Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Válasszunk

713 bejegyzést írt és 3409 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor több mint öt évvel ezelőtt Hakapeszi kolléga védelmébe vette Vitézy Dávidot, nem csak a kommentelők küldték el a vérbe, én se értettem a dolgot. Volt is egy szavazás a poszt végén, hogy Vitézy tényleg közlekedési szakember-e, vagy ócska fideszes mutyis karrierpolitikus. A többség az utóbbit…..
Válasszunk 2020.05.03 15:49:28
A menetrend szerkesztése és az, hogy a megrendelő önkormányzat milyen járatok közlekedését várja el két különböző dolog. A közlekedés működését nem lehetetlenítette el a vírus, nem vis maior.

Jelen esetben az önkormányzat tárgyal a saját tulajdonában álló céggel. Természetesen tulajdonosként a cég tárgyalási pozícióját is meghatározza.

Ha ezen a szinten születik egy rossz döntés akkor a megrendelésből, paraméterkönyvből dolgozó menetrendszerkesztőkre mutogatni finoman szólva sem egyenes dolog a blog szerzői részéről. A feladatok elosztása kapcsán nem véleményben van különbség, hanem a blog támadó célú postjában valótlan tényállításról.

Vajon mennyire erős az az állítás aminek az alátámaszutásához erre van szükség, illetve egy elfogult, és ezért inkább elfogult közösséget vonzó blog szavazására, mint közvélekedésre hivatkozva újabb érvelési hiba kell, hogy megtámogassa eme koncepciót?

Ha nyilvánvaló volt a várható zsúfoltság, és ezért kéred számon a figyelmeztetést, akkor ennek Karácsony szakmai csapata, és az általa kinevezett vezetők számára is nyilvánvalónak kellett lenni. Nyilvánmvaló dologra viszont felesleges valakit figyelmeztetni, de ez esetben a számonkérés a következmények ismeretében bármely választott vezetőveel szemben is indokolt.

Még nagyobb gond, hogy a távolságtartás miatt nem állíthatsz 1 négyzetméterre 4 embert, ahogy a szabvány elmondja, és nem fér bele as túlzsúfoltság ersete a 100% fletti telítettséggel. Az elvárt távolság még akkor sincs meg, ha minden sorban egy ember ül, hol a jobb szélen, hol a balszélen. Ez viszont eghy cskulósbusz kapacitását 140 fő fölötti értékről 14 alatti értékre viszi le.

Nagy kár, hogy egy civil szervezetett (Közlekedő Tömeg) sikerül kellő megalapozottság nélkül bábnak beállítani, miközben sikerül azt ignorálni, hogy az ingyenes parkolás nem eredményezett egészséget, életet veszélyeztető helyzetet. Alapvetrően itt elhangzik az önkormányzatok bevételeinek a kérdése, miközben elfelejtünk alapvetően 3 dolgot.

Az első az, hogy a fizető parkolás célja nem a pénzbeszuedés, hanem a forgalomszervezés, a korlátozott erőforrások elosztása. Az érintett, döntően ellenzéki, önkormányzatok ilyen tiltakozása arról szól, hogy a legitim cél megszüntével is akarnak bizony dolgokat diktálni.

A második az, hogy a parkolóhelyek jelentős része nem fővárosi, hanem kerületi bevételt jelentene, ennek a hatása az önkormányzat költségvetésére nem túl jelentős.

A harmadik az, hogy sok munkahelyre, bolthoz kevesebben mennek. Vannak üres parkolóhelyek, üres utak. Ha valaki autóval megy közösségi közlekedés helyett, akkor is csökken a fertőzés esélye. Ha nem keresünk elvi okokat az autózás minden helyzetben való visszaszorítására, akkor ez nem feltétlenül nagy gond.
Ezekben az időkben, amikor azt mondják, hogy az utcai cipőddel be se menj a lakásba, amikor a kiszállítások alapfogalma lett az érintésmentes kifejezés, olvasónk 70 éves édesanyjának lépése teljesen érthető. De a UPC-Vodafone átállás során megrendelt internetet csak be kell kötnie valakinek, meg is…..
Válasszunk 2020.04.22 12:10:54
@Sipovicsné Zahedli Krisztina: A minek kell pont most című történetet kérlek tedd fel azoknak, akik éppen az UPC->Vodafone átállást bonyolítják a felvásárlás után. Mert az talán csak nem rajtad múlik, hogyha ezért át kell állni, akkor mikopr fog keresni a szolgáltató. Nos itt az új díjcsomag kapcsán várható egyezkedés eleve probléma.

Talán nem lep meg az sem, ha ilyenkor a kötelező átállásról beszélő call centeres, értékesítő aki home officeból a kölyke mellől hívja az idősebb előfizetőt akkor a "mi kell" és "mi nem kell" kérdésben olyan tájékoztatást fog adni, hogy neki maradjon meg a munkahely, mert elég új Internet előfizetést értékesít. Ehhez viszont azt is felhasználják, hogyha "egyedi díjcsomagként" joguk van kedvezményt adni.

Erre pl. azért is van joguk, hogy pl. amikor közlöd, hogy elmész a DIGIhez, Telekomhoz, bárhova máshova (akár UPC Direct is konkurens már), akkor tudjanak valami kedvezménnyel alkudni. De sok értékesítő, kicsit szabálytalanul, arra használja az ilyen lehetőségeket, hogy eladjon valamit, hogy meglegyen a kvótája, ha pedig túl olcsón ad el valamit és a rendszer nem fogadja el, akkor utána reklamálhatsz.

Ebben a helyzetben viszont sem a megkeresés időpontját nem te választod, sem azt, hogy a munkahelyét féltő call centeres mire és mennyire erőszakosan próbál rábeszélni. Ha nem kéred, akkor más téren is megszívat. Szóval ezért kellett megrendelni.

Hiába mész oda, az ismert adatok szerint a levegőben lévő cseppek még jó sokáig fertőznek, semmit sem old meg.

Abban sincs meglepő, hogy a szerelő alvállalkozó. Mivel neki fix összeg jár, és neki kellene sokmindent megoldani saját eszközökkel ezért a maszk, kesztyű, lábzsák, stb. az ő költsége lenne, amit viszont a Vodafone nem fog neki a rendkívüli helyzetre hivatkozva kifizetni.

Ebben az esetben jól sejted: Nem te választod az időpontot, neked ott lenni (és időseket konyhába zárni) sem elég, és bármit is mondasz elmarad a védőfelszerelés, ami amúgy minden esetben erősen ajánlott lenne. Ha leírod, hogy hozzák vagy elmondod nekik, az pontosan ugyanúgy nem ér semmit.

Ha nem rendelesz netet, akkor is van némi esélye annak, hogy az eltérő szolgáltatások miatt STB csere van. Ugyanis az oké, hogy a tévéadás az DVB-C, szabványos ezen nem lenne mit cserélni, de az interaktív szolgáltatások miatt vagy van az STB-ben kábelmodem és sok más is, ez a rész fejlődik.

Hogy mi jön DVB-C alapon, mi jön alatta analóg kapcsolaton, mi jön IP alapon az persze sokszor változik. Ha megnézed, akkor a mostani ajánlatban már sehol nem ajánlanak CI kártyát DVB-C képes tévéhez, hanem van 3 féle médiabox, eltérő interaktív funkciókkal.

A mediaboxok egy részénél írják is, hogy csak Internet előfizetéssel együtt lehet megrendelni. Azaz kérdés, hogy ez esetben van-e bennünk DVB-C tuner (A kártyának nem mindegyikben van hely), vagy minden IP alapon jön és épít a kötelező netkapcsolatra.

De jó Mediaboxot, az új TVs kényelmi szolgáltatásokat nem tudja az értékesítő net (és drágább net) nélkül értékesíteni. Erre van a kvótája amit teljesíteni kell. Viszont ez esetben is kell a szerelő.

Valószínű, hogy a fejlesztések mentén a megújuló rendszerrel nem lesz minden korábbi eszköz kompatibilis... Nos ez a játék megy járvány idején és a kijáró szerelőnek nincs egyéni védőeszköze és nem is kap rá pénzt.

Nem engedték be a lakásba? A doboznál összerakták valószínűleg a kábelezést és mindent. Ha a modemet beaktivitálták, de nem a lakásban, azt sem tudod, hogy hol van, akkor is te felelsz érte, és ha nem adod vissza akkor drága a kötbér.

UPC nem véletlenül hírhedt arról, hogy ilyen kérdésekben geci. Ne feledd el a történetet amikor "felmondunk és újrakötjük ráutaló magatartással" opciót játszott abból is volt kisebb balhé, és volt még több példátlan húzásuk. Mondanom sem kell, hogy a Vodafone sem tisztességesebb a hasonló szolgáltatókra jellemző sokévi átlagnál. Pedig az ebben az iparágban az ismert okok (üzeletkötőkre rakott kvóta és a náluk jellemző fluktuáció) miatt nem éppen egy magas mérce.
Mivel a mostani zűrzavaros időkben sosem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap, arra gondoltam, hogy megpróbálok egy kicsivel tisztább vizet önteni a poharakba kijárási tilalom és karantén ügyében. A múltkori poszt kommentjei között voltak olyan hozzászólások, amelyeket olyan kedves olvasók követtek…..
Válasszunk 2020.03.19 00:35:59
@tiboru: Oké, nem szívesen moderálsz. De megkértél itt 2 embert, hogy vegyenek vissza, de azóta is fröcsögés megy. Ha valaki figyelné a kommenteket akkor borzasztó a jel/zaj arány, és sok önellentmondás kapcsán arról is beszélhetünk, hogy számos ilyen komment valótlan.

"a magyar eü az (állítólag) 50 ferőzöttel sem tud megbirkózni, mindegy innentől a darabszám" kezdődik a műsor, a kommentje vulágrisabb részeit nem idézve. Mit látunk? Állítólag az egészségügy ezzel sem tud megküzdeni. Nos, 1 olyan volt, aki a beszállításkor haldoklott, esélyt sem adott. Nem látom azt, hogy jelen időben helye lenne olyan tényállításnak, miszerint az egészségügy ezzel képtelen lenne megbirkózni.

De a hasonló valótlan tényállítások remekül alkalmasak a pánik és a károk fokozására. Aki pártpolitikai érdekből ezt meglépi, azzal nagyon nehezen tudok empatikus lenni.

Kiváltképp azért, mert a jelenlegi helyzet egyik korai tanulsága, hogy az aki túl későn ment orvoshoz, az halt meg. Ha nem bízol benne, félsz, hogy nem jól kezelik, ott lesz baj, akkor könnyebb ilyen helyzetbe kerülni. Így az ilyen valótlan állítások veszélyesek is.

