Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szatmári István

60 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szatmári Alexandr Petrovics 2016.10.29 10:49:56
Az emberek mindenütt, de Oroszországban kiváltképp imádják azokat, akik azt állítják magukról, hogy természetfölötti, megmagyarázhatatlan képességekkel rendelkeznek, a javasasszonyokat, jósokat, boszorkányokat és természetgyógyászokat. Annál népszerűbbek, minél magabiztosabbak, arrogánsabbak és…..
Szatmári Egyperces 2016.10.21 23:26:51
  Szabó úr gyakran érzett az utóbbi időben alhasi fájdalmat. Szúrót. Gyakran kellett vizelnie. Figyelni kezdte a vizeletét, de semmiféle gyuladásra utaló jelet, szagot, sötétebb színt sem látott. Valami megcsillant azonban a WC csészében. Arrébb még valami.. Pirinyó arany színű szemcsét fedezett…..
Szatmári Álom 2016.04.06 18:02:02
Oroszajkú vidékeken dolgozó kereskedő álma: Megkeres két pasi Habarovszkból telefonon. Már meghalt, kezdetben jó, kedves ismerősöm, majd elhidegült, fenyegetően morgó, nagy nehezen levakart üzleti partnerem küldte hozzám őket. Szeretnének találkozni egy általam nem ismert budapesti céggel, akivel…..
Szatmári XVIII. 2015.09.01 11:21:03
Véresen tolul fel a számból a szó,mint akit elért egy tüdőlövés.Fekszem kikötve, nagy fehér műtőben,Várva, hogy rám tör a szenvedés. A kétségbeesés betölt.Csönd van, hideg és pőreség.Semmim sincs, csak a felcsukló,Lefegyverző őszinteség. Fekszek, mint nagybeteg gyermek, Ki tudja, anyja rá gondol…..
Szatmári XXVI. 2015.04.28 01:33:49
  Isten vagy.Benned káprázó világmindenség.Érző-vérző fájdalmas elszigeteltség,Vegyi folyamatok szorítják tested kérhetetlen,A súlyos belátások súlya már-már elviselhetetlen. Jót éltél.Nem számít, apád, anyád kik voltak,Honnan jöttek s aztán hová holtak,Szép volt…..
Szatmári XXVII. 2015.04.25 02:49:31
Mindenki tesz-vesz, van valahol, A Holdon innen, a Holdon tul, Kinek épp piros, kinek meg zöld, Ki testet levesz épp, s ki testet ölt.   Ki elmegy balra, ki jobbra át, Ne szólj rá, úgysem hagyja magát, Kattog a program. Még jövő, s már múlt. Ma még vágyott „lesz”, s…..
Szatmári XXV. 2015.04.10 10:30:46
    Reggel, mikor a kádban felébredsz,                                                                          Átéled, mennyire jó…..
Szatmári Nazino sziget 2015.04.06 11:44:52
 FORDITÁS Galina Szidorova Publikálva 2015.02.26-án. Manapság a történelemről úgy beszélünk, mint a halottról: vagy jót, vagy semmit. Szó szerint, mintha fotoshopon engednék keresztül. Egy sor az „egyestúlhajlások”-ról, az összes többi „hatalmasgyőzelmeksora” ,…..
Szatmári XXIV. 2015.04.05 08:16:04
Megyünk Évivel a nyomotokban,A kitaposott ősi csapáson,Figyelünk nyitottan és halkan,Hálásan, kitartón, csodálón. Kívülről, mert kinn a helyünk,Csak az lehetsz, aki vagy,Ki lát, hall, az jön velünk,A forrás zubog, s inni szabad.   Ne nézzetek ránk riadtan,Érteni…..
Szatmári XXIII. vers 2015.03.27 00:45:19
A hatvanig eljutottam,Nagy menet volt, mit megfutottam.Helyére kerül lassan minden,Foszlik a köd a hegygerincen. Innen már lefelé minden lépés,Napjaim gyönyöre a megértés,Hogy csak úgy jó, ha szívből szeretnek,Ha boldog vagy, s minden megnevettet. Csak úgy jó, ha melletted…..
Szatmári Habarovszk 2003 2015.03.06 16:14:35
A repülés tiszta és elegáns dolog. Jól öltözött, helyes emberek jönnek mennek, mosolygósak, frissek, magabiztosan teszik a dolgukat. Sugárzik belőlük, hogy értik a dolgukat. A kapitány őszes, fiatal társai jóképűek, a nők csinosak, kikenve, kifenve. A repülőgépben rend,…..
