Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Válasszunk

713 bejegyzést írt és 3413 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Malév GH eddig sem pályázott nagy eséllyel a legkedveltebb cégnek járó babérkoszorú elnyerésére, de lassan inkább az aranybékasegg díjra lehet méltó (a díjat egy reklámblog találta ki, nem én). Olvasónk, Dóra (kérésére a nevét megváltoztattuk) tanulságos esete következik. Frissítés: a Wizz Air…..
Válasszunk 2019.10.05 02:51:48
@rpMaus: Szóval a szavatossági jog alapjait sem felismerve írtál valamit. Amit úgy prezentáltál, mintha hozzáértőtől jött volna. Ha valaki hisz neked, te megtévesztetted és ezért őt kár éri, pl. mert a te állításaid alapján cselekszik, amikor megtagadják tőle a repülést, akkor joggal fogja azt mondani, hogy átverted.

Tökmindegy, hogy jogász vagy-e vagy sem. Egy weboldal pedig ebből a szempontból már egy nyilvánosság felé nyújtott szolgáltatás, te ennek részeként, erre hivatkozva adtál ennek a profiljába illő, ám hibás tanácsot.

De nem ez a baj. Az sem, hogy amit eddig nem voltál képes megérteni az egész alapjából azt ez után sem. Sőt, mint mondtam: Ha valaki úgy dönt, hogy az adott ügyben anyázó utas mellé áll, sem ő, sem a családja nem várhat több tiszteletet.

A baj az, hogy nem áll meg a történet ott, hogy hibás teljesítésről van szó. A probléma itt egyik oldal szerint az érintés, másik oldal szerint pl. a nem együttműködő, erőszakos utas... Ezek nem fogyasztóvédelmi ügyek.
Válasszunk 2019.10.05 03:21:31
@rpMaus: Zsidókat nem említettem. De korábbi beszélgetéseinkben nem egyszer találkoztál vele, hogy a családom részben az. Így az újabb rágalmazásod különösen csúnya. Csak tudod az a baj, hogy vannak emberek. Az ember gerinces. A hozzád hasonló rágalmazó pedig nem az. Lehetne féregnek hívni, de szerencsétlen kukac megsértődik, ha ezekhez hasonlítjuk. Szóval van egy speciális fajta. Az ember fajba még beletartozik, de annak olyan gerinctelen fajtája... Te úgy látszik ehhez tartozol.

Ha ugyanis lett volna gerinced annyit írsz, oké a szavatosság valóban hibás teljesítés jogkövetkezménye, ahhoz valóban ismerni kellene a szerződést, és innen a beszállás megtagadása (ami elég széles körben elterjedt és elfogadott gyakorlat) jogszerű. Pont.

Te nem elismered azt ahol tévedtél, hanem bizonyítod a becstelenségedet, gerinctelenségedet, és közben akár bűncselekményt is elkövetsz. Gondolom, ha felelősséget is kellene vállalni a tetteidért az már nem feltétlenül menne...
Válasszunk 2019.10.05 04:40:36
@rpMaus: Tudom, te nem ehhez a posthoz írtál kommentet.

"amennyire én tudom, az ügyészség - kikezdhetetlennek tűnő - álláspontja szerint (fogyasztói) szerződés keretében nem, vagy nagyon nehezen lehet elkövetni bűncselekményt" c. általánosító szöveged alapvető problémája az, hogy csak a csalás kérdését vizsgálod. Ami egy célzatos bűncselekmény, és ami miatt csak akkor lehet eljárni, ha az elkövetés során az elkövető CÉLJA is pontosan az, amit a törvényi tényállás rögzít.

Fogyasztó megtévesztése pl. más tényállás. És van még millió más a BTKban. De fogyasztói szerződés keretében egyes meg nem tartott is irreálisnak tűnő rendezvények esetében mégis volt csalás miatt eljárás. Csak ugye mindenki hülye (ügyészség, bíróság) csak te vagy a helikopter.

"Azaz inadekvátnak vélem a feljelentést,"

Az, hogy nem érted, hogy a megérintés kérdés nem fogyasztóvédelmi kérdés, de sok más sem, és ezért nem is csaalásról van szó, de nem is más gazdasági dologról, az a te bajod.

Két ember között elmérgesedik a vita. Egyik szerint a másik viselkedése jogsért (becsületsértő), másik szerint meg az előbbi lépett túl határokat. Ebből, uram bocsáss, pl. lehet még bármelyik irányban garázdaság miatti ügy. Sőt más is. Azaz a vásárló és a szolgáltató alkalmazottja közötti viselkedésbe bizony sok más általánosabb jogszabály is beleszól.

Lásd a volt DAKÖRT ellenőrei kapcsán folyó pár büntetőeljárás esete. Lőn csoda, ott is fogyasztói szerződésről van szó.

Azaz amikor abban bízol, hogy aki lehülyéz az az ügyészséggel szemben neked ad igazat, akkor is arról szól a dolog, hogy nem érted sem azt, hogy az ügyészség mit mond, sem a törvényt, sem a helyzetet. Semmit.

Sem az ügyészség, sem a bíróság, sem a rendőrség gyakorlata, sem a törvény szövege, semmi nem győz meg, és a válaszod nem más, mint a viselkedésed.

Amiben képtelen vagy azt mondani, "de szerintem ezért és ezért lehet visszaélésszerű", marad ami maradt.

Az alapügy egyszerű:

Az jár, ami a szerződés vagy jogszabály alapján jár. Minden más amit elvárnál az olyan ami nem jár, az adható. A termék vagy szolgáltatás pozícionálása, a vevők meggyőzése miatt adhatják (része a marketingnek), lehet ezért dress kód, viselkedési policy, stb., de amíg ez nem része sem szerződésnek, sem jog alapján nem kötelező addig nem jár.

Elvárni innen akkor tudod, ha a piac kényszeríti ki. Hogy ez mikortól lesz a hasonló terméktől, szolgáltatástól általában is elvárható és így eltérő jogszerű szerződési feltételek hiányában megkövetelhető, mikortól és milyen szerződési feltétel lenne semmis, stb. az egy olyan kérdés, amiben akkor lenne alapja szakemberként bármit is mondani, ha a szerződés ismeretében tudnád, hogy mi az ami jogilag elvárható és mi az ami biztosan nem.
  Az egyik női oldalon érdekes cikkre bukkantam a minap. Kicsit megszólítva is érzem magam, mert az olvasás szeretete mellett a kötelező olvasmányok közül némelyik nagy kedvencem, az indított el a könyvek szeretete felé, ráadásul legnagyobb csemetém másodikos lesz a jövő héttől. Az említett cikket…..
Válasszunk 2019.08.25 08:05:55
A rövidített változat hibája, hogy a történet kis részét összefoglalja, de sok más nem jelenik meg benne, a gyerekek többségének érdektelen.

Ellenben a post teljesen rossz alapállásból indul ki. Mondjuk elfelejtjük Moldova György zseniális műveit csak attól, mert nem kötelezőek? Karl May számos olyan könyvét ami sosem volt kötelező elfelejtettük? Lehet a sort folytatni, így abból az alapállásból érvelni, hogy ami nem kötelező azt elfelejtésre ítéljük már az érvelés alapjait érintő hibát jelent.

De tegyük fel másik oldalról a kérdést: Piszok sok fontos változás van. Pl. az, hogy a Frankeinstein történetben a tudomány és a technológia ellenség volt, majd a Drakula történetben a jó oldalra került. Érdekes ennek mellé tenni pl. Michael Crichton könyveit. Rögtön átköthető a dolog a "suspension of disbelief" témájára, annak kapcsán, hogy bizony az utóbbi író művében számos olyan dolog van, amiről már akkor is lehetett tudni, hogy butaság, de mára egyértelmű.

Fontos témák ezek, amik a mai technológiához, tudományhoz való viszonyunk (és pl. food babe jelenség) szempontjából beszélni kellene róluk. Lőn csoda, egyik sem kötelező olvasmány. És igen, amikor a Moldova féle riportokat említettem, akkor is érdekes lehet a technikai fejlődést párba állítani. Mondjuk "A pénz szaga" elolvasása mellett egy ismeretterjesztő sorozatot, és a népszerű kamionos youtube csatornák pár epizódját összevetve lehet látni egy fejlődési utat, a témákat.

Ez ugyanakkor a rossztanuló számára is motivációt jelenthet arra, hogy idegen nyelvet tanuljon. Ennek kapcsán viszont nem ártana, ha az idegen nyelv oktatásánál az idegen nyelven olvasott irodalom is megjelenne.

Hasonló téma feldolgozása a szórakoztató irodalom - szépirodalom - szakirodalom hármasában egy érdekes opció.

Minden ilyenről, és az olvasás megszerettetéséről, a ma szükséges szövegértésről lemondani azért, hogy szenvedve olvassanak el olyat, amit el sem képzelnek így ebben sem fognak miatt a fejlődni, csak azért, mert a mi időnkben az volt a kötelező?

Akadnak olyan legendás alkotók, mint Agatha Christie akik politikai vagy egyéb okokból nem lettek kötelezők. Vajon ez elfelejtődést jelent? Egy olvasott, művelt, nő vajon hány olyan könyvet olvasott ami nem volt kötelező és mégsem felejtődött el? Nos akkor elfelejtődést ígérni ilyen esetre kicsit túlzás volt, nem?

És ami pedig elfelejtődne, az miben más, mint az irodalomtörténet korábbi elfelejtődött művei amik nem állták ki az idő próbáját és maximum pár kutató találkozik velük? Nem automatikusan jobbak és ezért felejtődnének el. És éppen így a jövő hasonló művei helyett miért ezeket kellene preferálni?
Az elmúlt egy-két hét posztjai alapján azt is gondolhatnák sokan, hogy én utálom a Ferencvárost, esetleg Újpest/Fehérvár szurkoló vagyok. Egyik sem igaz. Először is egyetlen magyar futball csapat szurkolója sem vagyok, egyiket sem szeretem/utálom jobban, mint a többit. Sem a Fradi, sem a Debrecen,…..
Válasszunk 2019.08.24 17:04:17
@Emmett Brown: Ahhoz, hogy BÁRHOL legyen idegenforgalom, a nemzetközi mérkőzések kellenek. Ahhoz, hogy a nemzetközi mérkőzések összejöjjenek kell a bajnokság is. És jelenleg nem Mezőkövesd vagy Kisvárda a példa, ott felmerülhetne, melyik más csapat jobb, sok mindent lehetne elemezni, hanem a Ferencváros. Budapest. És a nemzetközi kupákban szereplő Budapesti vagy Székesfehérvári csapatok nemzetközi szereplése kapcsán az országba érkező, többnyire Budapestet vagy más nagyvárost látó turisták kérdése.
Ádám nem járult hozzá ahhoz, hogy az E.ON reklám céljából is megkeresse őt, ezért a cég most más irányból támad. Az adatkezelési tájékoztatás hasznos információ, tehát nem reklám, de gyakori elküldésével hátha egyszer eljön az a pillanat, amikor megadja az adatait és beleegyezik a reklámokba? Az…..
Válasszunk 2019.07.29 20:08:13
@Nick-son: Nem tudom.

