Regisztráció Blogot indítok
Adatok
koszorumagdolna

0 bejegyzést írt és 71 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megfizethető lakhatást a kerületieknek! (Pikó András polgármesterjelölt)  A lakásügynökség margójára Cs. Éva ezt írta pár napja a Facebook-on: Akik a fideszes vezetés óta "lakásügynökséget" működtetnek a kerületben, azok pont az önkormányzat és a kormányhivatal emberei. Teljesen tör- vénysértő…..
Mint a 15 éve indult Magdolna Program I. négy házának egyik szervezője nagy reményekkel várom az új program kibontakozását. Azt is a Rév8 szervezte, nagyjából ugyanezekkel a szereplőkkel, s a célkitűzéseik is ugyanezek voltak. És én most azt javasolnám a Program minden résztvevőjének – a Rév 8-nak s…..
koszorumagdolna 2020.06.16 01:40:28
@putyi8: Igen, ezek a táblák megütközést s mi több közröhejt váltottak ki a kerületbeliekből s az idelátogatókból egyaránt. Ezzel kapcsolatban csak annyit most, hogy a Rév8, aki nemcsak a sok, lakossági kifogással kísért programot vezette, de ezeket a vicctáblákat is kihelyezte, megint visszanyerte "régi, megérdemelt jogait" az önkorinál.
Bérház-einstand: visszavenné a bérlakásokat az Orbán-kormány margójára.  Mint nyolckerbeli bérlőt, aki "gettónegyedben" lévő Magdolnában lakik, talán nem is zavarna annyira, hogy a belvárosi és várbeli "jobb negyedekben" lévő bérlakásokat a kormány "államosítani" szeretné, és különben is bassza a…..
koszorumagdolna 2019.10.01 23:36:41
Hozzátenném még, hogy a nyolckerbeli önkormányzati bérlakás-rendszer ezer sebből vérző teste _nem _elsősorban_ az 1100 üres lakástól és a leamortizálódott állagától szenved a legjobban, amiről pedig ma minden, valamirevaló képviselőjelölt előadja a maga kis mondókáját.

Nem, a bérlakásrendszer legnagyobb problémája az a kaotikusan kusza és minden létező törvényességnek fittyet hányó s a gyakorlatban tök működésképtelen, bérleményi jogviszony-rendszer, amivel már az előző "leelmúlnyolcévesezett" vezetés se foglalkozott kellő mértékben, s a mai, nyíltan a legprimitívebb rablógazdálkodásra berendezkedett városvezetés pedig kezdettől fogva, magasról tett az egészre.

A mostani, demokratikus ellenzék pedig - amelynek nincs kialakult, koherens koncepciója e tekintetben, s "tarsolyában" a Rév8 levitézlett vezetőinek koncepcióival csak a bizalmatlanságot kelti a sokat szenvedett bérlői rétegtársadalom soraiban - lényegében nem is tudja fölmérni, mekkora fába is vágja a fejszéjét ez ügyben tett ígéreteivel, - melyeknek jóhiszeműségében persze, nincs okunk kételkedni.

Úgy vélem ezért, hogy a háborús viszonyokat mutató önkormányzati bérlői viszonyok tekintetében - melyek egy részében szervezett bűnbandák tartják rettegésben a lakókat - igencsak széleskörű bevonásra lesz szükség, melybe beleértendők azok a karitatív munkát végző szervezetek is, amelyek az MNP programot követően, krízislakások létesítésére kaptak jogosultságot a programirányítóktól és a benne aktívan résztvevő lakosságtól.

A jogellenes lakhatási viszonyok minden létező aspektusát föl kell tárni ugyanis, még akkor is, ha a szegények és kiszolgáltatottak iránti szolidaritás továbbra is vezérmotívuma marad a demokratikus ellenzék programjának. De a kifosztott, megfélemlített házak, melyek biztonságával valójában, mindmáig senki se törődik, nem maradhatnak továbbra is az odatelepített süket- és vakkamerák "védelmére bízva", s mindkét "oldaltól" kiszolgáltatva, sorsukra hagyatva.
Az előző posztban Budaházy Gusztáv kifogásolta (szerintem teljes joggal), hogy az ellenzéki képviselőjelöltek bemutatásakor nem derült ki egyértelműen, hogy ki melyik pártból jött a kerületi összefogásba. Mostanra azonban már közzétették a közös ellenzéki képviselőjelöltek listáját, és azt is, hogy…..
Két napja a civilek és Pikó András Városi séta sorozata a Losonci negyedben folytatódott – a Tömő utcától kezdve az Illés utcán át a Losonci téri játszótérig bejárták a környéket. (Az Illés utcában készült videó – többek közt – itt nézhető meg.) Eszméletlen jó képek készültek a Városi séták…..
Üzent a Fidesz lapja: így jelentsd fel a gyereked „bolsevik tudatú pedagógusát” margójára  A szovjet propaganda egyik "hivatalos példaképe" volt Pavlik Morozov, aki tizenhárom éves kisfiúként feljelentette édesapját a hatóságoknál, és ezért a család bosszúból megölte. Ő lett "a gyermek mártír" —…..
koszorumagdolna 2019.04.19 17:17:56
Bevallom, kedves Fügedi Ubul, hogy ez a házmesterezés - mely nem először íródik le pejoratív éllel ezen az oldalon is - nekem baromian bassza a csőrömet.

A diktatúrák kiszolgálásában ugyanis minden társadalmi réteg egyaránt "kitüntette magát," a balett-táncosoktól kezdve a kőfaragókon át minden felekezet papságáig, s ilyen alapon, akár a masinisztákat is en bloc el lehetne marasztalni, akik vidám vonatfütty kíséretében szállították halálba ártatlanok százezreit.

Ezért én - bár lehet, hogy ma még egyszemélyes programként, de - azt hirdetném meg, hogy a mai, újabb világégéssel terhes időkben, nemcsak hogy az élők elleni diszkriminációval hagyjunk fel már végképp, de kezdjük az "egyenlősdit" az ezerszer átkozott háborúkban elesettek emlékének egyenrangúsításával, s ha nem is közös emlékműbe, de hősi halottaink sírjait helyezzük egymás mellé, ezzel is jelezve azt, hogy egyik nemzet fia sem tehet jobban vezetőinek elvakult vérszomjtól hajtott, esztelen mészárlásairól, mint a másiké.

Szerintem meg ezzel kéne kezdeni az "általános megbékéléshez vezető utat", még akkor is, ha ez ma még ábrándos fantazmagóriának látszik is. Mert - mély meggyőződésem mondatja ezt velem - minden más, túlbonyolított koncepció a "népek barátságáról" s hasonló, magasztos eszmékről, hiú ábránd és hitvány frázis csupán, legalábbis addig, míg ezt az elképzelést alaposan végig nem gondoljuk, s komolyan fontolóra nem vesszük...
Ígéretekben gazdag új év. Ez is.   Tisztelt Polgármester Úr! Az alábbiakban közzéteszem a 2018. december 19-én részemre megküldött levelét, melyben arról biztosít, hogy a házunkban kialakult súlyos közegész- ségügyi (Ön szerint "köztisztasági") helyzetről tájékoztatta az ebben illetékeseket, akik…..
koszorumagdolna 2019.01.19 23:59:10
„A javaslat nem arról szól, hogy a kábítószerfogyasztóknak, hajléktalanoknak, vendégmunkásoknak hogyan oldjuk meg a problémáját, hanem arról szól, hogy hogyan védjük meg a józsefvárosiak életét, testi épségét, magántulajdonát,” mondja a rendíthetetlenül rendpárti Sára Botond, a fent idézett Mérce-cikk szerint.

