Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Válasszunk

715 bejegyzést írt és 3424 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  MI LESZ VELED HAMILTON?   Minden idők legsikeresebb pilótája   2020-ban még arról cikkeztünk, hogy micsoda elképesztő teljesítményt nyújtott Lewis Hamilton azáltal, hogy megdöntötte Michael Schumacher 90 futamgyőzelmes rekordját, sőt beérte őt világbajnoki címek számában is, most meg 2021…..
    Nemrégiben kapott szárnyra a később igaznak bizonyuló pletyka, miszerint az iPhone 12 széria leállíthatja a szívritmus-szabályozó készülékeket, azaz a pacemakereket. Az ügyről mi is írtunk már itt, így a részletes beszámolót most mellőznénk.    Leegyszerűsítve annyi történt, hogy egy…..
Válasszunk 2021.01.25 12:11:19
@onlame: Legfeljebb... Csakhogy a probléma ennél sokkal mélyebb. Oké, kerülniük kell a mágneseket. De jelen esetben a többi vezetéknélküli töltés mellett a magsafe itt nem volt szükséges, és nem is jelent olyan előnyöket, mint korábban a telefonos magsafe.

Ez így nem nyerő. De lépjünk tovább. Azt mondod legfeljebb kiad olyan telefont is. Oké, csak kérdés, hogy ezek a telefonok minden másban egyenértékűek lesznek-e, vagy csak a butított változatok lesznek ilyenek? Az utóbbi esetben ugye a gyengébb funkcionalitás nem mindenki számára vállalható, a platform váltáshoz viszont nem csak tanulni kell, hanem a már megvett alkalmazásokat is pótolni kell, sőt a más platformmal nem kompatibilis kiegészítőket is egyszerre kell cserélni.

Mivel a magsafe biztonságát minden vezetéknélküli töltő tudja (azokat sem téped ki a telefonból, stb), így erre kb. semmi szükség nem volt a felhasználó szempontjából. Ez csak arra jó, hogy az asztalba, lámpába, bármibe beépíthető de sok formában amúgy is elérhető szabványos megoldás helyett kénytelen legyél mást venni felárral.

Egy jó megoldás (ami szerintem akár laptopnál is megoldható, egységes lenne) egy rosszabb, életveszélyes megoldást választani a profit miatt, és ezzel jó esetben is sok feature-ből kizárni a felhasználókat, lezárni az utat sok jó vezetéknélküli töltés használata elől nem jó döntés. És ezt már a tervezés alatt is kellett volna tudni.
Az én reggeli "szeánszomhoz" hozzátartozik az olvasás. Mindig is szerettem a könyveket, az újságokat, a papír illatát, súlyát, szeretek analóg módon olvasni. Sokat költöttem havonta újságokra, majd nem volt szívem kidobálni őket. Miután minden betűt kiolvastam belőlük, a garázsba kerültek, komoly…..
Válasszunk 2021.01.20 18:33:02
@Komojtalan: Egy Print on Demand megoldás esetén a példányonkénti költségeket csak a megrendelésből fizeted ki, és ez már 3-4 példánynál is működhet, plusz megrendelőt, bevételt hozhat.
Válasszunk 2021.01.20 18:47:34
@Misi Mágus: A print on demand erre való. Ha a világon 10 ember olvasna valamit nyomtatott formában, a többi egy kényelmes e-könyv olvasón olvasna... Akkor a 10 példány is működne.

De ehhez kell a rendszer. Amiben benne van az e-könyv olvasóval is kompatibilis, ki is nyomtatható, appban megjelenő anyag.

Egy Blog mellett is megjelenik sokszor a podcast (hang) és a videó... Éppen így megjelenhetne egy sok helyen kényelmesen olvasható PDF is, ami mellett a nyomtatásra kész anyag Print on Demand elérhetősége is megoldható lenne.

Alapvetően a probléma az, hogy a hagyományos terjesztésű, előre kinyomtatott print anyagok esetében az el nem adott példányokért, raktározásért, hosszabb szállításért is kell fizetni. Ezek addig voltak versenyképesek, amíg a nagy példányszámú nyomtatás sokkal olcsóbb volt, mint a példányonkénti nyomtatás, print on demand és annak a leszállítása.

Munkám kapcsán egy könyvterjesztő hálózat kedvéért át kellett nézni sok lehetőséget, amivel tudnának fejleszteni. És az első meglepetés az volt, hogy olyan eszközöket is árultak már akkor (és ez pár éve volt) amik arra vannak kitalálva, hogy kb. míg megiszod a kávédat egy kávézóban, addig elkészül neked a kért könyv. Kinyomtatva, kötve, stb. normális minőségű könyvként.

És kiderült, hogy a példányonkénti költség (nyomtatás, raktározás, szállítás, stb együtt) alacsonyabb, mint amit sok könyv esetében a hagyományos nyomtatással elérnek. És azóta a print on demand olcsóbb lett. Mert több van belőle, és ezért a világban volumenhatékonyság szempontjából ez a jobb.

A hagyományos terjesztés, nagyobb példányszámban dolgozó nyomda már nem fejlődik, egyre kevesebb van belőle, egyre drágább használni, így ahol nincs is print on demand, ott is visszaszorul. Mert lesz aki papíron olvasná a motoros újságot, van aki a tabletjén (telefonján), van aki egy jó e-könyv olvasón, más a monitorján... De ahogy csökken a példányszám és egyre kevésbé hatékony sok nyomda, úgy lesz egyre drágább a hagyományos nyomtatás. Az ár pedig további vásárlót riaszt el.

Csakhogy erre nem csak a nyomtatott forma feladása, hanem a print on demand megjelenés támogatása is lehet a válasz.
Soha nem látott kontentsűrűséggel zárjuk az évet: délelőtt kitettem a Retrográd adást, és akkor ígértem egy 2020 legjobb játékairól szóló szokásos toplistázást is. Mivel órákon belül véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát a 2020-as év legjobb játékai, szigorúan szubjektív…..
Válasszunk 2021.01.04 20:18:47
@Grath: Sok mindenre írod, hogy nem játszottak. Tök jó, csak akkor is szomorúnak látom azt, hogy ezek a címek kerültek az élmezőnybe. És nem az a bajom a The Last of Us II kapcsán, hogy jaj egy karaktert kinyírtak így, jaj az új főszereplő megosztó amúgy.

A körülötte való DMCA rendszerrel való visszaélés ugyan jobban zavar, de még ezt sem írom a rovására. Nekem sokkal inkább elrontja az ilyen a játélélményt, mintha "nem elég inkluzív és nincs benne elég hozzám hasonló karakter". De nem várom el, hogy a ti szórakozásotokat is elrontsa az ilyen.

Sőt a PS5 rajongóktól sem várom el. Hiszen a Sony kapcsán a Sony-BMG Rootkit, pár tűzveszélyes termék kapcsán ugyanaz volt a hozzáállás alapja, mint amikor a PSN/SOE hack után későn szóltak az usereknek, hogy nem ártana pl. a lopott adatok kapcsán a bankkártya biztonságára odafigyelni, sőt sok esetben a kártalanítás évek múlva is várat magára... Mégpedig az, hogy a Sony elmondta, hogy a várásló hülye, nem ért hozzá, a hülye fan pedig a legrosszabb erkölcstelenségben is a bűntársuk lesz úgy védi a vásárlását.

Aki nem akar így bűntárssá lehető szánalmas hülye szerepébe kerülni, az nem vesz Playstationt, aki meg vesz és Sony felől exkluzív címeket az ne lepődjön meg ezeken, és azon sem, hogy a Sony politikai üzenetekkel (akár megosztókkal) akar jó fiú lenni.

Sőt ez racionális üzleti döntés is. Mert lehet ilyen főhös, és a tiltakozó szélsőjobb ugyanarról beszél, hogy kivel azonosulna, mint az ilyen karaktereket követelők. Csakhogy a jobboldalinak sok más játéka van, itt sem csak ilyenek a szereplők. Mi több, ez egy olyan bosszú történet, ahol először a szereplőnek ellenszenvesnek kell lennie, utána rokonszenvessé vállnia, sok megosztó dolognak itt helye van, és nem a történet kárára erőltették bele.

Megvan a célközönsége. És nekik kell, hogy a játék megfeleljen. Ha egy Cities: Skylines kiegészítő jelenik meg, azt sem szeretik majd a PS4-es akciójátékok szerelmesei, az alapjáték rajongói viszont lecsapnak rá.

És játékkal foglalkozó újságíróként nem azért veszel PS-t, mert a Sonynak veled kapcsolatban is igaza van, és olyan hülye lúzer lennél akivel mindent meg lehet tenni, akkor is újra vásárol és felül a hype vonatra, hanem újságíró, akinek munkaeszköz. És neked azt kell megélned, megérezned milyen ez a játék igazi PS rajongóként. S, ha a Sony által is sokszor effektíve lehülyézett célközönségnek jó, sőt tökéletes, akkor neked is ezt illik mondanod, akkor is, ha ennek kapcsán sokan elkurvuló újságírókról beszélnek.

Valószínűleg a kliséket, az írói lustaság jeleit te is láttad, és azokat a játékmenetbeli, grafikai szempontokat is, amik miatt sok játék szarul öregszik és akkorra elfogynak majd a rajongói dícséretek is. De ezzel együtt a játék valakiknek, valameddig jó, és ez egy szint. Nem baj ezt kimondani, nem baj az előnyeiért dícsérni.

Lehet vitatkozni, hogy a Star Wars: Squadrons ott lehetne-e a listán, vagy... De nem lenne attól "igazabb" a lista. Az a beszédes, hogy a sok platformon sok hibát produkáló, az ígéreteit nem teljesítő Cyberpunk 2077 is ott lehet 2 ember listáján, mert kevés volt az olyan alkotás amire azt mondanánk, hogy sokkal jobbak. S amikor az évben a legtöbb kellemes órát hozó, legjobban működő új játékokról gondolkodik a kritikus kommentelő, akkor is tavalyi vagy early access játékok jönnek elő. Sajnos ez a lista és sok év játéka szavazás többet mond el a 2020-as évről, mint arról, hogy a listán szereplő játékok jók-e...

