Adatok
egy
0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Mindig is érdekelt az az ellentmondás, ami a terroirfaggatók szándékai és az általuk telepített fajták között feszült. Nemrégiben a Winfer kapcsán sokan a bírálok orrára húzták: a Pávát (amiből persze két cabernet figyel árgus szemmel) nem, de egy sangiovesét bezzeg képesek…..
Két hét pihenés után kezdjük (folytassuk) valami könnyeddel – két rozéval. Nem venném el Albert gazda kenyerét, aki szorgalmasan deríti fel a borvételező helyeket, de hadd szóljak egy jó szót Pampetrics György úrért (kék ingben), akit egyhelyütt a Balaton-mellék első…..
Tokaj legújabbkori útkeresése világosan tükrözi, hogy mennyire nehéz a természetes édesborból üzletet csinálni. A Tokaj legnagyobb riválisaként számon tartott, és nemzetközileg sokkal inkább bejáratott sauternes-i édesek piaca is rendkívül szűk, hiába röpködnek a 90+ pontok…..
A következő apróhirdetést a Borhírek oldalról ollóztuk, az eredeti forrást nem találtuk. Régóta tudható volt, hogy Pók Tamás leköszön (vagy megköszönték neki), aztán a Monarchia is nevet váltott, végül Kovács Nimród viharos gyorsasággal távozott a UPC éléről. Most pedig…..
A Wine and Spirit Trade Association friss felmérése azt mutatja, hogy a brit fogyasztóknak kevesebb, mint a fele tartja fontos szempontnak a borvidéket. 59 százalék veszi figyelembe a származási országot, amikor a vásárlásról dönt. Ám a fő szempont az árengedmény. Míg három…..
egy
2009.07.16 12:13:02
@szulfit:
Sok mindenben egyetértek azzal, amit írsz. Konkrétan a fajtaszerkezet tekintetében a legárnyaltabb a kép, mert a lassú „átállás miatt” képtelenség reális időben reagálni a változó igényekre. Szerintem senki nem rohant ma ki a hegyoldalba, hogy kiszántsa a tőkéket és szürkebarátot telepítsen a helyibe.
A kezdeteket illetően, nyilvánvalóan sokakat megrészegített a kezdeti (nagyok) kétes sikere, így beálltak a sorba és lett is egyre több szép zöld Cabernet mindenfele, de ez szerintem inkább egyfajta mainstream (vagy nyájhatás), mintsem a piac tudatos követése.
Látjuk, hogy változik (nagyjából 2-3 évente) a közízlés és azt is látjuk, hogy a rajongás sok esetben nem a holtpontra jut vissza, hanem negatívba csap át (ABC). Tehát szerintem akinek van egy kis esze (és akkor hagyjuk most itt a filozófiát, meg a terroirban rejtőző tradíciót), az nem kezd bele egy minimum 6-8 éves idejű átállásba egy 2-3 éves „peak” alapján.
Ami még ettől is fontosabb, hogy újra oda lyukadtunk ki, hogy ki mutassa az utat. A (jó esetben) szakmai tudással, helyismerettel, hittel, vízióval rendelkező borász tegye a fogyasztó elé az Ő borát, vagy itt is igaz, a fogyasztó az úr, tessék kiszolgálni szemlélet!
Egy érdekesség: sajna nem találom most hirtelen, hogy ki csinálta, de azt hiszem tavaly volt egy felmérés itthon, hogy a fogyasztók miként viszonyulnának a csavarzáras borok megjelenéséhez. Az eredmény számomra meglepő mód pozitív volt, azonban azóta sem láttam érdemi magyar bort csavarzárral (elnézést a kevés kivételtől)!
üdv
egy
Sok mindenben egyetértek azzal, amit írsz. Konkrétan a fajtaszerkezet tekintetében a legárnyaltabb a kép, mert a lassú „átállás miatt” képtelenség reális időben reagálni a változó igényekre. Szerintem senki nem rohant ma ki a hegyoldalba, hogy kiszántsa a tőkéket és szürkebarátot telepítsen a helyibe.
