Adatok
kcksnrkcksnr
0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Csupor Sör
#BÉRFŐZÉS MAGYARORSZÁGON, AVAGY LEHET SAJÁT SÖRMÁRKÁM SÖRFŐZDE NÉLKÜL#
2019.02.24 14:00:00
(Ide kattintva megtaláljátok korábbi írásunkat amiben kifejtjük, milyen kategóriái vannak a sörfőzésnek.)
Annyian kértétek már, hogy beszéljek a bérfőző, avagy gerilla sörfőzésről, hogy rávettem magam és neki kezdtem ennek a bejegyzésnek, majd be is fejeztem, aminek…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre
Kedves Munkahelyi Terror! A volt munkahelyemen tapasztalt szokatlan változások miatt kezdtem a levélbe, eredetileg korrupciós leleplezésnek indult, de annak még sovány..
A dolog közepébe vágok,…..
kcksnrkcksnr
2018.10.02 09:26:45
23:52
Most, hogy lassan éjfél van és véget ér a blogunk tizedik évfordulója, befejezzük a jubileumi kóstolóközvetítést. Hadd váltsunk helyette szentimentálisba és köszönjük meg minden olvasóknak a figyelmet és a kitartást – a mai közvetítésre és az elmúlt tíz évre egyaránt. Külön köszönjük titkos…..
Abban a könnyű helyzetben vagyok, hogy a Kézműves sört a népnek blog megspórolt nekem egy bekezdést, mert - szokásához híven - mindenhol ott van, és a legtöbbünket megelőzve készített egy interjús posztot Reczer Gáborral, ahol többek között a gerilla sörfőzőt és a T30-at is…..
kcksnrkcksnr
2016.03.08 12:18:07
@kcksnrkcksnr:
*lusta alatt azt értem, hogy kb. 1 óra olvasás után mindent ki lehetne deríteni a témában amivel már vállalható szintre lehet emelni a végterméket
*lusta alatt azt értem, hogy kb. 1 óra olvasás után mindent ki lehetne deríteni a témában amivel már vállalható szintre lehet emelni a végterméket
Tegnap a Dreher kőbányai fellegvárába invitáltak, ahol - azt gondoltam legalábbis a meghívó alapján - bemutatni szándékoznak a Pilsner Urquell néhány új innovációjú csomagolását, és elmagyarázzák a helyes csapolás fortélyait. Vagyis egy kellemes, ám nem túl izgalmas másfél órát terveztem eltölteni.…..
kcksnrkcksnr
2016.03.06 18:15:00
Először Maurer Oszkár, délvidéki magyar borász a Beerfort bemutatón mesélt nekem a főzdéről, és igyekeztünk megszervezni egy közös kóstolót, de az akkor nem jött össze. Aztán Takács Péterrel (Hatodik Íz) társalogtunk róla, és Tim a World Atlas of Beer szerkesztő-társírója is elismerően szólt róla,…..
magyar ale..
kcksnrkcksnr
2015.09.29 15:52:11
Tavaly KK kolléga közölt egy tudósítást a Dreher Sörfesztről, ahol a szűretlen, pasztőrözetlen Dreher, a Dreher Spezial félbarna és a nitrogénnel csapolt Dreher Bak mellett először bukkant föl a hidegkomlós nagyüzemi magyar sör alfa-verziója a Dreher Hidegkomlós. A Dreher…..
kcksnrkcksnr
2015.07.16 14:35:23
@kcksnrkcksnr: Hogy jobban illusztráljam, hogy mire gondolok itt van pl. a Dead Pony Club 600 pénzért ami hasonló nyári gondolkodás nélküli szlopálós kategóriában indul jobb íz és illat világgal de 3 decit kapsz belőle annyi pénzért amiért kb. 13 deci dréhert.
Hazai vonalra szintén érvényes ez csak ott a hasonló kategóriába induló cuccok nagy része ilyen-olyan ízhibáiknak köszönhetően már a startnál is elvéreznek függetlenül attól, hogy komolyabb alapanyagokat hajigáltak beléjük mint a dréherbe.