Nálam a CP2077 két okból nyerne: Ha emlékszel a CP2020 szerepjátékra, s arra, hogy a 2020 a sötét jövő azt elég jó megtestesíti... S kb úgy jelent meg, mint a játék világában a minőséggel, fogyasztóval, törvényekkel keveset törődő megacégek egy tipikus kétes minőségű terméke.
Ezekkel, de nem csak ezekkel, biztos, hogy játszani fogunk 2021-ben. Szubjektív top5-ös lista az idei év legjobban várt megjelenéseiről. Prince of Persia: The Sands of Time Remake Iskolás éveink egyik kedvenc játéka, a Prince of Persia, ha nem is egy teljesen új résszel, de legalább remake…..
A hír rövid volt, mi több, számítani is lehetett rá, ennek ellenére alighanem sokakat nagyon rosszul érintett: Magyarország is csatlakozott azokhoz az országokhoz, ahová nem engedik be az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket...
Válasszunk 2020.12.22 14:20:18
@tildy[UK]: Az új törzs jobb terjedése majd bő egy hónap múlva járul hozzá a halálozáshoz.

Már akkor, ha az is olyan halálos, vagy halálosabb, mint az eddigi. Ellenkező esetben a veszélyesebb törzset szépen lassan szorítja ki...
A vírus hatására virágzásnak indulhat az éjszakai vonatozás? Vajon az angliai magyarok is élvezhetik? Hajlandóak vagyunk-e egyáltalán átszállni?..
Válasszunk 2020.12.15 17:41:45
@ambbay: Szerintem amit írsz az nem a hálókocsi, hanem a fekvőhelyes kocsi, ami sokkal olcsóbb, de természetesen sokkal kényelmetlenebb is. A Nightjet esetén ez akár 6 személyes fülkékből áll. Szemben a hálókocsival ami maximum 3 személyes kabin, de van rá egy személyes foglalás, vagy akár a pároddal 2 személyes is, és van opció fürdőszobára. A fekvőhelyes kocsi ami egyszerre próbál olcsó is lenni, átalakítható is, stb. az sosem lesz kényelmes, sokszor még az ülőkocsinál is rosszabb. Ugyanis ülni kényelmetlen, mert ággyá alakítható ülés kell... És sokszor nem is teheted meg. A hely keskenyebb is, mint egy igazi hálókocsiban... Sok kényelmi lehetőség hiányzik, ágynemű rosszabb.

A hálókocsi esetében Nightjetnél induló hálókocsi felár 1 főre foglalva a fülkét 140 eur, 2 személyre 180 EUR / fülke környékéről indul és sokkal feljebb mehet (pl. saját fürdőszobás deluxe fülke, stb).

Komfort osztályra foglalva amúgy még a MÁVos hálókocsi is kényelmes... Sőt a sima első osztálynál sincs gond, 1 személyes fülke... Ha több utas van egy fülkében, akkor már az is kevésbé lesz kényelmes. De a fekvőhelyes kocsinál még a 3 személyes fülkével is jobb a hálókocsi, mint bármely fekvőhelyes kocsi.
Alternatíva: az élethosszig tartó bujkálás helyett...
Válasszunk 2020.12.06 15:32:13
Miért gondolod azt, hogy a TE gondolataidat kellene feltétlenül kimondania alternatívaként?

Kimondhatja a következőket is: 1990 előtt ő is egyféle szabad világról álmodott. Szabadról és egyenlőről. Aztán amikor kiderült, valaki elleni megalapozott kritika is mikroagresszió, mások számára legszentebb dolgot is lehet nyiltan gyalázni, akkor kiderült, hogy egyenlőség sincs, de szabadság, szólásszabadság sem jut mindenkinek. Ezt pedig párttársaival együtt vállalhatatlannak tartotta.

Innen pedig nem a saját énjét kellett a politikában képviselni, nem azt az utat ami a liberalizmushoz, a partyzáshoz vezetett. Hanem a választóit, akinek éppen abból van elege, amiből neki és a társainak is. Mert egyenlőségről, emberi jogokról papolni, de utána a PC keretében diszkriminálni, tisztességes eljárást mellőzni, ezzel emberi jogokat sérteni, durva kettős mércét alkalmazni számára morálisan elfogadhatatlan.

Nem csak azért, ami most történik. Hanem azért is, mert aki ezen az úton tovább menve másoknak árt, egy idő után ezért már nem tud felelősséget vállalni, így kénytelen az áldozatainak még többet ártani, és annak az iránynak a történelemben SOHA nem lett jó vége.

Ha a társadalomnak éppen ezért van elege sok melegjogi progresszív törekvésből, akkor mérlegelnie kellett, hogy mi a fontosabb számára. A saját melegsége, ekként való kényelmesebb, jobb élete, vagy azoknak az embereknek a képviselete akiknek ugyanígy elegük van a kettős mércét alkalmazó mainstream politikából, és akik ugyanígy látják a veszélyeit.

Sokadszor merült fel, hogy ő ma is partyzik, meleg... Ezekre a vádakra soha sem válaszolt, nem tagadta őket, mert az a magánélet. Az ő, mint ember. Ő mint politikus viszont akár a saját érdekével szemben is képviseli azokat az elveket, amik képviseletére az életét feltette.

Az, hogy a házibulinál senki sem tudta azt, hogy a végén többen lesznek, mint 10... Hogy a ruhában menekülni tudó táskája másnak is jó lehet arra, hogy a rendőrök elől megpróbáljon valamit elrejteni, ezek komoly botlások. Mert amikor ott volt látta, hogy 10-nél többen voltak, maradt, szabályt szegett. S a party után nagyon nehezen képviseli azt, amit akár a saját érdeke ellenében is képviselendőnek tart.

Ezért is volt nehéz folyamatosan dolgoznia, és ezért is merült fel az már korábban is, hogy meddig tudja vállalni. Ha azonban a jelenlegi helyzetében sokan azt mondják, hogy a helyzetét nyíltan vállalva is szükség van a munkájára, szükség van új párbeszédre sok kérdésben, nem tabusítva azt, hogy mit és miért választ, akkor erről előbb a sajtóval beszél, megismerhetjük, ha valamire az emberek mindennek ismeretében jelölnék, akkor ő mérlegelni fogja, hogy el tudja-e vállalni tiszta lelkiismerettel azt a feladatot.

Lőn csoda, ez sem lenne kivonulás, de nem is jelentené azonnal a politikai ellenfél minden gondolatának való behódolást. Ellenben könnyen vezetne olyan harmadik pólushoz, ami a NER elől is elvehet szavazatokat, és ez a választási matek szempontjából fontos.
Valószínűleg már a címet olvasva mindenki érdekfeszítés mutatója kiakadt, és nem véletlen. De vajon tényleg irreleváns-e ez a probléma a társadalom többsége számára, és a GVH áprilisban kiszabott bírsága mennyiben jelent jót vagy rosszat az ország turisztikai iparágának? A büntetésről szóló teljes…..
Válasszunk 2020.11.28 13:12:26
@Zed is not dead yet: Szerintem ott függ össze, hogy te is leírtad, hogy semmi sem igaz... Én is azt mondom, hogy itt van egy önfelmentés, hogy "ez nem hazugság, ez szálodaipar" és ezen az alapon verik át a másikat és jelenik meg az a helyzet, amire hivatkoztál, hogy semmire sem igaz. Szóval adalék, magyarázat.
Válasszunk 2020.11.28 13:17:09
@whateveritis: Ha nem tudod melyik szobát kinek adtad ki, azt ki és hogyan adhatja tovább, az probléma. Ezt tudni kell. Ha pedig arra, hogyha ezt olcsóbban meg tudod venni máshol kikötsz egy brutális kötbért, de cserében a te partnered is kiköti a kötbért az ő vevőjének, stb... akkor ez könnyen megoldódik.

Te azt mondod a Booking előtt nem voltak ilyen úton olcsóbban megjelenő ajánlatok, ami viszont nem igaz. A különbség az, hogy akkor az akciózó utazási iroda árait nehezebb volt meghatározni. Most viszont, hogy ezek a továbbértékesítő csatornák is bekerülhetnek számos oldalra, mert az ő lekötött szabad kapacitásait is közvetítő piacterek jutják el sokszor a vevőhöz és ebből egy adatbázis van, természetes az a versenyhelyzet amibe mindenkinek be kell szállnia.
Válasszunk 2020.11.28 18:38:40
@whateveritis: A probléma az, hogy te a saját munkádon, saját perspektívádon kívülről nem akarsz semmit látni. Már abba sem gondolsz bele mit lát az Expedia és mit lát a Booking.

Pedig a helyzet egyszerű. Adott egy cég, döntően azzal foglalkozik, hogy szállástól a kínai gagyin át, bármi olyat beszerez, amit törzsvásárlóknak fel lehet kínálni "X értékben" vásárlást ösztönző jutalomként. Leköt nálad adott kapacitást.

De mondjuk kevesebb zokni és póló fogy... Vagy az emberek nem az olcsón vett utazási lehetőségre akarják beváltani a pontjaikat... Szóval a lényeg a cégen marad egy csomó olyan kapacitás amit már kifizetett, és ezt nem könnyű last minute útként simán eladni.

Milyen jó az, hogy a Booking mögött álló cég nem csak a szállodáknak kínál értékesítési csatornát, hanem az ilyen maradék már kifizetett kapacitás eladására is van lehetőség egy társ oldalon keresztül. Ahova nálad a channel manager nem tölt fel, mert bár ők is átveszik a társoldalak árait (automatikusan), de oda a saját anyag más piacról kerül.

