Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wabbit

0 bejegyzést írt és 108 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rengeteg megkeresést, kérdést kaptunk az utóbbi időkben, mert T. Olvasóink nem tudtak önállóan dönteni - természetesen ahogy mindig, most is készséggel segítünk. A XX. és a XXI. század meccse tehát: Lovasi vagy Ákos?..
Wabbit 2023.05.04 16:08:38
@Sir Yangus: Beste heer Yangus! Ik ben eigenlijk de koning van België, maar ik gebruik een valse naam. Ik heb gestudeerd aan Oxford en Stanford en ik poseer vaak op Instagram met dure horloges en sportwagens. Ik ben beter dan jij in alle opzichten, om nog maar te zwijgen over mijn bescheidenheid. De enige reden waarom ik in dit bericht lijk te opscheppen is omdat dit blijkbaar de enige taal is die je begrijpt. En alleen voor de duidelijkheid: Ákos is troep. Echt waar.
Nincs olyan, hogy érzelmi intelligencia. Hadd ismételjem meg: nincs olyan, hogy érzelmi intelligencia. — Jordan B. Peterson, pszichológus professzor,Toronto-i Egyetem..
Wabbit 2019.02.06 18:38:12
@IQ_EQ: Az, hogy a magas IQ erősen korrelál az egyén sikerességével egyáltalán nem azt jelenti, hogy minden magas IQ-jú egyén automatikusan sikeressé is válik. Igazak azok a dolgok amiket leírsz, 100%-ig egyet lehet érteni velük, de ezek nem ellenkeznek semmivel ami a cikkben található. Innentől kezdve pedig nem értelmezhető, hogy pontosan mi is az, amivel nem értesz egyet. Ez így egy szalmabáb érvelés szerintem, még ha nem is teljesen szándékos.
Durva hiány alakult ki AMD videokártyákból az utóbbi hetekben, duzzognak is a gamerek rendesen. Persze érthető, sokan akartak venni az ár-érték arányban ütős RX 580-ból, de vagy nem találnak kártyát egyáltalán, vagy drágábban, mint kéne. Miért? Mert a kriptovaluta bányászok felvásárolják a…..
Wabbit 2017.06.04 14:31:32
@Zionnépe: Csakhogy a piacot az is érdekli, melyik kártya tud többet. És ebből a szempontból semmi értelme annak, hogy valaki 400 vagy netán 500 eurót adjon ezért, mert annyiért már vehetne Nvidiát is. Ha grafikus kártyának vennék, és nem másnak. De ebből is látszik, hogy nem grafikus kártyának veszik.
Wabbit 2017.06.04 16:37:39
@Zionnépe: nem kell elmagyaráznod, elég komoly SLI konfigurációm van (2x1080 + 1050), és fel se merült nálam az, hogy AMD-t vegyek. Az AMD addig volt opció nálam amíg még anno iskolába jártam, tehát nem a saját pénztárcámat terheltem ilyesmivel, minden egyes fillér és picike extra teljesítmény számított. Ezzel persze nem állítom azt, hogy az AMD rosszabb lenne, mindössze kikerült az érdeklődési körömből. Nem mellékes az sem, hogy a Mac Pró gépekhez is AMD kártyákat adnak. Azért az Nvidia is tud ám paraszt dolgokat művelni, például a teljes pascal architektúrájú sorozatukat úgy dobták piacra, hogy a drivereik ezer sebből véreztek. De akkor is az Nvidia az, ami inkább mainstream-nek számít (ahogy a processzoroknál meg az Intel), és ennek az lesz a következménye, hogy végső soron jobban támogatják majd. Sajnos a konzolok sikere eléggé leszűkítette a játékpc-szegmenst, így manapság ez a kis különbség a két platform között sokkal jobban felnagyítódik.
Hogy teljesen megértsük a minket körülvevő univerzumot, fárasztó feladatnak tűnik. Bár sok kérdésre választ találtunk már – miért esik le az alma a fáról? hogyan keringenek a bolygók a Nap körül? miért látjuk kéknek az eget? – mégis ahhoz, hogy megismerjük a világegyetem összes titkát, garantáltan…..
Wabbit 2017.05.31 23:22:08
