Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MBenedek

1 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rrrrraaaaaammmooon prodáktcsön ordítja az a törzsi harcos artikulálatlanul amikor felvezeti ezt az újabb remek akciófilmet. Van itt minden: kartonpapírból épített bankfiók, játékpuskák, low budget CGI tűzpárbajok, GIF verdás autós üldözés és persze egy potenciális HIV fertőzött félelemetes…..
...és a stuttgarti Porsche csarnok. Néhány hete láthattátok a LIFE magazin 1951-es képsorozatát a wolfsburgi VW üzemről. Most az ausztrál Bruce Thomas fantasztikusan szép képeinek jóvoltából láthatjátok mennyit fejlődött az üzem és a gyártástechnológia 19 év alatt.  Ő a Volkswagen…..
Mivel úgy látom, elég komoly igény van rá, úgy gondoltam, indítok egy sorozatot arról, mit kell tennie annak, aki úgy dönt, külföldön keresi a megélhetést és a határátkelésre szavaz. Megpróbáltam összeszedni a legfontosabb alapinformációkat, de természetesen számítok…..
MBenedek 2014.09.26 08:41:48
Tankönyv (és okatatás) ingyenessége:
Niedersachsenben egész biztosan NEM ingyenes sem a tankönyv, sem az oktatás (általános iskolába is ide jártak a lányaim, és most gimnáziumba is).
A tankönyvek nagyrészér piaci áron (10-15Eur/könyv körül), könyvesboltban kell megvenni. Olyan tankönyveket, amelyekbe a gyerekek nem írnak, lehet tartóstankönyvként bérelni is: 1 vagy 2 iskolás gyereknél bolti ár fele az éves díj, 3 vagy több gyereknél ár harmada - ez utóbbi szociális kedvezmény. Évenként egyszer 20Eur-t küldünk be gyerekenként másolási költségre, és van osztálypénz (a tanár/szülői munkaközösségi tag privát számlaszámlájára utaljuk, vagy KP bevisszük), és egyéb költségek is beesnek 1-5 eurójával + osztálykirándulás 100-250Eur-ja is (igaz ez utóbbi kb. csak két évenként).
Nálunk (mivel a nagyváros határától néhány száz méterre lakunk, így "bejárók" a gyerekeink) a Landkreis állja az éves buszbérletet (ami még a szomszéd faluig jó, de három-négy faluval arrébb már nem jó, így az osztálytársak feléhez nem tudnak ingyenesen átutazni, pedig a barátságon túl vannak közös, otthoni feladatok is, amihez ez szükséges. Ez utóbbi miatt a Landkreis vizsgálja is ennek a lehetőségét (az egész Landkreis területére érvényes bérlet támogatását) - talán majd jövőre).
Nyilván, ezeket ellensúlyozza a jóval magasabb családi pótlék. Segítséget, segélyt nem kértünk, (az osztálykiránduláshoz mind a helyi egyesülettől, mind a Landkreistól lehetne). Nyári vakációhoz kértünk már támogatást a Landkreistól három alkalommal (3 gyereknél a 10 napos táborok húzósak tudnak lenni) - kétszer kaptunk 40-50%-os támogatást, utólagos visszatérítéssel. (Amikor nem kaptunk, akkor az Wohngeldhez (lakhatási támogatás, a legalapabb szociális segély) kötötték, azt pedig nem veszünk igénybe).
MBenedek 2014.09.26 14:49:57
@Herr Géza: No igen, a gazdag dél :)
Az osztálykirándulásokra én sem véletlenül írtam 100-250Eur-t, nagyon függ attól, éppen hova mennek, illetve mennyi időre. Volt már ilyen is-olyan is. (Legnagyobb lányom 0 német tudással, 1 hét suli után rögtön osztálykirándulásba csöppent 4 éve).
Családi pótlék: nem Németország másik részéhez, Magyarországhoz viszonyítok (illetve az 5 évvel ezelőtti Magyarországhoz, amikor is kb. ugyanennyi pénzt vittünk be mindenestül, tankönyvestül... igaz kicsit olcsóbb volt az éves osztálykirándulás (pláne mert szereztünk rá alapítványi pénzt), és kevesebb volt a családi pótlék, mint itt. Hogy azóta ez hogy változott Magyarországon, arról csak olvastam, de nem éltük már meg. Szerencsére)
Menza: az itt is kb. ilyen. Mondjuk jellemző, hogy az iskolaigazgató az ötödikes gimnáziumi évnyitón (nálatok is csak elsőben és ötödikben van évnyitó?) könyörgött, hogy higyjük el, van menza. A minőségre azt hiszem lehet panasz, ha a magyarnál jobb is talán.
MBenedek 2014.09.28 00:51:50
@DieNanny [SZ,CH]: Diribá jó fej. Sztorizott arról, hogy bár, a felsőbb évesek úgy tudják, nincs menza, de higgyük el, van, tényleg. Szóval német humor :) de kedves volt
(Azt is bevallotta, hogy hajdanán ő sem tudta a gimnazista gyerekeit rávenni arra, hogy menzakaján éljenek)
  A jelöltállítási folyamatot végigkísérték az ajánlásgyűjtés furcsaságairól szóló hírek, amit az országos listák körüli kételyek követtek. Ezek elsősorban a pártok közötti jelöltállítási együttműködésekről szóltak – melyek között vannak nem…..
MBenedek 2014.03.11 15:01:43
@Grrr: és mások: szegény ember vízzel, azaz Excel-lel főz... de tényleg érdekes lenne a valasztas.hu-s adataira ráengedni egy komolyabb elemző alkalmazást.

