Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ozsetan

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Utolsó pillanatban formálódik az ellenállás az EU-ban a 2035-ös belsőégésű kivezetés kapcsán.Öt nap múlva lesz a szavazás, lengyel, olasz, bolgár részről tudható, hogy nem fogják támogatni az elképzelést, de ez kevés lenne a törvény elhasaltatásához. A németek részéről ugyanakkor a közlekedési…..
Amint az várható volt, az úgynevezett vármegyebérlet táján totális a káosz. A nemzetvezető bejelentett valamit, mindenki más meg próbál alkalmazkodni a kialakult helyzethez, s kapkodja a fejét. Ami ma igaz, az tegnap se volt és holnap se lesz. Ami holnap lesz igaz, az ma nem volt az és tegnap sem.…..
Ideo-logikák Inflációs káosz 2023.02.05 09:29:45
Segítene nekem valaki azt a káoszt átlátni, hogy a bérek és fizetések mennyiben (nem) követték az inflációt? Jó lenne valami kis összefoglaló, hogyan állunk 2022 elejétől számítva, amikor az áremelkedés felgyorsult. Magáról az inflációról szerintem nem nagyon érdemes vitatkozni, az okai eléggé…..
  Nagy port kavart hétfőn Matolcsy György beszéde az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén. A Magyar Nemzeti Bank elnöke éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben. A baloldal azóta is ezen csámcsog.   Ami engem illet: kifejezetten bírom az effajta kibeszéléseket.…..
  Ami azt illeti, elég elfogult fickó vagyok: mindig is szerettem, ahogy Orbán kommunikál. Múlt héten e rajongásom szintet lépett - a Berliner Zeitung pódiumbeszélgetésén a miniszterelnök nem csupán jól beszélt, de végre a keretezés is tökéletesre sikerült. A vele - és az országgal - szemben…..
Már kis, általános iskolás korban sem értettem, hogy miért merülhet fel az, hogy egy nő ugyanazért a munkáért kevesebbet kap, mint egy férfi.  Annó, általános iskolásként az az állítás se tetszett, hogy valamikor nő megfőzte a kaját, de először a férfi evett és utána a nő csak akkor evett, ha…..
Választási eredménykimutatás az NVI honlapjáról - 2022.04.04. - 1:20. Gyorsjelentés az ellenzéki vereség okairól Talán van, aki emlékszik arra, amikor Magyar György párás szemekkel papolt az előválasztás éthoszáról, miközben Márki-Zay Péter szájából a legdurvább negatív kampány dübörgött a háta…..
    Sic transit gloria mundi. És így múlt el a világ dicsősége Márky-Zay Péter számára. Oké, tudom, volt ott pár szomorú alak még (mind a saját családtagja), de ő hat párt MINISZTERELNÖK jelöltje volt! Hat párt állt mögötte. Hat párt "kapitánya" volt. Még vasárnap reggel is, amikor még éltek…..
Mivel nagyon érdekel, katolikus körökben ki hogyan készül az április 3-iki választásokra, január-február fordulóján egy tízkérdéses kérdőívvel szondáztam meg a tágabb környezetemet. A közel 130 válasz alapján természetesen nem mondom meg, melyik pártra kell voksolni – az alábbi összegzés inkább…..
MI A BAJ A MINIMÁLNYUGDÍJJAL? Érdekes dolog a minimálnyugdíj! Ennek a kérdése az utóbbi időben mindig mostoha gyerekként volt kezelve. A minimálnyugdíj összege 2008. január 1. óta 28.500.-Ft, azaz immár 14 éve változatlan. Soha nem emelik. 2008-ban a minimálbér is csak 69.000.-Ft volt.…..
Ozsetan 2021.12.11 10:44:38
… az, hogy a magyar politikus meg a magyar médiamunkás nem tudja, hogy Magyarországon nincs „minimálnyugdíj”, már megszokottá vált, szomorú viszont, hogy ilyen téves nézet alapulvétele szakemberekkel is előfordul. A nem létező intézmény emelésére vonatkozó óhajokkal remekül lehet hergelni a közvéleményt. Nálunk „az öregségi nyugdíj legkisebb összege”, mint nyugdíjtechnikai fogalom létezik, ami korántsem azt jelenti, hogy ennél kisebb összegű havi öregségi nyugdíjat ne lehetne megállapítani. (A nyugdíjjogban alkalmazott pénzforgalmi szabályok figyelembevételével azonban a magyar „minimálnyugdíj” öt forint/hó.) A jelenlegi nyugdíjtörvény eredeti szabályai szerint az öregségi teljes nyugdíjnak 2009-től nem lett volna „minimális” összege, csak a főszabály maradt volna: az öregségi nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresetnél magasabb havi összegű öregségi nyugdíj nem állapítható meg. Ez akkor a politikai hangulatkeltés következtében elmaradt. Így a kb. 65 ezer és 28 és félezer forint közötti – ma már mintegy 43 évi járulékfizetés alapján számított – átlagjövedelem közötti nyugdíjalappal, de legalább 20 évi szolgálati idővel rendelkezők, továbbra sem kaphatnak 28500 Ft-nál kevesebb összegű havi ellátást. Akinek viszont csak öregségi résznyugdíj jár, vagy az átlaga 28500-nál kevesebb, annál viszont a havi összeg minimum öt forint. Miért kellene ezt változtatni? Vagy, … egyáltalán, mi értelme lenne ilyen feltételek mellett egy magasabb összeg megállapításának.
Ami viszont jogos követelés: más ellátások, jogosultsági feltételek alapösszegeként, arányszámaként, egy ilyen nyugdíjtechnikai fogalmat nem volna szabad alkalmazni. Sok ellátás esetében már most is más viszonyítási alapot, esetleg időnként emelt szorzókat használnak. Aki viszont a nyugdíjtörvény szerinti tisztességesen indexált összegű havi ellátásából nem tud megélni, mert más jövedelme, mobilizálható vagyona nincs, annak nem a nyugdíját kell emelni, hanem a szociális törvény szerinti kiegészítést kell adni. Azaz, a „minimálnyugdíj” emelésének követelése helyett, a megélhetéshez szükséges jövedelemmel nem rendelkezők szociális törvénybeli „időskori járadék”-ának tisztességes szabályozását. Igen változtatni kell, de nem a nyugdíj feltételeken, hanem egyéb jogszabályokon.
Ki ne játszott volna el a gondolattal, hogy 30-40 éves kora környékén, idő előtt nyugdíjazza magát? A megvalósításig azonban csak nagyon kevesen, százalékban szinte nem is mérhető számban jutnak el. Akinek viszont (saját bevallás szerint) sikerül, az boldogan, kiegyensúlyozottan beszél róla. Valóban…..
Február végén kértük ki, 90 nap után kaptuk meg azokat az adatokat, amelyek megmutatják: a járvány kezdetétől pontosan egy év alatt, március 4-ig hányan hunytak el a COVID-járványban az egyes településeken. A géppel olvashatatlan, szkennelt válaszban Müller Cecília Nemzeti Népegészségügyi Központja…..
          Orbán egyik vezető tanácsadója, Hegedűs Zsuzsanna, pár éve azt találta hazudni, hogy ő a világ egyik vezető konfliktuskutatója. Soha életében nem publikált semmit konfliktuskutatásról. Ő nem asszonyság. Karikó Katalin az asszonyság (akinek valószínűleg csak azért bocsátják meg női…..