@triac: (Ez itt most erős agymenés lesz de remélem érthető marad): Nem maga a szám, a fénysebesség a lényeges szerintem. Az számít, hogy milyen nézőpontból vizsgálod a téridőt. A foton számára nem lényeges a fénysebesség, hiszen a foton számára sem a távolság, sem pedig az idő nem létezik (és nyilván tömege sincs). Lényegében a tömeggel rendelkező részecskék hoznak létre egy téridő-buborékot maguk körül, amelyben a tömeg tekinthető pozitív energiabefektetésnek, a tér pedig energia-tárolónak (gondolj például egy megfeszített rugóra). Ez a tér-idő-tömeg buborék az, amelyik a nyugalmi állapothoz képest eltérően viselkedik, ha nyugalmi állapotként a fotonok világát értjük - vagyis ahol a foton kibocsátásának és becsapódásának a pillanata egy és ugyanaz a pillanat.
Ebből a nézőpontból vizsgálva a kérdés inkább az lesz, hogy amikor a téridőben az idő és a tér koordináták mentén szétválik két esemény (nem a foton számára válik szét, csak a tömeggel rendelkező megfigyelők számára!), akkor ez miért lesz annyi, amennyi. Ebben a megközelítésben nem a fénysebesség az, ami a lényeges konstans, hanem az, hogy adott egységnyi tömeg (pozitív energia) pontosan mennyire választ szét két eseményt térben és időben - vagyis mekkora tér-idő buborékot hoz létre.
Analógia: rugóállandó. Egységnyi tömeg mennyire képes megfeszíteni egy rugót a gravitációs mezőben. Persze ez egy dimenziós analógia, a téridő pedig négy dimenzós.
Milleniálisok, Y-generáció? Kiöregedtek, sokan már a negyvenet karcolgatják. /Forrás: Fjordox/ De itt vannak az új, meg nem értett trónkövetelők, az 1990 után születettek - és nem értjük őket, nem. Csak a felületességet, szétszórtságot, hóbortokat látjuk, pedig csak meg kell tanulni őket…..
Olvasom és tapasztalom, hogy a trollok, fizetett kommentelők, gondolkodás nélkül mindent leírók és megosztók miatt a beszélgetős közösségi terek egyre kevésbé használhatóak. Egyesek már temetik is az internetet ezek miatt. Miközben lenne lehetőség rendet vágni, több módon is. És nem is kellene…..
Wabbit 2017.05.17 06:22:49
Nem vagyok feltétlen híve sem a marketing szakmának sem annak, ahogy ez jelenleg uralja, mondhatni alattomban kisajátítja az internetet és az internetes kommunikációt, de ha már így alakult akkor legalább csináljuk ezt jól.
Mi is itt az alapvető probléma, legalábbis a reklámozni kívánó résztvevők szemszögéből nézve? Először is a reklámozó cég valódi szemgolyók eléréséért kíván fizetni, nem pedig virtuálisakért. A marketingnek helyet adó felületek viszont quantity over quality alapon számláznak, tehát a reklámozó a trollok és a kamu lájkoló profilok eléréséért is fizet. Pedig ezek a portálok (elsősorban a facebook) ha akarnák, meg tudnák oldani, hogy beazonosítsák az elérésre használt eszközöket, nem csak IP cím alapján. (Ha már a bejelentkezéshez be tudja azonosítani, hogy ismert vagy ismeretlen PC-ről van szó, ezt használhatná arra, hogy egy eszközről maximum egy felhasználót engedélyezzen.)
Szóval nem kell szerintem itt mindenféle trükkös megoldásokat javasolni, a facebook például ha akarná, akkor simán meg tudná oldani, hogy drasztikusan csökkentse a virtuális felhasználók számát. (Komplett eszközöket sokkal nehezebb csak trollkodás céljából beszerezni, mint sim kártyákat). Azt nem tudom, hogy a virtuális oprendszereket hogyan tudnák kiszűrni, erre talán megoldás lehet a fizikai MAC address szűrése - de hogy ehhez hozzáfér-e a FB API azt nem tudom, nem vagyok webes fejlesztő. Ez persze együtt járna a részvényeik árának csökkenésével is, de ha ügyesen csinálják ez csak ideiglenes lenne. Ez egy teljesen új hozzáállást, üzleti modellt feltételez, ahol a reklámozó még jobban is járna a végén - tehát át lehetne változtatni az árképzést mennyiségi alapúról részben minőségi alapúra. Ez azt jelenthetné, hogy végülis nem feltétlenül kellene változtatniuk az áraikon, hiszen kevesebb lesz a "felszolgált szempár", de egyben valódi is. Így a befektetők is boldogak maradnának.
