Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szolláth Hunor

18 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Veress József által létrehozott Alsó-fürdő (Képes levelezőlap részlet, Magángyűjtemény) „Van a légkörében valami kedves, valami vonzó, itt mindig, mindenkinek jókedve van. A beteg csak az ittlét által is gyógyul, minden ember szemében csak derültség, megelégedés honol s van az ide járó…..
A fürdőhelyek szolgáltatásaihoz már igen korán hozzátartozott a hitélet igényeinek kielégítése is, ezért a fürdőtulajdonosok, fürdőigazgatók igyekeztek kápolnákat, templomokat, de legalábbis imaházakat biztosítani a vendégek számára. Ezekről nemegyszer a fürdőkalauzok is beszámolnak, megjelölve,…..
Harmadik képes levelezőlapos kötetem jelent meg Üdvözlet Szovátáról! III. A "kis magyar világ" képes levelezőlapjai címmel. Ízelítő a tartalomból: ..
A háziipari kiállításnak az István Szálló előtti tér adott otthont (Képes levelezőlap, magángyűjtemény) 1914 májusában, még az első világháború kitörését megelőzően, a Királyi Magyar Automobil-klub az egész országon végigvonuló kárpáti túrát szervezett, amelyre nagyszámú európai, és amerikai…..
A Medve-tavi fürdő elindulásával egyre több külföldi vendég is érkezett Szováta-fürdőre, az 1904–1905-ös szezonban pedig sok kíváncsi író, művész, művésznő merészkedett az akkor fiatalnak mondható tó meleg és sós habjai közé.  A Mogyorósi-tó kabinjai a múlt…..
Az első világháború után Erdély Romániához kerülésével sok vendég érkezett a korábbi román fejedelemségekből Szovátára: Iuliu Maniu a Nemzeti Parasztpárt elnöke, vagy Miron Cristea, Románia első patriarchája.  A királyi család a Medve-tó partján (Képes…..
Szováta Anno Ady Endre Szovátán 2015.10.02 09:55:34
Ady Endre valójában csak 1915 nyarán utazta be első alkalommal a történelmi Erdély belső vidékeit. Március 27-én kötött házasságot Budapesten Boncza Bertával, és csakhamar Csucsán telepedtek le. Itt kereste fel őket júliusban, otthonukban Bölöni György és felesége, Itóka,…..
A XX-ik század első éveiben a virágzó és egyre népszerűbbé váló szovátai fürdőtelep bővelkedett ugyan egyéb természeti kincsekben, de alig volt édesvíz ezen a környéken. Tulajdonképpen az egész fürdőtelepen egy forrást használtak a vendégek és vendéglátók egyaránt,…..
Megnyílt a saját képes levelezőlap gyűjteményből válogatott kiállításom a Teleki Oktatási Központ éttermében. A képes levelezőlap anyag eddigi kiállítási helyei: Domokos Kázmér Művelődési Ház - Szováta, Teleki Téka - Marosvásárhely. Látogatható: hétköznapokon…..
Híres nyaralóvendégek sorozatomat egy igazi érdekességgel, a sokat vitatott Horthy Miklós testvérének, Horthy Jenőnek a régi Szovátafürdőre tett kirándulásaival folytatom. Az 1877 januárjában született Horthy Jenő örökölte a család sport iránti elkötelezettségét, a…..
Egy fürdőhely számára a korabeli hírességek, közéleti személyiségek, írók, költők, színészek, politikusok jelenléte fontos volt, mivel a hely jó hírét, fényét tovább emelték, a sajtó naponta közölt beszámolói nyaralásukról jó reklámot biztosított a tulajdonosnak.…..
1914 januárjában, a Nagy Háború kitörése előtt egy szenzációs bűntény tartotta izgalomban a magyarországi sajtót és közvéleményt, meggyilkolták az éjszakai élet ismert…..
Szováta Anno Fürdővilág 2015.06.26 20:42:24
Meghívottként a Teleki Téka Beszélő könyvek című beszélgetéssorozatán fogok részt venni július 1-én, 19 órai kezdettel, ahol Szovátáról és a fürdőéletről, valamint a blogról is is szó esik majd. ..
A blog eheti írása a szovátai fürdőtörténet nagyon érdekes jelenségét járja körbe egy forrásközléssel, arra vonatkozik, hogy kiknek lehetett ingyen fürdési joguk a sósfürdőn. Sok ilyen csoportról tudunk, például gyergyói hivatalnokok, ferences szerzetesek, akiknek a fürdő…..
E heti írásom egy a fürdőtörténetek szempontjából nem szokványos részletét járja körül a századfordulós fürdőkultúrának, hiszen az első világháború előtti Szovátafürdő hétköznapi életében történt bűntényekről, balesetekről szól. Igen gazdag forrásanyag áll a…..
Szováta a Sóvidék kisrégió gyöngye, helytörténetének kutatásában fontos szerep jut a képes levelezőlapoknak. A képanyag alapján életre kelnek a korabeli sós tavak, utcák, a jellegzetes villák, és a fürdőélet megannyi szépsége. A Szovátát ábrázoló képes…..
A Veress József által létrehozott fürdőtelep (Képes levelezőlap) A blog posztjainak sorát illő elkezdenem a szovátai fürdőtörténet egyik legfontosabb dokumentumának közlésével, mely egyedülálló a korabeli fürdők tekintetében is. Veress József, az első szovátai…..