Volt aki küldött nekem kedves aranyos reklámlevelet. Mindenki mondta, hogy hiába panaszkodik az ember, nem veszik le a címlistáról. Tök jó...

Ment nekik egy szép válaszlevél. Az, hogy az embernek van pl. akár személyes weboldala, és a whois is ad e-mail címet, ez nem teszi ezt céges e-mail címmé, ellenben maga a cím is olyan személyes adat, aminek a kezelésére pontos szabályok vannak. Ha engedély nélkül kezelik és spammelésre használják, annak sokféle vonzata van.

Többek között az adatkezelésről kell tájékoztatni (határidőre), mivel ennek kapcsán mérlegelnem kell, hogy az ő jogszerűtlen adatkezelésük számomra milyen kockázatot jelent, ezért ezzel "dolgoznom kell", engem "nem vagyon hátrány" ér az ő személyiségi jogokat sértő magatartásuk miatt így lenne némi kifizetendő sérelemdíj.

Majd ment nekik ez tértivevényes levélben. Itt már a plusz lépések, plusz munka kérdése is ment.

A harmadik kör már arról szól, hogy erre érdemben nem reagálta, a sérelemdíj iránti igény jogosságát nem vitatták, és az innen egy olyan addig érdemben nem vitatott követelés, amit az ő sorozatos és tömeges jogsértő magatartásuk okozott.

Tudod ez az a pont, ahol a nem jogszerű adatkezelés elkövetője, akihez a levél sok módon követhető vissza, és aki eddig jogsértő módon nem reagált és látja, hogy már a jogi és egyéb költségek miatt nem bagattel, bíróság előtt érvényesítthető, követelésről van szó, erősen meg kell, hogy gondolja, hogy ellentmond-e? Mert onnan neki még drágább...

Ha sok kedves aranyos spammer tanulná meg, hogy a sorozatos jogsértésnek fizetnivaló és esetleg felszámolás a következménye, akkor hamar változna a hozzáállásuk.
via GIPHY Ha az egyiptomi tíz csapás mai megfelelőit kéne számbavenni, a netes csalásokat nyugodtan felvehetnénk a listára a dögvész vagy a sáskahad helyére, nemcsak az anyagi veszteségek miatt, hanem a károsultak idejét és idegrendszerét  igénybevevő ügyintézés miatt is. Nem lehet elégszer…..
Válasszunk 2019.07.24 11:27:45
@halaloszto: A rendelés adatai így is láthatóak, időpontok, stb. És az is, hogy mikortól, milyen hálózatban, hogyan volt a készülék regisztrálva.

Csakhogy a "miért ekkor tiltják le" játék mögött ott van egy egyszerű szabály: Ha valamit részletre veszel meg szolgáltatónál, sokszor merül fel, hogy az csak a teljes vételár kifizetése után lesz a tiéd.

Sok esetben a kialkudott nagyobb csomag kötelező része a kedvezménnyel kapott készülék. Ha viszont emberünknek már van jó készüléke, dual simes, akkor a céges előfizetéssel részletre hozott készüléket még garanciálisan eladja... Mint akkor is, ha a drágább készüléket nem akarja odaadni a dolgozónak, a SIM kártyát tegye pl. a telemarketinges a saját dual simes szarjába alapon...

Akár magyar szolgáltatói példányok, akár külföldi így kerül sok GSM boltba. A baj akkor van, ha az adott előfizetés megszűnik, készülék kedvezményt is ki kéne fizetni, hátralévő részletet is, vagy a telefont ami "mégsem került a használó tulajdonába, de nem is hozták vissza" lopottként letiltják.

Ha a túl sok telefonnál borul az ügy, akkor az adott GSM bolt sem fog tudni az általa vállalt garancia kapcsán helytállni, mert nincs forrás, neki is bukta van, csődbe megy és erre vannak cégtemetők...

Így tudsz a drága előfizetésekhez kapcsolódó kedvezményes ár környékén készüléket venni, előfizetés nélkül. Minél magasabb árréssel dolgozik az ilyen bolt, annál több lehetőség lenne arra, hogy a cég nem dől be és a hasonló problémákat megoldják. És elég sok szolgáltató elég sok márkájú telefonból függetlent ad, így amikor nem saját ügyfélnél van a lopott telefon és nem érdekük, hogy az új használó elégedett maradjon, akkor nem lesz a szolgáltató jófej. Vagy tud cserélni a bolt, vagy nem.

De aki "legolcsóbb" akar lenni gyorsan pörgő áruval, erre nem tartalékolva, annál vásárolva (alíg olcsóbban) ott ez a kockázat viszonylag magas.

Elvben aki a szerződést kötötte és ebben a helyzetben van és sok készüléket tud elpasszolni egy GSM boltnak az többnyére komolyabb vállalkozás ahol sok készülék van amit nem kell kiosztani, vagy mert nem kéri a dolgozó, vagy mert nem kapja. Itt abban bíznak, hogy a mérete miatt nem dől be és végig fizeti a részletet...
Válasszunk 2019.07.24 16:24:52
@Terézágyú: Csakhogy itt a kereskedő jóhiszeműen, papírokat írva, abban a hiszemben, hogy az nem volt lopott, stb. megveszi a telefont egy olyantól aki azt szerződéshez akkor is kapta, ha nem akarta. A számlát látja, a részletfizetési megállapodást és azt a kikötést, hogy amíg az nem pörög le a szolgáltatónál viszont NEM látja.

Így a papírokkal, jóhiszeműen, a saját részéről mindent betartva vett árut eladja.

Na ebben az esetben merül fel az, hogy a vevő mennyire védett...
Futótűzként terjednek az interneten a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának kezdeményezésére létrejött tanári fizetésről szóló képek. Jómagam is szerettem volna majd valamelyik posztomban a tanári fizetésekről írni, de hamar eljött az ideje, hogy egy kicsit…..
Válasszunk 2019.07.24 04:37:34
Nem fog tetszeni a kommentben kapott válasz. Mert alapvetően arról szól, hogy nem mindegy az, hogy többet költünk a pedagógusok bérezésére, vagy ugyanazt a pénzt máshogy osztjuk el. Ismerjük a megszólalók egy részének a válaszát: Hát mindenki többet érdemelne. Tök jó, nagyobbak lennének a számok a bérpapíron, meg ott ahol az egyes termékek, szolgáltatások árában a munkaerőt fizetnénk meg. Arányaiban nem változna sok de mindenki élvezettel nézné az infláció, vagy akár a hiperinfláció következményeit. Éljen a demagógia.

Érdemben: A jelenlegi oktatás baja az, hogy iszonyat rugalmatlan. Ha kivezetne a kormányzat egyes tantárgyakat, vagy csökkentené az óraszámukat egy csomó tanár lenne munkanélküli, ha valami újat akar bevezetni, nem lehet mindenhova megfelelő tanárt biztosítani.

Ha az iskola vigyázna a gyerekre, szakértő segítene a tanulásban, és amennyiben a csoportra vigyázó pedagógus nem tud segíteni, hívhatná a helyi témafelelőst, aki szükség esetén egy elérhető "helpdesket", az oktatás java mögött appok, streamelt tartalmak, más digitális és távoktatási módszerek lennének, akkor valószínűleg lehetne sok téren hatékonyabb az oktatás. A top tehetségek ebben a rendszerben akár az ország legeldugottabb településén is kiemelhetők, és a stream helyett a tehetséggondozással foglalkozó pedagógussal való videokonferenciába áthelyezhetők.

Ha ezek mellett az osztályzást úgy változtatod meg, hogy előbb kell a "kettes szint" elérését bizonyítani, utána jön a hármas szinthez plusz tananyag, amiből ismét lehet teljesíteni, hogy jöhessen a következő szint, kicsit gamificationre és a legkorszerűbb, a hagyományos oktatásnál hatékonyabb módszerekre építve, akkor a kettes elérése sem lenne kudarc (rossz jegy), hanem valamennyire sikerélmény lenne.

A korlátlan visszatekeréssel, más tanár streamjének megnézésével, más digitális tananyag, app kipróbálásával valaki "sokáig próbálkozhatna", hogy ne legyen végzetes lemaradásban és nem kellene a "jobb osztályzathoz szükséges pluszra odafigyelnie", és ez a délutáni időszakra is átnyúlhatna, akkor az is javíthatna az esélyeken, pedig kevesebb lenne a személyes része a dolognak.

Így könnyebb a tananyagot is megvágni, hiszen aki alól kirántják a tananyagot, ugyanúgy tud segíteni bármilyen tanulásban a rá bízott gyereknek, mert általános műveltséggel és némi pedagógiai ismerettel rendelkező felnőtt, aki megérti azt a tananyagot amiben kellhet segíteni. A legrosszabb tanárokat ki lehet szórni...

És ha nem feltétlenül kell szaktanár, a gyerekek egyénileg haladnak és akár több évfolyam is lehet egy teremben, akkor több helyen lehet helyben a kis létszámú iskola, csökken a gyerekek ingázásával kapcsolatos terhek mértéke, és csökken az egyenlőtlenség.

És a 15 gyerekre vigyázó, bonyolultabb esetben távolról segítséget kérő szakembernek nem kell annyi pénzt adni, mint annak aki a legjobb órákat streameli, vagy akinek a diákolimpiára készülő top tehetségek felkészítése a feladata.

Amennyire az ilyen eszközök sikerei mutatják: Jó eséllyel jobb eredményt érne el az oktatás. Aki nem érdemel ennyit se, de gyerekekkel akar lenni az az egyszerűbb munkára (kevesebb terhelésre) kevesebbért is alkalmazható lenne. A jövőt jelentő igazán jó tanárok viszont a jelenlegi összeg sokszorosát kereshetnék.
Szia, a nevem Betti. 27 éves vagyok, és 6 éve alkoholista. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is.. A blogot három okból írom: 1, Nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek,…..
Válasszunk 2019.07.19 18:23:50
"Mondtál már nemet olyan programra, amiről előre tudtad, hogy ott majd nem lesz lehetőséged inni? " << Ez nem nyert. Mert piszok sok olyan program van amiről tudom, hogy nem lenne esély se ott inni. Nem olyan hely, nem olyan a helyzet. Ez tök jó. Jön az ajánlat, menjek el X hangversenyre. Tényleg, a hangverseny nem kocsma...

