015.05.10 11:53:28
@tesz-vesz: nem értek egyet - már csak azért sem, mert ez a rendszer a briteknek jó, nem úgy jött létre, mint a miénk, hogy hárman négyféleképpen szidták...

Ami az igazságtalan választási rendszert illeti: tudtommal ugyanabban a rendszerben indul mindenki. NEM két héttel a választások előtt derül ki, hogy nem egyetlen nagy országos listán osztják szét a mandátumokat... mindegyik pártnak bőven van ideje arra, hogy helyi szinten is népszerűsítse magát, hogy kiérdemelje az EVK-kban a választók bizalmát. A liberálisok vagy az UKIP ugyanúgy nyerhetett volna 100 vagy 200 egyéni választókerületet, csak és kizárólag rajtuk múlt, hogy alig nyertek. NEM a választási rendszer miatt van ennek a kettőnek aránytalanul kevés képviselője, hanem azért, mert helyi szinten nem voltak eléggé jelen, nem érdemelték ki helyi szinten eléggé az emberek bizalmát.
Sylvester94 2015.05.10 13:14:27
@pitcairn: ez jó azokban az országokban, ahol vannak erre alapok. De Magyarországon mégis milyen alapja lenne a decentralizációnak? Sem jelentős regionalizmus, sem jelentős regionalizáció nincs nálunk, az önkormányzatoknak a dualizmus óta nincs komoly befolyásuk. A társadalom jellemzően apolitikus, ugyanakkor nemcsak tűri, de bizonyos szinten elvárja az autoritást.

Egy ilyen országban mégis mire alapozná azt, hogy kerüljön közelebb a valódi hatalom a néphez?
Sylvester94 2015.05.10 17:26:34
@pitcairn: csakhogy nem egészen mindegy, mifélék azok a hagyományok... a mi hajdani nemesi vármegyerendszerünk a Habsburgokkal szembeni függetlenséghez biztosítottak garanciát - nem véletlen, hogy a kiegyezés után, amikor ezt a szerepet elveszítették, gyorsan redukálódott a jelentőségük. Ráadásul már ennek is 150 éve.
Az Élet Menete rendszeresen azt a kb. 3 kilométeres utat teszi meg, amely annak idején az auschwitzi rámpáktól a birkenaui halálgyárig vezetett. A zsidó vagy zsidó identitású magyaroknak (is) rendszeres alkalom a megemlékezésre, és nekünk, nem-zsidóknak alkalom a megrendülésre és…..
Sylvester94 2015.04.13 14:32:59
@Moin Moin: a gyűlöletnek soha nincs értelme. Lehet oka, lehet következménye, de értelme nincs - és ez igaz az antiszemitizmusra is. Engem sokkal inkább a gyűlölet oka foglalkoztat, mert amíg nem tiszta az ok, addig nem szüntethető meg maga a gyűlölet sem.
Ha Isten nem volna, ki kellene találni. Az ateisták (szkeptikusok) antikvitás óta kedvenc érvének Isten léte ellen, hogy ti. az az ember félelmének (vagy éppen hatalomvágyának) szüleménye, és ekként emberi alkotás, semmi értelme nem volna, ha ne ismerné el legalább ennek az…..
Sylvester94 2015.04.07 10:36:29
@Mostly Harmless: persze, hogy az; a sötét képernyőt is lehet nézni :)