Megnézi az ott lévő, csak ilyen kedvezmény programokkal foglalkozó, cég egy alkalmazottja a dolgot: Akinek te eladtad (B2B) alapon, az ugyan vállalta, hogy ő nem ígér adott ár alá... de a hasonló vevő számára ezt már nem volt köteles előírni. Nos ez a cég is fog mondani árat egy szobára.

És ő nem azt a rendszer látja, amit te, hanem egy másik oldalt a csoporton belülről, ahova ők tudják felrakni a felesleget, de akár az a rendszer segít nekik kapacitást olcsón beszerezni, stb.

Itt már megjelenik a TE árad, és a pontrendszer szolgáltatójának az ára. De sokan a repülőjegy, az autóbérlés, a vonatjegy, a koncertjegy, stb. akarnak szállást eladni (upsell) és ők is találkoznak integrátor oldalakkal ahol a saját szolgáltatást is eladhatják, nomeg azokat a szobákat is amiket lekötöttek, de nem tudnak felhasználni, stb.

Mindenki feltölti az árait a neki szóló, adott cégcsoport által kínált felületre.

A Booking vagy az Expedia megállapítja, hogy más módon olcsóbban eljutott hozzájuk a szoba, megszegted azt a feltételt, hogy náluk kell, hogy legyen a legolcsóbb, és levihetik az árat... Amíg a te áradat levíve kapható jutalékkal járnak jobban, mint a többi módon hozzájuk eljutó szoba eladásával, addig TE hőbörögsz, mert a jutalékuk terhére levitték az árukat, "de csak a másik oldalukra mutatnak" és szerinted belső ügy...

A többi érintett hőbörög, mert a náluk lévő készlet nem megy el, mert a tiédet adják el előbb, még lejebb kellhet vinni az árat.

A Booking hőbörög, mert kevesebb a jutalék, mint a tervben, mert mégis olcsóbban is kínálod ugyanazt...

Nyilván, ha az itt említett cégeket is érintené az, hogy ők sem adhatják olcsóbban, plusz kockázatot futnának, akkor ezt beáraznák és vagy kötnének le nálad szállást, vagy nem...De te az ilyen feltételek miatt tudsz több szobát eladni B2B piacon, ami neked nyilván megérte...
Hetek óta változó idegességgel olvasom azoknak az idiótáknak a kommentjeit, akik teljesen random cikkek alatt fröcsögnek a meccsrejáró emberekre, és azt követelték, hogy vegyék el az emberek szórakozását. Most végre örülhetnek, szar lesz nekünk is. ..
Válasszunk 2020.11.10 14:43:05
@buszrajongó: Hogy valami felújított, vagy alapoktól újjá épített stadion, az szerintem alapvetően egy érdekesebb kérdés. A sportot állami pénzből egy igen egyszerű elképzelés miatt tartják el ilyen szépen: Ha a sportoló a példakép, akkor az talán megelőz X bűncselekményt, Y mozgásszegény életmódból eredő betegséget, és Z stressz miatti betegséget (mert szurkolva levezeted a stresszt). Ha az így megspórolt pénzről a kormány azt hiszi, hogy több, mint amit a sport fenntartására költ, akkor ez jó üzlet.

Ebbe a hitbe pedig éppen úgy belefér a hiszi kapcsán az ideológia, politikai narratíva, mint a másik oldal sok programjában lévő feltételezések, és azok alapján való pénzköltés.

A Felcsúti stadion kapcsán sem az a borzasztó, hogy több ülőhely van benne, mint ahány lakosa a falunak volt, amikor felépítették. Hanem az, hogy egy jól működő stadion jóval több, mint az épület, sokkal inkább egy az adott célra létrehozott, közpénzből működtetett rendszer.

Ehhez a rendszerhez szerintem hozzá tartoznak a közlekedés, közművek, közszolgáltatások (rendőrség, tűzoltóság, mentők) a stadion célja miatt szükséges elemei, de éppen így a stadionban a sportesemények hátterét megteremtő edzőpályák és más részek is. Ennek a rendszernek nem csak a felújításához (állapot-javításához), de az állapot fenntartásához is hozzá tartozik, hogy egyes részeket időnként kicserélünk, akár a leglátványosabb elemek helyére is újak kerülhetnek. De ez csak a rendszer költségének egy kis része. Ha pedig nem csak az állapotfenntartás, de a versenyképesség megtartása is cél, akkor a rendszer fenntartása is sokszor a fontos és látványos elemek teljes cseréjével jár.

Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy ezeket a stadionokat ne egy üzleti vállalkozásként működő profi csapat kapná kvázi ajándékba úgy, hogy közben ebből a politika-közeli tulajdonos pénzt tud kivenni.

Ha ezen a rendszeren sokszor nem "az FTC osztozna az FTCvel", hanem elvárás lenne az is, hogy a diákok sportolási lehetőségét (mindennapi mozgást) is szolgálják a sportlétesítmények, és a csapatok a használatért nem csak pénzt fizetnek, hanem a diákok kötelező sportéletére (tornaóra helyett) edzőt is biztosítanak, akik meg is keresik a tehetségeket, lehetőséget adnak sokaknak, hogy utánpótlásban igazolt sportolók legyenek, de rehabliticáiónál "parasportnál" az egészségügy is hozzáfér a rendszerhez, a tömegsportot, egészségvédelemt szolgáló sportnapok, stb. is vannak benne, és nem csak egy vállalkozás használja őket, akkor ugyanaz a költség jóval kevésbé lenne irritáló.

Nem az a baj, hogy Felcsúton 3000 fős stadion van. Az a baj, hogy a sportban tehetséges ám szegény gyerekek nem jutnak úgy kiemelkedési esélyhez, hogy a foci miatt sportösztöndíjjal tanulhatnak ott, kiemelkedhetnek a szegénységből. Az ehhez szükséges iskolai, kollégiumi háttér, a finanszírozott tehetségkutató program, stb. hiányzik.

Ha Felcsút kapcsán azt látnánk, hogy az érintett sportban tehetséges gyerekeket ott egy hatékony rendszer sokszor kivakarná a szegénységből, és egy részükből profi labdarúgó lenne, más részük az élet más területén karriert csinálni tudó amatőr, és piszok sok problémát megoldana, és mondjuk az ott felnövő korosztály akár még a Testnevelési Egyetemmel, külső partnerekkel közös edző képzési program felé is nyithatna, hogy megújuljon és jobban teljesítsen a sportág, az oda költöző családokra szolgáltatások épülnének, stb. akkor ez lehetne egy Pilot projekt, és több más sportághoz kapcsolódó akadémia kerülhetne több településre, és lehetne belőle jó is.

Csak Felcsút kapcsán is azt látjuk, hogy az "aranyozott tetődísz" szerepét betöltő aréna megépült, de a rendszer alapjának, falainak szerepét betöltő egyéb háttérintézmények, a lényeg nem épülnek meg.

És a csonka rendszert, ami soha nem lesz fenntartható, az állam éppen úgy nem tudja gazdaságosan fenntartani, ahogy a csapatok, vagy a versenyszféra sem tudná. Ha pedig ez a csonka rendszer nem alkalmas sok cél elérésére, gazdaságos működésre, ellenben a haverok pénzt tudnak kiszedni, a csak a vállalkozásuknak odaadott infastruktúrából, támogatásból, akkor ott nem érzem nagy ferdítésnek azt mondani, hogy ezeket a stadionokat tulajdonképpen a csapatok és tulajdonosaik kapják.

Nem kerül a tulajdonukba. De nem is fizetnek annyit, hogy az ahogy ezt kapják, ne egy burkolt és sokszor tisztességtelen támogatás legyen, amiből egyesek meggazdagodnak.
Válasszunk 2020.11.10 15:32:40
@cardiobascuralis: Nyilván azért kurva anyázol, mert ismered az aranyszabályt, úgy viselkedj ahogy azt szeretnéd, hogy veled viselkednének. Hogy édasanyád azért lesz táma, mert ilyenre nevelt, vagy azért, mert valamit elkövetett ellened és szándékosan csinálsz belőle céltáblát mindegy. Mindenesetre ezt a stílust vele szemben megengedni magadnak egy dolog, bizonyára megérdemli, nyilvánosan másokkal szemben viszont már nem ez a helyzet.

Az Index, a 444 és sok más lap elsősorban a kattintásban érdekelt, és akkor a hangsúlyos a mondanivaló, ha egy kicsit játszanak a számokkal. Az Index, még Gyurcsány idején, úgy számolta meg a hídpénzt, hogy az összehasonlítási alap gyalogosokra, kerékpárosokra méretezett, keskenyebb híd volt, ahol nem is kellett a műemléki védelem miatt drágább anyagokat, technológiákat alkalmazni. Mert így lehetett a különbségből botrány.

Nyilván a várhatóan messze átlagon aluli nézőszámú meccset, a messze átlagon felüli nézőszámú rangadóval össze lehet hasonlítani úgy, hogy az utóbbi esetben papíron teltház az teltház, az előbbi esetben viszont a jegyet vásárló, de a vizsgált pillanatban nem a nézőtéren tartózkodó embert 0-nak számoljuk. A gond csak az, hogy ez utóbbi módszer hibás volta kapcsán éppen olyan emberrel szemben anyázol, aki 1 teljes meccs és 2 második félidő megtekintését is emlegeti időnként napi élmények kapcsán.