A kezdeteket illetően, nyilvánvalóan sokakat megrészegített a kezdeti (nagyok) kétes sikere, így beálltak a sorba és lett is egyre több szép zöld Cabernet mindenfele, de ez szerintem inkább egyfajta mainstream (vagy nyájhatás), mintsem a piac tudatos követése.
Látjuk, hogy változik (nagyjából 2-3 évente) a közízlés és azt is látjuk, hogy a rajongás sok esetben nem a holtpontra jut vissza, hanem negatívba csap át (ABC). Tehát szerintem akinek van egy kis esze (és akkor hagyjuk most itt a filozófiát, meg a terroirban rejtőző tradíciót), az nem kezd bele egy minimum 6-8 éves idejű átállásba egy 2-3 éves „peak” alapján.
Ami még ettől is fontosabb, hogy újra oda lyukadtunk ki, hogy ki mutassa az utat. A (jó esetben) szakmai tudással, helyismerettel, hittel, vízióval rendelkező borász tegye a fogyasztó elé az Ő borát, vagy itt is igaz, a fogyasztó az úr, tessék kiszolgálni szemlélet!
Egy érdekesség: sajna nem találom most hirtelen, hogy ki csinálta, de azt hiszem tavaly volt egy felmérés itthon, hogy a fogyasztók miként viszonyulnának a csavarzáras borok megjelenéséhez. Az eredmény számomra meglepő mód pozitív volt, azonban azóta sem láttam érdemi magyar bort csavarzárral (elnézést a kevés kivételtől)!
üdv
egy
Egy MA szerző éppen arra járt, amikor Angela Muir Master of Wine a Pannon Bormustrán egy ismeretlen fehérbort 100 pontra értékelt, azaz tökéletesnek találta. A Master of Wine a borangyalok rendjében a szeráfi fokozatnak felel meg, vagyis a Boristen orcáját színről-színre látni…..
Tizenhét szótag / Még egy nagy költőnek is / Kevés ahhoz, hogy - ööö, igazából pont elég egy haikura, nekünk meg még annyi sem kell. Ütvefúrót megszégyenítő igyekezettel keressük tovább _popp_ mester (3#), Isarsturm (2#), ktn, Oarbeaskoa, Aradebil, loveBZ, shinigami, ZenZo,…..
egy
2009.06.02 11:18:01
Deja vu: ugyanaz a bor kapta a XV. Szegedi Borfesztivál nagydíját, mint a XIV. Szegedi Borfesztiválét. Hetven termelő 134 borát kóstolta meg a nagytudású zsüri, és a végén újra Monyókék örülhettek: az ő 1996-os Tokaji Esszenciájuké a nagyarany. A legszebb vörösbor: Sauska…..
A Szegedi Borfesztivál a két évvel ezelőtti minőségi csúcs óta (amikor még Ráspi is idetévedt, aztán haját tépve rohangált a padok között szegény, és ingyen öntötte a borát annak, aki rámosolygott) egyértelműen a széles tömegek és a nagy kasza irányába mozdult el. A…..
Ha egyetlen magyar borvidéket kellene megneveznünk, ami a kadarkáról eszünkbe jut, legtöbbünk Szekszárdot mondaná, természetesen. A terület és a fajta neve menthetetlenül összeforrt történelmileg; a hazai bortársadalom most is…..
