Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nohab

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valahol Nyugat-Európában már élesben is tesztelték az úgynevezett digitális lapokat. A lényeg, hogy egy papírszerű felületen jelenik meg a digitális szöveg. Kicsit olyan, mintha az újságlap digitális lenne, persze nincs szükség hajtogatásra, elég ha az érintőképernyőre…..
Sótlanok, unalmasak a hollywoodi filmek? Csinálj jobbat!, gúnyolódhattak néhány éve még az amerikai filmipar moguljai. Ők azok, akik kézben tartják a történéseket: az és úgy jelenik meg a vásznon, ahogyan csak jónak látják. De mi van, ha a közönség feláll a moziban, hazamegy,…..
nohab 2006.07.23 17:07:08
A VHS sem ölte meg a hagyományos mozit. A DVD és a filecsere sem ölte meg a hagyományos mozit.

Pedig már a sima videokamerák megjelenésével is lehetővé vált a saját műsorok elkészítése.

A youtubeval könnyebb videót megosztani: igaz. De milyen videót? Centiméteres pixelek ugrálnak sistergő hangra. Egy perces hasraesős házivideók közzétételére kiváló, de legyőzi a mozivásznat?

Nem, mert

- a tehetség és az erőforrások eloszlása demokratikus, ez pedig nem egalitárius, bármennyire is ezt hirdeti az online kollektivizmus (és az offline baloldal, TGM-től Al "stop global warming" Gore-ig). Még egy szörnyülködve végignézett, C vagy D osztályú film elkészítése is meghaladja a legjobb amatőrtársulatok képességeit is. Szellemiekben is, anyagiakban is.

- A "közösségi net" remek szolgáltatás, de bizony nem valami online robinhoodizmus, a nagy gonosz corporationok megfékezése. Nem is kellene ebben a hitben ringatni magunkat.

- A "közösségi net", főleg a videomegosztás elég nagy infrastruktúrát és befektetést kíván, bevételt kell termelnie. Egy párperces klip hostolásának a költségei kitermelhetők olyan módon, hogy a letöltő nem fizet érte, azaz tipikusan reklámmal. Egy 90 perces feature film hostolása viszont nem hinném, hogy fedezhető ilyen módon.

- A "hagyományos média" képviselői sem nézik ezt az egészet némán. Gore csak kapaszkodik, Dean netes pénzgyűjtési sikere miatt. De Murdoch már lépett, és mások is fognak.
nohab 2006.07.23 23:35:34
HH, azt írtad, szó szerint:

"Igen, Hollywoodnak egyre több félnivalója van a közösségi nettől: mi van, ha az emberek jól elszórakoztatják egymást, sőt, a médiafogyasztás (incl. filmnézés) legalább részben elmozdul az interneten megjelenő amatőr videók felé?"

Gore tévéje pedig kapaszkodás, vagy előre menekülés, ahogy tetszik. Rájöttek, hogy bizony az internetben van pénzszerzési és mozgósítási potenciál.

Ugye ők is podokat kérnek, ezzel lényegében magasabb régiókba emelve a Csííííz című műsor koncepcióját, és technikailag jelentősen felturbózva a beküldési módokat. Most már nem videokazettán beküldjük postán, hanem feltöltjük neten. Meg nagyban nyomjuk a Budapest TV-t meg a Fix.tv-t. Csak ettől nem lesz jó.

Nem lesz attól "közösségi", hogy jól megszavazzák, kinek a hasraeső bácsikája és kétfejű borja kerüljön be a tévébe.

Plusz a paranoia-faktor: milyen jól jön Al "gadget maniac" Gorenak így nem sokkal a választások előtt, hogy ő a nép hangja, mert a közösségi forrásban az is a szép, hogy ellenőrizhetetlen, akármennyi saját anyagot közékeverhet.

Mindenesetre Hollywood nyilván figyel, mert itt is feltűnhetnek tehetségek, ezt senki nem zárja ki. De aki igazán jó, az igen rövid ideig fog 250 dollárért podot árulni Gore-nak.

