Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aye aye

0 bejegyzést írt és 359 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ember életét sok minden megváltoztathatja, jellemzően valamilyen trauma szokta leginkább. Azért olyan történet alighanem elég kevés magyarral fordult eddig elő, mint amit Zoli átélt Chilében. Nem akármilyen sztori következik. Nem, ez nem a Mars, hanem az Atacama-sivatag..
Aye aye 2018.02.23 13:14:24
@glorianna: koszonom szepen!!

@LepesMez: okkal feltetelezik, hogy a kulfoldon tanult gyerek nem feltetlenul tud barmit is.
Itt Osloban a 4.-es gyerekem semmit sem tanul konkretan es ez itt teljesen jol van igy. Folyton atbongeszem az iskola altal kuldott anyagokat, a szint a nullahoz konvergal (pl matekbol: "2×3"; angolbol, ugy, hogy elso ota tanuljak: "milk, bread, I, you" az elvaras..). Ez az oktatasi szinvonal mondjuk a felnott lakossag ertelmi szintjen is abszolut megfigyelheto, de ugy dontottunk, hogy ezt az agyhalotti allapotot a gyerekeinknel nem szeretnenk megvarni... :-)))
Persze Mo-on a masik veglet van, ami a data-dompinget illeti. Az sem jo. Meg alszunk ra parat, hogy hogyan tovabb, de a felzarkozast jobb idoben kezdeni, egyik naprol a masikra nem megy...
A legjobb vmi koztes megoldas lenne.
Aye aye 2018.02.23 13:15:37
@glorianna: Koszi megegyszer, pont ezt kerestem!
Aye aye 2018.02.23 13:49:03
@LepesMez: Koszi, en is ezert drukkolok, de minel jobban megismerem ezt az orszagot, embereket, annal kevesebb szeretheto dolgot latok itt. Az anyagi jolet meg nalam akkor sem volt szempont, mikor kijottunk, az jo ha van, de igazabol egesz mas kell a boldogsaghoz.
Sokan vágynak Kanadába, nem csoda, hogy viszonylag gyakoriak a kérdések, ezért örültem meg Martee posztjának, ami ebben nyújt segítséget. Egészen pontosan Montreálról lesz szó, a pontosítás jelentőségére hamarosan fény derül. Emellett kiderül, hogy bizony Svédországban is…..
Határátkelő A hazatérés sokkja 2016.10.28 06:44:00
Elmenni sem könnyű, de visszatérni sokkal nehezebb lehet. Még akkor is, ha az ember soha nem gondolta úgy, hogy véglegesen megy el, mindig számolt azzal, hogy egy napon majd visszatér, amikor mindez tényleg megtörténik, az egy komoly sokk. A hazatérés sokkja. Ha te is hazatértél,…..
Aye aye 2016.10.28 11:41:19
@Din Serpahis: igen, nekem is sok ismerosom lett itt egy ev alatt, es ket igazan jo barat is, ami ha igy folytatodik, jobb utem, mint Mo-on volt. Eleinte en is csodalkoztam, de tok normalis, hogy az emberek baratkoznak, ismerkednek egymassal folyamatosan, vadidegenek is az utcan, buszon, boltban. Ez mindig hianyzott nekem Mo-on. Pedig meg a helyi nyelvet sem tudtam, mikor idejottem.
Aye aye 2016.10.28 11:48:19
@Hari Seldon 2: Ezzel en is igy vagyok. Mindentol fuggetlenul biztos elkoltoztem volna amugy is, mar csak a valtozatossag kedveert is. Az ujdonsag varazsa fantasztikus, nem lehet osszehasonlitani az elso par honapot egy uj orszagban semmivel. Felfedezni a kis utcakat, boltokat, kavezokat, embereket, helyi szokasokat, megtanulni egy uj nyelvet.. Semmit sem elvezek ennel jobban. Meg alig ultunk itt meg, de par ev mulva maris koltoznek ujra. Persze ha muszajbol kene, akkor biztos utalnam es attol lennek depresszios..