Csak éppen nem is olyan hangverseny, amin előadott zenemű érdekelne, és éppen akkor lehet teljesen más programom is. Munka, játék, családi program, bármi olyan amin szintén nem lesz ital. De fontosabb az érdektelen hangversenynél.

Te szembesítettél egy marhasággal: Az, hogy a nem ivós hangversenynél, a nem ivós hobbi többet ér szerinted eldöntötte alkoholista vagyok. Köszi.

Képzeld, még a száraz novembert is kihagyom.

Ugyanis van egy olyan probléma, hogy a családban akkor több születésnap, névnap, stb. van. a sajátom is. És van olyan, ahol barátokkal ülünk be kajálni, dumálni és elég az almafröccs, de van az a környezet ahol illik koccintani, illik megkóstolni egy borász borát, stb. Persze olyan mennyiségben ami után az ember még józan. Nem spicces, józan. Tényleg józan. Miért? Mert valamit megkóstolni akkor is lehet, ha a 3 féléből összesen sem fogy 1 deci, de ez az ütem 2 óra alatt jön össze. Étellel, sok más folyadékkal, stb.

Szóval eszközként használom arra, hogy a társadalmi etikettnek megfeleljek. Vagy ahhoz, hogy az étel kapcsán aki elkészítette a borral együtt mondja teljesnek az ízélményt akkor megkapjam amiért fizettem, stb.

Az alkoholfogyasztásban még rendszer is van. A születésnapok, névnapok valahogy minden évben ugyanakkor van, így van egy viszonylag stabil periódus.

Lehet sorolni: Ezzel is "megmagyarázom"
És láthatóan "bosszant" a szembesítésed.

De mondjuk a heti átlagos fogyasztásom nem éri el az 1dl bor / cider, stb szintet... És amikor sokféle bort illik megkóstolni az sem ér el több óra (kb egész nap) alatt mondjuk fél litert, közben eszek, így hatása nem nagyon van.

Ünnep kapcsán, sok koccintásnál is max 2 deci bor, vagy 2 deci Cider...

De ugye ilyen ünnep az év legsűrűbb időszakában is csak pár hetente van.

Egyéb alkoholfogyasztás: Ha csokiban van alkohol, ki sem lehet mutatni, viszont finom. Ami nem "hat" alkoholként (nincs jókedv, részegség, stb), ritkán van (havi 1-2 alkalomnál ritkábban) viszont finom azt nem is keresem, de nincs is tiltó listán.

Te nagy okosan, hosszú cikkben alátámasztva közlöd, hogy ez alkoholizmus, rossz ivás, stb. Csak ahhoz szignifikánsan több alkoholt kellene bevinni, mint ami akár az emésztésnél keletkezhet, akár bizonyos ételek normál alkohol tartalma.
Válasszunk 2019.07.19 19:38:11
@józanakaroklenni: "Mondtál már nemet olyan programra, amiről előre tudtad, hogy ott majd nem lesz lehetőséged inni? "

"Ha ezek bármelyikére igennel válaszoltál, akkor tudd, hogy az alkohol folyamatosan mászik felfelé azon a listán, amin a számodra fontos dolgok szerepelnek. "

vs.
"Nem állítottam semmi ilyet. Azt állítottam, hogy ha te inkább otthon maradsz, hogy ihass, az baj. Semmi mást az égvilágon."

Szóval előszőr hülyeséget írsz. Utána letagadod és a letagadás mellett beszólsz. Ha valakinek nem tetszik, akkor biztos abban van a hiba.

Szerintem itt az ideje szépen bocsánatot kérned a beszólásért, elgondolkodni azon amit írtál, updatelni a postot....
Válasszunk 2019.07.19 19:40:35
@ABC Jozsi: Nézd. Az, hogy személyeskedik egy dolog. Az, hogy a valótlan állítására felhívják a figyelmet, erre hazudik és beszól az egy mélyebb szint. Nyilván neveltetés kérdése, itt is az önkontrol és a normalitás, és ott is ahol nem tud megállni a piával. Azt nem nem ő maga választotta.

A "ha már személyeskedünk" kapcsán nem árt ezt is mérlegelni.
Az Indexen javában zajlik a tegnapi bejegyzés vitája. Eddig a hozzászólók a következőket ajánlották a tévésorozatokat, koncerteket és sportközvetítéseket megszakító hirdetések kiszűrésére, elkerülésére: Adblock for YouTube, Spotify, Deezer, nCore, uBlock origin, clipconverter. Egy üzenetet szó…..
Válasszunk 2019.07.19 02:44:12
Ha már médiával foglalkozol, akkor nem árt tudni a tényt, hogy pl. az RTL Klub országos terjesztésű, ingyenesen elérhető csatorna. A "nincs számítógépük az alternatív üzenetekhez" kérdés egyik kulcseleme az RTL klub.

Szóval valóban: Valóban. Ha valakinek nem csak az Internethez nincs hozzáférése, de...

1. Az RTL Klubhoz és a többi "ingyenes" és alap kínálat részét jelentő adóhoz sincs
2. Nem él sem a központi régióban sem olyan nagyvárosok vonzáskörzetében ahol van ellenzéki érzelmű helyi rádió (pl. Szeged) vagy nincs hozzá készüléke
3. Az újságosnál lenne igénye rá, de nem kap sem Népszavát, sem HVGt, sem mást...
4. Nem találkozik emberekkel akiken át a szóbeszéd elérné
De mindezek ellenére úgy dönt, hogy bár a helyi lapokban sincs valódi helyi téma, ő fizet a kormánypárti tartalomért...
És mindez nem az ő igénye, hanem valaki erre kényszeríti...
Az mind az alternatív forrásoktól megfosztott, kormányzati médiára kényszerített ember. Csakhogy itt piszok sok olyan szempont merül fel, ami együtt merőben valószínűtlen, hogy megvalósulna, és a politikai érdeklődés hiánya (nem beszél róla, nem nézi meg az elérhető forrást) a választáskor mégis aktivitássá változik, az valóban olyan szavazat akiről szó van a postban.

Való igaz: Az RTL klub sem jut el mindenkihez. Hajléktalanok számára a televízió elérése nem triviális. Maradna döntően a nyomtatott sajtó. De ebből a fizetős kormánypárti lapok kiesnek. Az általuk árult Fedél Nélkül, a hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezeteken keresztül a szóbeszéd, a saját életüket érintő intézkedésekkel kapcsolatos tapasztalatok a többséget befolyásolja.

Lehetséges az, hogy van olyan hajléktalan akihez ez nem jut el, de ingyenes, budapesti, kormánypárti újság a kezükbe kerül, a saját tapasztalatai sem fednek le őt zavaró intézkedéseket, mert nem úgy él, hogy őt kergessék. Ha ő elmegy szavazni az stimmel.

De amúgy a post állításai közül sok olyan van ami megkérdőjelezhető.

A nagyanyámnak sincs számítógépe. De RTL Klubja van, de az UPC kínálatában jön az ATV is. Mint sok más ember az ország központi régiójában a Klub Rádió lefedettségi területén belül van.

Édesanyámnak hosszú ideig nem volt számítógépe, most van egy javarészt használhatatlan laptop amit viszont nem is használ. RTL Klubja van. Sőt a vidéki kábeltévé szolgáltató kínálatából is jön az ATV... 1000 fő alatti faluban lakik, de a szomszéd és a szomszéddal átbeszélt témák itt is információforrások. A szomszédai közül legalább 1-nek van számítógépe.

A környezetemben tudok még olyan nyugdíjast akinek nincs számítógépe. De Kábeltévéje van. Szintén van RTL Klub és ATV. És mondjuk úgy, újságból sem a kormánypárti helyi lapokat olvassa.

Tudom, anekdotikus érvelés, le lehetne csapni a magas labdát. Csak egyetlen egy baj van, kedves Zöldi László amikor valaki az alternatív forrásokhoz hozzá nem férést egyenértékűnek tekinti az internethez hozzá nem féréshez, akkor egy általánosnak beállított összefüggést állít, és hogy ez így általános lenne és igaz, azt EGYETLEN kimazsolázott ellenpélda is megdönti.

Úgy beállítani a dolgot, hogy a tévénézők, a tévében lévő reklámmal tömegesen szembesülők az alapkínálat részeként elérhető, ingyenesen is nézhető, legnézettebb csatornára nem tudnának átkapcsolni egy hülyegyerektől lehetne tévedés, de egy médiával foglalkozó szakembertől nettó hazugság, az olvasó megtévesztése, becstelenség. Arról szól, hogy a politikai üzenet közvetítése érdekében valaki eladta a becsületét.

Az országban valószínűleg sokkal több olyan ember van akihez nem jut el a kormánypárti sajtó, de kormánykritikus igen, mint olyan ember aki a kormánypárti sajtót fogyasztja, de az RTL klubra sincs esélye...
30 éve már javában folyt a rendszeváltás. És nem lehet a mai helyzetet anélkül értelmezni, hogy erről beszélnénk. Nehezen lett volna rendszerváltás, ha nem látják sokan, hogy a párton belülről is kritizálják a pártot, és ezt meg lehet tenni. És persze egy darabig természetes volt az, hogy mindenki…..
A Diákhang írása kapcsán több gondolat is felmerült bennem. Kezdve az 5 forintos ellenzéki becsülettel. Ha egy írás nyilvánvalóan kritizálja a FIDESZt, mert az nem formálja a társadalmat, jelzi, hogy a kormányzásból a politika, a valódi polikusok hiányoznak, az nyilván nem egy FIDESZ párti írás.…..
Nagyon sokan rendszeresen feláldozzák az ebédidejüket is akár egy-egy sürgős munka kedvéért, csak oda sem figyelve, a monitor előtt kapnak be pár falatot, majszolnak el egy szendvicset. Ez a szokás azonban egyáltalán nem szolgálja a hatékony munkavégzést, sőt, hosszabb távon egészségi kockázatot is…..
via GIPHY Mivel Gábor évek óta minden nap vonatozik, örömmel költ többet azért, hogy az IC első osztályán utazhasson. De amióta a metrófelújítás miatt a a MÁV megnyitotta az IC-t is a Budapest bérletesek előtt, úgy érzi, hogy nem azt kapja a pénzéért, amit eddig. Nem azzal van baja, hogy a MÁV…..
Válasszunk 2019.07.17 00:32:38
@Macropus Rufus: A baj az, hogy te nem érted a helyzetet.

Létezik alapvetően egy olyan fogalom a MÁVnál, hogy bérlet. Nézd meg, hogy ez melyik kocsiosztályon, mennyibe kerülne az adott távolságon. Elárulom: Horror ára van, mert arra találták ki, hogy a bérlet kedvezménye, hogy a munkaadó kifizeti a 80%-át.