Nos, az önkormányzati bérlakások illegálisan tovább-albérletesített lakásaiban több potenciális és valóságos bűnöző bújik meg, mint amennyit a végrehajthatatlan - mert életszerűtlen - rendeletek által valaha is felelősségre vonatnak; Sára Botond rendeletei pedig oly messze állnak a reális megvalósíthatóságtól, mint pl, a buszmegállókban való, dohányzást tiltó rendeletek, s úgy tükrözik a mai, valóságos helyzetet, mint a hatvanas évekből itt maradt udavari porolók rendtartása, vagy a szénlehordás rendje.

Azzal a lényeges különbséggel persze, hogy az utóbb fölsorolt két rendeletnek s hasonló társaiknak volt értelme a maguk idejében, míg a közelmúlt bolondkormányainak hülyerendeletei nem hogy ép ésszel értelmezhetetlenek, de betar(ta)tásuknak még annyi esélye sincs, mint egy közepes fingnak az enyhe forgószélben.

Mert épp arról van szó, hogy az önkormányzat minden valódi, évek- évtizedek óta bevált, jogi- és hosszan érlelt szokásrendszerek által kialakított szervezeti és működési szabályzatot mellőz, melyek úgy min. 150 év óta, a modern városi bérlakásrendszer alapvető követelményeiként alakultak ki és szilárdultak meg.

S egy olyan bérlakás-rendszerben, amelyet át- meg átsző a virtigli törvénytelenség, s lakóit tekintve pedig egyetlen "rendező elvet" tart irányadónak a kormányzat: hogy ugyanis felhasználható-e az a további törvénytelenségek "legitimálása" szempontjából, avagy sem; nos, ott efféle "életvitelszerű járműlakhatás-tilalom" csak a cifra kezdet a komor tébolytörvények felé, melyre mi, idősebbek még elég jól emlékezhetünk...
A hónapok óta várt patkányirtás – melynek sok házban késedelmes ügyét egészen polgármesteri szintig kellett eljuttatni – állítólag megtörtént a házban. Mármint úgy, ahogy ezt a vagyonkezelő elképzeli, hogy – minden külön értesítés helyett – lerak az udvarban néhány patkánycsapdát, aztán odébbáll…..
koszorumagdolna 2018.12.22 00:36:13
Nos, nem kevesebbet állítunk, mint azt, hogy a vagyonkezelő - a patkányirtásra vonatkozó szigorú előírásokat figyelmen kívül hagyva - azzal, hogy az udvaron szanaszét dobált, méreggel teli dobozokat hagyott maga után, súlyos veszélynek tette ki elsősorban a gyerekeket, de a felnőttek s a háziállatok biztonsága is veszélyben foroghatott így.

Én, személy szerint, fölhívtam az irtószert forgalmazó cég képviselőjét is, aki megerősítette azt a vélelmemet, hogy a szabad ég alatt hagyott dobozok - lévén, hogy a bennük lévő mérget a csapadék vagy más vízhozzáférés kioldhatja - komoly veszélyt jelenthetnek emberre, állatra és növényre egyaránt. Hozzá kell tennem ehhez, hogy a vagyonkezelő szervekkel való kommunikáció - bármit is állít az ezt a közmeghallgatáson letagadó Bozsik István Péter - az egyszerű lakó számára lehetetlen, s intézkedéseikről lényegében minket nem értesítenek, s azok teljesítéséről sem szóban, sem írásban nem adnak számot.

A dobozokat ezért én összeszedtem, s az általunk egyetlen hozzáférési helyre, egy alagsori helyiségbe zártam be, - ahová mellesleg, szintén befolyik az esővíz néha. De hosszan sorolhatnám itt azokat az épített állagban keletkezett különféle meghibásodásokat is, amelyeket a vagyonkezelő évek óta figyelmen kívül hagy, de azokat a csak névleg bérbeadott lakásokat is, amelyek üresen állnak, s így amortizálódnak le a teljes lakhatatlanságig.

Megmondaná végre itt valaki - kormánypárti vagy ellenzéki képviselő, vagy bárki, aki a mi adónkból illegeti itt magát és osztja az észt - hogy mi a frász folyik itt évek óta a szemük előtt? Mert az ez ügyben épp ma kapott - harmadik - pogármesteri válaszlevél, mintha tudni se akarna ezekről a dolgokról, s változatlanul azt szajkózza, hogy "az illetékesek majd kivizsgálják az ügyet."

S persze, az első számú illetékes - legalábbis a polgi szerint - nem más, mint a már századjára is bepanaszolt korrupt, lusta és hozzá nem értő vagyonkezelő, aki még - a ház képviselője maga is láthatta ezt tavaly novemberben - a munkálatokról nagy nehezen, utólag összetákolt jegyzőkönyvek meghamisításától se riad vissza. Szerintetek meddig mehet ez még így?
Még ma is, több mint tíz év után, sokan érdeklődnek a mostan negyedik fázisát kezdő, józsefvárosi Magdolna Programról, mely mára MNP-program néven vált ismertté. Főleg a városrehabilitációs stúdiumok iránt fogékony, fiatal szakemberek érdeklődnek iránta, s nemcsak itthonról, hanem külföldről is. És…..
koszorumagdolna 2018.12.01 18:52:43
@WZRD: Bocs, de - lévén, hogy én, Budaházy Gusztáv, jegyzem ezt a cikket - érdekelne, hogy ki az az "Akos", akinek a kommented szól? Így aztán persze azt se értem, hogy kire vonatkozk a "Mit gondol mi lesz a dioszegi tomb sorsa?
Gyanus, hogy az Orczy negyed programban nem vesz reszt." kitétel sem. Tisztázhatnánk ezt a kissé homályos ügyet, kedves @WZRD?
Az alábbiakat Molnár György tette közzé a fb-oldalán – mi meg itt… Segíts nyomást gyakorolni az önkormányzatra! Nem kapott elég figyelmet, hogy több mint 75, az önkormányzatnak végletekig kiszolgáltatott lakó aláírásával tiltakozott az ellen, hogy kerítéssel gettóba zárják. A kerítés nem megoldás…..
koszorumagdolna 2018.11.22 22:22:50
Ó, hát én is megosztottam és aláírtam a petíciót, hisz ez a gyalázatos lépés - vétlen lakosok karámba zárása - minden tisztességes emberből felháborodást kell hogy kiváltson, s még a kihalófélben lévő, maradék szolidaritásérzésünk is felhorgad bennünk ennek hallatán.

Épp ezért mi, a józsefvárosi gettó lakói - akiknek helyzete tán szintén megérne legalább egy petíciófélét a jogfosztottak iránt oly nagy szolidaritást érző ellenzék és derék, civil szövetségeseik részéről - azt kérdeznénk most, hogy a mi, a Hős utcaihoz nagyon is hasonló állapotaink vajon mért nem késztetik őket hasonló megmozdulásra?