egy
2009.05.21 09:01:50
@dagadtos: Alapvetően egyet is értek veled. Nagyon sok olyan bor (vidék van), ahol nem is várjuk el tisztán a fajtát, jöjjön a termőhely, a borász és minden amitől terroir a terroir. Talán a legerősebb példa ugye maga Burgundia, ahol nem készítenek Pinot Noir-t, vagy Chardonnay-t, csak Clos Vougeot-t, vagy épp Montrachet-t. De ne nagyzoljunk, „már” egy Ráspi kékfrankoson sem keressük a fajtajegyeket, hanem élvezzük a fajtán keresztül bemutatott Ráspit. Szóval, egyetértek Kedves Dagadtos pontozásnál a fajtajelleg nem kell, hogy szempont legyen… AMENNYIBEN azt mondjuk a termőhely sajátossága és nem a borászati labormunka írja felül. Jó kóstolást a továbbiakban is! Üdv
Továbbra is keresem az ideális nyári borokat, amikkel csak úgy el lehet lenni, és a pénztárcámat is kímélik. Mivel nem vagyok egy nagy rozé-fanatikus, ezért a könnyedséget egy kicsit nehezebb, reményeim szerint tartalmasabb műfajban üldözöm - sillereket kóstolgatok. Vannak…..
egy
2009.05.12 10:03:30
@lackó: Köszi, akkor már ketten vagyunk! :)
Mindig rühelltem a wazze típusú szemforgatást, aki wazzét mond, mondjon bazmeget is, vagy nyeljen egy nagyot. Nagyapám a kurvák faszával operált, én rövid ideig a kutya faszával kísérleteztem, de be kellett látnom, hogy nem áll jól. A Lőrincz György galamblelkét érzékletesen…..
Rorschach forever, keressük popp, ktn, Oarbeaskoa, Aradebil, loveBZ, shinigami, Isarsturm (2#), ZenZo, vár a tévé, itáliainagysándor, pattopo, rowi és sporttárs méltó követőit. Legatyásítva, a Rorschach-teszt lényege, hogy az ember kapásból rávágja, mi jut eszébe egy adott…..
egy
2009.04.23 08:14:07
Lassan már szokásosnak mondható kóstolót tartottunk, ahol most arra voltunk kíváncsiak, vajon kedvelt termelőink furmintjai hogy bírják egymás társaságát? No meg a miénket. Egymás mellé helyeztünk hát jó pár lefóliázott palackot, s szisztematikusan végigkóstoltuk…..
Borászkörökben az Országos Borminősítő Intézet közutálatnak örvend. Hallottam már olyan megfogalmazást, hogy az OBI a sztálinizmus utolsó bástyája, de a higgadtabbak szerint is megreformálhatatlan, parazita szervezet. A közjót szem előtt tartva, szerkesztett formában…..
2007 forró nyara után a teljes érésre törekvő borászok vagy maradékcukros, félszáraz, félédes borokat tettek le az asztalra, vagy kifejezetten magas alkoholú tételek születtek. Előbbiekből pár már megjárta a poharamat, utóbbiak közül mások kóstoltak már borokat e…..
Legnépszerűbb borvidékünk, Villány szószóló nélkül maradt. A borentellektüelek elpártoltak tőle, és ez hosszú távon nyilván hatással lesz a fogyasztók derékhadára is. Nehéz lenne megmondani, hogy a rokonszenvindex esése összefüggésben áll-e a borok…..