Hazai vonalra szintén érvényes ez csak ott a hasonló kategóriába induló cuccok nagy része ilyen-olyan ízhibáiknak köszönhetően már a startnál is elvéreznek függetlenül attól, hogy komolyabb alapanyagokat hajigáltak beléjük mint a dréherbe.
Természetesen idén is tiszteletemet tettem a Főzdefeszten.
Eddig csak a tavaly őszi maradt ki, nem is emlékszem, miért, talán nem voltam itthon. Szóval törzsvendég vagyok a kezdetektől.
Nem mintha tökéletes rendezvény lenne, most se volt az, de azt meg kell mondanom, hogy logisztikailag talán a…..
kcksnrkcksnr
2015.06.09 20:34:44
@promontor: Lehet attól is függ, hogy valaki angolos-e vagy németes vagy valami más, a franciásokhoz a saison áll közelebb, a session szót meg az angolosok ismerik fel.
Változik a világ. Nem mulatós zene vagy Majka trónol a legfrissebb Youtube lista tetején, hanem a most éppen nagyon trendi, országszerte csurig telt házakat produkáló Wellhello. És nem is csak egy dallal. Plusz ott van Halott Pénz is szorosan a nyomában, aki (vagy akik) szintén nem Kis…..
kcksnrkcksnr
2015.03.18 15:59:57
3 éve - a 2012. január elsejétől legális az otthoni sörfőzés - még viszonylag kevés tapasztalattal ugrottunk neki a Piritósban az első sörversenynek. A próbaüzemmód után 2013 óta már a harmadik BJCP-szabvány szerinti versenyt fogja lebonyolítani a házi sörfőzőket…..
kcksnrkcksnr
2015.03.04 09:17:14
Miután a Mese habbal blogon a De Molen - az egyébként szerintem is fantasztikus söréről - a Bragott Brett-ről szóló poszt alatti kommentekben heves fellángolással szapulták páran a brettet sörben borban egyaránt, Bud Taste, azaz Takács Péter felvetette, tartsunk egy mega-brettes sörkóstolást, ahol…..
A Sertepertén jelent meg Árpa Jankó tollából egy nagyon elgondolkodtató írás október 6-án. Nem nagyon kedvelem a blogon való felelgetést és polémiát, mert jobb mindent egy korsó sör mellett megbeszélni, de szeretném én is elmondani, milyen folyamatokat látok, miben látom a…..
Már megint élesztős cikk. Nem véletlenül. A jó sör legfontosabb feltétele az elegendő egészséges élesztő oltása a sörlébe. Az ember hajlamos lustaságból vagy spórolásból elhanyagolni a sörfőzésnek ezt az utolsó lépését. Következik néhány mondat, amit talán már…..
kcksnrkcksnr
2014.09.15 12:12:52
@acerola: Utánanéztem azoknak a forrásoknak ahol olvastam és ellentmondanak egymásnak úgyhogy nem tudom mi van. (egyik azt írja, hogy 8ppm körüli értéket el lehet érni 3-5 perc rázással, másik azt írja, hogy pl. egy 1.060-as sörhöz kb. 15ppm kéne amit már nem lehet rázással elérni.)
Mindenesetre, hogy valami értelmeset is írjak általában jó sok élesztőt dobok az olyan sörökbe amiknek nem "áll jól" az észter. Ez van, hogy az egy tasak helyett 3-4-et jelent ha jó nagy az OG. (a boltba se tudni mennyi ideje állt, lehet a fele már meghalt a sejteknek, egy részük egyből meghal ha bekerül a sörbe stb.) Hajlok arra véleményre, hogy a szárazélesztő nem gyengébb a folyékony élesztőnél csak ritka, hogy jól használják.