Persze, a mi lesz Bajorországban c. műsor jelentős része ellentmond a jelenlegi prognózisoknak a német hatóságok részéről. De sok más dologban is látható az, hogy az állatások valótlanok, a pánikkeltés káros. A stílus kapcsán jelentkező problémák csak mellékesek.
A mostani podcastfelvétel témája házhoz jött: pár hete rám írt bizonyos Bertók Zsolt, hogy ő a Videoton TVC nevű régi home computerre fejleszt, és nem akarnánk-e erről a platformról beszélgetni, mert éppen elég szép virágkorát éli. A Videoton TVC létezéséről tudtam, de csak felületes ismereteim…..
A Hír TV-ben készült a napokban interjú a címben említett tudós emberrel. Abban a tévében, ahol a riportalanynak nem kell összeroskadnia a műsorvezető kérdéseinek súlya alatt. Jelen esetben Velkovics Vilmos is – kérdések helyett - készséggel adott további ötleteket az amúgy arra rá nem szoruló magát…..
Válasszunk 2020.02.17 17:27:22
Tisztelt Dr. Sándor Zsuzsa!

Az ön állításai kapcsán az első kérdés, hogy az NGO tevékenysége milyen befolyást jelenthet. A hasonló befolyásnak létezhet sokféle szintje. Az interjú veszélyről, nemzetbiztonsági kockázatról beszél. Miért? Mert az állam működésére való bármely befolyás azonnal két részre osztja a társadalmat: A hasonló befolyás haszonélvezőire, és a többiekre.

Ez a törvény egyenlő védelméhez való jogot...
A pártatlan és tisztességes eljárásokhoz való jogot...
És számos más alapvető jogot érinthet, korlátozhat, így a hasonló befolyás léte minimum kétélű fegyver.

Az ilyen befolyás léte és az ebből eredő bármely kockázat indokolja az átláthatóság elvárását. A veszélyt ugyanis már a lehetőség is megteremti, nem kell ahhoz azonnal rosszra használni a befolyást. Így ennek a veszélynek a létével kapcsolatban Lomnici úr állítása érzésem szerint védhető.

Nekem van egy egyszerű történetem. A világ bármely országában akad sajnos olyan helyzet, ahol egy vásárló egy másik vásárlótól kérne, követelne segítséget egy boltban. Az ok többnyire tévedés, s a tény, hogy egy meglévő probléma miatt az illető beszűkült tudatállapotban van. Ez önmagában nem gond.

Az sem jelent elegendő okot a panaszra, ha az érintett panaszkodó hölgy a férfiakat nevezi haszontalannak, mert ő nem kap ingyen segítséget. Kiábrándító, hogy azt hiszi, hogy mindenkitől ingyen segítséget várhat, és mindenki legyen még gondolatolvasó is, de butának lenni szíve joga

A gond akkor van, ha ezek után még a megragadott, akár pofont is elszenvedett vásárlót előítéletes emberek veszik körül, mert biztos miatta sír a szegény lány, biztos párkapcsolati erőszak... S, ha az elkövető lány magához is tér, bocsánatot kér, azt is előítéletesen úgy értékelik, hogy biztos a rendszeres agresszió miatt védi a bántalmazót.

Itt ugyanis számos jog sérül, közte emberi jogok is, és ezt a fajta viselkedést egy ideológia, az adott ideológiát képviselő politikai csoportosítások és NGOk tevékenysége oka a jogsértésnek, és oka annak, hogy ez rendszer szintű problémaként, részben szervezetten jelenik meg.

Ebben a kérdésben a sértett okkal követelné meg, hogy a törvény a BTK teljes szigorával sújtson le az elkövetőkre, de ne csak rájuk, hanem minden olyan véleményformálóra aki legalább erkölcsi "útmutatást" adott a hasonló cselekmény elkövetéséhez.

A másik oldalról jogos azt mondani, hogy ezzel az ország jelentős részét életfogytiglanra kellene ítélni, ami nonszensz. Az állam itt kollektív önvédelmet gyakorol, és ezen belül fontos az, hogy ne lépje túl haragból, bosszúból a szükséges mértéket.

Az NGOk persze nem csak az ön által említett köröket jelentik. Hanem pl. azokat is, akik egyes kiadók érdekeit védve adtak oktatást rendőröknek, ügyészeknek szerzői jogi ügyekben. Utána a bíróság nézett, hogy ezért nem sikerült a házkutatás szabályait betartani, jogszerű magáncélú másolás miatt vegzáltak állampolgárokat, ez kárt okozott.

A közös a két körben, hogy mossák kezeiket, mintha nem lennének felelősök. Sem önszabályozással nem vigyáznak arra, hogy ne kövessenek el súlyos jogsértéseket, sem felelősségbiztosításuk nincs, ami ilyen hibák esetén legalább kértérítést fizetne.

Innen viszont az NGOk kapcsán nem marad más opció, mint a fokozatosan szigorodó fellépés, addig amíg vagy az NGOk körében terjed el az önszabályozás, felelősségvállalás, vagy míg a büntetőjog (és kollektív önvédelem) eszközeivel az állam szorítja vissza őket.

Nyilván nem az a cél, hogy a teljes "feminista, zöld, korszerű baloldalt" csukjuk le, mert az általuk is terjesztett előítéletek és jogkorlátozások miatt jogos a visszavágó. Mert sokan csak "egy bolond százat csinál" alapon mentek a tömeggel, és a kommunizmus bűneiért nem a kommunista dalokat éneklő úttörő, az ottani rajtitkár a felelős.

De amíg a hazai baloldal nem fogja fel, hogyha a náci politikában a zsidó szót átírjuk fehérre, cisz neműre, férfire, heteroszexuálisra, stb. akkor az még ugyanolyan gonosz marad, és a gonoszságot így tudatosan támogatja, akkor bizony cselekedni kell.

És igen, itt az elkövető szabadságát fogják korlátozni. Mert neked nincs több jogod nácinak lenni, mint a másiknak élni.

Az állam nem adhat útmutatást sem a civileknek, sem az egyetemeknek, sem másnak, de ha ilyen veszélyek merülnek fel egy rossz politika miatt, akkor korlátozhatja a működésüket, és a kollektív önvédelem arányos és szükséges mértéke nagyon fájhat a baloldalnak.
Az elmúlt évtizedek során a Lego ezernyi sikeres és kevésbé sikeres játékkal örvendeztette meg a világ gyermekeit illetve gyűjtőit. Egy csomó mára legendássá vált témát is bevezettek, amelyek keretein belül sok-sok kultikus készlet került az üzletekbe. Az éremnek viszont van egy másik oldala is,…..
Válasszunk 2020.01.21 17:52:37
A Minecraft készlet legnagyobb baja nem a vizuális megoldásokban van. A probléma az, hogy a Minecraft egyik fontos részlete az, hogy valamilyen szinten lehet benne pl. logikai áramköröket építeni, van benne erre épülő lehetőség bőven. Ha a Minecraft téma is tudná ugyanezt a szintet hozni, akkor jóval kevésbé lenne unalmas a téma. Ha egy téma úgy hozza a Minecraft hátrányait, hogy az előnyeiből, lehetőségeiből semmit sem villant meg, és ezért lesz unalmas, az komoly gondot jelent.

Ha a Minecraft logikai áramköreit utánozná a téma és egyfelől a Technic másfelől a Mindstorm felé meglenne a jó kompatibilitás, akkor rögtön más lenne a helyzet, hiszen ez esetben az ocsmány figura ugyan hátrányt jelentene, de mivel a készletek eleve nem egy adott dolog felépítését, hanem a szabad kísérletezést szolgálnák, ezért a "van ilyen minifig is" irány nem lenne zavaró. A "Minecraftban is felépíteték Westerost" alapon nyitni a középkori tartalmak és sok más kreatív lehetőség felé egy tökéletes téma is lehetett volna, de jelenleg pocsék.

És nem azért, amiket leírsz. Mert a Minecraft rajongónak nem lesz ocsmány a minifig, nem fogja zavarni, hogy alapból ocsmány házat lehet belőle építeni, hiszen Minecraftban is a saját feje után megy az építkezéssel. De évek alatt folyamatosan azt tapasztalja, hogy a LEGO sokkal butább, primitívebb játék, mint a Minecraft, mert pont a lehetőségek hiányoznak belőle, nehéz igazán nagy és látványos dolgot építeni ezzekből a setekből.

És ez a téma olyan játékot másol, amivel bármikor tud a gyerek játszani akár LEGO helyett is, és így ez a set sorozat kevésbé motivál játékra, mint sok más licencelt téma ami kapcsán egy-egy történet a LEGOval játszva válna átélhetővé.
Amikor két napja kitettem az évtized legjobb játékairól szóló adást, ígértem egy 2019 legjobb játékairól szóló adást is. Mivel holnap már véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát a 2019-es év legjobb játékai, szigorúan szubjektív toplistáinkban tolmácsolva. És persze, hogy ezúttal is…..
Válasszunk 2020.01.01 13:09:28
Nem játszok platformerekkel, nem játszok konzolon, így nem sok értelme lenne top listát írni, hiszen akár meghatározó játékok sokasága is kimaradhat.

Viszont eszembe jut, hogy a WoW Classic sok dologban a régi wowtól eltér. Az év videójátékos hírei között pedig ott volt, s nem is rossz a Classic. Ha a felújítások, remakek, stb. kapcsán a Resident Evil eszünkbe jut, akkor a WoW Classic is Remaster, meg az AOE2 Definitive Edition is, és mivel a régi játékok sok adottsága kitűnik a mai mezőnyből, könnyű lenne ilyesmivel megtölteni a listát. Ha Remake, felújítás ér, akkor furcsa, hogy az év legnagyobb dobása kimaradt.

Biztos, hogy eszembe jut az, hogy a Tycoon műfaj látványosan alulreprezentált a listátokon. Pedig a Transport Fever 2 jó. A grafika, a hangok, stb. kipipálhatóak, a játékmenet pedig fejlődött. És biztos van sok más is, de a fenti toplisták kapcsán is azt látom, hogy egyes műfajokból akár tucatjáték oda kerül, akár olyan aminél felmerülnek kétségek, mások alulreprezentáltak. Ha egy listával ez a bajom, akkor nem lenne elegáns szintén műfajokat kihagyó listát indítani.

Szóval a mélységgel rendelkező, nem casual tycoon játékok műfaja, ha ma nem is éppen divatos, de egy olyan műfaj, ahol egy-egy játékkal is hosszú évekig sokan játszanak, egy-egy jó alkotás itt hosszan meghatározó.