egy
2009.02.01 11:53:50
@h734790:
Na ha már többen belementetek, akkor csatlakozom. Egyértelmű, hogy Villány a „minőségi szortimenttel” szúrta el, vagyis a „Bock-ot” mindenkinek nem működhet! Egy étteremben sem lehet hitelesen Michelin-csillagra törni este hattól éjfélig, délben meg „cash flow” business menüt mérni 990- ért. Szerintem a Villányi rokonszenvindexet az a csalódástömeg rángatta történelmi mélypontra (úgy látszik a történelmi mélypontok idejét éljük), melyet a gyenge minőségű 2-3.000 forintos villányi cuveék és Cabernet-ek, valamint a minősíthetetlen kékoportók váltottak ki. Az a szemtelenség, amivel a villányi nagyok azt gondolták, hogy mindegy nekünk, hogy mit tesznek a palackba, csak rajta legyen a nevük. És bizony ebben a kontextusban, nem szól olyan messze a Kopár himnusza. Villány jó hírének jelentős része a lefolyóban végezte…
Na ha már többen belementetek, akkor csatlakozom. Egyértelmű, hogy Villány a „minőségi szortimenttel” szúrta el, vagyis a „Bock-ot” mindenkinek nem működhet! Egy étteremben sem lehet hitelesen Michelin-csillagra törni este hattól éjfélig, délben meg „cash flow” business menüt mérni 990- ért. Szerintem a Villányi rokonszenvindexet az a csalódástömeg rángatta történelmi mélypontra (úgy látszik a történelmi mélypontok idejét éljük), melyet a gyenge minőségű 2-3.000 forintos villányi cuveék és Cabernet-ek, valamint a minősíthetetlen kékoportók váltottak ki. Az a szemtelenség, amivel a villányi nagyok azt gondolták, hogy mindegy nekünk, hogy mit tesznek a palackba, csak rajta legyen a nevük. És bizony ebben a kontextusban, nem szól olyan messze a Kopár himnusza. Villány jó hírének jelentős része a lefolyóban végezte…
Örök kérdés, amit talán nem is kell igazán megválaszolni. Honfiúi indíttatásból azt mondjuk: tokaji, a praktikum oldaláról nézve pedig pezsgő. Évekkel ezelőtt határozottan kiálltam amellett, hogy hiba volna a nagyvilágot majmolnunk, amikor a teremtő olyan kitűnő nedűt adott a…..
egy
2008.12.30 10:03:20
@Labancz:
Tökéletesen igaz. A világ számos pontján teljesen természetes, hogy úgy néz ki egy borászat szortimentje, hogy: pezsgő (vagy valami gyöngyöző), bor, törkölypálinka (esetleg balzsamecet). Na ugye nálunk, a pezsgő kilőve jövedéki oldalról, a törköly veszélyes hulladék és szép pénzt fizetnek a borászatok a „megsemmisítéséért” a szabadon választott EGY cégnek. Nem néztem még ma a közlönyt, de azt hiszem bor még előállítható a szőlőből…
Tökéletesen igaz. A világ számos pontján teljesen természetes, hogy úgy néz ki egy borászat szortimentje, hogy: pezsgő (vagy valami gyöngyöző), bor, törkölypálinka (esetleg balzsamecet). Na ugye nálunk, a pezsgő kilőve jövedéki oldalról, a törköly veszélyes hulladék és szép pénzt fizetnek a borászatok a „megsemmisítéséért” a szabadon választott EGY cégnek. Nem néztem még ma a közlönyt, de azt hiszem bor még előállítható a szőlőből…
egy
2008.12.30 13:54:06
@koccintós:
Kedves Koccintós,
ha jól tudom a pezsgőre érvényes jövedéki adója valahol 140 Ft/liter magasságban van (112-ig követtem, de azóta biztos itt is „fejlődtünk”). Ez ugye 3.500 liternél, vagyis kb 4.700 palacknál már 500.000 Ft. felett van. Hogy 3.500 liter pezsgő sok, vagy kevés, arra csak annyit, hogy ha Methode Classique eljárásról, vagyis palackos erjesztés utáni szűréses seprőtelenítésről beszélünk, akkor pl.: ez egy átlagos átfejtő tartáj mérete, vagyis a technológiai minimum. Tradicionális eljárással (főleg ha valaki kézzel degorzsál) persze lehet 1 palackot is készíteni, de ha mondjuk csak 3 féle pezsgőt készítünk (pl: egy rozé, zero brut, brut) akkor már csak 1.200 liter fajtánként e határérték, az pedig kézműves bor szintjén sem sok.
