Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tóth Anett Gy.

148 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úgy néz ki nálunk pöttyös karácsony lesz.   Dórival még hétfőn voltam dokinál, hogy szerintem bárányhimlős. Erre azt mondta doki ez valamilyen allergia, talán étel...de menjek vissza holnap ( kedd ) 12 órára. Mivel gyakorlott vagyok így már 11:30-ra ott voltam és teljesen…..
Sajnos egy nagyon rossz tévhit van az emberekben, de sok " szakember " is a régi módszerben gondolkozik és nem haladnak a korral és az újabb látásmóddal.Sokszor abban a tévhitben vannak, hogy ha valaki autizmussal él akkor neki mindenképp közösségben a helye mondván szocializálni…..
Ez a poszt nem csak autizmussal élő szülőknek szól, hanem mindenkinek aki bármilyen SNI-s gyerkőcöt nevel és úgy gondolja, hogy a Bizottság vagy bármilyen Hivatalos szerv nem megfelelő bánásmódban vagy elbírálásban részesítette gyermekét. Sok szülő nem mer lépni, ha…..
Sajnos Dóri vállán volt egy kiálló anyajegy ami már többször is vérzett és sokszor bepirosodott, fájt neki. Ezt először nyár elején tapasztaltuk, de a bőrgyógyász mondta nyáron nem csinálnak ilyen eltávolítást. Így aztán az első tanítási nap nem csak az új iskola miatt…..
Sok tévhit van az autizmus terén amitől a szülők haja égnek tud állni mikor még mindig az elavult elvek szerint képzelik el és állnak egy autizmussal élőhöz.Ilyen tévhit például, hogy nincsen szemkontaktusuk, nincsenek érzelmeik, buták, és hogy mindenképp közösség kell…..
Őszintén szólva mikor ide átírattam Dórit akkor teljesen megnyugodott Dóri és én is azt hittem jó helyen lesz majd.Első látásra kedvesek, szeretettel fogadják a gyerekeket, sokféle fejlesztést biztosítanak és látszólag értenek az autizmussal élő gyermekekhez, ma már Tehetség…..
Sokan még mind a mai napig rosszul gondolkodnak az autizmussal kapcsolatosan.Van aki azt mondja " Szegény, milyen kár. Akkor ő biztosan nehezen tanul " és van a másik véglet "  "Auti akkor ő neki biztosan könnyen megy, hisz magas IQ-ja van és biztos minden olyan könnyű neki".Őszintén…..
Dóri korát tekintve még igen csak fiatal és ha ezt tekintik azt gondolhatják sokan, hogy persze mit tudhat ő és ráadásul auti.Viszont ő nagyon sokat tud! Jóval többet tud a koránál és azt kell mondjam sok felnőtt is példát vehetne róla!Íme Dóri verse:Az Én ÉletemAz én életem…..
Sok autizmussal élő igen szelektíven eszik és ennek eredménye, hogy súlyuk nem gyarapszik vagy csak nehezen nő. Viszont olykor-olykor kifejezetten csökken a súlyuk.Csilla igen csak szelektíven eszik és ezzel kapcsolatosan voltunk már mindenféle kivizsgáláson és egyenlőre arányosan…..
Sok autizmussal élőnek nehézséget okoz a rágás, és nem azért mert nem akar rágni hanem mert nem tud.Nálunk ezen a téren Csilla az aki érintett és őszintén szólva először nem is tudtuk, csak elfogadtuk az ő étkezési szokását. Majd egyszer oldalról nézve láttam ahogy eszik.…..
Pénteken váratlan telefon ért engem. Egy kedves riporter hívott az Akadálytalanul című műsortor és érdeklődött, hogy készíthetne egy riportot a lányokról és meghívhat-e a Kakaókoncertre, ami vasárnap február 8.-án 18:30-kor kezdődött.A Kakaókoncert lényege, hogy vannak ott…..
Elméletileg a védőnő azért van hogy segítse és nyomon kövesse a gyermek fejlődését. Viszont sokszor az elmélet és gyakorlat nagyon is különbözik.Én személy szerint örülök, hogy csak évente 1 alkalommal kötelező a védőnő, mert a hozzá állása az autizmushoz nem…..