Persze ez nem egy kis lépés egy ekkora cégnél, de úgy érzem ha el akarják kerülni, hogy a valódi felhasználók lelépjenek, vagy jöjjön egy konkurrens termék amelyik megoldja ezt a problémát. Ami engem illet, én leléptem a FB-ról. Ameddig ezt nem oldják meg, vagy nem lesz egy olyan új social network amelyik szűri a valódi felhasználókat addig nem is megyek vissza, mert ez így már nem közösségi média, hanem állatkerti.
Ezzel a címmel büszkélkedhet a nem éppen szokványos nevű a Lockheed SR–71 Blackbird, nagy hatótávolságú stratégiai felderítő repülőgép. Az SR-71-et 1964-ben mutatták be, 1966-ban debütált "élesben", 1999-ben "nyugdíjazták" a típust - és bizony közel 20 évvel később sem talált legyőzőre a világ…..
Modorosblog A diplomátlan 2016.09.28 17:03:01
Ha az utolsó melós is felmond, az utolsó szerelő nyugdíjba megy, és az utolsó pincér is kimegy Németországba, baszhatjátok a diplomátokat... Nekem nem kell diploma. Sose kellett. Miért is kéne? Jobban keresek, mint a mérnökök itt - mert többet is érek a munkaerőpiacon...
Hamar körbement a világon az a videó, amelyben a magyar külügyminiszter összeszólalkozott a BBC riporterével a no-go zónák létezése kapcsán. Az angolok felháborodtak és hevesen tagadták, hogy volna ilyen Londonban. Körbejártuk a kérdést mi is...
Wabbit 2016.09.25 22:14:14
@Online Távmunkás: Canary Wharf azért van sorompókkal lezárva, mert az nem önkormányzati vagy állami terület, hanem egy az egyben MAGÁNTERÜLET. A magánterületeket meg ugye azért lezárják, meg védik a tulajdonosok, azért is, mert ott a rendőrség nem illetékes úgy, mint a város más utcáiban lenne. Ennyi.
Wabbit 2016.09.25 23:45:30
@Online Távmunkás: Egyébként ez írtam: "mert ott a rendőrség nem illetékes úgy, mint a város más utcáiban lenne."
De attól még vannak ott publikus területek is természetesen - de a rendőrök jópár dologban ott nem intézkedhetnek ugyanúgy, mint máshol. Ezt csak onnan gondolom, mert az apartmanhoz amiben lakom tartozik egy parkoló is, ami magánterületnek számít. Eddig akárhányszor próbáltam hívni a rendőröket amikor valami paraszt a kocsim elé parkolt, azt mondták, hogy nem intézkedhetnek magánterületen. Természetesen ha bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor intézkednek, ez egyértelmű, de más dolgokat a tulajdonosnak vagy a területet fenntartó cégnek kell megoldania - és ezért is van ott sorompó. Nálunk is szoktam látni rendőröket a parkolóban néha, amikor kihívják őket valamilyen okból (például egy időben előszeretettel lőtték be itt magukat hajléktalanok).
Aztán persze bőven lehetséges, hogy a canary wharf tulajdonosának külön szerződése van a rendőrséggel, azért egy londoni felhőkarcolós pénzügyi negyed esetében ez nem kellene, hogy nagyon meglepő legyen. De a kérdés a sorompókra vonatkozott - nem, azok nem kifejezetten a környéken lakók visszatartása miatt vannak ott.
Szerencsés Hella Egy kicsit elgondolkodtam az életemen. Honnan indultam és hol vagyok most, merre tartok. Hol tartanék most ha otthon maradok? Már jó pár cikk szólt arról, hogy hogyan boldogulhatunk külföldön. Hol keresünk jobban, vagy hol milyen kapcsolatokkal gazdagodhatunk vagy éppen mennyire…..
Wabbit 2016.01.28 17:51:19
Látod ez a probléma a felszínességgel, a tájékozatlansággal és az előítéletekkel. Én ugyan nem banki alkalmazott vagyok, de a mérnöki munkáimon keresztül szinte mindig olyan projektekben veszek részt, ahol emberek millióinak az életére vagyok ezen keresztül pozitív hatással (semmi túlzás nincs benne). De már megszoktam, hogy egyes ismerőseim csak a materialista pénzhajhászt látják bennem. Ez ellen nem lehet semmit tenni, egyszerűen vannak emberek, akik ezt AKARJÁK belelátni a másik emberbe, és nem győzi meg őket semmi az ellenkezőjéről. A kognitív disszonancia nagyobb úr, mint azt sokan felismerik vagy belátják. "Bezzeg a szociális munkás" - mondják, mert ott teljesen nyilvánvaló, hogy ő akkor és ott segít. De ez megint a felszínességre való törekvés: miért csak azt hajlandók észrevenni, ami látszik? (Mert tudják ők is mi néz ki jól facebook-on.)
