Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borosakos

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A madár picornavírusok elemzéséről szóló összefoglaló közlemény (Boros és mtsai., 2014b) elkészülte óta számos új, madarakból azonosított picornavírus teljes genomja is leírásra került. Ebben a bejegyzésben ezért szeretném röviden bemutatni az elmúlt közel egy évben…..
A Picornaviridae víruscsalád Kobuvírus nemzetségének tagjait számos emlősből kimutatták már (Reuter és mtsai., 2011). A publikus szekvencia-adatbázisokban elérhetőek az emberi (Aichi vírus), kutya, macska, egér, szarvasmarha, sertés és kecske kobuvírusok teljes szekvenciái.…..
A pulyka gallivírus 3’ nem kódoló (UTR) régiójában azonosítható konzervatív, súlyzó-szerű (”barbell-like”) struktúra felépítéséről, és jelenlétéről a Picornaviridae család különböző tagjaiban a 2014.09.22.-ei, ˝Rendhagyó madár picornavírusok bemutatása 3.…..
A jelenleg ismert madár picornavírusok döntő többségét (≈70%-át) házi szárnyasokból (kacsa, házi tyúk, pulyka, fürj) azonosították. Kutatócsoportunk ezért kezdte el vizsgálni a vadon élő madarak, ezeken belül is a vándorló madarak picornavírusait. 2013-ban sikerült egy,…..
Farkas és munkatársai 2012-ben több, az énekesmadarakból azonosított turdivírusokkal (jelenleg passeri-, és oscivírusok), illetve az emlősökből azonosított kobuvírusokkal (Kobuvirus nemzetség) távoli rokon picornavírust azonosítottak pulyka és csirke székletmintákból, amelyeket…..
Az Avisivirus nemzetséget 2013-ban hozták létre. Jelenleg egy fajból (Avisivirus A) áll, amelynek tagjait mindeddig csak madarakból (pulyka és csirke) azonosítottak. A nemzetség prototípus vírusa az Avisivirus A1 (AsV-A1, korábbi elnevezése: pulyka avisivirus 1), melyet először…..
A Megrivírus nemzetség jelenleg 4 fajból áll. A nemzetség prototípus törzsét már 1959-ben izolálták hepatitiszes tüneteket mutató háziasított pulykákból (Meleagris gallopavo f. domestica). Az izolált vírus törzset pulyka hepatitisz vírus 1-esnek (Turkey hepatitis virus 1 /…..
A picornavírus család (Picornaviridae) jelenleg hivatalosan 46 fajból áll, amely összesen 26 különböző nemzetségbe tartozik. A hivatalos nemzetségek a következők: Aphthovirus, Aquamavirus, Avihepatovirus, Avisivirus, Cardiovirus, Cosavirus, Dicipivirus, Enterovirus, Erbovirus,…..
A picornavírusok (és egyéb más pozitív egyszálú RNS vírusok, pl. Hepatitisz C - Flaviviridae család) 5’ nem kódoló régiója (5’ UTR = UnTranslated Region) komplex másodlagos struktúrával rendelkezik, amely funkcionális szempontból két különböző régióra osztható. Az 5’…..
A kétévente megrendezésre kerülő picornavírus vándor konferenciát idén Belgium egyik csendes az Északi-tenger partján fekvő kis városában, Blankenbergben, a Floreal Hotel Konferencia Központban rendezték meg március 9 és 14. között. A konferencia hivatalos nyelve az angol volt.…..
Az úgynevezett nem-strukturális fehérjék csoportjába a picornavírus genom P2 és P3 régióján (lásd ”A picornavírus genom felépítése” bejegyzést) valamint egyes vírusoknál a P1 régió előtti szakaszon (Leader fehérje kódoló szakasz) kódolt virális fehérjék tartoznak. A…..
Avirosphere Helyzetjelentés 2014.02.06 10:52:52
Ahogy eddigi bejegyzéseimből láthatjátok, próbálom bemutatni azt a víruscsoportot amivel foglalkozom (picornavírusok), mivel a kutatásaim eredményeinek későbbi/folyamatos bemutatását megkönnyíti a víruscsoport ismerete. Mindemellett, mivel ez a blog alapjában véve egy kutatói…..
A picornavírusok a lipidburok nélküli (non-enveloped) vírusok csoportjába tartoznak. A virális lipidburokról részletes leírást itt találtok. A vírus örökítőanyagát (ami jelen esetben pozitív polaritású, egyszálú RNS, lásd 2014.01.17.-ei bejegyzést) 20-30 nm átmérőjű,…..
A gerinces fajokat fertőző Picornaviridae családba tartozó vírusok pozitív, egyszálú RNS (ribonukleinsav) genommal rendelkeznek. Az örökítő anyag típusára, és a genom megsokszorozódásának különbségeire épülő Baltimore vírus besorolási rendszer (lásd bővebben itt) IV…..
Avirosphere Bemutatkozás 2014.01.17 10:18:39
A nevem BorosÁkos. A BAMKH-NSZSZ-MLO Regionális Virológiai Laboratóriumának (Pécs) laboratóriumi biológusa vagyok. Munkám során járványügyi-diagnosztikai feladatok mellett új, pozitív egyszálú RNS vírusok azonosításával és molekuláris genetikai elemzésével foglalkozom. A…..