Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kamane

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alighanem sokan vannak úgy, mint mai szerzőnk, aki komolyan fontolgatja a határátkelést, pedig Magyarországon is elég jól megél. József kételyei elsősorban nem a politikának szólnak, hanem a saját és a gyerekei jövőjével kapcsolatosak. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most…..
kamane 2014.10.08 11:22:34
@Herr Géza: nagyon szépen köszönöm a pozitív visszajelzést és a látogatást a blogomon! örülök, hogy tetszik, amit ott találtál. :) szép napot!!!
kamane 2014.10.08 12:05:45
@négyzet: Azért vagyok meglepődve, mert
1) ma már rengetegen kimennek, és ez bizonyos szempontból nehezíti a most kiköltözők helyzetét.
2) egyáltalán nem biztos, hogy a lelki és szociális háttér adódik majd egy idegen kulturában és társadalomban.
3) nem olyan rossz a cikkíró helyzete. Akik az én ismerőseim közül kimentek azért tettek, mert nem sikerült elhelyezkedni és ha mégis, nem tudnak félretenni, hogy majd családot allapítsanak. dehát nem mondanám, hogy csak a jól szituáltak mennek el.
4) lehet, csak azért lepődök meg, mert eddig azt hittem, hogy nagy részük, annak, aki elmegy, a teljes szakmai vagy személyes kilátástalanság miatt mennek. Nem tudtam, nem volt még szerencsém olyannal valakivel beszélgetni, aki mondjuk nem annyira súlyos dolgok miatt dönt az elköltözésben.

Inkább úgy fogalmaznám, hogy íjesztő belegondolni, mi lesz, ha sokan vannak így vele. Akkor maradnak a szegények?
kamane 2014.10.08 12:26:28
@Ödenburger [Hu/At]: igazad van. azért minden nap látom a német-magyar különbséget. azt is látnom kell, hogy egyre jobban egy idegen vagyok saját hazámban. senki sem mutatja ezt, de annyi fontos eseményen nem voltam jelen, annyi mindenből kimaradtam, annyi barátság kopott el... (persze, mind emellett ugyanannyi eseményben és barátságban van részem itt, Magyarországon, mert itt vagyok)
valaki írta, hogy elment (lengyelországba?) és az volt a legjobb dolog, mivel végre nemcsak saját magát, hanem a saját nemzeti kulturáját és nyelvét is jobban megismerte. ez rám is teljesen igaz. mióta itt élek, sokkal jobban becsülöm a német mentalitást, az anyanyelvemre kicsit sem voltam büszke - most már az vagyok, mivel van mivel összehasonlítanom. tehát van egy fajta identitásérzet, ami Németországban maradva nem alakult volna ki.
Sokfélék vagyunk, tudom. ezt én is szoktam válaszólni, amikor nem értik, hogy én mit keresek itt.
a cikkíró írásából nekem az jött le, hogy ezért, meg azért menne, de egy ok sem volt olyan nagyon komoly vagy határozott, nem vágyik évek óta ebbe vagy abba az országba és az épp született gyermekének a jövőjét nem látja. ezt sajnálom, hiszen csak most született és feltételezem, hogy jó szülők neki, szeretetben és viszonylagi anyagi stabalitásban nő majd fel (és családban, mamával, papával).
egyébként szuper dolog, hogy mindenki mehet valamerre szerencsét próbálni. nagy kaland ez, megérő kaland, én nekem is volt / van benne részem. nem tudom, mit tesznek majd az én gyermekeim, akik ugyan kétnyelvűek. hová húzódik majd a szívük... remélem, nem a világ végére :D
  "Zu viel oder zu wenig – für das Glück gibt es kein Maß, nie trifft man es richtig. Alice Munros Heldeninnen und Helden geht es nicht anders, aber die haben das Zuviel und Zuwenig erlebt: eine Balance, die nur schwer zu finden ist. Auf ihrer Suche macht Alice Munro ihre Leser zu Komplizen…..
kamane 2014.02.23 16:10:32
@Gretchen: köszönöm a hozzászólásodat! már kezdek gyűjtővé válni munro ügyben :D