Szóval, ha valaki komolyabban gondolja, simán átlépi az 500.000-es határt. Ami az adminisztrációt illeti, ha valakinek megvan a háttere, hogy a készáru után azonnal becsengeti a milliós jövedéki adót, akkor annak 1) jó; 2) tényleg nem kell napi jelentéssel bíbelődnie. Aki viszont ezt nem engedheti meg, vagy nem akarja előfinanszírozni az államot, az szépen adófelfüggesztve tartja a pezsgőt egy külön (100nm-es) pezsgő jövedéki raktárban, ahonnan a forgalom szerint mozgat át pezsgőt az egyszerűsített adóraktárába. Ebben az esetben viszont minden nap 4-ig jelentesz a VPOP-nak. Sajna.
Kérlek, írj ha tévedek, csak örülnék neki!
Köszi, egy
Kedves Koccintós,
ha jól tudom a pezsgőre érvényes jövedéki adója valahol 140 Ft/liter magasságban van (112-ig követtem, de azóta biztos itt is „fejlődtünk”). Ez ugye 3.500 liternél, vagyis kb 4.700 palacknál már 500.000 Ft. felett van. Hogy 3.500 liter pezsgő sok, vagy kevés, arra csak annyit, hogy ha Methode Classique eljárásról, vagyis palackos erjesztés utáni szűréses seprőtelenítésről beszélünk, akkor pl.: ez egy átlagos átfejtő tartáj mérete, vagyis a technológiai minimum. Tradicionális eljárással (főleg ha valaki kézzel degorzsál) persze lehet 1 palackot is készíteni, de ha mondjuk csak 3 féle pezsgőt készítünk (pl: egy rozé, zero brut, brut) akkor már csak 1.200 liter fajtánként e határérték, az pedig kézműves bor szintjén sem sok.
Szóval, ha valaki komolyabban gondolja, simán átlépi az 500.000-es határt. Ami az adminisztrációt illeti, ha valakinek megvan a háttere, hogy a készáru után azonnal becsengeti a milliós jövedéki adót, akkor annak 1) jó; 2) tényleg nem kell napi jelentéssel bíbelődnie. Aki viszont ezt nem engedheti meg, vagy nem akarja előfinanszírozni az államot, az szépen adófelfüggesztve tartja a pezsgőt egy külön (100nm-es) pezsgő jövedéki raktárban, ahonnan a forgalom szerint mozgat át pezsgőt az egyszerűsített adóraktárába. Ebben az esetben viszont minden nap 4-ig jelentesz a VPOP-nak. Sajna.
Kérlek, írj ha tévedek, csak örülnék neki!
Köszi, egy
egy
2008.12.30 15:58:04
@koccintós:
Kedves Koccintós,
köszi a kimerítő leírást. Az általam leírtak egy konkrét magyar példára épülnek, melynek bevallom, hogy a teljes hátterét nem ismerem. Ami biztos: messze nem érik el a 66.000 palackos éves termelést, de letetették velük a 40 misit és naponta elektronikusan kell jelenteniük a hatóságnak (4 óra után befutó rendelést legyen bármilyen nagy, vagy s.o.s. ezért nem tudnak teljesíteni, mert már elment a zárójelentés. Kicsit utána kérdezek és még jelentkezem! Üdv egy
Kedves Koccintós,
köszi a kimerítő leírást. Az általam leírtak egy konkrét magyar példára épülnek, melynek bevallom, hogy a teljes hátterét nem ismerem. Ami biztos: messze nem érik el a 66.000 palackos éves termelést, de letetették velük a 40 misit és naponta elektronikusan kell jelenteniük a hatóságnak (4 óra után befutó rendelést legyen bármilyen nagy, vagy s.o.s. ezért nem tudnak teljesíteni, mert már elment a zárójelentés. Kicsit utána kérdezek és még jelentkezem! Üdv egy
Hadik András néven új szerző mutatkozik be a MA e-hasábjain. Szűzposztjában legszűkebb szakterületével, a rajnai rizlinggel foglalkozik. Épületes szórakozást! A rajnai rizling mint borfajta Magyarországon eléggé háttérbe szorult. „Nagy" bort ebből a szőlőfajtából…..
