Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Studiolum

14 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Karácsony előtti, a második világháborút követő, Egyesült  Államokat érintő "katonai népvándorlást" feldolgozó írásunkhoz kapcsolódó ötletelés nyomán merült fel, hogy hogy is történt mindez egyéb emblematikus, nagy embertömegeket kontinensek között megmozgató konfliktusok esetén? Mai írásunkban…..
Studiolum 2018.02.01 08:55:57
@pitcairn2:
Az arany beszerzése olyan jól sikerült, hogy hazatérve külön bankot kellett alapítani számára: ez a ma is álló prágai Légiósbank a Na Pořící utca 24. szám alatt (1921-22). (A bank cseh történetei többnyire szemérmesen azt írják, hogy a tőke „a legionáriusok hazautalt zsoldjából” származott.) Építészettörténetileg is fontos, reprezentatív alkotás, Josef Gocár tervezte, az ún. cseh kubizmus (más néven cseh art deco) atyja. Ezt a stílust Masaryk különösen pártfogolta mint az új csehszlovák köztársaság nemzeti stílusát, ami mutatja a bank kiemelt jellegét. A tőke nagy mértékben hozzájárult a nagyrészt volt legionáriusokból álló új csehszlovák „nemzeti burzsoázia” kialakulásához.
Studiolum 2018.02.02 00:18:46
@pitcairn2:
Hogy Kolcsakot ilyen ügylet keretében, szabad elvonulásért és az arany szabad elviteléért adták ki a vörösöknek, azt konkrétan lehet tudni. A bolsevikok alapvetően ellenségmentességre törekedtek, hogy befelé koncentrálhassanak, ezért mindenkinek odadobtak mindent, amit kért, a cseheknek ezt, a törököknek a karsi hódítást, a németeknek a breszti békét. Tudták, hogy idővel majd úgyis mindent visszaszereznek, és nagyot nem tévedtek.

Az évek alatt jó nagy anyagom gyűlt fel a cseh légióról, könyvek és fotóalbumok cseh, orosz és más nyelveken, pro és kontra, sok képpel is, most már tényleg megírom valamikor a blogon.
Studiolum 2018.02.05 09:41:36
@pitcairn2:
Őket egyszer már futólag említettem: wangfolyo.blogspot.com/2008/07/kis-herceg.html , de mint iranista sokat olvastam utánuk, róluk is jó lenne írni.
  Egyszer volt, hol nem volt, 1914. augusztusa volt. Miután kitört a háború és útnak indultak a bevonulókat szállító katonavonatok,  egy szenzációs hír söpört végig Magyarországon: francia automobilista hölgyek aranyat szállítanak Magyarországon keresztül Oroszországba.…..
Studiolum 2015.01.12 04:54:37
  A császárkori Róma. G. Droysens Allgemeiner Historischer Handatlas, 1886. Az összefüggő vörös tömb az ókori Róma hét dombra épült belvárosa, a völgyben a Forum Romanummal és a Colosseummal, s a nyugati városfal és a Tiberis közötti Mars-mezőn a nagy császári…..
A Wang folyó versei Kolosszus 2014.08.30 12:21:12
A Holubice című csehszlovák film („Fehér galamb”, František Vláčil, 1960) egy kis meglepetést tartogat a mai néző számára, ha viszonylag jól ismeri Prágát, és elég figyelmesen követi a filmet. Az alábbi jelenet egyetlen folytonos felvétel, amelynek során a kamera valahonnét…..
…которую мы потеряли… – „…amelyet elvesztettünk”. Az orosz állandósult szókapcsolatnak, amelyet például a szocializmus idején elpusztított történelmi Moszkváról szóló tévéfilmek és retró-útikönyvek címében használnak előszeretettel, olyan tragikus…..
A fénykép, amelyen egy tarnówi haszid büszkén feszít oldalkocsis motorkerékpárján, több okból is egy korszak végét jelzi. Egyfelől az 1938-as évszám, az utolsó békeév, amely után többé semmi sem lesz az, ami volt. Másrészt a motor, s a jobbról balra és másféle íráshoz…..
Perzsia több ezer éves története bővelkedik fordulatokban. Ma a legrégebbi fotókat láthatjátok az akkori, kádzsárok uralta Iránról.  Zanjan főtere..
A fenti képen például nem könnyű kiszúrni. De Tominak - a fotókat is küldte - sikerült. Mint írja: Egy nagyon kis kedves dolgot fedeztünk fel. A Benczúr utca 37. mellett van egy Hétköznapi Kávézó nevű hely. Még nem voltunk benne, de azután, amit barátnőm vett észre, lehet…..
