Regisztráció Blogot indítok
Adatok
leitnerleitner

415 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korábbi bejegyzésünkben részletesen bemutattok a koronavírus járvánnyal összefüggésben átmenetileg alkalmazandó munkaügyi és munkavédelmi szabályokat a hozzájuk kapcsolódó adózási könnyítésekkel. Továbbra is csak várakozás övezi a távmunka átfogó szabályozását, ugyanakkor a tavalyi ideiglenes…..
Mit tehet egy nagyvállalat – különösen, ha bonyolult a portfóliója, sok a határon átnyúló ügylete, hogy számára is hasznos legyen az e-áfabevallási tervezet? Hiszen elsőre talán egyszerűbbnek látszik folytatni az eddigi gyakorlatot, saját ügyviteli adatokból elkészíteni és beadni az áfabevallást...
A hírek szerint hamarosan – először valószínűleg novemberben – élesben is használhatjuk majd az adóhatóság által készített e-áfa bevallási tervezetet. Ekkor azonban még nem lesz teljeskörű a rendszer, lépcsőzetesen fogják bevezetni. „A halasztással azonban nemcsak az adóhatóság fejlesztői kapnak…..
Világelsőként a magyar adóhatóság vállalta fel a vállalkozói számla adatok alapján az áfabevallás tervezetének kiajánlását. A minisztérium eredeti tervei szerint erre már 2021 első negyedévének végén sor került volna az online számla adatszolgáltatás januári kiterjesztésének eredményeként. Az élet –…..
Az építőipari termékek fuvarozásához kapcsolódó adminisztratív kötelezettségek is szigorodtak az országból való kivitel bejelentése és a különadó mellett. Ez a szabály olyan vállalkozásokat is érinthet, és a mulasztások komoly szankciókat is magukkal vonhatnak, akik nem elsősorban exportra…..
Az elmúlt időszak járványügyi megszorításai miatt egyre nagyobb teret nyert a digitalizáció és az online tér. Felgyorsultak azok a folyamatok, amelyek révén egyre inkább elszakadunk a papíralapú világától. Ennek egyenes következménye, hogy ma már lehetőségünk van a jogokat-kötelezettségeket…..
Június 5-én a G7 országok pénzügyminiszterei megegyeztek a globális minimumadó bevezetéséről, majd július 1-jén 130, illetve pár napon belül további 2 ország deklarálta az indítványhoz való csatlakozását. A tervek szerint a globális minimumadó, az ún. GLoBE 15%-os lenne, de számos részlet függőben…..
2021. július 1-jétől új korszak kezdődik a távértékesítéssel, online kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások számára, mert az áfa rendszerének egyszerűsítésével kevesebb adminisztrációs teher hárul majd rájuk. Azonban, ami jó hír a cégeknek, kellemetlen meglepetést jelenthet a külföldről…..
2021. 06. 09-én kihirdették a legújabb adócsomagot, amely alapvetően a 2022-es évre vonatkozó változásokat tartalmaz, de van néhány, azonnal vagy legalábbis még 2021-ben hatályba lépő módosítás is a jogszabályban. Ugyanezen a napon gazdaságélénkítési célú kedvezményekről is döntöttek...
A koronavírus okozta kényszerű bezártság után egyre többen tervezik nyári szabadságukat külföldön eltölteni. Jó tudni azonban, hogy a nyaralásunk alatt megkedvelt, itthon nem beszerezhető vagy éppen olcsóbb jövedéki termékekből csak korlátozott mennyiséget lehet behozni. Ráadásul a jövedéki…..
Az elmúlt évben a koronavírus járvány felforgatta a munkaerőpiacot és a gazdaságot is. Ebben a helyzetben felértékelődik minden költséghatékonyan nyújtható juttatási forma a cégek és a munkavállalók szemében is. Mivel ez a terület szinte minden évben változik, kiesnek, bekerülnek elemek, a…..
Környezetvédelmi termékdíjról szóló cikk sorozatunk utolsó részében kitérünk a díjjal kapcsolatos speciális szabályokra is...