A kedvenceim azok a hippik, akik azon túl, hogy elkészítik a saját ékszereiket és ruháikat (és még talán pár másik hippiét) az égvilágon semmit nem adnak hozzá a világ és az emberiség boldogulásához, mégis ők szoktak azok lenni, akik a leghangosabban kritizálják a mérnököket és egyéb, "rendes" munkát végzőket. Ha valaki olyannyira törődik a világ és az emberek sorsával, mint ahogy ők mutatják ezt magukról állandóan, akkor nem értem miért nem épít magának egy olyan karriert, amin keresztül érdemben is tudnak segíteni másokon. A szájjártatás helyett.
Wabbit 2016.01.28 18:04:12
@shik: "az igazan okos no nem gazdag ferfihoz megy hanem ugyeshez"
Aha, bárcsak így lenne. Szeretnék már én is találkozni egy ilyen okos nővel, de egyelőre csak olyanokat ismerek, akik hindsight-ból lennének csak okosak (exek és egyéb állatfajták).
Egy magyar feltaláló azonban nem csak szmogtól szabadítaná meg a városlakókat, de egyben esti utcai fényt is biztosítana esztétikus viráglámpájával.   A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, Horváth Péter olyan lámpát tervezett, amelynek egyik szára képes…..
Wabbit 2015.05.07 11:22:14
@Károly Szász: Minek-kinek szorítasz? Ez egy fantázia-dizájn, fetételezem, hogy valami alap vizsgafeladat lehetett a moholy-nagy művészeti egyetemen. A funkciójának semmi értelme, semmi realitása nincs. Ahogy fentebb írták, a CO2 nem szennyezőanyag. Bioüzemanyagot pedig nincs értelme helyileg termelni, elhanyagolható mennyiségben ráadásul.
Aki ezt tervezte művészeti iskolába járt. Egy értelmes embernek kellene, hogy annyi esze legyen, hogy ne a reális funkcionalitást kérje tőle számon, ne azt nézze a műveiben. Ez itt szép (vagy nem szép), ennyi. Az én véleményem az, hogy önmagában szép lenne, de még ezen a fotón sem illik bele a városképbe. De ez szubjektív.
A környezetvédelem problémáinak megoldásai komplex mérnöki és tudományos feladatok, feltételezem, hogy Horváth Péter sem gondolta komolyan, hogy ő ezt most egy csapásra megoldja. (Ha mégis, akkor ott valami baj van.)
Valaki ebből csinált egy kattintásvadász cikket, a naív laikusok pedig osztják fészbukon ezerrel, mint Egely György hidegfúzióját.
Aki önként hülye, azzal nincs mit kezdeni. Kezdem mindjárt önmagammal a sort, amikor nem állok ki egy állításom mellett, nehogy akaratlanul megbántsak másokat.  Pedig megbántani valakit nem nagy mutatvány, ilyen sértődős népség a világon nincs több, mint mi, magyarok. Itt…..
Wabbit 2015.01.25 09:18:58
@kvadrillio: Te érted, hogy mit beszélsz? Nekem nem nagyon sikerült felfognom, hogy a hozzászólásom mely részére reagáltál.
Egy január 8-án feladott, nem különösebben érdekes álláshirdetés szakította szét a szlovák webet. Pedig nem gondnokot kerestek egy csendes-óceáni szigetre, ami minden évben tömegeket vonz, hanem logisztikus–közgazdászt egy nem belvárosi, de még mindig elég jó címen székelő vállalathoz. Öt napig élte…..
A Charlie Hebdo gyilkosság kapcsán az egyik, igen elterjedt vita az, hogy a Charlie Hebdo karikaturistái provokálták a vallásokat, és ezért a terroristák szerint halállal kell lakolniuk, mérsékeltebben elítélő vélemények szerint legalábbis maguk is vétkesek, a legenyhébb…..
Wabbit 2015.01.13 10:45:21
@peetmaster: "Szóval nincs értelme ennek a megkülönböztetésnek."