A mobiljátékok még mindig nagyot mennek, igaz nem sok olyanba futottam bele, amit jó szívvel ajánlhatnék. De a mobilos és casual műfaj nagyon megy. Nos az utóbbi műfajjal viszont sem a gamer sajtó, sem a nem gamer sajtó nem foglalkozik. Könnyen teszem hozzá: Szerencsére én sem.

Ellenben ott tartunk, hogy ma a hardcore játékos játszik kevés játékkal, a casual sokkal. Régen a casualnak volt elég kb. a passziánsz és a komolyabb játékos várt minden új művet. Nem véletlen az, hogy ma több játékot néz meg az abszolút kazuár szomszéd, és kevesebbet én.

Igaz, az én kedvenceim között sok olyan van, ami többszáz óra után is tud újat mutatni, új célt adni, stb. Viszont az utóbbi irányból nem fér bele egy évbe 10, nehezebb ezekből éves top10 listát alkotni. Egyszerűen azért, mert nincs annyi ideje az embernek, hogy a többszáz órás elfoglaltságot jelentő művekből egy évben többe is bele tudja ásni magát komolyabban. Nem elég hosszú hozzá az év.
Válasszunk 2020.01.01 20:25:20
@Flankerr: Nézd, mobilon sok mindent nem néztem meg, bár tudom, hogy ezek nagyon mennek, stb. de nem hiszem, hogy jobban ajánlhatnám a sok aktívan hirdető játékot, mint azokat amik fenn is vannak akár telefonom is.

Egyszerűen azért, mert nem kedvelem a "szívni ingyen is lehet, ha nem szívni, hanem szórakozni akarsz, timegate és egyebek nélkül, akkor fizesd egy AAA játék árának a sokszorosát" típusú játékmenetet. Egyszerűen azért, mert pár jobb játékot megvenni a haveroknak még mindig olcsóbb, mint az általuk ajánlott "ingyenes" fost élvezhetővé alakítani. Így nálam a mobiljáték többnyire egy droidos port.

De amit ebből a kategóriából évek alatt megnéztem azt sem tudom jó szívvel ajánlani. Mert oké, hogy KOTORtól, NeverWinter Nights: Enhanced Edition-ig elég sokminden megvan mobilra is, de ezek jobbak PCn. Ha eszembe jut az, hogy a Bully kapcsán egy továbbfejlesztett kiadás volt PCn, igaz az sem idei, akkor is eszembe jut, hogy fejlesztés ellenére jobb PCn.

OpenTTD is van mobilra :) Ezekből az újról is lehet beszélni. De kb. mindig oda lyukad ki a történet, hogy ahova mobilt / tabot viszel, laptopot nem, és unatkozol, ott a mobilos változat is játható játék, de PCn valahogy jobb.
A Netflix sem akar lemaradni az HBO mögött, így gyorsan elkészítette a saját Trónok harca sorozatát, A vajákot. Az eredmény felemás...
Válasszunk 2019.12.30 21:12:58
@CCnick: Léteznie kellett, hiszen a vajákos kifejezésben a képzőt felismered. Pont azért tűnik nekem rossznak a fordítás, mert egy a beszélt nyelvből eltűnt szónak úgy adott új jelentést, hogy azzal a nyelv meglévő logikáját sikerült felrúgni. A vajákos szó etimológiája régi mitológiához kapcsolódna...

Gyanítom, hogy az alap sokszor valamely hangutánzó, hangfestő szó volt, ami a helyi füvesemberek mormogását, közember számára érthetetlen kántálását, rikácsolását próbálta lefesteni, kb jelezve, hogy melyik rontó szellem okozta kórságot, milyen varázslóval akart elüldözni.

Nyilván a hasonló szó épp úgy félrehallás útján keletkezik, mint az megasztárból anno megismert "bikicsunáj", vagy a z R-Go által terjesztett "csikidam" zenei stílus... És a magyar mitológia mellett a környezető, többnyire szláv, népek felől is vettük át szavakat (nomeg a romáktól, töröktől, romántól, stb).

Ennek a fordításnak akkor lehetne némi értelme, ha a vajákos varázslata éppen azoka a mitológiai szörnyeket pusztítaná, amiket egy witcher (és a mutációnak köszönhető mágiájuk) is elpusztít, a kettő analóg lenne. De még ez esetben is a saját "mágiája" mint tulajdonság nevéből képeznünk kellene a hivatás és annak űzőinek nevét, így a vaják végkép idegennek tűnik a nyelv logikájától.

Gyanítom, hogy aki a fordítást kitalálta az az angol fordításból többet merített, mint a lengyel (és szláv) mitológiai és a magyar mitológia kapcsolatából.
Péter elküldte nekünk is a Volánbusznak feltett kérdéseit, amikre válaszolni nem tudunk, de a felvetés érdekes. A néhány kilométernyi plusz nem is mindig eredményez büntetést, ebben az esetben viszont 250 Ft helyett 8745 Ft-ba került a kis kitérő. Az üzletszabályzat szerint persze ez így van…..
Válasszunk 2019.12.01 23:17:17
@Opportunista mikroba: Szerinted ebben súlyozni kell. Szerintem viszont a pótdíj lényege az, hogy egy átalánydíj. És ezért egységes. Mert nem tudják eldönteni ki hányszor utazik jegy nélkül, milyen távolságra, stb. csak azt, hogy két sikeres pótdíjazás között összességében mennyi a bliccelés, mennyi az ellenőrzés költsége, stb.

És átalánydíjat ilyenkor nem súlyozunk. Ráadásul a havi néhány eset az összességében két pótdjazás között nem lesz kevés.

És bármennyire is azt olvassuk, hogy a bérletét elfogadják este, közel sem biztos, hogy akkor fedezi a díjszabási távolságot, könnyen lehet, hogy csak a sofőrök figyelnek kevésbé oda, mert tőlük csak annyit várnak el ellenőrzéskor, és esténként is jönne a büntetés. De ez is egy megszokott útvonal, eddig is így utazott, csak most kapták el. Ezaz valószínűleg éveken át a pótdíj sokszorosával maradt a cég adósa az emberünk. Más magatartás (csúcsidejű utazás) esetén jóval kevesebb bliccelés esetén is elkapnak valakit.

Ne ezért lenne igazságtalan egy olyan súlyozás amiből a valószínűleg több kárt okozó ember jön ki jól.

És a többi utas megveszi a hosszabb távolságra a jegyet mert vállalta a díjszabási távolság alapú elszámolást.

Oké, az emberünknek van esélye belemenni a perbe és arra hivatkozni, hogy ez szerinte tisztességtelen. Valószínűleg veszít, de sok ilyen per kapcsán a perekedő emberek és a társadalom is akkor jár jól, ha ezek eljutnak a bíróságig.

De ettől függetlenül az emberünk úgy hőbörög, hogy közben ő is vállalt a díjszabási távolság alapú elszámolást. Nem fizette ki ezt a díjat. Ha végiggondoljuk pár hónapra visszamenőleg a különbség több, mint a pótdíj. Ezek után úgy követel arányosságot, hogy aki kevesebbet utazott, mint a pótdíjban kifizet, az fizessen még többet egy kamu arányosság miatt, míg ő pótdíjjal, perköltséggel együtt is nyerjen a bulin?

Igen: Azért nem sajnálom a fizetni való miatt, a várható perköltségek miatt, stb. mert így is jobban jön ki, mint aki tisztességgel megveszi a bérletet, vagy akár annál is aki a nem fedezett napokra idejében jegyet vesz. És rendszeres bliccelőként jobban jár, mint az elkapott alkalmi bliccelő. Még akkor is, ha a perköltségek kapcsán lesz másodfok is. Nincs miért sajnálni és ezzel tesszük próbára a feltételek törvényességét. De ettől még a pert valószínleg bukja, mert nincs igaza és a Volán behajtja rajta a pótdíjat.
Válasszunk 2019.12.02 00:02:05
@Dezsike: A légvonalbeli távolság nem jó.

A probléma abból ered, hogy a költségeket kell valamilyen arányban az utasnak állni.

Te akkor akarsz utazni, amikor gazdaságosan közlekedteni, megtölteni a buszt akkor és csakis akkor lehet, ha az hosszabb útvonalat jár be, és ennek van némi plusz költsége VAGY a félig üres buszra egy jelentős felárat fizetsz mert a te igényeid miatt üres ülést is kell vinni, de a sofőr bére akkor is ketyeg, a busz akkor is fogyaszt, stb.

Csakhogy a feláras gyorsjárat a településnek, országnak sem érdeke, ebben kevésbé lenne hozzájárulásnak alapja. Ez piaci alapon részben a telekocsi (Oszkár), részben az "iránytaxi" (profitorientált mikrobuszok akár oszkáron), akár a profitorientált autóbuszos szolgáltatások terepe. Akinek van a környéken kocsija, jó időpontban teszi meg az utat annak bárki ajánlhatja, hogy hirdesse meg ezt Oszkáron.

Ha ezek nem megoldhatóak olcsóbban és még mindig a kerülővel együtt kifizetett út a legolcsóbb, akkor így tud a ritka igényei alapján korrektül hozzájárulni a költségekhez.

Ugyanakkor a kiegészítő jegynek pl. lenne értelme.
Amikor kötelező volt a Konzum vagy zselés szaloncukor, az óriás izzós égősor, az illatosított csillagszóró és a műfenyő...
Válasszunk 2019.12.01 10:56:57
Ezek valóban az átlagot jelentették. Azonban itt is elég nagy szórás volt abban, hogy kinek mi és honnan jutott.

Ha azt a kört nézzük, aki a 70es évek végén gyerek volt, és azon bánkódhatott, hogy sok útra nem emlékezett, pedig a család tudott útlevelet szerezni, és ebbe Olaszország is befért, nem csak Jugoszlávia, akkor a megfakult emlékek között ott van az is, hogy az évben kiváltható valutakeret maradéka a kivilágított osztrák fővárosban is felhasználható volt. S ha az adott család ebből az adott évben kimaradt, az ismeretségi körben akadt aki eljutott vagy oda, vagy legalább valamely baráti ország fővárosába olyan termékeket is beszerezni amiket itthon nehezebb volt.

Csak a világútlevél és a tömeges bevásárlóturizmus előtti időszakban a kivilágított Kärntner Straße volt a menő, és nem a "magyarul beszélünk" és "magyar ne lopj" táblás üzletek a Maria Hilferen. íCsakhogy a blog által sugallt képpel nem ez az egyetlen gond.

És itt nem csak az emlékek, vagy az arcanum digitális tudástár oldalain elérhető korabeli beszámolók jutnak eszembe, nem csak az a kérdés, hogy mit hoztak haza pl. a kamionosok. Vagy éppen az, hogy a tó-retró kapcsán a tó és a környéke is kimaradt, pedig ez is fontos volt.