A bérletes, de később ér oda helyzetben lévő emberre úgy tekinteni, hogy mivel a vizsgált pillanatban nincs kint a meccsen, neki nem kell hely, viszont hazugság. Mint az sem egyenes az általad hivatkozott cikk kapcsán, hogy nem a hír ütőssége miatt kiválasztott kevésbé érdekes meccs (amikor máshol mondjuk rangadó van, stb) kevésbé aktív időszakára kell méretezni a befogadó képességet, hanem a stadion élettartama alatt, jó esetben, elérhető nézőszámok kapcsán a meccsek 80-85%-a bele kell férjen a stadionba, akár 90% is, akár sok év munkájával felépített eredmények, érdeklődés mellett is.

Ezzel szemben az általad meg sem nézett, tévesen megnevezett, hamisan megvádolt (ez a te becsületedről fest éppen negatív képet) oldalak adatai éppen ezért mutatnak sok meccset.

Sajnos a helyek kapacitását arra kell méretezni, hogy aki jegyet, bérletet vesz, annak jusson hely. Akkor is, ha a megváltott helyét nem veszi igénybe. A nézőszámban mind bevételi oldalról, mind kapacitásigény oldaláról, mind a csapat által elért közösség mérete szempontjából az összes jeggyel vagy bérlettel rendelkező ember is bele tartozik, nem csak az, akit egy a negatív kép festésében érdekelt lap egy jól kiragadott képen is meg tud számolni...

Hogy ezeket a szempontokat nem érted (jegyet akarhat valaki venni, stb) és ilyen szinten primitív hülye vagy, vagy nagyon is jól érted, csak szándékosan ferdítve, valótlanságot állítva próbálod alátámasztani a rosszindulatú gyalázkodást (azaz rosszindulatú hazug ember vagy), nem sokat változtat azon, hogy meggyőző érved nem igazán volt.

Na jó, annyiból volt, hogy bemutattad, ha nem az általad képviselt viselkedés mögött álló politikai oldalra, csoportokra, stb. akar valaki szavazni, mert abból a viselkedésből elege van, akkor a FIDESZen, mint opción érdemes elgondolkodnia.

Mindezt egy olyan választási rendszerben, ami a "győztes mindent visz" elve felé mutat, sok szemontból jó okból. Bizonyára azt is érted, hogy amikor a baloldalról sok kommentelő ezt a stílust engedi meg magának, és ezt akár a Facebook, akár egyes baloldali lapok, akár pártok tűrik, támogatják, akkor alíg pár % ezzel a baloldaltól elidegenített és kisebbik rosszként, protest szavazatként a FIDESZre szavazó választópolgár jelenti a különbséget a kormányváltás (és a másik oldal 2/3-a, ami akár Polt elküldésére is elég lehet) és a FIDESZ 2/3-a között.

Aki nem is annyira szereti a focit, azok jelentős része is látott már olyan mérkőzést, ahol az általad hozott nem kicsit hazug narratívához képest sokkal több néző volt, és látták a kézicsarnokok állapotát. A hazug embert, hamarabb utólérik, mint a sánta kutyát alapon azt látják, nem mondasz igazat, e mellett rosszindulat és anyázás van.
Válasszunk 2020.11.11 14:55:05
@pörgeszurkol: Nézd, ha eddigi döntés kapcsán a szakértőket kb. hülyének állítottad be, akkor most sem lesz az ő véleményük a hiehetetlen szakértelmük alapján döntő érv amellett, hogy a bajnokságoknak folytatódnia kellene. Azaz a mostani "sok hülyéző figyelmébe" kommented nem tűnik egyenesnek.

Sőt, az életben sok millió pervesztes fél is megtanulta: Ha igazuk is lenne, akkor is lehet olyan rosszul érvelni, hogy a hülyeség számba menő érvek miatt a pert, a vitát elvesztik. Te sajnos kihagytál olyan szempontokat, mint a sport szerepe az egészségvédelemben, betegségek megelőzésében, az ennek kapcsán a sport népszerűsítésébe fektetett munka, az erről potenciálisan leszoktatott emberek helyzete, stb.

De közben úgy teszel, mintha az Ausztriából átvett (de ott sem eredeti, egyedi), tudomány által alátámasztott minta ne létezne, ne annak a másolásából indult volna ki mindenki... Ha pedig ebben a helyzetben a tudománnyal szembe menve "Viktor kedvenc sportja" érvek nélkül kerül más helyzetbe, akkor az ilyen politika döntés nálad a végső és döntő "érv". A nagy baj, hogy ez nem csak a rólad alkotott véleményt befolyásolja, de a jelenlegi helyzetről, vagy éppen a labdarúgásról alkotott véleményt is...
Ha nem a mi bőrünkre menne a játék, egész szórakoztató lenne a számháború a felek között. Még jópofább, hogy az egyik oldalon csak a Fideszes politikusok küzdenek, a másikon meg az ellenzékiek mellett ott az összes kormánynak dolgozó szakértő is, meg amúgy az egész világ.  Érvek, tények? Mármint a…..
Válasszunk 2020.10.19 14:27:00
@Hakapeszi Miki: Ez akkor lenne igaz, ha a tesztekkel nem lenne két gond.

1. A negatív eredmény kb. semmit sem jelent, mert a mintavétel után 3 perccel is megfertőződhetsz. Ez a korlátja a teszteknek tény, de valahogy az átpolitizált kormánykritikus véleményeket nem zavarja.

2. A pozitív eredmény azt jelenti, hogy a mintavétel pillanatában fertőzött voltál. Hogy mikor megkapod az eredményt még az vagy-e? Nem derül ki. Hogy mikor kezdtél fertőzni, nem derül ki. Az, hogy mikortól nem fertőzől, csak újabb 2 teszt után derülne ki. Ez a korlát sem érdekel sem téged, sem a DK vezetését.

Csakhogy a 2 PCR tesztes megerősítés kapcsán felmerül, hogy az első mintavétel és a második teszt megkapott eredménye között eltelő idő alatt sokan túl is esnek rajta. Viszont még egy jó darabig nem tesztelnek újra. De azt nem tudjuk újrafertőződhetnek-e és mikor... Szóval az itteni korlátok is problémát jelentenek.

Oké: Akivel sokszor találkozol, azt már sokkal hamarabb megfertőzheted, vagy veled együtt ugyanattól fertőződhetett meg. Mire a kontaktuskutatás után leveszik tőlük a mintát nem vagy sokkal jobb helyzetben. Akikkel ritkábban találkozol, pl. boltban vagy máshol, azokat vagy tudod azonosítani, vagy nem. Ott a tesztelés előtti pár napban való kontaktusok esetében lehet valamivel korábban észlelni a fertőződést, ha ők nem fertőzödtek meg korábban, máshol.

Ez nem szakítja meg a láncot automatikusan. Arra viszont jó, hogy amennyiben sem tünet, sem más nem tartana otthon, úgy annak az időszaknak egy részében amikor fertőzhetsz otthon maradsz. Azaz rövidebb idő alatt, kevesebb embert tudsz megfertőzni, csökken a reprodukciós szám.

Megjegyzem: A hivatalos szabályok szerint az igazolt fertőzött (2 PCR teszt ugye) esetében is elrendelik ám a hatósági karantént. Csak kérdés, hogy idejében-e? Nyugi meg azt is ellenőrizik, ugyanolyan piros cédula is kerül ki.

Várod a nagy megúszhatatlan szigorítást. Tök jó! Csakhogy a szigorításnak ismerjük egyfelől a káros hatásait, nem csak pénzben, de pl. az öngyilkosságok számában is, aminek egy része csak a gazdasági következmények utóhatásaként, mondjuk 5 év múlva jelentkezik.

Másfelől a haszna is csekély. Mert nem azt mondja, hogy te nem ferőtzödsz meg. Azt mondja, hogy hozzád potenciálisan később ér el a járvány. És amíg az ellátórendszer bírja, addig a késleltetés nem életeket ment, hanem elnyújtja a problémát, és ezzel a gazdasági károkat is fokozza. Egyfelől ma súlyosabbak lesznek, másfelől tovább is tartanak. Az emiatt öngyilkosságba menekülő emberek halála viszont plusz gond.

Nem látod mitől változna a helyzet? Az elmúlt hetekben akadt az Indexen cikk arról, hogy a WHO szerint már a lakosság 10%-a fertőzött globálisan. Az ilyen átlagon felüli fertőzöttséggel bíró helyeken nyilván több. Az akkor fertőzöttek, ha a járvány nem kezdett el máris visszaszorulni, azóta továbbadták a betegségüket még legalább ugyanannyi embernek.

Azaz, ha a WHO ezen becslésének lehet hinni, akkor az átmeneti korlátozott védettség (a korábbi fertőződés okán) mellett egy fertőzött ember egyre több valamilyen szinten védett, és egyre kevesebb könnyen fertőződő emberrel találkozik. Azaz a nyájimmunitás felé vezető úton, ha magát a nyájimmunitást nem is érjük el, magától is csökken a reprodukciós szám.

De lépjünk tovább: Tök jókat beszélünk a pozitivitási arányról. Nem egészen 9700 tesztből lett több, mint 1400 új beteg. Azt mondod, 15% a pozitivitási arány? Nem. Mert ugye 2 egymás utáni pozitív PCR teszt kell a pozitív minősítéshez, még mindig. Szóval volt 1400 ilyen pozitív teszt. Meg volt még valamennyi olyan teszt, ami első pozitív tesztként nem jelentett új megerősített beteget. Ugye te sem hiszed, hogy ez 0 volt?

De ezen felül volt olyan PCR teszt is, ami nem új beteget, hanem új kiengedhető gyógyultat keres. Ezek egy része még pozitív volt... Valószínűleg a közel véletlenszerű mintavétel mellett is az "új eseteket kereső" PCR teszteknél lényegesen magasabb a pozitivitási arány, így a népesség jelenlegi fertőzöttsége is. Az eddigi összes átfertőzöttség még magasabb. Ez is arra mutat, hogy közeledünk a nyájimmunitáshoz, de sok helyen a szennyvízben lévő örökítőanyag mennyisége is a járvány visszaesését jósolja.

