Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TÉRÉSZ

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerepelt egyszer az Urbin egy szuper dögös panellakás - ami azóta is fel-fel bukkan különböző dizájn és lakberblogokon. Iszonyúan jól nézet ki, de azt azért tudni kell róla, hogy ennyi pénzt senki nem öl bele egy panelkecóba, ha élni akar benne, legfeljebb hobbiból vagy…..
TÉRÉSZ 2013.12.30 10:59:41
Mint lakótelepekkel is foglalkozó, jó látni, hogy ilyen érzelmeket vált ki egyes emberekből a téma, még ha el is ragadtatják magukat, ami a kulturált vitának talán nem kellene, h része legyen...
Véleményem szerint a válogatás nem rossz - kezdetnek, ugyanakkor a lakótelepi lakások (és környezetük!) átalakítása sokkal több lehetőséget rejteget magába, és ezt karakteresebb átalakításokon átesett példák igazolják már Magyarországon is. Hajlamosak vagyunk az 50 m2 körüli lakásméretekben és szétaprózott szobaösszetételben gondolkodni, holott a falak áthelyezésére, lakások egybenyitására rengeteg lehetőség adódik, kifejezetten a csökkenő népesség következtében gyarapodó üresen álló lakások számát tekintve. Az egybenyitás természetesen függőleges és vertikális irányban is nyitott számos lehetőséget kínálva a terek tágítására. A hangszigetelésre léteznek már olcsó alkalmazott megoldások is, számos lakótelepi lépcsőházat újítottak meg modern, stílusos módon, és az energetikai felújítás is állami garanciát kell, hogy élvezzen e lakóterületi típusnál. Bográcsozni egy lakóközösséggel az udvaron is lehet, és talán szórakoztatóbb is, mint beton, vagy sövényfallal elzárva az ugyancsak hangos kertvárosi szomszédoktól a magánbirodalmakban. Közösségi kertek! Márpedig a lakótelepek lakóközössége még ma is a kereső, dolgozó rétegből tevődik ki, és a rémhírként kiemelt slum-osodó elemek (pl. az azóta jelentősen felújított Havanna) csak ritka "színfoltjai" a hazai lakótelepi világnak...
És végül a pénz kérdés. Egy, a mai háztartásméreteknél feleslegesen nagynak bizonyuló, (nem csak energetikailag, hanem közlekedési és egyéb infrastruktúra felesleges kiépítését stb. figyelembe véve) fenntarthatatlan kertvárosi ház árából, ma 2-4 lakótelepi (nem csak panel!) lakást lehet megvenni és értelemszerűen ennek töredékéből ízlésesen felújítani is! Nem véletlen talán, hogy költöznek vissza az emberek a nagyobb városokba... Az igazsághoz és elfogultságomhoz hozzá tartozik, hogy kisvárosi "lakótelepen" nőttem fel, és azóta is több különböző (panel és tégla, belvárosi és külvárosi stb.) lakótelepen is laktam már, és szeretem.
Mindenesetre sokat segíthet a lakótelepek jövőjét, a sztereotípiák felszámolását illetően a drasztikusan átalakított példák megismerése, megismertetése, amit nagyban segít ez az apró lépés is.