Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bhe

53 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ameera Al Hakawati: Desperate in Dubai című könyve. A kihívás során az első angol nyelvű könyvem, jó érzés volt a szerző saját nyelvén olvasni. Betekintést kapunk az Egyesült Arab Emírségek sajátos világába, különböző társadalmi normákat és szociális kapcsolatokat…..
V. S Naipaul: Fél élet című könyve. V. S. Naipaul Fél élet című regénye 2001-ben jelent meg, ugyanabban az évben, amikor a Svéd Királyi Akadémia Nobel-díjjal tüntette ki életművéért. Én nem olvastam tőle mást és valószínű nem is fogok, lassú cselekmény, nekem kicsit…..
Khaled Hosseini: Papírsárkányok című könyve. Egy történet a barátságról, hűségről, apa-fiú kapcsolatról, bűnökről, megbocsájtásról, háborúról és újrakezdésről. Nagyon vártam már az olvasását, beharangozott bestseller a könyv, híres író a Kabulban született…..
Elfriede Jelinek: A zongoratanárnő című könyve. Ausztriát azért választottam, mert német nyelvű könyvet akartam eredetiben olvasni. Rákerestem osztrák írókra és találomra kiválasztottam egyet. Ez volt Elfriede Jelinek Die Klavierspielerin (A zongoratanárnő) című könyve. Két…..
Erlend Loe: Vegyesbolti csendes napok című könyve. Hogyan is kezdhetném? Nehéz eldönteni, hogy mit is olvastam egy fikciót, egy hirtelen ”agymenést”, amit a szerzőnek muszáj volt kiadnia magából, egy házasság viccesen megírt párbeszédét vagy magát a keserű valóságot egy…..
Az irodalmi Nobel-díjat 1992-ben Derek Walcott karibi költő kapta. 1930-ban Saint Lucia szigetén született. Egyetemi tanulmányait Jamaicán és New Yorkban végezte.1953-tól Trinidadon él, 1959-től 18 éven át vezette az általa alapított Trinidadi Színházi Műhelyt, számos…..
Gioconda Belli: Nők országa című könyve. A könyvkihívás megajándékozott az idei év általam olvasott legérdekesebb könyvével. Izgalmas történet, pergő, olvasmányos nyelvezet, lebilincselő és letehetetlen. Szerintem. Gioconda Belli, aki megalkotta ezt a csodát, Nicaraguában…..
Iren Nigg: Maga szavasítja helyeit az ember című könyve. Amikor csatlakoztam a könyvkihíváshoz, már tudtam, hogy lelkes germanistaként lehetőleg németül szeretnék valamit elolvasni, de az ismertebb német nyelvű országok már foglaltak voltak, így, mikor megláttam, hogy…..
Tahmima Anam: A golden age című könyve. Bangladesről az utóbbi időben valószínűleg sok mindenkinek az a pár évvel ezelőtti eset jut eszébe, amikor egy összedőlt épületben több száz ember lelet halálát. Az ehhez hasonló események sajnos az épületek rossz állapota és a laza…..
Abdullaziz Al-Mahmoud: The Corsair című könyve. Katar az Arab félsziget Perzsa-öbölbe nyúló félszigetén fekszik. Az emírség 1971 óta független a brit protektorátus alól. (1916-) Előtte nem volt független, 1536 és 1868 között török fennhatóság alatt éltek az itt élők a…..
Jeffrey Robinson: Grace, Monaco hercegnője című könyve. Az emberek, ha Monaco nevét hallják, legtöbbször a szikrázó napsütésre, a Forma-1-es versenyekre és a kaszinókra gondolnak. De kevesen tudják, hogy egy független állam, ami a világ legnagyobb adóparadicsoma. Itt a világon a…..
Miguel Otero Silva: Kihalt házak című regénye.   A dél-amerikai Venezuelával elég kevés kapcsolatunk van, nincsenek látványos karneválok, mint Braziliának és nem foci nagyhatalom. Pedig érdemes lenne nagyobb figyelmet fodítani egy országra, aminek legalább 2000 km karibi…..
