Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Elmark

26 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Itt a Cifránál fontos számunkra, hogy ne csak külföldi művészekről készítsünk bejegyzéseket. Nemrégiben el is készült az első ilyen cikkünk. Ma a Vigilant Artworks, azaz Pravda Viktória munkásságát mutatjuk be. "Kb. 15 éve kezdem el fotómanipulációkat készíteni még a…..
A makrófotók mindig rejtenek magukban egy kis ámulatot. Talán ez is az oka annak, hogy több cikk is található ezzel a témával itt nálunk. (Halak, Pókok, Méhek, Szemek)Most egy indonéziai fotográfus, Nordin Seruyan munkásságát mutatjuk meg nektek, legalábbis néhány képét. Ebben…..
Elmark 2014.04.29 10:42:29
@kérődzőgiliszta: Kedves kérődzőgiliszta! A képek alatt, a "Forrás" szóra kattintva szintén meg lehet találni a linket és a képeket. Viszont nagyon szépen köszönjük a kedvességed! :)
Elmark
Erin Hansonnak mindig is nagy érzéke volt a festészethez, ám mindaddig nem űzte komolyan, míg Las Vegasba nem költözött. Pontosabban, amíg meg nem mászta a Vörös szikla kanyont. Az elé táruló táj szépsége arra késztette, hogy megörökítse amit lát. Az elmúlt nyolc évben…..
Vivian Maier egy kitűnő fotográfus, aki rengeteg fényképet készített a 20. század derekán. Ám sajnálatosan élete során nem kapott elismerést. Munkássága csupán 2 évvel halála után, 2011-ben került a nyilvánosság elé, John Maloof gyűjtő által. Maloof egy aukción vásárolt…..
Ha csak nincs az embernek egy űrtávcsöve (A Hubbleről szóló cikket ITT olvashatjátok), de látni szeretné az Univerzum titokzatos szépségeit, szüksége van a megfelelő helyszínre, a megfelelő beállításokkal. Nicholas Buer azon szerencsés egyének egyike, aki elmondhatja magáról,…..
A Qozop becenévre hallgató fényképész egy nagyon érdekes fotósorozatot hozott létre. A Spring-Autumn (Tavasz-Ősz) cím alatt futó koncepció lényege, hogy egymás mellé helyez egy családból egy fiatalabb és egy idősebb generációból származó családtagot, majd a következő…..
Kaija Straumanis ezzel a címmel készíti el fotói egy részét. Az ifjú fényképészpalánta képein saját maga látható, amint mindenféle dolgok repülnek a fejéhez. Legyen az egy labda, egy könyv, vagy éppen egy bakancs. A drámai és egyben mókás hatást az kelti, hogy pontosan az a…..
Katerina Plotnikova moszkvai fényképész kisérteties légkört varázsol a képei köré, amiket tündérmesék inspiráltak. Képei középpontjában olyan nők játszanak szerepet, akiket szellemek járnak körül, vagy titokzatos köd keríti be őket. A koncepciókban olyan témák jelennek…..
Aganetha Dyck évek óta dolgozik méhekkel. A szorgos kis rovarokkal közös munkája középpontjában szobrok találhatók. A koncepciók magja egy teljesen átlagos, hétköznapi tárgy, pl. egy porcelán figura, amit speciálisan erre a célra kialakított méhészet közepén helyez el, amit a…..
A "Legographer" Andrew Whyte angol fotográfus egy érdekes és egyben mókás koncepciója. Ebben egy apró Lego figurát láthatunk egy fényképész személyében. A kis műanyagfigura már az egész Egyesült Királyságot, sőt, a világ nagy részét átutazta Whyte zsebében. Andrew magával…..
Analóg fényképezésnél gyakran ejthetjük meg azt a véletlen hibát, hogy a filmet nem továbbítjuk a következő kattintás előtt. Ilyenkor többszörös expozíció, multiexponálás jön létre. Azonban amit régen igyekeztek elkerülni, az manapság egyre nagyobb trendnek örvend. Mára…..
Az Aslan névre hallgató -törökül oroszlánt jelent- fémszobor körülbelül 4000 apróbb darabból tevődik össze. Az alkotó Selçuk Yılmaz közel egy évet dolgozott mesterművén. Minden egyes darabot kézzel vágott és kalapált ki. Az így elkészült szobor 250 kilogrammot nyom.…..
A minimalista stílusra jellemző a letisztultság. Akár a színekről, akár a formákról van szó. A lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználattal kívánja elérni a várt hatást. Jelmondata az, hogy a kevesebb néha több. A következő hirdetések pedig ezt a vonulatot…..
A 2014-es Sony World Photography Awards versenyére rengeteg pályázat érkezett. A tiszteletbeli zsűri 166 ország 140,000 fotója közül fogja kiválasztani a világ legjobbjainak ítélt alkotásait. Urbán Helga az amatőr verseny Környezet kategóriájában, Putnóczki Fanni az…..
Scott Weaver időt, energiát, és alapanyagot nem sajnálva kezdett bele "Rolling through the Bay" nevezetű projektjébe. San Fransiscót bemutató alkotása csupán fogpiszkálókból és ragasztóból készült. Legérdekesebb része pedig, hogy négy pingponglabdával "körbeutazhatjuk" a…..
Wisconsin északi részén 2009 óta először volt annyira hideg, hogy a Felső tó (Lake Superior) befagyjon. Az így kialakult jégtakaró elég vastag ahhoz, hogy biztonságos bejutást biztosítson az Apostole Islands National Lakseshore barlangjaihoz. A barlangok falán lefolyó, és a tóból…..