A MÁV viszont akart nyitni más utasok felé. Ebből jött a START kártyacsalád. Ebből van ami kedvezményt ad, van ami csak másodosztályra jó, és van az ami bármely vonat bármely osztályára. Az utóbbi kettő között minimális a különbség... És van nem arcképes is ebből cégeknek.

Munkába járás, ennek is egy részét fizeti többnyire a cég, vagy akár az egászet, mert neki is jóval olcsóbb, mint bérletet venni. Namost ez a "többszázezer forint" az éves, összvonalas játék TELJES ára, amiből még a munkaadó támogatása lejön. Ha így egy országos lefedettséget kapsz és nem kerül annyiba, mint a Budapest Bérlet 3*-osa, akkor az nem a hű de szuperexkluzív szolgáltatás.

Mivel emberünk időnként lehet lusta lehet helyjegyet szerezni, ne feledjük, ezt ő ingyen kapja csak intézni kell, ezért sok esetben nincs fix helye, nem tud senkit megkérni, hogy "hé ez az én helyem, add át".
Hadházy Ákost gyakran kérdezik a nyilvánosság fórumain. Az LMP volt társelnöke tavaly, az országgyűlési választás után kilépett a pártjából, majd független országgyűlési képviselőként csatlakozott az idén Márki-Zay Péter ernyőszervezetéhez, amelynek nevét nem jegyeztem meg. 2010 óta sok…..
Válasszunk 2019.07.14 19:03:24
@Zöldi László: Nem teljesen. Alapvetően a sulykolásnak van egy fontos határa. Tökéletesen működik, amíg az üzenetet nem teljesen utasítod el, nem kérdőjelezed meg automatikusan. Amikor ezt megteszed, bármilyen módon és alapon, akkor az elismételt üzenet mellett az általad előkeresett ellenérvek is ismétlődnek, és pont az elutasítást erősíted meg.

Ha az ellenzéki média jelentős része ebbe a helyzetbe navigálta magát, akkor jól nem jöhet ki a helyzetből. Ha a szokott üzenet megy végig, akkor jön az elutasítás is, de az is, hogy akik elutasítják egymás közt az újabb hazugságról, torzításról beszélnek, és ez utóbbi sokkal erősebben megy át, sokkal jobban megerősüdik. Így az visszaüt.

Ha a korábbi hibákkal szemben kritikus, önkritikus a sajtó, akkor a korábbról rögzült kép jogos kiritikája az éppen aktuális ellenzéket akkor is könnyen járatja le, ha már valami kicsit változtatott...

Az élés törést viszont az ellenzéki sajtón nem lehetne átvinni...

Nemrég éppen kicsit megdölgött a gépem, többet skypeoltam telefonról. Míg egy troll éppen szidta a blogomat, több barát panaszkodott, hosszabb ideje nem írtam rá semmit. Most 2 napon belül jött 3 post.

valasszunk.blog.hu/2019/07/13/van-e_alternativaja_a_liberalizmusnak_liberalis_demokracianak
valasszunk.blog.hu/2019/07/13/mi_van_a_nemet_szexualis_eroszak_sorozat_mogott
valasszunk.blog.hu/2019/07/14/ovon_aluli_utes_alternativ_iskolak_es_az_igazsagossag

Ha megnézed az első post kapcsán: Az Index beszámolt egy Netflix sorozatról. De a Netflix sok dokumentum sorozatánál éreztem azt, hogy megvezetnek. Első lépésem a Wikipedia megnyitása volt, rákerestem az érintett ügyér kiarrierjére. Hoppá: Volt neki más hamis vádas ügye. Az utóbbi kapcsán a rasszizmus kizárt.

Hoppá az ötök ügyében az egyik perben 13 esküdt közül 4 volt fehér, a többi kisebbségi, a rasszizmus vádja kérdőjeles. A vadulás, az ilyen esetek eldurvulása, a folyamatról olvasottak. És máris az erősödött meg bennem, hogy a Netflix, és egyfajta baloldali politika megint megvezet, itt megint egy progresszív feminista csapat gyalulta le az ártatlanság vélelmét, a tisztességes eljárást, stb...

Rögtön eszembe jut az összes tartalmi kritika az Isztambuli Egyezmény kapcsán, rögtön jön az, hogy ebben a kérdésben melyik oldalon van a hazai baloldal és a hazai baloldali sajtó. Utánanézés után láttad milyen következtetésekig jutottam el. Ott a postban.

Azt, hogy ezt az ellenzéki sajtó mennyire hangosan, egységesen csinálja lényegtelen. Ha a probléma az, hogy az üzenetük nehezebben erősödik meg, mint az a kép, hogy ők hiteltelenek, hazugok, és sokkal keményebb jelzőket is kiérdemelnek.

Jön a német történet. Kapcsolódik.

Ha megnézed, akkor Magyarországon a kormánypárti sajtó nézettsége, olvasottsága alacsony és ezen belül is sok az olyan ellenzéki olvasó aki kötözködni jár oda. Honnan tájékozódik akkor sok kormánypárti szavazó? A piacvezető kormánykritikus sajtóból, csak éppen piszok sok jól megéírt történet, a sok szempontból jó munka is oda vezet, hogy a kormánypártra szavazóban csak azt erősítik meg, hogy az ellenzéki oldal, a mögötte lévő civilek, a mögöttük lévő egész ideológia, a sajtójuk hazudik.

Innen pedig az ellenzéki sajtó jóval kevésbé alkalmas szavazatszerzésre, mint az ellenzék lejáratására.
Válasszunk 2019.07.14 23:50:18
@rallus: Nem biztos. Ne feledjük el, hogy akár a politikai szakértő, akár a kommunikációs szakember számára lehet szakmai feladat ez, nem szabadidőben, hanem munkaidőben.
Ha azt kérdeznéd tőlem, mi a társadalmi-, politikai párbeszéd minimum feltétele, akkor a legelső az lenne, hogy elsősorban a másik állításaival, ha erre nem ad lehetőséget a viselkedésével foglalkozzunk. A személyével legfeljebb akkor, ha ezekből vagyunk kénytelenek következtetést levonni, és a…..
Ha valaki elindul a meggazdagodás felé vezető úton, érdemes résen lennie, mert számos veszélyes tényező leselkedik rá – akárcsak tengeri utazóra a szirének –, melyek romba dönthetik a sikerét. Az egyik ilyen szirén a kölcsönkérés. Kinek ne lenne olyan ismerőse, aki hírhedt, notórius kölcsönkérő?…..
Válasszunk 2019.07.13 19:15:00
@Aranytojás Blog: Sok kérdést máshogy látok. Például van egy olyan fontos határ amit nem érintettél.

Alapavetően van 3 drasztikusan eltérő helyzet.

1. A pillanatnyi kölcsön egy szívesség. Belemegy mondjuk akár 3 napi jövedelmed. De 3 napot arra is reálldoznál, hogy egy hétvégén vigyázz a kutyájára, akkor 3 napot arra is rá tudsz áldozni, hogy máshogy segítsd ki. 3 napi segítség valamilyen formában tőle is jöhet.

Ő kölcsönkért, mert neki fontos az, hogy visszaadja, de ezen az alapon kisegíthetnéd. Valahogy csak viszonozza. Amit ő nyújt neked nem feltétlenül pénzben, az ér annyit amit te nyújtasz neki részben pénzben, akkor is jó így, ha nem tudja, nem akarja visszaadni.

Persze az anyagi terheket akár pár meghívással is lehet csökkenteni, ha ő addig tud spórolni, stb. amíg mindkét félnek jó a dolog, mindenkinek megéri addig ezzel nincs is baj. Ezt az ember tudja, hogy "elkölti" érdemben arra, hogy fenntartsa a barátaival a kapcsolatot.

A kölcsönök jelentős része ráadásul nem is "napokban" mérhető jövedelmet érint, hanem "van 2000 forintod cigire fizuig" szint és nem kerül többe, mint egy Pizza meghívás. Ezek a kölcsönök alapvetően teljesen más szintet jelentenek, mint a nagyobb összegűek. Ellenben ugyanúgy a túlköltekezés következményei.

2. Amikor már ennél többet kér. Amit szívesen adsz neki azt kvázi "kamatkedvezményként" kellene neki adnod... itt biztos, hogy szerződést kell írni, nem árt mindent átszámolni, felmérni a hitelképességét, stb. átbeszélni a kockázatokat.

3. Amikor ennél is többet kér... Nem árt túllépni azon, hogy "miért nem tud valamit finanszírozni", hanem a "hogyan tudna valamit finanszírozni" kérdést kell feltenni, tanácsot lehet adni, segíteni lehet a karrier építését, a források megszerzését, stb.
Az életben különös véletlenek vannak. A napokban olvastam egy cikket az Indexen, a Netflix egy sorozatáról. A nemi erőszakkal hamisan vádolt farkasfalka történetéről. Közben érkeznek a hírek Németországból, ahol gyerekek és fiatalkorúak erőszakoltak meg fiatal nőket. Megvan a modern farkasfalka,…..
Kihagytam egy választást postokkal, meg egy előválasztást. Nem csak az időhiány miatt. Két okom is volt rá. Az egyik az, hogy ugyanazt elmondani a kisebbik rosszról egy idő után lapos. A másik ok sokkal fontosabb volt: Egyik oldal sem érdemelte meg azt, hogy mellette kampányoljak a kérdésben. Nem…..
A napokban kapott újabb lendületet a Demeter Márta ügyében indított kormányzati rágalomhadjárat, némi, hogy is fogalmazzak diplomatikusan, külső segítséget kapva. Az ügy ismert: Demeter rákérdezett, hogy miért hozta haza a Magyar Honvédség repülője a miniszterelnök lányát Ciprusról, amire az jött…..
Válasszunk 2019.07.11 17:52:27
@VIII. Lenin: Én meg csak arra hívtam fel a figyelmed, hogy a reakciók száma minden közéleti blogon attól függ, van-e Index címlap vagy nincs, hirdetik-e vagy sem. Amikor nincs címlap, nem hirdetik hülyeség ezt várni.

A vitaképesség viszont nem azon múlik, hogy egy olyan minináci seggfej akiotthonról csak érvek nélkül személyeskedést tanul mit mond.

Ugyanis más érvekkel válaszolt, itt is. Van 2 olyan aki erre képtelen. Aki csak beszólni tud, akit a jelleme, neveltetése, stb. Csak te se olvasni, se számolni, se gondolkodni nem vagy képes.

Te úgy gondolod, nem kell képesnek lenned erre, és kurvára nem érdekel téged, hogy ezzel a bunkósággal mekkora szégyenbe hozod anyádat, apádat, mert nyilván szerinted sem érdemelnek többet, mert olyan szar alakok voltak, akik belőled is ilyet neveltek.