Persze, megkérdeztük mi már ezt nemegyszer - most, pl, a Molnár György aláírásra buzdító felhívását közlő oldalon is - de feleletet sem ott, sem itt, az amijo oldalán nem kaptunk, sőt, "személyeskedés" címén, némi baráti elmarasztalásban is volt részünk. És még sőtebb: az amúgy igencsak harcos kedvéről híres PM-es képviselőnk, egyenesen azzal hárította el az elgettósodásunkkal kapcsolatos felszólamlásait hiányoló észrevételeinket, hogy "a polgármestert Sára Botondnak hívják;" mely éleseszű válasszal többszörösen is zavarba hozott bennünket. Mert ugyan mi se várunk túl sokat a polgármesterünktől, de azt, hogy - tudathasadásos módon - ő maga interpelláljon a balellenzék nevében, ráadásul önmaga ellen, szerintem túlzás lenne elvárni tőle.

Így hát meg kell értenünk, hogy - amint most épp olvasom - szegény Hős utcai dílerek és hű ügyfeleik is úgy gondolják, jobb, ha az ottani háborús viszonyok elől a békésebb, józsefvárosi környezetben keresnek menedéket, elvégre felelősségteljes munkájukat nem végezhetik elzárva bevált ügyfeleiktől, holmi karámba zárva.

És persze nekünk, Magdolna-negyedi lakóknak sincs okunk különösebb aggodalomra. Először is évek óta hozzászoktunk, hogy házainkban dílerek ütik föl tanyáikat, másodszor is biztosak lehetünk abban, hogy amint most a józsefvárosi civilek emelik föl szavukat a kőbányai lakosokért, úgy ez hamarosan fordítva is megtörténik majd. Sőt, én tovább is fejleszteném ezt a szolidaritásosdit. A felelősségvállalást is mindkét félnek a másikra kéne hárítani... de talán elég is a keserű viccelődésből.

Ugyanis úgy a kőbányaiak mint a ferencvárosiak - ellenzék, civilek egyaránt - többször és kitartó intenzitással felléptek a kerületükbeli önkormányzati bérlakásrendszer anomáliái ellen, szemben a józsefvárosiakkal, akik még folyamatos késztetésre sem tették meg ezt; legalábbis következetes makacssággal és szakmai alapossággal biztos, nem.
Persze, szolidaritást vállalni a szomszéddal is szép dolog, de a saját égő házunk oltása mégis, mindenek előtti kötelesség, de mondhatnám belső parancsnak is.

A helyzet viszont az, hogy a szomszéd kerületek - Ferencváros és Kőbánya - elesettjei, kilakoltatottjai iránt oly nagy együttérzést tanúsító és konkrét intézkedéseket sürgető józsefvárosi balellenzék már jóval csöndesebb, ha a saját portáján történő
"Az nem segít, ha kinyitjuk a templomot, mert a hideg pad nem elég"   Érteni még jobb. Pár hete írtam a hajléktalanok üldözéséről, amikor is a kormány egy laza tollvonással "megoldotta" a hajléktalanság problémáját és szabálysértéssé tette az utcán élést. Most a témához kapcsolódóan egy interjút…..
koszorumagdolna 2018.11.14 23:36:30
Válaszolva a kérdésre, hogy "és akkor most újra megkérdem: kegyetlenkedés, (el)üldözés helyett nem lehetne inkább támogatást nyújtani a hajléktalanságból való kijutáshoz?"
- talán épp századjára - válaszolnék is néhány, a semmibe rikoltott tétova szóval, bár tudom, már mindenki unja.

Mert a jámbor óhaj és szörnyülködés helyett, végre épkézláb javaslatokkal kéne előállni, s azokkal addig bombázni a hatalomban lévőket, amíg jobb belátásra nem térnek. Mi itt, néhány lakos a környezetedben - a legcsekélyebb segítség nélkül is - ezt próbáljuk elérni, s akkor se adjuk föl, ha ismétlődő észrevételeinkre, leveleinkre se válaszolnak mindig.

Nem hinném ugyanis, hogy ebben a körben ne lenne nyilvánvaló az, hogy a hajléktalanok elsöprő többsége a totálisan működésképtelen önkormányzati bérlakás-rendszerből kerül ki, mellyel kapcsolatban nemcsak a mai de az ezt megelőző vezetésnél se tudtuk áttörni a hallgatás falát.

Nem gondoljátok, hogy a hajléktalanságról szóló háborgásokon túl, épp nektek, a baloldal helyi képviselőinek kellene elsősorban konkrét javaslatokkal előállni épp az ötezernyi bérlakás optimális élet- és lakhatási körülményeire nézve?

Mindenekelőtt a tekintetben, hogy ne amortizálódjanak úgy, ahogy ezt te is láthatod a saját környezetedben. És persze, egy percre se szem elől téveszteni azt a tarthatatlan tényt, hogy ezen lakások minimum egyharmada illegitim módon, ún. tovább-albérletesítés által lakott, s ennél kisebb mértékben ugyan, de száz számra üresen áll.
Nem gondoljátok, hogy minden együttérzés és tiltakozás pusztába kiáltott szó csupán, ha az nem párosul kézzel fogható tettekkel is?
Egy tollvonással megoldotta az Orbán-kormány a hajléktalanság problémáját: tegnaptól szabálysértés az utcán élni, tegnaptól bűn, ha valaki hajléktalan – hatályba lépett a gyo- morforgató, a hajléktalanokat a puszta létük miatt büntető új rendelet. Hétfőn hajnalban – tiltakozásul a hajléktalan…..
koszorumagdolna 2018.10.22 20:08:43
Szép-szép a pontokba szedett, "komplex megoldások," meg a hatékony "kormányzati intézkedések" követelése Feri, s a körúti fák "felruházása" se rossz ötlet.

De - sajnos-e vagy sem - a valóban hatékony intézkedéseket nem elsősorban másoktól kéne várnotok, hanem nektek kéne olyan akciókba fognotok, amelyek valóban fölkavarhatnák az egy tapodtat előre lépni sem képes helyi ellenzék állóvizét, s mely lemoshatná rólatok a föl- főlröppennő "lojális ellenzék" - vagy amit most olvastam a neten:"fideszempé" - csúnya vádját.

Nem is értem, hogy egyáltalán hogy tudjátok megállni most, a hajléktalan-üggyel is csak nyomatékosított lakhatási válság e mély pontján, hogy nem szólaltok meg s kezdeményeztek mozgalmat, az önkormányzati bérlakások évtizede halogatott teljes és szakszerű fölméréséért, melyet 2013-ban - épp a mi (Nh. Egyesület) kezdeményezésünkre is - egyszer már meglépett az önkormányzat.

Igaz ugyan, hogy ez a felmérési munka korántsem zárult olyan "fényes sikerrel," ahogy ezt Kocsis Máté állította a milliókba kerülő "bérleményellenőrzésről," mely a nagy felhajtás ellenére se tárt föl egyetlen hiányosságot sem, s így maradt minden abban a kaotikus, rendezetlen állapotban, ahogy volt.