Környezetvédelmi termékdíjról szóló cikkünk harmadik részében a mentesség, a visszaigénylés szabályait tekintjük át, valamint kitérünk a díjjal kapcsolatos speciális szabályokra...
Július 1-jétől megváltoznak a kisértékűi küldeményekre vonatkozó szabályok, melynek következtében az áfamentesség megszűnik, és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani minden termékre. Ettől az időponttól az áfafizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a…..
Mindannyiunk érdeke, hogy csökkentsük a hulladék, ezen belül az egyszer használatos műanyagokból keletkező szemét mennyiségét. Ennek érdekében bizonyos műanyag termékek forgalomba hozatalát tiltani fogják, de általánosságban is arra fognak ösztönözni minket a szabályok, hogy a műanyagok életciklusa…..
Érdemes a cégek környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adózási gyakorlatát felül vizsgálni, hiszen a hibák, mulasztások, adminisztrációs hiányosságok jelentős bírságkockázatot hordoznak és a NAV is kiemelt figyelmet fordít erre a területre (az online számlaadatok alapján viszonylag könnyen…..
Kevés adózó látja át teljesen, és tudja megfelelően alkalmazni a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos szabályozást. Pedig mivel igen bonyolult, gyakran változik, sok vállalkozást érint és komoly jogkövetkezmények kapcsolódnak hozzá, nagyon is indokolt foglalkozni vele. Ez az adónem ugyanis…..
A 2020-as évzáráshoz képest, amikor a haladékot törvény rögzítette, idén igazolási kérelem benyújtásával kaphatnak haladékot a vállalkozások évzárási teendőik elvégzésére június 30-ig. A naptári éves adózóknál az éves adók bevallásainak benyújtási, valamint a beszámoló elkészítésének és…..
Mint minden évben, idén is lehetőség van arra, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek személyi jövedelemadójuk 1+1%-áról. Ennek a határideje az szja-bevallás benyújtásával esik egybe, vagyis május 20-a, azonban erről a bevallással együtt vagy attól függetlenül is nyilatkozhatnak az adózók...
Hamarosan elérkezik május 20-a, a személyi jövedelemadó bevallás határideje. A NAV évek óta minden magánszemély részére térítésmentesen elkészíti az SZJA-bevallás tervezetét a rendelkezésre álló adatok alapján. Ez az ügyfélkapuval rendelkezők számára egyszerűen online elérhető az eSZJA oldalon…..
Az Európai Unión kívülről érkező árukat minden esetben vámeljárás alá kell vonni. Ezt kezdeményezheti a címzett, illetve megbízás alapján a fuvarozó. A postán érkező küldemények vámkezelését – ha nincs ettől eltérő megbízás – a posta végzi. Mivel a kisértékű küldemények behozatala jellemzően így…..
Hamarosan elérkezünk a koronavírus-járvány harmadik hullámának a végére, a járványügyi adatok javulást mutatnak, egyre kevesebb új fertőzött van, és a beoltottak aránya is folyamatosan növekszik. Ennek köszönhetően a cégek élete nemsokára visszatérhet a rendes kerékvágásba, és a hónapok alatt…..
2021. február 25-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online transzferár kerekasztal-beszélgetést tartott. A rendezvény a koronavírus járvány transzferárazásra gyakorolt hatásával foglalkozott. Érdemes a beszélgetés tanulságait rögzíteni, hiszen vészesen közeleg a 2020. évi társasági adóbevallások…..
2021. július 1-jétől jelentősen megváltoznak a harmadik országból az Európai Unió területére érkező, 150 eurót meg nem haladó értékű, úgy nevezett kisértékű küldemények behozatalának szabályai: megszűnik az áfamentesség. Cikksorozatunkban áttekintjük a jelenlegi áfa- és vámszabályokat, a vámkezelés…..
Már csak 5 hetük van a vállalkozásoknak a május 31-ei határidővel teljesítendő évzárási feladataikra. Ugyan a határidő és a kötelezettségek is megszokottak, de mivel 2020 nagyon is szokatlan volt, az évzárási teendőket sem szabad rutinszerűen végezni. Egyrészt most valóban itt az ideje az…..