Nyilván aki válaszolt, akit érdekel mind senki, mert azt te döntöd el, mert belőled nevelt a jó édes anyád ekkora erkölcsi és értelmi selejtet és te speciális vagy.
Válasszunk 2019.07.11 18:02:50
@VIII. Lenin: Az nem tűnt fel, hogy ezek a témák amikre hivatkozol mikoriak?

Mikor volt időm utóljára írni?

Hogy amikor egy témára lassan reagálsz, akkor sosem címlapos ezért nem megy?

Ja, csak hazudni, személyeskedni, becstelen szar alakként viselkedni tudsz, gondolkodni nem... Neked az 1+1 is magas. Ez a baj.
Válasszunk 2019.07.11 18:37:13
@VIII. Lenin: nem kell semmit magyarázni. Ugyanis pontosan jeleztem neki is, másnak is mi a különbség aközött, hogy te csak személyeskedni és hazudni tudsz és ezt utánozuk...

Vagy aközött, ha nem a stílussal, hazugsággal, hanem az itteni viselkedésed által megalapozott véleménnyel sértünk meg, csak azt kimondva rólad amit nyilvánvalóvá tettél és amin változtatni tudsz.

Az utóbbi szintén maradva sem kell a te emberi méltóságod a másik emberé fölé helyezni, ott is van helye a durvaságnak, mert nem a veled szembeni norma a fontos, hanem a magunkkal és mással szembeni norma.

Nem CEUzunk, buzizunk, stb., hanem azt a véleményt amit te támasztottál alá és amit kiérdemeltél az ehhez tartozó tiszteletlenség szintjét tartva leírjuk.

Az utóbbi azért marad meg egy szinten és nem lépi túl azt, mert mondjuk a kellően trágár megfogalmazás nem csak rólad és a családodról szólna, hanem azokat ignorálná akiket az kívülállóként zavar...

Nem lehetne érvekkel alátámasztani. Nem lenne sok állítás ellenőrizhető.

Ezek szempontok. Téged kímélni nem az... Ezekről szól az a szint ahol nem süllyedek le a szintedre.

Mert hazudozva fröcsögni nem azzal szemben tiszteletlen akinek beszólsz. Az csak megköszönheti, hogy magadból csinálsz hülyét. Az az olvasóval szemben tiszteletlen... A melléd álló emberrel tiszteletlen... Mert őket nézi olyan hülyének akikkel szemben a hazudozásod jól működik. Na ez az a szint amire nem megyek utánad.

A viselkedésedet, a neveltetésedet és az ezért felelős személyek munkáját, értékét véleményezem.

Neked is jogod volt az erkölcsi fejlődést nyújtó neveléshez, ami után mindez egyértelmű lenne számodra is. Az ilyen nevelés elmaradása, a gyerek elhanyagolása a gyermekbántalmazás egy formája. Ha bemutató, hogy neked ebben a traumában volt részed, akkor ezt a bántalmazást épp úgy elítélem, mint az egyik prideon felszólaló pedofilét.

Ha téged nem érdekel, hogy a valószínűségek ezt a képet állítják ki róluk, leszarod őket, abból is következtetek. Ha azt mondanád nem rajtuk múlott, politikai közeg, drog, stb. változtatott meg, és nem érdemlik meg, hogy miattad nekik kelljen szégyenkezni, abból is lehet következtetni...

Ez veled szemben nem lesz kevésbé durva, mint amit te csinálsz, mert a seggfej nem érdemel egyenlőbb védelmet. Mást nem néz hülyének és magunkkal szemben más. Na ezért nem léptem át azt a határt amit te az első pillanatban átléptél.

Ki akartad provokálni édesanyád szidását... Vele szemben volt ez szép. De a tetves kurva anyád szintű trágárkodás helyett érvet kaptál, a provokációt elismerted...

Azt is, hogy neki ezt kívánod. De azt is, hogy belőled ő és a faterod nevelt ilyet. A jelzett, de nem túlzásba vitt vélemény mellett csak bólintani tudok.

Szerintem a saját csapdádba estél. Kösz
Bevallom, ritkán vonatozom. Egy időben ingáztam a főváros és Kelet-Magyarország között, de szerencsére már csak alkalomszerűen megyek. Az egyik ilyen alkalom apropóján pedig végül mégis a vasút mellett döntöttem. A régi rossz emlékek megfakultak, gondoltam, adok egy esélyt. Az autó kevésbé…..
Válasszunk 2019.07.08 22:00:32
1. Sajnos lehet ilyen hiba. Bárhol. De piszok sok más esetben (Telekocsi, fapados, stb) előre jó megvenni a jegyet. Ha erre idejében teszed meg, akkor 1-2 óra múlva az olcsó online foglalás megy. És persze ekkor még több hely is van a vonaton.

2-3. Te végig akarsz egy ülőhelyen utazni… Okkal, más is ezt akarja. Nézed, hogy látsz üres helyeket. Tegyük fel, gondolkodó ember vagy. Látsz Budapesten egy üres helyet, emit csak a Szolnok-Hajdúszoboszló szakaszra foglalt le egy nyugdíjas hetekkel előre. Végig tudsz ott ülni? Nem. És nyilván utánad is felszállhat olyan aki ugyanezen az útvonalon meg, csak előre vette meg a jegyet.

4. A WiFi érdekes dolog, nem egy menetrendi szinten meghirdetett szolgáltatás, de kommunikálják, hogy létezik. Mint azt is, hogy mobilnetet oszt meg, T-s... Mert valahogy a netnek el kell oda jutni. A fő gond az, és ez nem újdonság, hogy annak idején GSM hálózat kapcsán sikerült országos lefedettséget kreálni, 3G, 4G kapcsán viszont akár a terjedési viszonyok szóltak bele a problémába, akár a felhasználók szokásai ez nem megy. Mert ugye amikor sok embernek kell sávszélesség kisebb cellákat akarsz, hogy kevesebb ember között oszoljon meg a cellára jutó sávszélesség.

A vidékre is alkalmas frekvenciasávok hasznosítása, a jobb vidéki lefedettség most is kérdés. Nem a MÁV, hanem a tisztelt távközlési szolgáltatók miatt. Ellenben a vonaton nem vezetsz, van időd, sokszor konnektor, van helyed dolgozni. Tudod, hogy mit, mikor frissítesz, mi megy offline... Lehet a tények ismeretében racionális elvárásokkal is nekifutni.

5. Való igaz, ahogy irodákban úgy a járműveken sem egyforma az igényelt hőmérséklet. Ez minden olyan helyen gond lehet, ahol egynél több ember van.

6. Sajnos van ilyen, balesetek közúton, vasúton, vízi úton és levegőben is léteznek. Sőt hibáznak az emberek épp úgy, ahogy te is hibázol (pl. egyik linked kapcsán). Ettől persze nem lesz jobb…

Csakhogy ez a hiba nem is annyira egyértelmű, hogy hiba. Nyilván annyit állni egy probléma esetén borzasztó, én sem szeretem. De azt is látjuk, hogy történt itt egy, s más. Például az, hogy a KGST piacok helyett úgy döntöttünk, hogy a demokráciát, piacgazdaságot választjuk akkor is, ha ez sok gyár bezárásával, átmeneti GDP csökkenéssel jár.

Minden területen, az oktatástól, az egészségügyön át a közlekedésig mindenhol felmerült a kérdés, mit, hol, milyen sorrendben lehet rendbeszedni. Bármi ami a közösből működik a szűkös erőforrásokból gazdálkodva próbál előrelépni, míg azokon a területeken ahol nem jut forrás a teljes megújulásra küzd a régi elavuló, fenntarthatatlan dolgokkal.

És a MÁVnál azóta nem csak az történt, hogy vannak jól működő dolgok, nem csak az történt, hogy az elavult járművekből is többet hoznak ki, hanem ahol a MÁV is durva, ott sem annyira pocsék, mint más közpénzből lemaradást hozó rendszerek. És sok dologra lett saját forrás, nem csak a közösből húztak.

És bocs: Ezen az oldalon közlekedéssel, urbanisztikával, ennek az élhető vagy éppen nem élhető voltával foglalkozol. És igen, a közúton sajnos vannak olyan balesetveszélyes járművek, amik nem csak késéssel fenyegetnek. Gond van a közlekedésszervezéssel. A vasútvonalak mellett a közúthálózattal is.

Aki a témával foglalkozik, ez iránt kicsit is érdeklődne, fontos a hitele, annak bizony a helyjegy kérdésben általa elmondottak triviálisak lehetnének, és pont ezért nem sírná tele a postot. És épp így az lenne a mérce, hogy ezekhez a lehetőségekhez és sok más alternatívához képest hogy teljesít a vasút.

7. Logikusan: Ha tudja, hogy honnan jön mozdony, mikor ér oda, akkor sokkal több dolgot eleve elmond, ha nem tudja, csak tippelhet, felesleges kérdezgetni, baszogatni.

8. Éppen kísérleti jelleggel hozzák vissza…
Egymást érik a botrányok a magyar Wizzair járatokon. Hátrahagyott utasok, durva késések, nulla tájékoztatás, zsebkendő méretű ingyen fedélzetre vihető poggyász. Meddig feszítheti az utasok idegeit egy légitársaság, hol a határ? A helyzet az hogy nagyon sokáig. Wizzairt nem igazán hatja meg egyes…..
Válasszunk 2019.06.30 13:11:06
@Blogolo Blogi: Érdekes módon sokan mondják, hogy itt ez így verseny, úgy verseny. Üzletben, politikában és bárhol. Aztán vagy az nyer akit akarsz, vagy nem. Ismerjük azt, hogy az F1-ben is akkor baj, ha egy csapat domináns és mindent megnyer, ha nem a Ferrarinak hívják.

Nekem most veled kapcsolatban a politikai verseny jut eszembe. A választás. Utána, ha nem a DK nyer, hanem a FIDESZ, akkor nem az volt, hogy "rájuk szavaztak a legtöbben, mert politikai verseny és", hanem jön a Blogolo Plogi féle mocskolódóshow. De ugye a bankok közötti verseny helyett is mocskos bankok jönnek. Nem mérce, tisztességes érvelés van, hanem jókora pofa. Egy kattintás az adatlapról és látjuk a tendenciát. Az "ami nekem tetszik, attól minden szemétség természetes, aki nem tetszik az akkor is náci, szemét, stb. ha igaza van" típusú hőzöngés viszont nem legy olyan érvrendszer ami bárkit is meggyőzne.

Kettős mércét alkalmazva, saját becstelenséget felvillantva védeni egy céget, pártot, sportcsapatot, bármit nem feltétlenül jó. Mert, amikor mindent így védesz a kedvenc csapatodtól, a kedvenc politikusaidon át a Wizzairig, akkor kénytelenek vagyunk azt hinni nem egyszer, egy témát érintő hiba a kettős mérce, a becstelenség, hanem a te lényeged, a neveltetésed, amit otthonról hoztál.