Aye aye 2016.10.28 14:56:18
@Csodabogár: ezert irtam, hogy mas, ha muszajbol koltozik az ember. Hazafele ez azert ritkan tortenik igy, nemde? ;-) kivetel, ha egy otthonmaradott csaladtag lesz beteg es surgosen vissza kell koltozni. De ezt is irtam. Szerintem ez nem nevetseges, de persze nem vagyunk egyformak.
Érdekes világban élünk, ahol bizonyos területeken működik (vagy ha úgy tetszik, kötelező) a politikai korrektség, másokon viszont ellenkezőleg. Utóbbi csoportba tartozik az elhízás is, a mai egyik, Németországban játszódó történet is ezt a kérdést feszegeti. Aztán kiderül…..
Zoltán nemrégiben döntött úgy a családjával, hogy Kanadába költözik, pedig Magyarországon tulajdonképpen nem szenvedtek hiányt, volt munkájuk, a gyerekek is jó óvodába jártak. Valami mégsem stimmelt…..
Aye aye 2016.09.02 22:28:11
@blackhairlady: En is igy tudtam, hogy nem kell adobevallast beadnom, mivel gyesen voltam, meg 2 konyvelot is megkerdeztem, s mindketten ezt mondtak. Ehhez kepest nyaron jott az ertesites, hogy nem keszitettem adobevallast, potoljam. Potoltam es leadtam egy nullasat. De tovabbra sem ertem. Itt persze dolgozom, igy itt is kell adoznom. De Mo-on hogy fogjak felfogni, hogy ott nem dolgozom, az egyelore szamomra rejtely..
Aye aye 2016.09.02 22:29:17
@blackhairlady: Koszi az infot!
Munkásszállón eltöltött hónapok, nehézségek (és sok segítség), visszaköltözés Magyarországra, aztán egy újabb útnak indulás – tud bonyolult lenni egy határátkelő életet. Az eheti blogajánlóban a lassan öt éve Németországban élő Laci történetével is…..
Saját erőből talpon maradni egy idegen országban, ráadásul egy magánéleti csalódás után nem egyszerű, Annamáriának mégis sikerült, szóval szerintem méltán lehet büszke magára. Mai utunk Németország egy különleges helyére vezet. Kiskertem „Három és fél éve élek…..
Aye aye 2015.03.09 21:29:44
@Dragonlady (Bp, Hun): én lehet, hogy még ennek a jeges szembe-szélnek is marhára örülnék, ha épp egyedül tekernék egy hajnalon egy tengerparton. Az elmúlt pár évben, hála kiscsaládomnak, nem nagyon van olyan időm, amiről egyedül rendelkezhetnék, saját magányomban. Még a wc-n is rámnyitják az ajtót (ha bezárom belülről, akkor meg kívül visít valaki, vagy legközelebb eme apró valaki zárja magára belülről - így a zárakat inkább nem használom, nem hívom fel rá a figyelmet.. :D ) De mindegy, majd elmúlik ez is egyszer, meg persze én akartam, meg minden... de már kicsit unom... :D
Aye aye 2015.03.09 21:31:59
@Calvino: Ja, akkor csak összekevertem. A minap láttam az általam gyakran böngészett külföldi állásportálon újságkihordós munkát, vasárnap 3 órai kezdettel és komolyan elgondolkodtam. :D De ahhoz mondjuk autó kellett, és az már nem ugyanaz..
Aye aye 2015.03.10 19:45:27
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: :DDD
jó lehet hárman a wc-ben :D
Az "alkotással" nekem nincs problémám, (tőlem nézheti az egész város, akkor is megy :D ) csak szeretnék 2 perc csöndet/nap - de az viszont nem mindig jön össze.. :D
Nálam csak a 2éves jön, letekeri a wc papírokat, és apró fecnikre tépdesi, mutogat (mikor alkotok, és vigyorog), elvan.
