Regisztráció Blogot indítok
Adatok
warszawiak_87

49 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szláv mitológia boszorkányairól ebben a bejegyzésben már esett szó, most pedig következik még egy pár tagja a banyák népes családjának. A teljesség igénye nélkül, mivel rengetegen vannak. Ráadásul sok esetben nehéz is meghatározni, hogy melyikük is a boszorka valójában, mivel olyan szintű…..
A ruzalka [lengyel: rusałka; orosz: русалка] a régi Lengyelország legnépszerű női démonjai közül való. Ábrázolásukban legtöbbször rendkívül szép, érzéki lányok alakját öltötték...
A déllidérc [lengyel: południca; orosz: полудница; cseh: polednice] a szláv mondavilág egy rendkívül érdekes szereplője, akiről tájegységenként és országonként sokszor egymástól teljesen eltérő képet alkottak a régi emberek. Lehetett csúf és gonosz, szép és kedves, sőt, akár még szép és gonosz…..
Boszorkányok A boszorkányok [lengyel: baba, baby] olyan öregasszonyok voltak, akik gyógyítással és az ártalmas varázslatok, átkok, rontások levételével foglalkoztak a régi Lengyelország falvaiban. Gyógynövényeket gyűjtögettek, melyekből gyógyító kenőcsöket, elixíreket készítettek, varázsoltak, és…..
A bűzös mocsvány [lengyel: ardzawień] egy mocsárlakó lény volt, amely nagy, kövér testtel, valamint rendkívül vékony végtagokkal rendelkezett. A kép forrása: Jevgenyij Kot..
A zenedémont [lengyel: ankluz] Kujáviában zenészördögnek is nevezték. Ez a rendkívül specializált lény különféle hangszerekben lakott, de különösen kedvelte a hegedűt. A kép forrása: Bestiariusz Słowiański..
Az angyalok [lengyel: anioły] a mennyben élő szellemlények, akik csak akkor szállnak le a földre, ha teljesíteniük kell az Isten által rájuk bízott feladatot (a görög ángelosz – άγγελος – szó jelentése "küldött"). Bár a katolikus egyház tanítása szerint nincs se testük, se nemük, a régi…..
A halvász [lengyel: ałbast] Lengyelország keleti határain található ősi démon volt, aki a Rusz területéről érkezett, és a folyók és tavak part menti vizeiben élt. A kép forrása: Magdalena Stelmach..
A kép forrása: Aleksandra Chmielarz Az ajtvár [lengyel: aitwar] egy, a litván hiedelemvilágból származó háziszellem (máshol házisárkány), aki napi élelemért és egy nyugodt, csendes, alvásra alkalmas zugért cserébe különféle javakat hozott vendéglátói házába...
A mai nappal megnyitottam a 2020-as szezont. A Visztulára látogattam ki, annak is a varsói szakaszára. Sajnos az eredmény nem olyan volt, mint amiben reménykedtem, de ettől függetlenül jó volt ismét a folyóparton múlatni az időt. Legközelebb már hal is lesz...
  A Sütő-család történetének kutatásának gondolata a meglévő adatok alapján először Blank Aladár fejében fogalmazódott meg. Anyai ágon volt Sütő, és nagy gondot fordított a múlt megismerésére. Azonban a technika és a távolság korlátok közé szorította a kutatási lehetőségeit, így az félbe maradt.…..
Horgászkalandor Emlékek: 2019/III 2020.01.29 01:32:16
Ez a blog egy napló lesz. Egy napló, melyet a horgászkalandjaimnak szentelek. Hosszú idő után vettem fel újra a horgászbotot, és nagyon rákaptam a dologra. Korábban csak a Balatonon horgásztam, most már új vizekre is eveztem, és megismerkedtem a folyókkal is. Magyarországon a Dunát próbáltam ki,…..
Horgászkalandor Emlékek: 2019/II 2020.01.29 01:27:27
Ez a blog egy napló lesz. Egy napló, melyet a horgászkalandjaimnak szentelek. Hosszú idő után vettem fel újra a horgászbotot, és nagyon rákaptam a dologra. Korábban csak a Balatonon horgásztam, most már új vizekre is eveztem, és megismerkedtem a folyókkal is. Magyarországon a Dunát próbáltam ki,…..
