Regisztráció Blogot indítok
Adatok
foki chili

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Köszöntök minden kedves olvasót 2015-ben. Az idei év mottója: "Új év, nagy remények, sok mag, új növények.", meg persze vannak tavalyiak is, de erről később. Idén lesz 5 éve, hogy a chili termesztést is felvettem a hobbijaim közé, így illik kicsit megünnepelni ezt az…..
Elég régen írtam utoljára valamiféle helyzetjelentést, így - az első szüret közeledtével - ideje megmutatni mennyire is húzza az ágakat a termés. Nem írtam, mert igazán semmi sem történt, csak nőttek és teremtek. Szerencsére a nagyobb kár, mint a jég, betegségek, kártevők…..
Amikor egy kép többet mond ezer szónál.  Hozzávalók: 65 dkg nyers óriásgarnéla, páncéltól és belsőségektől megtisztítva (a farkát hagyjuk érintetlenül) 1/2 tk őrölt római kömény 1/2 tk enyhe chilipor 1/2 tk pirospaprika 2 ek narancslé 1 narancs reszelt héja 2…..
Köszi szépen eső, meg zivatar. Jöhettetek volna délelőtt is.. Újratervezést kértem, akárcsak egy GPS-től, és kaptam. Ma kaptok egy kisebb ismertetőt az EarthBox-ról, illetve tervet az öntöző rendszerről. Remélhetőleg holnap a megvalósítás fázisáig is eljutok. Earthbox.…..
Elég régóta nem írtam bejegyzést, vagy posztoltam képet a palántákról, a kiskertről. Szerencsére nem volt semmilyen betegség, gomba támadás, tömeges pusztulás, ami miatt egy posztot fel lehetett volna "lőni" a blogra. Szépen növekedtek, májusban - amikor éppen jó idő volt -,…..
Növekednek. Mód felett elképesztő a növekedés hétről hétre. Ilyen szinten kezdik is kinőni a melegházat, hétvégén szét is szedtem a kicsiket. Eddig 10 palánta volt egy tálcában, most már csak nyolc van. A Jalapeno Early-k, a Black Hungary-k és a Poblano-k kikerültek a…..
Elég rég írtam. Na persze nem bejegyzést, hanem beszámolót. A kicsit több, mint egy hónap alatt persze elég sokat nőttek, de majd mindjárt jobban belemerülök, csak ki kell térnem egy kicsit a gasztro-cikkhez is, mert ma egy adagban kapjátok a csípőset. Ötlet (és idő) hiányában…..
Kicsit megcsúszott a tegnapi gasztrocikk, de most pótolom a hiányosságot. Valami igazán csípős, igazi utcai kaja került terítékre egyenesen Mehiko-ból :), ez pedig nem más, mint a Burrito. Variálható mindenféleképp, csípősen, csipmentesen, avokádókrémmel  vagy épp…..
Na de mi is az a chutney (csatni)? Tulajdonképpen egy erősen fűszerezett szósz, amely lehet édes, savanyú, csípős, és bár eredetileg mangóból vagy más trópusi gyümölcsből főzték, ma már egyaránt készülhet zöldségből vagy gyümölcsből. Alapját az ecet, a hagyma és a…..
Életem első sütije, mi más is lehetne, mint valami chilis csoda. Az a helyzet, hogy ez telibe talált, nagyon omlósz, nagyon finom. Nézzük is a receptet. Hozzávalók (kb 50 db): 20 dkg liszt 10 dkg darált dió 1 kiskanál sütőpor csipetnyi só 2 db kicsi, piros, szárított…..
Oszlassuk is el rögtön a téveszméket, ez nem termékcsalád és nem is egy cég. Azon chili fajtákat szokás NuMex fajtának nevezni, amelyeket a New Mexico State University fejleszt ki. Elég sok fajta kötődik már a nevükhöz, így esélyes, hogy nem csak a levegőbe beszélnek. Minden…..
Épp 3 hete írtam utoljára posztot, akkor épp a második kört ültettem el. Azóta persze fejlődtek a palánták és akad olyan faj is, ami nagyon nem akar kibújni. A kikelési arányra viszont nem lehet panaszom, a tavalyi 44 tövet már túlléptem. A továbbiakban lássuk a pontos…..
Nagyon nagy sztorija ennek a receptnek meglepő, de nincs. Még tavaly, vagy tavaly előtt kaptam kóstolóba egy üveg chili zselét Lukácséktól, persze egyből el is kértem az alapreceptet és elkezdtem gondolkozni, illetve keresgélni a neten, mivel is lehetne kicsit enyhíteni, feldobni ezt…..
Van az úgy, hogy az ember csak böngészi az éppen eladó magokat a neten, hátha talál valami érdekeset. Nos én is így leltem rá erre a fajtára és egyből tudtam, ilyen kell a kertbe és azt is, hogy mit is akarok tőle. Könnyen jött az elhatározás, nagyon szeretem a savanyúságként…..
Kibújtak, megjöttek. Elsőként a Black Hungarian-ok bújtak ki még hétvégén, őket szorosan követte a sima sparos chili (azokat a magokat még 2012-ben mentettem ki egyből), lassan pedig mindegyik elültetett mag előhozza a szikleveleit. Sajnos egy-két mag besült, legalábbis nagyon…..
Bevallom lusta vagyok írni az eddigi szezonokról, évekről, tapasztalatokról, hiszen annyi tudást és eseményt nem egyszerű karakterekbe foglalni és nekem ehhez nincs türelmem. Amelyik próbálkozás sikeres volt, arra idén úgyis ki fogok térni, a többi megmarad egy lelkes amatőr…..
Úgy is mondhatnám, hogy alapétel, akkor is, ha szereted a chilit, és akkor is, ha épp koleszos vagy, hiszen rendkívül olcsó, kenyérrel pedig eléggé tartalmas ételről van szó. Rengeteg recept kering a neten, de talán az a legjobb, ami inkább húsos és kellemesen csíp egyszer, nem…..
Western Chili Company '14/Day.001 2014.01.23 21:46:59
Elkezdődött ismét. Tegnap belocsoltam a földet Dithane M45-ös oldattal a palántadőlés ellen, ma pedig elvetettem a magokat és ezzel megkezdtem a 4. évemet a chili termesztésben. Idén több fajtát is kipróbálok, meglátjuk melyik válik be, és melyik lesz csak egy szezonos "vendég…..
Az általános információk után térjünk át egy kicsit a különbözőbb fajtákra. Itt főleg azokról lesz szó, amelyeket már ültettünk, kipróbáltunk, vagy majd csak idén fogunk, de előbb-utóbb minden sorra kerül.Kicsit had magyarázzam a címet. A poblano-ról lesz szó, mint…..
Új poszt-sorozattal, rovattal jelentkezünk, melyben a chilinek, eme sokoldalú növénynek a konyhai felhasználását mutatjuk be egy-egy általunk is kipróbált receptben. Mint ahogy már említettem, nálam ezt az egész "chili-mániát" egy recept indította el, így a Chili a fazékban...…..
Western Chili Company Az Első.. 2014.01.12 20:34:20
Minden egyetlen recepttel kezdődött még 2011 januárjában. Szükségem volt hozzá 1 db chilire, így vettem egy csomagolt hungarocell tálcásat, amin 3 db volt. Így a maradék kettőt apránként elfogyasztottam, hol a vasárnapi húslevesbe, hol az esti vacsorához. Mondanom se kell,…..