Sokkal inkább az jut eszembe, hogy az írásból a kor számos vonása is kimaradt. Korábban, a dolláros boltnál, említettük a többszörös áron dolgozó vásárokat, piacokat. Most végre előkerült ez. Tök jó. Csakhogy az emberek sokféle más okos megoldást ismertek. Számos lap segített a barkácsoláshoz, akár elektronika, akár más területeken. Sokan saját maguk tettek el télire élelmiszereket (savanyúság, lekvár, befőtt, stb). Volt sok olyan édesség, mint a birsalmasajt, stb. ami szintén házilag készült.

Az ünnepi ebédhez szükséges csigatészta sem tésztaként került elő a közértből, ABCből, hanem a hozzávalók és a családokban akár a gyerekek is besegítettek. A díszek egy része is házilag készült. Pl. mézeskalácsból. És a hasonló dolgokban nem egyszer segítettek szakkörök, művelődési központokban elérhető foglalkozások.

Számos hozzávaló, stb. elállt, így nem mindent egyszerre kellett megvenni. Ugyanakkor, ha jól emlékszem, az ismeretségi körben lévő horgászok, legyen szó Balaton környéki lakosokról (ha már tó-retró), tiszáról, stb. "minden olyan időszakban horgásztak amikor ez megengedett volt". Az ünnepi kaják és a disznótorok kapcsolata (ha volt vidéki rokonság) sem volt ismeretlen, mert nem egyszer volt karácsonykor hurka-kolbász akkor is, ha a hentesnél éppen nem lehetett kapni.

Szóval a karácsonyhoz és más ünnepekhez hozzá tartozott az is, hogy bármely tartalékolható, vagy munkaigényesen megszerezhető korabeli "luxuscikk" ekkor került elő. Így az ünnep nem az 1-2 itt leírt dologgal fémjelzett, hiányról szóló, egyhangú dolog lehetett, hanem az év többi részéhez képest akkor némi bőséget lehetett megélni, annak ellenére, hogy az üzletek a nagyobb roham miatt sokszor kongtak az ürességtől.
A rothadó nyugat kapitalista árucikkeit kínálták a dollárboltok, ahová egy mezei halandó be sem tehette a lábát.  ..
Válasszunk 2019.11.23 06:35:22
Azért a történet ennél egy kicsit összetettebb. Nyilván, ha volt rokonság Izraeltől, Brazilián át, a világ sok más pontjáig az is lehetett sok minden alapja, de a helyzet ennél lényegesen összetettebb volt.

Nem tudom, hogy a post szerzőjének milyen tapasztalatai lehettek a 70-es évek végén, de nekem eszembe jut, hogy létezett egy "Bizományi Áruház Vállalat" vagy BÁV néven ismert cég is. Azaz akár nyugatról vett javak értékesítésére is voltak törvényes lehetőségek, ha nem ebből akart valaki ellenőrizhetetlenül és pár hónap alatt meggazdagodni, házat építeni.

De persze egy-egy korszakban a meglévő legendás bolhapiacokra (pl. PeCsa elé) is jutott sokmindenből idővel. Szóval a kinézett dolgok leginkább akkor voltak elérhetetlenek, ha a családnak nem volt pénze, vagy a szülők nem akarták megvenni.

A nagyobb baj az, hogy 1956-ot és az akkori menekülést külön kiemeled. Én azért úgy gondolom, hogy ez hosszú ideig gyanússá tette a családot, ezekre jobban odafigyeltek a dokumentumok szerint. Mire ők kaphattak pénzt addigra már több lehetőség volt elkölteni, és valószínűleg sokan nem is pénzt küldtek nekik, hanem csomagot.

Ellenben, ha 1956-tól eltekintünk, akkor a hazai zsidóság szétszórodása a nagyvilágban már korábban elindult, és sok esetben ennek a körnek a hozzátartozói kevésbé voltak gyanúsak. És ebből a körből van aki az USAba jutott, van aki Brazíliába, van aki Izraelbe.

Ellenben aki nem a kommunizmus elől menekült Nyugatra, hanem pl. a nácik előtt, az jóval korábban kapott vízumot az országba, ha akart és pénze volt rá, hát el tudott jönni ide turistaként, a rokonság meglátogatása sem feltétlenül számított tabunak.

De ha már tó-retró... Sok német család egyik fele az NDKban, másik fele az NSZKban ragadt. Ahol találkozni lehetett egy nyaralás során az Magyarország volt, mert itt lehetett nyaralni is, az NDK állampolgár is kapott útlevelet, és az NSZK állampolgárnak is elérhető volt. Mondjuk úgy az élelmes gyerek által segítőkészségéért bezsebelt csoki beszolgáltatását nem várták el, az állam megelégedett a valutával.

Viszont volt az országnak olyan része ahol ilyesmit nem lehetett látni, onnan származó gyerekek sokmindent csak osztálykiránduláson, táborozások alkalmával láthattak.
Válasszunk 2019.11.28 06:34:39
@teéjesenmindegy: Ha csak saját magamból indulnék ki, lehet erre gondolni. Ellenben elég jól elmondtam, hogy ugyanezeket a terméket meg tudta szerezni sok mindenki. A balatoni gyerekek, a kamionosok és ismerőseik (elég távoli ismerősök), az idegenforgalom kapcsán kiküldetésbe kerülők, és soroltam elég sok mindent. Meg persze azt is, hogy sok dolog kötött ki a bizományikban, egyes ismert bolhapiacokon.

Ha azt nézzük, hogy az utóbbi kapcsán egy az érintett régiókban élő rokon is elég volt eljutni ilyen piacokba, bizományikhoz. Kamionost pedig "ismerős ismerőse" alapon sokan elértek.

Rendszeresen az ilyen boltokban vásárolni, ilyen termékeket beszerezni menőség volt, alkalmanként beszerezni az ilyesmit innen-onnan viszont nem.

Ellenben kinek mi a maradandóbb élmény: Egész évben bámulni a kirakatot éveken át vagy 1-2 évente egyszer kapni valamit amit onnan kinéztél? A kettő igencsak hasonló helyzet. Aki mindig odajárt az nem emlékezne egy-egy látogatásra. Pedig ők tuti menők voltak.
Hogy elfogadhatatlannak tartom-e azt, hogy szinte lehetetlen vitát nyernem 50-70 éves pöffeszkedők ellen, mert nekik nem kell a kinyilatkoztatásukat érvekkel alátámasztaniuk – nem vitás: igen; s rendkívül zavar, hogy sokáig magamban kerestem a hibát, mert nem értettem meg, hogy oké, kislány. Ha…..
Válasszunk 2019.11.25 05:48:24
@Könyveslány: Való igaz, a Kínából rendelt kütyüt is a boomer generáció teremtette meg. Részben, vagy éppen az, hogy a tudományos és technikai fejlődés csak igen extrém esetben állna meg vagy fordulna vissza és volt némi szükségszerűség.

Csak éppen van egy gond. Az előző generációk jelentős része kis nyugdíjat kapott, nem utazott sokat ingyen. Most természetes 65 év felett ingyen utazni. Azaz egy generáció olyan dolgot vesz ki a közösből ami előtte sok generációig nem volt (időskori utazgatás), sem utána nem jön, mert kérdéses, hogy nekünk egyáltalán lesz-e nyugdíjunk.

Az, hogy a nyugdíj milyen mértékben helyettesíti a béreket most rekord. Ismét mondom, előtte és utána nem volt ilyen.

Való igaz, amikor hosszú időn át minden nemzedék jobban élt, mint az előtte lévő, a mostani rosszabbul, akkor sikerült megteremteni, hogy ma már nem márkás, jó termékre van esélyed, az egzisztencia mellett, hanem olcsó kínaira. Miért? Mert az adó és a nyugdíj rendszeren keresztül egy olyan generációnak nyújtunk előnyöket, aki sem az előtte sem az utána következő generációknak nem akart ilyen előnyöket nyújtani.

De ahhoz, hogy sok minden meglegyen, sikerült kiszervezni a gyártást, hogy aki minden korábbinál és a következőknél is többet kap olcsóbban, többet, jobbat vásároljon. A várható gazdasági problémék, a gagyi, a szemét, a környezetvédelmi problémák megmaradtak.

Szóval igen. Lehet arról beszélni, hogy ők ürítették a pelust. Jóval kevesebb munkával, mint a ő pelusukat ürítették az elődők, vagy mint ami az utóknak marad. Azaz amit mindenki megkap az előzőtől, hogy az utódnak tovább adja, abból többet vettetek ki, mint amit továbbadtok. És nagy pofával veritek a melleteket, hogy az nem nulla és mennyire büszkék vagytok magatokra, de közben fel sem merül az lehetőség sem, hogy a többi generáció szintjéhez mérjétek magatokat.

És a büszkén előadott szempontok, hogy mennyi ideje nem volt háború után jön a kivétel: Bosznia. Már bocs, de a horvátok is kaptak pár dolgot. De nekem Ukrajna, sőt Oroszország európai része is Európának tűnik. Az pedig, hogy mit tekintünk háborúnak érdekes kérdés. Tény, hogy a hadviselés megváltozott. Rögtön eszembe jut az IRA, az ETA és sok más is. Nomeg, hogy az akkor rosszul integrált emberekből akik az adott generációnak hoztak gazdasági előnyt elég szép radikalizálódott réteg nőtte ki magát. Mondjuk úgy az ISIS európai származású katonái.

Ezek a konfliktusok a Boomereken múltak. Az, hogy nem lett sok háború az elrettentés doktrínáján, amit viszont a Boomerek előtti generáció hozott el. Az ő érdemeikkel kérkedni nem szép dolog. Mert ők bizony máshogy vitték iskolába a gyereket, máshogy dolgoztak, stb. Meg túléltek háborúkat. És amikor a nyugdíjra került a sor, sokkal kevesebb lehetőséget kaptak. Nem jó más tollával ékeskedni.

A gond viszont az, hogy az "Oké Boomer" az az USAra releváns. Mert ott Cadilac volt, nálunk meg BKV vagy Tisza cipő és gyaloglás. Azaz nem arról szól a probléma az előző nemzedékek kapcsán, hogy mit éltek fel akkor. Tervgazdaságban kényszerhelyzetben lett valamilyen az ország. Hanem arról, hogy a lehetőségek kitágutálval a rendszerváltás után mit vettek ki a közösből. És ma mit lehet kivenni a közösből. Hogy most mit vesznek ki a közösből. Hogy most mennyire vannak tekintettel a többi generációra.
Kisorsolták november 22.-én délben, hogy melyik csapatokkal játszhat válogatottunk a Nemzetek Ligája-playoffban. A magyar labdarúgó-válogatott mint már ismert, nem tudta kiharcolni a kijutást a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra a selejtezőcsoportjából, de a Nemzetek…..
Válasszunk 2019.11.24 10:49:13
Sportra normális ország nem azért költ, mert világbajnok akar lenni.