Most kitaláltam, hogy neki is jár már a bili, s ha minden jól megy szép lassan ráveszem, hogy ő meg ott ücsörögjön addig, s így akkor nemcsak jobban elférünk, de talán ő is alkot majd valamit :D
Azért érdekes a mai történet, mert egy olyan jelenség egyik előhírnöke, ami szerintem mostanában egyre gyakoribbá válik majd. Jelesül szerzőnk egyszer már kipróbálta magát Angliában, aztán visszaköltözött Magyarországra, és bár anyagilag nem panaszkodhat, mégsem találja a…..
Aye aye 2015.03.06 13:48:02
@Herr Géza: "Sőt, az egyébként liberalista vikingek még a nőket is elvették.... :))))) "
de el ám!!! a fiúcskákat is!!
aztán asterix és obelix kajtathattak utánuk amíg el nem kopott a talpuk!! :D
bocs de a gyereknek most asterixésavikingek mániája van, eddig 38x néztük meg a héten :DD
Aye aye 2015.03.06 13:58:51
@qkuc: "Ennyi miért nem elég?"
Talán egy ennél nyugodtabb, vidámabb életre vágyik. Mi is.
Múlt héten olvashattátok az „Útlevélügyintézés külföldön” című írást, ami sokakat ihletett hozzászólásra, sőt már poszt is születet az utórezgésekből. Most egy szintén erre a posztra reagáló, de már új irányba mutató hozzászólásból lett posztot teszek közzé,…..
Aye aye 2015.03.05 14:53:00
@qkuc: Most, hogy ennyien mondjátok ezt az angol diploma+index dolgot, én is nekiesek.
Majd írd meg lécci a tapasztalatokat.

Valakinek van ELTÉS tapasztalata index/tematika angolra fordítással kapcsolatban? Egy tuti telefonszám, ilyesmi? :D Megköszönném!
Aye aye 2015.03.05 14:55:46
@Dragonlady (Bp, Hun): az útlevélhez való fényképezés előtt kellett várni 3-4 órát :D :Dtökjól elrajzolgattunk amúgy az üres kormányablakban vagy mi a tök a neve az okmányirodának mostanság. Mire nagy nehezen sorrakerültünk, kb 10 perc alatt elkészült mind a hármunk igénylője. Férjem ezt látva másnap ment vissza.. :D valakine dolgozniais kell :D nem ér rá kormányablakokban láblógatni mint egyesek :D
Aye aye 2015.03.06 13:10:00
@Zsuzsi65: Köszi, ez jól hangzik, bár gyanítom, hogy mostanában már bonyolultabb az oklevél fordítás/tematika kikérési procedúra.
De a lényeg, hogy nekem az indexet le kellett adni a diploma átvételekor, szóval az nincs nálam, eleve tőlük kell majd kikérni mindent.
Az is lehet, hogy belépek az ETR-be és kiírom magam...

Vagy mégjobb: megírom magam az egészet azt csá... :D :D :D
Még egy pöcsétet is nyomok majd rá, olyat, amilyen senkinek nincs!!! :D :D
A napokban vált elérhetővé az interneten a Menjek/Maradjak londoni epizódja, ennek kapcsán született az alábbi írás. Szerzője Molnár-Logemann Zsófia klinikai- és egészségpszichológus, stressz tanácsadó, a hollandia Amersfoortban található magyar lelki egészségközpont…..
Aye aye 2015.03.04 08:33:09
@Mr Long (UK): Eddig azt hittem a bringán is van légkondi télen-nyáron :D
Külföldi tapasztalatot szerezni, nekivágni sokféleképpen lehet: kereshetünk munkát még Magyarországról, vagy már az adott célországban, de megpróbálhatjuk megvetni a lábunkat önkénteskedéssel is. Utóbbiról szól a mai három ajánló közül az első. Aztán megnézzük, hogyan…..
