Regisztráció Blogot indítok
Adatok
legionre

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A vallások oroszlánrészét meglehetősen merev struktúra jellemzi. Az étlap adott, muszáj végigenni, válogatásnak helye nincs. A katolikus egyházra mindez különösen igaz. XI. Piusz pápa 1928-as "Mortalium animos" kezdetű enciklikájában így fogalmaz: "Semmiképpen sem szabad hit dolgában a tételeket…..
legionre 2020.01.07 21:04:49
@Kahaber: Végre egy normális ember. Köszönöm, ez tiszta és világos, és az egyetlen elfogadható értelmezés!
téveszmék "Gyarló az ember" 2020.01.02 09:43:21
     "Gyarló az ember - bűnben fogant és a bűnben él" - énekli Sur, Solt és Bese az István a király című rockoperában. Bár a darabbéli főurak szájából ez színtiszta cinizmus, hisz épp a lelküket kínálják megvételre, mindazonáltal a szöveg zseniális. Zseniális utalás arra, hogy új idők következnek…..
legionre 2020.01.07 17:57:36
Átolvastam minden fenti kommentet, és a keresztény tanok kimerítő felsorolásával nem találkoztam, ezért "fejből" szeretnék egynéhánnyal kapcsolatban állást foglalni. Sajnos, Jézus zsidó környezetben kezdte evilági "működését", ezért a keresztény/keresztyén hívőknek illik tudniuk arról, hogy már gyermekként "fellépett" a zsinagógában, és ismeretekben túlszárnyalta még a képzett rabbikat is. Ennek előzményeit (iskolázottság?) részleteiben nem ismerteti a Biblia. A keresztények számára ez a kis információ mégis fontos, hiszen rávezet az Ő közelségére az Atyához, máris nem evilági módon. Ezt a vonalat viszik tovább a csodatevései: a gyógyítás, a feltétlen hit erejének hangsúlyozása, a bűnbánat csodálatos gyógyító hatása stb. Nos, ha csak ezek és a hasonló csodálatos történések lennének a keresztény tanítások, akkor ezekkel semmi baj nem lenne. Csakhogy ott van az egész Ószövetség! Az is része a keresztény tanításoknak. A mai ember számára a Tóra egy egészen más világ, jóllehet maga Jézus is, beszédeiben gyakran hivatkozik az Szentrásra és az abban foglalt parancsolatokra. --- Nem vagyok benne biztos, hogy ez a rész teljesen valósághű. Én úgy látom, hogy Jézust már "utódai" emelték integrálták be az Ószövetségbe teljesen világos céllal: meggyőzni a zsidókat, hogy ő a megváltójuk.

Véleményem szerint a bibliai teremtéstörténetet - Ádámmal, Évával, az angyalokkal és a kígyóképű Sátánnal együtt - csak szimbólikus felfogásban lehet kezelni. Mondhatni: egy dajkamese. Tudom, tele van a zsidó nép ősi mítoszának elemeivel, sőt, a múlt kútjának mélyén talán a zsidókon kívűl még más népek teremtésének néhány mozaikját is odaképzelhetjük, hogy legyen kik közül választania az Örökkévalónak, aki Mózesnek és Jehova tanúinak még be is mutatkozik: JHWH, így lehetővé teszi, hogy egy modern szekta megalkossa a legtökéletesebb Bibliát és pontos elképzelésekkel tudjon szolgálni a mai embernek arról, hogy lesznek kiválasztottak, akik végül örök boldágságban fognak élni a Földön, amely már nem lesz romlott, ahol a bűnös emberiség kiválasztott egyedi örökké fognak élni örökös, megunhatatlan csodákban gyönyörködve és egyetlen másodpercet sem töltenek evéssel-ivással, ürítéssel, talán még levegővétellel sem, csak gyönyörködnek és örömködnek majd.