Ha szeretnél olyan megoldást találni a kialakult helyzetre, ami nem végződik ártatlan emberek kirekesztésében és/vagy legyilkolásában, akkor bizony kénytelen vagy megvizsgálni a valódi kiváltó okokat. Ezért is vontam párhuzamot az európai kereszténység politikai eszközként való felhasználása és az iszlám dzsihádizmus között.

Ha Magyarországot vesszük alapul, itt is pislákol már a felvilágosodás az emberek fejében. Nem hiszem, hogy az egyébként gondolkodni képes hívők többségének tetszene az, ahogy a jobb és a szélsőjobb felhasználja a vallást politikai célokra.

Ugyanez a felvilágosodás jelen van a muszlimok között is, nagyon sokan gondolják közülük azt, hogy bizonyos tanításait a koránnak egyáltalán nem kell szó szerint értelmezni (ahogy a felvilágosultabb katolikusok sem gondolják, hogy a bibliát szó szerint kellene). A Shariah törvényre sem tekint minden muszlim úgy, hogy az megfelelő lenne a mai, megváltozott világban. Ez a fajta progresszív gondolkodás igenis jelen van a muszlimok között.

Ez a progresszív gondolkodás a jövőben elvezethet olyan muszlim országokhoz, amelyek képesek átvenni és megtartani a humanizmus értékeit. Persze ehhez a nyugatnak is meg kellene tudnia mutatni, hogy képes elválasztani a politikát a vallástól - ebben sajnos sem az USA, sem Magyarország nem jár az élen.

Szerintem mindenképp érdemes az indokok mélyére nézni, igazi megoldást csak így lehet találni szerintem. A muszlimok sztereotipizálásával és kirekesztésével csak azt érhetjük el, hogy vesztésre ítéljük a változásra való hajlandóságukat.
Wabbit 2015.01.13 13:46:58
@Brendel Mátyás: Mit szeretnél elérni? Hogy racionálisan kezdjen el gondolkodni minden muszlim, vagy váljanak egy csapásra ateistává? Betiltani a vallásokat? Ezek irreális célok.
Egyébként egy hajóban evezünk, én is ateista vagyok, de közben próbálom reálisan szemlélni az elérhető célokat is.
Értem amit mondasz, de nem értem hogyan szeretnéd ezt megvalósítani. Reálisan nincs semmi esély arra, hogy bármelyik vallást megszüntessük vagy betiltsuk - legfeljebb fegyverekkel, népírtással, erőszakkal. Én ezért maradnék a kivitelezhető megoldásoknál.
Wabbit 2015.01.13 13:54:35
@peetmaster: "azt azért vegyük észre, hogy az a zsonglörködés, hogy "a Biblia vagy Korán egyes részeit metaforikusan kell értelmezni, mert tulajdonképpen baromság, de a többit isten bizony isten ihlette, és az abszolút igazság", az kognitív disszonancia. értelmes ember ezt sokáig nem viseli el"

Ez teljesen rendben van, és ha csak a keresztényeket nézzük, nem is találunk nagy különbséget - ott ez valóban tekinthető zsonglőrködésnek a szavakkal. A muszlimok esetében viszont ezen múlik, hogy valaki radikalizálható-e vagy sem, hogy embereket akar-e ölni vagy sem, hogy felrobbantja-e magát vagy sem. De azt hittem ez egyértelmű, nem értem miért kell ezt hozzá-magyaráznom. Próbáljatok már meg egy picit mások fejével is gondolkodni - van fejük a hívőknek is, és agyuk is. Nem katicabogarak.
Az idei X-Faktor második adását nézve azon tűnődtem, hogy mi az ijesztőbb: Alföldi Róbert sztreccsfarmerbe bújtatott segge, vagy a Micsoda nő egyik mellékszereplőjének – na nem a gyökér eladó a boltban, hanem a nyolcvanas évekbe ragadt ribanc a sarkon karakternek –…..
Mi az üzleti siker titka a dollármilliárdosok szerint? Alátámasztják-e sikereiket a statisztikák? Lombikbébi találkozó Budapesten. Kimegy a tévériporter, megkérdez egy anyukát, aki elmeséli, hogy a sikeres lombikprogram titka, hogy nagyon akarni kell. „Fejben dől el minden” –…..
Isten létezésének kérdése több évszázad óta foglalkoztatja a filozófusokat és a teológusokat. Néhány hónappal ezelőtt két európai matematikusnak egy számítógépet, és az osztrák matematikus Kurt Gödel kapcsolódó tételét felhasználva sikerült matematikailag…..
Wabbit 2014.07.14 18:01:12
@steery: Ok, akkor rábasztam. :D
Csak egy előttem szólót tudok idézni:
"a fizikusok hülyék, mindenki szembe megy az autópályán, csak te vagy a helikopter."
Wabbit 2014.07.16 06:37:10
@vilagnezet.blog.hu: A te állításod a dogma, nem amiket felsoroltál. Ugyanis teljesen logikus, megmagyarázható állításokra rámondtad, hogy dogma. Mert CSAK. Vagy az is lehet, hogy nem vagy tisztában a dogma fogalmával?
Adott ez a két állítás:

