Regisztráció Blogot indítok
Adatok
WD Chili

24 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt néhány hétben mást sem lehetett hallani, mint a folyamatos hőségriadót és a melegrekordokat. A meleg nyár mindenkit megvisel, bevallom én sem vagyok kivétel, jól esett az egyhetes hidegebb, esősebb időjárás. Velünk ellentétben azonban a növények kifejezetten jól…..
Kicsivel több mint egy hónapja publikáltunk bejegyzést, azóta mindenkinél gőzerővel nőnek a paprikák, lassan a srácok is jelentkeznek majd beszámolóval. Nálam időközben kétszintesre bővült az ültetvény, új magokat is vetettem, de inkább beszéljenek a képek! Mint már…..
Szeretném üdvözölni a kedves érdeklődőket annak alkalmából, hogy már harmadik éve nekiálltam méregerős paprikákat termeszteni annak érdekében, hogy később kedves barátaimmal embertelen kínok között elfogyasszuk őket, és még örüljünk is neki. Eme egyszerűnek hangzó…..
A több hónapos csend után egy évzáró/évnyitó bejegyzéssel jelentkeznénk újra. Hétfőn volt egy éve, hogy elindítottuk a blogot (nyilván nem sikerült pont a napra időzíteni a bejegyzést :) ), ennek apropóján megosztunk egy értékelő posztot, amiben kicsit kitérnék az idei…..
És igen, megint nem sikerült két hónapja írni. Mentségünkre legyen szólva, hogy a mostani időszak annyira nem érdekfeszítő, az ember nagyjából csak öntöz, és néha leszedi az érett terméseket, így nem nagyon volt miről írni. A vicc az, hogy az olvasottsági statisztikán nem…..
Telnek-múlnak a hetek, az eső esik, a nap keveset süt, úgyhogy az időjárás nem pont chilibarát. Ennek ellenére a növények azért nőnek, a virágok bekötnek, a termések pedig lassacskán kezdenek beérni. Emellett a hetekben kaptunk némi támogatást is, erről is szó lesz a mai…..
Hát igen. Megint nem voltam túl aktív blogolás ügyben. Legutóbb május elején arról írtam, hogy átkerültek a palánták a két decis poharakból, vissza a "keltetőbe", most pedig már nagy cserepekben a végleges helyükön sütkéreznek a nyári nap melegében. Na de ne szaladjunk…..
Hosszú szünet után ismét jelentkezem egy rövid beszámolóval. Az első átültetés óta másfél hónap telt el, melynek nagy részében nem sok minden történt, azonban az elmúlt napok kissé eseménydúsabbak voltak. Lássunk is hozzá! A március végi átültetést követően a…..
Múlt héten a piacra tévedve észrevettem, hogy erősen benne vagyunk a medvehagyma szezonban. Aki nem ismerné, ez egy gyöngyvirághoz hasonló növény (nem ajánlott összetéveszteni a kettőt a gyöngyvirág mérgező mivolta miatt), aminek a levelei kellemes hagymához hasonló ízűek. A…..
Az eheti versenyzőnk a Peter Pepper nevet viseli. A capsicum annuum faj jeles képviselője, a Scoville skálán 5.000-30.000 közötti SHU-val a középmezőnyben található. Az USA déli részén, Lousianaban és Texasban őshonos, terem még Mexikóban is, de alapvetően egy meglehetősen ritka…..
Mivel az utóbbi időszakban nem történt semmi újdonság a növények háza táján, ezért elhagytam a heti beszámolókat. Most viszont az átültetés apropóján újból jelentkezem az aktuális hírekkel. Mivel a növények már kezdték kinőni a palántázótálcát, szombaton át lettek…..
Az átlagembernek a zöld hegyes erős paprikától is keresztbe áll a szeme. Aki szereti a csípőset, az már a kicsit erősebb jalapeno paprikát is szívesen fogyasztja. A kemény arcoknak már csak a habanero elégíti ki a csípős érzés utáni vágyat. De van olyan paprika, amelyik…..