Illetve ezt még érdemes eljátszani a száraz élesztővel különben egyből meghal a fele miután bekerült a sörbe:
1. Hűtőben tárolom
2. Kibontás előtt kiveszem a hűtőből fél órával, hogy feljöjjön szobahőmérsékletre.
3. Felforralok 1 deci/tasak vizet, lehetőleg nem klórosat de legyen benne némi ásványi anyag.
4. Hagyom lehülni 30-40 fok köré a vizet (meg kell nézni mit ír a gyártó)
5. Rászórom az élesztőt egyenletesen a víz felszínére és nem nyulok hozzá 15-30 percig (itt direkt jó ha lebeg a víz felszinén sokáig)
6. 15-30 perc után elkeverem
7. Beöntöm a 20 fok alá hűlt és levegőztetett cefrébe
Mindenesetre, hogy valami értelmeset is írjak általában jó sok élesztőt dobok az olyan sörökbe amiknek nem "áll jól" az észter. Ez van, hogy az egy tasak helyett 3-4-et jelent ha jó nagy az OG. (a boltba se tudni mennyi ideje állt, lehet a fele már meghalt a sejteknek, egy részük egyből meghal ha bekerül a sörbe stb.) Hajlok arra véleményre, hogy a szárazélesztő nem gyengébb a folyékony élesztőnél csak ritka, hogy jól használják.
Illetve ezt még érdemes eljátszani a száraz élesztővel különben egyből meghal a fele miután bekerült a sörbe:
1. Hűtőben tárolom
2. Kibontás előtt kiveszem a hűtőből fél órával, hogy feljöjjön szobahőmérsékletre.
3. Felforralok 1 deci/tasak vizet, lehetőleg nem klórosat de legyen benne némi ásványi anyag.
4. Hagyom lehülni 30-40 fok köré a vizet (meg kell nézni mit ír a gyártó)
5. Rászórom az élesztőt egyenletesen a víz felszínére és nem nyulok hozzá 15-30 percig (itt direkt jó ha lebeg a víz felszinén sokáig)
6. 15-30 perc után elkeverem
7. Beöntöm a 20 fok alá hűlt és levegőztetett cefrébe
UPDATE: Tegnapelőtt fölhívott Balázs, a Hara Punktól és meginvitált a Brew Stúdióba, hogy megkóstolhassam én is a Sahtit. Egész meghatódtam, és kedd este be is robbantam az Élesztő kapuján, ahol az emeleti szentélyben Balázs és Marci ki is töltöttek egy üveggel a…..
magyar ale
Eredetileg csak szabadkozásnak szántuk, amikor a legutóbbi, újfent francia sört tárgyaló cikkünkben felemlegettük, hogy mostanában sosem sikerül belefutnunk palackozott magyar újdonságokba – mégis abszolút jól jártunk vele, ugyanis a Sörök a Möszjő vödréből…..
Én igazából egy ideje tudom, hogy olyan söröket főznek a mi sörfőzőink, amik bátran megállják a helyüket az amerikai mezőnyben is, de azért leírva látni mégiscsak más.
Az Alltech nevű mezőgazdasági multi által Lexington, Kentucky-ban rendezett Commonwealth Cup elnevezésű…..
kcksnrkcksnr
2014.05.23 11:14:33
@Bud Taste: A Pony a viszonylag ártalmatlan BrewDog Dead Pony Club klónja volt régebben nem? Legalábbis emlékszem egy videóra a főzdéből amiben pár szót ejt a sörröl egy ott dolgozó.
magyar ale
Úgy tűnik, előbb-utóbb belefulladunk a szökőárszerű kisüzemi sördömpingbe: szinte minden héten új sörök jelennek meg valamelyik kiváló magyar főzdétől, amiről blogunk elhatározza, hogy ír egy érdekes kritikát. Mivelhogy azonban már jó ideje nem légüres tér…..
A Hopfanatic és a Hara'Punk a kezdetektől ismeri egymást, hisz gerillaként már találkoztunk az első Főzdefeszteken. Mi a Bitterfly-jal ők a Papap O'Hara-val kezdték a nyilvánosság előtt. Azóta is kapcsolatban állunk. Egy nap felvetődött a közös főzés lehetősége. Kellene…..
kcksnrkcksnr
2014.02.26 12:00:51
@pif: Nem csak, hogy olvastam, még kommenteltem is alá anno.