1. Isten léte nem falszifikálható és nem bizonyítható, ergo semmi köze nincs az általunk tapasztalt valósághoz, ezért nem foglalkozom a kérdéssel.

2. Isten nem-léte bizonyíthatatlan (= Isten léte nem falszifikálható), ergo akár létezhet is, ezért építesz köré egy tudományt, aminek ugyan semmi köze nincs a valósághoz, de neked szubjektíve tetszik, mert igazolja azt amit hinni szeretnél.

Mégis melyik a dogma?

Sajnos a fentiekből már kiderült, hogy valóban olyannyira tájékozatlanok vagytok a természettudományok területén, hogy a "tudomány" szót valami szitokszónak képzelitek, és ebből vezettek le egy számotokra megfelelő axiómarendszert:
1. valami személyes negatív élmény (nem vettek fel egyetemre, kirúgtak suliból, akármi)
2. ennek ellent mond, hogy márpedig te meg vagy győződve arról, hogy okosabb vagy a többieknél (ez egyébként normális emberi tulajdonság, a pozitív énképhez az agy még azon az áron is képes ragaszkodni, hogy ha kell alternatív valóságot kreál)
3. ergo a tudomány hülyeség, a tudósok hülyék

A saját torzult felfogásod fel nem ismeréséből és az ebből eredő kognitív ellentmondás kompenzálásából felépített önigazoló fantáziavilág nem axiómarendszer. Akkor sem, ha meleg, bizsergető érzéssel tölt el, és akkor sem, ha sikerül még magad mellé további sokezer kompenzáló okostojást találnod, akikkel együtt tudsz rezegni.
Wabbit 2014.07.17 19:30:44
@vilagnezet.blog.hu: Te komolyan nem vagy normális. Ezt a részt miért hagytad le az idézetedből?

"...ezért nem foglalkozom a kérdéssel..."

Miért kellene egy tudósnak vagy bárkinek is megmagyaráznia, hogy mit kellene pontosan értsünk "isten" alatt, ha egyszer pont arról van szó, hogy empirikusan nem bizonyítható, nem tapasztalható, nem mérhető, és ezáltal nem is definiálható (ahogy ezt egyébként te is leírtad). Érted? Leesik már végre?