Azért költ, mert a favellában lévő gyerek előtt lehet kitörési lehetőség a focistafizetés megszerzése és esetleg a bőrlabdát választja a herbál, a meth és sok más szarság helyett. Ha ez a remény csak illúzió is, akkor is kevesebb eséllyel kallódik el, és lehet belőle elfogadható munkaerő. És jobb az ilyen álomra költeni, mint ennek hiányban a több drog problémára, több bűnözésre, stb.

Ha van egy csomó olyan ember akit meg lehet nyerni, hogy ne csak a tévé előtt legyen rajongó, ne csak a FIFA 20-at nyomja, hanem vegyen egy lasztit, és így megelőzünk pár betegséget, tehermentesítsük az egészségügyet. Jó esetben ezzel jobban jövünk ki, mintha a kórházba tolnánk bele. Mert, ha a sport megelőzés akkor az nem csak olcsóbb lehet a gyógyításnál, de azt is jelenti, hogy kevésbé esel ki a munkából.

Ha sok rajongó van közösségeket építünk. Ha a hasonló közösségekből sokaknak kapcsolati tőke lesz, bizalom, akkor ez a munkaerőpiaci esélyeikre is hat és társadalmi mobilitást vásárolunk.

Ha az ilyen és hasonló célokban jól teljesítünk, akkor majd lehet az a cél, hogy ez a jól működő rendszer kitermeljen olyan csapatokat akik nemzetközi helyzetekben is jól teljesítenek. De jelenleg sokkal fontosabb szempont az, hogy a mélyszegénységből sporttal kitörő emberek legyenek a pályán akik teljesíteni akarnak, mert az az egész család jövője, mint az, hogy hol vagyunk az EBben, ELben, akármiben.

Hogy Jose helyett Józsi kerüljön ki a mélyszegénységből azzal, hogy a magyar focira költünk az sokkal fontosabb lenne, mint az EB. Nem az a baj, hogy sokat költünk a focira. A baj az, hogy e mögé nem került oda mérhető elvárás, amivel arányosan költünk. Ha oda tettük volna az elvárást, hogy a szegény gyerekből legyen igazolt játékos aki mellette iskolába is jár, és adott arányban utána meg is él akár a fociból akár a mellette kapott oktatás eredményéből, akkor rögtön jobb lehetne a helyzet.

És már bocs, de migránsozni fogok.

Egyformán bevándorló lenne az aki papírral akarna hivatalosan továbbjönni Európába, törvényesen jönne, de közel-keleti (potenciálisan Arab), de most mindenki leszarja...

Az illegális migráns aki már akkor megmutatja, hogy a "jobb élet reményében" hajlamos törvényt sérteni és másokat is veszélyeztetni amikor ide jött.

És a mélyszegénységből focival kitörő Zs kategóriás idegenlégiós.

A háromféle migráns közül az ELSŐRE lenne szükség, miközben a politika azon vitatkozik, hogy a másodikat vagy a harmadikat támogatjuk.
TV, telefon, tablet, hangszóró, okosóra, villanyborotva, porszívó? Íme a legjobb ajánlatok!..
Válasszunk 2019.11.22 18:36:37
@Johnny_D: Kínából nagyobb dolgokat ismerőssel mi már rendeltünk, igaz nem az itt említett oldalakról. Ezek az oldalak viszonylag olcsón árulnak tömegesen termelt árukat, de ami nincs raktáron azt sokszor ők is megrendelik.

Nos piszok sok kínai gyártó és bérgyártó van fenn más felületen, ahonnan szintén lehet rendelni. És van amikor adott csak pár darabos szériát (prototípusokat) is vállaló, jól dolgozó cég bevált és közvetlenül tőlük rendelsz. Van aki inkább összeáll másokkal, olyan helyre rendel ahol megoldható a lerakodás, de akkor már a bérgyártótól testreszabott terméket akár közvetlenül, akár nagy oldalon keresztül. Ez sokkal bonyolultabb, sok vele a szívás, viszont itt tényleg sokszor van prémium minőségre is példa.

De a szállítás Kína és Magyarország között mindkét esetben ugyanazt a távolságot teszi meg. És Kína és Magyarország között nem csak a te csomagod jön. Sőt nem is csak az amit egy 10 fős társaság rendel meg, hogy meglegyen a minimum 10 példány a termékből. De innen jön sok olyan aki saját márkás termékként rendel meg eladásra nagy mennyiségben terméket, akár áruházlánc is. És persze az is eszembe jut, hogy pár bérgyártó a prémium márkáknak is gyárt és azok raktáraiba is megy szállítmány.

Tudnak úgy csomagolni, hogy amit Európába küldenek, az ne sérüljön. Sőt a fogyasztónak szánt csicsás csomagolás se sérüljön meg, mert akkor már csak értékcsökkent áru lenne. Aki szállítja ezeket, az is tudja ezt. Mert ez kell ahhoz, hogy Kína és az ottani kisebb-nagyobb bérgyártók versenyképesek maradjanak. És ezt a tudást a te tévédnél sem felejtik el.

A te TVd sem fog jobban összetörni Kína és Magyarország között, mint amit a Tesco, a MediaMarkt kap sajátmárkás termékként, csak, ha az utóbbit magyar webáruházból rendeled meg, akkor ott a magyar raktár, a magyar futár olyan kockázata ami kapcsán tudjuk, hogy nem csak a Kínában gyártott termék tud összetörni.

Szóval a kínából való TV rendeléstől ezért nem félnék.
Válasszunk 2019.11.22 19:09:41
@kulup: CE logó... Ha az nincs rajta és a gyártó sem tudja az EUban megfelelő, szabványos működést garantálni az elektromos, elektronikus eszköznél valóban nagy probléma. A proci is jó kérdés. De az "Android" kapcsán sem mindegy, hogy úgy Android, mint egy új Huawei azaz sok szolgáltatás nélkül és sok app nem működik rajta, vagy vannak érdemi szolgáltatások rajta.

Ugyanakkor a hasonló androidos boxok, megfelelő beviteli eszköz nélkül, nem jók játékra. Netezni is csak korlátozottan, ha nincs meg hozzájuk eszköz. Maradnának az olyan appok, mint az F1TV, a HBOGO, a TVGO, és persze chromecast eszközként is használhatjuk őket.

Egy nyaralóba, stb. nem feltétlenül veszel rendszeresen korszerű okostévét. Ha ottani tévéd nem okostévé, vagy már nem mennek rajta az új streaming appok akkor gond van. Ha letöltött, tárhelyen lévő filmet eddig is le tudtál játszani (jóval több TVben van médialejátszó és a régi software is elég) ezek az appok akkor sem mennek. És lássuk be a korlátlan mobilnet vagy csak korlátlan streaming, stb. mellett nem fogsz a nyaralóba is drága TV díjcsomagot venni, amikor ott is streamelheted az adást. De a drága előfizetések (F1TV Pro, Netfilx, HBO Go, Youtube Premium) kapcsán a 4K lejátszás fontos.

Nos ez viszont nem egy nagyméretű UHD BR rip lesz, hanem fizetős stream. Mert a letöltött tartalomra van sok más opciód. Itt pedig fontos, hogy melyik stream szolgáltatás érhető el jól az eszközről, és sok kínai Androidos box pl. nem szerette a HBO GO-t, TVGO-t, stb.
Válasszunk 2019.11.23 17:15:09
@pgabi123: A TV Box tipikusan egy olyan történet, ami kapcsán meg kell tudni nézni azt, hogy pontosan melyik streaming alkalmazás fut rajta, mert nagyon nem mindegy, így azt jobb lenne tesztelés és alapos kipróbálás után ajánlani, vagy inkább más termékkategóriát választani az ilyen nagyobb ajánlókba.

A probléma, amibe egy Xiaomi féle viszonylag drágább boxnál futottunk bele, hogy ugye sok droidos app igényli a touch screent és a TVkre szánt droid verziónál eleve nincs a store-ban. Bár sok streaming szolgáltató ment a böngészőben, nem minden.

Igaz a rendelhető Boxok között van ami olcsóbb is, mint ez a valamivel $40 alatti példány, van ami $160 felett van itt is, de sem az ár, sem az Android verziószáma nem mondja meg melyiken fog menni minden fontos, melyiken nem.

Mivel pár fontos szolgáltatóval még drágább okostévén is volt baj. Kínain is, márkás nem kínain is. Végül Alibabán keresgélve találtunk olyan white label gyártót aki vállalta, hogy ami nekünk kell az megy, de volt egy minimális gyártási volumen amihez kellett elég embert gyűjteni, hogy tudjunk annyit rendelni. Nyilván 1-2 példány árán nincs akkora árrés, hogy azért megérje nekik sokat szopni, pedig inkább a drágább árkategória volt.

Na az tényleg bevált.

Azt leszámítva, hogy a szállítással volt egy kicsi a szokott szopásból. Ahol van szép minimális rendelési volumen ott gyakran ugye a szállítmányozás, ha pedig vámolva, házhoz szállítva jön a rendelés, akkor is gyakran te vagy egy kamion x. lerakója. Ha pedig van is egyeztetett időpont, mondjuk reggel 7-re, az nem jelenti azt, hogy ne akarná 5-kor megkérdezni, hogy jöhet-e előbb...
Egyik nap beszélgettem egy 2006-os évjáratú BMW 530d tulajdonosával, aki éppen egy több százezer Forintos váltó felújítás előtt állt és kérdeztem, hogy mi lesz az autó sorsa, megtartja vagy eladja és vesz egy olcsóbban fenntartható autót? A válasz az volt, hogy ezt az autót ismeri, tudja milyen…..
Válasszunk 2019.11.23 00:40:46
@gabroca: A logikus az lenne, hogy amikor mehirdeted az autódat, akkor ezeket az adatokat lekéred te. Jó esetben időbélyegzéssel, digitális aláírással amit a hirdetés mellé feltölthetsz. De az állapotfelmérésből is fizethetsz te egyet, hogy ne mindenkinek külön-külön legyen rögtön kérés. Ezen is időbélyegzés, digitális aláírás. Nagyobb értékű autónál mindezt közjegyző is hitelesíti.

Tedd hozzá, hogy ezzel együtt megy egy biztosítás azért, hogy a biztosító kockázatára tudj jótállást is vállalni adott időre. Majd ezzel együtt adod el az autót, ahol a biztosító partner szerelője még egyszer átnézi, hogy valóban a hitelesített adatoknak megfelelő autót adtál át a vevőnek.