valmat.blog.hu címen közzétettem az általam készített korrelációs táblázatot, illetve, akit érdek, találhat ott viszonylag komplett választási szimulációt is (szintén Excelben)
MBenedek 2014.03.11 17:48:36
@Grrr: a települések 99,5%-a egyértelműen hozzárendelhető az új OEVK-khoz. A többi körzetnél megnéztük, mások mit gondolnak (a PolicySolutions-t találtuk a legjobban végigszámoltnak, az alkalmazott módszert is nyilvánosságra hozták - de pl. a Republikon (már általuk javított) listájában is van néhány apróbb hiba szerintem (a kerekítéseken túl). Néhány "megosztott" településről volt már korábbról tapasztalati adatunk is.
Mivel nem volt stábunk, ezért a térképes átszámolás (azaz régi szavazókörök új OEVK-khoz igazítása) reménytelennek tűnt, ráadásul az elérhető előny sem tűnt olyan nagynak.
De látom, már megtaláltad :)
Egy pillanatig meseszerű volt. Visszatekintve mindenképp. Sikeresnek mondott élet, amit én is feltétlenül annak éreztem, sőt rendkívül sokszínűnek és érdekesnek. Parádés feleség, gyönyörű gyerekek. Szuper napi elfoglaltságok, munka és szabadidő. 37 évesen, erősen, a…..
Gyakran hallani, hogy a gyerekek könnyen, szinte játszva megtanulnak egy idegen nyelvet, így nekik kisebb törés a külföldre költözés. Attila és gyermekei története az ellenkezőjét bizonyítja. Áldozat, törés nélkül a gyermekeknek (sem) megy egy idegen nyelv elsajátítása és a…..
MBenedek 2013.12.10 23:18:25
@Mirjam2: nehéz megoldani, hogy ne utazz haza. Vagy magyarországi közjegyzői meghatalmazást kell adjál valakinek (tehát hazamentél), vagy a követségen Londonban (de csak ott, és csak előre bejelentett időpontban) a követség előtt írod alá az eredeti adásvételi szerződést.

Ha vevőd "hiteles", akkor a bankja simán beleköt(het), ha az ügyvéd nem elég ügyes. (Láttam már közjegyzői meghatalmazásba is belekötő OTP-t: a meghatalmazásban az szerepelt, a meghatalmazott a vételárat készpénzben IS átveheti - ez az OTP szerint nem volt elég ahhoz, hogy a meghatalmazott megadja a meghatalmazó bankszámlaszámát a szerződésben)

Ha van vevőd, és elfogadható áron, szerintem adj el, és oldd meg, hogy egy napra hogyan jutsz haza...