Ha pedig az új esetek valós száma (ennek töredékét találjuk meg) elkezd visszaesni, a frissen kórházba kerülőké is csökkenni fog. És közben ugye a kórházba kerülés után néhány hetes késéssel elkezd növekedni az onnan való kiengedések száma is, így az aktív esetszám is csökkenni tud.
Válasszunk 2020.10.19 16:16:01
@chrisred: Az első szakaszban volt a cél a görbe ellaposítása. Ehhez a tesztelés segített. Most viszont ezzel ellentétes a kormánypárti politika célja.

Miért?

1. Ugye a fő problémát nem az jelenti, aki koronavirus miatt kerül kórházba. Hanem mondjuk aki motorbaleset miatt kerül kórházba, ott kell az életéért küzdeni, de közben koronavirusos. Vagy szívroham, agyvérzés, vakbélgyulladás, stb. miatt kerül kórházba enyhe koronavirusos megbetegedés mellett...

Mivel aki "vagy koronavirusos vagy nem" azt nem jó se a beteggel összezárni (mert megfertőzöd, ha még nem az), sem az egészségessel (megfertőzi, ha az), így ezeknek sok külön szoba kellett, és a kapacitás felszabadítás sokkoló volt, és ennek a politikai kára mellett az is felmerült, hogy ahol ezt nem optimálisan csinálják, ott emberéletekbe kerül.

A kormány viszont nem akarja felvállalni azt, hogy egy, másfél évvel a következő választás előtt újra belefusson ebbe a helyzetbe. Ha közel olyan helyzet lesz, mint a szomszédoknál, az után, hogy nálunk előbb kezdődött az elszállás, akkor is kisebb támadási felület ez, mint nem tanulni a tavaszi hibából.

Nem szabad úgy védekezni, hogy azt a választó a létbiztonságát, életét veszélyeztető felesleges túlzásnak lássa ilyen problémák mellett.

Így már jó ideje nem a görbe elnyújtása a cél, hanem az, hogy a meglévő intézkedések kevésbé tűnjenek vad túlzásnak.

2. A görbe ellaposítása arra lenne jó, hogy NE terheld túl az egésségügyet, de az ehhez szükséges mértéknél jobban ellaposított görbe hosszabb járványt, több gazdasági problémát okoz, így az ekkori céllal (görbe minden áron való ellaposítása) szembe akarnak menni.

És nem a svéd modell alapján, hanem az első hullámban sokkal kevesebb terápiás lehetőség, sokkal kevesebb erre juttatható erőforrás, stb. mellett későn és rossszul reagáló országok jelentenek egy modellt. A járvány egyik központjául szolgáló síterep, Olaszország. Mennyivel kell annál lassabbnak lenni, jobban kezelni, hogy ne legyen katasztrófa? Oké, megvan egy sebesség ami a cél, és mivel ez sem terheli túl az egészségügyet, de nem is akarod tartósan nehezíteni a helyzetet, eért nem is akarod túlzottan lelassítani a járványt.

Szóval van amikor éppen a jelenleginél gyorsabb terjedés lenne a cél... Erre pedig nem jó a tömeges tesztelés, a láncok megszakítása. A jelenlegi tesztelés során más a cél.
Válasszunk 2020.10.19 18:34:03
@chrisred: Olaszoknál most is tele vannak a kórházak. A második hullámra ellenben kevesebb igazán sebezhető ember maradt.
A nap híre: A kormány úgy döntött, hogy a gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára további hat hónappal (vagyis valószínűleg 2021. június 30-áig) meghosszabbítják a moratórium lehetőségét. Azaz, ha nem is a teljes lakosságra vonatkozóan, de…..
Válasszunk 2020.09.23 15:44:21
@probabilitas: Mond, amikor azt lakoltatják ki, akit az tett tönkre, hogy a devizahitelesek megmentését kell adóban, plusz kamatokban fizetni, akkor te belelépsz a cipőjébe, vagy mint most is pszichopataként ignorálod és sok másra is költve, a jó időszakon túl, sok luxusról (akár kávé, cigi, sör, stb) nem lemondva követeled, hogy "még még még még, ennyi nem elég!"?

Azért vettek fel sokan devizahitelt, mert a forint hitelt nem tudták volna kifizetni. De ha tudják, hogy itt az árkülönbség helyett kockázat van, és ez az a minimális info ami a csapból is folyt, akkor azt is tudniuk kellett, hogyha baj van a kockázatot sem tudják megfizetni. Akkor nem saját lakás lesz, hanem adósság. És nem lehet elsétálni, kisebbe, rosszabba költözni, mint az albinál.

Aki így vállalta a kockázatot annak nincs semmi erkölcsi alapja elvárni azt, hogy ezt más felelőssebb ember fizesse meg, és az menjen az utcára azért, mert neki akkor lakás kellett, akkora dolgok, amit sem forint hitel költségében, sem azzal egyenértékű kockázatban nem tudott megfizeni.

A törlesztők elszállásban a kamatkockázat volt a nagyobb tényező, de ez igazából azoknak volt a legrosszabb, akik már a világválság idején vették fel a hitelt. A bankok meg a sok fekete foglalkoztatás miatt nem tudták ki a hitelképes, ki nem, így sajnos adtak.

Aki itt átvert bármit, az az volt, aki arról beszélt, hogy itt nem lesz baj, pannon puma... De 2006-ban már beszélt az előtte áthazudott időszakról. Aminek egy részét előre lehetett látni, és amit a forint hitelek költségében árazott is a piac. Te annak a politikának, azoknak a hazugságoknak a következményeiként jelentkező kockázatot nyilván nem akartad, nem tudtad a forint hitel kamatában megfizetni, de úgy döntöttél, hogy plusz kockázatokban belefér.

A nyeretlen lottószelények árát sem adják vissza...

Ebben a szomorú az, hogy a devizahitel többnyire végig olcsóbb maradt, mint a forint hitel. Az, hogy az arányok meg is fordulnak a belpolitikai kockázat realitásához, ami várható volt, nem jött be. Így a devizahiteleseknek ennél még sokkal rosszabb helyzettel kellett volna számolniuk, anélkül, hogy az apróbetűs részek plusz következményeit egyáltalán mérlegelnénk.
Válasszunk 2020.09.24 13:43:18
@Kovacs Nocraft Jozsefne: A devizahitelesek megmentése kapcsán a helyzet minden nappal, minden korábbi mentőakcióval változik. És teljesen más helyzetet jelent az, hogy akkor NEM csak deviza alapon, de a gazdasági válság miatt sokan váltak fizetésképtelenné. Részben a munkahely elvesztése miatt, részben a kockázati felárak és ezzel a kamatok elszállása miatt.

Ezek átmenteti problémák, és a helyzet normalizálásáig tartó áthidaló megoldás helyes, a lehető leghamarabb. Sok mentőakció így elfogadható, bár jobb lett volna, ha a cehet hosszabb távon a mentőakció haszonélvezői állják. Meg lehet így is oldani.

Ezzel szemben aki később ideális helyzetben sem tudott fizetni, ahol a probléma sokkal nagyobb, az sokkal kevesebb ember. Az ő utcára kerülésük társadalmi kára sokkal kisebb, azt bemutatni, hogy ez a viselkedés is belefér és azt kockáztatni, hogy más is utánozza és a közlegelők tragédiája c. helyzetet létrehozva bedöntünk mindent sokkal nagyobb. Ezen a ponton már nincs helye mentőakciónak.

Azt elvárni, hogy valamennyire közérdekként egy rossz döntés esetén legyen annyi mentőakció, amivel aki tényleg tesz is érte és nem kiugróan felelőtlen talpra álljon, egy reális elvárás. Az, hogy a felelőtlenül hitelt felvevőket az életük végéig segítsük azon az áron, hogy ezzel másokat nagyobb bajba keverünk morálisan elfogadhatatlan.
Válasszunk 2020.09.24 19:10:58
@Kovacs Nocraft Jozsefne: A blog szerző most kínálna kedvezményeket a devizahiteleseknek, ami szerintem nagyon nem azonos azzal, amikor 2010 környékén volt a mentőakció.

Most sokkal fontosabb lenne felhívni a figyelmet arra, hogy most milyen gazdasági kockázatok vannak, amik a hitelekre, az ingatlanok árára, stb. hathatnak. Mielőtt az éppen aktuális kormányzat Pannon Pumájáról hallanánk, akár a valóban kedvező adatok, akár sok más tükrében, nem árt megérteni sok kockázatot.

Vannak amikor egy-egy régió kisvállalkozói olyan folyamatokra, ördögi körre mutatnak rá, amit ők látnak, mert közel vannak a gondokhoz, amik messziről kevésbé látszanak. Vannak amikor kevésbé értik a folyamatot, vannak amikor jobban. De akár azt is mérlegelném most, amit pl. Louis Rossman mond el.

www.youtube.com/watch?v=vt_3OLs_lXE

Tök jó, hogy most a COVID miatt a régi hitelekre is kedvezmény van, az újakra is, és aki a régire kapott kedvezmény mellett még tudja fizetni az újat, amíg az is kedvezményes, annak most van lehetősége több dolgot vásárolni, mert pl. autókereskedő is kénytelen kedvezményt adni, ingatlanos is, de már látszanak olyan aggasztó jelek, amik kapcsán a kockázatot érdemes mérlegelni.

Csakhogy...A Devizahiteles történet előtt sokszor pont ugyanezek az emberek panaszkodtak, hogy nem kapnak hitelt. Vagy, hogy csak bonyolult, kockázatos hitelt kapnak, pedig trükkösen megoldották a jövedelemigazolást. Akkor sokan szóltunk a kockázatról. Aki nem figyelt erre oda, öntudatos baromként volt felelőtlen, az sem minőségileg más ember, mint aki a hétköznapi közlekedésben öntudatos, felelőtlen, ön- és közveszélyes. Mindkettőnek jár segítség addig, amíg lehet.