És persze az általunk beterjesztett - és képviselő-testületileg is elfogadott - javaslatok egyikét se valósították meg, s a kaotikus állapotok nemhogy csökkentek, de csak "fokozódtak" azóta.
Hát nem veszitek észre, hogy a legsürgetőbb, égetően konkrét feladatokat nem lehet látványos happeningekkel, görögtüzes mutatványokkal pótolni? Nem gondoljátok, hogy a kényelmes ellenzéki szinekúra is megszűnik egyszer, s akkor itt maradtok üres kézzel, üres ég alatt?
Ezt a cikket küldte el nekem egy lakó a másutt lehetséges "jó kormányzás" szemléltetésére, aki még augusztusban kért arra, hogy a házunkban – de a többi önkormányzati bérházban is – uralkodó tarthatatlan állapotokról számoljak be az új polgármesternek. Sára Botond ugyanis, eleinte sokakban keltett…..
koszorumagdolna 2018.10.13 22:02:47
CETERUM CENSEO...
Most, az egyébként valóban gyalázatos, legújabb hajléktalannyomorító rendelet olvastán - mely ellen tüntetni magam is ott leszek holnap - is csak azt mondom, hogy az önkormányzati bérlakás-rendszer százszor is megénekelt komplex katasztrófahelyzetének orvoslása nélkül, nemcsak hogy megnyerhetetlen a hajléktalan polgártársaink vérlázító megaláztatása és kifosztása ellen indított nemes küzdelem, de még csak további szimpatizánsokat se igen nyer meg ezzel magának a lelkes küzdők csapata.

És mondhatnak akár SZÁZ MONDATOT IS A ZSARNOKSÁGRÓL koszorús költőink holnap a tervezett és megszentelt, illyési EGY MONDAT HELYETT, ha nem tudják azt az EGYETLEN EGYET, amely ahhoz a közösségnek szólna, amely szinte az állatorvosi ló példájával szemlélteti a legbiztosabb utat a teljes kiszolgáltatottság és reménytelenség felé. Igen, azt, amelyik máig is a legtöbb hajléktalant "adja a hazának," a kifosztott, valójában senkit sem érdeklő és az "illetékesek" által forró krumpliként egymásnak dobált, önkormányzati bérlakás-rendszerről beszélek, ha kell századjára is, arról, amiről a holnapi felkent poéták valszeg semmit se tudnak.

Pedig a hajléktalanok lelki üdvéért vívott nemes harc biztos hátországa, ki nem fogyó tűzfészke, nem más, mint a tanács-rendszerből itt-ragadt, rég alkalmatlan és korrupt önkormányzati rendszer, melynek legszimptomatikusabb megnyilvánulása a halódó bérlakásrendszer. Az, amely a már említett állatorvosi ló szemléletességével mutatja meg azt, aminek fölszámolásához haladéktalanul hozzá kéne fogni.

De persze nem úgy, ahogy azt - AUSRADIEREN! - a fékeveszett önkény felkent urai elképzelik, hogy ugyanis menjen onnan mindenki isten hírével tova, s maradjon üres kézzel üres ég alatt. Mert azt, hogy kő kövön ne maradjon a több mint száz évet, két világháborút és forradalmakat megért városnegyedben, hát azt még megélhetjük, ha így megy tovább...
Az AVM üres lakásokról szóló menete kapcsán írtam mindezt 3 évvel ezelőtt. A baj csak az, hogy a két fél álláspontja egy szemernyit sem közeledett egymáshoz, azóta sem. Ehhez szóltam én akkor hozzá a harmadik fél, az önkormányzati bérlő szemszögéből. Természetesen én is ott leszek, de a…..
koszorumagdolna 2018.10.10 16:30:59
Mottó: "a város lehet, hogy mindenkié, de ha majd azoké se lesz, akik verejtékes munkával megteremtett otthonaikban se tudnak már embermód élni, csak vegetálni, akkor a Város Már Senkié Se Lesz, legföljebb csak az elszabadult Hatalomé és mindenre kész fogdmegjeié."

Lerágott csontnak tűnik, de mégis el kell ezt mondanom, s - bármily furcsa is - épp a fenti cikk kapcsán.

Valamit kibaszottul nem értenek meg ugyanis azok, akik a "nagy társadalmi igazságtalanságok" s hasonló, nemzetmegváltó gondolatok harcos szószólóiként próbálják megnyerni az "embereket" az önkényuralom ellen, mert a társadalmi többség csak azt látja, hogy az őt közvetlenül feszítő gondok fölött csak ellebegnek ennek a magasztos eszmének az "elhivatott szószólói," s bármennyire is harcolni látszanak az igazságtalanság ellen, az emberek _szívét_ így valahogy mégse tudják megnyerni.

Például most, amikor a magyar nép tudatában mélyen beivódott, 150 éves török hódoltság ellenére azt halljuk a nemzetvezetőtől, hogy az voltaképpen nem volt más, mint "két nagyszerű nép fiainak többszáz évvel ezelőtti egymásnak feszülése," akkor hiába mondja azt a "demokratikus oldal" némely helyi képviselője, hogy undorral tölti el az ilyen beszéd, mert képviseltjei csak azt látják, hogy "jó, jó, de te csak a 'török áfiumhoz' értesz, de fogalmad sincs arról, hogy miféle 'áfium' az, amiben én élek, s ha szólasz is néha, nem közvetlen tapasztalataid alapján teszed, hanem a Párt mindenkori érvényes 'koncepciója' szerint, amit mindenekfelett, híven szolgálnod kell.

És mindez arról jut elsősorban ismét az eszembe, hogy amikor a demokratikus oldal jelöltje - közvetlen a választásokat megelőző napokban - meglátogatott minket itt, a kies, KS utcai házunkban, egyáltalán nem tartotta fontosnak, hogy azt a néhány konkrét ügyet, amit mi javasoltunk neki, fölvegye a túlnyomórészt az önkormányzati lakhatási anomáliákról szóló programjába, és arra való hivatkozással, hogy "tanácsadóimmal már mindent megbeszéltem ez ügyben," csak saját, magasröptű programját próbálta itt nekünk nyomatni. Igen, azt, melyet többnyire olyasvalakik "tanácsoltak", akik jóformán bérházat se láttak belülről.

És mindezt csak azért mondom itt el, mert - nem is sokára - itt van a nyakunkon az újabb polgiválasztás, melyben persze korántsem az "elátkozott" bérházügyről lesz csak szó. De ha a többi más, különféle, szerteágazó kérdéskörben is olyan "hozzáértőket" indít a nagyreményű demokratikus oldal, mint tette azt az idén, hát ismét lehet...no, mit is csinálni? Igen, lehet majd újból mutogatni a "megtévesztett lakosságra," meg - némi joggal persze - a "fidesz által megbuherált választási rendszerre" és hasonlókra.

Én viszont csak azt mondhatom hogy vereség és vereség között is óriási különbség van. Egy hiteles jelölt ugyanis - akire nem tekint bizalmatlan értetlenséggel a demokratikus változást akaró választók többsége - még akkor is félgyőzelemnek számít, ha az "itt a piros, hol a piros" féle fideszmetodikának újra sikerül megbundáznia a választást.