Michael Shindler egy 19. századi fényképészeti eljárást használ, amit úgy hívnak ferrotípia. San Francisco-i Photobooth nevű boltjában található manapság az egyetlen ilyen műhely. Ám nem modellekről, vagy előre kitalált csendéletről készít felvételt, hanem az arra járó…..
Sean E. Avery egy ausztrál grafikus és szobrász. Kizárólag újrafeldolgozott összetevőkből készíti műveit; legyen szó lemezekről, chipekről, vagy egyéb számítógépekből kiselejtezett dolgokról. Így gondoskodva a környezetbarát elkészítésről. Ezzel kölcsönöz egyedi…..
Herra Kuulapaa finn fotográfus az elmúlt hét évet azzal töltötte, hogy egy nagyon veszélyes, ám képen annál szebb pillanatot örökítsen meg. Ez pedig nem más, mint a fegyverelsütés. Egy puskagolyó több száz métert tesz meg másodpercenként. High speed ballistics című…..
Ha felnézünk az égre, csillagok sokaságát látjuk. De ezek a saját szemünkkel csupán apró pontok az égbolt sötét masszájában. Esthajnal csillagként láthatjuk a Vénuszt, illetve a csodásan ragyogó Holdunkat is szemügyre vehetjük esténként. De mi a teendő, ha még a…..
Elmark 2014.01.12 21:52:10
@taxi33: Valóban, ahogy mondtad, nem csak ez a négy űrtávcső létezik. Viszont a cikk elején a "Nagy obszervatóriumok" voltak kiemelve. Ezekbe pedig csak ez a négy tartozik.
Egy kis segítség: www.nasa.gov/audience/forstudents/postsecondary/features/F_NASA_Great_Observatories_PS.html
Elmark 2014.01.12 23:21:12
@taxi33: Ha félreérthető volt a cikk, elnézésedet kérem. Mint a blogunk leírásában láthatod, nem vagyunk csillagászok, csupán érdekes dolgokat próbálunk megosztani másokkal. Én, aki szerkesztettem a bejegyzést, csupán egy lelkes amatőr vagyok. Ha téves az információ amit közöltem, ismételten elnézést kérek tőled. Kritizálni pedig természetesen nem akartalak. Az ebből adódó félértést pedig sajnálom.
Üdv, Elmark
Elmark 2014.01.22 01:32:20
@taxi33: Kedves taxi33! Valóban, ahogy mondod, 15 éve ezek számítottak a nagy obszervatóriumoknak. Ám a cikkben található "nagy" jelző még mindig nem a méretükre utal. Ahogyan te is említetted, ez egy, a '90es években indult projekt fantázia neve. Angolul Great Observatories. Ugyan nagy betűvel volt kiemelve a szövegben, te hiányoltad az idézőjelet, mondván, így nem egyértelmű. A jövőbeli félreértések elkerülés végett ezt is pótoltam. Mellesleg a fenti elnevezés a NASA hivatalos oldalán szerepel. Onnan olvastam az információkat a cikk megírásához. Ismétlem magam, senki sem állítja, hogy a cikkben említett űrtávcsövek az egyedüliek, és méretük alapján a legnagyobbak. Ebből adódóan nem értem, milyen probléma áll még mindig fenn.
Üdv, Elmark
A mai számítógépes világban könnyű lemodellezni egy pillangó repülésének a mozzanatait, vagy egy kagyló héját, ami egy logaritmikus spirálon alapszik. Amíg egy számítógép könnyen elvégzi a geometriai számításokat, a venezuelai Rafael Araujo mindezt papíron, szerkesztéssel…..
1991-ben Zed Nelson készített egy fekete-fehér portrét a barátjáról és a terhes nejéről. Nem sokkal később már egy fotósorozatról volt szó, amit "The family" (A család) néven emlegettek. Két évtizednyi öregedést mutat be egyetlen családon belül. A két szülő együtt…..
Cifra Blog Hiperrealista művészet 2014.01.17 21:24:53
A hiperrealizmus (esetleg fotórealizmus) a '60-as években létrejött stílusirányzat. Két görög szóból tevődik össze: a "hüper" azt jelenti, felett, a "realis" pedig azt, hogy valóságos. Az alapanyag általában egy fénykép, vagy egy színes diapozitív. Éppen ezért a valóság…..
Stephen Wiltshire 1974-ben született Londonban. Kisgyermekkorában néma volt, nem igazán létesített kapcsolatot senkivel. 3 éves volt, mikor is autizmust diagnosztizáltak nála. 5 évesen beíratták a Queensmillbe, ami egy különleges iskola, ahol autistákat kezelnek. Itt…..
Elmark 2014.01.15 20:23:45
@dried: Kedves Dried!
A művész hivatalos oldalának biográfiájában ugyan egy-két alkalommal olvasható a "savant" kifejezés, de a jellemzéskor csupán az autista szót használja: "Aged three, he was diagnosed as autistic." A savant kifejezés háromszor szerepel az egész szövegben az oldalon, amiből kettő csak kitérő. Ezért nem tartottam ilyen fontosnak beletenni a leírásba. Ha emiatt ízetlen lett a poszt, sajnálom.
Üdv, Elmark
A makro objektívek olyan speciális optikák, melyek használatakor csökken a tárgytávolság, így nagyobb leképezést, nagyítást tudunk elérni más kiegészítő kellékek nélkül. Suren Manvelyan ezt a technikát alkalmazva készített képeket emberi szemekről. Csodálatos! Suren…..