Regisztráció Blogot indítok
Adatok
And67

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok minden elhangzott itt a múltkori cikkem után a hozzászólások között.Ezek közül felbukkant egy érdekes téma, a devizahitelezés. Makacs állítás, hogy a bankok valójában forinthitelt adtak, csak jól átverték az embereket, így az árfolyamemelkedésen jó nagyot kaszáltak. Vizsgáljuk meg közelebbről a…..
And67 2020.09.24 11:49:10
@Szubrina: ehhez kb 6-szoros CHF árfolyam-emelkedés kellett volna, irreális számokkal dobálódzol.
Persze ha valaki szabadságharcot hirdetett és nem is próbált törleszteni, elutasított bármilyen együttműködést a finanszírozóval, akkor az extra végrehajtási költségek még rárakodnak az adósságára.
And67 2020.09.24 10:35:44
Ki járt jól?
A hitelközvetítők biztosan, mert zsebre tették a jutalékot és a továbbiakban már semmiféle anyagi következményt nem viseltek.
Valójában jól jártak a devizaalapú hitelt felvevő ügyfelek is, mert ha ugyanazt a finanszírozást forintalapú hitelből oldották volna meg, akkor sokkal többet kellett volna törleszteniük mint amit végül a devizaalapú hitel kapcsán kellett dacára az árfolyamváltozásnak, kamatemelésnek. Ehhez persze kellett az állami beavatkozás is, legjobban azok jártak, akik a 180-as árfolyam mellett végtörlesztettek. Természetesen az érintett devizahitelesek ezt nem érzékelik, de arról megfeledkeznek, hogy forintalapú hitellel sose tudták volna megvenni azt a lakást, sokkal rosszabb lakhatási körülmények között éltek volna vagy élnének ma is.
Jól járt még az állam is, de nagyon: a devizaalapú hitelezésnek köszönhetően pörgött az ingatlanpiac (vagyonszerzési illeték bevétel), pörgött az építőipar ami felszívta az alacsonyan képzett munkaerőt (így kevesebbet kellett költeni munkanélküli ellátásra sőt SZJA-bevétele is lehetett), extra ÁFA-bevétel keletkezett az építőanyagok magas forgalma után. Sőt a devizaalapú hitelek kihelyezése erősítette a forint árfolyamát is.
Egy darabig jól járt a bankszektor, aztán a válság miatt megnövekedett késedelmes törlesztésekkor már rosszul, majd az állami beavatkozáskor nagyon rosszul.
Legrosszabbul azok jártak, akik kimaradtak az egészből, mert csak a negatív következményeket viselték: a totális hitelezési bizalmi válság általánosan is visszavetette a hitelezési piacot, pedig az pörgethette volna a gazdaságot. Egész egyszerűen most is sokkal alacsonyabb a GDP annál, mintha nem rossz emlékeket őrizne mindenki ezzel kapcsolatban.

Ki hibázott: mindenki, kisebb-nagyobb mértékben.
Az állam/jegybank nem lépett fel a kockázatok mérséklése érdekében időben és kellő erővel, mert élvezte a pillanatnyi előnyöket.
A bankszektor főleg abban, hogy hitt az államnak, hogy pár éven belül euró lesz a forint helyett és ezzel megszűnik az érdemi árfolyamkockázat. A verseny meg kikényszerítette azt, hogy tolják a devizaalapú hitelezést.
A hitelfelvevő ügyfelek meg abban, hogy nem láttak tovább az orruknál és elhitték jórészt az ügynököknek, hogy épp megkötik az évszázad ügyletét. Pedig pénzügyekben nincsenek csodák.
And67 2020.09.24 11:05:15
@Szubrina:
Számold ki, hogy mennyit törlesztett eddig forintban az, aki pl. 2005-ben felvett 20 évre 5 MFt-ot forintalapon illetve CHF-alapon és mennyi a mai tartozása. Meg fogsz lepődni.