Ezt a kommentet írtam előbb ide:
"NoHopLimitet nem kéne bántaniuk, elég lenne ha megszabadítanák a stresszelt élesztő észtereitől (több sejt, rendes levegőztetés, kontrollált erjesztési hőmérséklet kéne) meg az enyhén csipkelődően keserű földes utóizétől. (ennek több okai is lehetnek ami nem fér be egy komment keretei közé)"
Ez szerintem csak akkor bántó, ha valaki képtelen feldolgozni a kritikát. Én ugyanilyen kommenteket várnék a sörömre egy bírától, kössön bele bármibe amibe bele lehet mert így fog fejlődni a söröm. Különben be sem nevezném. Ha azt akarnám hallgatni, hogy mennyire jó akkor itatnám a barátaimmal meg a családdal tovább és lehet, hogy még mindig sűrítményből főznék.
(zárójelben megjegyezném szerintem ha nem tiltanák ezt a szabályok lehet érdemes lenne pár kisüzemi sört átpalackozva anonim módon benevezni a házisörf. versenyre csak a bírói vélemények kedvéért)
Ezzel meg gondolom érted, hogy miért nem tudok mit kezdeni: "Azért mert valami nem jelenik meg blogon vagy máshol, még nem jelenti azt, hogy nincs szó róla."
"hanem első kanyarban megbeszélni a sörfőzővel"
Ezt a kommentet írtam előbb ide:
"NoHopLimitet nem kéne bántaniuk, elég lenne ha megszabadítanák a stresszelt élesztő észtereitől (több sejt, rendes levegőztetés, kontrollált erjesztési hőmérséklet kéne) meg az enyhén csipkelődően keserű földes utóizétől. (ennek több okai is lehetnek ami nem fér be egy komment keretei közé)"
Ez szerintem csak akkor bántó, ha valaki képtelen feldolgozni a kritikát. Én ugyanilyen kommenteket várnék a sörömre egy bírától, kössön bele bármibe amibe bele lehet mert így fog fejlődni a söröm. Különben be sem nevezném. Ha azt akarnám hallgatni, hogy mennyire jó akkor itatnám a barátaimmal meg a családdal tovább és lehet, hogy még mindig sűrítményből főznék.
(zárójelben megjegyezném szerintem ha nem tiltanák ezt a szabályok lehet érdemes lenne pár kisüzemi sört átpalackozva anonim módon benevezni a házisörf. versenyre csak a bírói vélemények kedvéért)
Ezzel meg gondolom érted, hogy miért nem tudok mit kezdeni: "Azért mert valami nem jelenik meg blogon vagy máshol, még nem jelenti azt, hogy nincs szó róla."
"hanem első kanyarban megbeszélni a sörfőzővel"
kcksnrkcksnr
2014.03.05 20:25:45
@Bud Taste: Nem az autolízisnek tulajdonítom hanem már leírtam minek, másrészt az első söreimnél én is produkáltam ezt az illatot több féle west coast stílusú élesztővel amíg ezt-azt nem pofozgattam a folyamaton (nagyjából ezeket is leírtam) harmadrészt ittam már olyan üveget tőle amiből már kvázi teljesen elbomlott ez az észter de ez azért van mert hónapokkal palackozás után ittam ami ennél a sörtípusnál nem szerencsés. (ilyenkorra már a komló illatok is csillapodnak)
Egyébként meg tegyük fel, hogy piacra dobok egy sört amiben leállt féluton az erjedés mert elment a fűtés a helyiségben. (mondjuk télen főztem)
Ekkor senki nem azon fog sóhajtozni, hogy szegény főző, hogy ráfaragott ezzel a termosztáttal hanem, hogy, hogy volt merszem kiengedni a főzdéből. Én az elcseszett főzeteimet a saját családommal nem kostoltatom meg nemhogy el merném adni pénzért. (és itt elcseszett alatt már nem a konkrét sörre célzok amiről eddig dumáltunk hanem a példámra)
Egyébként meg tegyük fel, hogy piacra dobok egy sört amiben leállt féluton az erjedés mert elment a fűtés a helyiségben. (mondjuk télen főztem)
Ekkor senki nem azon fog sóhajtozni, hogy szegény főző, hogy ráfaragott ezzel a termosztáttal hanem, hogy, hogy volt merszem kiengedni a főzdéből. Én az elcseszett főzeteimet a saját családommal nem kostoltatom meg nemhogy el merném adni pénzért. (és itt elcseszett alatt már nem a konkrét sörre célzok amiről eddig dumáltunk hanem a példámra)
Sörbúvár
"Kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre!" - a Sörmegmaradás törvénye
2014.01.07 12:54:50
Ahogy többen leírtuk 3-4 év alatt a "Sörforradalom" eljutott egy olyan szintre, hogy a kisüzemi sörök tényezőkké váltak a magyar piacon és gasztronómiában egyaránt. Kicsit hosszabb lélegzettel, de megpróbáltam összeszedni, mit hozott és mit adhat a jelenlegi helyzet nekünk…..