Árvay János, a tokaji Árvay és Társa Pincészet alapítója és társtulajdonosa 2008. december 1-jétől saját kezdeményezésére megválik a pincészettől. A cég új ügyvezetésének kinevezéséről a közeljövőben születik döntés, a borászat szakmai munkájának irányítására…..
A Tokaji Bormívelők Társasága azt a nemes célt tűzte maga elé, hogy a dűlőklasszifikáció közel háromszáz éves hagyományát fölélesztve, egyúttal az alapokig hatolóan modernizálva újjáépíti Tokaj hírnevét. Terroiralapon, és nem édes borral. A kissé provokatív, ám…..
A Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta Az Év Bortermelője díj öt jelöltjét. A sokszor hírbe hozott dr. Lőrincz György ismét rajta van a szűkített listán. Az öt kandidátus: Konyári János (Balatonboglári Borvidék), Légli Ottó (Balatonboglári Borvidék), dr. Lőrincz…..
egy
2008.11.19 21:45:19
Ezzel a díjjal alapvetően az a baj - mint a többi év embere díjjal - hogy akkor is kiosztanák, ha a hét csapás elvinné a teljes termést. Miért nem lehet azt mondani, hogy "Gyerekek, szép volt, jó volt ez az idei év is, köszönjük, mert mégiscsak megittuk, de azért pajzsra idén nem emelünk senkit,
mert ahhoz egy kicsit több kéne, mint jobbnak lenni ennél az átlagnál." (Egyébként hasonló témában más területen is vannak problémák. lsd.: Index/Belsőség - az év autója belsoseg.blog.hu/2008/11/17/miert_nem_a_lett_az_ev_autoja).
Minden évben, minden díjazott esetében komoly vita dúl az érdemek mérlegeléséről. Íme, egy javaslat, nevezzük játéknak. Az alábbi 17 pince legjobb borából 1-1 palack van előttetek egy asztalon, de csak 10-öt kóstolhatsz. Zárj ki az alábbi listáról 7-öt (vagyis, amire a legkevésbé vagy kíváncsi).
Íme a lista: Tiffán Ede, Báthori Tibor, Vesztergombi Tibor, Gere Attila, Thummerer Vilmos, Polgár Zoltán, Bock József, Gál Tibor, Kamocsay Ákos, Figula Mihály, Szepsy István, Malya Ernő, Árvay János, Takler Ferenc, Vincze Béla, Garamvári Vencel, Frittmann János.
Komoly tétet tennék rá, hogy minimális lenne a szórás, 5-6 név majdnem mindenkiében ugyan az lenne. Na, akkor TESSENEK ezektől a derék bortermelő emberektől visszavenni a címet (ilyen persze nem volt még és nem is lesz, de mégis!), mert úgy látszik, igazából senki sem gondolta komolyan, hogy ők bárkitől jobbak, tehetségesebbek, iránymutatóbban (bocs), vagyis az „év borászai” lennének.
Na jöhet, üssetek….
mert ahhoz egy kicsit több kéne, mint jobbnak lenni ennél az átlagnál." (Egyébként hasonló témában más területen is vannak problémák. lsd.: Index/Belsőség - az év autója belsoseg.blog.hu/2008/11/17/miert_nem_a_lett_az_ev_autoja).
Minden évben, minden díjazott esetében komoly vita dúl az érdemek mérlegeléséről. Íme, egy javaslat, nevezzük játéknak. Az alábbi 17 pince legjobb borából 1-1 palack van előttetek egy asztalon, de csak 10-öt kóstolhatsz. Zárj ki az alábbi listáról 7-öt (vagyis, amire a legkevésbé vagy kíváncsi).
Íme a lista: Tiffán Ede, Báthori Tibor, Vesztergombi Tibor, Gere Attila, Thummerer Vilmos, Polgár Zoltán, Bock József, Gál Tibor, Kamocsay Ákos, Figula Mihály, Szepsy István, Malya Ernő, Árvay János, Takler Ferenc, Vincze Béla, Garamvári Vencel, Frittmann János.