Egy hiteles jelölt ugyanis - furcsa-e vagy sem - minden óvási, újraszámlálási követelésnél meggyőzőbb a "megvezetett választók" szemében, mert a "nép" egy része lehet, hogy beveszi a migránsdumát meg hasonlókat, de csak addig, amíg nincs a felhozatalban olyan, aki "tudja a nevét."
Mert bármilyen aljasságnak tűnik is a jól kifundált demagógiával "az egyszerű embereket" beetetni, amíg az 'ellenoldalon' csak hitvány lózungokat és 'világmegváltó eszméket' hall, addig azt is tudja, hogy az Igazi Erő mégis csak a ravasz demagógia oldalán van.
Valahogy ma olyan napunk van, hogy kedvet kaptunk az olvasás népszerűsítéséhez. Mert olvasni (és érteni) jó. Tehát: bő egy hete – többek közt – mi is írtunk a Sorsok Házáról, amely Schmidt Mária és Köves Slomó csodás együttműködése nyomán a magyarországi holokauszt 75. évfordulójára megnyílhat. Most…..
koszorumagdolna 2018.09.21 18:59:30
(Nos, talán az én hozzászólásomat nem olyan "jó olvasni," mint Győri Péter - állításotok szerint - "kegyetlenül őszinte elemzését," de legalább a bennük foglalt 'száraz tényekben,' egy szemernyi szépítés sincs, és persze, "releváns, redszeralkotói igény" helyett is, csak néhány hiánypótló észrevételt akar hozzáfűzni a feltáró igényű műhöz.)

Nos, hát lehet, hogy a 444.hu újságírójának, vagy akár nektek is, "kegyetlenül őszintének" tűnt az az elemzés, amit Győri Péter demokratikus jelölt a kampánya során kifejtett tevékenységéről írt, de nekünk, önkormányzati bérlőknek - akik a kampány két hónapja alatt egyszer se tudtuk megbeszélni azokat a kérdéseket, amik a kerületi lakosság minimum egynegyedének a legsúlyosabb problémája - egyáltalán nem tűnik őszintén feltáró jellegűnek a polgármesterjelölt írása.

Bevallom., ezúttal - miután az ő oldalán, sőt, a Molnár Györgyén s a magamén is, már nemegyszer megtettem ezt - nem látom itt értelmét annak, hogy tételesen rámutassak Győri elemzéseinek minden hiányosságára, ezért abból a kommentből idéznék csak, amelyben épp itt, az "amijo"-ban, Bódis Lajosnak csak egyet ragadtam ki azok közül, amiben Győri Péternek elébb a saját háza táján kéne rendet tennie ahhoz, hogy az általa is központi jelentőségűnek tartott lakhatási ügyekben, hitelesen léphessen föl.

Olyan ügyről van szó, mely szorosan hozzátartozik a lakhatási kérdésekkel kapcsolatos jogellenes bérleményhasználati kérdések igen bonyolult és kiterjedt ügyéhez, s mellyel kapcsolatban, több bérlő kérésére is, személyes (nem nyilvános) levelet is írtam Győri Péternek, s melyre - minden szó- és írásbeli ígérete dacára - máig nem kaptunk választ. Ezért s még sok más miatt is azt kell mondjam, hogy Győri Péter - minden látszat dacára - nem sokban tér el attól a mindkét "oldalt" olyannyira jellemző gyakorlattól, amely az egyes részterületek problémáinak alapos ismerete hiányában alkotja meg szervezetelemzési és rendszerelméleti téziseit.

Erről írtam ezt a Bódis Lajosnak szóló válaszkommentet, melyre ő - a demokratikus polgármesterjelölthöz hasonlóan - csak mély hallgatással válaszolt, s melynek (mármint a kommentnek) idevágó részletét most idemásolom. Mert őszinte hevület ide vagy oda, baromi nehéz elbűvészkedni azt a súlyos tényt, hogy Győri mindenkivel szívesen folytatott eszmecserét, a neves egyetemi kollégáitól kezdve a szűkebb civil közösségeken át, az egyes, valóban csak "egyszerű embereknek" nevezhető, helyi lakosokig, de a leginkább "kitett" önkormányzati bérlői réteg képviselőivel két hónap alatt se talált alkalmat érdemben tárgyalni.

A fent említett, Bódis Lajossal folytatott levélváltás már kezdőmondatában is erre a súlyos és kényes témára utal, melyre, megállapodásunk ellenére, azóta se tért ki Győri Péter, s amire - anélkül, hogy e bonyolult kérdés szakmai részleteire most bővebben kitérnék - ezzel a jegyzetrészlettel világítanék rá.

"S az, hogy erről Győri Péterrel a kampány két hónapja során, még tárgyalni se tudtak az ebben érdekeltek, nos, az súlyos hiba. Ahogy az is, hogy az ő alapítványa jóvoltából számos szempontból jogellenesen lakó, meghatározhatatlan lakhatási jogállású személyek részesei az illegitim lakhatásból származó problémakomplexumnak is. Péter - minden, szóban és írásban egyaránt megerősített ígérete ellenére is - ezekre a problémákra sohasem reflektált, s még az őt ez ügyben a házunkban megkörnyékező lakó se tehette fel ezzel kapcsolatos kérdéseit neki. (ÉN feltettem, még a Molnár Gyuri oldalán kibontakozott purparlé során is, de ő ezúttal is hallatlanba vette a neki föltett kérdéseimet."
(A teljes jegyzet megtalálható itt, az "amijo"-ban.)

Mindezt azért tartom fontosnak - akár az ismétlés erejével is - kihangsúlyozni, mert a "rendszerjellegű problémafeltárás" 'kegyetlen őszinteségéhez' azoknak a rendszer egészét megingató mulasztásoknak feltárása is hozzátartozik, melyek nélkül, egy tapodtat se lehet továbblépni. Még akkor se, ha hangzatos Váci Mihály-idézetekkel (vagy persziflázsokkal) indítjuk is "kegyetlenül őszinte elemzésünket."
Az előző poszt és az Ágyi poloskára panaszkodnak a Heim Pál Gyermekkórházban margójára (Vidám történetek a régi, jó kis átkosból sorozat) Életem első interjúját az irkutszki megyei lapnak adtam 1975-ben, amikor arrafelé voltam nyári gyakorlaton (a Bajkáltól mintegy 150 km-rel északkeletre egy…..
koszorumagdolna 2018.09.05 04:43:27
Nahát, én is épp 1975-ben érkeztem a dicsőséges Szovjetunióba, csakhogy én egy kissé nyugatabbra, az ukrajnai Bogorodcsányba. Az orenburgi gázvezeték építőinek kis magyar csapatát erősítettem ugyanis, a nagy internacionalista összefogás jegyében beindult gigaberuházás szerény dolgozójaként.

És bár poloskák nem voltak a frissiben felhúzott és a korabeli követelményekhez képest igényesen kialakított lakó- és munkakörnyezetben, az viszont tényleg jellemző volt az akkori időkre, hogy nemigen engedtek megjelenni a szocializmus mintaállamának életkörülményeit előnytelen színben feltüntető közleményeket.