kcksnrkcksnr
2014.01.10 13:47:59
@krulis: Elvileg nem hagyják magára semmilyen főzdében a sörlét, hogy csak hüljön magátol azt jol van vagy igen? Több helyen olvastam, hogy a DMS ilyenkor még termelődik de ha nincs forrás akkor már nem párolog ki, fertőzés veszély, oxidáció stb.
Egyébként a lassú hülés szerintem nem árt a komlóaromának, van ahol direkt áztatják 70-80 fok körül a 0 perces komlóikat, /aroma steep/ hogy több olaj oldódjon ki viszont ne bomoljon le vagy valami hasonló.
Utóbbiról (víz, eszközök) meg azt hittem, hogy ebben főleg a befektetett tőke okán a főzdék verhetetlenek.
Egyébként a lassú hülés szerintem nem árt a komlóaromának, van ahol direkt áztatják 70-80 fok körül a 0 perces komlóikat, /aroma steep/ hogy több olaj oldódjon ki viszont ne bomoljon le vagy valami hasonló.
Utóbbiról (víz, eszközök) meg azt hittem, hogy ebben főleg a befektetett tőke okán a főzdék verhetetlenek.
kcksnrkcksnr
2014.01.10 13:58:57
@kcksnrkcksnr: ez a komlós téma úgy pontosabb, hogy előfordul, hogy a 0 perces komlót nem egyből a gáz lekapcsolása után dobják bele amikor még 100 fok körül van a lötty hanem lehűtik 80-70 köré, beleteszik a 0 percest és nem hűtik hanem állni hagyják 20-30 percig, utána hűtik le 20 fok köré.
Ennek most tényleg nagyon örülünk. A Randall nevű helyszíni hidegkomlózó apparátusról már évek óta tudunk, de nem tudtam hogy meg lehet venni, és a mai napig nem találtam olyan barkácsistent, aki összerakott volna nekem egyet a nyíltforráskódú tervrajzok alapján…..
kcksnrkcksnr
2013.12.20 20:50:48
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Nekem lenne még pár kérdésem. Főleg arról, hogy mi történik az után, hogy leerjedt a söröm és a csapra kerülés közt mondjuk a Kandalló-ban. (azért őket írtam mert ott full hazai csaplista rémlik)
Főzés után áll az 1000 liter söröm egy vagy több tartályban. Ez maradhat a főzdében amíg el bírom adni mindent (tegyük fel akár 6 hónapig is tart ez) vagy meg kell oldanom, hogy eltüntessem valahogy? Ha 6 hónapig tart eladni akkor mondjuk még 6x100000Ft-ot kell fizetnem a főzdének a tárolásért vagy azért a főzdék olcsóbbak?
Ha kész a sör, hogyan adom el bárkinek is? Elkezdem körbetelefonálni a helyeket ahol tudom, hogy van a csap és profilba vághat a söröm hátha kell valakinek? Tegyük fel 20 literes egy keg, ebből van nekem a főzdében mondjuk 50 darab. Mennyire lehet nehéz eladni itthon 50 keget? Ha én szállítok akkor kvázi egyenként autózhatok el a helyekre a kegekkel akiknek el bírtam adni? Vidéki értékesítés esetén vidékre is autózhatok?