Komoly tétet tennék rá, hogy minimális lenne a szórás, 5-6 név majdnem mindenkiében ugyan az lenne. Na, akkor TESSENEK ezektől a derék bortermelő emberektől visszavenni a címet (ilyen persze nem volt még és nem is lesz, de mégis!), mert úgy látszik, igazából senki sem gondolta komolyan, hogy ők bárkitől jobbak, tehetségesebbek, iránymutatóbban (bocs), vagyis az „év borászai” lennének.
Na jöhet, üssetek….
A Bock Bisztróban vacsoráltam a minap – évente egyszer-kétszer teszek ilyet, szeretem a konyháját –, és nagyon jólestek a borok megint. Jobban, mint tavaly. Különösen a két szelektált cabernet 2004-ből – a Fekete-hegy franc és a Jammertal sauvignon –, valamint…..
A PL nagycsapatai két rangadón tették tisztába a tabellát egymás között, az Arsenal és a United lábbal mutatott rá, ki is az erősebb kutya Londonban illetve Észak-Nyugaton. A gyors játékot ugyan nem, de az igazán jót többnyire távol tartották maguktól a csapatok, ennek…..
Kezdjük egy közhellyel: Malatinszky Csaba, a művelt világfi Oscar Wilde-ot idéző sassoonfrizurájával – ahogy azt Alföldi Merlot a tollával megrajzolta – izgalmas, azazhogy ellentmondásos figurája a villányi borszcénának; vagy: izgalmas és ellentmondásos; vagy valami. És…..
egy
2007.11.13 12:30:11
Miért vesz valaki a hiperben minimum 2 éve „fortyogó” oportót 450 Ft-os menekülési áron és boncolgatja azt a köz előtt, ez valóban jó kérdés! Mégis, engem jobban érdekelne, hogy kedves Weér Yvó-t melyik csalódás késztette igazából tollragadásra? A „hát nem szégyelli magát a Hiper, hogy egy meggondolatlanul berendelt – és kezdetben valószínűleg a név miatt rendesen túlárazott – bortól, ennyi idő elteltével így kíván szabadulni?”, vagy „nem szégyelli magát M. CS., hogy a nagy Villányiról prédikálva beleportugieserezik ide nekünk a vízióba?” Nos, a hipereket lassan már tényleg divat szidni (főleg bor fronton), de az ember már csak ilyen, próbálkozik. Részletek ugye itt: alkoholista.blog.hu/tags/borok_a_hiperből.
A másik kérdést nézve viszont felejtsük el akkor az alcímet (Zwack Válogatás Villányi Portugieser 2004) és a biztos jogosan kirótt elégségest és tegyük fel a kérdést magyarul: Készíthet-e egy ikon (nem a balatoni fél-konyári) belépő áras, kommersz közönségbort (azért se cash-flow), vagy ezzel tényleg elveszít „valamit”?
Presztízst (hülyeség, azt a nagy borok hozzák), hírnevet (ugyan, egy jó árú borral szélesebb közönség ismeri meg-el), hitelességet (nos?)… de erről is folyt már disputa ezen a fórumon is, de nem hiszem, hogy lesz valaha egyetértés e kérdésben.
A másik kérdést nézve viszont felejtsük el akkor az alcímet (Zwack Válogatás Villányi Portugieser 2004) és a biztos jogosan kirótt elégségest és tegyük fel a kérdést magyarul: Készíthet-e egy ikon (nem a balatoni fél-konyári) belépő áras, kommersz közönségbort (azért se cash-flow), vagy ezzel tényleg elveszít „valamit”?