Ráadásul a WizzAir és a Ryanair környezetében sok apróság merült fel. Nem a mostani helyzetben, de a felemelkedésük idején volt sok húzás amire kimondták, hogy megtévesztő kereskedelmi gyakorlat volt az árazás. Lőn csoda, pár tételt már most is bele kell írni. Érdekes, hogy a fapadosok gyakorlatát kritizáló emberek rámutatnak, hogy ahogy pl. a hitelkártya is azért gond, mert a fogyasztó nem tudja felmérni a kockázatot, akár a devizahitel (hiába volt jobb, mint a forinthitel) kapcsán is az a baj, hogy a fogyasztó nem tud mérlegelni.

És igen a politikai versenyben is ez a baj. Most is, hogy FIDESZ kormány van, de ez volt a baj 2006-ban is, talán emlékszel egy bizonyos beszédre, és ez volt a baj akkor is, amikor Horn a 3,60-as kenyér témával nyert választást. Éppen így az informálódott, felelős döntés kérdésköre volt az amikor egy angol nőt ítéltek el azért, mert magát férfinak hazudva fektette meg a barátnőjét. Nem Pride Week és transzman büszkeség kérdése, hanem informálódott döntés, önrendelkezés a téma. És az, hogy akitől ezt elveszik, annak a méltósága is sérül, mert ugye hülyének nézik. Szóval a piaci verseny is jelentős részben arról szól, hogy TE választhass, te dönthess az életed, a környezeted felett a tények ismeretében.

Ugyanez a helyzet akkor, ha az Il Ferro nézi hülyének, vagy a bank. Lehetnek fokozatok, különbségek, de ez egy vörös vonal. Egy olyan vörös vonal, amit a WizzAir és a Ryanair a saját üzleti koncepció alapköveként lépett át, ezért lett később kötelező pár dolgot a jegyár részeként feltüntetni. De alapvető dolog, hogy kellően sok esemény esetén a kockázatokkal már könnyű költségként számolni. A terv az volt, hogy a hitelkártya üzlet is a "büntetésektől" működik üzletként, a tranzakciós költségek nem elegendőek. Szóval, ha nem lehet sok költségeket elrejteni, majd változnak gyakrabban a szabályok, szigorúbb lesz az ellenőrzés.

Ha ez nem volt elég, akkor hogyan lehet sokmindent kivenni a szolgáltatásból, felárrasá tenni, hogy amikor az árösszehasonlító oldalon az ügyfél választ akkor véletlenül se a pontos, releváns információ birtokában hozzon döntést, hanem meg tudja őket vezetni pár ilyen cég. Ők nem partnerek, ügyfelek akiket tisztelsz, hanem megvezethető hülyék alapon diktálni a feltételeket. Nos ez megalázó. Akkor is, ha nem vagy hülye, nem dőlsz be, csak annak néznek, akként kezelnek. És persze amikor ezért neked is több időbe tellik a valóban releváns információt előkeríteni, több munkádba kerül, stb. az is aggasztó.

De a történetnek itt még nincs vége. Ha sok összehasonlító oldalon az ilyen árat kommunikálnák, de náluk már lenne valami kalkulátor egyszerűbben, az is irritáló lenne, de sokmindent kb. a rendelési folyamat végén tudsz meg. Erre időd megy el, az idő pedig pénz. Szóval van egy jó esély arra, hogy a téged tudatosan gecit fogod választani, a neked valóban olcsóbb, jobb alternatíva helyett, mert ugye több idő, munka megkeresni a jót. Ez viszont a jót, a tisztességes innováció lehetőségét és sok minden mást kiszorít a piacról. Nem fér bele a tisztességes versenybe.

És utána szenvedj, senkit nem érdekel a méltóságod, ha feladod ők meg húzták az időt, akkor megússzák a törvényesen járó kártérítés kifizetését. Azaz kibújnak a törvény alól megszegik azt.

Nem a légiközlekedés úri, vagy luxus voltát kell visszasírni, hanem az emberi méltóságot, tisztességet, korrekt versenyt, amit ezek a fapadosok ignorálnak. Ha a jegyárakat adott színvonalú (egységes) szolgáltatásra kellene feltüntetni, akkor a költségek átcsoportosítása "extrákra" nem működne, nehezebb lenne átverni a fogyasztót. Ha az időhúzás miatt nem feladnád és elesnél a kártérítésről, hanem többet kapnál mindjárt más lenne a helyzet.
Mercedes 8/8, unalom 100/100. Nyugodtan bajnokká avathatták volna Lewis Hamiltont a szezon nyolcadik fordulóján, már csak formaság a hátralévő szezon...
Válasszunk 2019.06.26 15:11:35
@Slepy: A WCTR show, fogadásra való, de sok esetben nem a jobb nyer, hanem aki kevesebb hátrányt kapott. Az F1 kapcsán látjuk azt, hogy a "győzzön a jobb" mellett vagy sok a kockázat, mert az boríthatja fel a versenyt, vagy nem az élmezőnyben lesz versengés, mert a gyorsabb megy előbb, nincs miért előzzön.

Hamilton az a termék, akivel az F1-et az USAba akarják elvinni, elsősorban az afroamerikaiknak.
A MÁV belföldi vonatain hosszú évtizedes (ha nem évszázados) története van az étkezőkocsiknak. Azonban ahogy a rendszerváltás után a vasút egyre inkább vesztett vonzerejéből, és elfogytak a fizetőképes utasok, egyre kevésbé érte meg az étkezőkocsikat üzemeltetni. Ehhez képest egész sokáig…..
Válasszunk 2019.06.16 16:06:42
@M_R: Elvben már lehet kártyával is fizetni, legalábbis nekem azt mondták :)

Viszont: A nagyobb forgalom miatti plusz embert később oldják csak meg, így sajnos addig a létszámhiány visszaüt. Állítólag szerdától változik a helyzet. Mentségükre legyen mondva, a "senki nem használja ez is sok" és az "egy étkezőkocsi 3 emberrel sem bírja, kéne belőle másik kocsi is" kimenetelre egyaránt megvolt a lehetőség, és ezért amit tesztüzemnek hívtak az tesztüzem is volt. Ehhez mért hibákkal, legalábbis amikor én próbáltam ki ez volt a tapasztalat.

Máshogy megfogalmazva: Sok más árhoz képest drága lehet kicsit, de balatonhoz, szezonhoz képest nem drága, és nem is rosszabb, mint amit ott megkapsz. Ellenben az étkezés és az utazás ideje így egyben van, nem kell mindkettőre külön időt szánnod. Ha nem az IC kocsiba vettél jegyet, ez a kocsi akkor is légkondis. Mire megérkezik a plusz létszám még jobb is lesz a helyzet.
Válasszunk 2019.06.17 07:03:25
@scsaba1: Attól függ. Alapvetően én úgy tartom, hogy vacsora és vacsora között is van különbség.

Ha a közértből étkezel, az étel a cél. Érzésem szerint a gyorsétteremben, pár útszéli csárdában is.

De számos más esetben már egy sörözőbe sem csak enni ülsz be, hanem az étel, a környezet és sok más egy program, a szabadidő eltöltésére egy kellemes lehetőség, ahol nyilván az élelem (áru) és a program, időtöltés (szolgáltatás) értéke összeadódik.

A söröző is ad egy helyet, ahol a barátaiddal elférsz, beszélgetni tudsz, kiszolgálnak és nem kell utána mosogatni sem. Cserében drágább a sör, mint a TESCOban. Nekik is drágább, mert több időre kötöd le a személyzetet, több munkája van veled több embernek és kevésbé lehet folyamatosan sok embert kiszolgálni így a rendelkezésre állást is meg kell fizetni. Neked pedig az az érték, hogy ott van a söröző ahol neked jó, nincs zsúfoltság, stb.

Egy söröző, egy vendéglő, egy minőségi alapanyagokból dolgozó all you can eat hely, egy fine dining étterem, stb. más-más szolgáltatást nyújt, de mindegyikben fontos lesz a szolgáltatás.

Csak a fine dining hely esetében a felkínált gasztronómiai élményhez fogsz alkalmazkodni, de ezzel a séf által kitalált művészeti koncepció mentén kapsz tartalmat... Az all you can eat helyen a barátaiddal eltöltött időben ugyan kockázatmentesen kóstolhattok meg akár új ízeket is, de van lehetőséged a kedvencednél maradni, a változatosság lesz az érték egyik oszlopa. Sok étteremben a kiszolgálás, sok vendéglőben ismét a hely, a hangulat, a zene... Lehet sorolni.

Nos amint látod az étkezőkocsi látszólag kimaradt. Az étkezőkocsi viszont megspórolt időt kínál, ami a klasszikus gyorséttermek, pl. a McDonalds fő terméke is a kaja mellett. Azaz a Big Mac menü, forró almástáska, mekis kávé + ott megspórolható percek vs a vonaton étkezve megspórolható idő és étkezőkocsis étel / ital az összemérhető szolgáltatás.
Válasszunk 2019.06.26 13:24:13
@Európai téridő: Az igazság az, hogy az Index firkászai névleg újságírók. Névleg. A sajtóetika viszont a másik fél megkérdezését is előírja, és ez annak az alapfeltétele, hogy valaki újságíró legyen, és ne egy saját magát, testét, lelkét, becsületét árubabocsjtó, prostituáló médiakurva szintjén ragadjon meg. Nos az Index ebben az ügyben SEM tudta ezt az alap lépést megugrani.

Ha sikerült volna, akkor ők is beszélnek pl. a pincérrel olyan időszakban amikor nincs roham. Lőn csoda várja a szerdát, mert akkortól nem lesz egyedül. Azóta már persze volt szerda. Nem kérdeztek.

Szidják a MÁVot rutinból. A MÁV egy baromira nagy cég, piszok sok vonattal, sok szempontból rossz körülmények között dolgoznak, és vannak hibák. De egyre kevesebb, és a járműfejlesztés, a menetrend fejlődése egy jó tendencia része, amit sokan tapasztalnak. Az Index ennek kapcsán azt is letagadja, amit az olvasó minden nap lát. Persze a MÁVnál hibáznak. De több munkából kevesebb hibát produkálnak, mint az Indexes újságíró.

Az Indexes újságíró ugyanis különlegese fajta. Sokszor hallottuk azt, hogy mennyire kurva anyját a spoilerező médiumoknak. Ez ma is meghatározó vélemény. Közben viszont történt pár dolog. Pl. a push üzenetek. Jön is az üzenet: Rendkívüli... És jön egy sporteredmény.