Boletice temploma a legrégibb ma is álló románkori templom Dél-Csehországban. Tornya és hajója a 12. század végén épült, négyszögű, keresztboltozatos presbitériumát száz évvel később emelték az eredeti félköríves apszis helyén. 1410 és 1420 között a presbitérium…..
A Wang folyó versei Éljen a nyár 2014.07.27 18:56:54
A mai berlini ócskapiacról in English • in italiano • auf Deutsch ..
A reneszánsz Csehország leghatalmasabb főúri családja, a Rosenbergek az ország déli részén, a Moldva felső folyása mentén építették ki tartományúri hatalmukat. Český Krumlovból, a család egyik székhelyéről elindulva az út a Moldva mély völgyében kanyarog fel – azaz…..
A vándorcigányok első európai megjelenésének idejéről nem sokat tudunk. Ennek legfontosabb oka az, hogy a cigányság mint olyan soha nem alkotott egységes entitást. Egyes elméleteket hogy a cigányság valahol, valamikor önálló népként létezett, már régen megcáfolták. Genetikai vizsgálatok kimutatták,…..
Studiolum 2014.07.09 16:15:27
@JTom: Igen, én is írom, hogy a válogatásba bekerültek nem Almásyak is. Amelyiket azonban ő csinálta, annál a Nationaal Archief is közli a nevét, és szerepelnek Almásy-albumokban is.
Krími cigányok, in: Christian Geißler, Malerische Darstellungen der Sitten und Gebräuche… unter Russen, Tataren, Mongolen und anderen Völkern des Russischen Reichs, Leipzig 1804 Az egyes országokban élő, s egymást a rokontól az ellenségig terjedő skála változatos pontjain számon…..
Ha az ember késő délután vág neki a hegynek Alsóvisó/Vișeu de Jos felé a máramarosi Izakonyháról – jiddisül קעכניא, románul Cuhea egészen 1973-ig, amikor Ceaușescu megajándékozta a legendás vajda, Bogdan nevével, az új rendszer pedig 2008-ban bronz szoborcsoportjával…..
Nyárádszentlászló Aranyosgerend Berethalom Beszterce Bethlenszentmiklós Bögöz Bögöz Brassó Csíkdelne Csíkkarcfalva Kerc Kisdisznód Prázsmár Sepsikőröspatak Tövis Csíkszentmihály * Fotók forrása: Erdélyi középkori templomok...
Studiolum 2014.06.05 21:22:47
@aeidennis: Propagandatörténészeknek viszont axióma ;) wangfolyo.com/2010/06/de-ko-marad.html
A Wang folyó versei Három grácia 2014.06.04 23:11:50
Ma a berlini Deutsches Historisches Museumban jártam, hogy megnézzem a nagy hírveréssel beharangozott első világháborús kiállítást. A kiállításra sok szót vesztegetni kár, amikor egy is leírja: unalmas. A pincében egyetlen nagy teremben, zaklatott installációval próbálják…..
Kavicsok a sírokon. Egy gyerek játékai, kőből faragott játékok. Egy vonat, egy repülő, egy autó. Nizza, végállomás. Nice terminus. Nice, Nizza, Niza, Nica, Nissa, Ніцца, Ηίκαια, Nicea, Nicaea, Nisa, Ницца. A Riviéráról álmodtak, aztán megkapták az útlevelet,…..
Az elmúlt hónapokban valamiképpen újra meg újra visszatértünk Kőrösmezőre, a Tisza forrásánál és a Galíciába vezető Tatár-hágónál fekvő „német-orosz faluba”. Hol tavaly nyári túráink felfedezéseit osztottuk meg, hol az idegenrendészeti eljárás keretében életüket…..
A Kárpátalja hovatartozását feszegető tegnapi poszt után már tényleg nem halogathatom tovább, hogy végre előrukkoljak a találós kérdés megfejtésével, amelyet éppen négy hónapja tettem fel a Wang folyó olvasóinak. „Kőrösmező. Gátvíz érkezésekor tutajosok imája”…..
a Wang folyó versei blog egyelőre még a blogspot platformon olvasható (akárcsak angol-spanyol, olasz és német változatai), de ha már úgy alakult, hogy le kellett foglalnom ezt a blog.hu-s címet, akkor ezen a címen tükrözöm majd a magyar változatot, ha egyszer rászánom magam...
A rendszerváltás utáni lengyel gazdaság motorjaivá egyértelműen az ország népesebb agglomerációi váltak. A gazdasági szerkezet váltás persze itt sem történt fájdalommentesen, de e nagyvárosi térségek sikeresen alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, a külföldi működő…..