Regisztráció Blogot indítok
Adatok
stonefort2

369 bejegyzést írt és 354 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Augusztus huszadika hagyományosan "légi parádéval" jár együtt, amire az országban két helyen is sor került a tavalyi kényszerű kihagyást követően. Budapesten és Szolnokon újdonságot is láthattunk, nagy nyilvánosság előtt most szerepeltek először a közelmúltban beszerzett Airbus Helicopters H145M…..
                                         Nagyszabású nemzetközi légi bemutató a rendszerváltás óta ilyen hosszú szünetet követően még nem volt hazánkban. Az utolsót 2013-ban rendezték, így  legfőbb ideje, hogy a vírusválság lecsengését követően a laikus, és a hozzáértő „kiéhezett” közönség megkapja…..
                                              A magyar katonai képességek sohasem látott mértékű korszerűsítése, fejlesztése a szakértők többsége szerint  többnyire a lehető legjobb irányba folyik. Az új eszközök elemzése, kiválasztása nyilvánvalóan az egyes területek specialistáinak bevonásával…..
jetplanes Vaskupola 2021.06.27 09:07:07
                                                       Már nem először szerepel a vezető hírek között az izraeli fejlesztésű légvédelmi rendszer, amelynek fő feladata a palesztin területekről izraeli városok ellen indított tüzérségi rakéták repülés közben történő megsemmisítése. A zsidó államot…..
jetplanes "Okostojás" anatómia 2021.06.23 11:51:53
Légierőnk legújabb helikopter típusa az Airbus Helicopters H145M, amelyet a törzs sajátos formája miatt hívnak egyesek "okostojásnak". Tényleg okos kis gép, a hozzáférhető legkorszerűbb fedélzeti elektronikával. A 2019 végén megkezdett rendszeresítés befejeződött, a teljes flotta, azaz 20 darab áll…..
jetplanes A MiG-29 fegyverzete 2021.06.05 13:04:43
                       Hajdani büszkeségünk, a MiG-29-es elsősorban kiváló repülési jellemzőivel nyűgözte le a repülőnapok nézőit, azonban  harci eszköz volt, amelynek fegyverzetéről annak idején csak kevés szó esett a médiában. Ezt pótolandó, alább áttekintem a típus pusztító eszközeit, de…..
Június 1-én a "földi halandók" újra bebocsátást nyertek légierőnk legfontosabb bázisára, ahol a JAS-39C/D Gripen-ekkel repülő Puma század üzemel. Ezúttal azonban nem csak a jól ismert repülőgépeket és üzemeltetőiket láthattuk, hanem néhány nem szokványos vendéget is, mégpedig az US ARMY állományába…..
Visszatekintés a rendszerváltás előtti időkre                                          Első találkozás a típussal A világrendszerek vetélkedésében fontos szerepe volt  a haditechnikának. Különösen vonatkozott ez a légierőkre, hiszen  ez a haderőnem a lehetőségeinél fogva fontos  és hatásos eszköze…..
jetplanes Óriások alkonya 2021.05.12 16:03:17
Az Airbus toulouse-i gyárában elkészült az utolsó A380 típusú utasszállító, amely kategóriájában a világ legnagyobb repülőgépe. A gyártás idő előtti befejezését nem okozta, hanem csak siettette a pandémia, ami miatt repülőgép ipar  is súlyos válságát éli. A többszintes óriás szokatlanul rövid ideig,…..
Ez is eljött. Bokrétaünnepség a készülő Airbus Helicopters Hungary alkatrészüzemben Gyulán. Zord..
stonefort2 2021.05.10 07:37:32
@zord: A 35-öshöz tervezték
jetplanes Tavaszi sétarepülés 2021.05.08 21:02:24
Fentről minden más. Mivel ritkán látjuk, érdekesebb, látványosabb. Kivéve azoknak, akiknek megadatik, hogy rendszeresen repüljenek. Ez azonban csak kevesek lehetősége. A levegőben szigorúak a szabályok, nem véletlenül, hiszen nincs leállósáv, nincsenek útjelző táblák, és a szárazföldi közlekedéssel…..
                                   Boeing T-7A Red Hawk Az Egyesült Államok légierejében még mindig az ősrégi, pontosan 60 évvel ezelőtt rendszeresített Northrop T-38 Talon gépeket használják a haladó pilótaképzésre. A szuperszonikus sebesség elérésére képes típus ugyan több korszerűsítésen is…..