Nem mondom, hogy nincs az ilyesminek létjogosultsága, de Te azt írtad (ne us tagadd, idéztem, idézhetem még 5000-szer), ez veszélyezteti Hollywoodot, pedig dehogy. Az, hogy a nagyok figyelnek, természetes.
Amikor néhány hete útjára indult az új Netscape (közösségi híroldal formájában), sokan vitatták egy ilyen szájt létjogosultságát, főként azokban az időkben, mikor a Digg - immár harmadik verziójával - a legnépszerűbb "hagyományos" hírszájtok közé emelkedett. A…..
Ha van fontos főhadiszállás, amire minden internetező, hát még blogger, kíváncsi, az a Googleplex. Nemrégiben a MetropolisMag elemezte részletesen az épületet. Az írás szerint olyan klassz a komplexum, hogy a munkatársaknak nem is nagyon akaródzik hazamenni. A cikkben szó van…..
A hírszájtok esetében egyre gyakrabban merül fel a kérdés: mennyi értelme van az úgynevezett rövidhír műfajnak? Egyáltalán, kik és hányan kattintanak az ilyen hírlinkekre, és vajon nem tudná-e kiváltani ezt a műfajt egy szerkesztőségi blog? Szerintetek? Miután a Discovery…..
nohab 2006.07.07 14:22:01
Olyan, a siketek és nagyothallók, illetve az angolt tanulók számára kifejlesztett feliratozási technika (nem kellene itthon sem szinkronizálni semmit, mellesleg, de ez igazán nem ide tartozik), ami a képernyőn elhangzottakat, esetleges háttérzajokat és hangokat jeleníti meg a…..
Webisztán A Wikipedia esélyei 2006.06.18 18:29:00
Már a web2konfon is sok szó esett arról, hogy akkor most a Wikipedia egy nagyon nyitott, vagy éppenhogy egy nagyon zárt közösség-e. A New York Times a napokban foglalkozott egy hosszabb írásban ezzel a problémával. Kezdésnek Katie Hafner mindjárt kitér azokra a nyilván népszerű…..
nohab 2006.06.18 20:04:29
Webisztán Kiké lesz a jövő? 2006.06.18 14:39:00
A szerdán kezdődik a Supernova 2006 konferencia. Van már blogja is. A Supernova rangját az adja, hogy ellentétben egy általános it-konferenciával itt egy-két előadás, workshop szólni is szokott valamiről. Nem csak a gumicsontok. Bemelegítésnek nézzük, hogy a Yahoo és Arrington mely…..
nohab 2006.06.18 15:19:48
A Web2 szolgáltatások közös jellemzője, hogy a nyitólapról nem látni át, hogy tulajdonképpen mi is a szolgáltatás lényege? Mert több oldalon is ezt érzem.

(Tudom persze, illene tudni, hát aki nem tudja, az ne is internetezzen, nade akkor ki fog fizetni?)

A social szájtok (feltöltöm, megtalálom, megosztom, megmutatom, stb.) fognak működni nyilván ezerrel, mert mindig akad kismillió önjelölt, aki nyomja beléjük a contentet, és mindig akad olyasvalaki is, aki szívesen nézegeti mások bütykös nagylábujját a félresikerült nyaralási képeken.

A mashup cuccok viszont nem biztos, hogy megmaradnak mai formájukban, mert egy idő után az eredeti tartalom készítőjének nem fogja megérni feltenni az anyagokat. Hiszen az ő oldalára nem fog végül eljutni senki: a mashup oldalak botjai leszedik az érdekességeket, majd továbbfeedelik az olvasónak, aki happy, csak egy idő után nem fog folyamatos színvonalas tartalmat kapni.

Ezek a dolgok egy-két kiugróan jó újsonság elterjedését megkönnyítik, és emiatt nem szűnnek meg végleg, de korántsem gondolom, hogy egyeduralkodóvá válnak. Ha ugyanis valaki túljut a startup fázison, egyszerűen nem éri meg neki hagyni, hogy a júzer ne menjen oda az oldalára / ne tőle közvetlenül kapja a feedet, hanem mindenféle meta- és mashup-cuccon keresztül.

Az egyéb webes szolgáltatások (Writely, és hasonlók) meg még kicsik, de majd kinövik magukat, és az igénytelen wyswyg felhasználónak tökéletes alternatívát fognak nyújtani. És mindenki meglengetheti a kalapját az előtt az illető előtt, aki ezt az egészet már régesrég kitalálta, csak akkor még belebukott.
Míg idehaza az Ügyfélkapu és a különböző használhatatlanabbnál használhatatlanabb kormányzati portálok teszik próbára a magyar netezők idegeit, addig odaát rendre komoly erőfeszítésekkel lendítenek a polgári öntudatosságon. Viszonylag hasznos szövetségi portálok,…..
Webisztán Telkók-Internet 1:0 2006.06.10 02:27:00
A karvalytelkótőke áll nyerésre a net semlegességének ügyében, miután az amerikai képviselőház tegnap 269:152 arányban leszavazta a kérdéses törvénykiegészítést (már megint a gonosz republikánusok nyertek). Folytatás jövő héten a Szenátusban, csodák persze…..
nohab 2006.06.12 21:25:55
HH: ez egy hülye érv, hogy az internet lényegében "közszolgáltatás", ezért az államnak jól bele kell tenyerelnie.