Aye aye 2015.03.01 21:56:45
@P.Elliot: Ez a rolós-konténeres költözéses módszer nagyon jól hangzik, Te melyik ország vagy? (ha esetleg tudsz mondani cégnevet, ai ezt vállalja, annak is örülök). Ha nem Európa akkor valszeg tárgytalan :)))
A posztot egy dühös ápoló, Mónika írta, aki sokáig dolgozott Magyarországon azon, hogy ő és kollégái munkáját elismerjék. Azonban tavaly ősszel arra az elhatározásra jutott, hogy mégsem tudja otthon tovább folytatni, így átkelt a határon Németországba. Tegnap volt az…..
Aye aye 2015.02.20 10:48:43
@qkuc: "Dolgozott egy célért, ígérgettek fűt-fát, és átvágták a palánkon. Mindezt ez a dixső rendszer tette. íkire haragudjon? Bajnaira? Nekem is tele lett volna a zsákom. hagnyagoljuk már ezeket a magasröptű bullshiteket, amit tolsz."
Na ezt én is így látom, kösz, hogy megfogalmaztad!
Aye aye 2015.02.20 12:43:02
@Herr Géza: "Pikk-pakk hazarepülös német város nincs is.... Illetve nyilván technikailag van, de nem olcsóért."
Mi csak két helyen jártunk tavaly, Berlin, Frankfurt (ok, ez utóbbinak az olcsó reptere messze van a várostól, számoljunk rá + 1,5-2 órát), de 15ezer HUF-ból megvolt oda-vissza, 2 héttel előbbi foglalásnál és időben pl Berlin 1,5 óra volt. Szóval létezik ilyen. Nekem is van ismerősöm, aki pl ott kórházi dolgozó és ez az összeg nem terheli meg, hogy hazajöjjön 2-3 havonta. :))))
Aye aye 2015.02.20 15:34:39
@Herr Géza: 14 ojró volt a Frankfurt city transzfer. OK, akor nem 15e HUF, hanem 20. :)))) Így már tényleg más a dolog fekvése :))))))
És meglepődnék, ha egy eüs dolgozó ott nem látná a beosztását 2 hétre előre. Az én ismerősöm látja, neki ez nem gond. De lehet, hogy mindenhol másképp csinálják, ezért írtam, hogy 1-2 év gyakorlat (és felszedett némettudás után) lehet akár másik, "kényelmesebb" várost keresni.
Havi egymillió forintért sem mennék haza – írja Ádámnak írt válaszában Timi, aki eredetileg magánüzenetnek szánta írását, de aztán meggyőztem, hadd adjam közre, mert szerintem érdekes vitaindító lenne. Mindenekelőtt emlékeztetőül pár részlet a három éve Angliában…..
Aye aye 2015.02.19 13:37:47
@Ödenburger [Hu/At]: "Nem tudom, nem lehet, hogy ti csináltok valamit másképp? Nekem szinte soha nem volt bajom boltosokkal, sem Sopronban, sem Pesten, sem máshol."
hú ez nagyon magas labda, mert ebből egyből az következik, hogy de - mi mosolygunk, mikor egy boltba belépünk..

A lényeg az, hogy általában szívesen járok vásárolni,még kaját is, lévén nőből vagyok, és többnyire jó kedvem van. Na a boltosoknak általában nincs.
De nyilván a munkahely a meghatározó - mert pl a DM-ekben pedig a rosszkedvű eladó a nagyon ritka.
Aye aye 2015.02.19 13:46:30
@geegee: Ja már értem, hogy mennyiben oszlanak is egyszerre... ? :D :D Hát, jelentőségteljesen.. :D
Engem is meglepett,hogy ez a helyzet - bár tény, hogy Bp-nek is van egy ilyen része, csak én eddig nem ott éltem.