Nem arról van szó, hogy a tudomány tagadja a létezését, ne lovagolj már ezen a hülyeségen! Arról van szó, hogy NEM FOGLALKOZIK VELE. Pont. Ennyi.
Kétezer-tizennégy, Magyarország EU-hoz való csatlakozásának tizedik éve, a life-long-learning egyre szélesebb körű kidolgozottsága, mobilitás, rugalmasság, naprakészség, rendtartás a káoszban. Tédéká, ösztöndíj, erazmusz, második legjobb, kreditek elfogadása, gyakorlat,…..
Wabbit 2014.05.14 13:14:33
@horrorpornó bábszínház: Nem kell a nyugat-europai vegzett egyetemistakig elmenni, a nyugat-europai nyarimunkas kozepiskolasok olyan perfekt angollal szolgalnak ki a pizzeriaban, mekiben vagy a szupermarketben a penztargep mogul, hogy neha meg en is elszegyellem magam a kiejtesem miatt.
Wabbit 2014.05.15 21:29:47
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha lenne gyerekem akkor most odaültetném a monitor elé, hogy "nézd: te is ilyen sötét leszel mint troll kolléga, ha nem tanulsz!" :D
Tökéletesen képviseli, amit elő akar adni, nincs vele szerintem semmi gond. Elrettentő példának tökéletes :D
Wabbit 2014.05.15 21:31:33
Egyik este hazafelé baktatva a Nagy Imre téren csapdába estem. A szűk járdán az egyik oldalon autók, a másikon a rekettyék között igyekeztem tempósan haladni, midőn az egyik kocsi mellől egy hölgy lépett ki jelentősen visszafogva sebességem. Éppen azt vizslattam, miképp tudom…..
Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott, aki el szeretné kerülni az agymosást. Íme a híres tételsor, aminek igazságtartalmáról nap mint nap…..
Wabbit 2014.02.18 13:38:19
@Narancskommunista: Az emberek mindent elhisznek feltetelek nelkul, amibe valamilyen modon bele tudjak latni, hogy oket igazolja. Ok a jobbak, az igazabbak, az okosabbak, az erenyesebbek, stb.
Akkor is inkabb a hulyeseget hiszik el, ha ott vilagit a valosag a szemuk elott. Teljesen mindegy, hogy valaki tudja-e, hogyan lehetne az orszagot kihuzni a szarbol. Ez igazabol senkit nem erdekel. Arra kivancsiak, amit (sokszor persze csak tudat alatt) hallani szeretnenek.
Hatalmas a felelossege ezeknek a tomegeknek. Ok termeltek ki a populizmust, ok tehetnek rola, hogy kiskutyussal, kiscicaval es kisgyerekkel kell, hogy kampanyoljanak a politikusok, mert a racionalitassal legfeljebb egy nagyon kis csoportot lehetne megnyerni (raadasul ennek az eleve kis csoportnak a nagy resze mar nem is el az orszagban).
Wabbit 2014.02.18 16:20:40
@Kono:
"Te sem vagy kivétel. Csak azt hiszed, hogy racionálisan döntesz, pedig valójában a döntéseid java része érzelmi alapon, vagy tudat alatt születik. Ha ezt tudod, akkor már többet tudsz, mint a 95%."

Ezt probaltam elmagyarazni en is. En sem vagyok teljesen ura az erzelmeimnek, es nem vagyok mindig teljesen racionalis, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne tudatosan torekednem erre. Igy a legrosszabb, ami tortenhet az, hogy hulyeseget csinalok es csak utolag jovok ra. De legalabb rajovok, es nem ringatom utana magam onigazolo tevkepzetekkel.
Wabbit 2014.04.18 13:33:13
@ad50: de, feltűnt már nagyon sokszor, nem először látom már ezt a tíz pontot. Nekem nem a tartalmával van gondom, hanem azzal, hogy ez a tíz pont bárki számára meglepő és ujdonság. Ezek teljesen nyilvánvaló dolgok, az emberi természetből fakadnak, és nem ma találták ki őket. Most hirtelen valaki összeszedte tíz pontba, beleadta Morpheus szájába a mártixból, és rögtön mindenki hűházik. Ettől hirtelen mindenki lelki szeme előtt megjelenik egy színtelen szagtalan gonosz de antropomorf háttérhatalom, aki madzagon rángat és dönt a sorsunkról. Mintha létezne. Nem, a sorsunkról mi döntünk, amikor a könnyebb utakat (tudatlanságot, irracionális gondolkodást, saját véleményünk feladását stb) választjuk. Nekem mindössze ennyi bajom van ezekkel a hatásvadász írásokkal: ezek is a könnyebb út részei, felelősséghárítás. De ezt már leírtam feljebb.
Önismeret - Az egyik legüresebben kongó “lila” fogalom Pszichológus szótára - avagy Üres fogalmak megtöltése valós tartalommal  “Ismerem én magam, nem kell nekem önismeret!”   Ez nem csak a megrögzötten pszichológus- ellenesek kifogása, pszichológiai…..
Wabbit 2014.02.17 07:21:50
Pár gondolat: Talán nem a legszerencsésebb a "sikeres üzletasszony" példáján keresztül bemutatni az önmagát félrevezető, torzított gondolkodású ember modelljét. Az a véleményem, hogy a karrierben (vagy akár az élet más területein) sikeres emberek a legkevésbé hajlamosak önmaguk félrevezetésére, és könnyebben indulnak el az önismeret útján. Ez azért van, mert sikerességükön keresztül már eleve híján vannak jelentős mennyiségű kognitív disszonanciának, nem kell kompenzálniuk azért, mert nem mentek iskolába, vagy azért, mert megalázó munkát kell esetleg végezniük. Viszont látják maguk körül azon emberek tömegeit, akik ugyanezen dolgok hiányaiért keményen kompenzálnak. Az élet valamely területén sikeresebb emberek könnyebben felismerik a jelenséget és levonják a következtetést. Neki talán a legkönnyebb elindulnia azon az úton, hogy felismerje saját kognitív torzításait.