Az orosz légierő bemutató köteléke 2021. április 5-én ünnepelte megalakításának harmincadik évfordulóját. Annak idején nem volt külön erre a célra kijelölt alakulat, a látványos harci repülőgép kötelékeket csak nagyon ritkán láthatta a nagyközönség, de akkor is csak többnyire áthúzásokra került sor,…..
Most hogy ki-ki a maga politikai megfontolásaiból illetve technikai okai miatt kivégezte a hidegháborút lezáró bizalomerősítő intézkedések egyik legjelentősebbikét, a Nyitott Égbolt szerződést, újabb jelentős sikert könyvelhetnek el az európai biztonság aláásásán munkálkodók.   000607, valahol…..
jetplanes Búcsú az 5917-től 2021.04.21 17:16:00
Évtizedek óta repülőgépekkel foglalkozó műszakiként minden alkalommal elszomorít, amikor egy légi balesetről hallok, és különösen így van ez akkor, amikor olyan gépről van szó, amelyet közelről ismerek. Április 20-án délután 14:30-kor Romániában lezuhant a 71. Campia Thurzii (Aranyosgyéres) bázis…..
                                           A magyar légierő már az ötvenes években is rendelkezett helikopterekkel, de a Mi-4-esek rövid és balszerencsés időszaka után csak a könnyű Mi-1-eseket alkalmazták. 1969 februárjától érkezett meg Kecskemétre az első szállítmány, akkor legkorszerűbbnek…..
jetplanes Sólyomból Vipera 2021.04.02 09:43:12
                                       A harci gépek negyedik generációjának legsikeresebb típusa  47 évvel ezelőtt, 1974 januárjában repült először és a Fighting Falcon azóta töretlen karriert tudhat magáénak. A gyártása változatlanul folyik, napjainkig már 4600 darab hagyta el a végszerelő…..
jetplanes Mennyivel megy? 2021.03.29 15:40:39
Tévhitek a harci gépek sebességével kapcsolatban                                                    Régen a kis srácok az autóskártya lapjain a legfontosabb adatnak a sebességet tekintették, pedig ahogy más járművek esetében, úgy  a gépkocsiknál sem ez a leginkább lényeges. Sokan a harci…..
 2006. március 21-én, azaz 15 évvel ezelőtt érkeztek meg Kecskemétre légierőnk első JAS-39C/D Gripen harci repülőgépei. A másfél évtized egy repülőgép típus esetében már az életkor kb. felének számít, ami azt jelenti, hogy a lassan el kell kezdeni gondolkodni az esetleges üzemidő hosszabbításon és…..
Még mielőtt valaki rosszra gondol, az "Okostojás" ezúttal nem pejoratív értelmű, éppen ellenkezőleg, a vadonatúj Airbus Helicopters H145M könnyű helikoptereink nem hivatalos becenevéről van szó. Nagyon is "okos" kis gépek, a legmodernebb fedélzeti elektronikával, a törzsük formája miatt adta magát a…..
                                       2021  március 21-én délután egy szokatlan repülőgép szállt le Ferihegyen. Menetrenden kívül, bérelt járatot teljesített az izlandi Icelandair légitársaság TF-FIR lajstromjelű repülőgépe. Már maga az is szokatlan, hogy a távoli, de egyébként földrajzilag…..
jetplanes Újjászületik a "Sas" 2021.03.05 14:38:15
                                                    Az Egyesült Államok légi erejének történetében példátlan módon két évtizedes szünetet követően  megint rendszeresítik egy régi típus új gyártású példányait. Már  elvégezte első repülését az F-15EX, amelyből egyelőre csak kis mennyiségre, mindössze…..
                                   Hetvenes évek közepe, kellemes  melegben a Csepel-szigeten elterülő tököli légi bázis délkeleti pályavégénél pihenek közel 20 kilométer   bringázás után a szögesdrót kerítés mellett. Nyári szünet a suliban. Előtte dilemma, hogy menjek a „Palára” (Palatinus…..
jetplanes Színes "Sólymok" 2021.02.24 13:16:31
                                             A nemzetközi légi bemutatók  látványos színfoltjai a különleges, egyedi festéssel ellátott harci repülőgépek. A figyelemfelkeltő színpompás külső természetesen ellentmond a katonai elveknek, hiszen inkább az lenne a fontos, hogy az ellenfél minél később…..
Most, hogy küszöbön áll a Ejder Yalcin-Gidrán páncélozott járművek első tízes csoportjának ünnepélyes fogadása Tatán, a LégierőBlogger ismét kivételt tesz, és szárazföldi témát helyez aktuális hírbejegyzése címlapjára. Éljen az összehaderőnemiség! Zord..
stonefort2 2021.02.12 20:34:34
@zord: ADM-141 TALD