Csak akkor ezeket a lépéseket egy autó eladásánál 1* fizetnék ki, és nem sok vevő külön-külön sokszor. De egy vevő pénze sem 8 vizsgálatra menne el...

Ha a műszaki vizsga helyett is az lenne, hogy a biztosítónak kell az autód műszaki állapotáért, átépítésekért felelősséget vállalni és ehhez az autód állapotát ŐK nézik át és arról kapsz egy hiteles elektronikus okiratot és a rendőr is nézheti, hogy mi van benne és megfelel-e a biztosításodnak... Jobb lenne. Ha minden szabálysértésről a biztosító is kapna tájékoztatást és az alapján is változna a díj, szintén jobb lenne.
via GIPHY Ezen a borongós novemberi csütörtökön olvasónk levele gondoskodik az elmélyülő letargiánkról. Vannak azok a történetek, amiknél nincs mit tenni. Hiába csinált mindent jól (jó, a bőrönd méret kicsit necc, de ezt meg ismerjük), hiába tett meg mindent, amit lehetett, végül ott áll egy halom…..
Válasszunk 2019.11.22 22:15:56
@Opportunista mikroba: A gyorsvonati pótjegyet nem a MÁV találta ki, ott ez egy kicsit összetettebb történet. Lényeg, hogy az állam szabályozta....
A politikai berendezkedéseket tekintve többnyire két álláspont jellemző a hazai közvélekedésre: az egyik szerint csak demokrácia és diktatúra létezik, - melyek közt éles és egyértelmű határvonal húzható a parlament, a pártok és a szabad választások megléte alapján - míg a másik vélekedés szerint…..
Válasszunk 2019.10.31 20:19:25
Alapvetően hibás a fenti érvelés néhány nagyon fontos szempontból.

1. A Demokrácia szükséges feltételei közül kimaradt a jogállamiság egy szintje, a jog érvényesülése.

Nem demokrácia az, ahol hangos csoportok zaklatása miatt elveszítheti valaki munkahelyét, lakhatását, mindent. A saját ideológiáját a törvény fölé emelő csoportok amikor a "ki nem volt PC, ki helyére kéne más, hogy valami inkluzívabb legyen" esetben a törvényes és demokratikus kereteken kívül gyakorolnak hatalmat, tudatosan sértik meg a tisztességes eljáráshoz való jogot, a törvény egyenlő védelméhez való jogot, az ártatlanság vélelmét. A felépített társadalmi nyomás itt megfélemlítést jelent, ami valóban a totalitárius rendszerekkel analóg, de itt ezt nem az állam vezetése, hanem egy fenyegetéssel és agresszióval operáló csoport éri el.

Nyilvánvaló, hogy a kétféle helyzet kapcsán a totalitárius rendszerek a hivatalos hatalom gyengítését, lebontását kívánják meg, míg az utóbbi terrorista hatalomgyakorlás az ezzel szemben fellépő hivatalos hatalom megerősítését és a törvényesség helyreállítását is, akár az elkövető csoport politikai és egyéb jogainak korlátozása árán is.

2. A fentiek kapcsán könnyen észrevehető, hogy az egyes emberek képviseleténél nem csak darabra kell számolni, hanem fontos az egyes jogok fontosságát is felismerni és arányosan. Azaz fontosabb sok ember emberi jogainak megvédése, mint az emberi jogokat sértő szervezett aktivizmus mögött állók politikai jogai, szerveződési jogai.

A hatalmi ágak szétválasztása viszont nem cél lenne, hanem a hatásos, jogos és szükséges kollektív önvédelem egy eszköze. Az emberi jogok tisztelete ennyiben egy alapvető szempont lenne, sokkal fontosabb, mint akár a hatalmi ágak szétválasztása.

3. A demokratikus berendezkedés akkor is díszlet, ha nincs valódi vita, kontroll, csak mindenre nemet mondó szektás viselkedés van. Ez nem jelent érdemi értéket, ennek a visszaszorítása BÁRMELY valós jog védelmében nem csorbítja a demokráciát, de a 90-es évek óta jellemző szektás viselkedés ami itt kiürítette a fékek és ellensúlyok rendszerét igen.

A sajtószabadságba, a Hustler pereiből is ismerős érvelés mentén belefér a pornó is. De az igazságnak sokszor nehezen nevezhető, egyoldalú tájékoztatás pont annyira kell, hogy beleférjen a 888 és a Lokál részéről, mint mondjuk a 444 részéről. A másik oldal hazugságait a Tellernek tanított hamis levél után vagy a HVG által ártatlanul vádolt utaskísérő ügye, stb. után elegendő oknak tartani, hogy egy politikus kiszorítósdit játszon sajtótermék ellen nem éppen egyenes, és nem egyenlő feltételekről szól.

4. Bármely demokráciában a valós fenyegetés miatti szükséghelyzet előírhatja bizonyos demokratikus rendszerek SZÜKSÉG szerinti felfüggesztését, a demokratikus jogok korlátozását. Csakhogy ez nem autokráciát, féldiktatúrát, diktatúrát épít, hanem a nép szükséghelyzetben való önvédelmét jelenti.

A háború, a katasztrófák, stb. mellett bizony ilyen a terrorizmus, és a törvénytől független, tömegek emberi jogait sértő hatalmi rendszerek létrejötte, működése is szükségszerűen ide sorolható.

A fentiek alapján felmérhető, hogy a post alap megközelítése nem a célokat, hanem az akár visszaélésszerűen is használható eszközöket helyezi középoontba. A hatalmi ágak szétválasztása a hatalommegosztásnak nem az egyetlen lehetséges módja. itt a valós vita és érvek helyett a tekintély mögül megkövetelt "kizárólagos mód" erőltetése. Ugyanakkor a hatalommegosztás kapcsán a jegybanki függetlenség kimarad.

A sajtószabadság mellett legalább ennyire fontos a közérdekű adatok megismerhetősége, egyénileg is, ha már a sajtó nem feltétlenül hiteles akkor sem, ha szabad, és a politikától független (de az anyagi szempontoktól, egyéni érdektől, ideológiai befolyástól, stb. nem). Mert ez adja meg a lehetőséget, hogy a választók a tények birtokában felelősen dönthessenek és a jogok, döntések, a fontosságuknak megfelelő súllyal érvényesülhessenek. És az így meghozott törvénynek a bárkire, bármire hivatkozó narratívávval szemben is érvényesülnie kell.

Azaz a működő demokráciának jóval több feltétele van a fent leírtaknál, ettől a diktatúrába sokkal több út vezet, és a társadalom önvédelmét indokló rendkívüli helyzet, rendkívüli jogrend tulajdonképpen egy újabb pólust képvisel.
A Malév GH eddig sem pályázott nagy eséllyel a legkedveltebb cégnek járó babérkoszorú elnyerésére, de lassan inkább az aranybékasegg díjra lehet méltó (a díjat egy reklámblog találta ki, nem én). Olvasónk, Dóra (kérésére a nevét megváltoztattuk) tanulságos esete következik. Frissítés: a Wizz Air…..
Válasszunk 2019.10.05 02:51:48
@rpMaus: Szóval a szavatossági jog alapjait sem felismerve írtál valamit. Amit úgy prezentáltál, mintha hozzáértőtől jött volna. Ha valaki hisz neked, te megtévesztetted és ezért őt kár éri, pl. mert a te állításaid alapján cselekszik, amikor megtagadják tőle a repülést, akkor joggal fogja azt mondani, hogy átverted.

Tökmindegy, hogy jogász vagy-e vagy sem. Egy weboldal pedig ebből a szempontból már egy nyilvánosság felé nyújtott szolgáltatás, te ennek részeként, erre hivatkozva adtál ennek a profiljába illő, ám hibás tanácsot.

De nem ez a baj. Az sem, hogy amit eddig nem voltál képes megérteni az egész alapjából azt ez után sem. Sőt, mint mondtam: Ha valaki úgy dönt, hogy az adott ügyben anyázó utas mellé áll, sem ő, sem a családja nem várhat több tiszteletet.

A baj az, hogy nem áll meg a történet ott, hogy hibás teljesítésről van szó. A probléma itt egyik oldal szerint az érintés, másik oldal szerint pl. a nem együttműködő, erőszakos utas... Ezek nem fogyasztóvédelmi ügyek.
Válasszunk 2019.10.05 03:21:31
@rpMaus: Zsidókat nem említettem. De korábbi beszélgetéseinkben nem egyszer találkoztál vele, hogy a családom részben az. Így az újabb rágalmazásod különösen csúnya. Csak tudod az a baj, hogy vannak emberek. Az ember gerinces. A hozzád hasonló rágalmazó pedig nem az. Lehetne féregnek hívni, de szerencsétlen kukac megsértődik, ha ezekhez hasonlítjuk. Szóval van egy speciális fajta. Az ember fajba még beletartozik, de annak olyan gerinctelen fajtája... Te úgy látszik ehhez tartozol.

Ha ugyanis lett volna gerinced annyit írsz, oké a szavatosság valóban hibás teljesítés jogkövetkezménye, ahhoz valóban ismerni kellene a szerződést, és innen a beszállás megtagadása (ami elég széles körben elterjedt és elfogadott gyakorlat) jogszerű. Pont.

Te nem elismered azt ahol tévedtél, hanem bizonyítod a becstelenségedet, gerinctelenségedet, és közben akár bűncselekményt is elkövetsz. Gondolom, ha felelősséget is kellene vállalni a tetteidért az már nem feltétlenül menne...
Válasszunk 2019.10.05 04:40:36
@rpMaus: Tudom, te nem ehhez a posthoz írtál kommentet.

"amennyire én tudom, az ügyészség - kikezdhetetlennek tűnő - álláspontja szerint (fogyasztói) szerződés keretében nem, vagy nagyon nehezen lehet elkövetni bűncselekményt" c. általánosító szöveged alapvető problémája az, hogy csak a csalás kérdését vizsgálod. Ami egy célzatos bűncselekmény, és ami miatt csak akkor lehet eljárni, ha az elkövetés során az elkövető CÉLJA is pontosan az, amit a törvényi tényállás rögzít.

Fogyasztó megtévesztése pl. más tényállás. És van még millió más a BTKban. De fogyasztói szerződés keretében egyes meg nem tartott is irreálisnak tűnő rendezvények esetében mégis volt csalás miatt eljárás. Csak ugye mindenki hülye (ügyészség, bíróság) csak te vagy a helikopter.

"Azaz inadekvátnak vélem a feljelentést,"

Az, hogy nem érted, hogy a megérintés kérdés nem fogyasztóvédelmi kérdés, de sok más sem, és ezért nem is csaalásról van szó, de nem is más gazdasági dologról, az a te bajod.