Az, aki sajnos bedőlt és elvesztette az ingatlant, forintalapon nem jutott volna hozzá az adott ingatlanhoz arra a pár évre se, amíg sajnos utcára került. Szomorú történetek valóban, de nem kellett volna elhinniük, hogy megengedhetik maguknak az a szép nagy saját kecót.
via GIPHY Olvasónk még azelőtt elindította a hitelkérelmét, hogy kiderült, december 31--ig nem kell fizetni a lakossági fogyasztási hitelek törlesztőrészleteit. Nem erre alapozott akkor, amikor a felvette a kapcsolatot a Cetelemmel és úgy tűnt, hogy nem is lesz gond a folyósítással. Jó adós, jó…..
And67 2020.03.23 23:47:51
@heidt: A személyi kölcsönök kamata végig fix, így attól kár tartani, hogy az MNB alapkamat emelkedésekor majd emelkedni fog a hitel kamata is. Különben meg nem is a kamatra vonatkozik az 5,9%-os maximum, hanem a THM-re, de ez már részletkérdés.
És az se biztos, hogy kamatemelkedés lesz itt, a gazdaság újraindításához inkább alacsony kamatszintre lesz szükség, legfeljebb 4-500 Ft lesz az euró, de annak Matolcsy és alaptványai kifejezetten örülnek majd.
Öt fontos dolgot kell megtenni már most, ha nem idén, hanem jövőre akarunk lakást vásárolni. A lakásvásárlás életünk legnagyobb pénzügyi döntései közé tartozik, akár első otthonunkat készülünk megvenni, akár már meglévő lakásunkat szeretnénk nagyobbra cserélni. Az év vége és az ünnepek közeledtével…..
And67 2016.10.30 19:13:40
@Fánkevő Fáncsi: Szerintem te még nem találkoztál uzsorással. Olyan igazival.
And67 2016.10.30 19:14:21
@Fánkevő Fáncsi: Szerintem te még nem találkoztál uzsorással. Olyan igazival.
Iszak Eszti már nincsen belezúgva teljesen Dobrády Ákosba, mert állítólag Szalai Ádám válogatott focistával kavar. Ez minket alapvetően semmilyen szinten nem kéne, hogy érdekeljen, de a Player kiszúrta, hogy az erről cikket készítő Bors emailben próbálta megszólalásra bírni a labdarúgót, aki…..
Mi, az ideális lakás egy fiatal házaspárnak Budapesten? Abban egyet érthetünk, hogy igényesen felújított, vagy új építésű lakásnak kell lennie. Az is érthető igény, hogy jó legyen a tömegközlekedés, de könnyen tudjunk parkolni is. Érdemes megemlíteni azt is, hogy egy fejlődő környéken, az…..
And67 2016.05.26 17:55:55
Most mindenkit az országban a CSOK támogatás izgat. Ki igényelheti, mennyit, mikor, hogyan, miért? Rengeteg kérdést kaptam tőletek, illetve mégtöbben kértétek a segítségemet, hogy el tudjatok igazodni a CSOK útvesztőiben, illetve az esetleges hitelügyintézéssel kapcsolatban. Legutóbbi kijózanító…..
Az origo lehozott egy zseniálisan bugyuta fizetett PR cikket, amiben annyi demagóg karaktert üt le Kovács Gábor szerző (külön gratuláció), ami mellett már nem tudok elmenni szó nélkül. Persze nem a cikk a fő problémám, aminek túl sok köze a valódi tájkoztatáshoz-oknyomozó…..
Pont az eladósodottabbaknak nem segít a hitelkiváltás "Semmire." - vághatnánk rá a bonyolult feltételrendszer elolvasását követően arra a kérdésre, hogy végső soron mire is jó a hitelkiváltás. Ez azonban így mégsem igaz, hiszen lehetnek olyanok, akik a jelenleginél könnyebb…..
Nincs mire várni, itt az ideje a devizahitelek rendezésének, minden létező bíróság minden létező keresete, ítélete, végzése és döntése már megvan, tessék, lehet dolgozni a problémán. Persze arra a kérdésre, hogy most akkor mialószarlesz, nem túl könnyű válaszolni. És nem…..
And67 2014.07.06 22:17:10
@káeurópaibankoló:
Nem a késedelmes törlesztést kellene alapesetnek venni, az már sajnos nem szerződésszerű teljesítés a hitelfelvevő részéről. Éppen ezért a késedelmi kamat felszámítása nem a kamatos kamat fogalmi köre még akkor sem, ha a késedelmes kamatösszeg után is jár a hitelezőnek a késedelmi kamat.
Sose vitattam, hogy hosszabb futamidő esetén több kamat keletkezik, csak azt, hogy a hátralévő futamidőre számolna a bank kamatot. A törlesztőrészletnél számít a hátralévő futamidő, a törlesztőrészlet mindig változó része kamattörlesztésre fordítódik, de az az annuitásos képlet csodája, hogy ki lehet számolni egy olyan állandó havi részletet, ami biztosítja, hogy a legutóbbi törlesztés óta keletkezett kamatösszeg folytonos megfizetése mellett a futamidő végére éppen elfogyjon a tőketartozás, miközben mindig csak az aktuális fennálló tőketartozás kamatozik a napi kamatszámítás szabályainak megfelelően. Eközben a bank mindig csak az eltelt időre számol kamatot. Látom, hogy ezt nem akarod megérteni, ezért részemről itt a vége az ismeretterjesztésnek, különben is indulok nyaralni.
And67 2014.07.06 13:58:46
@káeurópaibankoló:
"Mindemelett a legtöbb bank a hiteleket 365 napos évvel számítja, a 360 napos évet többnyire a lekötött betétek kamatszámításánál alkalmazza."
Fordítva.
Betéteknél az osztó jellemzően 365, hiteleknél 360. Mert így jár jól a bank.
persze vennak kivételek és nem mindegy, hogy mi számít kamatnapnak.
And67 2014.07.06 14:03:54
@káeurópaibankoló:
"A felvett 1 millió után a teljes visszafizetendő összeg 1 054 991 Ft, a futam idő során megfizetendő összes kamat 54 991 Ft.Most nézd vissza az első hónapot, és azt látod,hogy a teljes tőketartozásra kellett volna kamatot fizetni, vvagy egy arányos részét? Az első hónapban mindösszesen 8 333 Ft kamatrész törlesztése történt, nem a teljes fennálló tőketartozásra."
Azért, mert 1 MFt 10%-os kamatlábbal 1 hónap alatt 8.333 Ft kamatot termel. És az első hónapban még 1 MFt volt a fennálló teljes tőketartozás.
Kiválóan tudsz annuitásos törlesztőrészletet számolni, nem értem, hogy kamatszámítással miért nem próbálkozol. :-)
   Listánkból öt olyan futballista nevét láthatjátok, akik tényleg sokat tettek a labdarúgásért, emellett nemzetközi elismertségnek örvend. Ne is húzzuk tovább az időt, kezdjünk bele!    5. Oliver Kahn    A lista ötödik helyén egy német kapus,…..