Presztízst (hülyeség, azt a nagy borok hozzák), hírnevet (ugyan, egy jó árú borral szélesebb közönség ismeri meg-el), hitelességet (nos?)… de erről is folyt már disputa ezen a fórumon is, de nem hiszem, hogy lesz valaha egyetértés e kérdésben.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Friss Kislaki élményeimet ütköztetném Tisztelettel:
A 08-as Vitéz Chardonnay - különösen a 2007-es emlékeivel összevetve - számomra egyértelmű üzenetet hordoz. Létezik metszete a terroir-nak és a közízlésnek, csak keresni kell (?) . A 2007-es - jelentős oxidált, már-már autolízises jegyeivel - szerintem klasszikus réteg bor volt, mely igen keveseknek nyerte el a tetszését, akikét nem, azok lazán "leborhibázták" (láttam én már borcelebet évjáratos Champagne-t osztani vakon, 800-as tankpezsgővel szemben). No mindegy, Géza saját bevallása szerint is kísérletnek szánta a 2007-es fehéreket, sok akác, hosszú hordós feldolgozás. A Chardonnay nagyot lépett a mainstream felé, de szerintem a hazai nagy chardonnay-k kommerszségével szemben még mindig komoly értékeket mutat. Frissen bontva szinte felrobban a pohárban, mintha csak az oxigénre várt volna... Illatát valóban a fa és virágok dominálnak, de a fa nem a szokásos vanília krém a tetején, hanem egy mélyebb, izgalmasabb minőség. Megkockáztatnám a burgundiai párhuzamot, legalábbis ami a fa szerepét mutatja a borban. A bort egyébként harapni lehet, sűrű, szinte krémes. Érdekes mindkét fehérnél a savak jellege. Kétségtelenül vannak. Sőt, szépen vannak, mégsem ropog a bor, inkább lágy, és masszív, mint határozott savakat mondanék. Mintha letakarták volna, vagy vajjal felfőzték volna. Persze az okok nyilvánvalóak, az eredmény számomra kedves és egyedi. Kis szomorúság, hogy a bor viszonylag hamar fárad. Egy fél óra a pohárban és a sok fával együtt sok érdekesség is elillan, az eközben elszenvedett felmelegedést pedig kifejezetten bünteti a bor. Ezért tényleg kár, mert a bor stílusa pont ellentétes várakozásokat sugallt, vagyis, hogy az idő (pohárban, pincében) gazdagítja majd borunkat. Én a 6 pontot simán vállalom.
A Sauvignon Blanc (elsőként odavágtam, hogy SB, de megérdemli, hogy kiírjam) viszont más tészta és nagyon egyetértek az előttem szóló Ringsider-rel, a pincészet legszebb bora, sőt az egyik legkomolyabb hazai kísérlet a fajtával. Kóstoláskor épp ellentétes utat jár be, mint a Vitéz. Már ahogy birtokba veszi a poharat látszik, hogy nem egy híg, tech SB érkezett. Illata kissé zárkózott, visszafogott, nyoma sincs a tömeg SB-ok szájbarágós fajtajellegességének. Az ásványosság (érdekes vizes terracotta illat) simán lenyomja a bodzás, füves jegyeket. Fél, egy óra múlva belendül a bor. Számomra elképesztő gazdag, elegáns illatvilág jön, sablonokkal nehezen leírható, rágni kell a bort jó ideig, hogy megértsem. Éljen! Az alkohol ott van kétségtelen, de hát ha az ember őszinte bort készít és ennyi volt a cukor (és spontánul erjedt), akkor nincs mit csinálni. A savak akárcsak a Vitéznél, jelentős savállományát szépen szőtték a borba, nem egy szál vázként, inkább finoman szőtt hálókét tartja a bort.
A fajta megerőszakolása lenne, messze nem, inkább azt mondanám a fajta eredeti értelmezése. Még persze messze van Pouilly Fume, vagy Sancere, de út elejének több mint reményteljes. Nálam simán 8 pont!
A vörösökről – ha érdekel egyáltalán valakit – kicsit később!
Üdv.:
egy