Két ember között elmérgesedik a vita. Egyik szerint a másik viselkedése jogsért (becsületsértő), másik szerint meg az előbbi lépett túl határokat. Ebből, uram bocsáss, pl. lehet még bármelyik irányban garázdaság miatti ügy. Sőt más is. Azaz a vásárló és a szolgáltató alkalmazottja közötti viselkedésbe bizony sok más általánosabb jogszabály is beleszól.

Lásd a volt DAKÖRT ellenőrei kapcsán folyó pár büntetőeljárás esete. Lőn csoda, ott is fogyasztói szerződésről van szó.

Azaz amikor abban bízol, hogy aki lehülyéz az az ügyészséggel szemben neked ad igazat, akkor is arról szól a dolog, hogy nem érted sem azt, hogy az ügyészség mit mond, sem a törvényt, sem a helyzetet. Semmit.

Sem az ügyészség, sem a bíróság, sem a rendőrség gyakorlata, sem a törvény szövege, semmi nem győz meg, és a válaszod nem más, mint a viselkedésed.

Amiben képtelen vagy azt mondani, "de szerintem ezért és ezért lehet visszaélésszerű", marad ami maradt.

Az alapügy egyszerű:

Az jár, ami a szerződés vagy jogszabály alapján jár. Minden más amit elvárnál az olyan ami nem jár, az adható. A termék vagy szolgáltatás pozícionálása, a vevők meggyőzése miatt adhatják (része a marketingnek), lehet ezért dress kód, viselkedési policy, stb., de amíg ez nem része sem szerződésnek, sem jog alapján nem kötelező addig nem jár.

Elvárni innen akkor tudod, ha a piac kényszeríti ki. Hogy ez mikortól lesz a hasonló terméktől, szolgáltatástól általában is elvárható és így eltérő jogszerű szerződési feltételek hiányában megkövetelhető, mikortól és milyen szerződési feltétel lenne semmis, stb. az egy olyan kérdés, amiben akkor lenne alapja szakemberként bármit is mondani, ha a szerződés ismeretében tudnád, hogy mi az ami jogilag elvárható és mi az ami biztosan nem.
  Az egyik női oldalon érdekes cikkre bukkantam a minap. Kicsit megszólítva is érzem magam, mert az olvasás szeretete mellett a kötelező olvasmányok közül némelyik nagy kedvencem, az indított el a könyvek szeretete felé, ráadásul legnagyobb csemetém másodikos lesz a jövő héttől. Az említett cikket…..
Válasszunk 2019.08.25 08:05:55
A rövidített változat hibája, hogy a történet kis részét összefoglalja, de sok más nem jelenik meg benne, a gyerekek többségének érdektelen.

Ellenben a post teljesen rossz alapállásból indul ki. Mondjuk elfelejtjük Moldova György zseniális műveit csak attól, mert nem kötelezőek? Karl May számos olyan könyvét ami sosem volt kötelező elfelejtettük? Lehet a sort folytatni, így abból az alapállásból érvelni, hogy ami nem kötelező azt elfelejtésre ítéljük már az érvelés alapjait érintő hibát jelent.

De tegyük fel másik oldalról a kérdést: Piszok sok fontos változás van. Pl. az, hogy a Frankeinstein történetben a tudomány és a technológia ellenség volt, majd a Drakula történetben a jó oldalra került. Érdekes ennek mellé tenni pl. Michael Crichton könyveit. Rögtön átköthető a dolog a "suspension of disbelief" témájára, annak kapcsán, hogy bizony az utóbbi író művében számos olyan dolog van, amiről már akkor is lehetett tudni, hogy butaság, de mára egyértelmű.

Fontos témák ezek, amik a mai technológiához, tudományhoz való viszonyunk (és pl. food babe jelenség) szempontjából beszélni kellene róluk. Lőn csoda, egyik sem kötelező olvasmány. És igen, amikor a Moldova féle riportokat említettem, akkor is érdekes lehet a technikai fejlődést párba állítani. Mondjuk "A pénz szaga" elolvasása mellett egy ismeretterjesztő sorozatot, és a népszerű kamionos youtube csatornák pár epizódját összevetve lehet látni egy fejlődési utat, a témákat.

Ez ugyanakkor a rossztanuló számára is motivációt jelenthet arra, hogy idegen nyelvet tanuljon. Ennek kapcsán viszont nem ártana, ha az idegen nyelv oktatásánál az idegen nyelven olvasott irodalom is megjelenne.

Hasonló téma feldolgozása a szórakoztató irodalom - szépirodalom - szakirodalom hármasában egy érdekes opció.

Minden ilyenről, és az olvasás megszerettetéséről, a ma szükséges szövegértésről lemondani azért, hogy szenvedve olvassanak el olyat, amit el sem képzelnek így ebben sem fognak miatt a fejlődni, csak azért, mert a mi időnkben az volt a kötelező?

Akadnak olyan legendás alkotók, mint Agatha Christie akik politikai vagy egyéb okokból nem lettek kötelezők. Vajon ez elfelejtődést jelent? Egy olvasott, művelt, nő vajon hány olyan könyvet olvasott ami nem volt kötelező és mégsem felejtődött el? Nos akkor elfelejtődést ígérni ilyen esetre kicsit túlzás volt, nem?

És ami pedig elfelejtődne, az miben más, mint az irodalomtörténet korábbi elfelejtődött művei amik nem állták ki az idő próbáját és maximum pár kutató találkozik velük? Nem automatikusan jobbak és ezért felejtődnének el. És éppen így a jövő hasonló művei helyett miért ezeket kellene preferálni?
Az elmúlt egy-két hét posztjai alapján azt is gondolhatnák sokan, hogy én utálom a Ferencvárost, esetleg Újpest/Fehérvár szurkoló vagyok. Egyik sem igaz. Először is egyetlen magyar futball csapat szurkolója sem vagyok, egyiket sem szeretem/utálom jobban, mint a többit. Sem a Fradi, sem a Debrecen,…..
Válasszunk 2019.08.24 17:04:17
@Emmett Brown: Ahhoz, hogy BÁRHOL legyen idegenforgalom, a nemzetközi mérkőzések kellenek. Ahhoz, hogy a nemzetközi mérkőzések összejöjjenek kell a bajnokság is. És jelenleg nem Mezőkövesd vagy Kisvárda a példa, ott felmerülhetne, melyik más csapat jobb, sok mindent lehetne elemezni, hanem a Ferencváros. Budapest. És a nemzetközi kupákban szereplő Budapesti vagy Székesfehérvári csapatok nemzetközi szereplése kapcsán az országba érkező, többnyire Budapestet vagy más nagyvárost látó turisták kérdése.
Ádám nem járult hozzá ahhoz, hogy az E.ON reklám céljából is megkeresse őt, ezért a cég most más irányból támad. Az adatkezelési tájékoztatás hasznos információ, tehát nem reklám, de gyakori elküldésével hátha egyszer eljön az a pillanat, amikor megadja az adatait és beleegyezik a reklámokba? Az…..
Válasszunk 2019.07.29 20:08:13
@Nick-son: Nem tudom.

Volt aki küldött nekem kedves aranyos reklámlevelet. Mindenki mondta, hogy hiába panaszkodik az ember, nem veszik le a címlistáról. Tök jó...

Ment nekik egy szép válaszlevél. Az, hogy az embernek van pl. akár személyes weboldala, és a whois is ad e-mail címet, ez nem teszi ezt céges e-mail címmé, ellenben maga a cím is olyan személyes adat, aminek a kezelésére pontos szabályok vannak. Ha engedély nélkül kezelik és spammelésre használják, annak sokféle vonzata van.

Többek között az adatkezelésről kell tájékoztatni (határidőre), mivel ennek kapcsán mérlegelnem kell, hogy az ő jogszerűtlen adatkezelésük számomra milyen kockázatot jelent, ezért ezzel "dolgoznom kell", engem "nem vagyon hátrány" ér az ő személyiségi jogokat sértő magatartásuk miatt így lenne némi kifizetendő sérelemdíj.

Majd ment nekik ez tértivevényes levélben. Itt már a plusz lépések, plusz munka kérdése is ment.

A harmadik kör már arról szól, hogy erre érdemben nem reagálta, a sérelemdíj iránti igény jogosságát nem vitatták, és az innen egy olyan addig érdemben nem vitatott követelés, amit az ő sorozatos és tömeges jogsértő magatartásuk okozott.

Tudod ez az a pont, ahol a nem jogszerű adatkezelés elkövetője, akihez a levél sok módon követhető vissza, és aki eddig jogsértő módon nem reagált és látja, hogy már a jogi és egyéb költségek miatt nem bagattel, bíróság előtt érvényesítthető, követelésről van szó, erősen meg kell, hogy gondolja, hogy ellentmond-e? Mert onnan neki még drágább...

Ha sok kedves aranyos spammer tanulná meg, hogy a sorozatos jogsértésnek fizetnivaló és esetleg felszámolás a következménye, akkor hamar változna a hozzáállásuk.
via GIPHY Ha az egyiptomi tíz csapás mai megfelelőit kéne számbavenni, a netes csalásokat nyugodtan felvehetnénk a listára a dögvész vagy a sáskahad helyére, nemcsak az anyagi veszteségek miatt, hanem a károsultak idejét és idegrendszerét  igénybevevő ügyintézés miatt is. Nem lehet elégszer…..
Válasszunk 2019.07.24 11:27:45
@halaloszto: A rendelés adatai így is láthatóak, időpontok, stb. És az is, hogy mikortól, milyen hálózatban, hogyan volt a készülék regisztrálva.

Csakhogy a "miért ekkor tiltják le" játék mögött ott van egy egyszerű szabály: Ha valamit részletre veszel meg szolgáltatónál, sokszor merül fel, hogy az csak a teljes vételár kifizetése után lesz a tiéd.

Sok esetben a kialkudott nagyobb csomag kötelező része a kedvezménnyel kapott készülék. Ha viszont emberünknek már van jó készüléke, dual simes, akkor a céges előfizetéssel részletre hozott készüléket még garanciálisan eladja... Mint akkor is, ha a drágább készüléket nem akarja odaadni a dolgozónak, a SIM kártyát tegye pl. a telemarketinges a saját dual simes szarjába alapon...

Akár magyar szolgáltatói példányok, akár külföldi így kerül sok GSM boltba. A baj akkor van, ha az adott előfizetés megszűnik, készülék kedvezményt is ki kéne fizetni, hátralévő részletet is, vagy a telefont ami "mégsem került a használó tulajdonába, de nem is hozták vissza" lopottként letiltják.

Ha a túl sok telefonnál borul az ügy, akkor az adott GSM bolt sem fog tudni az általa vállalt garancia kapcsán helytállni, mert nincs forrás, neki is bukta van, csődbe megy és erre vannak cégtemetők...