De amikor 10 évvel később is legalább annyira ön- és közveszélyes, akkor ideje elvenni a jogosítványát, korlátozni a pénzügyi önállóságát, stb. Mert amennyire a devizahiteles történet is arról szólt, hogy sokan nem akartak kimaradni az állami támogatással szerezhető előnyökből, mert az túl nagy, és csak az előnyöket látva szaladtak bele mindenbe... Úgy ma is vannak hasonlóan felelőtlenül gondolkodók.

Pl. tudok olyan emberről aki 1 éve házasodott, babaváró hitel, minden olyan kedvezmény amit a házasság, tervezett gyerek megadhat. Mostanában válik. Nem csak a költségekkel van baj amit eddig beletett, de azzal is, ha az AirBnB-t visszaszorítjuk, az is lejjebb viszi az árakat, a több állami segítséggel megvehető új lakásból használt lakás lett, stb. És nem egy ilyen család van, és egy részüknél az állam által adott kedvezmények kapcsán sikerült felvenni még fogyasztási hitelt, stb.

Mi történt? Hát kérem az történt, hogy járvány, home office, összezártság, ebben sok olyan előkerült, ami simán amúgy nem, vagy jóval lassabban. És sosem volt "B" terv.

A kérdés, hogy azt kell most inkább kimenteni aki először van rossz helyzetben, vagy aki 2. vagy ne adj isten 3. alkalommal kerül bajba. Kinek jár prioritás.
Mivel egész életemben az irodalom világával foglalkoztam, újra és újra elém került a nagy kérdés: vajon a kötelező olvasmányok jelenlegi listája hasznos vagy káros a diákokra nézve? Rengeteg véleményt hallottam ez ügyben, tanárokét, szülőkét, diákokét, írókét és átlagemberekét is, és az érveik,…..
Válasszunk 2020.09.23 15:58:46
@Cpt. Flint: A "szintje" meglehetősen alacsony annak a tudásnak. A mennyisége már több, de ez döntően azért van, mert a meglévő tananyag megtartásáért presztízsharc van, és ezért nem jut sem idő, sem energia a valóban hasznos ismeretek oktatására.

Az olvasás előnye az oktatóvideóval és társaival szemben a jegyzetelés képessége és az, hogy sokkal könnyebb a neked megfelelő tempóban haladni. És nem elsősorban a tananyag megértéséhez fontos információt érzem itt döntőnek. Sokkal inkább azt várnám el, hogy a gyerek az első junior bankkártyára vonatkozó szerződés megkötésekor az elérhető tájékoztatást, interneten olvasható, kereshető információt fel tudja dolgozni, és a korának megfelelő elérhető felelősséggel tudjon választani.

Általad választott termékek naprakész összehasonlítására pedig ritkán jó a youtube... Pláne a te szempontjaid szerint súlyozva. Itt sajnos az írásbeliség javarészt megkerülhetetlen.
Válasszunk 2020.09.23 15:59:30
@flash.gordon: Ne a tanárnak legyen, hanem a diáknak, és ne listáról, hanem kulcsszó alapján szabadon... A lista épp úgy elavul és a tanár választása épp úgy túlterheli a gyereket.
Válasszunk 2020.09.23 16:13:26
@flash.gordon: Erre mindig egy remek történet jut eszembe. Robinson Crusoe. Annak idején épp úgy szórakoztató irodalom volt, mint ahogy sok mai regény. Ma azért érezzük kötelezőnek, alapműveltségnek, értéknek, mert a nem annyira értéket jelentő szórakoztató irodalomból ezt választották többen, hosszabb időn át.

És azért is tudott értékessé vállni, mert sokkal szerettette meg az olvasást, és mert nem nagyon van olyan téma a világon, ami a gyereknek érdekes, de ne lenne fontos az, hogy az iskolában (akár az olvasási élmény kapcsán) beszéljenek róla. Ez sok regény fontosságát teremtette meg.
Zéró izzadtsággal 0:2-re lépte le a Malmö a magyar kupagyőztes Honvédot az Európa Liga selejtezőjében. Az eredmény nem Bódog Tamás kudarca, hanem sokkal inkább a magyar foci elégtelen bizonyítványának próbavédése. Azt, hogy az esti meccsből baj lesz, arra már a felvezető műsorból következtethettünk.…..
Válasszunk 2020.09.20 18:45:07
@Nancsibacsi: Nem hiszem. És nem feltétlenül arról van szó, hogy sok magyar játékos nem tud focizni. Cseppet sem.

A probléma nem csak a fociban, nem csak a sportban jelenik meg.

De amikor a magyar melós itthon panaszkodik, hogy nem tud egy jó lakást megvenni, kimegy Angliába, akár a bérelt szobán is osztozik és így tud valamennyit megtakarítani. Mint ahogy az ide érkező ukrán vendégmunkás is osztozik a szobán a munkásszállón, megtakarít és küld is haza pénzt. Miközben otthon ugyanaz volt a baja, mint a magyar társának itt, mielőtt kiment volna London mellé mosogatni.

Aki otthon van, az a szomszéd felé érez megfelelési kényszert, együtt panaszkodik vele, együtt reprezentálják a vagyonukat, és ez a morál látszik meg a munkahelyen és a focipályán egyaránt. Csak a focipályán előfordul, hogy az ellenfélhez húz a szíve, s az edzővel sincs meg az összhang a hazai foci bajairól gondolt véleménykülönbség miatt.

Ahhoz, hogy ezt a problémát leküzdjék több évtized kellene.

Erre jön még az a kérdés, hogy az adott játékosok tudásával kapcsolatban mennyire vagy elfogult, a véleményedből mennyi az illúzió.

---

Ahhoz viszont, hogy egy versenyképes csapatot lehessen építeni nem csak játékosok és edző kell, hanem szponzorok is, brand is és egy kicsit olyan történelem, pedigré ami miatt akkor is lesz pénz, lesz szponzor, ha kicsit rosszabbul megy. Mert ebből lesz a stabilitás.

A Honvéd hosszú ideig úgy működött, hogyha a másik csapat jó játékost nevelt, azt be lehetett sorozni, ezzel pedig náluk tisztességtelen előny volt, másnál tisztességtelen hátrány. Csak ez ma csökkenti az akkori rendszer haszonélvező csapatainak (Honvéd, Dózsa, Vasas) brand értékét, ha az utódokról van szó. S persze ugyanez korlátozza a szurkolók számát. Mert az ilyen rendszer haszonélvezőihez és lelketlen kiszolgálóihoz kötődni történelmileg majdnem olyan, mintha az ÁVH, vagy a III/III lenne az a múlt amihez kötődnél, amihez a csapathoz kötődéként büszkének illene lenni.

Az akkori rendszer sok húzása elleni lázadás viszont kinevelt sok olyan vidéki családot, ahol több generáció óta Fradi szurkoló mindenki. S Budapesten és Vidéken egyaránt vannak olyanok, akiket a foci ugyan nem érdekel, de az akkori helyzet, helytállás miatt a Fradi igen. És ahogy az F1ben a Tifosinak nem lesz túl népet sem Vettel, sem Schumi... Nem volt túl Finn Kimi, úgy a Fradi játékosai sem idegenek sok szurkolónak.

A Fradi kicsit a hazai labradúgás Ferrarija. A különleges brand, hangulat mellett az is igaz, hogy kívülről kell erősíteni a győzelemhez a helyi problémák miatt. De a stabilitáshoz nem csak az kell, hogy mint máshol is, itt is van közpénz és annak elköltését felügyelő kormányközeli emberke. Kell az is, hogy a múlt, a brand, stb. miatt megvegyék a Fradi sört, az energiaitalt, hogy legyenek olyan bevételi források, amik más magyar csapatnál nem feltétlenül elérhetőek. Mert így sok vezető, sok más szakember merhet kicsit hosszabb távú stabilitással számolni, arra tervezni.

És ez az a helyzet, amivel kicsit más mentalitást, más hangulatot lehet majd idővel felépíteni. És aki már abban nő fel, az nem fog rosszul teljesíteni akkor sem, ha magyarként, magyar csapatban játszik. De ugyanez kell ahhoz is, hogy aki ma a Fradiba igazol, később drágábban, nemzetközi szinten nagyobb csapatban mehessen tovább. Mert nem csak a gyereket, a "saját nevelésű" játékost kell nevelni, hanem azt a tehetséget is, aki egy magyar csapatban való szereplést ugródeszkának is használhat. És itt az elvárások, a hangulat, a tradíciók is számítanak.

Nem mindegy, hogy a sas szívről, sokféle ilyenről beszélve próbálsz motiválni, vagy megjegyzed, "régen, ha a csapatunkban valaki ilyen szarul játszott, besoroztuk az ellenfél játékosát". Ahol viszont nincs meg sem bevételben, sem tradícióban, sem kellő méretű szurkolótáborban, sem sok másban az alap, ott nem nagyon van mire építeni, és az akadémia sem fog jól működni, de a nagy csapatot sem használják majd továbbfejlődésre az ígéretes labdarúgók. Ahol nincs szilárd alap, erős, végigvitt koncepció, és terv, ott azt fogjuk látni, amit a Honvéd mérkőzésén is láthattunk.

DE sok más csapatot a saját maga által eltett támogatás is demotiválttá tesz és megöl. Nem véletlen az, hogy a Fradival nem ez lett, hanem ők tudják használni a kapott pénzt és azt is, amit elértek.
Válasszunk 2020.09.21 09:28:46
@nb1er: Én a horvátok helyzetében máshol látom a különbséget.

