Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szilveszter Horváth

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kinéztem ma a NAV-os tüntetésre, mert kíváncsi voltam, mekkora tömeget mozgat meg a Horváth András-ügy (mely véleményem szerint a legnagyobb botrány őszöd óta.) A Roosevelt Széchenyi István téren sikerült elcsípnem a menetet, és elsőre igencsak meggyőzőnek tűnt az egybegyűltek magas száma, rég…..
Szilágyi Péter Az aluljáróban 2013.12.12 12:14:15
Az utóbbi időkben nagyon sok szó esik hajléktalan embertársainkról. Sokan írtak már arról, hogy mennyire kegyetlenek a hajléktalanságot kriminalizáló kormányzati és önkormányzati intézkedések, sok szó esett arról is, hogy milyen eszközökkel lehetne segíteni ezen…..
Szilveszter Horváth 2013.12.13 20:40:33
Sziasztok! A hajléktalanság egy állapot, azt jelenti, hogy egy embernek nincs hol laknia. Ezen belül minden hajléktalan más, egy külön világ.
3 évet dolgoztam segítőként a hajléktalan ellátó rendszerben. Az utolsó helyen vezető voltam, ez egy drága mintaprogram volt.Sajnos nem volt igazán érdemi beleszólásom a dolgokba, ezért eljöttem.
Két dolgot szeretnék mondani:
1. A hajléktalanoknak kb.3/4 -ed része alkoholbeteg. Először elsz alkoholista, és aztán hajléktalan. De a hajléktalan ellátásban dolgozók mindent tudnak az alkoholizmusról, semmit a felépülésről.
Egy része a hajléktalanoknak ezen kívül, vagy emellett pszichiátriai beteg is, többnyire ellátatlanul. A nem pszichiátriai beteg alkoholistáknak lenne esélyük visszaintegrálódni az életbe, ha lenne alkoholrehabilitáció a számukra. De nincs. Én a "jó munkámért" ajándékba szerettem volna kiharcolni egy kicsiny rehabilitációs programot, de nem sikerült.Magam is alkoholista vagyok /voltam, de húsz éve teljesen absztinens életet élek. Az alkoholizmus a betegségem, a vele való foglalkozás a hobbim, szenvedélyem lett. VAn eü főiskolai diplomám is, ami szakmai képesítés, de csak szociális munkásnak alkalmaznak, mivel egyetlen helyen van alkoholrehab. tudtommal. Pro Domonak hívják a helyet.
Alapvetően kétféle hajléktalan szálló létezik. Az egyik az éjszakai menedékhely, ahol a csövesek sorbaállnak este és reggel kidobják őket. Ez katasztrófális. Ide nem akarnak bemenni a legtöbben.Itt valóban jellemző a lopás és a részegeskedés.
VAn a másik, amit átmeneti szállónak hívnak. Ezek viszonylag kultúrált helyek, a munkásszállóhoz hasonlítanak. Ide nehezebb bekerülni. Itt 24 órán kereszetül lehet bent lenni, mindenkinek van saját ágya, ágyneműje, szekrénye.Ami a vérlázító, hogy ezeken a helyeken kauciót és utána lakbért kérnek a hajléktalanoktól.Ez kb. 10 ezer ft nagyságrendileg. Akinek lakbérelmaradása van, azt többnyire kidobják. Ismertem olyan hajléktalan nőt, aki kurválkodással szedte össze a kaucióravalót, és befizette a szociális munkásánál! EZ ELLEN KÜZDJETEK! KÜZDJÜNK!
Én egyébként egy kvázi fideszes kezdeményezés által létrejött program vezetője voltam. Magával az ördöggel is szövetkeznék,ha alkoholrehabilitációt és/vagy lakbérmentes átmeneti szállókat csinálna!A hajléktalan problémát még soha nem oldotta meg egyetlen kormány sem, nem is lehet teljesen megszüntetni. Ugyanakkor létrejött egy kvázi iparág, szocmunkásokat ontó főiskolákkal, akiknek elemi érdeke a hajléktalanok reintegráció nélküli cirkulációja. Vannak persze jó kezdeményezések, de koordinálatlanok. Az egész szociálpolitika kaotikus, és ennek része a hajléktalan ügy is. Amely gyakran az érzelmekről szól, csakúgy, mint a drogpolitika és nem a szakmaiságról.Itt, ezekben a hozzászólásokban is gyakran érzelmi reakciókkal találkozhatunk, ami elsősorban a hozzászólóról szól, és nem a hajléktalanokról.No, ennyit mára. Horváth Szilveszternek hívnak, megtalálsz a facebookon. Búcsúzóul annyit, hogy egy társadalomra valóban nagyon jellemző, hogyan bánik a kisebbségekkel és az elesettekkel.