Hogy egy meghirdetett sporteseménynek eredménye van, az nem rendkívüli.
Ellenben akit nem érdekel az esemény, annak érdektelen spam.
Aki látta, követte annak redundáns spam.
Nos akit viszont érdekelne az esemény, de nem élőben nézi, hanem késleltetve, akár a reklámokat kerülve, akár mert nem ért haza időben, akár... Nos annak ez egy rendkívül aljas, undorító spoiler ami nem egy műsoron belül, a témában hangzik el, hanem rendkívüli értesítésként érkezik a telefonra.

Tudom, az Indexes mérce az, hogy minnél aljasabbul spoilerezik egy médium, annál rosszabb kategóriás kurva az ott dolgozók általában megnevezett felmenője. Nos állítsuk a mércéhez az Indexet. Bezzeg a MÁV nem spoilerrel tol ki a sportrajongókkal, hanem van amikor hibázik. De egy ideje terjed a WiFi, a konnektor, tudjuk menet közben is nézni a streameket, ne maradjunk le annyira. A mostani kocsiban a szurkoló még egy sört is megihat.

Mondjuk azt, hogy az Index újságírói azért rúgnak itt is igazságtalanul a MÁVba, mert a MÁV legrosszabb munkavállalói is az Index színvonal felett vannak. Így jól esik abba belerúgni, aki sok rossz dolog miatt ugyan megérdemli a kritikát, és a MÁV teljesítménye nem érdemli meg, hogy szépítsünk rajta, de mégis az Index felett áll, és durván rombolja a kéteserkölcsű firkász egóját.

Csakhogy vannak olyan kérdések amit sem ez a blog, sem más blog nem tud körbejárni. Például azért, mert a blog személyes műfaj, nincs mögötte szerkesztőség. Az Index viszont megtehette volna. Például azt, hogyha a szerelvények hossza korlátozott, akkor egy személykocsi helyére kerül be az étkezőkocsi. Nyilván a kettőnek más a befogadóképessége. Nyilván az sem mindegy, hogy egy klímátlan halbi helyére kerül a "kocsma", vagy egy IC kocsi helyére, amikor esetleg arra nem mindig jut helyjegy? Az újságíró ott van meghívottként sok helyen kérdezhet és tájékoztathat. Akár étkezőkocsi kérdésről is. Ezt viszont sajnos nem tudjuk. Mint azt sem, hogyha bevállik, hol lesz még.

Az összes közlekedési mód közül a vonat az, ahol az eltöltött idő nem feltétlenül időveszteség, és nem a "villamoson állva matekdogára készülő kisdiák" szintjén kell hasznosítani, hanem valóban van esély dolgozni, tanulni, kicsit szórakozni és most már alap szinten enni is. És ez az idő azt jelenti, több idő jut másra, több más dolgot tudunk élőben élvezni. Élőben, időben, vagy máshogy megfogalmazva anélkül, hogy a spoilerezők kurva anyját szidva spoilerező indexes firkászmajom lelőtte volna előre a poént.
Emlékszel arra az érzésre, amikor azért aggódsz, hogy a gyereked vajon haza ér-e egy hétvégi buli után? Arra, amikor álmatlanul forgolódsz az ágyban, nézed az órát, figyeled az ajtóhoz vezető lépteket, azt, ahogy fordul a zár és belép? Akkor megnyugszol és egy sóhajjal végre elalszol. Nem számít,…..
Válasszunk 2019.06.21 19:51:21
@Lilla.Levendula: Szerintem van amiben tévedsz. Bár egyes kritikusaid durván fogalmaznak, de azért akad itt több kérdés is. Ezek közül sok olyan ami nem egyszerű fekete-fehér és ahol nem lehet csak a másikra mutogatni.

Nincs lehetőség, felelősség nélkül. Amikor valaki otthon maradhat a gyerekkel, befolyásolja a gyerek szocializációját, akkor felelősséget vállal azért, hogy hogyan sikerül.

A homoszexuálisok egy részéből látens homoszexuális lesz. Sok homofóbot vádolnak azzal, hogy ez igaz rájuk, és az esetek egy részében igaz. De nem csak a homofób lehet látens homoszexuális, hanem sok más is. Hogy a fiad homoszexuális, arra könnyen mondod nála ez a természetes állapot.

Hogy gyakorló homoszexuális vagy "boldog látens homoszexuális" az viszont egy ettől függetlenül eldöntendő kérdés. Mindkét út lehet jó.

De sok gyakorló homoszexuálist megnézel, hamar látni fogod azt, hogy sokan nem mennek a Pride-ra. Miért? Mert uram bocsáss, homoszexuális létükre irritálhatja őket az, hogyha valaki identitásának a legfőbb elemez a szexualitás és ezt a témát rögtön le akarja nyomni feltűnően a közösség torkán.

Ha Béla, aki heteroszexuális teszi, akkor leültetik közszeméremsértésért. Ha nem férfi, nem hetero, stb. tesz ilyet akkor "nézzük el, mert más" alapon olyat kell lenyelni amit a heteronak sem néznél el, és ebből jelenik meg a harag.

Akinek az identitásának a legfontosabb alapja az, hogy egy ilyen módon provokáló, agresszív közösség taga és a szexualitás az első... Mert nincs ott mellett sem hobbi, sem hazaszeretet, sem hit, sem családi értékek, sem hivatás, sem... azzal baj van. És nem azért, amit felmutat (meleg), hanem azért, amit nem. És persze a provokatív megjelenéséért.

Persze ez önmagában még nem lenne elég. Hiszen ezt is lehet sokféleképpen csinálni. Ha a gyerek amikor kicsi volt, és amikor az alapokat tőled kellett, hogy megtanulja, azt érti, hogy sok dolog okkal zavarja másokat (szexualitás témája nyilvánosan) és rájuk is tekintettel kell lenni, ha azt akarod, hogy rád is tekintettel legyenek, egyszerű aranyszabály ez, akkor nem most kellene arról beszélned, hogy öltözzön, mi legyen, mert meglennének az alapok, és a kamaszkora akkor még nem volt akadály.

Igazságos, ha azért elverik, mert ezt nem tanulta meg? Nem. De az sem lenne igazságos, hogyha ezt az aranyszabályt nem értők bárkit, bárhogy bánthatnának, provokálhatnának. A megoldás az lenne, ha minden érdekelt törekedne a normális egymás-melett élésére, mert különbözők vagyunk. Igen ez a "mások" esetében is elvárás.

Amíg ezt sokan lázadva tagadják és tudják, hogy addig feszítik a húrt sokaknál, míg az elszakad és míg lesz valaki akinél a felhalmozódó indulat nem feltétlenül rájuk, hanem a hasonló identitású, velük közösséget vállaló emberek bármelyikére lecsaphat, addig ez be fog következni.

Amikor egy közösséget, akár nemzetet, LMBT közösséget, hobbival foglalkozó közösséget, stb. képviselsz, az felelősség és kötelesség is. Ha ezt megtanulta volna gyerekként és sok dologra büszke lenne, amivel sok más közösséget eredményekkel képviselne, akkor az átlag homofóbnak esélye se lenne tudni azt, hogy a fiad meleg. És ha tudná is, akkor is jó eséllyel inkább keresne helyette egy iritáló célpontot.

És tudod mi a gond? Az a durva látens homoszexuális homofób bunkó aki a fiadat esetleg laposra veri pont ugyanígy nem ismeri az aranyszabályt, pont ugyanígy olyan identitást keres, amihez nem kellenek érdemek, és nincs tekintettel arra, hogy amit tesz, mennyire bántja, zavarja a kerítés túloldalán állókat, és ebből mi a jogos, mi nem.

Hogy a társadalmi vitában, akár a feministák, akár az LMBT aktivisták azt mondják, rajtuk kívül senki emberi jogai nem számítanak, és az emberi jogok ignorálására előjövő "de..." kezdetű mondatokat a másik oldal hosszan provokált szélsőségesei is megtanulták így ebből sok jó nem sül ki.
Válasszunk 2019.06.21 20:07:27
@kalevaleeeeez: A leszbipornó gazdája a szexualitást nem identitás gerinceként utcán nyomja azok képébe akik nem kíváncsiak rá erőszakosan belenyomulva némi intim térbe, hanem jó pénzért kínálja a szolgáltatást azok számára akik ezt megveszik.
Azzal tisztelt meg egy bekerült álnevű hozzászóló, hogy 2019. június 7-én a fejemre olvasta: „Erős fenntartásai vannak Gyurcsány Ferenccel szemben, azt is mondhatnám, hogy gyűlöli a DK vezetőjét.” Azóta firtatom önmagamnál, vajon hányadán is állok a volt miniszterelnökkel. Egy biztos, idestova két…..
Válasszunk 2019.06.11 17:22:55
@Veszéjben a lyogállamiság !: Azért választották őt, mert ő előre megmondta, hogy alkalmatlan. Ugyanis elmondta, hogy most tudja jelezni, hogy mi van rossz állapotban, de pár hónap múlva sem tud mást mondani.

Ha nem tud most sem tervet mondani, mit, hogyan változtatna és miért úgy, azaz nincs programja, akkor nyilvánvaló, hogy a program egyes pontjainak megvalósulásáról, részsikerekről sem tud beszámolni sem a politikus, sem a róla beszámoló sajtó.

A nem esik szét az ország, nem olyan, mint a még rosszabb versenytársa viszont maximum a blogokon magánvéleményként, vagy a propaganda szintjén működik, igazi sajtó nem ezen a szinten ellenőrzi a hatalmat, a szaksajtó sem. Ha nem várhatsz dícséretet semmilyen sajtótól, akkor ellenségként fogod beállítani őket, és ez mindkét oldal megszokott viselkedése a nem baráti sajtóval szemben, és mindkét oldal szerint a saját propagandája a független sajtó.
Az HBO-n vetített Csernobil című sorozat óriási sikert aratott külföldön és itthon egyaránt, egyúttal újra felhívta a figyelmet az atomerőművek biztonságának kérdésére...
Válasszunk 2019.06.08 13:19:36
@d.j: A fájdalmas igazság, amit azt hittél, hogy nem fogsz hallani csak annyi, hogy hülye vagy. Mert tök jó arról beszélni, hogy valami biztonságos-e, de a legbiztonságosabbnak mondott környéken is, ha összeadjuk a baleseti sérüléseket, az erőszakos bűncselekményekből eredő sérüléseket és a környezeti behatásokból eredő sérüléseket több évtizeden át, nem nulla a szám. Az egész föld nem biztonságos, hiszen volt már sok kihalási esemény a hülyék pedig mégis az ilyen veszélyes földre építik az atomerőműveket ugye?

Ha értelmes ember lennél, akkor felismernéd, hogy a biztonságos cimke nem arról szól, hogy soha nem lesz baleset, soha nem lesz belőle haláleset, soha nem lesz semmi baj.