Így tudsz a drága előfizetésekhez kapcsolódó kedvezményes ár környékén készüléket venni, előfizetés nélkül. Minél magasabb árréssel dolgozik az ilyen bolt, annál több lehetőség lenne arra, hogy a cég nem dől be és a hasonló problémákat megoldják. És elég sok szolgáltató elég sok márkájú telefonból függetlent ad, így amikor nem saját ügyfélnél van a lopott telefon és nem érdekük, hogy az új használó elégedett maradjon, akkor nem lesz a szolgáltató jófej. Vagy tud cserélni a bolt, vagy nem.

De aki "legolcsóbb" akar lenni gyorsan pörgő áruval, erre nem tartalékolva, annál vásárolva (alíg olcsóbban) ott ez a kockázat viszonylag magas.

Elvben aki a szerződést kötötte és ebben a helyzetben van és sok készüléket tud elpasszolni egy GSM boltnak az többnyére komolyabb vállalkozás ahol sok készülék van amit nem kell kiosztani, vagy mert nem kéri a dolgozó, vagy mert nem kapja. Itt abban bíznak, hogy a mérete miatt nem dől be és végig fizeti a részletet...
Válasszunk 2019.07.24 16:24:52
@Terézágyú: Csakhogy itt a kereskedő jóhiszeműen, papírokat írva, abban a hiszemben, hogy az nem volt lopott, stb. megveszi a telefont egy olyantól aki azt szerződéshez akkor is kapta, ha nem akarta. A számlát látja, a részletfizetési megállapodást és azt a kikötést, hogy amíg az nem pörög le a szolgáltatónál viszont NEM látja.

Így a papírokkal, jóhiszeműen, a saját részéről mindent betartva vett árut eladja.

Na ebben az esetben merül fel az, hogy a vevő mennyire védett...
Futótűzként terjednek az interneten a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának kezdeményezésére létrejött tanári fizetésről szóló képek. Jómagam is szerettem volna majd valamelyik posztomban a tanári fizetésekről írni, de hamar eljött az ideje, hogy egy kicsit…..
Válasszunk 2019.07.24 04:37:34
Nem fog tetszeni a kommentben kapott válasz. Mert alapvetően arról szól, hogy nem mindegy az, hogy többet költünk a pedagógusok bérezésére, vagy ugyanazt a pénzt máshogy osztjuk el. Ismerjük a megszólalók egy részének a válaszát: Hát mindenki többet érdemelne. Tök jó, nagyobbak lennének a számok a bérpapíron, meg ott ahol az egyes termékek, szolgáltatások árában a munkaerőt fizetnénk meg. Arányaiban nem változna sok de mindenki élvezettel nézné az infláció, vagy akár a hiperinfláció következményeit. Éljen a demagógia.

Érdemben: A jelenlegi oktatás baja az, hogy iszonyat rugalmatlan. Ha kivezetne a kormányzat egyes tantárgyakat, vagy csökkentené az óraszámukat egy csomó tanár lenne munkanélküli, ha valami újat akar bevezetni, nem lehet mindenhova megfelelő tanárt biztosítani.

Ha az iskola vigyázna a gyerekre, szakértő segítene a tanulásban, és amennyiben a csoportra vigyázó pedagógus nem tud segíteni, hívhatná a helyi témafelelőst, aki szükség esetén egy elérhető "helpdesket", az oktatás java mögött appok, streamelt tartalmak, más digitális és távoktatási módszerek lennének, akkor valószínűleg lehetne sok téren hatékonyabb az oktatás. A top tehetségek ebben a rendszerben akár az ország legeldugottabb településén is kiemelhetők, és a stream helyett a tehetséggondozással foglalkozó pedagógussal való videokonferenciába áthelyezhetők.

Ha ezek mellett az osztályzást úgy változtatod meg, hogy előbb kell a "kettes szint" elérését bizonyítani, utána jön a hármas szinthez plusz tananyag, amiből ismét lehet teljesíteni, hogy jöhessen a következő szint, kicsit gamificationre és a legkorszerűbb, a hagyományos oktatásnál hatékonyabb módszerekre építve, akkor a kettes elérése sem lenne kudarc (rossz jegy), hanem valamennyire sikerélmény lenne.

A korlátlan visszatekeréssel, más tanár streamjének megnézésével, más digitális tananyag, app kipróbálásával valaki "sokáig próbálkozhatna", hogy ne legyen végzetes lemaradásban és nem kellene a "jobb osztályzathoz szükséges pluszra odafigyelnie", és ez a délutáni időszakra is átnyúlhatna, akkor az is javíthatna az esélyeken, pedig kevesebb lenne a személyes része a dolognak.

Így könnyebb a tananyagot is megvágni, hiszen aki alól kirántják a tananyagot, ugyanúgy tud segíteni bármilyen tanulásban a rá bízott gyereknek, mert általános műveltséggel és némi pedagógiai ismerettel rendelkező felnőtt, aki megérti azt a tananyagot amiben kellhet segíteni. A legrosszabb tanárokat ki lehet szórni...

És ha nem feltétlenül kell szaktanár, a gyerekek egyénileg haladnak és akár több évfolyam is lehet egy teremben, akkor több helyen lehet helyben a kis létszámú iskola, csökken a gyerekek ingázásával kapcsolatos terhek mértéke, és csökken az egyenlőtlenség.

És a 15 gyerekre vigyázó, bonyolultabb esetben távolról segítséget kérő szakembernek nem kell annyi pénzt adni, mint annak aki a legjobb órákat streameli, vagy akinek a diákolimpiára készülő top tehetségek felkészítése a feladata.

Amennyire az ilyen eszközök sikerei mutatják: Jó eséllyel jobb eredményt érne el az oktatás. Aki nem érdemel ennyit se, de gyerekekkel akar lenni az az egyszerűbb munkára (kevesebb terhelésre) kevesebbért is alkalmazható lenne. A jövőt jelentő igazán jó tanárok viszont a jelenlegi összeg sokszorosát kereshetnék.
Szia, a nevem Betti. 27 éves vagyok, és 6 éve alkoholista. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is.. A blogot három okból írom: 1, Nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek,…..
Válasszunk 2019.07.19 18:23:50
"Mondtál már nemet olyan programra, amiről előre tudtad, hogy ott majd nem lesz lehetőséged inni? " << Ez nem nyert. Mert piszok sok olyan program van amiről tudom, hogy nem lenne esély se ott inni. Nem olyan hely, nem olyan a helyzet. Ez tök jó. Jön az ajánlat, menjek el X hangversenyre. Tényleg, a hangverseny nem kocsma...

Csak éppen nem is olyan hangverseny, amin előadott zenemű érdekelne, és éppen akkor lehet teljesen más programom is. Munka, játék, családi program, bármi olyan amin szintén nem lesz ital. De fontosabb az érdektelen hangversenynél.

Te szembesítettél egy marhasággal: Az, hogy a nem ivós hangversenynél, a nem ivós hobbi többet ér szerinted eldöntötte alkoholista vagyok. Köszi.

Képzeld, még a száraz novembert is kihagyom.

Ugyanis van egy olyan probléma, hogy a családban akkor több születésnap, névnap, stb. van. a sajátom is. És van olyan, ahol barátokkal ülünk be kajálni, dumálni és elég az almafröccs, de van az a környezet ahol illik koccintani, illik megkóstolni egy borász borát, stb. Persze olyan mennyiségben ami után az ember még józan. Nem spicces, józan. Tényleg józan. Miért? Mert valamit megkóstolni akkor is lehet, ha a 3 féléből összesen sem fogy 1 deci, de ez az ütem 2 óra alatt jön össze. Étellel, sok más folyadékkal, stb.

Szóval eszközként használom arra, hogy a társadalmi etikettnek megfeleljek. Vagy ahhoz, hogy az étel kapcsán aki elkészítette a borral együtt mondja teljesnek az ízélményt akkor megkapjam amiért fizettem, stb.

Az alkoholfogyasztásban még rendszer is van. A születésnapok, névnapok valahogy minden évben ugyanakkor van, így van egy viszonylag stabil periódus.

Lehet sorolni: Ezzel is "megmagyarázom"
És láthatóan "bosszant" a szembesítésed.

De mondjuk a heti átlagos fogyasztásom nem éri el az 1dl bor / cider, stb szintet... És amikor sokféle bort illik megkóstolni az sem ér el több óra (kb egész nap) alatt mondjuk fél litert, közben eszek, így hatása nem nagyon van.

Ünnep kapcsán, sok koccintásnál is max 2 deci bor, vagy 2 deci Cider...

De ugye ilyen ünnep az év legsűrűbb időszakában is csak pár hetente van.

Egyéb alkoholfogyasztás: Ha csokiban van alkohol, ki sem lehet mutatni, viszont finom. Ami nem "hat" alkoholként (nincs jókedv, részegség, stb), ritkán van (havi 1-2 alkalomnál ritkábban) viszont finom azt nem is keresem, de nincs is tiltó listán.

Te nagy okosan, hosszú cikkben alátámasztva közlöd, hogy ez alkoholizmus, rossz ivás, stb. Csak ahhoz szignifikánsan több alkoholt kellene bevinni, mint ami akár az emésztésnél keletkezhet, akár bizonyos ételek normál alkohol tartalma.
Válasszunk 2019.07.19 19:38:11
@józanakaroklenni: "Mondtál már nemet olyan programra, amiről előre tudtad, hogy ott majd nem lesz lehetőséged inni? "

"Ha ezek bármelyikére igennel válaszoltál, akkor tudd, hogy az alkohol folyamatosan mászik felfelé azon a listán, amin a számodra fontos dolgok szerepelnek. "

vs.
"Nem állítottam semmi ilyet. Azt állítottam, hogy ha te inkább otthon maradsz, hogy ihass, az baj. Semmi mást az égvilágon."

Szóval előszőr hülyeséget írsz. Utána letagadod és a letagadás mellett beszólsz. Ha valakinek nem tetszik, akkor biztos abban van a hiba.

Szerintem itt az ideje szépen bocsánatot kérned a beszólásért, elgondolkodni azon amit írtál, updatelni a postot....
Válasszunk 2019.07.19 19:40:35
@ABC Jozsi: Nézd. Az, hogy személyeskedik egy dolog. Az, hogy a valótlan állítására felhívják a figyelmet, erre hazudik és beszól az egy mélyebb szint. Nyilván neveltetés kérdése, itt is az önkontrol és a normalitás, és ott is ahol nem tud megállni a piával. Azt nem nem ő maga választotta.

A "ha már személyeskedünk" kapcsán nem árt ezt is mérlegelni.