Viszont más (sikertelenségük kompenzálásáért kognitív torzítások egész arzenálját felhasználó) olvasók szemszögéből nézve sem a legszerencsésebb példa a sikeres üzletasszony. Mit is fognak ebből kiolvasni? "Lám, itt is egy újabb bizonyíték arra, hogy a sikeres emberek nem lehetnek igazán boldogok, bezzeg nekem se diplomám, se sikeres karrierem nincs, mégis mindenki akit ismerek (értsd: hozzám hasonlóan torzított gondolkodású emberek) egyetért velem abban, hogy a pénz nem boldogít, sőt, boldogtalanná tesz. Lám, sikerült ismét önigazolást találnom.
Ennek az utóbbi (a népesség jelentős hányadát kitevő) illetőnek lenne leginkább szüksége arra, hogy segítséget kapjon az önismerethez, a valóság és az önigazolás, önbecsapás kettéválasztásához.

A másik apróbb problámám az, hogy a lényeget, az okosságot a legvégére hagytad, pedig szertintem pont azt kellene jobban kifejteni, élethűbb példákon keresztül. Majdnem nem olvastam végig a bejegyzést amikor láttam a stresszes de sikeres üzletasszony példáját, és majdnem kihagytam a lényeget.
Wabbit 2014.02.20 13:47:52
@Phátyol Ferenc: Talan kicsit egyoldaluan kozelitettem meg a temat, ebben egyetertek. Valoszinuleg tul sok olyan emberrel talalkoztam mar eddig, aki a sikertelenseget azzal magyarazta, hogy a penz nem boldogit. Amiben egyebkent egyet is ertek, persze, hogy nem boldogit. De mi koze van a penznek es a boldogsagnak egymashoz? Kit erdekel, hogy boldogit, vagy sem? Nem azert van szuksege az embernek a penzre vagy a sikerre, mert attol boldogabb lesz, en ezt nem mondtam. Viszont olyan vilagban, tarsadalomban elunk, ahol ha nincs penzed, azzal onkentelenul is belso ellentmondasba keveredsz. Ezt a belso ellentmondast pedig valahogy kompenzalni kell - ezert mondogatjak sokan, hogy azert nincs penzem, mert a penz nem boldogit. (Azt hallottad mar valaha valakitol, hogy azert nincs penzem, mert nincs kedvem iskolaba jarni, tanulni, kuzdeni, kockazatot vagy az esetleges bukas lehetoseget vallalni, stb?). Szerinted a "nincs penzem" -> "mert a penz nem boldogit" ok-okozati osszefugges nem santit?
"A magyarok értékrendje" címet viselő korábbi bejegyzésem folytatásaként, a második részben megpróbálok mélyebb betekintést nyújtani a sokszor egymásnak is ellentmondó értékrendjeinkre. Teszem ezt abban a meggyőződésben, hogy az Életben a legfontosabb önmagunk megismerése…..
Wabbit 2014.02.14 07:28:20
@midnight coder: Mivel már egy évtizede én is nyugaton élek, garantálom neked, hogy nem így van. Te komolyan azt hiszed, hogy nyugaton vállalkozni vagy sikert elérni lehet kockázat nélkül is? Mint azt pl. Magyarországon a kiválasztottak teszik? Nyugaton van az emberekben alázat a bukás lehetőségével szemben. Ez a nagy különbség. Persze mindenki szeretne könyen sok pénzt, de tudod vannak sokan olyanok is, akik szeretik a munkájukat. Akik szeretnek dolgozni, eredményt elérni, karriert építeni, előrehaladni. És ezért áldozatokat is hajlandók vállalni. Na ezt nem látom én Magyarországon.
Wabbit 2014.02.14 07:31:56
@midnight coder: Persze mindenkinek a saját dolga, hogy milyen mentalitást, munkához, küzdéshez való hozzáállást kíván továbbörökíteni az utódaira. Lehet álmodozni is, csak akkor ne csodálkozz, ha a gyerekeid számára is ez lesz a léc, amit át kell ugrani.
Wabbit 2014.02.14 07:55:46
@ob.szerver:
- Önmaguk nagyszerűsége feletti feltétel nélküli megelégedettség (erre játszik rá az összes populista)
- Saját hibáik, fel nem ismerése
- Saját kognitív korlátaik fel nem ismerése
- Mások hibáztatása a saját tévedéseik miatt

Magyarországon könnyű választást nyerni.