Arról szól, hogy összehasonlítjuk az összes elektromos erőművet, a gyártástól a leszereléséig és a keletkező hulladék szállításáig. Igen, a gyártási, szállítási láncot, stb. is megnézve a teljes rendszert. Igen, még a félelemkeltés + nocebo jelentette kockázat is mérlegelésre kerül. De a környezeti hatások is, vagy az is, hogy a biomassza erőművekben mik az "energiahordozók vasúti szállításának kockázatai".

Ha ez a rendszer még akkor is jóval kevesebb halottal jár, jóval kevesebb kockázatot jelent az emberi életre, a biztonságunkra, ha ne adj isten egy Chernobyl típusú esemény történik, mint a többi alternatíva, és az atomerőművek miatti veszély minden generációval csökken, akkor ki kell mondani, hogy az atomerőmű biztonságos.

Mint ahogy a repülés is biztonságos, mert más közlekedési eszközökhöz mérjük és nem csak arról beszélünk, hogy egy nagyobb katasztrófánál sok utas meghal.

Ha ezt felismered, amire egy átlagos értelmes kisgyerek is képes, akkor nem pár nevet kezdesz el dobálni, és erre hivatkozva adat, gondolkodás nélkül minősíteni, bizonyítva azt, hogy nem csak nem értesz hozzá, hanem gondolkodni sem tudsz / nem akarsz még azon a szinten sem, ahogy a 6 éves elsős iskolás megtanulja a kisebb-nagyobb jeleket matekórán, mert a te szinted az, hogy nagy mellénnyel, nagy pofával mondod azt ami ezen a szinten sincs átgondolva, azzal csak saját magadat árazod be.

Azok a helyzetek ahol a kockázatok koncentráltan jelennek meg és az adott iparághoz képest önmagában kiugró mértékű lenne ott a probléma, ott a potenciális kockázatra és a rossz forgatókönyvre hivatkozva általában is több lehetőség van rendkívül szigorú szabályokat és egyre drágább, hatékonyabb, több rétegű biztonsági rendszert bevezetni.

A nukleáris energia biztonságát megteremtő tényezők között olyanok vannak előkelő helyen, mint:

1. Radioaktív sugárzás természetesen is előfordul és nem állandó. A radioaktív szennyeződést minden erőnkkel próbálnánk egy helyen tartani, valójában azonban, ha szétterítjük annak a kockázata politikai és nem egészségügyi. Ugyanis ahogy a szétterítés területe nő, úgy a koncentráció csökken. Így pedig a természetes háttérsugárzásnál is tapasztalható szórásba kerülhetünk bele... A "majdnem annyi extra sugárzás ér ebből egy év alatt, mint egy hetes sítábor alatt" szintű helyzet csak pánikkeltéssel és noceboval együtt lesz súlyos.

2. Egy vegyiüzemben történő robbanás is durbán letarolja a környéket, és juttat oda veszélyes hulladékot. De a "megújulók" kapcsán az áram tárolására használt eszközből is sok egészséget károsító veszélyes hulladék kerül a környezetben. Az atomipar azért más, mert itt az igazán veszélyes hulladék a radioaktivitása miatt veszélyes. Viszont az intenzívebb sugárzás rövidebb felezési idővel jár, és ez igazán veszélyes izotópok eltűnnek.

Csernobil kapcsán a tiltott zóna kapcsán a mért radioaktivitás mértéke azért is érdekes, mert vannak olyan lakott területek, ahol a háttérsugárzás ennél magasabb és mégis boldogan élnek ott emberek.

A gond csak az, hogy a "mennyi ideig lesz ott szignifikánsan magasabb a radioaktivitás, mint a normális" és a közepes felezési idejű izotópok által kezdetekben jelentett veszély mértékét a politika és a közvélemény úgy kombinálja, mintha a veszély mértéke végig állandó lenne, míg van szignifikáns többlet sugárzás.

Amit az ember nem teljesen ért, attól hajlamos félni, hiszen az ismeretlentől való félelem egy fontos tulajdonság, sok esetben a túlélés záloga. Az amúgy sem biztos, hogy túlélő fiatalok kísérletező kedve és az, hogy ők tanulják meg, hogy biztonságos is szintén egy evolúció által diktált tulajdonság.

3. Viszonylag kevés erőmű, viszonylag kis mennyiségű potenciálisan veszélyes anyaggal tud nagyon sok áramot termelni, így a baj esetén a környezetben jutó veszélyes anyag mennyisége sem nagy, és nem fog nagy területen eloszlani a veszélyes tevékenység. Így a veszélyek mérséklésére szánt erőforrásokat hatékonyabban, koncentráltabban lehet felhasználni.

Amint látod ebben nem a potenciálisan hibás tervezésre, potenciálisan hibás üzemeltetésre, hanem a fizikára, matematikára lehet építeni, azok pedig mindig működnek... És lehet ezt még tovább elemezni.
Válasszunk 2019.06.08 19:41:19
@Indriq: Fukushima kapcsán: Az, hogy mi a biztonságos sok szempontból egy esemény után is vitatható. Te akár azt is mondhatod, hogy "nem az, hiszen került ki szennyezés, megsérült, volt ott 2 halott".

A másik viszont azt mondja: A környezetbe kikerült anyag anélkül lebomlott, hogy bármi érdemi problémát okozott volna. Ha ott biodízellel akarnak működni és tized ekkora katasztrófa miatt pár tartályhajó elsüllyed, akkor sokkal nagyobb lett volna a baj.

Az adott földrengés, tsunami és kapcsolódó problémák során keletkező összes kárhoz és veszteséghez képest az atomerőművi kár elenyésző. És hasonló pusztításnál minden üzem jelentős károkat szenved el, és így veszélyes hulladékok kijutásával, szennyezéssel is kell számolni. Az atomerőmű jobban teljesített és az atomipartól való félelem miatt az ottani károkat kicsit túlreagáltál.

Egy atomerőmű építésének a környezetére sok olyan hatása van, ami fokozhatja is az ott élők biztonságát, így a "biztonságos-e egy atomerőmű mellett élni" típusú kérdésben kiderül "biztonságosabb, mint máshol" konklúzió mellé kell mindig oda tenni, hogy de az áramot termel és nem biztonságot így a biztonságot általában is növelő hatásokra egy idő után már nem várható el, hogy jobban optimalizáljanak.
Válasszunk 2019.06.08 23:29:45
@]{udarauszkasz: Tegyük fel a kérdést magunknak: Csernobil hány évre tette lehetetlenné maga körül az életet?

Ha kezd eszedbe jutni, hogy a tiltott zónában fák, vadállatok mindig is voltak, maradtak, az élet cseppet sem volt lehetetlen, akkor pár dolgot érdemes elgondolni.

1. Ha a sugárzás energiája ahol kibocsájtották mondjuk x, akkor az nem fog magától nőni. Ha valami elnyeli csökkenhet. Csak ahogy a sugárzás is megtesz némi utat, távolodsz a forrástól úgy ez a sugárzás egyre nagyobb gömb felületén oszlik el.

A gömb felülete kapcsán csak eszedbe jut, hogy az sugár négyzetével arányos. Ha pedig ugyanakkora sugárzás a távolság négyzetével arányos felületen oszlik el, akkor az egységnyi felületre jutó sugárzás a távolság négyzetével arányosan csökken.

A tűzoltók, likvidátorok az sugárzó anyagokkal érintésnyi távolságból találkoztak. A kellően sugárzó szerelmét tilosban ölelgető terhes hölgy is ilyen távolságból kapta a sugárzást, testébe is beépülő rádioaktív részecskéket...

De a sorozatban is láttad, hogy az állatokat óvatosságból lelőtték. Miért? Mert hosszú ideig vidáman éltek és sugároztak volna, azt meg nem akarták kockáztatni, hogy a radióaktív blöki terhes asszonyt nyalogasson, amikor egy embrió sok kockázatra brutálisan érzékeny.

De nem volt ott lehetetlen az élet.

2. Radioaktív izotópok sok helyen a természetben is vannak, ahogy sok radióaktív port elhord a szél, úgy csökken ennek a koncentrációja, felhígul. Ez is ismert jelenség... Nos ahol kevesebb anyag sugárzik, ott kisebb is lesz a sugárzás. Itt ismét érdekes, hogy minél nagyobb területen osztod el...

3. Ha egy anyag sugárzik, akkor vagy energiát (gamma sugárzás) vagy azzal együtt anyagot (alfa és béta sugárzás) fog "kibocsjátani". Ami kijön belőle, azt elveszti, így nem tud az idők végezetéig veszélyes lenni. Erről szól a felezési idő.

Egy sima mérgező anyag ami nem bomlik le, akár azért, mert stabil vegyület, akár mert elem, az idők végezetéig mérgező lehet. Egy felezési idővel rendelkező anyag viszont csak addig amíg magától el nem fogy.

Azt remélem érted, hogy ami többet sugároz, az gyorsabban veszít energiát, vagy anyagot, így ott a kisugározható anyag, energia mennyisége gyorsabban csökken.

Azaz a felezési idő és a sugárzás erőssége között fordított arányosság van. Így ma már a radioaktív hulladék összegyűjtése, kezelése jóval kevésbé lenne veszélyes.

4. És vannak a földön olyan lakott területek, ahol a természetes radioaktivitás szintje jóval nagyobb a tiltott zóna jelentős részénél. Akik visszaköltöztek a tiltott zónába azoknak sincs semmi bajuk.

Nem feltétlenül lenne nehéz azt lakhatóvá varázsolni. Viszont a város jelentős részét a természet vette vissza, vannak nem túl egészséges szigetelő anyagok, stb. is ott. Egy ennyire lepusztult környezetet rendbehozni úgy, hogy nincs ott lakosság, kevesen akarnának oda költözni nem lenne gazdaságos. Ha lakatlan helyen várost akarsz építeni, van rá más hely olcsóbban.

A szétmálló autókból, házakból, gépekből, stb. viszont rengeteg egyéb veszélyes hulladék került a környezetbe, és egy ilyen kitelepítés után az adott helyzetet újra lakott hellyé varázsolni ezért nehéz.

Ha az emberiség egy járvány vagy más miatt nem tudná kezelni a technológiáját, a hulladékát akkor ez a probléma mindenhol megjelenik atomipartól függetlenül is.

5. Az atomhulladék újrahasznosíthatóságát bizonyították és a veszélyes hulladékok között nem kiugróan veszélyes. Ami viszont számít, hogy az atomhulladék kapcsán tudjuk, hogy az idő múlásával sok szempontból könnyebb lehet kezelni, és ezért a "tároljuk és később a könnyebb megoldást választjuk" irány jelenti a mai mainstream álláspontot... De én a többi veszélyes hulladék miatt jobban aggódnék.