A villanyáram is alapszolgáltatás, mégis kikapcsolják, ha nem fizeted. Sőt. Nem is egy árkategória van, még a lakossági fogyasztóknál sem, már itt Magyarországon sem, aki egy határnál többet fogyaszt, az az azon fölüli fogyasztást magasabb egységárral fizeti. Sőt. Európában egyes helyeken bizony a szolgáltató más-más áron kínálja a különböző áramcsomagokat, aszerint, hogy miféle erőművekből jön.

Nem kell, nem is szabad belemenni ezekbe az "ingyen internetet mindenkinek", "ingyen wifit egész Bukarest területén" és hasonló baromságokba. Márpedig a "net neutrality" az ehhez vezető egyik első lépés. Elismertetni, hogy úgynevezett "közszolgáltatás", majd követelni az állami pénzből alanyi jogon járó internetet. Meg az ENSZ felügyelete alá helyezni, meg hasonlók.

Lófaszt. Az internet szolgáltatás, és ha mindenáron szabályozgatni akarjuk, akkor sokkal inkább WTO irányelv volna szükséges.

Tybalt: azon kívül, hogy kinyilatkoztatod, hogy mérhetetlenül ostoba vagyok, mit tudsz mondani? Mert én továbbra is azt mondom: minden vélemény egyenrangú, minden weboldal-információ egyenértékű, de ebből nem következik, hogy az újságkiadóknak / internetszolgáltatóknak mindre egyforma forrást kellene alkalmazniuk, akkor is, ha az esetleg nem rentábilis.

Nem volt és nem is lesz különösebben sok példa, hogy a netező végfelhasználó felé a kábelcég vezetett volna be olyasféle diszkriminatív politikát, hogy mondjuk a Google felé irányuló oldalletöltéseket blokkolja, vagy dupla áron számolja el.

(Bár meglehetősen érdekes, hogy a Google-nak a net neutrality keresésre például nem akaródzik számára kellemetlen találatokat előhozni, véletlen-e ez vajon, vagy csak a Google is azt teszi, amit másoktól meg akar tagadni, védi a saját érdekeit?)

Abban a gyakorlatban viszont nem látnék semmi kivetnivalót, ha mondjuk a T-Online a saját ADSL ügyfeleinek kedvezményt adna a forgalom alapú díjból a T-Online saját tartalmaira vagy eszközeire irányuló forgalomra, mondjuk például a Klip segítségével folytatott beszélgetésekre vagy valamelyik T-Onlineos mp3 trágyadombról való letöltögetésre.

A neutrality ellen = a szegények ellen? Jaj, csak ne sírjak rögtön. Egyrészt: ez nem igaz. Legyek én olyan szegény, mint a Google, a Microsoft, vagy bármelyik Webakármi.2.0 startup fiszfasz, akiket a szakmányban ontott multimédia "tartalom" miatt a kérdés valóban érzékenyen érinthet. Vagy gondolod, ezek a cégek 2 dollárral indulnak, a garázsban összeszerelve a szervert, 64 kbites bérelt vonalon? Faszt. Venture capital cégek invesztálnak ezekbe, aztán valamelyik nagy veszi meg őket, vagy megbuknak.

Másrészt: a szabadság meg az igazságosság nem egyenlő az egyenlősítéssel, akármennyire is szeretnék ezt a digitális maoisták elérni. Szar ügy, hogy a szocializmus a való világban nem jött be, de nem kellene attól még sem az internetes tartalmakban, sem a szolgáltatásban afelé mozdulni. Pont azért, mert nem jött be.

Na nem tépem itt a számat, mert a Cato Institute már jó régen kivesézte a témát. Amikor a web2.0-ról még nem is állították azt, hogy létezik.
www.cato.org/pubs/pas/pa-507es.html
Képzeljük el, hogy összegyúrjuk Lovast, Bencsiket, Mikolát és Bayert, az eredményre teszünk egy szőke parókát és egy pár nem túl mutatós csöcsöt, majd szabadon engedjük, hogy írjon, beszéljen bele a vakvilágba. Az ötlet meglehetősen elrettentő, de higgyék el, van ilyen…..
comment:com Anettka tanít 2006.05.25 09:14:00
Lehet persze értetlenkedni, hogy minek foglalkozunk annyit olyan emberekkel, mint Anettka, de nem érdemes. Anettka mostmár örökké velünk marad, az űrből is vissza fog térni, ne is reménykedjen senki, mert ő a mi levakarhatatlan Anettkánk, aki mindig valamivel előáll, és…..
DVD-re persze, mégpedig tévésorozatos díszdobozokra, mert az jó, és a polcokat is betölti ahogy kell. Az igazi sorozatfüggők mindent megvesznek válogatás nélkül, mi ezt senkinek nem javasoljuk, de azért vannak olyan kiadványok, melyeket érdemes beszereni. Az idény vége felé…..