Szatmári XXII. vers 2015.02.22 09:05:01
XXII. Az úton gondterhelten sétál át egy macska,Egy galambra néz meglepetten,Halott néni figyel a szemközti házból,Sorsa rémével felfegyverezetten. Csönd van. Egy autó néha elcsörömpöl,Minden vár, kérdőn fülel.Ülünk az asztalnál s némán kávézunk Évivel Velünk…..
Vszevolod Meyerhold (1874-1940) 1940 február másodikán a Szovjet Legfelsőbb Tanács Katonai kollégiuma ítéletének megfelelően agyonlőtték Vszevolod Mejerhold színházi rendezőt. 1939. június 20-án tartóztatták le Leningrádban. Ezzel egy időben házkutatást tartottak moszkvai,…..
Szatmári XXI. vers 2015.02.02 11:26:25
Árnyakat vetnek egymásra a házak,Kutyaugatásos sötét hangtalanság,A varjak károgva összevissza szállnak,Összekapaszkodik sok egymásra utaltság. Minden világos, egyértelmű, tiszta,Ismerjük az élet minden állomását,Vonulunk utunkon, honnan nincsen vissza,Rémülten követjük…..
Szatmári Huszadik vers 2015.01.16 09:33:15
Hol vagytok, megsárgult   ősi receptek, Papír foszlányok, melyek elkeveredtek, Suttogó szavú titkos tanok, Arról, hogy ki vagyok.   Miket ráncos bölcsek, kik rég odalettek, Reszkető kézzel feljegyeztek, Megvilágosodás, melyre remegve vágytunk, Mert a rádöbbenés minden…..
Szatmári Valéra és Sharon 2015.01.07 16:13:12
A híres nevezetes Tungsram cégnél dolgoztam, a külső Váci úti irodaépület hatodik emeletén. Csörgött a telefon, épp én vettem fel. Egy orosz telefonált, az ELTE-n doktoriját író ember, Valéra. Két közvetlen orosz szó, egy nevetés, és megbarátkoztunk. A középiskola…..
Vlagyimir Pasztuhov – a politikai tudományok doktora, Oxford, Anglia Sokszor volt alkalmam megfigyelni, hogy régen, vagy viszonylag nem régen emigráló barátaim rosszul leplezett reménytől fűtve kérdezik a „nagy földről” érkező honfitársaikat – mi újság otthon? A válasz…..
Szatmári Finnek Moszkvában 2014.12.14 14:52:10
A Moszkvai Energetikai Egyetemen, egy poloskás, hót mocskos kollégiumban ismerkedtem meg Elluval és férjével, Marttival. A nő kicsi volt és vékony, a férfi nagy darab és pattanásos, egetverő humorral. Odajött hozzám egy nagy szótárral, hosszan keresett benne az orrom előtt, majd,…..
Szatmári Vers 2014.11.25 22:24:34
Эдуард Асадов. Как много тех, с кем можно лечь в постель     Edward Aszadov De sokan vannak, akikkel jó lefeküdni,   Как много тех, с кем можно лечь в постель, Как мало тех, с кем…..
Majd vissza pulthoz az ajándéknak vásárolt vodkáért. Körülötte lökdösődés, hangoskodás...Mi  a feleségemmel, Évivel ezidőtájt születtünk. A gyönyörű lány meg 80 éves körül lehet. Ha él. ..
Egy kis sorban állás a kasszánál, ahol csekket kapott az ember... ..
A lány kaviárt eszik, borscs levest, sült húst, köretnek zöldborsóval. Ebben az időben a szovjet emberek zöme még éhezett, s az evőeszközöket sem ismerte...Hazamegy a lány az USA-ba s elmeséli, milyen finomat evett. Mint Bernard Show, aki Szovjetúnió beli utazása után…..
Egy másik alkalommal katonatisztekkel ültették egy asztalhoz. Mert akkoriban szokás volt az ismeretlen embereket összeültetni, mivel kevés volt a hely. A katonák nem örülnek. A külföldivel (ráadásul amerikaival) való találkozást jelenteniük kell, s az foltot hagyhat a személyes…..
Az oroszok  mindjg is kéjes örömet leltek abban, hogy leitassák a külföldieket. Ezzel mutatva nekik, hogy ők milyen erősek, mert birják a piát, te meg külföldi egy nagy rakás szar vagy, akit egy-két puhár kiüt, s megszégyenülten  rókázol.A lányt most tanítják erőset inni.…..
Az amerikai túristalány hírére a szálloda éttermének főszakácsa is megjelent. Kitüntetését kitűzve, ahogy illik. Mutatván, hogy ő nem akárki. A totális állami ujraelosztés körülményei között, mindenki igyekezett uton-ufélen mutatni, hogy ő kiérdemeli a juttatásokat. A…..