Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Matis Bálint

7 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
VGF Otthon Mivel fűtsek 2016-ban?! 2015.11.19 15:17:54
2016-ban betiltják a hagyományos kazánok beüzemelését. A témáról már beszéltünk, most viszont az alapvető két kérdést próbáljuk megválaszolni.  1. Miért tiltják be a hagyományos gázkazánok beüzemelését? 2. Melyek a megmaradó fűtéstechnikák előnyei és hátrányai? Miben érdemes gondolkoznunk, ha…..
Matis Bálint 2015.11.20 11:41:44
@énisfélek: 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26.

Sajnos a rendelet valós. :(

linkek:
www.bpmk.hu/index.php/jogszabalyok/item/287-2016-julius-16-ig-kaptak-haladekot-a-regi-kazanok

vgfszaklap.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=3899

A cikk (és a videó) kazángyártók és épületgépész kereskedések véleménye alapján készült.
Matis Bálint 2015.11.20 14:56:57
@kogabe: a témafelvetésed nagyon jó. sokan félreértik a szabályozást, és úgy gondolják, hogy csak a nyílt égésterűekre vonatkozik a törvény.

az EU-szabályozás nem arról szól, hogy nyílt égésterű kazán üzemelését nem lehet engedélyezni, hanem arról, hogy bizonyos hatásfokú készülékek nem üzemelhetnek háztartásokban (mint annó a kétütemű autóknál - nemtom jól emléxem-e).

Mivel a zárt égésterű, turbós kazán sem üzemel kellő hatásfokkal, így 2016 07 01-től ezek felszerelését sem fogják engedélyezni.
Az ólom mérgező hatása ismert. Ahogyan az is, hogy hazánkban használunk ólomból készült vízvezetéket ivóvíz szállítására. A mérgezés veszélye reális, hisz ezekben a vezetékekben az ólom közvetlenül az ivóvízbe oldódik ki.   A témával kapcsolatban számos…..
Ki ne szeretne olyan gázkészüléket ami 20-30%-kal csökkenté a gázszámlát? Ki ne szeretné védeni a környezetet? Ez a célja az új rendeletnek ami 2016.06.01.-től tiltja a hagyományos kazánok felszerelését és forgalmazását. Mivel az új technológia nem olcsó, a téma fontos,…..
Matis Bálint 2015.10.05 15:59:57
@eßemfaßom meg áll: Kiváncsi vagyok mennyire fog megemelkedni a maradék nyílt égésterűek ára, 2016 06 01 előtt és után. (után: a feketepiacon). Van egy olyan tippem, hogy mindenki bespájzol a hagyományos kazánokból.
Rendhagyó módon írnék pár sort a Tunéziában elhunyt áldozatok emlékére. Szerencsére már itthon vagyok, köztetek, honfitársaim között, egy kényelmes kanapén. De két napja még ott voltam, és átéltem, amikor egy nyaralás atmoszférája pár másodperc alatt felcserélődik…..
Matis Bálint 2015.06.30 18:22:40
@Macskond: Köszönöm leveleiteket, és hogy időt szántatok az írásra.

Sokat tanultam Tőletek, és leesett az is, hogy mitől indult be a kamu’o’meter.

Mindenekelőtt szeretném leírni, hogy 20 éve dolgozom sajtóban. Az írás, az események "kimért szemlélése" az életem, a munkám része, amolyan reflex.

Jegyzeteim készítésekor nem számítottam arra, hogy ilyen nagy nyilvánosságot kap, és további interjúk születnek belőle.

Jegyzeteimben kiírtam magamból, amit átéltem. Az "elterelő részleteknek" komolyabb célja nem volt, mint az önmagam figyelmének elterelése, és az áldozatok felé való tisztelet kimutatása.

Az egyik részem legszívesebben eltemetné magában, mint amikor egy rossz álmot próbálunk elfelejteni.
A másik részem örül, hogy sokan elolvasták, mert ez a pár sor nem hagyja elfeledni ami tényleg fontos. Az elhunytak emlékét.

Sajnálom, ha az írásommal és az interjúmmal esetleg megsértettem bárkit.

Meghalt 40 védtelen ember a közelemben, egy órán át úgy tudtam, hogy a párom is köztük van. Ezután egy olyan környezetben tartózkodtunk 24 óráig, ami nem biztonságos es tele van félelemmel, pánikkal. Elég komoly lelki tarumán mentünk át. Örültünk egymásnak. Én sem értem, de mindenen nevettünk.

Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, az alapján amit tapasztaltam, "szükségtelen részletek" nélkül.
Polaris A meleg víz veszélyei 2014.04.06 07:00:00
Régóta, talán gyerekkorom óta, él bennem egy imperatívusz:Éles kést nem szabad meleg vízben mosogatni, mert kimegy az éle! Ez egyfajta tényként, meg nem kérdőjelezendő igazságként él bennem, így éles kések mosogatásánál mindig gondosan hideg vízre váltok. Az…..
Matis Bálint 2015.05.31 05:00:19
Komoly információmennyiség jut el hozzánk az egészséges étkezésről, életmódról. Ennek melléktermékeként gyakran alakulnak ki tévhitek a témában.  Egy országos vízkeménység-felmérés kapcsán derült ki, hogy a vízről is van pár téves vélekedés a köztudatban. Mivel…..
Matis Bálint 2015.05.30 21:39:33
@Vittore.: Szia Vittore! Köszönjük, hogy felhívtad erre a figyelmünket. Ha tudnál küldeni pár mintaoldal-linket, ami szerinted ide illene, segítség lenne számunkra. Az offline szaklapok készitése sok időt elvisz, kevesen vagyunk, inkább a tartalomra és a túlélésre koncentráltunk, és nem volt időnk jól kidolgozni. Ez amolyan béta verzió és szívesen változtatunk. Minden segítség, kritika jól jön. szép estét, és előre is köszi.
A Bosszúállók írójától, és az Amélie csodálatos életének a rendezőjétől az ember nem is tudom, mit várna. Minimum csodát. És voltaképp meg is kapjuk, hiszen: csoda, hogy ez a film elkészült. No nem a hányattatott körülmények miatt, hanem az alapanyag gyengesége miatt. Most…..
A víz, „testünk legfontosabb tápláléka” nem egy egységes fogalmat takar. A víz lehet lágy vagy kemény, jóízű vagy ihatatlan, szennyezett vagy kristálytiszta, és még sorolhatnánk.    Nemrég történt egy felmérés, ahol - a lakosság visszajelzései alapján -…..
Matis Bálint 2015.05.15 11:17:53
@Boka1: b****s elfelejtettem beletenni. köszi h írtál... megyek iszom még egyet. a szerkesztőségben csak sima konyhasó van. talán az is jó. :))))
Matis Bálint 2015.05.15 13:51:59
@Boka1: köszi! a konyhában egy 500 éves sótartot találtam, amibe belekötött a só. nem próbáltam ki. csekkolom a linket.
Már régóta kering a hír, miszerint a hazánkban kapható minden 10 szén-monoxid-érzékelő típusból 9 rosszul működik.  Mivel a szén-monoxid-mérgezés halálos kimenetelű is lehet, kijelenthető, hogy a forgalomban kapható életmentő készülékek 90%-a életveszélyes. A…..
VGF Otthon A fény jövője 2014.11.07 14:11:20
A 20. századot az izzó világította meg, a 21. századot pedig a LED fogja megvilágítani. Ez hangzott el a 2014-es Nobel díj kiosztón, idén ugyanis nem elvont kutatás, hanem egy világítástechnikai újítás, a LED lámpa kapta a neves elismerést. A ledekre azóta számos cég…..
Egy falban megbúvó vízvezeték eltörése komoly fejfájást okoz, és a javítás alaposan kiürítheti pénztárcánk tartalmát. Ennek ellenére sokszor időt és pénzt nem kímélünk  annak érdekében, hogy rondának bélyegzett vezetékeinket a falak mögött tartsuk.  Az említett…..
A 3D nyomtató műfajban úttörőnek számító, kínai érdekeltségű WinSun Decoration Design épített, – jobban mondva nyomtatott pár házat – a trendinek számító technológiával. A lakható épületek egy monumentális 3D nyomtatóval készülnek, amely kiváló minőségű…..
Egy kedves és lelkes olvtársnak köszönhetően szemügyre vehettem az idei Paperwhite változatot. Óriási meglepetés: nagyon hasonlít a tavalyihoz ;-). Például belemegy annak a tokjába (szemben pl. a különféle iPafd generációkkal.) Egyetlen lényeges különbség van (a firmware-en…..