Ha megkérsz valakit, hogy rajzoljon le egy chilipaprikát, nagy valószínűséggel nem egy sárga Habanerot, egy ráncos Carolina Reapert vagy egy kerekded zöld Jalapenot vet papírra, hanem egy hosszúkás, sima, élénkpiros termést. Pont, ahogy a cayenne paprika kinéz. A Cayenne a…..
Egy hónapja ültettem el a magokat, jöjjön most egy gyors összesítés, illetve pár kép! A bizonyítvány egy hónap után: Az idei jeles tanuló: Cayene Long (11/12) Jók: Jalapeno (9/12, a maradék 3 is kikelt, de beragadt a magházba), illetve Black Hungarian (4/6, egy…..
Mivel nem sok minden történt a héten, ezért csak egy rövidke összefoglaló, néhány képpel: a Cayene-ek, a Jalapenok és a Black Hungarianek szépen nőnek, már kinőtt rajtuk az első valódi levélpár is. A Black Hungarianek sziklevele szép lila színben pompázik, erről fel is…..
Eltelt egy hét, úgyhogy ideje egy rövid beszámolónak, hogyan is áll a helyzet chilifronton. Időközben kibújtak az első növények, mégpedig elég szép számban. A továbbiakban részletesebb statisztika és képek következnek! A magokat kézi permetezővel locsoltam naponta, attól…..
Ismerős az érzés, hogy megláttok valamit, és azonnal tudjátok, hogy nektek ez kell, mindenképp ki akarjátok próbálni? Nekem ilyen volt a Black Hungarian chili! A Black Hungarian (angol oldalakon Hungarian Black néven hivatkoznak rá, néhány helyen pedig magyar fekete paprikaként) a…..
Elérkezett az idő, hogy én is nekiálljak a szezonnak. A tavalyi év után idén több tapasztalattal, és még több ötlettel vágtam neki az évnek, remélem ezek folyományaként sikeres lesz az idei esztendő is. Igyekszem hetente beszámolni a dolgok állásáról. Az alábbiakban az első…..
Az eheti gasztro rovatban egy egyszerű chiliszósz receptjét osztom meg. Mivel nincsen különleges ismertetőjele, ezért csak egyszerűen chili szószként hivatkozok rá . A receptet még tavaly találtam, mikor a paprikák feldolgozásához gyűjtöttem ötleteket. Bármilyen mexikói vagy…..
A poblano után egy közismertebb paprikát mutatnék be, ez pedig a jalapeno. Mindenki, aki egy kicsit is érdeklődik a csípősebb paprikák iránt, találkozhatott már a fajtával a bevásárlóközpontok polcain vagy a moziban a nachoshoz adott salsa szószban. A jalapeno a Capsicum annuum…..
Mivel nálam még uborkaszezon van, az idei év még tervezés alatt van, ezért arra gondoltam, hogy kicsit részletesebben összefoglalom az első chilivel töltött év történéseit. Ennek keretein belül írok arról is, hogy mit csinálnék másképp/mit fogok másképp csinálni, illetve…..
A gasztro rovatot saját részről egy egyszerű recepttel kezdeném, mely a jelenkor egyik legnépszerűbb celeb-séfjétől, Jamie Olivertől származik. Felhasználása sokrétű, szendvicsekhez, főételek mellé fogyasztható, de egy rántottát is nagyszerűen fel tud dobni, ízben és…..
Western Chili Company Beköszönő 2014.01.12 20:34:10
Kedves Olvasók! Ezen a blogon egy kis baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. A blogon lesz minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. A kövezkező bejegyzésekben a szerzők bemutatkozásait olvashatjátok, a későbbiekben pedig…..
WD Chili 2014.01.13 17:42:12
Western Chili Company Az újonc 2014.01.12 20:34:28
Kis társaságunkból én kezdtem legkésőbb foglalkozni a chilitermesztéssel, először tavaly (2013-ban) kóstoltam bele a hobbikertészetbe. A kezdősztori a szokásos: kaptam pár paprikát, és mivel megtetszett a dolog, elhatároztam, hogy a kiszárított magokat tavasszal elültetem. A…..