S nem is tudom, mért jutnak minderről eszembe napjaink nyolckerbeli élet- és lakhatási körülményei, de ha jól sejtem, hát úgy, ahogy a szerkesztőnek is.
2013-ban ugyanis, amikor néhányan elszántuk magunkat, hogy jelezzük az önkormányzatnak, hogy a kezelésükben lévő bérházakban egyre nagyobb a poloskapenetráció, a vagyonkezelő egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy ezt az egészet csak a megátalkodott méregkeverő Budaházy találta ki.

Ezt követően beosztottjait azzal küldte ki a házba, hogy ott az általa is ismert "álbérlőket" bujtsa föl ellenem, mert én "poloskairtás" ürügyén, az ő lakhatásukat akarom ellehetetleníteni. Mit mondjak; kis híján meglincseltek a kedves illegális lakók.

És talán a mi mostani "szovjet állapotainkat" mi sem jellemzi jobban, hogy mindezt - mármint a poloskafertőzés tényét - nagy nyilvánosság előtt, az önkormányzati vezetők és civilek közt nagy nehezen összehozott, a kis tanácsteremben megrendezett megbeszélésen is elmondta, különös hangsúllyal kiemelve az én megátalkodott aknamunkát végző tevékenységemet.

S ami viszont talán mindennél nagyobb hasonlóságot mutat az "átkosbeli" időkkel, hogy sem az önkormányzat fejesei, sem a megbeszélésen megjelent, nagy számú civil aktivista egyikének se jutott eszébe, hogy - ha nem is az én védelmemben, de - a nyilvánvalóan aljas indítékú és a szintén "világos és nyilvánvaló veszély" eltitkolásáról szóló hazugság és rágalom ellen, akárha egyetlen szót is szóljon. Nahát - sok más mellett persze - ezért van nekem olyan, amilyen véleményem a magukat hangadónak tartó (nemcsak helyi) civil ellenzékről, ami nem sokban különbözik a velük szövetséges pártokéiról alkotottól sem.

Mert igen, "az aktuális problémák az önkormányzati bérlakás-rendszerben," címen megrendezett találkozón, akkor is olyan delegáltak próbálták "rendszerelméleti szintű" módszerekkel kezükbe venni a megoldás kulcsát, akik sem egy bérházat belülről, sem egy eleven bérlőt nem láttak soha.

Ami - bármily furcsa ez - a dolgok valódi értelmét tekintve, az önkormányzati vagyonkezelőről is elmondható. S ezért van az is, hogy a valódi feladataival tisztában nem lévő ellenzék és civil szövetségesei - egészen kis számú kivétellel - akár tudnak erről, akár nem, valójában s lényegében ma nem mások, mint a teljességgel demoralizálódott hatalom szekértolói.
Kőbánya polgármestere elismerte, hogy drogválság van a kerületben - írja a 444.hu. De hát a drogválság – amelyet íme, képtelen hatósági eszközökkel megoldani a kőbányai önkormányzat – kétségtelenül csak egy súlyos élet- és lakhatási helyzetnek a legszörnyűbb és leglátványosabb megnyilvánulása, amely…..
Jóreggelt, jó reggelt! Ma, május elsején a munkásosztály nemzetközi összefogásának – mondom összegfogásának! – harcos ünnepe van. Mi pedig erre a nagy napra tartogattuk az utolsó időközis posztunkat, mégpedig Szili Balázstól. Éljen május elseje! (A T. Szerző ugyan pár napja már megosztotta…..
koszorumagdolna 2018.07.21 23:42:21
Bocs, hogy több mint egy év távolából "utánlövök" a véleményednek kedves Balázs, de én az idei időközi polgiválsztásban, a tavalyi képviselői választás szimptomatikus hibáit látom megismétlődni, s csak emiatt a kórosan folytatódó tévutas megoldások miatt tartom fontosnak, hogy egy látszólag "passzé" problémát újra elővegyek.

Persze, e helyütt már csak azért se lenne helye hosszabb elemzésnek részemről, mert azt már megtettem részben itt, az "amijo"-ban, meg a saját oldalamon is. Így aztán újra csak azt mondhatom, amit akkor és most is leírtam, hogy a Józsefváros katasztrófaövezeteként s egyben országos szégyenfoltként éktelenkedő önkormányzati bérlakásrendszer komplex és minden vonatkozására kiterjedő, VALÓDI ISMERETEK NÉLKÜL, BELEFOGNI IS VÉTEK BÁRMIFÉLE "VÁLASZTÁSI VETÉLKEDŐBE" AZ ELLENZÉK RÉSZÉRŐL!

Természetesen nem akarlak rávenni az én kilométernyi jegyzeteim elolvasására, (mért is tenném) pusztán azért írok újra és ide néhány szót erről, mert a tavalyi választásról (nemcsak ideírott véleményeid) az egyedüli olyan hozzászólások, amikben "van spiritusz," és amelyeket ma is haszonnal lehet forgatni.

S persze, semmire se akarlak rávenni, de őszintén érdekelne a véleményed a mostani választásokról, és érdekelne az öt éve tetszhalott, Munkáért Lakhatás Programról is, melyet ugyan mi terjesztettünk be az önkorihoz hét éve, de Kocsiséknak - eleinte legalábbis - "önállósított szándékuk" volt vele. És ha jól emlékszem, ez ügyben te is eléggé tájékozott voltál abban az időben, ha "beavatottságról" egy szoci esetében túlzás lenne is beszélni...

Üdv, BGuszti
koszorumagdolna 2018.08.23 00:54:21
@bodis.lajos: Lajos, én készséggel elismerem, hogy sem közgazdaságilag, sem szociológiailag nem látom át olyan széleskörűen és mélyen ezt a kérdést, ahogy te, akinek ez a szakmája.
Arról pedig, hogy a gazdasági racionalitások időközben történt változásai hogyan befolyásolhatják a mai munkaerőpiaci helyzetet, s hogy egy kidolgozandó törlesztőprogram miféle lehetőségeket hordozna a szociális lakásra váróknak, abba - szakértelem híján - nem foglalhatok állást.

Viszont arról, hogy az így-úgy, de mégis egy-egy roncslakáshoz hozzájutott bérlőjelöltek miféle hallatlan, szinte csodával határos átlényegülésen mentek keresztül, amikor - némi kevés segítséggel - hozzákezdhettek saját bérleményük fölújításához, hát arról csak csodákat tudnék mesélni. Ezek a lakások ugyanis - s talán ma már ez köztudott - nem elsősorban az "idő vasfogának" felróhatóan mentek tönkre, amit azzal az alagsori helyiséggel szemléltethetnék neked leginkább, amelyben hajdan néha találkoztunk. Nos, az a helyiség azóta - lévén, hogy a felette lévő lakásban lakó bérlőtől történő beázást mindmáig senki se hajlandó megjavítani - teljesen szét van ázva, s mára ugyanolyan lakhatatlan, nyirkos helyiséggé vált, mint a hasonló sorsú, többi bérlakás.(A lakó egyébként - mint sok másik is - évek óta nem lakik a bérleményében, s a vagyonkezelő meg szarik az egészre.)

Mindezt azért mondom el, mert a az így-úgy, de mégis lakáshoz juttatott lakásigénylők ilyen "bérleményeket" kapnak, melyeket a bérlő - az esetek túlnyomó többségében - mégis, jóval kevesebb ráfordítással képes lakhatóvá tenni, mint az önkormányzat híresen bürokratikus és korrupcióval át- meg átszőtt "vagyonkezelési divíziója."