Nekünk volt egy Aranycsapatunk, és amennyire az közel volt a válogatotthoz, volt egy nagyon összeszokott válogatottunk is, és "lehettünk mi a legvidámabb barakk", ezzel előre is tudtunk jutni. Csakhogy ekkor termeltük ki azon sportvezetők első generációját, akik azt látták az ellenfél játékosait besorozva, politikai hátszelet szerezve is lehet nyerni és ez ideig-óráig működőképes nemzetközi szinten.

És amíg az így sikeres edzők tekintélye továbbvitte a mintát, a következő generációkban már sok rossz módszer jelentette a szakmai konszenzust, pedig ez az irány zsákutca, és ma már semmire sem elég, mi egy borzasztó rossz helyzetben vagyunk, és nagyon nehéz olyan csapatokat találni, amik elhoznák a megújulást. Mert vidéken többnyire kevés a pénz, a néző, egy-két város kivételével esélytelen az irány. Budapesten pedig a piacon megosztozik több érdekes hagyományokkal rendelkező csapat.

A horvátok viszont nem feltétlenül voltak a politika kedvencei Jugoszláviában, nekik nem volt horvát aranycsapatuk a szocializmusban. Jött viszont egy délszláv háború, és utána a jugoszláv szakmának nem volt döntő tekintélye, így nem is tudták dominálni a helyi sportszakmát. Nem az ő módszereik működtek.

Hanem a világon mindenhol bevált profi módszereket próbálták használni. És erre épült fel sok klub, sok akadémia, ehhez alkalmazkodik a finanszírozás, a sportpolitika.

A horvát sportszakma szükségszerűen felismerte, hogy a háború és a gazdaság összeomlása után a sport sokaknak kitörési lehetőséget kínál, és ezzel lehet vonzó. Válogathattak a tehetségek között, és a külföldön bevált profi módszerek a nagyon nagy számú jelentkezővel, a "szűz piacon" természetes, hogy bejöttek. És abban a helyzetben az emberek ki voltak éhezve a sikerre, amiket a szurkolók is a saját sikerüknek éreztek. A nézettségnek, a fejlődés megbecsülésének és a normális piaci elvárásoknak is megvolt az oka.

A szlovákoknál, cseheknél is volt széteső ország, és kevésbé volt terhes örökség. Sok más ország az ilyen különbségek miatt volt jobb helyzetben, és tudott élni azzal, ami Dél-Amerika legtöbb országában működik: A sport kitörési lehetőséget jelentett és képes volt valós perspektívát kínálni, posztkomcsi csontvázak helyett hiteles vezetőkkel. Szerintem ezek a különbségek indokolják azt, hogy ők sokkal több jó játékost nevelnek.
Lefutott a MOL Magyar Kupa főtáblájának első fordulója. Különösebb meglepetést nem láttunk az NB1-es csapatok vonatkozásában, mondjuk lenne megjegyzésem néhány teljesítményre, de ez a poszt most nem erről szól...
Létezik egy elképzelés, mégpedig az Egészséges utcák, amelynek célja, hogy az utcák, közterek kialakításánál az elsődleges szempont az emberek életminőségének és egészségének maximalizálása legyen. A Járókelő oldal 8 éve segít a városlakóknak abban, hogy jelezhessék a kátyúkat, letört szemeteseket,…..
Válasszunk 2020.09.19 16:55:49
@vwxyz: Szívesen. A piacnak az egyik legfontosabb feladata, hogy segítse a javak elosztást. Sok áru jusson el olyan vásárlóhoz, aki számára az adott termék többet ér.

Egy kapcsán is beszélünk forgalmi értékről. Ez az amiért el lehet adni, meg lehet venni.

De van egyféle használati érték, amit szintén beárazol. Amikor egy lakó azt mondja, hogy a háta közepére se kívén egy költözést, de van az a pénz amiért eladná az ingatlanját, tulajdonképpen beárazta mennyit és ér neki az ingatlan használata. Jó esetben ez számára a használati érték.

Rossz esetben egy érzelmi alapon meghatározott eszmei érték. Ha a eszmei érték irreálisan magas mind a használati értékhez, mind a forgalmi értékhez képest, akkor látunk egy kárárámaispj szinten hisztiző embert. De ez is a használati érték helyére fog kerülni a piaci folyamatokban.

Amikor egy ingatlan kapcsán elképzeli, hogy hogyan fogja használni, és ez a használati lehetőség mennyit érne neki az is egy (becsült) használati érték.

Az egyes piaci szereplők döntései a (becsült) használati érték és a becsült forgalni érték egymáshoz való viszonyától függenek. Míg a becsült forgalmi érték többé kevésbé azonos a piaci szereplők számára, addig a becsült használati érték már nem.

A piaci szereplők azon csoportja akik számára egy adott fajta árucikk használati értéke alacsonyabb, mint a forgalmi értéke ÉS rendelkeznek az adott árucikkel a piacon általában eladóként fognak fellépni.

Akik számára az adott árucikk használati értéke magasabb, mint a forgalmi értéke, és rendelkeznek az adott árucikk megvásárlásához elegendő szabad pénzeszközzel, azok általában vevőként jelennek meg a piacon.

Egy család, ahol ugye adottak felnőttkorú munkavállalók, akik hajnalra mennek dolgozni, a késő esti bulikat, a hajnalig tartó zajt a használati értéket durván csökkentő tényezőként árazza. Számára az adott ingatlan használati értéke jelentősen csökken. Nem járnak kocsmába, a helyi kocsma, pub, stb. sem növeli a hely használati értékét.

Egy másik család egy egyetemista korú gyereknek venne lakást. A gyerek is későn kell, sokáig bulizik, ilyen az órarendje. Őket ez kevésbé zavarja, de beárazzák azt, hogy később lehet, hogy ez probléma lesz. Sok várható konfliktust is szépen beáraznak. Ez számára is a használati értéket csökkentő tényező. A gyerek számára az elérhető pub növeli a hely használati értékét, de a szomszéd (csendesebb) utcából is le tud sétálni...

Az környéken lakásirodának alkalmas ingatlant kereső ügyvédi iroda számára az esti, éjszaki zaj semmit sem jelent. Ellenben az, hogy a pubban azért némi alap kaja van, ha nem az irodában akar tárgyalni, hanem informálisan kaja mellett, ez is jó. Sőt az is, ha a nap végén ital mellett. A környék szebb. Számára ezek a tényezők nem csökkentik, hanem növelik a használati értéket.

Aki bérbeadásra, befektetésként, veszi meg a lakást az sem fog ott aludni. De mindig lesz egyetemista, akinek ki lehet adni az ilyen helyet jó áron, mert olyan a közlekedés, olyan városrészben van, szép, és az egyetemistát nem zavarják az esti bulik. AirBnB-ként pedig még jobb a hely, mert szép a környezet, a turista tud inni, legénybúcsút tartani, és sok belvárosi látnivaló jóval közelebb van, mint akár az Ezredes utcából. Sík terep, van lift, modern, új házak vannak többségben a tömrehabilitáció után, és nem egy laktanyára néz a másik oldal. Számukra, ha ezeket a tényezőket, profit termelő képességet beárazzák nagyon magas lesz a használati érték.

És persze akad egy vásárlótípus aki a "gyerek érdekei" alapján beleszeret bármely olyan ingatlanba, ami számára nem megfelelő. Ha valami azért zöldövezet, mert az fogná fel az autópálya szmogját, porát, zaját, akkor ő oda háborítatlan természetet vízionálva iszonyat magas becsület használati értéket sejt, beköltözik, és másnap már ő hisztizik a leghangosabban a zaj, a szmog, az életét tönkretevő dolgok ellen. Mert a beköltözés után már számára lesz rossz a használati érték. Ha a környék óvodája, bölcsödéje miatt megy a Tompa utcába, akkor másnap reggelre kikészíti a kocsma, ami már a vásárláskor is ott volt. Szóval akinél a döntését meghatározó becsült használati érték képes 10 perc alatt változni, hormonok uralják és szélsőséges...

A piac úgy működök, hogy az adott utcában sok bérbeadó, befektető fog ingatlant vásárolni, beköltöznek irodák, szolgáltatók. Ettől a környezező utcákban lévő lakások használati értéke is nőni fog, az egész környék élhetőbb lesz, mennek fel az árak, stb.

De akik lakásként vettek ott egykor ingatlant, azok számára a lakás használati értéke csökken, a forgalmi értéke nő, így előbb-utóbb ők is eladják a helyet egy befektetőnek, irodának az adott utcában. Ami tök jó, mert ahogy a befektetők és az egyetemisták mellett sok iroda is beköltözik, a szomszéd utca lakói egyre több dolgot kapnak meg sétatávban.

Csak az adott utca lesz egyre kevésbé lakónegyed. De ez egy mindenhol természetes folyamat.
Válasszunk 2020.09.19 17:13:58
@vwxyz: A Tompa utca és az Ezredes utca összehasonlításában érdekes, hogy míg a Körút egy olyan fő közlekedési útvonal, ami mindenhonnan remekül elérhető közösségi közlekedéssel, mert a 4-es és 6-os villamos eléggé fő irány, addig a fasorhoz már jó eséllyel át kell szállni, vagy messzebbre mész. Épp így fordított irányban is könnyű átszállást megspórolni.

A sík terep is jó kerékpárral, gyalog, stb. Nem véletlen volt ott a sűrűbb beépítés, magasabb népsűrűség korábban sem. Csakhogy ott a gondot a gettósodás jelentette, amihez képest még a "kocsmásodás" is jó irány. Csakhogy a kocsmásodó sétálóutcák nagy eséllyel a környék szolgáltató központjai lesznek, nem klasszikus lakóhelyek.

Egy lakónegyednek szüksége van a Tompa utcához (vagy Lövőház utcához, vagy...) hasonló központokra... De nem állhat csak ilyen utcákból.
Válasszunk 2020.09.19 17:18:09
@vwxyz: A másik témád az önkormányzat. AZ önkormányzat ebben a helyzetben nem fog a Tompa utca lakóira hagyatkozni.