Ami engem meglepett még, hogy szerintem ez a hirtelen jött jólétből fakadó olcsó drog a helyieket (norvégokat) kapja el leginkább - a koldusok közt nincs arab,paki,szomáliai bevándorló - legalábbis, akiről ugyebár külsőleg látszana. Csak fehér fiatalok. Lehet, hogy pl a muszlimok/hinduk jobban ellenállnak a drogoknak (tiltja a vallás, család, akármi, vagy ha mégis függő lesz, akkor nem engedi ki a család az utcára?) Feltételezem, azért a terjesztésben benne vannak vhogy..de ki tudja...?
Aye aye 2015.02.19 15:12:22
@svédnyugger: Nekem tetszik a "langyos pocsolya" gondolata :) Lehet, hogy pár év múlva menekülünk majd onnan, de egyelőre kifejezetten ez a cél. Épp elég idegbajt generálok én magam is - ha még körülöttünk alapból is van valamennyi, azt már a családom nagyon nehezen viseli :)))
Ádám harmadik éve él az Egyesült Királyságban (korábbi tapasztalatairól itt és itt olvashattok), írt egy kis számvetést arról, hogy mit ért el, mit nem sikerült megtalálnia, és mi értelme van még egyáltalán annak, hogy még Angliában van. Kérdéseit a poszt végén…..
Nem biztos, hogy ott érzed magad otthon, ahol a hazád van – szól Manó mai írásának egyik mondata, amivel a magam részéről csak egyetérteni tudok. Már többször is írt a blogra Németországból (itt, itt és itt olvasható el), ahol egy idősotthonban dolgozik, ma kiderül, milyen…..
Állandóan visszatérő kérdés ez, mi több, elég nagy viták tárgya akár itt a blogon is, szóval gondoltam, nem baj, ha megosztok itt egy, a kérdéssel foglalkozó elemzést, amibe a napokba futottam bele. Emellett jöjjön még egy iskola, ahol 60 nyelven beszélnek, és egy jópofa videó…..
Néhány hete az egyik poszt alatt volt némi ötletelés azzal kapcsolatban, hogy milyen témákat lehetne még itt felvetni a blogon, amelyekről kevesebb szó volt. Akkor megemlítettem, hogy mi lenne, ha írnátok a „jószomszédi iszonyokról”, viszonyokról. Milyen kapcsolatokat sikerült…..
Aye aye 2015.02.08 19:52:16
Nohát ez a poszt nagyon jó ötletet adott, nem vagyok egy rendezvényszervező típus, de tényleg, miért ne hívhatnám meg magamhoz a többieket - aztán majd kialakul valami.. ? :)
@blackhair-lady:
múltkor írtad, hogy ha már átköltöztünk, írjam meg - hát a költözés még odébb van, most még csak látogatóban vagyunk itt Északon ("felderítünk".. :))) - de nagyon köszi a jókívánságokat, türelemre biztosan szükségünk lesz. :)
Pár hónappal ezelőtt volt egy sorozat itt, a blogon, melyben kedvenc (vagy nem kedvenc, de érdekes) helyi ételekről esett szó. Nos, részben ide kapcsolódik még Ferenc mai posztja (korábbi írását itt olvashatjátok el), ami Luxemburgtól Ausztrálián át Új-Kaledóniáig vezet. A nap…..
Aye aye 2015.02.01 13:55:26
@geegee: "Nem pont ott élünk, hanem ugye eggyel jobbra (tudtommal norvég eredetű ez a cucc)" - én úgy tudom, ez speciel pont svéd dolog (norvégban pl nincs ilyen betű, bár ez ugye nem mindig mérvadó), ezért kérdeztelek téged. Na nem mintha nem lenne nekik is hasonló rohasztott haluk számtalan.. :D Persze, hogy az éhezéssel függ össze, csak kíváncsi lettem volna, hogy a fiatalok hogy tolják az ilyesmit - gondolom, az öregeknek inkább nosztalgia+megszokás. Meg gondolom, ha az ember sok halat (vagy szagos kajákat) eszik, egy idő után kevésbé érzi/kevésbé érinti érzékenyen.. :D Na mindegy, pár nap és mi is megkóstolhatjuk.. Jajjj..... :D :D