Csilla egyre többet és egyre ügyesebben beszél. Igaz sokszor csak én értem meg, de már ennek is örülök. Főként azért mert nem csak szavakkal, hanem teljes mondatokkal beszél. Persze itt lehetne hangsúlyozni, hogy még nem egyértelmű másoknak mit mond, sokszor még mindig csak a…..
Sajnos az autizmussal élők nagy többsége erős önértékelési gondokkal küzd ami egy erős önbizalomhiánnyal szokott párosulni náluk.Náluk egészen kicsiként még nem látni, de ahogyan halad előre az idő egyre inkább látszódnak ezek a dolgok, így már akár egy 6-7 éves…..
Csilla már 3 éves és már 5 hónaposan tudott járni. Többször ment már utcán is de sajnos az autizmussal járó visszaesések miatt már többször volt több hónapos szünet az utcán járásban. Most legutóbb a bölcsőde által kiváltott dührohamoknak köszönhetően szeptember óta…..
Ha úgy vesszük a beszéd két fontos részből áll egy autizmussal érintettnél. A beszéd használatának megtanulásából és a beszédmegértésből. Nyilván vannak olyan autik aki tudnak beszélni, tehát megtanulták használni a beszédet, és vannak olyan autik is akik nem beszélnek…..
Bár már sokat írtam a dührohamról, de úgy érzem még nem beszéltem róla eleget. Hisz még mindig jönnek olyan válaszok, hogy ááá csak biztos hiszti, ne foglalkozzak vele. Holott ez a lehető legrosszabb megoldás!Mivel az autizmussal élőnél a dühroham nem akaratos és sokszor bár…..
Nemrég egy meglepő üzenetet kaptam Facebook-on keresztül. Az Esély című műsortól kerestek meg, és megkértek adjak egy telefonszámot, mert szeretnék felvenni velem a kapcsolatot. Ezek után nemsokkal később csörgött is a telefonom. Elmondta a riporter, hogy szokta olvasni a blogomat…..
Naponta találkozok emberekkel, és én eléggé könnyen szóba elegyedek másokkal. Néha a viselkedésük indokolt, néha csak mert épp úgy hozza. Viszont van akivel azért kell beszélgetni, mert el kell neki magyarázni miért is tesznek ezt vagy azt a lányok.Például:Ma a háziorvoshoz…..
Sok autizmzussal élőnél jelentkezik a nyelvlökéses nyelés. Ez a beszédben nehézséget okoz és a  pedig fogakban eltérés. Tehát érdemes vele foglalkozni és az a jó része, hogy pár könnyű gyakorlattal változtatható az állapot.Nyilván nagy fogászati eltérésnél mindenképp…..
Csillánál többször volt beszéd vissza esés és teljes elmaradás is.Azaz használt szavakat jelentésüknek megfelelően, majd teljesen elhagyta. Volt teljes csend időszak is, ekkor szinte egy hangot se adott ki.Olyan volt mintha teljesen néma lett volna.Aztán volt papagáj korszak, mikor…..
Sajnos még december elején meghalt Mama, akit nagyon szerettünk.Dóri december közepén tudta csak meg és azóta is hullámzóan van. Ami jelen esetben természetes, hisz nagyon hiányzik neki és ekkor nehéz megnyugtatni mikor rágondol.Mikor Dóri megtudta a Mama halálát akkor este…..
Most vasárnap abban a szerencsében volt részünk, hogy csokit készíthetett Dóri és Csilla a kockacsoki  jóvoltából.Itt két nagyon kedves segítő volt, és már mikor mentünk oda felé Dóri mondta, hogy "a segítők ne jöjjenek majd túl közel hozzám, viszont mivel segítenek ezért…..
Csilla most 3 éves lesz pár nap múlva. A kezdetekhez képest nagyon sokat változott, de azért vannak dolgok amik még szinte egyáltalán nem változtak.Például még mindig nagy mozgásigénye van, de csak zárt térben. Ott viszont sokat szaladgál, mászkál ( akár csövekre, ajtókra is )…..
Dóri jelenleg 8 éves és sokat fejlődött az évek során. Dórinál véletlenül derült ki az autizmus és a  kezdeti állapothoz képest ma már sokszor meg sem lehet mondani ránézésre, hogy ő neki autizmusa lenne. Ő kifejezetten jól álcázza magát és azt hogy idáig eljutottunk…..