És - lévén nem hozzáértő - persze, minden rentabilitási ár/érték számítgatást mellőznék most, mert az amiről én beszélek, nem erről szól, s ez még akkor is így van, ha a gazdasági racionalitással az én szempontjaimnak is számolni kell. S elmondanám még, hogy én - a gyakorlatban is meggyőződve erről - láttam miféle, egészen kivételes hatással bír az, ha egy arra érdemes igénylőt ilyen helyzetbe segítünk.

S az, hogy erről Győri Péterrel a kampány két hónapja során, még tárgyalni se tudtak az ebben érdekeltek, nos az súlyos hiba. Ahogy az is, hogy az ő alapítványa jóvoltából számos szempontból jogellenesen lakó, meghatározhatatlan lakhatási jogállású személyek részesei az illegitim lakhatásból származó problémakomplexumnak is. Péter - minden, szóban és írásban egyaránt megerősített ígérete ellenére is - ezekre a problémákra sohasem reflektált, s még az őt ez ügyben a házunkban megkörnyékező lakó se tehette fel ezzel kapcsolatos kérdéseit neki. (ÉN feltettem, még a Molnár Gyuri oldalán kibontakozott purparlé során is, de ő ezúttal is hallatlanba vette a neki föltett kérdéseimet.)

Visszatérve a munkáért lakhatás programra, erről mindenképp beszélni kellett volna a Péternek, még akkor is, ha ez a projektterv jelenleg akkora problémakomplexum, amit fel se igen lehet mérni. De az, hogy ez a tervezet nem délibábos fantazmagória, s még a kétszerkettő józansága se mond neki ellen, hát abban biztos vagyok

Ami pedig az önkori álláspontját illeti, hát az sem olyan egyértelmű. Nem újabb vádként mondom ezt, de ezzel kapcsolatban - ellentétben az általatok favorizált AVM-mel - ti ebben se támogattatok minket, s ez az álláspontotok, még az önkori akkori, "tárgyalóképes" vezetőinél is meghallgatásra sőt, támogatásra talált. Azonban az is tény, hogy az önkori mégis foglalkozott ezzel a kérdéssel, amit az ezen a linken olvasható levél is megerősít.
m.blog.hu/mi/mijozsefvarosunk/image/pdf/level20130411.pdf
És ha ezt - ahogy te is mondod - az önkori mégse gondolta túl komolyan, azért ez a levél, mint ékes bizonyítéka a programunk használhatóságának, mégis csak hatékony eszköz lehetett volna a kampány során. S persze, a mi programunk is csak akkor rúghatott volna labdába - még akkor is, ha az csak egy kezdőrúgás lett volna - ha a Péter győz. De így, ezzel a hozzáállással - beleértve ebbe a megkérdőjelezhető szavahihetőségét is - ezen a terepen ő sohasem fog tudni labdába rúgni.
Az itt a blogon megjelent cikkemmel kapcsolatos kommentkérdésre adott válaszomat tenném itt most közzé, mely még mindig a július 8-ai polgiválasztás körül felcsapó kórusban kíván egy hang lenni. Egy másik, ámde hasonló kérdésre, ezzel a kiemelt összefoglalóval indítottam a válaszadásomat a fészbuk…..
koszorumagdolna 2018.07.19 13:44:13
Nos, Győri Péter, aki a kampányidő alatt adott interjúiban mint jövendő alpolgármesteréről beszélt Sára Botondról, most úgy tünteti föl magát, mint aki már akkor, a kampányidényben is, előre látta az óhatatlanul bekövetkező kudarcot.

Korábbi állításaival szemben, a választást követően - mint azt a "Reggeli vendég" c. klubrádióbeli műsorban is nyilatkozta július 18-án - épp a hatalomnak leginkább kiszolgáltatott rétegeknek arra a "vakságára" alapozta kudarcát, amely nem engedte megláttatni velük a "demokratikus oldal" kínálta kivezető utat, s akik így, csak a fidesz mindent elborító demagógiáját képesek, minden válogatás nélkül bekajolni.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a "demokratikus oldal" jelöltje sohasem tette be a lábát a kampányában meghatározó szerepet játszó önkormányzati bérlők házaiba, s velük csak a köztéri kitelepüléseken találkozott, ahol nem lehetett mélyreható, fórumjellegű és környezettanulmányokkal egybekötött beszélgetéseket folytatni.

S mi, bérlők - számos írásos dokumentum bizonyítja ezt - hiába is hívtuk meg őt egy igen nagy munkával megszervezett lakossági fórumra, ezt "főnökeire," (sic!) kampányának irányítóira hivatkozva, mindig udvariasan elhárította. És ez még akkor is igaz, ha nagyjából két héttel a választás időpontját megelőző napok egyikén fölhívott, és egy találkozót kért tőlem a házunkban.

Az ezen folytatott beszélgetésen - melyre már az idő rövidsége miatt se tudtam senkit se "beszervezni" - ő kizárólag azokról a terveiről volt hajlandó beszélni, amelyeket a polgármesterré való megválasztása után kívánt realizálni, miközben én arra a néhány kampányelemre próbáltam meg fölhívni a figyelmét, amelyek elmulasztása esetén csak a biztos kudarc vár rá.

"Ez a kampánycsapatom dolga," vetette oda nekem, s én ettől a pillanattól kezdve biztosan tudtam, hogy ez az ember nem más, mint életidegen teóriáinak reménytelen foglya, aki még saját hivatali feladataival, alapítványa krízislakásainak súlyos működtetési problémáival se képes hiánytalanul megküzdeni.

Pedig ez utóbbi ugyanúgy szerves része a bérházak rendeltetésszerű működését gátló problémakonglomerátumnak, mint az "üres lakások", a tervszerű megelőző karbantartás vagy a közegészségügyi rendelkezések totális negligálása. Azok ugyanis, amelyek egy azelőtt soha nem látott, gettószerű állapotokat teremtettek az önkormányzatok által kezelt házakban.Persze, a "rendszer" még számos más okot is magában rejt, melyeket itt, csak jelzésszerűen említünk meg.

Mert persze - épp a fenti okok miatt is - nemcsak a nyolckerben, hanem mindenütt, ahol a korábban elbitorlással "állami tulajdonba került" bérházvagyon tanácsi, majd "örökletesen," önkormányzati tulajdonba került. S ha valamire illik az, hogy "ebül szerzett jószág ebül vész el," hát erre a "tulajdonszerzésre" asszem, mindennél inkább.

De ha már a mondásoknál tartunk, hát említhetném még "Csáky szalmáját" is, mely csak azt igazolja, hogy az ebül szerzett jószág se vész el teljesen, hisz az új tulaj, "Csáky gróf", kénye-kedvére rendelkezhet véle. S egy mai Csáky grófot ugye, mégse nevezhetünk már ebnek...
koszorumagdolna 2018.07.19 20:34:59
@koszorumagdolna: Nos, tényleg nem a saját személyem miatt mondom, de sztem a demokratikus jelölt polgármester-választási szereplésével kapcsolatos országos visszhanghoz képest, az ebben leginkább érdekelt kerületbeli "illetékesek" meglepően keveset foglalkoztak. Természetesen most nem a fidesz dúsan jutalmazott bérrabszolgáit hiányolom a vitából - akinek elsősorban hölgytagjai, tán még most is gargarizálnak serény munkájuk túláradó nyelvi igénybevételét követően - hanem azokat a civil kollégákat, akik valóban áldozatos munkával támogatták a független polgármesterjelölt csekély anyagiakkal, ám hallatlan odaadással végzett munkáját.