Horgászkalandor Emlékek: 2019/I 2020.01.29 01:19:01
Ez a blog egy napló lesz. Egy napló, melyet a horgászkalandjaimnak szentelek. Hosszú idő után vettem fel újra a horgászbotot, és nagyon rákaptam a dologra. Korábban csak a Balatonon horgásztam, most már új vizekre is eveztem, és megismerkedtem a folyókkal is. Magyarországon a Dunát próbáltam ki,…..
A két legrégebbi szenvedély az életemben a futball és a történelem. A kettő nyilvánvalóan számos aspektusban összekapcsolható, azonban ez a cikk egy az átlagosnál speciálisabb szempontból hivatott megvizsgálni a témát, ami nem más, mint klubok neveinek etimológiája. Természetesen nem az olyan…..
Egy régi újságban találtam rá a következő receptre. Tipikusan tájjelegű étel, Lengyelország egyik ikonikus tartományából, Nagy-Lengyelországból származik. Hajtás után egy kis kultúra, majd pedig következhet a kiadós lakoma, amely tökéletes elegye a finom porhanyós húsnak és a friss zöldségeknek...
Smacznego! Grill a hegyekből 2018.06.24 15:30:48
Mi is lehetne jobb a nyári melegben, mint kiülni a kertbe a barátokkal, felállítani a grillezőt, begyújtani a szenet, felpattintani egy jó hideg sört, és élvezni a napot? Nem sok dolog, az biztos. A füst átjárja a határt, még az utcán is csorgó nyállal irigykedve mennek el az emberek, mikor megérzik…..
Sajnálatos módon ismét hosszabb szünet után, de végre poszt kerül az oldalra. Elég sok változás következett be az utóbbi időszakban a mindennapokban, melyek közül az oldal vezetésére vonatkozóan a legfontosabb, hogy most már lengyel földről írom a bejegyzéseket. Novemberben költöztem ki Varsóba, az…..
Smacznego! Folyó gyümölcse 2016.11.23 19:33:35
A mai napon alámerülünk a vizek mélyébe, és utánajárunk mit rejtenek Lengyelország folyói. Mai fogásunk igazi kuriózum, ínyenceknek erősen ajánlott. Sebastian nem örül, ahogy Spongya Bob főnöke sem, de ez minket a legkevésbé se érdekeljen. Tovább után jönnek a részletek...
Smacznego! Streetfoodok őse 2016.11.19 15:59:00
Hogy mi? Pontosan az. Esetünkben a hamburger szó ugyan nem tökéletesen helytálló, de első ránézésre így is azt hihetnénk, hogy a streetfood forradalom lengyel anyanyelvű édesgyermekéről van szó. Ezzel azonban méretes bakot lőnénk. Hogy miért? Tovább után kiderül...
Smacznego! Hej, górale! 2016.11.17 20:10:00
Egész Aprajafalva nekünk dolgozott az elmúlt időszakban, Törpapa kivezényelte az áfonyaszedőbrigádokat, akik éjt nappallá téve, jó törpsztahanovistaként pusztították le a Hókuszpók tornya környékén található áfonyaföldeket. De nem azért, hogy Hami tortát törpölhessen belőle. De nem ám. Tovább után…..
Smacznego! Vadat, mi jó falat! 2015.11.29 20:52:43
Mivel a mai nap folyamán egy kedves lengyel ismerősöm meglepett egy szakácskönyvvel -itt is köszönöm!-, egy kis időre félreteszem az agyamat szépen lassan leamortizáló, Nagykanizsa történetéről írt remekművemet beadandómat, és lazításképpen ebből a könyvből hozok nektek…..
Smacznego! Rablóból... 2015.11.25 18:20:30
Ma ismét egy hiánypótló recepttel jelentkezem. Ezidáig nem sok halas ételt osztottam meg veletek, ezen most változtatok. Közeleg a tél (sic!) és a halak szépen lassan elfekszenek télire. Legalábbis a legtöbb. Az örökké éhes, mohó csuka azonban télen is éber, így a rutinos…..
Smacznego! Visszatértünk! 2015.11.20 15:14:17
Hosszú idő és rengeteg agyalás után úgy döntöttem, folytatom a blogot. A másfél éves önkéntes száműzetés oka az volt, hogy szakítottam a vendéglátással. Önmagában ez nem indokolta volna a leállást, azonban a kiábrándultság mindenképpen. A blog viszont önálló életet…..