Oscar Núnez Olivas: Cadence of the Moon című regénye. Costa Rica Közép-Amerikában helyezkedik el, jelentése gazdag part. Hivatalos nyelve a spanyol. A Happy Planet indexe alapján a legboldogabb ország. Keleti partjait Kolumbusz fedezte fel, spanyol gyarmat volt 1821-ig. Costa Rica…..
Jean-Marie Gustave Le Clézio: Raga - A láthatatlan kontinens megismerése című könyve. "Afrikáról azt mondják,az elfeledett kontinens. Óceánia nem más,mint a láthatatlan kontinens. Láthatatlan,mert az utazók,akik elsőként arra merészkedtek,még csak észre sem vették,és mert…..
Mia Alvar: In the country című könyve. A Fülöp-szigeteket 1521-ben Ferdinánd Magellán fedezte fel és nevezte el II. Fülöp spanyol királyról. A spanyolok után 1898-ban az Amerikai Egyesült Államok igazgatása alá került, majd a második világháború során Japán szállta meg a…..
Boris Vian: Tajtékos napok című könyve. Nehéz elfogultság nélkül írnom erről a könyvről, ez az életem leg-leg könyve. Olvastam minimum négyszer, láttam filmen és most újra hallgattam hangoskönyvként. Az író is a kedvenceim közé tartozik, olvastam minden magyar fordításban…..
Jamaica Kincaid:  Lucy című könyve. Antigua és Barbuda parányi, független közép-amerikai szigetország a Szélcsendes-szigetek középső részén, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál. Az államot három sziget alkotja. Antiguát Kolumbusz Kristóf fedezte fel és…..
Aung Szan Szú Csí: Levelek Burmából című könyve. Amikor megláttam, hogy Mianmart még senki se vállalta, már tudtam, hogy kitől szeretnék olvasni. Aung Szan Szú Csí burmai politikus, az 1980-as évek óta harcol hazájáért. Vezetésével megalakult a Nemzeti Liga a Demokráciáért…..
Peter Thomson: Kava in the Blood (Kava a vérben) című könyve. A Fidzsi-szigetek egy ország és szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén. Hivatalos neve: Fidzsi-szigeteki Köztársaság, Matanitou ko Viti. Cook kapitány a tongaiaktól hallotta a viti szót (helyi nyelven jelentése: ’nagy’), és átírta:…..
Alain Mabanckou: Törött Pohár című könyve. Nehéz elkezdeni az összefoglalót, mert tele vagyok kettős érzésekkel. Eleve a könyvválasztás miatt is, mert bár az író Kongóban született, már francia állampolgár és bár a történet Kongóban játszódik, de témáját tekintve…..
Mariama Bâ: Scarlet Song című könyve. A könyvek kiválasztásánál próbáltam figyelembe venni, hogy az adott országhoz legyen valami kötődésem, vagy már jártam ott vagy szeretnék eljutni oda, vagy kedves ismerősök emlékeztetnek az adott országra. Szenegálra amiatt esett a…..
Imants Ziedonis: Színes mesék című könyve. Aki a címből úgy véli, ez egy mesekönyv lesz, akkor nem téved. A gyerekekkel olvastuk végig ezt a 11 meséből álló könyvet, kisebb-nagyobb csodálkozások és/vagy meglepődések közepette. Imants Ziedonis lett költő, író,…..
Henning Mankell: Comédia infantil című könyve. Bár született már Mozambikról egy nagyon jó írás, véletlenül nekem is a kezembe került egy kötet, ami esetleg mást is érdekelhet. Olvasnivalóból sosem elég, nem igaz?..
Annick Cojean: Kadhafi háremében című könyve. Először Kadhafi híres Zöld Könyvét akartam elolvasni. Aztán találkoztam ezzel a könyvvel. Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen történet lesz. De nagy meglepetésemre nem egy, hanem több ember is "megszólal" a könyvben. Így az…..
Nataša Dragnić: Minden nap minden órájában című könyve. Kedves világjáró könyvmolyok és követőik, egy szerelmetes, mesés tengerparti történetet hoztam nektek a napfényes Horvátországból. Na, nem kell megijedni, nem lesz túl szirupos, és a hepiend sem garantált. Be kell hogy…..