Mert miközben kemény szavakkal bíráljuk őt, egy percre se feledkezünk meg arról, hogy ez a magasan kvalifikált kiváló szakember, elképesztő mennyiségű terhet cipelt a vállain két hónapon át, miközben a legútszélibb, aljas rágalmak özöne árasztotta el, melyeket ő példaadó türelemmel viselt. S bizony, ezt még akkor is el kell mondanunk, ha most - egy még nagyobb cél érdekében, mint az ő választáson való szereplése - súlyos kifogásainkat is meg kell szólaltatnunk ennek a számunkra igen fontos és döntő jelentőségűnek gondolt eseménynek kapcsán. És - hiszitek e vagy sem - mindezt egyáltalán nem könnyű szívvel tesszük, hanem a demokratikus kibontakozás reményétől sarkalltan, attól, ami Győri Pétert is erre a hálátlan és buktatókkal tele, rögös útra vitte.

(Mindezt már csak azért is szükségesnek tartom itt elmondani, mert Győri Péter válaszolt nekem a posztban írottakra a fészbuk-oldalamon, ahol a cikket még egy kommenttel is megfejeltem.)
Nos, az elmúlt napokban írtam néhány elemző megjegyzést az utóbbi két hónap választási kampányáról, s mivel elsősorban a "mindenki söpörjön először a maga portája előtt" elvét tartottam szem előtt, megkockáztattam néhány kritikai megjegyzést is, beleértve a saját "munkásságomat" is. Több mint…..
koszorumagdolna 2018.07.15 00:53:20
Kedves @tommm: fontos kérdésedre részletes válasszal készülök, de most, vasárnap kora hajnalban, amikor ezt olvasom, már nem vágnék bele. Egyébként épp most fejeztem be a facebook-oldalamon egy, a továbblépés lehetőségeit fejtegető posztot, s örülnék, ha érdeklődésed arra is kiterjedne. Az alábbi linken találhatod meg:
www.facebook.com/gusztav.budahazy46

Köszönettel, BGuszti
koszorumagdolna 2018.07.16 00:20:19
@tommm: Nos, egy másik, hasonló kérdésre, ezzel a kiemelt összefoglalóval indítottam a válaszadásomat a fészbuk oldalamon:

A KAMPÁNY EGY TOTÁLISAN TÉVES, ELSŐSORBAN A "BÉRHÁZÜGY" NAGYON IS ÖSSZETETT PROBLÉMAHALMAZÁNAK TELJES NEM-ISMERETÉRE ALAPOZOTT KONCEPCIÓRA ÉPÜLT, FIGYELMEN KÍVÜL HAGYVA ANNAK A SZÉLESEBB BÉRLŐI RÉTEGNEK AZ IGÉNYEIT, MELY A SZÉTZILÁLT ÉLET- ÉS LAKHATÁSI KÖRÜLMÉNYEINEK RENDEZÉSÉTŐL ÉS A MÁR KORÁBBAN BEÍGÉRT MUNKÁÉRT LAKHATÁST PROGRAMBAN VALÓ ÖNKORMÁNYZATI TOVÁBBLÉPÉSTŐL VÁRJA HELYZETÉNEK JAVULÁSÁT.

Kérdésedre pedig az alábbiakat válaszolom:

1. A kampányt - bármily furcsa ez - nem a hajléktalanok és kilakoltatással fenyegetett bérlők ügyére kellett volna kihegyezni, hanem arra a rétegre, amely képes egy önkormányzati támogatással megerősített önerős lakásfelújítási programba bekapcsolódni. Abba, amiről a nagy reményekkel várt Munkáért Lakhatás Program is szólt, melyre az önkori - Munkáért Lakhatást Munkacsoport néven - egy külön szakembergárdát állított rá.

Az embereket ugyanis, valójában nem lehet nagyívű "szociális programok" belengetésével megfogni, mert ezek inkább lebegő ködképek, mint elérhető, kézzel fogható valóságok formájában képződnek meg bennük. Ezt az MLP-projektet viszont - melyet akár egy szerződéstervezet formájában is tanulmányozhatnának egy jól szervezett és hiteles személyiségre alapozott kampány során - nagyon is magukénak érezhetnék, amit különben, mint a program egyik kiötlője, saját tapasztalatból is tanúsíthatok.

2. Mindez persze, elképzelhetetlen a bérházakban élők bérleményi jogviszony-rendezése nélkül , ami viszont korántsem valami piskótadolog. Az illegitim lakhatási jogállások formái ugyanis elképzelhetetlenül sokfélék, és ezek rendezése mindkét politikai térfélen számos, kisebb-nagyobb érdeksérelemmel járhat. Ennek kifejtése azonban, már egy következő dolgozat témája lenne, melynek részletes kifejtésére, amúgy is csak a bérházak szociális és épített állagának felmérése után kerülhet sor.

Természetesen van 3. és 4. pont is, mely a bérházak közegészségügyi, rendtartási és állagmegóvási ügyeit venné számba. De mi most maradjunk annál az első kérdésnél, hogy a bérlői rétegtársadalomnak melyik szegmense az, amelyik - kellő hozzáértéssel - mozgósítható egy sikeres választási kampányban.

Annyi viszont bizonyos, hogy ehhez a bérházdzsungel minden szegletét - beleértve az illegitim szférát is - ismerni kell. És erre most csak azt a példát mondanám, hogy a polgármesterjelölt - nem is tehetett mást - csak az önkori által rendelkezésére bocsátott adatokból dolgozhatott.

Ebben viszont az üres lakások számát - immár 15 éve - 400 körüliben adja meg a Hivatal. A valóságban azonban ez a szám - beleértve a diszfunkcionálisan lakott bérleményeket is - minimum 1500, de sztem vígan eléri akár a 2000-et is.
Az ezekben a lakásokban élő sokféle, nagyrészt illegitim lakhatási jogállású "álbérlők" helyzetének a rendezését követően - beleértve ebbe a rászorultsági elvnek ellentmondó jogállásúakét is - meglepően sok rendeltetésszerű használatra alkalmas lakás szabadulhat fel.
Talán annyit tennék még hozzá a belga vendégeinkkel foglalkozó előző poszthoz, hogy már nálunk is feltűnt nékik az egyik, utcáról nyíló helyiség ajtajának bedeszkázása, s aztán – hogy az általuk tanulmányozott házakban több ilyet is láttak – értetlenkedve kérdezték ennek az okát. Nos, én nem…..
Kivirágoznak Józsefváros lakóházai margójára.  Hát, menten el is érzékenyülnék virágos jókedvemben, ha nem látnám nem is egy házban, hogy a virágok legfeljebb a lakások ablakaiban lelnek némi gondoskodásra, s – legalábbis a bérházak udvaraiban – gyakorlatilag halálra vannak ítélve. Mert elsősorban…..