Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hannah Malteser

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A karácsonyi ünneplések és a tegnapi szuper képes poszt (aki még nem látta azt feltétlenül nézze meg!) után ma kissé visszazökkenünk a hétköznapokba, ami persze nem tart sokáig, hiszen nyakunkon a szilveszter... Biztosan észrevettétek az oldalon a DEKRA Akademie szakápolói…..
Hannah Malteser 2013.12.28 21:25:07
Sziasztok,

kicsit késön vettem észer a cikket. Én most végzek Németországbab egy segédápolói tanfolyamot geriátriai "extrával". Minden németül vagy ugyebár. 3 hónap elmélet és 3 hónap gyakorlat- blokkokban, azaz fölváltva.

A tanfolyamon sok használható dolgot tanulunk, csak a legnagyobb baj, hogy használni nem nagyon használhatjuk a gyakorlatban. Az osztályunkon 40 többségében demens idös ember van. A munkatársak 80%-a nem német. Az idö kevés, a munka sok. Ezt így gyakornokként is meg tudom állapítani. Ahogy egyesek a gondozottakkal bánnak - hát az szégyentelenség. Heccelik öket, megalázzák, söt volt akit eröszakkal mosdattak meg vagy tömték bele az ételt. :( Persze én csak gyakorlaton vagyok, nekem "nem lehet ott szavam", mert akkor a jegyem bánja, ennek ellenére próbálom tompítani a brutalitást... már ha lehet ilyet mondani. Egy "aggresszív" gondozottat pl. én egyedül megfürdettem és felöltöztettem, mindezt anélkül, hogy engem megrúgott, megharapott vagy megszidott volna, a végén megsimogatta az arcom, s elakadozó hangon mondta: te kedves vagy. Késöbb a férje odajött hozzám, a csendespihenö alatt, s személyesen megköszönte, hogy foglalkozok a feleségéve. (hogy honnan tudta???) Egy másik hozzátartozó csokoládét hozott nekem karácsonyra... stb. stb. pedig csak 2 hete csinálom a gyakorlatot. De a munkatársak között már megy a pusmogás, s az egyik fönövér megelégelte a helyzetet, s szenteste elött rámförmedt, hogy mi az hogy egy gondozottat nem fürdettem le? Ja, hogy méltányoltam a kérését, hogy fordrásznál volt, s most inkább nem szeretne? A válasza kijózanított: erre nincsen idö, s nem kell kérdezni, csinálni kell, ha akarja, ha nem. Meg így most nekik csináltam plusz munkát. (plusz munka: hogy gyakornokként fizu nélkül naponta ledolgozok 8 órát, meg megcsinálom amit kérnek, csak emberségesebben. Ja és elviselem, hogy ez egyeseknek nem tetszik)

Igen, munkaerö hiány van, persze. Kapsz 1300 euro nettot (nyugaton), 10 nap 8 óra munka utána egy szabad. (szerencsés esetben). Hiába tudok vérnyomás és vércukrot mérni stb. Cserélhetem a pelenkákat.... s persze az se mindegy, hogy mennyi gumikesztyüt használ az ember.... mert mindennel spórolni kell. Nálam akkor szakadt el a cérna, amikor az egyik kedves munkatárs- nem német- elkapott a folyosón, s mondta segítsek neki. Mondom, nincsen nálam kesztyü. Mondja, az nem baj segitsek. De mondom baj, mert a gondozott fertözö beteg, mondta is a mult héten az egyik kollegina, de mivel késön szólt nekem( ugye semmit el nem árulnak a tapasztalatlan gyakornoknak) ... egyszerü pohár stb. cserénél nem húztam kesztyüt, beteg is lettem két nap múlva. Erre dühösen válaszolta, most gyakorolni jöttél vagy minek? Persze a kötelezö oltásokat sem finanszirozták a gyakornoknak, mert hogy én "csak" egy -egy hónapig leszek ott. Az már más téma, hogy egy nap, óra vagy pillanat alatt is össze lehet szedni valami jó kis fertözést....

Persze akad ellenpélda is, emberséges, türelmes, jószívü ápoló is. De most kérdem én: van 3 órád arra, hogy 11 embert megmosdass, fölöltöztess, megetess, meg a szobáját elrendezd. S akik a nagy ápolási pénzeket bekaszírozzák, azok csodálkoznak azon, hogy kevés az ember. :(