Miért?

Mert a környéken sok más utca profitál abból, hogy ott van a Tompa utca, sok lehetőséggel, és a többi érintett utcában több választópolgár és több adófizető van. A Tompa utcából, hála a magas forgalmi értékű ingatlanoknak, sokan el tudtak költözni lakásként jobb használati értéket kínáló ingatlanba, így ott meg kevesen vannak. A bérlőként ott lakó (és ott szavazó) egyetemistát nem zavarja a kocsmásodás.

És ma már nem sokat tehet az önkormányzat. Amikor a Tompa utca ilyenre alakult, akkor lehetett volna sok mindent okosabban csinálni.
       Ha epidemiológus lennék, akkor kétszer gondolnám meg, hogy milyen véleményt alakítok ki nyilvánosan a járványról. Mivel nem vagyok epidemiológus, a dolog egyszerűbb, az egyetlen dolog, amiben meglehetősen biztos vagyok az az, hogy fogalmam sincs. Egyszerűen, fogalmam sincs.      Néhány…..
Válasszunk 2020.09.13 13:44:56
@HaCS: Tavasszal az Index nem hozott a többi laphoz, nemzetközi példához képest kiugró tájékoztatást COVID ügyben, és most sem tér el nagyon az Index az átlagtól.

Akkor az Indexen ez nem volt hangsúlyosabb téma, mint mondjuk a nemzetközi piacról választva a New York Times és a Wall Street Journal esetében. Oké, önkényes a választás, hiszen pont azt nézem amire előfizetek... De akkor ezt láttam. Most viszont az Indexen több a hangsúlyos tájékoztatás.

De HVGhez, RTL Klubhoz, stb. is lehet hasonlítani.

Kevesebb újat lehet a virusról mondani. Több a terápiás lehetőség. Mindenhol ott van a virus, kevesebb a súlya a napi kattintásszámnak... Érdemes a Google Trends adatait is nézni érdeklődés kapcsán.
Válasszunk 2020.09.13 14:00:57
@Emmett Brown: Már tavasszal sem volt állandó a mortalitási ráta és az evolúció működik. De ez nem jelent ÖNMAGÁBAN megoldást, mert nem gyors a változás.
Válasszunk 2020.09.13 15:11:50
@kemény keleti kommentelő: Inkább forrásokra építve és számokat elemezve.

Egy járvány kapcsán számos szakértő szokott megszólalni. Látsz infektológust, aki a fertőző betegségekkel foglalkozik, virológust, aki a virusokkal, és látni fogsz epidemiológust aki a járványok terjedésével. És hamar rá fogsz jönni, hogy a tudomány mai állása szerint a járványügy tele van matematikusokkal, hálózatkutatókkal, stb. akik közös szakértelme az, hogy nem rémülnek meg a sok adattól és a matematikai összefüggésektől.

Mert míg a közeli kép, hogy mit csinálsz egy beteggel, orvosi kérdés. A járvány távolról nézve adatokról, valószínűségekről szól, amiket matematikai eszközökkel elég jól lehet kezelni. Így az adatelemzéssel, ennek matematikai hátterével foglalkozók és az itt kapott adatokat, képleteket megértők döntenek. Mind országos szinten, mind több vállalkozás saját stratégiájánál többnyire a számok, adatok döntenek. Olykor csak számításokkal, máskor modellek alapján bonyolult szimulációkkal.

Javarészt adattudomány, matematika, informatika, stb. Én erről az oldalról nézem a járványt. Mondván ez is csak szám, mint mondjuk egy divatmárkánál a törzsvásárlók által lebonyolított forgalom, vagy máshol az ellátási lánc.

Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmed, hogy ebből a nézőpontból nézve: HA a szezonális influenza szövődményeit kellene a sajtóból megismerned, nem sok esélyed lenne. A COVID-19 kapcsán az olyan lehetséges szövődmények is körbemennek a mainstream sajtóban, amik kapcsán mondjuk 200.000 megbetegedésre jut egy eset, és ahol előfordul, ott is változó a súlyossága. Az az adat, hogy találtak ilyen vagy olyan szövődményt, jóval kevésbé fontos számodra, mint mondjuk a frissen azonosított betegek korára, általuk látogatott rendezvényekre, általuk használt közlekedési módra vonatkozó adatok.

Az ugyanis, hogy egy kis buszozás mennyivel növelheti meg a fertőződés kockázatot, és 5-10 perc busz, vagy 30-40 perc gyaloglás között választhatsz, akár hegyre fel, akár az utána való lihegés (a munkahelyre belépve, potenciális fertőzési forrással találkozva) kockázatát is mérlegelve az szerinten fontosabb a számodra, mint a ritka szövődmények listája.
Amikor az Index megszokott szerkesztői kérdezték, mit jelent nekünk az Index, hamar felmerült bennem: Ők az egyik olyan lap, akik miatt sokszora FIDESZre szavazok. Mert sajnos nagyon jók abból, hogy a véleményük ellenkezőjéről győzzenek meg. Ehhez viszont két dolog kellett: Az első, hogy olvassam…..
A Covid látványosan letérdeltette a budapesti turisztika-ipart. Bár sokan reménykedtek a július-augusztusi feltámadásban, ez nem jött be. Gyakorlatilag visszazuhantunk 2008-ba, azzal a különbséggel, hogy most jóval több eszkimó igyekszik becserkészni a hazai fókákat, de a fapadosokkal ideözönlő,…..
Válasszunk 2020.08.27 19:12:20
@szánmonoxid: 10 éve volt egy meglévő fizetőképes lakóközősség. Aki akkor mondjuk nyugdíjra készült, most közel 10 esztendeje nyugdíjas és egy vagyont költ gyógyszerekre. Sokan költöztek ki az agglomerációba, stb.

És jönne majd olyan új, aki vagy fog fizetni vagy nem... És lehet, hogy aki jön, az kulturális okokból hangosabb. Vagy pár bulizós diák jön, aki miatt még annyira sem tudsz aludni, mint... És közben ott is nehéz lehet a közös költség, és még nehezebb lesz bármi a meglévő lakóknak jó fejlesztés megszavazni.
Bevezetésképpen egy nevezetes dátumot, fordulópontot érdemes megemlíteni. A bűnözőknek nagyon is kifizetődő lett a különféle számítógépes kártevőkkel, csalásokkal, átverésekkel foglalkozni, hiszen 2005-ben az USA-ban ebből már több pénzük származott - 105 milliárd dollár - mint a…..
Válasszunk 2020.08.24 13:29:42
@Sluck Ödön: Azért lehetnek különbségek a bankok között. És nem csak abban, hogy melyik helyen követik megbízhatóan a protokollt, hanem abban is, hogy milyen protokollt követnek. Pl. a szokatlan és gyanús átutalás ellenőrzése esetén milyen eljárásokat követnek. Mikor mit tartanak olcsóbbnak: Az adott esetben ellenőrizni és megállítani sok gyanús tranzakciót, kártalanítani, vagy lenyelni a nyilvános ügyfélvitában azt, hogy más esetben hasonló gyanús tranzakcióra a bank is többféle ellenőrzéssel reagál.

Hiszen új eszközről, új helyre, a régi eszköz eltűnése után nagyobb összeget átutalni gyanús lehet. És a bankrendszerbe, online bankolásba vetett bizalom alapja az a feltételezés, hogy a bank ismeri a kockázatokat és a hasonló problémák kiküszöbölését segítő policy-t használ. A bank választotta az SMS azonosítást, amikor pontosan tudja a kockázatokat.

És ugye sok esetben a céges telefon mellé sokan nem vesznek saját telefont, így az SMS, mint másodlagos azonosítási mód nem feltétlenül megbízható. És vannak más megoldások is: Pl. tokenek. Akár olyanok is, amiket csak biometrikus azonosítást követően tudunk használni. A bank érdeke az online bankolásba vetett bizalom megtartása.

Ha ugyanis azt hallja sok ügyfél, hogy a hagyományos offline bankolásra jellemző biztonság eléréséhez tanulnia kell, eszközökbe befektetnie kell, sok helyen vannak kockázatok, akkor éppen ez a bizalom veszik el, és van az a kör, aki ebben az esetben visszamenne a bankfiókokba költséget termelni, vagy otthon tartana több pénzt, stb. sok olyan dolog van ami a banknak nem érdeke.

A Sim-swap támadás kapcsán fontos tudni, hogy ez egy hosszabb idő alatt végrehajtott, személyes jelenlétet is igénylő és ezért kockázatos támadási forma. A támadás jelentős része célzott támadás. Szakértelmet igényel. Szakértelmet igénylő, célzott támadási módból többféle lehet. Ha sok ilyenről hallasz, mindig más a felelős, akkor azt a következtetést fogod levonni, hogy az egész online bankolás sok külső tényező miatt nem biztonságos. Ha a bankod neked biztonságossá tudja tenni, mert bizonyos kockázatokat ő vállal a díjakért cserében, akkor maradsz az online bankolásnál te is, és sok más is.

Innen az OTP csak azt méri fel neki mi a jó...
George Floyd halálával kapcsolatban elérhető több testkamera videó is. A videót, mindenki a saját véleménye alapján értelmezi, de arról kevesen beszélnek, hogy mi az ami nem látszik és nem is látszhat egy ilyen videón, mi az amit az újságíróknak kell hozzátenni a tájékoztatásunkhoz. Ez pedig olyan…..
Sajnos több helyen futottam bele olyan bloggerekbe, akik azt mondják az Indexnél történtek miatt nem tudnak, nem akarnak továbbiakban itt blogolni. Az új szerkesztőség viszont minden eddiginél jobb kiemelést ígér. Sokan politikai nézeteik és előítéleteik alapján biztosak abban, hogy mi lesz. Van aki…..