legionre 2020.01.07 18:38:06
Gyakran alszom el egy orosz nyelvű gyermekbiblia hallgatásával (valódi dajkamese egészen költői megfogalmazásban, pl. a frissen megteremtett Föld csodálatos növényeinek, állatainak tényleg szép nyelvi leírásával), és pl. József élettörténete kimondottan tanulságos (biztosan nincs is úgy a Bibliában: elkényeztetett kisgyermek volt, ezért a 11 testvére (ezek nem mind voltak 1/1 testvérek, csak 1/2 = csak az apjuk volt közös), soha nem küldte ki az apjuk a testvéreivel állatokat terelgetni, hanem otthon maradt, végül csak kiküldte utánuk egy távoli legelőre, némi elemózsiával. Na, kaptak is a testvérei az alkalmon, hogy eltegyék láb alól Józsefet. Először bedobták egy kiszáradt kútba, majd az egyiknek jobb ötlete támadt: el kell adni Józsefet jó pénzért egy közeledő karavánnak, amely Egyiptomba tartott. Otthon az apjuknak persze azt hazudták, hogy vadállatok tépték szét Józsefet. A karaván pedig egy gazdag emberé volt, akinél évekig rabszolgaként szolgált, de jól viselte magát, és még elő is léptették. Sajnos mások bűne miatt ő került börtönbe, ahol az egyik börtöntársának különös álma volt, és ezt József megfejtette. Az illető a fáraó pohárnoka volt, akinek a 3 nap múlva történő kiszabadulását József kiolvasta az álomból. Úgy is történt. 2 év múlva a pohárnok a fáraó különös álmát segített megfejtetni Józseffel. Ez József csodálatos szabadulását és még csodálatosabb karrierjét eredményezte. Magas beosztásba helyezte a fáraó, és mivel ő volt a 7 szűk esztendőben a gabonaraktár főnöke, még a kánaáni testvérei is, az apjukkal együtt, tőle tudtak gabonához jutni. Mi több, József meg tudott bocsátani a testvéreinek, és az 7-ből az utolsó 2 szűk esztendőben magához vette őket Egyiptomban. Ezek mögött a csodák mögött persze az ő istenük volt, aki a nehézségeket tanítási céllal küldte Józsefre, de a megbocsátást is az isteni tanítás részeként kell tekinteni.
  IGe harmadik prédikációja. A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai: 1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz  JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül is ez nem más, mint egy…..
legionre 2013.12.11 18:01:31
@dzsonszmissz: AZ EGÉSZ BLOGNAK HIBÁTLAN A LOGIKÁJA, TUDNIILLIK A MAI EMBER LOGIKUSAN KÖZELÍT MEG MINDENT (kivételt képeznek a házastársi veszekedések). Az is igaz, hogy minden vallás (a kommunizmus vallása sem kivétel) kitűnő hatalmi eszköz. Aki nem tudná: a keresztényeket kezdetben üldözték és irtották a hitük miatt, majd Nagy Konstantinnak bevillant, hogy ez a vallás megkönnyítheti az uralkodást, és államvallássá tette (nem gondolom, hogy hívő lett). Aztán, miután jól bevált erre a célra is, egyszerűen divattá vált. Megemlítendő, hogy jelentős kultúrát is teremtett, és még azok is, akik itt a logikus gondolatmenetük szépségétől elbűvölten heves negatív érzelmi kirohanásokat intéznek a "kerik" hülyesége ellen, pl. Rómában, Párizsban és más kultúrhelyeken járva megilletődötten legeltetik a szemüket a keresztény építészet arányain és építészeti bravúrjain, a katolikus templomok belső ornamentikáján és szimbolikáján. Ezekkel a gondolataimmal talán sikerült átvezetnem az olvasót a 2x2 józanságából az esztétikum által nyújtott lelki élvezetek világába, amely szintén összefügg az anyagi világgal, csak az éppen az ember teremtő/alkotó és önkifejező képességének produktumain keresztül. Vagyis eljutottunk magához az emberhez, aki a teremtő képességével és fantáziájával mesés isteneket is tud teremteni magának. És erkölcsi szabályokat is - mindezt praktikus alapon, mert csak erkölcsi szabályok alapján elképzelhető a közösségi lét. És ki tagadná, hogy az ember közösségi lény (volt mostanáig és egyelőre többnyire most is az). Aztán az teszi izgalmassá és mozgalmassá az emberi létet, hogy mindig akadnak egyedek, akik abban lelik örömüket, hogy a jól bevált szabályokat és normákat és azok "ideológiai" megalapozását megkérdőjelezzék és, ami a legrosszabb, sunyin saját hasznukra és hatalmi vágyaik kiélésére használják fel (hála a tömegmanipuláció kreatív felfedezésének).
Mi a f-séget keres egy NEMZETI iskolában egy NEMZETI tankönyvben egy ZSIDÓ ISTEN????!!!!!  Kicsöszöttül nem logikus és nem is erkölcsös. Nem kellene megnyomorítani a magyar gyerekek fejét ilyen bugyuta judaista propagandával.     A zsidók Istenének is van neve, ráadásul igen sokféle. JHVH =…..